Forums / Oproepen / Buddy, praatpaal gezocht met diabetes type 2, ZONDER medicatie

Magnolia
Bijdrager

Buddy, praatpaal gezocht met diabetes type 2, ZONDER medicatie

Sinds 30 november 2016 staat mijn leven op zijn kop. Kreeg de diagnose diabetes type 2, maar: ‘het is niet zo erg, dat u medicijnen moet gebruiken. Middels leefstijlaanpassing willen we dat zo lang mogelijk uitstellen. Ga maar gewoon door met leven, maak maar een afspraak met de dietiste en kom over 3 maanden maar terug voor een nieuwe meting.’ Die afspraak kan pas op 14 december en in de tussentijd? Ach, u zult echt niet dood neervallen. Nee, dat misschien niet, maar ik heb heel veel vragen…
Wie herkent dit? Heeft de boel al op de rit en kan me zaken helder uitleggen? Weet hoe dat moet: via voeding je bloedglucose onder controle krijgen?

Ik dus zoek iemand die net als ik diabetes type 2 heeft, en geen medicijnen gebruikt. Om vragen aan te kunnen stellen, tegen aan te kunnen praten, van me af te kunnen praten. Electronisch, want ik heb ‘ook nog’ een baan van 32,5 uur en hobby’s ;-)

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Magnolia,

  Waar ik mee begonnen ben is de suikers uit mijn dieet te schrappen. Geen koekjes, snoepjes, chocola, ijs en dergelijke meer. Dat viel me redelijk makkelijk, omdat ik toch al niet zo’n zoetekauw ben, maar ik deed uit beleefdheid wel altijd mee. Ook eet ik nu ook consequent alles volkoren en altijd zilvervliesrijst. Verder ben ik regelmatiger gaan eten d.w.z. echt drie hoofdmaaltijden en alleen een echt klein tussendoortje. Ook eet ik mijn fruit niet meer apart als tussendoortje, maar na bv. mijn volkoren brood. In 4 metingen dit jaar is mijn nuchtere bloedsuiker steeds verder gezakt: 08-01 = 8,6 // 17-05 = 7,3 // 31-08 = 6,8 en op
  01-12 = 6,4. Ik ben onder controle bij de Praktijkondersteuner v.d. huisarts. Na de laatste meting was zij van mening, dat medicatie op dit moment niet nodig is. Ik heb dus inderdaad een aantal maatregelen genomen met goed resultaat.En ik ga er ook nog mee door, dus ik verwacht nog meer verbetering. Er valt voldoende te lezen op internet en ik heb ook via de bibliotheek boeken geleend. Ook via dit forum kun je door lezen een hoop te weten komen. Ik zelf ben geen fan van het koolhydraat beperkte dieet, pak het eigenlijk juist tegenovergesteld aan. Wil nog beweging wat meer toevoegen, want het is heus niet zo dat je alleen d.m.v. voeding iets kunt bereiken. Beweging verhoogt de insulinegevoeligheid. Voel me niet zo dat ik het idee heb iemands buddy te kunnen zijn, maar je mag me gerust mailen. Heb het een beetje op de rit, maar ’t gaat wel de goeie kant op. Groetjes, Anita

 • anita53
  Bijdrager

  P.S. Op de een of andere manier is iets wat ik schreef verdwenen. Voor de volledigheid er toch maar even bij. De huisarts wilde begin dit jaar dat ik meteen aan de medicijnen ging ( metformine), maar dat wilde ik niet en ik heb gevraagd of ik mocht proberen eerst met wat leefstijlveranderingen de waardes te verbeteren. Het resultaat lees je wel hierboven: de praktijkondersteuner vindt het nu niet nodig.

 • Magnolia
  Bijdrager

  Bedankt voor je reactie. Mijn beginwaarde is 7,4.

  Ik heb van een vriendin materiaal kunnen leven om mijn bloedglucose te kunnen meten, want dat vond de praktijkondersteuner niet nodig. Terwijl ik denk: meten is weten. Hoe weet ik nu of er iets aan de hand is, of er iets ten goede of ten kwade is veranderd, als ik niets kan meten? Napoleon zei het al: ‘Vertrouwen is goed, controle is beter’.

