Forums / Behandelaren / Ervaring behandelingsmethodes diabetische voet?

jelmerwilhelm
Bijdrager

Ervaring behandelingsmethodes diabetische voet?

Wij zijn op zoek naar personen met een DIABETISCHE VOET die (een deel van) de volgende vragenlijst willen beantwoorden (zie hieronder voor vragenlijst). De antwoorden kunnen ook in een persoonlijk bericht naar ons gestuurd worden.

Jullie antwoorden worden volledig anoniem behandeld en zullen enkel voor ons project gebruikt worden. Alvast heel erg bedankt voor jullie tijd en hulp!

Wij, een groep van vier studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven, voeren een project uit over de Plasma Plaster. De Plasma Plaster is een nieuwe behandelingsmethode voor diabetische voet. Het is een pleister die wordt aangebracht op de wond van de patiënt. Hierna wordt met behulp van plasma de wond schoon gehouden waardoor deze kan genezen zonder infecties te ontwikkelen.

1.Wat vindt u belangrijk aan een behandelingsmethode (voor de diabetische voet)?

2. Welke medische oplossing gebruikt u nu? Welke problemen ervaart u bij deze oplossing?

3. Hoe verliep de communicatie naar u over uw huidige behandelingsmethode? Hoe ervaarde u dit?

4. Wat voor risico’s voorziet u bij het gebruik van een plasma pleister voor de diabetische voet?

5. Wat zou u tegenhouden om de plasma pleister te gebruiken?

6. Onder welke voorwaarden zou u de plasma pleister gebruiken?

Tags: 

 • Abisko
  Bijdrager

  Kan je uitleggen wat plasma exact is ? Het is nogal een toverwoord dat wetenschappelijk voor van alles en nog wat gebruikt wordt

  • jelmerwilhelm
   Bijdrager

   Hallo Abisko,

   Hoe mogelijke patiënten (of eigenlijk breder; hoe mensen die niet onderzoek doen naar plasmas) over het woord plasma nadenken is ook iets wat wij willen meenemen in ons verslag. Heb je zelf een negatieve of een positieve gedachte bij plasma?

   Ik zal proberen iets beter toe te lichten wat plasma is en hoe het wordt gebruikt in plasma pleisters. Op school worden altijd drie fases aangeleerd: vast (ijs), vloeibaar (water), gas (waterstof). Plasma is eigenlijk een soort vierde fase waarin een stofje zich kan bevinden. De wetenschappelijke uitleg is dat het gas geioniseerd wordt: de elektronen en ionen in het gas worden gesplitst. Dit klinkt alsnog behoorlijk vaag, maar in een gas heb je eigenlijk een wolk van atomen en bij een plasma zijn de atomen gesplitst in positief en negatief geladen deeltjes. Nu is de waarom niet per se van belang, maar het komt er op neer dat bepaalde plasmas snel bacteriën doden waardoor ze bij de behandelingen van wonden (zoals diabetische voet) ingezet kunnen worden. Zo wordt de wond schoongemaakt en komt bloedvergiftiging minder snel voor.

   Om je tweede opmerking te beantwoorden: ik snap dat het toevoegen van die link als verborgen reclame kan overkomen, totaal niet over nagedacht eigenlijk. We hadden die link meer toegevoegd zodat mensen zelf makkelijk wat meer konden lezen over de plasma pleister als product. Plasmacure is volgens mij een bedrijf dat deze pleisters zelf maakt. Wij zijn daarentegen gewoon een groepje scholieren dat een project doet over plasmas in de gezondheidszorg (specifiek voor de diabetische voet) en zijn op geen manier verbonden aan dit (of een ander) bedrijf.

   We willen bekijken of de plasma pleister een betere oplossing kan bieden voor diabetische voet. Daarom zijn we op zoek naar mensen die willen uitleggen hoe ze op dit moment worden behandeld, welke problemen ze ervaren met de behandeling en hoe ze de behandeling vinden. Daarnaast proberen we te peilen wat de (algemene) reactie is van mensen op het woord plasma en op een product waarin plasma wordt gebruikt.

   Hopelijk heb ik alles wat duidelijker gemaakt en anders hoor ik het graag!

