Forums / Omgaan met je diabetes / Diabetes en betrokkenheid omgeving

Joy83
Bijdrager

Diabetes en betrokkenheid omgeving

Hoi,
Deze maand heb ik 23 jaar diabetes type 1.
Ik was 11 toen ik het kreeg en vanaf het begin heb ik het ‘zelf gedaan’. M’n moeder ging de eerste jaren nog wel mee naar de kinderarts, maar later ging ik zelf en naast die 3 maandelijkse bezoeken werd er niet gevraagd naar m’n waardes etc. Ik regelde alles zelf wel. Binnen een jaar nadat ik het kreeg lag ik al in het zkh met m’n 1e heftige hypo en wat me daarvan is bijgebleven was mn vader die zei: ‘je moet écht beter op jezelf letten’. Later nog 2x een heftige hypo gehad waaruit ik niet zelf kwam, en toen werd ik natuurlijk wel geholpen, maar er werd nooit over de DM gesproken.
Ook met mijn man (deze maand kennen we elkaar 14 jaar) heb ik het er nooit over, afgezien van een opmerking van mijn kant: ‘ik moet even wat eten’, ‘ik ben weer goedgekeurd (na ziekenhuisbezoek)’, ‘ik werd wakker van een hypo’, en hij vraagt er ook nooit naar. Mijn waardes waren altijd oké, en we hebben 3 gezonde kinderen gekregen en in die tijd had ik ook erg goede waardes (waar ik ook wel erg mijn best voor deed :-)).
Na de bevalling van de jongste (3 jaar geleden) zijn mijn waardes eigenlijk niet meer goed gekomen, mijn Hba1C was in dec 8.9. Ik moet bij mezelf de knop omzetten om weer meer te gaan meten en hiernaar te handelen, in plaats van alles maar te eten en voor de zekerheid een waarde boven de 12 te hebben, zodat ik even vooruit kan. Begin vorig jaar ook behoorlijk tegen mijn eigen grenzen aangelopen en heb het afgelopen jaar ook behoorlijk wat stress gehad, waarvoor ik ook gesprekken heb gehad. Tijdens de gesprekken kwam ook duidelijk naar voren dat ik meer om mezelf (en dus ook mijn diabetes) moet denken, de tijd voor mezelf moet nemen.
Vandaag de stap genomen om lid te worden van dit Trefpunt en meer bezig te zijn met (het erkennen van) mijn diabetes.
Nu is mijn vraag aan jullie:
wie steunt jullie in het dagelijks leven met diabetes? Hebben jullie een klankbord of wil je het ook gewoon zelf doen of het is logisch dat je partner dit doet of heb je veel aan een lotgenoot/vriend/collega/familielid? Ik ben erg benieuwd, bedankt!

Tags: 

 • Momo
  Bijdrager

  Mooi geschreven verhaal Joy83!
  Ik heb zelf pas op latere leeftijd Diabetes Type 1 gekregen (nu 5 jaar geleden) en heb enorm moeten wennen aan alles wat er bij deze chronische ziekte komt kijken. Ik ben er wel vanaf het begin vrij snel van doordrongen geraakt dat dit een echte ‘doe-het-zelf-ziekte’ is en dat ik de enige ben die de touwtjes in handen heeft. Mijn HbA1C-waarde is prachtig, zodat ik jaarlijks slechts één keer naar de DVB en één keer naar de internist hoef. Wat daarbij echter wel wordt vergeten is dat ik zeer regelmatig hypo’s en hypers heb en dat die samen bij elkaar ook een mooie waarde kunnen opleveren. Als ik dit aankaart bij de internist dan is zijn enige vraag of ik mijn hypo’s wel voel aankomen (ja, dat doe ik) en dan is er schijnbaar geen probleem. Zucht …

  Maar goed dat is geen antwoord op jouw vraag: bij wie kan ik mijn verhaal kwijt?

  Ik heb gemerkt dat ik dit toch het beste kan bij iemand die weet waar ik het over heb en dit zijn vaak andere mensen met Diabetes. Ik heb een hele lieve partner en meelevende familie, maar negen van de tien keer begrijpen ze niet waar ik het over heb. Het is me bijvoorbeeld pas sinds kort gelukt om ze te overtuigen van het feit dat ik prima zelf kan bepalen wat ik eet en dat dit dus betekent dat ik de ene keer wel een stukje taart, pizza of wat dan ook neem en de andere keer niet. En dan nog trekken mensen conclusies die ik vervolgens weer moet gaan weerleggen.
  Het is heel fijn om op dit Trefpunt mee te lezen met de verhalen van anderen en daarin zaken te herkennen. We zijn niet alleen!

  Jasper
  Bijdrager

  Hoi Joy,

  Welkom op dit forum!
  Ik zit er zelf nog niet zo heel lang, maar door alleen dit forum te bezoeken ben ik al meer met mijn diabetes bezig.
  Zelf heb ik nu ongeveer 39 jaar DM1 ik weet heet niet op de maand nauwkeurig :-)

  Ik heb niet echt een klankbord en regel het zelf.
  Dat wil niet zeggen dat ik het er nooit met anderen over heb.
  Ik heb het met mijn vrienden, collega’s en vader wel over mijn diabetes dat gaat dan meestal over mijn bloedsuikers, waarom ze wel of niet goed zijn, vaak omdat ik het in hun nabijheid aan het controleren ben.

