Forums / Bewegen / ‘Bezuinig op diabeteszorg, investeer in leefstijlprogramma’s’

Chaim
Bijdrager

‘Bezuinig op diabeteszorg, investeer in leefstijlprogramma’s’

Vandaag in het nieuws.

Diabetespatiënten

Iedere dag komen er 166 diabetespatiënten bij. Dat hoeft niet zo te zijn, stellen hoogleraren, artsen en (voedings)deskundigen woensdag in een opiniestuk in het NRC. Het is tijd dat het kabinet kiest voor leefstijlinterventie. Zij stellen dat tussen de 30 en 40% van de patiënten medicatievrij kan raken, als zij hun leefstijl aanpassen.

‘Diabetes type 2 levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten in Nederland’, aldus de schrijvers van het artikel. De directe zorgkosten voor diabetes type 2 zijn volgens hen ongeveer 2 miljard euro, de indirecte kosten kunnen uitkomen op 6 miljard euro.

Bezuinigen

‘Per jaar 2 miljard bezuinigen’
Het kabinet kan volgens de schrijvers 2 miljard per jaar bezuinigen op diabeteszorg. Zij zijn uitgegaan van de schatting dat 36% van de patiënten door leefstijlverandering zonder medicijnen kan. De ondertekenaars hebben rekening gehouden met de kosten van leefstijlprogramma’s. Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog, Prof. dr. ir. Jaap Seidell, Drs. Tamara de Weijer, huisarts, voorzitter Vereniging Arts & Leefstijl, Wim Tilburgs, ervaringsdeskundige, voorzitter Je Leefstijl Als Medicijn, zijn enkele van de initiatiefnemers.

Bron: https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/bezuinig-op-diabeteszorg-investeer-in-leefstijlprogrammas/

En zo houden we de mythe staande dat mensen met diabetes type 2 het allemaal aan zichzelf te wijten hebben.
Je voeding omgooien en meer bewegen. Zo keer je je (erfelijke) diabetes om.
Er wordt geen rekening gehouden met erfelijke factoren, met mensen die geen overgewicht hadden voor ze er insuline in gooiden, die door fysieke beperkingen geen marathon kunnen rennen. En die er, voor wat voor reden dan ook, voor (moeten) kiezen om niet de hele dag met koolhydraten bezig te zijn.

Ik zie er nog van komen dat je straks je medicijnen en/of insuline niet meer vergoed krijgt als je type 2 hebt.

Ik word daar erg verdrietig van.

 • DrentscheAa
  Bijdrager
 • Ben42
  Bijdrager

  In het artikel :
  Zij stellen dat tussen de 30 en 40% van de patiënten medicatievrij kan raken

  Volgens Chaim :
  het allemaal aan zichzelf te wijten hebben

  Er zit een flink verschil tussen 30% a 40% en allemaal. Als we willen dat de berichtgeving van genuanceerder wordt, zullen dat zelf ook wat genuanceerder moeten reageren.

  Mij lijkt die 30% a 40% hoog. Mijn vraag is dus waarop zijn deze getallen gebaseerd, of is het om een dikke kop in de berichtgeving te veroorzaken.

  De berichtgeving is volgens mij ook op het gebied van de aantallen wat ongenuanceerd, daar ze met het bijkomen van 60500 patiënten, niet de toename van het aantal patiënten bedoelen, maar het aantal nieuwe patiënten. Normaal beschrijft het woord ‘bijkomen’ het toenemen van het totaal. De genoemde 30% a 40% is dan misschien ook meer een wens dan een realistisch getal.

  Zoals met alle berichtgeving, zowel op het Web als in drukvorm, wees altijd bijzonder voorzichtig met de genoemde getallen/percentages.

  Cynisch gesproken:
  Als we stoppen met diabeteszorg, zullen zowel de kosten afnemen als het aantal diabeten.

  Ben

 • Markpompje
  Bijdrager

  ach we zien het zo vaak, een stel onbekende of half doorgedraaide ‘artsen’ die menen iets zinnigs te vertellen te hebben, liefst zou je tegen ze zeggen: bek houden en kruip terug onder je steen, voor dergelijke domme figuren geld een belangrijk medisch advies, niet meer eten dan heb je binnenkort nergens meer last van ‘meneer de arts’.

  ze zullen wel een midlifecrisis hebben en erachter gekomen zijn dat ze in hun hele zielige leventje niks bijzonders gepresteerd hebben en roepen nu onzin zaken om zichzelf ten koste van anderen omhoog te trappen en zich belangrijk te kunnen voelen.

 • meedenkertje
  Bijdrager

  Markpompje
  Heb je het al eens serieus geprobeerd? Heerlijk vers voedsel met slechts 50 gram koolhydraten, om die “domme figuren” in het ongelijk te stellen?
  Dán kan je verder praten….

 • Chaim
  Bijdrager

  @meedenkertje….fijn dat het voor sommigen zo simpel kan zijn.

 • meedenkertje
  Bijdrager

  Probeer ?

  • Chaim
   Bijdrager

   Het is een discussie waar mensen die niet vinden dat het koolhydraatbeperkend dieet de oplossing voor alles is en mensen die denken dat het dat wel is, wel nooit uit zullen komen.

   Laten we overeenkomen dat we van mening verschillen. En dat we op dit moment nog maar even moeten genieten van de vrijheid om te kiezen om je leefstijl op een andere manier aan te passen.

   Als we terugkomen bij het originele artikel dan zou men het liefst zien dat aan die vrijheid een einde kwam.

   Het is tijd dat het kabinet kiest voor leefstijlinterventie

   Gelukkig is ook dat een mening. Net als die van mij en die van meedenkertje.

 • Abisko
  Bijdrager

  Mislukt, mijn sensor was aan het janken dat ik in een gevaarlijke toestand zat en dringend koolhydraten moest zoeken.

  Die domme jongens hebben mij uitgelegd dat als je wakker wordt de glucose stijgt ook als je niet eet en je dus insuline nodig hebt om dat te compenseren, en die insuline heeft een nawerking tot 5 uur waardoor je vlak voor het middageten te laag komt en dus nieuwe koolhydraten moet zoekenen die overlapppen met het middageten …

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.