Forums / Bloedsuikerwaarden / De FreeStyle Libre meet niet adequaat

MichielN
Bijdrager

De FreeStyle Libre meet niet adequaat

Na een eerdere teleurstelling met het gebruik van de Freestyle Libre (vanaf nu: FSL) ben ik toch weer begonnen. De teleurstelling had te maken met de onrust die het aangeven van te hoge waarden door de FSL gaf. Ik overcompenseerde en kreeg hypo’s.
De FSL genereerde bij mij dus ahw de hypo’s….
Nu weer begonnen met intensief meten en regelmatig bloedprikken ter ‘controle van de FSL. Ik wil graag patronen weten: wat “doet” brood, muesli, yoghurt, ontbijt, lunch, diner etc op het verloop van mijn glucosespiegel op de dag. Met de bedoeling om beter te kunnen anticiperen met prikken.
Wat ik lastig vind is het volgende: In de lagere regionen, dus tussen bv 3,5 en 6 mmol/lk is de afwijking tussen FSL en bloedprikken klein. Maar als de bloedsuiker stijgt, wordt het verschil tussen bloedwaarde en FSL veel groter. Soms 4-5 mmol/l.
Ik snap dat er een tien minuten delay is vw het meten in de interstitiele vloeistof. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn, dat de verschillen zo oplopen bij hogere waarden en dat je dus eigenlijk nauwelijks betrouwbaar kunt meten.
Opnieuw komt de teleurstelling om de hoek kijken, met name omdat ik wel fan ben van CMG of de “light” variant: flashmeting, zoals bij FSL.
Wat moet ik hier nu mee? Anders gezegd: wat is nu een slimme manier om ‘toch’ gebruik te maken van de FSL? Hebben anderen dit probleem ook en wat doen ze eraan?

 • Hansdd
  Bijdrager

  Je constatering is wel herkenbaar, hoewel ik toch ook wel verschillen zie tussen opeenvolgende sensoren. Misschien heeft dat iets te maken met de “productiebatch”, en/of toch ook iets met de plaatsing of het aanbrengen van de sensor.
  Maar bij afwijkende hoge waarden via FSL (ik gebruik de app op mijn telefoon) probeer ik te controleren mbv vingerprik. Als dat niet kan (betreffende meter niet bij mij, of niet in de gelegenheid) dan corrigeer ik behoudend.
  Ik merk dat daardoor de afwijkingen toch ook minder worden.
  Ik zie, naast de trendpijl, voor mijzelf nog een heel groot voordeel van de FSL: Door het gemak van meten leef ik veel meer mét Diabetes. In het verleden wilde ik er eigenlijk zo weinig mogelijk mee geconfronteerd worden, ging uit voorzorg iets te hoog zitten en heb als resultaat nu te maken met lange-termijn complicaties. Had ik de FSL maar direct tot mijn beschikking gehad.
  Groet,

 • Frans4sure
  Bijdrager

  Er zou een bredere gebruikerstest uitgevoerd moeten worden met meerdere non invasieve systemen die wel beter presteren.

  Genoeg alternatieven voor handen van Eser uit Taiwan. Of de CNOGA en EGM uit Israel,

  Al deze glucosemeters zijn ECHT non invasief en hebben goedkeuring uit de VS en de EU.

  Freestyle Libre is WEL invasief…

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.