Forums / Gevolgen van diabetes / Diabetische retinopathie

Alice
Bijdrager

Diabetische retinopathie

Ik ben al 20 jaar diabeet, waarvan het een jaar of 8 heel slecht is gegaan. Als gevolg daarvan heb ik nu diabetische retinopathie. Ik heb inmiddels 13 laser behandelingen gehad en krijg nu maandelijks injecties.
Nou ben ik bang dat ik steeds minder ga zien, ook omdat ik sinds de laser behandelingen een waas in mijn beeld heb, met zwarte stippen. De artsen zeggen dat dit normaal is (en over zou moeten gaan). Maar ik heb ook veel last van het licht, waardoor ik dagelijks hoofdpijn heb. Ik dacht dat dit door alle behandelingen kwam maar de arts zegt dat ze dit nooit hoort.
Nu ben ik erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Tags: 

 • Racingbike
  Bijdrager

  @alice; dat is niet mis wat je beschrijft. Kan mij heel instellen dat je je zorgen maakt om je gezichtsvermogen.

  Ik heb ruim 46 jaar DM type 1 op de teller staan en heb al 30 laserbehandelingen gehad aan beide ogen.
  Op advies van mijn vorige oogarts gebruik ik Foliumzuur en op eigen initiatief ben ik ook “EyeWise” gaan gebruiken.

  En ik moet zeggen het resultaat is perfect. Afgelopen woensdag bij de oorarts geweest en het gezichtsvermogen zonder lens (heb er eentje) is 100%.
  Wel waren er twee minuscule kleine bloedinkjes zichtbaar, welke nog geen directe zorg nodig hadden. Ik heb met de kliniek de afspraak dat wanneer ik merk dat de situatie verslechterd ik gelijk kan bellen.

  Waar hebben bij jouw de laserbehandelingen plaatsgevonden? Was dit in het perifere gedeelte van je oog (waarmee je scherp ziet?)
  Ik had het “geluk” dat dit gebied bij er goed tot zeer goed uitziet, en mijn gezichtsvermogen is verbeterd na de laserbehandelingen.

  Wel raad ik dringend aan om na iedere laserbehandeling een zonnebril op te zetten. Je ogen zijn na behandeling erg gevoelig voor licht en dat doet goed zeer.
  Ik liep rustig met de zonnebril op in huis rond (op de tast weliswaar.) De klachten, zoals jij die omschreef duurde bij mij één dag. De dag daarna was mijn oog nog wat gevoelig maar kon weer kijken zonder zonnebril.
  Wel heb ik soms dat ik zwarte vlekjes zie drijven voor mijn oog. Maakt niet uit welke kant ik op kijk, de vlekjes verdwijnen niet. Dit is een effect van de laserbehandeling. Gelukkig gaan de vlekjes ook weer weg.

  Ook is het van essentieel belang om de verdraaide bloedjes zo goed mogelijk in gareel te krijgen en te houden. Lukt mij dit? Niet altijd.
  Zolang de verdraaide bloedjes “heerlijk” hun eigen leven leiden, is het letterlijk en figuurlijk dweilen met de kraan open.

  Met de injecties heb ik geen ervaringen dus daar kan ik je niets over vertellen.

  Hopelijk heb je hier wat aan.

  Suc6!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.