   Groetjes,

   Jelmer

 • Ik heb de urls verwijderd. Reclame is inderdaad niet toegestaan. Maar hieronder reageren op de onderzoeksvragen die in het eerste bericht gesteld worden staat iedereen vrij. En is misschien ook nog inspirerend en herkenbaar voor anderen…

  Groetjes
  Moderator

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik vraag me af wat hebben wij als diabeten aan dit zogenaamde ‘onderzoek’ krijgen wij de resultaten terugekoppeld of is dit gewoon weer een zoveelste poging van een paar studenten om gewoon snel een schoolcijfer te halen.

  • jelmerwilhelm
   Bijdrager

   Hoi iedereen,

   Excuus voor de URLs!

   Ik zal even per reactie proberen te antwoorden:
   Markpompje:
   Ons onderzoek loopt tot begin juli, ik zal kort daarna onze bevindingen hier delen. De reden dat wij het hier proberen is omdat we benieuwd zijn naar de eerste indrukken van eventuele patiënten. Aangezien wij slechts een groepje studenten zijn met beperkte middelen en tijd is het voor ons erg moeilijk om patiënten te benaderen. Ziekenhuizen of diabetescentra zijn namelijk (logischerwijs) erg terughoudend in het delen van patiëntinformatie. Daarom komen wij moeilijk in contact met diabetici via andere wegen en proberen we het op dit forum.

   Maye:
   Bedankt voor je antwoord! Welke manier van communiceren ervaart u als het prettigst (bijvoorbeeld een gesprek met de dokter of een brochure die u op uw gemak kunt doornemen)? Heeft u misschien een voorbeeld van een situatie waarin u actief kon meebeslissen?

   SimonW:
   Ook u bedankt voor uw antwoord! Op welke manier zou u het liefst willen zien dat een product beter werkt? Zijn onderzoeksresultaten voldoende, of wilt u het bewijs echt zelf zien?

 • Hoi Markpompje
  Wij delen jouw mening dat er meestal niets tot weinig teruggekoppeld wordt uit onderzoeken. Dit is een van de redenen waarom wij geen urls en mailadressen toestaan voor onderzoeksvragen. Maar als deze studenten de vraag zo openlijk op het Diabetes Trefpunt stellen, dan zijn de antwoorden van ‘ons’ voor ‘elkaar’ net zo goed interessant en misschien versterkend. Dus deze vraag vinden we wel legitiem, hoor. Laat de reacties maar komen!

  En jelmerwilhelm: ons op de hoogte brengen van jouw conclusies onder dit topic over een tijdje stellen wij wel enorm op prijs! :-)

  Groetjes Moderator

 • Maye
  Bijdrager

  Dag Jelmer, tof dat je hier interesse in hebt. Dat brengt diabeten die voetproblemen hebben, uiteindelijk mss ook verder. Dank voor je uitleg over plasma, ik heb nu beter in beeld wat ik me erbij voor moet stellen. Ik heb geen ervaring met diabetische voetproblemen, en kan dus niet veel inhoudelijk antwoord geven op je vragen.

  De enige vraag die ik kan beantwoorden is die over wat me zou tegenhouden. Ik zou voordat ik zo’n pleister zou gebruiken, graag willen weten hoe dat nou zit met deeltjes, of dat kwaad kan/met welke bijwerkingen ik rekening zou moeten houden. Belangrijk om dat helder te communiceren naar (potentiele) eindgebruikers (patienten) toe.

  Dat zal meestal via een zorgverlener gaan, dus dat aspect moet je in je communicatie meenemen. Voor zorgverleners is nl. lang niet altijd vanzelfsprekend wat de patient wil weten en in hoeverre die actief wil meebeslissen of gewoon adviezen uitvoeren – een actieve beslissing leidt echter tot meer succes van de behandeling (ivm therapietrouw) dan passief doen wat de dokter zegt. Als de leverancier van een behandeling dat meeneemt in de presentatie en het bekendheid geven aan het product, zal die behandeling dus succesvoller uitpakken.