  Ben ook wel op zoek gegaan op internet en in de bibliotheek, want ik wil zelf de regie houden over mijn lijf en leven. Op zoek naar wat ‘normale’ bloedglucose waarden zijn, bijvoorbeeld. Wat je kunt doen als de waarde te laag is, of te hoog. Maar ook wat een ‘normale’ hoeveelheid grammen koolhydraten is. Heel veel: 40% van je dagmenu, maximaal 200 gram per dag. (bij 2000 kcal per dag)

  Wat leefstijlverandering betreft: Ik rook niet, ik drink nauwelijks, ik sport 2 a 3x per week, ik fiets naar mijn werk,ik kook niet uit pakjes en zakjes, ik drink enkel water, thee en koffie, ik at al veel groenten, zilvervliesrijst, volkorenbrood, zo min mogelijk suiker, geen taart op het werk, enz. Dit alles al voordat ik te horen kreeg dat ik diabetes heb. OK, ik zwichtte wel eens voor koek en chocola. Dus ik ben heel benieuwd met welk advies de dietiste gaat komen.

  Mijn meetbevindingen totnutoe: Als ik een half uur heb gesport c.q. gewandeld, daalt mijn bloedsuiker behoorlijk veel. Extreem hoog vind ik de waardes niet, eerder aan de lage kant. Heb de Eetmeter ook ingevuld, om het beeld meer compleet te hebben. Ik ga de resultaten bespreken met de dietiste en mijn huisarts, want ik wil er meer over weten.

  En verder valt het me op dat mijn bloedglucose laag is, vlak voordat ik naar bed ga. Onder 8, dus dan eet ik nog een volkorenboterham en dat voelt vreemd. Maar ik slaap nu wel veel beter en hoef niet of minder vaak mijn bed uit om te plassen.

  Morgen heb ik mijn eerste consult bij de dietiste, wordt dus vervolgd.

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Magnolia,

  Prettig dat je spullen kan lenen om te meten. Ik meet niet, heb me er een poosje geleden wel in verdiept om en een aan te schaffen, maar heb dat uiteindelijk niet gedaan. Want het bleek dat ik wanneer ik maar wil bij de POH langs kan om het te meten, naast de uitgebreide controle bij het lab.
  Ik ben ook erg benieuwd wat de diëtist nog als tips kan toevoegen. Het lijkt mij al erg goed.
  Ik heb een verwijsbrief klaar liggen, maar er nog geen gebruik van gemaakt. Ik had me op gegeven voor het DiabetesKeerOm programma, vandaar. Nadat ik me had opgegeven heb ik wel het bijbehorende boek gekocht en ben er mee aan de gang gegaan, maar het koolhydraat arme dieet beviel me uiteindelijk niet. Viel er ook niet van af. De overige tips zijn wel prima.
  Ik stond op de wachtlijst en toen ik een mail kreeg om me aan te melden voor de nieuwe cursus bleek ik niet in aanmerking te komen!?!,weet je waarom….omdat ik geen medicijnen gebruik! Ik stond perplex. Maar ja nu dat ik weet dat het dieet me toch niet bevalt, is het voor mij niet zo erg. Maar voor anderen zonder medicatie wel. Als je het goed op tijd met begeleiding wil aanpakken kan het dus niet, moet het eerst erger worden.
  Op internet kun je ook e.e.a. vinden om de diabetes aan te pakken met een veganistisch dieet. Daar ben ik me nu op aan ’t richten. Eet nu nog heel af en toe een ei of iets van mager vlees en zit nu in een soort overgangsfase. Geen cold turkey gedoe, omdat ik niet elke dag wil zoeken naar nieuwe recepten. Geleidelijk aan krijg ik wel genoeg lekkere recepten bij elkaar.
  Hoe laag zit je dan ’s avonds dat je dan nog een boterham eet? 8 is toch te hoog? Als je verder wil “praten” via email, kan je me via mijn profiel een pb sturen. Groetjes, Anita

 • anita53
  Bijdrager

  En….. hoe is het gesprek bij de diëtiste verlopen? Heb je er nog wat aan gehad?

