Forums / Nieuw met diabetes / Diabetes type 2 en neuropathie

Emmalientje
Bijdrager

Diabetes type 2 en neuropathie

Hallo allemaal,

Al sinds een jaar of 15 heb ik diabetes type 2.
Maar ik vond het nooit nodig om eens te lezen en informeren wat dat precies inhoudt.
Dat kwam ook doordat ik de metformine een poos kon laten staan dus toen dacht ik dat het allemaal wel meeviel met die diabetes.
Maar inmiddels weet ik dat het tegen kan vallen.
Sinds ongeveer 12 jaar heb ik er polyneuropathie bij en dat is wel balen.
In eerste instantie had ik er niet zo veel last van. Maar langzaam aan werden die klachten wat meer.
De voeten, handen, onderbenen, alles ging me zeer doen.
Daardoor ging ik steeds wat minder lopen wat heel dom was want blijven lopen is goed als dat nog enigszins kan.
Door schade en schande word ik nu wat wijzer, ik volg nu een revalidatietraject om weer vertrouwen in mijn lijf te krijgen.
Die raakte ik namelijk best wel behoorlijk kwijt.
Het lopen gaat alweer wat beter dus elke dag loop ik er even uit.
Ik ben 52 jaar (voor wie dat interessant vind)

Groeten, Emmalientje

 • anoniem
  Bijdrager

  Hoi Emmalientje. Je bent inderdaad nog veelst te jong om nu al achter de geraniums te gaan zitten en dat je nu in de revalidatie zit vind ik heel goed van je. Kom op joh 52 jaar, dan wil je toch nog wel wat. Vervelend dat je polyneuropathie erbij hebt gekregen. Hopelijk belemmerd het je niet te veel in het dagelijkse leven.

  Groetjes

 • Emmalientje
  Bijdrager

  Bedankt.
  Dat vond ik zelf ook dat ik daar te jong voor ben om veel binnen te zitten.

  Groeten, Emmalientje

 • marit
  Bijdrager

  Hallo Emmalientje, hoe gaat het nu? Heeft de revalidatie je geholpen?

 • fastandre
  Bijdrager

  HOI Emmalientje, het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt om regelmatig te checken hoe het met je lichaam gaat (meten bloedsuiker, diabetes verpleegkundige, pedicure en zelf veel beweging).

 • gerardloeffen
  Bijdrager

  Gerard schrijft op nieuwjaarsdag: 1 jan 2017
  HOI,EMMALIENTJE
  Heb zelf Last van Neuropatie veroorzaakt door 45 jaar diabetes.
  Gelukkig in lichte mate maar soms wel erg irritant.
  Volgens de neuroloog was ik alleen gebaat met pijnbestrijding. Daar heb ik vanaf gezien.
  De laatste jaren heb ik gelukkig steeds minder last, door betere regulatie.
  Voor mij is de FreeStylelibre een enorme uitkomst en heeft tot gevolg dat mijn HBa1C nog nooit zo goed is geweest.(49: voorheen 60 ) Jammer dat hij nog steeds niet vergoed wordt, maar daar wordt aan gewerkt .
  Een middel dat helaas ook niet vergoed wordt in Nederland is Alfa liponzuur.(Sterkte 600 per dag )
  In Duitsland wordt dit middel bij elke diabeet al 30 jaar voorgeschreven als je last hebt van neuropatische klachten ( en vergoed.) Het zorgt er in elk geval voor dat de zenuwgeleiding verbeterd wordt . Dat blijkt uit hun wetenschappelijke onderzoeken. Vraag eens aan je arts wat hij hiervan vindt??
  Sportieve groeten

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Nieuwe methode pijnbestrijding bij diabetes

  Voor diabetespatiënten met heftige, brandende pijn in handen en voeten is er een nieuwe methode voor pijnbestrijding. Geen medicijnen, maar een elektrode die het ruggenmerg stimuleert.

  Onderzoek van Maastrichtse wetenschappers heeft aangetoond dat ruggenmergstimulatie de pijn beter verlicht dan medicijnen. Dat liet het Maastricht UMC woensdag weten.

  De onderzoekers gaan in gesprek met zorgverzekeraars over het gebruik van deze vorm van pijnbestrijding bij diabetespatiënten. De methode wordt al gebruikt bij mensen met bijvoorbeeld herniaklachten.

  Een elektrode tegen het ruggenmerk geeft een elektrisch stroompje af. Dat kan pijnprikkels onderdrukken. Met een afstandsbediening bepaalt de patiënt zelf hoe sterk het stroompje is. Bij bijna twee derde van de patiënten bleek de behandeling over de periode van een half jaar uiteindelijk succesvol te zijn. Patiënten konden bijvoorbeeld weer beter slapen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care.

  Hoeveel mensen er baat bij kunnen hebben, is lastig in te schatten. Er zijn geen cijfers van het aantal diabetespatiënten met zogeheten polyneuropahtie, zegt onderzoekster Rachel Slangen. ‘Waarschijnlijk is de groep veel groter dan we denken.’

  In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen suikerziekte.

