Forums / Bloedsuikerwaarden / bloedsuiker van 5 naar 15 of hoger en weer terug. normaal?

samv
Bijdrager

bloedsuiker van 5 naar 15 of hoger en weer terug. normaal?

Hallo Allemaal,

Hier weer een vraagje van de type 1 nieuweling.

Ik merk dat ik mijn bloedsuiker nogal eens alle kanten opgaat. zo kan ik in een paar uur tijd van 5 naar 15 gaan na een maaltijd ( waar ik uiteraard wel voor gespoten heb) om dan een uur later ineens weer naar 5 te kukelen.
Ik durf de hoeveelheid maaltijdinsuline niet te verhogen omdat ik dan waarschijnlijk onder de 4 uit ga komen als ik weer eens naar beneden ga met de suiker.

Van de week stuiterde ik van 4.7 naar 21.. ik heb toen op advies van de arts wel wat bijgespoten om uiteindelijk weer op 14 uit te komen voor de nacht.

Ik eet bij elke maaltijd dezelfde hoeveelheden koolhydraten, beweeg elke dag evenveel en houd alle factoren waar ik zelf invloed op heb zo constant mogelijk. De ene dag zijn de pieken in mijn bloedsuiker toch veel groter als de andere. Ik snap er niets van en ik word extreem moe van deze grote schommelingen.

Iemand een idee/tip?

 • Elly
  Bijdrager

  Soms is het heel lastig om regelmatig dezelfde bloedsuikers te krijgen. Vroeger heette dat Brittle diabetic. Ik weet niet of die term nog gebruikt wordt. Gewoon moeilijk in te stellen denk ik.

  Het kan ook door je voeding komen. Er zijn b.v. groentes met veel suikers, en dus ook met weinig. Die met veel suikers zullen de bls. omhoog brengen.

  Ik eet ook op koolhydraten, maar kijk wel hoeveel suikers er deel van kH zijn. Dan neem ik daar minder van.

  Op deze site https://www.slankmetlinda.nl/koolhydraten-waarvan-suikers/ wordt het e.e.a. uitgelegd maar lees vooral de 1e twee commentaren, die maken het erg duidelijk.

  En in vlees, brood, en heel veel andere zaken zitten suiker en suikers.
  Dus etiketten lezen en alle berekenen als je het goed wilt doen. Ik doe het wel, maar zo moest het vroeger ( ik heb 58 jaar type 1) en nu alles keurig vermeld is of op te zoeken scheelt het al heel wat tijd.
  Succes!

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Hoi Sam,
  Het is lastig en zal altijd lastig blijven.
  Soms is de situatie zo dat je dezelfde hoeveelheid koolhydraten eet en dezelfde mate van bewegen/niet bewegen doet, en toch zijn de waardes erg afwijkend.
  Maar we zijn allemaal mensen met emoties, die hebben invloed op de glucosewaarde. Soms kan je invloed hebben op die emoties, maar lang niet altijd.
  Bij stress gaat je waarde meestal omhoog.
  Ook als je niet lekker bent, of echt ziek heeft dan consequenties voor je waardes.
  Was het maar zo dat we precies weten: ik eet 35 koolhydraten en ik spuit daarvoor … eenheden insuline. En dan komt het goed.

  Volgens mij ben je goed en bewust bezig.
  Probeer echt pas na 2 uur na de maaltijd te prikken. Dan kan je eventueel bij-spuiten als het veel te hoog is.
  Het zal voorlopig zoeken blijven naar de juiste hoeveelheid eenheden insuline na een bepaald aantal gegeten koolhydraten.
  Je prikt toch:
  _voor iedere maaltijd
  – voor het slapen gaan
  – 2 uur na iedere maaltijd
  Een idee is om in een schrift bij te houden:
  * wat je waardes zijn
  * hoeveel koolhydraten je hebt gegeten
  * hoeveel je beweegt, en hoe lang (intensief of anders)
  * bijzonderheden zoals: stress, niet lekker zijn, boos, etc.
  Daarnaast hebben koolhydraten een glycemische waarde.
  Zuurkool heeft bijvoorbeeld een hoge glycemische waarde, daardoor ga je snel omhoog, maar ook weer heel snel omlaag met je waarde.
  Het beste kan je producten eten met een lage glycemische waarde (volkoren producten).
  Heb je al samen met een diëtiste alles doorgenomen?
  Heel veel succes, en weet dat het voor iedereen vaak nog een gedoe is om het goed te doen.

