Forums / Nieuw met diabetes / Ervaring met diabetes type 2 omkeren?

GevraagdaanDVN
Moderator

Ervaring met diabetes type 2 omkeren?

Je hoort het zo vaak: door minder koolhydraten te eten en meer te bewegen, kunnen mensen met diabetes type 2 hun ziekte stopzetten of zelfs omkeren.

Heb jij diabetes type 2 en ben je bezig met het drastisch omgooien van je leefstijl? Of heb je zelfs al medicijnen kunnen afbouwen?

Of heb je hier heel andere ervaringen mee?

Deel je verhaal hier en help anderen met jouw ervaring. Hoe heb je het aangepakt, wat zijn de resultaten die je geboekt hebt? Deed je het alleen, of onder begeleiding?

 • Op onze Facebookpagina kwamen deze reacties binnen:

  Sandra:
  ‘Ik heb nu bijna 6 jaar diabetes type 2 en wordt zo langzamerhand goed ziek van het beeld dat je dt2 kunt omkeren. Het versterkt enorm het ‘eigen schuld, dikke bult’ beeld dat toch al hoogtij viert door alle gezondheids- en vooedingsgoeroes van deze wereld. Mijn opa had het al en die was van (ver) voor de 2e wereldoorlog en leefde dus in een tijd dat de leefstijl veel fysiek actiever was en voedsel schaarser en onbewerkt was.

  Begrijp me goed: Ik ben het levende bewijs en de eerste die zal bevestigen dat een gezond leef-, beweeg- en eetpatroon helpt om fit te worden/blijven en je bloedsuikers – en dus complicaties – zo goed mogelijk ‘ te ‘managen’. Ik zit na 6 jaar nog steeds op de minimale dosering aan medicatie. So far, so good!

  Maar ik heb en hou desondanks nog steeds dt2! Zodra ik het low-carb en low-cal dieet loslaat vliegen de kilo’s eraan en mijn bloedsuikers omhoog! En ondanks regelmatig bewegen en max 50 gram en 1200 kcal per dag gaat er geen gram af! Ik zou het dus fijn vinden om in plaats van dit soort ‘omkeeronzin’ geholpen te worden bij het oplossen van mijn niet-afvalknoop.’

  Els:
  Ik ben het eens met bovenstaande. Ik heb al 11 jaar diabetes 2 en blijf redelijk stabiel. Alleen op pillen.
  Maar dat schuldgevoel dat ze ons willen aanpraten ben kk meer dan zat!!

  Hanneke:
  Ik heb 8 jaar type 2 en altijd moest er maar meer medicatie bij. Ik heb sinds mei dit jaar een insulinepomp en tot 2 weken geleden moest ook hierbij de insuline telkens opgehoogd worden. De motivatie om weer een dieet te starten had ik niet, maar met een sportieve uitdaging voor de boeg was ik me wel bewust dat er wat aan mijn conditie en gewicht moest gebeuren. Ik heb me aangemeld bij een voedings- en bewegingscoach. Ik ben weer gestart met meer koolhydraten te eten, maar nu in de juiste verhoudingen met eiwitten en vetten. En wat schetst mijn verbazing (kan het zelf ook nog amper bevatten) mijn suikers vliegen omlaag en ik kan zelfs met minder insuline toe! En ook is mijn gewicht dalende. Deze verandering lijkt voor mij de oplossing.

 • Martine
  Bijdrager

  Ben een paar jaar geleden met byetta 25 kilo afgevallen, maar mijn bloedsuikers vlogen omhoog. Dan moest ik er maar weer insuline overdag bij prikken, om het toch weer stabiel te krijgen. Dacht het niet byetta moest ook geïnjecteerd worden en ik ben geen speldenkussen. Ben dus gestopt met de byetta en weer insuline gaan gebruiken. Dus helaas lekker afvallen wil niet zeggen dat dt2 omkeerbaar is. Wanneer stoppen we eens met steeds maar protocollen te houden en wanneer gaan we eens naar de persoon zelf als individu kijken!