  Bron: ANP

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Ik gebruik al jaren alfa Liptonzuur 2 x 600 mg en mijn gevoel in benen en voeten is bijna hellemaal goed groet Bert

 • KleijP
  Bijdrager

  Hallo, Ik weet nu 5 jaar dat ik DM heb, helaas weten ze nog steeds niet wat voor vorm, ze houden het op type 2, maar ik voldoe niet aan de kenmerken van type 2. Sinds ruim 1 1/2 jaar heb ik ook een ernstige polyneuropathie. Ik gebruik hiervoor gabapentine 3x dd 1800mg en amitriptyline 50mg 1xdd. Daarmee is het nu nog wel goed te doen, al heb ik wel steeds zware benen en branderige voeten en ben ik vaak de controle kwijt bij lopen en kracht zetten. Daarvoor gebruik ik een wandelstok en buiten een loopfiets ( vergoed door de verzekeraar)
  Overigens ik ben 51 jaar oud.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Waarom probeer je geen Alfa liponzuur ik doe dit al vele jaren en ik hebt bijna geen problemen meer ik ben begonnen met 3x stuks van 600 mg en zit nu al jaren op 2 x daags 600 mg en ik koop ze bij Body-Fitshop daar betaal ik voor 60 stuks 9.90 euro ben erg tevreden het is mij toen geadviseerd door mij internist uit het Antonius ziekenhuis Utrecht de heer Fred Storm die nu jammer genoeg een jaar met pensioen is en ik nu loopt bij het M.C Lelystad dokter Bourass een prima internist groet Bert

 • KleijP
  Bijdrager

  Ik ben ook bij dr. Storms geweest. Jammer dat hij niet weer werkt.

 • Racingbike
  Bijdrager

  Wanneer je aan je internist een medische verklaring vraagt kan je de Alfa Lipzon zuur als kosten opvoeren bij de Belastingaangifte.
  Een en ander is wel afhankelijk van je inkomen / drempel zorgkosten.

  Zeker wanneer je de FSL ook kunt opvoeren als kosten is het zeker de moeite van overweging waard.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Ik hebt bij Fred Storm gelopen vanaf 1995 eerst in Bilt hoven later ziekenhuis Overvecht wat later heette Antonius ziekenhuis en hij was het die mijn het advies gaf ga naar het M.C Lelystad en de dokter Bourass een super dokter en hele goeden verpleegkundige en ik voer al jaren de kosten op van dit medicijn bij mij belasting aangiften ik betaal nu 9.90 per 60 stuks en vroeger via de apotheek 35 euro per 60 stuks groet Bert.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Welke pijnstiller werkt bij neuropathie?

  Raymond Vrede (54) heeft sinds zijn zestiende type 1 diabetes. Een paar jaar geleden heeft hij depressieve klachten gehad na een scheiding. Hij is daar met therapie en gebruik van medicijnen helemaal bovenop gekomen. Met zijn nieuwe vriendin is hij naar Groningen verhuisd waar hij werkt bij de universiteit. Vorig jaar mocht hij stoppen met de venlafaxine, het antidepressivum wat hij als laatste had gebruikt. Hij kreeg daarna pijn in de onderbenen, terwijl hij in de jaren daarvoor alleen last had van een doof gevoel in de voeten. De neuroloog constateerde diabetische neuropathie en gaf hem opnieuw venlafaxine. In eerste instantie gaf dit verlichting, maar de laatste tijd neemt de pijn echter toe. Raymond vraagt zijn diabetesverpleegkundige of hij sterkere medicijnen kan krijgen.

  Verschillende soorten pijn
  Voor pijnbehandeling is het belangrijk te weten van welke soort pijn iemand last heeft Er bestaan verschillende soorten pijn. Pijn bij zenuwschade, bijvoorbeeld bij diabetes, wordt neuropathische pijn genoemd. Die pijn is anders van karakter dan de pijn die iemand voelt bij een wond of een verzwikte enkel. Als het buikvlies geprikkeld wordt, bijvoorbeeld bij een perforatie van een darm, geeft dat weer een ander soort pijn: viscerale pijn. Ook maakt het uit of pijn acuut ontstaat of langdurig aanwezig is. Het is van belang voor de behandeling van pijn om eerst te beoordelen wat voor soort pijn er is.

  Neuropathische pijn
  Neuropathie kan meerdere oorzaken hebben Neuropathische pijn ontstaat door schade aan zenuwvezels. Dit kan door diabetes veroorzaakt worden, maar ook mensen zonder diabetes kunnen neuropathie en neuropathische pijn hebben. Met name fors alcoholgebruik kan blijvende zenuwschade veroorzaken, maar ook een langdurig gebrek aan bepaalde vitamines. Neuropathie kan voorts ontstaan bij sommige infecties zoals HIV of bij sommige auto-immuunziekten. Er zijn medicijnen die als bijwerking neuropathie hebben. Met name sommige geneesmiddelen voor de behandeling van kanker doen dat. Tenslotte bestaan er ook erfelijke neuropathieën die pijn kunnen veroorzaken.

