Forums / Bloedsuikerwaarden / Béta-blokkers en DB2.

Anoniem

Béta-blokkers en DB2.

Voor mijn DB2 spuit ik insuline.
Sinds een half jaar slik ik bèta-blokkers (metoprolol)voor een vermeende hartkwaal.
De gevolgen zijn enorm! Mijn BS waarden zijn zo laag dat ik geen insuline meer hoef te spuiten. Integendeel. Overdag moet ik om de 2 uur eten om BS waarden overeind te houden. ’s Avonds om 22:00 uur eet ik een pond aardappelen om een nachtelijke hypo te voorkomen (maar dan slaap ik niet).

Daarom heb ik het middel afgebouwd en ben ik gestopt met de béta-blokker. Dat was 2 weken geleden(27 juni 2016). Echter mijn BS waarden zijn nog steeds te laag. Hoe lang nog moet ik blijven eten?

Een waarschuwing is hier op zijn plaats voor alle DB2 patienten : gebruik geen bèta-blokkers.
(Daar wordt overigens ook voor gewaarschuwd in de bijsluiter).

 • marit
  Bijdrager

  Gebruik je nog tabletten voor de suiker?
  Ik weet niet of het nou zo verstandig is zomaar met de betablockers te stoppen, zou dat toch eerst even met arts bespreken.

 • Anoniem

  Ik zou toch eens goed kijken of de oorzaak van de dalende bloedsuikers echt wel de bètablokkers zijn. Er kan ook heel goed een andere oorzaak zijn, dit klinkt erg drastisch. Een halve kilo aardappelen voor de nacht…….

  Ik ben 46 jaar en slik vanaf mijn 17e oa Metoprolol tegen hoge bloeddruk. Inmiddels heb ik ook db en spuit ik insuline. De bloedsuikerdaling herken ik absoluut niet. En stop ajb niet zomaar met je bètablokkers, overleg met je behandelend arts!!

  • sunny
   Bijdrager

   Ik heb voor de hoge bloeddruk: metoprolol, amlodipine, irbesartan en hydrochloorthiazide en mag nu ik insuline heb hier absoluut niet mee stoppen van de dokter. Alleen voel je een hypo niet meteen.

   • Anoniem

    @sunny Ik heb altijd een te lage bloeddruk gehad en op latere leeftijd kreeg ik DB2.
    Pillen tegen suiker (Metformine) werkten heel slecht uit voor mijn suiker. Vandaar de insuline.
    Bloeddrukverlagers ( Metoprolol, Cadesartan) werken vanwege mijn te lage bloedruk daarom slecht uit.
    Bèta-blokkers werken dus slecht vanwege:
    – mijn te lage bloeddruk
    – mijn te lage glucosespiegel
    – serotonine huishouding

   • Anoniem
 • Anoniem

  Dat heb ik ook gehoord van mijn arts, dat ik extra op hypo’s bedacht moet zijn omdat je die minder snel op zou merken als je bloeddrukmedicatie slikt. Gelukkig voel ik hypo’s goed aan, ondanks de bloeddrukmedicatie.

  • Anoniem

   Ik heb aangeboren hartfalen met zeer lage bloeddruk al mijn hele leven.
   Altijd zeer actief geweest. (dat kan met te lage bloeddruk)

   De bijsluiter vermeldt:
   1.Oppassen met SSRI (metoprolol heeft seretonerge eigenschappen)
   2.Oppassen met Diabetes2.

   Gevolg van bèta blokkers:
   1.Nog lagere bloeddruk
   2.Funeste daling van bloedsuiker

   Mijn Cardioloog ontkent de invloed van de béta blokker op mijn suiker.(dat is maar een idee van mij)
   En gelooft de gemeten waarden van mijn suikerspiegel niet.(ik meet altijd zelf mijn glycosewaarden)
   Het is allemaal inbeelding volgens hem.

 • Anoniem

  Je moet denk ik oppassen met het te strikt nemen van bijsluiters. Een fabrikant wil zich indekken tegen elke mogelijke claim en zal zelfs bijwerkingen vermelden die heel eventueel en in zeldzame gevaleen kúnnen optreden. In de meeste gevallen loopt het zo’n vaart niet. Hiermee wil ik niet zeggen dat jij geen klachten hebt maar ik betwijfel of de Metoprolol daar, zeker na een aantal weken, de oorzaak van is. Zolang na het stoppen zit het niet meer in je bloed. Kom voor jezelf op en overleg ajb wat je doet met medicatie. Zomaar stoppen lijkt me niet ongevaarlijk. ….

  Sterkte!

 • Anoniem

  Bedankt mir69 voor je reactie.
  Omdat ik zelf mijn suiker meet en nu geen insuline meer nodig heb, weet ik zeker dat de metoprolol de oorzaak is. Plotseling stoppen deed ik niet, want dan komen tegengestelde reacties (hogere polsslag) op gang. langzaam afbouwen dus. Maar de lager suikers bleven.
  Ook na het stoppen. Het middel is wel uit mijn bloed (daardoor is mijn polsslag weer normaal) maar niet uit mijn serotonine (hersens). Metoprolol is een soort anti-depressivum (vandaar de lange nawerking). Eigenlijk een gevaarlijk middel voor Cardiologen. Want er is geen controle op dosering en werking in je hersenen.
  Overigens wijst de bijsluiter ook op dat risico (SSRI)

  Mijn cardioloog ontkent de gevolgen, zodat ik hem daarvoor niet verantwoordelijk kan stellen. Het is gewoon een kwestie van afschuiven van verantwoordelijkheden.
  Maar ik was helemaal niet van plan om hem daarvoor op te laten draaien. Ik kan iemand namelijk niet verantwoordelijk stellen voor iets waar hij geen verstand van heeft (diabetes2, SSRI)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.