 • JanNeels
  Bijdrager

  Van diabetes type 2 raak je nooit af. Op het ogenblik dat je ontdekt dat je diabetes hebt is al de overgrote meerderheid van je insuline productie verdwenen. Hooguit kan je misschien je medicijngebruik verminderen, in een enkel geval misschien weglaten, maar een aandachtspunt en strikte controle blijft noodzakelijk!
  Dat verzekeraars type2 mensen geen glucosemeter vergoeden als je niet insuline spuit en zeker geen freestyle libre is hemeltergend! Juist deze mensen kunnen er veel baat hebben bij het inzicht dat de freestyle geeft/ Artsen moeten hier eens over nadenken in plaats van slaafs de verzekeraars na te praten! (en de DVN ook!)

 • Ik denk dat je nooit kan zeggen dat diabetes type 2 voor iedereen omkeerbaar is of helemaal niet omkeerbaar is. Het verschilt per persoon en zonder de achtergrond van iedere persoon te weten kun je dus nog weinig conclusies trekken.

  In veel verhalen heb ik de positieve resultaten van mensen gezien, die (overigens wel met goede begeleiding) door verandering van leefstijl medicijnen konden uitstellen/voorkomen/minderen/weglaten. Ik kan me ook de frustratie voorstellen wanneer er wordt geroepen dat het altijd eigen schuld, dikke bult is zoals Sandra zegt. Diabetes heeft meerdere oorzaken en ik ben van mening dat je per persoon moet kijken welke winst er te boeken valt. Door simpelweg te zeggen dat het altijd eigen schuld is doe je de mensen die hier dagelijks mee worstelen tekort en dat doet pijn. Wel vind ik het knap wanneer iemand open staat om kritisch te kijken naar op welke aspecten van zijn/haar leefstijl er verbetering mogelijk is. Dat geldt ook voor niet-diabetici natuurlijk maar ik zie wel in mijn omgeving dat veel mensen met diabetes type 2 er nog van staan te kijken wat ze kunnen bereiken!

  • logos
   Bijdrager

   Ik sluit mij aan bij het verhaal van Linda van der Sanden.

   Ik heb meegemaakt dat iemand de diabetes heeft kunnen omkeren. Waarom dat bij die persoon is gelukt, wie het weet mag het zeggen. Wel weet ik dat het veel inzet en doorzettingsvermogen vraagt. Het zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, maar het lijkt me zeker de moeite waard om te proberen. Ook dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Mij is het helaas niet gelukt, niet vanwege een gebrek aan inzet of doorzettingsvermogen. Het proces heeft me wel een flinke reductie in medicatie opgeleverd. Ik ben er ook van overtuigd dat ik zo minder kans heb complicaties te krijgen als gevolg van de diabetes. De kennis die ik heb opgedaan zet ik nu in als online diabetes coach.

 • Sandra mag ik je vragen wat maakt dat je een caloriebeperking van 1200 calorieën per dag hebt? Ik ben hier benieuwd naar omdat ik uit je tekst opmaak dat je niet verder afvalt terwijl je juist hartstikke goed bezig bent met beweging en gezond eten. Nu weet ik verder niets van je eetpatroon en verdere achtergrond maar ik vraag me dan alleen of of je niet te weinig eet om de vetverbranding hoog en hormoonhuishouding in balans te houden?

 • Op Facebook kwamen nog twee reacties binnen:

  Anita: Ook ik heb diabetes type 2. Ik zat tegen de grens aan om metformine te moeten gebruiken. Dat wilde ik voorkomen en dat is gelukt! Ik neem geen suikers en zoetstoffen meer en doe een koolhydraatarm dieet dus geen aardappelen, rijst, brood, geen bewerkte produkten e.d.meer en ben in 3 mnd 10 kg afgevallen, zonder sporten. Mijn waardes zijn van 55 naar 47 gedaald! Ik doe het onder begeleiding van een diëtiste. Ik zit tussen de 30 en 60 koolhydraten per dag. Eet groenten, vlees, noten, eieren, rauwkost, kaas, worst, kwark,wat fruit, enz… Ik zal altijd diabeet blijven maar kan nu wel medicatie uitstellen met een gezonde leefstijl en ik voel me prima!