  Ook bijvoorbeeld tijdens het wachten bij de oogarts heb ik een aantal keer fijne gesprekken gehad met andere mensen met diabetes. Het is dan mooi om te zien dat er mensen zijn die tegen de zelfde situaties aan lopen.
  Zoals bijvoorbeeld ooit met een mevrouw die er samen met haar partner was en ook meteen herkende dat je niet iedere altijd zin hebt om je suikers te controleren en wat bij te spuiten voor je ‘s-avonds nog een snackje neemt bj de tv. Zie je wel zei ze tegen haar man, ik ben niet de enige.

  Die knop omzetten om meer te controleren… Wat mij erg helpt met meer controleren (ook voor die snackjes ’s avonds) is de freestyle libre, ik gebruik die sensors nu een maand of drie en het geeft me een veel beter en gemakkelijker overzicht waardoor ik veel beter de suikers stuur.
  Het is een duur geintje maar voor mij is het dat zeker waard.
  Of dit voor jou iets is moet je zelf beoordelen.

  P.S. Ik wil trouwens niet de FSL spammer uit te hangen, maar ja, hij bevalt me goed.

  Groeten,
  Jasper

  Nadine4
  Bijdrager

  Hoi Joy83

  Wat jij schrijft is zoooo herkenbaar! Altijd maar zelf een beetje aanmodderen, organiseren, je diabetes niet verzwijgen, maar ook niet heel diepgaand bespreken. Ook ik heb al tientallen jaren diabetes en een omgeving die mijn ‘ik moet ff wat eten voor we gaan lopen’ gewoon accepteert. Maar wat het Echt voor mij betekent om nooit op stap te kunnen zonder eerst te meten, of in ieder geval erbij na te denken hoe mijn waarde zal zijn en wat ie zal worden bij het eten, bewegen, de temperatuur of de stress van het ding dat we zo gaan doen, dat vraagt en beseft niemand zich. Ik dacht daar eerder niet echt over na. Maar toen ik jouw bericht zag toch maar een account aangemaakt om te reageren. Voor jou (je bent niet alleen!), maar ook voor mezelf. Ik ben benieuwd hoe anderen ermee omgaan.

  Groetjes

  koen
  Bijdrager

  Ikzelf heb het van beide kanten meegemaakt. Ik heb een relatie gehad met iemand met dm1. Hoe betrokken ik ook dacht te zijn, nu ik zelf ook diabetes heb leer en ervaar ik dat ik toen maar een fractie begreep van wat het echt inhoud. Nu merk ik dat voor mij het echt delen ook veel beter gaat met lotgenoten.

  Miepie
  Bijdrager

  Ik heb al 11 jaar DM 2, maar pas sinds ik in 2016 moest beginnen met insuline spuiten deel ik vooral veel met lotgenoten, domweg omdat ik sinds 2015 alleen ben. Ik heb me nadat ik begon met spuiten op dit forum aangemeld en ben contact gaan zoeken met de DVN in mijn eigen regio, wij gaan elke maand wandelen en dat doet me goed, de wandelingen, de gezelligheid en het kunnen uitwisselen van ervaringen. En gelukkig kan ik er ook met mijn vrienden en op mijn (vrijwilligers)werk over praten, vooral met een collega die ook diabetes, maar dan DM 1, heeft.
  En over op stap gaan met diabetes heb ik nog een leuk verhaal, ik was vorig jaar met 2 vriendinnen in Benidorm, we waren ’s avonds de stad in geweest en gingen meteen daarna door naar een leuke kroeg, en toen we daar binnen waren bleek ik mijn spuit niet mee te hebben, een uur voor ik moest spuiten. Eén van die vriendinnen is toen meteen lopend van die kroeg naar ons appartement gegaan om mijn spuit op te halen, toch zeker een kwartier heen en een kwartier terug, ze was maar 5 minuten te laat terug en toen kon ik meteen spuiten, maar zo lief van haar, en het beste bewijs dat ze snapte hoe belangrijk die spuit was.

  Elly
  Bijdrager

  Ik heb 58 jaar type 1. Er is altijd wel iemand geweest die een keer luisterde. Van mij ouders (ik was bijna 15 toen ik ziek werd), tot vrienden.
  Niet iedereen snapt het, vooral complicaties niet, maar alles is uit te leggen. Soms, als ik daar geen behoefte aan heb, geef ik een link naar de site waar b.v. uitgebreid neuropathie uitleg is te vinden.
  Ik ben 44 jaar getrouwd, mijn man is ook mijn mantelzorger nu. Zo nodig neemt hij de zorg voor mij over, maar ik ben graag zelfstandig, wat ik nog zelf kan doen, doe ik ook zelf. Juist het vragen om hulp heb ik de laatste jaren moeten leren.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.