  • Magnolia
   Bijdrager

   Sorry dat het zo lang heeft geduurd voordat ik reageerde. De dietiste en ik zitten niet op 1 lijn. Omdat ze vindt dat het allemaal (nog) niet zo erg is, vindt ze een koolhydraatbeperkt menu niet nodig. Wel had ze het er over om de koolhydraten gelijkmatiger te verdelen over de dag. Voor mijn gevoel heb ik nu veel meer eetmomenten dan vroeger, want nu ‘moet’ ik s avonds ook een tussendoortje. Inmiddels heb ik informatie opgezocht over het dageraadfenomeen, want mijn waarde is vlak voor het slapen lager dan wanneer ik wakker word. s Morgens vroeg (6.15) eet ik weinig koolhydraten, bij de koffiepauze op het werk (9.30) eet ik er meer. Ik ben gewoon doorgegaan met fietsen naar mijn werk (13 minuten enkele reis), sporten op de sportschool (2 a 3 x per week) en zoveel mogelijk in beweging zijn.

   Ik voel me in de steek gelaten door de zorgverleners, omdat ze zeggen ‘dat het allemaal nog niet zo erg is’ en het lijkt er op dat ik maar moet wachten totdat het erg genoeg is. Ze lijken vooral oog te hebben voor de ‘technische’ kant van de ziekte en niet voor de sociaal-emotionele. En die impact is best groot, merk ik.

   Binnenkort start de cursus Leven met diabetes in Eindhoven en daar ga ik me voor opgeven. Hoop dat ik dan meer informatie krijg, lotgenoten tref en ervaringen kan uitwisselen

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Magnolia,

  Dank je voor je vervolg! Geeft niet hoor, dat het wat lang duurde. Ik denk, als ik alles zo lees, dat je goed bezig bent met eten en bewegen. ( zoals ik las in een eerdere mail van je) En ik herken dat wel, het idee hebben dat je moet”wachten tot het erg genoeg is…..”, zo’n zelfde reactie had ik ook toen ik hoorde dat ik niet in aanmerking kwam voor die cursus van Diabetes 2 Keer om. Dat idee van wachten tot het erg genoeg is, ben ik nu kwijt. Ik houd mijn gevoeligheid om diabetes te krijgen, maar ik doe op dit moment echt genoeg. Misschien lukt het je om anders naar de opmerking van de diëtiste te kijken? Zo denk ik nu: Het is GELUKKIG nog niet zo erg en ik ben op tijd begonnen met het aanpakken van het probleem. Ik doe genoeg en op tijd. Dat idee lucht op.
  Achteraf ben ik blij dat ik niet naar die cursus ben gegaan, want inmiddels ben ik tot het inzicht gekomen dat koolhydraat arm eten niet goed voor een mens is.**Ik ben nog steeds bezig me te richten op plantaardig eten en wil uiteindelijk naar een TSS manier van eten( The Starch Solution). Ik eet trouwens erg lekker op die manier van eten.
  Inmiddels loop ik nu bij de internist vanwege een verhoogd cholesterol. Er wordt nu onderzocht middels DNA onderzoek of ik een erfelijke vorm van verhoogd cholesterol heb. Hiervoor moesten formulieren ingevuld worden en op basis van mijn waardes nu kruiste hij bij DM “nee” aan. En mijn waardes zijn verbeterd niet door koolhydraten te verminderen, maar door – volwaardig – plantaardig te eten met zo weinig mogelijk vet. ( Whole Food Plant Based)
  Daarbij wil ik toch nog even aandacht geven aan de invloed van stress. Ik was er in het begin ook erg mee bezig, maar ben daar op een gegeven moment echt mee gestopt. Ook stress heeft namelijk een negatieve invloed op je bloedsuiker spiegel.