  Gerlinde: Dit is het verhaal van mijn man:(ik ga niet claimen dat iedereen van type 2 afkomt) : Vanmorgen bij het opstaan heb ik mijn suikerwaarde weer eens gemeten. Wow!!! Nog steeds op 6.0. In 2013 was dit nog 28 getest door de internist. Daarna de hele medische molen in, wat niet hielp. In januari 2014 ben ik met de kuur gestart, 3 maanden later was de waarde 6.0. Anderhalf jaar later dus nog steeds en happy in mijn velletje. En nog steeds 20 kilo kwijt. mijn vrouw is weer zo blij met mijn energie.

 • wymi
  Bijdrager

  daar gaan we weer…..

  toen ik 35 was vroeg ik de huisarts om mij op diabetes te testen omdat ik al 1,5 jaar op en af steenpuisten had. De dag ervoor <had inmiddels al een afspraak bij de huisarts> zei ik tegen me moeder dat ik me op diabetes wilde laten prikken en toen gaf ze aan dat haar vader ook diabetes had op volwassen leeftijd. Mijn huisarts dacht dat ik een beetje overdreef, maar omdat het schijnbaar in de familie voorkwam liet hij me hierop prikken. Op de vragen heb heb je meer dorst; gaf ik aan dat ik wel 1,5 – 2 L dronk. Of ik meer moe was. Niet meer als anders. Ben je afgevallen, ja een paar kilo over de afgelopen maanden. Ok, paar dagen later. Ja hoor. Ik had dus diabetes.Nu komt het. I woog 55 kilo bij 1.67 m. Dus echt geen overgewicht. Hij stuurde me door naar de internist. Bij bloedonderzoek bleek dat ik een dubbele hoeveelheid insuline aanmaakte <resistentie dus> en dat de anti-stoffen zwak positief waren. Begonnen met 2x 1000 mgr methformine. Dat ging prima. Na 1 jaar weer terug bij de huisarts onder behandeling. nu 6 jaar later gebruik ik 4 mgr glimeperide 1x dgs, 2x methformine 1000 mgr. Denk dat ik nu weer omhoog moet naar de max. dosering glimi. Aangezien ik geen glucose meter vergoed krijg, het maar langzaam achteruitgaat <afgelopen jaar wel wat sneller> prik ik mijn glucose niet.

  Dus zo af en toe wordt ik een beetje ziek van……….. dat geleuter over minder of geen koolhydraten eten. mensen met type 2 moeten maar afvallen etc.

  met vriendelijke groet.

 • GerardvanBerlo
  Bijdrager

  Diabetes 2 heb ik al 16 jaar Voor mij is het geen handicap,maar ik doe er heel veel voor.Het eten is niet veranderd, eet alles wat een persoon die niet diabetes is ook eet.
  Voor het eten weet ik ongeveer hoeveel koolhydraten er in zitten en daar pas ik de insuline op aan. wat ik wel doe is veel sporten. Iedere Ochten begin ik met een half uur
  lichaams-oefeningen en dat 7 dagen in de week. Veel wandelen en 2 dagen in de week tennissen en 2 dagen in de week golven en zo veel mogelijk fietsen.
  Het belangrijkste is denk ik s’morgens een halfuur gym en dat is iets wat iedereen kan.
  Probeer het en zal merken dat het heel goed is voor je lichaam.Veel succes.
  Gerard

