Forums / Oproepen / Ervaring met de Freestyle Libre glucose sensor (FSL)

Aurelie
Bijdrager

Ervaring met de Freestyle Libre glucose sensor (FSL)

Hallo,

Ervaringen met de freestyle libre sensor zijn al vaker gedeeld op dit forum. Dat vindt ik erg mooi want ook ik beleef veel plezier aan deze sensor.
Nu heb ik alleen vaak het probleem dat de sensor niet goed blijft zitten. Niet de volle twee weken die door de fabrikant beloofd worden. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat ik zweet tijdens het sporten of omdat het warm is. De sensor is ook al vaker van mijn arm afgevallen doordat deze achter mijn kleding is blijven hangen of door dat ik met mijn arm ergens lang schuurde. Wanneer dit gebeurt geeft dit stress omdat ik dan weer terug moet overstappen op de oude manier van glucose meten, de vinger prik, dit zorgt voor pijnlijke vingers. Daarom vind ik de FSL een enorm handige uitkomst.

Voor een opdracht op mijn opleiding (Geneeskunde) moet ik een probleem in de gezondheidszorg onderzoeken en er een innovatieve oplossing voor bedenken. Nu ervaar ik het probleem van een sensor die niet lang genoeg blijft zitten, zijn er meer gebruikers van deze sensor die dit probleem ook ervaren? Of soortgelijke problemen met de FSL?

Ik zou het erg leerzaam vinden wanneer anderen hun ervaring hierover zouden willen delen. De reacties zullen alleen worden gebruikt als indicatie voor de grootte van het probleem en worden dus volledig anoniem geïnterpreteerd.

Over mij:
Mijn naam is Aurelie ik ben 18 jaar en heb sinds mijn dertiende diabetes type 1. Ik studeer geneeskunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Ik doe graag aan sport (hockey) en ik heb een actief leven waarin ik mijn diabetes mij niet laat tegenhouden.

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Aurelie

  Voor het probleem zie ook :
  libre-en-huidirritatie-oplossing

  De genoemde oplossing werkt bij mij om de irritatie op te lossen en ook blijft de FreeStyle Libre met deze techniek beter zitten.

  Niet de volle twee weken die door de fabrikant beloofd worden.
  Kun je aangeven waar de fabrikant dit belooft ?
  De FreeStyle Libre is ontworpen voor een gebruik van 2 weken, echter de genoemde belofte kan ik niet vinden, dus graag aangeven waar dat staat.

  Zonder de techniek als weergegeven in de hierboven genoemde draad, kwam het regelmatig voor dat de sensor aan het einde van de 14 dagen beduidend minder goed bevestigd was. Het risico van loskomen was na een week dan beduidend hoger dan in de eerste week.
  Dit kwam af en toe voor doordat de sensor achter kleding bleef hangen. Doordat je te dicht langs b.v. een deurpost liep. Of wat wel eens voorkwam dan in bed door draaien de sensor loskwam.

  Ook met de genoemde techniek ben ik wel eens een sensor verloren, maar dat komt door de techniek beduidend minder voor.

  Hier op het forum kun je verschillende oplossingen terugvinden voor het loslaat probleem. SkinTac is dan een van de meest succesvolle producten. Maar er zijn ook bandjes te koop die over de sensor heen geplaatst kunnen worden. Algemeen zo iets als een aanvoerdersband die over de sensor kan worden geplaatst en er zijn ook banden te koop die speciaal zijn ontworpen voor de Free Style Libre.

  Iets wat ook nog zou kunnen helpen is dat als de randen van de FLS minder stijl zouden zijn. Als de rand schuin zou zijn, zou je minder last hebben van vlak langs een deurpost lopen. Ook blijft de sensor dan wat minder achter kleding hangen.

  Op deze site en andere sites is veel te vinden over de FLS, echter dat kost wel enige zoekinpanning.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • m@rtin
  Bijdrager

  waar zijn die speciale banden voor de libre te bestellen? hier word hij met een peister er overheen extra vastgezet
  groet
  m@rtin

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo M@rtin,
  LibreFix
  Freestyle Libre Staubschutz-Noppi

  Zoek zelf wat verder op deze sites.
  Er zijn dopjes, armbanden, beschermhoesjes en dergelijke zaken op deze sites.