  **Voor mij althans, naar mijn idee. Te veel eiwitten belasten je nieren behoorlijk en veel dierlijk vet is voor je cholesterol, conditie van hart&bloedvaten, niet goed, daarbij heb je gewoon koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren en je fit te voelen. In ketose raken vanwege te weinig koolhydraten is een ongezonde staat van zijn. Heb eens gekeken naar Dr. Pol, die bij een zieke koe geroepen werd en deze bleek ook last te hebben van ketose. Hij behandelde de koe onmiddellijk omdat deze in acuut gevaar was. Nooit vergeten, die uitzending en ik denk, wat voor een koe geldt, geldt ook voor een mens.
  Ik voelde me met koolhydraat arm ook niet bepaald jofel trouwens. Moe, duf, last van obstipatie, vieze smaak, en de manier van eten ging me na 14 dagen al erg tegenstaan. Dat komt wel, omdat ik al overwegend vegetarisch at en toen veel meer dierlijke producten at. Ik miste de granen en bonen, het fruit ( fruit mag je bij GOK van Yvonne Lemmers alleen in je koolhydraten uurtje)

  Ik zou zeggen, laat het een beetje los. Vertrouw er op dat je goed genoeg bezig bent. En door ervaring weet ik nu: koolhydraat arm is met pré diabetes of beginnend diabetes echt niet nodig. Ook zonder die methode kun je je waardes goed verbeteren.

  Groetjes, Anita

 • Angela1958
  Bijdrager

  Vraagje? Hoe krijgt een koe het voor elkaar om te weinig koolhydraten binnen te krijgen?
  Een koe eet geen eiwitten en vet, maar hooi, gras en maispulp.

 • tgr13
  Bijdrager

  Hallo angela,

  Ketose vorming bij koeien ontstaat op het moment dat er een negatief energie balans ontstaat bij de koe. In de meeste gevallen is dit aan de orde bij een zware afkalving.

  Negatief energiebalans simpel samengevat, koe verbruikt meer energie dan het opneemt of kan nemen. Gevolg ‘vreet’ zichzelf op. Dit gebeurt ook bij ons mensen te hoge suikers, spieren kunnen de suikers niet opnemen, om toch te kunnen presteren zal het lichaam zichzelf opeten. Gevolg ketose in het bloed.

  Een koe met negatief energiebalans (lees: ketose) krijgt last van: sloomheid, verminderde eetlust, conditie neemt af, melkproductie neemt af en stinkt/ruikt naar aceton. Klinkt dit bekent? melkproductie niet meegenomen.

  op de vraag hoe een koe KH binnen krijgt, via het voer, in veel gevallen maken planten suikers aan met behulp van fotosynthese zo ook gras/hooi ik citeer “Fotosynthese is een proces waarin lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose.”

  welzeker krijgen koeien ALLE benodigde voedingsmiddelen binnen, dit wordt met de voeradviseur besproken en aangepast waar nodig, denk aan je genoemde mais gras hooi en/of andere producten geconsumeerd door de koe.

  ik kan nog wel even doorgaan over dit onderwerp.
  maar mocht je nog vragen hebben. stel ze:P

  MVG TGR

 • anita53
  Bijdrager

  Vraagje? Is het dan wel voor een mens gezond om in ketose te geraken? dit gebeurt er namelijk met een strikt koolhydraat beperkt voedingspatroon en naar wat ik begrijp ook de bedoeling is, anders val je namelijk niet af. Je zal het mogelijk al raden: ’t lijkt mij van niet.

 • tgr13
  Bijdrager

  Er zijn inderdaad bepaalde diëten die sturen op ketose of ketose gebaseerd zijn hoe je het wilt noemen. Ook bij dit dieet komt het erop neer dat je meer energie verbruikt dan je lichaam opneemt en dus je lichaam zijn/haar reserves aanspreekt.

  Bij het hebben van diabetes t1 (heb ik zelf, verwacht niet dat er in dit geval veel verschil is met t2) is er echter iets anders aan de hand. Het lichaam KAN geen glucose opnemen door het gebrek of niet hebben aan insuline wat als gevolg heeft: ketonen.

  In hoeverre ketonen zelf schadelijk zijn ben ik niet van op de hoogte, het is echter wel een indicatie dat je bloedjes te hoog tot veel te hoog hebben gezeten. Echter het hebben van teveel ketonen in het bloed leidt tot ketoacidose.

  Ik geloof dat ik niet bevoegd ben om in reacties linkjes te mogen plaatsen maar de DVN site heeft een stukje geschreven waar info staat over ketoacidose. zie DVN.nl –> wat is diabetes –> Wat is ketoacidose

  Mvg

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.