 • anita53
  Bijdrager

  hoi Gerard,
  Die lichaamsoefeningen zijn dat rek en strekoefeningen of is het totaal iets anders?
  Was wel benieuwd ernaar. Groet, Anita

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Ik ben ook begonnen met een dieet zo min mogelijk koolhydraten en ik ben meer dan 10 kilo kwijt en had deze morgen nuchter 6.6 suiker waarde ben er mee tevreden en ik moet nog 10 kilo kwijt ik zal niet zo gelukkig zijn om type 2 om te keren maar ik voel mijn goed …

 • evermaas
  Bijdrager

  Hoi bertvaneck! Waarom zou jij niet één van de gelukkigen zijn? Natuurlijk is het verstandig om stapje voor stapje te beginnen. Gisteren was op BBC Two de documentaire “Fixing Dad” over een geslaagde poging om diabetes 2 om te keren. Zie ook de facebook-pagina van de documentairemakers van Fixing Dad. Ik heb zelf mijn diabetes ook omgekeerd in anderhalf jaar. Maar het is wel een zoektocht naar de juiste combinatie van dingen die bij jou passen. Ik had de ziekte al 15 jaar en dit was zeker de derde zoektocht, maar het is me uiteindelijk toch gelukt. Je hebt een mooie eerste stap gemaakt, toevallig dezelfde waarmee ik de eerste drie maanden van mijn geslaagde poging ben begonnen. Ik zal hier binnenkort ook eens mijn verhaal opschrijven. Veel succes met jouw zoektocht!

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Ja waarom niet ik probeer het wel maar ik ben al heel blij met hoe het nu gaat bedankt voor jou reactie groet Bert

 • Magnolia
  Bijdrager

  Omkeren? Ik denk eerder aan vertragen.

  Ik weet sinds december 2016 dat ik pre-diabetes heb en vraag me af: In hoeverre kan ik het ‘omkeren’? Het eventuele resultaat kan ik namelijk niet afmeten aan mijn medicijngebruik.

  Ik hoef nog geen medicijnen te gebruiken, moet het zien te doen met verandering van leefstijl, maar krijg naar mijn gevoel weinig medewerking van mijn dietiste. Zij vindt het niet nodig dat ik mijn koolhydraten inname wil beperken, omdat ik geen medicatie hoef, terwijl ik zelf echt het verschil wel voel tussen veel koolhydraten of weinig koolhydraten in mijn lijf. Ondersteuning bij verandering van leefstijl krijg ik van de praktijkondersteuner naar mijn idee ook niet. Glucosewaardes meten hoeft van haar niet, want: zo erg is het niet. Nee, maar ik wil wel graag weten wat er bij mij gebeurt. Ik rook niet, ik drink nauwelijks, ik sport, ik eet gezond.. dit deed ik allemaal al. Ja, ik ben wat te zwaar en daar wil ik echt wel wat aan doen. Maar hoe?

  Aan de andere kant: een vriendin van mijn heeft diabetes type 2 en sinds zij koolhydraatarm is gaan eten, gaat het met haar waardes een heel stuk beter.

  Hoe het met mijn gemiddelde waarde is, weet ik eind deze week. Dan moet ik weer naar de praktijkondersteuner die het gaat meten.

  • Magnolia
   Bijdrager

   De Hba1c was 1 punt gezakt naar 45. Kan afronding zijn, maar omdat ik me beter voel bij het eten van minder koolhydraten,ga ik daar mee door. Ben benieuwd hoe het bij het volgende meetmoment is.