  Neuropathische pijn bij diabetes
  Bijna de helft van de mensen met diabetes krijgt neuropathie De kans op neuropathie bij diabetes neemt toe als de aandoening langer bestaat. Bijna de helft van de mensen met diabetes krijgt neuropathie. Naast de duur van de diabetes is ook van belang hoe goed iemand gereguleerd is. Bij een betere regulatie van de glucosewaarden is de kans kleiner.

  Behandeling van neuropathische pijn
  Voor neuropathische pijn worden vaak medicijnen gebruikt die oorspronkelijk als antidepressivum of als antiepilepticum zijn ontwikkeld Een goede diabetesregulatie is belangrijk om neuropathie te voorkomen of verergering te vermijden. Bij alleen een doof gevoel of tintelingen door neuropathie worden geen medicijnen gebruikt, meestal ook niet als de pijn heel mild is. Als de neuropathische pijn te hevig wordt, zijn medicijnen nodig. Bij neuropathische pijn worden meestal andere medicijnen gebruikt dan de ‘gewone’ pijnstillers zoals paracetamol, aspirine of NSAID’s (diclofenac, ibuprofen en naproxen zijn daarvan de bekendste). Deze pijnstillers kunnen voor hoofdpijn of pijn van gewrichten of spieren effectief zijn, maar zijn dat veel minder bij diabetische neuropathie. Vaak worden medicijnen gebruikt die oorspronkelijk als antidepressivum of als antiepilepticum zijn ontwikkeld. Later bleek dat deze middelen ook effectief zijn tegen neuropathische pijn.

  Antidepressiva en neuropathie
  Van een aantal antidepressiva is de werking tegen neuropathische pijn goed onderzocht. In deze onderzoeken is de werking vergeleken met een placebo of met andere pijnstillers. Amitriptyline en nortriptyline kunnen goed gebruikt worden. Zij behoren tot de groep van ‘tricyclische antidepressiva’. Deze middelen worden al lang gebruikt en er is veel bekend over de veiligheid en eventuele bijwerkingen. Ook is voor de antidepressiva duloxetine en venlafaxine, die weer net wat anders werken, bewezen dat zij effectief zijn tegen neuropathische pijn. Pregabaline is een anti-epilepticum. Het bleek ook te werken tegen neuropathische pijn en dit is goed onderzocht. Dit middel is eventueel te combineren met andere middelen tegen neuropathische pijn zoals amitriptyline. Ook is een combinatie van pregabaline met morfine effectief gebleken. Het is onzeker of morfine of daarop lijkende medicijnen zoals tramadol alleen effectief zijn tegen neuropathische pijn.

  Een pleister tegen neuropathie
  De pleister kan gedurende drie maanden een pijnstillend effect hebben Capsaicine werkt weer anders. Dit is een stof die uit paprika en chili afkomstig is. Als je daarmee de zenuwen van de huid prikkelt, treedt na een paar weken een soort gewenning op waardoor juist een pijnstillend effect ontstaat. Het moet drie tot vier keer per dag gesmeerd worden op de pijnlijke plekken. Er bestaat ook een pleister die eens in de drie maanden voor maar dertig minuten aangebracht wordt waarna het effect drie maanden aanhoudt.

  Combinatie met andere pijnstillers
  Hoewel NSAID’s goed werken voor de behandeling van gewrichtspijn en hoofdpijn is de effectiviteit bij diabetische neuropathie onzeker. Wel is het zo dat mensen met diabetische neuropathie soms spieren en gewrichten verkeerd gaan belasten en daardoor extra pijnen krijgen die wel goed reageren op NSAID’s.

  Zenuwstimulatie bij neuropathie
  Als medicijnen onvoldoende helpen kan in sommige gevallen een behandeling met zenuwstimulatie gegeven worden. Dat wordt TENS (transcutane elektrische neurostimulatie) genoemd. Hierbij wordt een elektrisch stroompje door de huid gegeven en dit vermindert de zenuwpijn. TENS kan de pijn verminderen maar neemt de oorzaak niet weg. Deze behandeling wordt meestal door pijnpoli’s gegeven.

  Raymond Vrede
  Raymond had al langer neuropathie door zijn diabetes, maar bemerkte dit pas toen hij stopte met zijn venlafaxine. Hij reageerde dus eerst goed op de venlafaxine. Ook bij hervatten bemerkte hij verbetering, maar nu heeft hij toch te veel last. Een optie is een ander middel proberen of een tweede middel toe te voegen. De diabetesverpleegkundige heeft voor hem met de neuroloog gebeld. Deze adviseert eerst over te gaan op amitriptyline, en indien mogelijk de dosis te verhogen. Als dat onvoldoende werkt kan pregabaline toegevoegd worden. Raymond is blij met deze adviezen. Na drie maanden is de pijn goed gecontroleerd met een combinatie van amitriptyline en pregabaline.

  Meer lezen?

  Omgaan met pijnlijke voeten

  Verloop van dunne vezelneuropathie

  Neuropathie; een miskend probleem

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.