 • samv
  Bijdrager

  hallo Allemaal,

  Ik heb inmiddels een dexcom gekregen ( hoera!)
  Een hele verbetering, maar aan de andere kant ook erg nodig. De afgelopen 2 dagen heb ik 3 keer een hypo gehad. Zelf voel ik daar vanwege mijn hartmedicatie niet of nauwelijks wat van. De dexcom begint dan echter braaf te piepen.

  Wat ik niet goed snap is het spuitregime wat ze me gegeven hebben.
  Een week of 2 geleden zat ik op 17 eenheden abasaglar en voor de maaltijd op 6 eenheden novorapid.

  Daar kreeg ik regelmatig hypo’s van dus toen hebben ze de abasaglar naar beneden naar 15 eenheden om hypo’s te voorkomen. Dat werkt op zich wel, maar nuchter zat ik met 17 eenheden nog te hoog en dat werd dus nog hoger toen ze de abasaglar terugdraaiden.
  Ook na de maaltijden zitten er nog flinke pieken in. 2 uur na een maaltijd zit ik altijd in een hyper.

  toen ik de dexcom kreeg hebben ze me weer op 17 eenheden abasaglar gezet , alleen nu in plaats van in de ochtend , dit in de avond. Ik had toen meteen al als opmerking ” daar verschuiven de hypo’s alleen in tijdstip mee” Maar ik moest het toch proberen.

  Nu heb ik dus inderdaad weer veel hypo’s , maar nu dan midden in de nacht. Ik heb daar vanmorgen over gebeld met de DVK, en die zegt dan ga maar weer terug naar de 15 eenheden abasaglar en verminder de maaltijdinsuline met 1 EH.

  Dat werkt dus tegen hypo’s maar dan wordt mijn nuchtere suiker en na de maaltijd weer veel te hoog.

  dit is de derde keer dat ze me tussen die 17 EH en 15 EH wisselen, maar het lijkt me dat dit geen constructieve oplossing is? zo kan ik wel eindeloos moeten wisselen tussen veel hypo’s en redelijke nuchtere waarde of geen hypo’s en nuchter te hoog en na de maaltijd in ene hyper.

  Het lijkt mij erop dat het niet goed doordacht is wanneer ze weer eens mijn spuitregime aanpassen?

 • flosh
  Bijdrager

  Waarom de koolhydraten gewoonweg tijdelijk niet weglaten?…zo vermijd je bloedsuikerspiegels die plots de hoogte inschieten…je zou je bij elke maaltijd moeten afvragen wat er met je bloedsuikerspiegel gebeurd als je het eten opeet dat er op je bord ligt…geef je pancreas toch eens een hele tijdlang wat rust…

 • Frankvo
  Bijdrager

  Waarom geen 16EH spuiten???

  En dan niet s’avonds spuiten maar midden op de dag.

 • Elly
  Bijdrager

  Ik heb ook heel lang ’s nachts hypo’s gehad. Ben, in overleg met de internist, overgegaan naar lunchtijd spuiten voor de langwerkende. En dat gaat goed bij mij.

 • Ik stuiter soms ook enorm. Dan heb ik stress, is mijn pomp nog niet ‘geaclimatiseerd’, moet ik ongesteld worden of blijk ik een schimmelinfectie te hebben. Blijft zoeken naar wat het beste werkt! Ik heb met de Freestyle wel meer rust gekregen. Misschien haalbaar voor jou, Sam?

 • Merel1975
  Bijdrager

  Ik kijk eigenlijk nooit na de maaltijd wat mijn waardes zijn is ook nooit aan me gevraagd.
  Maar bv tussen de ochtend en middag maaltijd zit wel eens een mega verschil terwijl ik alle dagen hetzelfde eet tenminste voor de ochtend en middag maaltijd. Zelfde beleg op mijn zachte witte water broodjes ook in dezelfde volgorde (ja daar ben je autist voor ;-) ). Beweging en bezigheden ook hetzelfde als de andere dagen. Toch af en toe 5-6 waardes verschil, hier kan ik dan overstuur van raken en wil het dan proberen te verklaren. Maar hoofdregel in mijn nieuwe diabetes team is Diabetes is GEEN WISKUNDE, meet ander woorden, de ene dag kan je zelfde doen en eten etc als de andere dag maar dat is nog geen garantie dat dan ook de diabetes dezelfde uitslagen geeft. Je moet dingen niet proberen te gaan verklaren wordt ook vaak wel gezegd. Toch blijft dat lastig als je gevoel hebt goed bezig te zijn en je krijgt zulke verschillen en je ziet ze toch want je moet wel elke keer je waardes bepalen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.