 • josepha13
  Bijdrager

  Omkeren lijkt me een beetje een wassen neus, qua benaming. Ik heb met koolhydraatbeperkt eten (+/- 100 gr/pd) een bloedsuiker waar ik heel blij mee ben (HbA1c 41, was 90+), en ik ben van 102 kilo naar 85 gegaan in ’t afgelopen driekwart jaar. Maar ik ben, en blijf, diabeet. Ook nu ik geen gliclazide meer hoef te nemen. Dus ja, koolhydraatbeperkt kan enorm verschil maken in de waardes, en de kans op complicaties verminderen, en je voelt je beter, en je valt af, mits gecombineerd met bewegen… Maar omkeren…? Dat klinkt toch een beetje als valse hoop. Als ik nu een bak friet tot me neem, of een punt chocoladetaart, schiet de boel heus gewoon nog de hoogte in. Maar het is wel merkbaar beter voor me, en ik heb er tot zover niet echt problemen mee me aan het dieet te houden. Het helpt wel om mensen om je heen te hebben die die keuze ondersteunen, maar dat komt vanzelf, merkte ik, als ze de resultaten zien.

 • irene
  Bijdrager

  ben onder begeleiding van Harriet verkoelen prima google maar eens op
  harrietverkoelen.nl en ga maar eens kijken op de video het gaat heel goed

  groetjes irene

 • hendom
  Bijdrager

  Ben in mei 2016 begonnen met kha leefwijze. De aanleiding was een publicatie over het boek Diabetes 2, maak jezelf beter. Na overleg met mijn praktijkondersteuner begonnen en het resultaat mag er zijn. Van kleding maat 54 naar 48 (broek 46), 26 kg en 25 cm taille-omvang minder. Was even wennen, maar met behulp van de recepten van http://www.koolhydraatarmrecept.nl en eerdergenoemd boek, is het eigenlijk gewoonte geworden.
  Het fijnste van dit alles is dat ik kon stoppen met de insuline.

 • jackozie
  Bijdrager

  Hallo!

  Over dat omkeren van diabetes type II heb ik een gedachte.Ik zelf heb vanaf 2003 diabetes type II en na het slikken van alleen pillen gaf mijn alvleesklier het op en begon ik insuline te gebruiken.Nu gebruik ik Apidra en Lantus gedurende 4 jaar.Ik denk en mijn behandelende arts ook dat mijn alvleesklier geen of nauwelijks meer insuline aanmaakt.Als je dus besluit je levensstijl aan te passen zodat je geen insuline meer hoeft te gebruiken denk ik dat dit niet goed is daar er dan helemaal geen insuline meer in je lichaam is.Insuline is een lichaams eigen hormoon.Dat omkeren van diabetes is in mijn ogen dan schadelijk voor je lichaam of is mijn zienswijze verkeerd??

  groeten Koos!

 • Ben42
  Bijdrager

  Als je dus besluit je levensstijl aan te passen zodat je geen insuline meer hoeft te gebruiken denk ik dat dit niet goed is daar er dan helemaal geen insuline meer in je lichaam is.Insuline is een lichaams eigen hormoon.Dat omkeren van diabetes is in mijn ogen dan schadelijk voor je lichaam of is mijn zienswijze verkeerd??

  Afvallen bij overgewicht, meer bewegen en gezonder eten **), dat is over het algemeen voor iedereen goed. Iemand die dat doet, zal over het algemeen ook zijn/haar insuline behoefte (iets) verminderen. Bij een gezond iemand kan de alvleesklier ongeveer 4 maal zo veel insuline produceren dan het lichaam nodig heeft.

  Iemand die vrijwel de gehele ‘productie’ capaciteit gebruikt van de alvleesklier is eigenlijk niet meer ‘volledig’ gezond, maar heeft nog geen verschijnselen van diabetes. Het lichaam kan het nog net aan.

  Iemand die net over het randje heen gaat. Dus net niet voldoende insuline meer kan produceren, zal diabetische verschijnselen gaan vertonen. B.v. hoge bloedsuikers na een maaltijd.

  Vaak wordt iemand pas met diabetes gediagnosteerd als continu verhoogde bloedsuikers zijn. Op dat moment is de alvleesklier helemaal niet meer in staat om voldoende insuline te produceren.