 • SimonW
  Bijdrager

  Nu ik een artikel heb gelezen over deze methode op deingenieur.nl valt mij vooral op dat de term ‘pleister’ verwarring bij mij geeft als ik lees dat het om een behandeling van een minuut per dag gaat en je daarna ‘de pleister’ weggooit. Dat is op zich wel makkelijk als je het vergelijkt met sodabadjes. Ik heb zelf een ontstoken grote teen gehad gevolgd door bloedvergiftiging en als oplossing heeft mijn huisarts sodabadjes geadviseerd. Na een week was het al vrijwel over en toen heb ik zelf nog een week ontsmettingsmiddel (dat voor 70% uit alcohol en 0,5% chloorhexidinedigluconaat bestaat van het Kruidvat) gebruikt (zelf bedacht en moet je niet te lang doen denk ik). Verder veel bewegen (ook toen het pijnlijk was) om de doorbloeding te bevorderen. Er werd wat lacherig over gedaan door de huisarts maar het is best lastig als je een ontsteking hebt aan de grote teen en de bloedvergiftiging maakte mij echt flink ziek. Overigens was dit de eerste keer maar ik denk wel dat het met mijn diabetes te maken heeft. Een echte wond had ik echter niet maar ik lees dat diabetische voet meer een verzamelterm van voetklachten is. Ook niet zo’n duidelijk term vind ik. Wat mij zou tegenhouden is als het product niet uitgebreid getest is … zeker als ik lees over kilovolts en hoogspanning. En verder zou ik willen weten of het beter is dan bestaande methoden of niet. Er wordt vaak iets nieuws bedacht wat ook aardig werkt maar niet beter is en met een sausje marketing lijkt met dan meer dan het is. In ieder geval zou ik de volgende keer zelf sneller met de behandeling beginnen. Ik dacht er aanvankelijk iets te makkelijk over.

 • SimonW
  Bijdrager

  Hoi Jelmer, onderzoeksresultaten zijn voldoende maar wél uit onafhankelijke bron. ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’ gaat ook in de pharmaceutische industrie maar al te vaak op en er zijn allerlei manieren om resultaten te manipuleren. Groeten, Simon

 • Maye
  Bijdrager

  Ik zou een gesprek met een arts, diabetesverpleegkundige of in diabetes gespecialiseerde pedicure prettig vinden. Bij voorkeur zou ik dat gesprek enigszins geinformeerd willen kunnen aangaan, dus een brochure met de belangrijkste info vooraf, of een e-mail van de zorgverlener met een link naar een website met duidelijke en betrouwbare info. Ik zou het bij zo’n brochure prettig vinden als er achterin notitiepagina’s waren voor mijn evt. vragen en de antwoorden e/o aanvullingen van de zorgverlener. Dan kan ik het thuis nog eens bekijken, want bij een gesprek met een zorgverlener ontou ik vaak nog minder dan een hoorcollege van een monotoon sprekende professor die in z’n eigen wereld waardevolle kennis staat bij te dragen aan de rest van de mensheid (bij de laatste vergeet ik door verveling, bij de eerste door zenuwen, bij beide helpen handouts en aantekeningen).

  Meebeslissen… een internist heeft eens heel nobel geprobeerd bovenstaande uit te voeren, maar bleek mij meer een gevoel van autonomie te willen geven dan dat daadwerkelijk aan te durven. Eerst gaf hij me informatie mee over de insulinepomp, maar toen ik bij de volgende afspraak zei dat ik er nog niet helemaal uit was, zei hij korzelig: ‘Nee, je MOET op de pomp,’ en startte de aanvraagprocedure. Het was mijn eerste internist in het ‘volwassenen-ziekenhuis’ en die overgang is o.a. hierdoor moeilijk verlopen, wat er mede, aan bijdroeg dat ik een diabetes burnout ontwikkelde die een flink aantal jaren heeft aangehouden.

  In sommige opzichten kun je je als arts niet een slechte dag veroorloven (want ws had die man gewoon z’n dag niet) – in elk geval niet door je af te reageren op iemand die je over 3 maanden pas weer voor een 10 minuten gesprek tegenover je hebt, doe dan even kortaf tegen je secretaresse of een collega, met wie je het later die dag of week weer bij kunt leggen als dat nodig is. Maar dit terzijde.

  Een voorbeeld van hoe het wel goed ging, heb ik eigenlijk niet. Wat ik me voorstel, is een zorgverlener die informeert, inhoudelijk luistert naar evt. bezwaren, alternatieven bespreekt en de tijd geeft om over een beslissing na te denken (afhankelijk van hoe zwaarwegend een beslissing is, hoeveel impact een behandeling en evt. bijwerkingen/risico’s hebben, en hoe urgent het probleem is natuurlijk, maar bij (verandering van) een behandeling voor voetproblemen zal het meestal niet op de seconde aankomen en is evenmin een uitgebreid keuze begleidingstraject nou ook weer niet van toepassing).

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.