  Kijk ook eens naar :
  Zoektips ook voor deze site.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • hockeydiabeet
  Bijdrager

  Hoi,

  Het probleem van los latende plak had ik ook bij mijn omnipod, zeker na een hockeywedstrijd met complete keepers pak, je zweet dan veel en de plak laat los.
  Voor de omnipod gebruik ik nu skin tac wipe, een doekje met plak spul dat je eerst op de plek smeert waar je de omnipod of de scanner wil plakken.
  Alles blijft dan beter zitten

 • hockeydiabeet
  Bijdrager

  abott zou er ook wat aan kunnen doen, als van een omnipod de plak loslaat krijg je van insulet gelijk een nieuwe opgestuurd, die hebben een echt top service. Heb al begrepen dat abott daar iets minder mee is en geen scanners vervangt.

  Aldred

 • hockeydiabeet
  Bijdrager

  Wat vinden jullie van de reclame campagne van abott over een app die alleen maar werkt met een iphone 7 of nieuwer?
  Ik vind het misleidend

  Aldred

 • Jasper
  Bijdrager

  Ik vind dat wel meevallen met misleiding.
  Abbott kan er weinig aan doen dat Apple pas vanaf de iPhone 7 er een NFC chip in heeft zitten.
  Er is ook een app voor Android telefoons (die een NFC chip hebben)
  Ik ben pas een smartphone gaan halen nadat ik met de FSL aan de gang ging, toen vond ik er voor mij pas meerwaarde aan zo’n duur telefoontje zitten ;-)

  • hockeydiabeet
   Bijdrager

   Klopt dat die chip er in moet zitten, maar het reclame filmpje dat abott deze week rondstuurde geeft daar weinig informatie over en dat vind ik jammer en misleidend.

 • Anne21
  Bijdrager

  Ik heb ook een huidirritatie.
  Sinds begin 2016 heb ik de sensoren. Sinds eind 218 heb ik plotseling geïrriteerde huid en een enorme jeuk. Zodat ik de sensoren niet meer kan dragen. Ik ben er erg verdrietig onder. Want de sensoren waren een geweldige uitkomst.
  Ik vermoedde eerst dat er een andere lijm was gebruikt.
  Bij Abbott nagevraagd. Als advies kreeg ik Tegaderm onder de sensor te doen. Maar de sensor gaat niet door de tegaderm heen. Daarna weer gebeld. Toen mocht Abbott geen enkele mededeling meer doen en ook geen oplossingen voor irritatie en jeuk meer aandragen.
  Ik heb nog geprobeerd om de sensoren op mijn buik te doen. Dat ging op zich goed, maar ook daar trad irritatie op.
  De komende week ga ik op advies van de diabetesverpleegkundige naar de dermatoloog.
  Maar als ik dat hier zo lees, biedt dat ook geen oplossing…. Of wel???

 • Bart.K
  Bijdrager

  Het blijven zitten van de sensor (icm met een bluetooth zender) had ik ook problemen mee, vaak bleef ik er met mijn
  tshirt achter hangen en kwam hij te snel (voor een deel) los. Ook bij het transpireren tijdens sporten of sauna gebruik voelde het niet prettig. De fsl met de zend-module is een stukje dikker en minder glad dan alleen de losse sensor. Logisch dat deze combinatie sneller los gaat en daarom ben ik gaan zoeken naar een voor mij passende oplossing.

  Ik ben uiteindelijk uitgekomen op een watervaste lijm (Davlyn Waterproof Adhesive 1/2 oz) die twee weken erg stevig blijft zitten en mij vertrouwen heeft gegeven. Als ik merk dat de pleister loskomt plak ik hem met een klein druppeltje weer vast.
  Deze lijm wordt vooral gebruikt voor het vastplakken van pruiken.

  Voor de duidelijkheid, ik gebruik dit alleen als ik merk dat de plaklaag los komt, niet om direct de sensor mee vast te zetten.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.