  Het geheel bestaat dus uit een aantal stapjes. Noem het even een ‘trap’ met veel treden. Bij aanpassen van de levensstijl is het altijd mogelijk om een paar treetjes terug te gaan richting de gezondheid, maar de volledige trap afdalen naar totale gezondheid zal niet meer gaan.

  Die paar treetjes kunnen net het verschil uitmaken. Mensen die dus net op de grens zitten zullen soms de diabetes 2 kunnen omkeren, door net onder die grens te komen.

  Bij iemand die op de grens zit en dus net wel of net niet voldoende insuline kan produceren, daarbij wordt de alvleesklier ‘flink gestressed’, de productie van insuline gaat wel omhoog door dit stressen, echter dat is op de lange termijn niet goed voor de alvleesklier. Vaak zal namelijk de behoefte omhooggaan van het lichaam en de productie van insuline zal iets verminderen. Het is op dat moment waarschijnlijk beter om met bepaalde medicatie de stress op de alvleesklier te verminderen waardoor de alvleesklier het langer zal volhouden, waardoor je weer langer stabielere waarden kunt behouden. Een en andere is natuurlijk wel afhankelijk hoe de behandeling is. Met spuiten van insuline (b.v. langdurige) wordt er iets minder van de alvleesklier gevraagd. Voor orale medicatie is het afhankelijk van wat gebruikt wordt. Globaal worden er drie soorten medicatie gebruikt. 1. Medicatie die de alvleesklier stimuleert om insuline aan te maken. Of deze medicatie de stress verminderd of juist vermeerderd weet ik niet. 2. Medicatie de de insuline resistentie van de cellen iets verminderd, deze zal de stress op de alvleesklier juist verminderen. 3. Medicatie die de opname van koolhydraten vertraagt waardoor ook de pieken iets verminderen, deze zal ook de stress op de alvleesklier juist verminderen.
  Een en ander is dus heel erg afhankelijk waar je op de trap staat (naar diabetes toe). Een paar treetjes terug kan. Helemaal terug zal niet lukken. Stoppen van medicatie kan volgens mij inderdaad onverstandig zijn omdat er dan meer van de alvleesklier wordt gevraagd.

  Voor de meeste mensen met diabetes type 2, zitten deze al zover over de grens dat het omkeren van diabetes 2 niet meer mogelijk is. Dus hoe gezond ze ook leven, ze kunnen nooit meer voldoende treetjes afdalen zodat ze zonder medicatie kunnen. Voor deze mensen is het dan ook frustrerend dat berichtgeving zou suggereren dat diabetes omkeerbaar is, terwijl dit alleen maar het geval is voor een kleine groep mensen.

  Zoals met alle berichten op het internet, beschouw ook dit bericht als onbetrouwbaar. Ik ben geen arts en ik ben een onderzoeker, weet wel wat van diabetes maar lang niet alles.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  **) Wat gezonder eten is weet ik niet precies, dit zal ook per individu verschillen.

 • L33ntje
  Bijdrager

  Ik ben helemaal nieuw op dit “forum” dus moet nog erg mijn weg vinden ; lees kris kras wat en hoop dat ik het spoorzoeken een beetje onder de knie krijg, want een normaal overzichtelijk forum heb ik helaas niet kunnen vinden.

  Ik ben Marleen, 49 jaar en heb sinds eind 2009 diabetes II (althans, dat ik het weet. Zal er al heel lang aan hebben zitten komen). Daarnaast ben ik in 2014 gediagnosticeerd met slaapapneu, heb (uiteraard zou ik bijna zeggen) metabool syndroom, en natuurlijk grijpt alles in elkaar en heeft alles met elkaar te maken.

  Na jarenlang stabiel en klachtenvrij te zijn geweest, is het de laatste twee, drie maanden helemaal bal. Zie slecht, mijn voeten slapen soms zomaar ineens, en bij de laatste driemaandelijkse diabetescontrole waren ineens al mijn waarden de pan uit gerezen. Terug naar de diabetoloog, waar ik vier jaar geleden “ontslagen” was want te stabiel.

  Die heeft me nog niet meteen op de insuline gezet maar probeert nog wat met de metformine, ik ben een dag of tien geleden begonnen koolhydraatarm te eten, en moet nu vier keer daags mijn bloedsuiker meten – en daar word ik niet vrolijk van. Bang zelfs.

  Nuchter is mijn bloedsuiker boven de 200 ; iets hoger zelfs dan waar ik mee naar bed ga eigenlijk. Overdag komt hij echt niet onder de pakweg 160, hoe actief ik ook ben. En ja, ik ben de laatste twee weken ook weer heel actief geworden. (p.s. dit zijn Duitse waarden ; de mmol-waarden schommelen tussen de 9 (voor het eten) en de 11 (’s morgens en ’s avonds). In de tussenliggende perioden is hij vermoedelijk nog iets hoger, als ik pas gegeten heb).

  In “omkeren” of “genezen” van diabetes geloof ik niet. Hooguit kun je een gewicht bereiken waarmee je (weer) gevoelig wordt voor je eigen insuline (ALS je die nog aanmaakt ; bij mij is dat station vrees ik gepasseerd), maar het gevaar blijft op de loer liggen en kan elk moment weer de kop opsteken. Tenslotte spelen naast lifestyle ook je genen een grote rol.

  Ik hoop met koolhydraatarm eten en meer bewegen en afvallen (als dat dit keer lukt)_ het tij een klein beetje te kunnen keren. Waarom het van de ene op de andere dag zo slecht gaat weet ik niet. Stress op mijn werk, wisseling van baan (dus nu geen stress meer ;-) ) maar vooral van een lichamelijk loodzware baan na een paar maanden niets doen kunnen bijgedragen hebben, maar het naarmate het steeds goed gaat steeds minder bij de les blijven qua eten en (niet) bewegen zal zeker hebben bijgedragen. Kan ook stom toeval zijn. Bovendien ben ik in die periode gestopt met roken, wat ook nog invloed zou kunnen hebben ondanks dat ik damp. Geen stress op dat niveau in elk geval.

  Ik moet nu een maand lang twee dagen in de week meten en dan weer contact opnemen, maar met de suikers die ik meet denk ik dat dat te lang is, vooral omdat er de afgelopen vier dagen (zo lang meet ik) een stijgfende lijn in lijkt te zitten.

  Maar genezen zal ik nooit. Ik hoop echter wel dat ik op korte termijn weer wat lekkerder in mijn vel ga steken. Want dat watterige gevoel in je hoofd, dat steeds wisselende zicht en die slapende voeten vind ik maar helemaal niks……

 • Beste L33ntje

  Hopelijk kun je op deze community inderdaad snel je weg vinden. Heb je gezien dat je per categorie kunt zoeken, dat er een zoekfunctie is en dat je kunt besluiten alleen de actieve, ongelezen of populaire topics te bekijken? Dat laatste is vooral voor gebruikers die regelmatig terug komen een fijn hulpmiddel.

  Sterkte met je strugggles en heel graag tot vaak ziens😊
  Moderator

 • johnny
  Bijdrager
 • Magnolia
  Bijdrager

  Een update: ik val niet echt af in kgs, maar ik merk wel verandering van mijn ‘model’. Ik heb een personal trainer ingeschakeld om gericht krachttraining te doen en dat werpt zijn vruchten af. Ik eet nog steeds koolhydraatbeperkt en daar voel ik me goed bij.

  Ben van huisarts veranderd, ook daar voel ik me goed bij. Slik 1 tablet metformine per dag. De praktijkondersteuner zei dat ik veel zieker zou zijn geweest, als ik niet minder koolhydraten was gaan eten.

  Wat Ben schreef, daar kan ik me in vinden. Dat diabetes type 2 een ziekte is met een aantal treden. Ik had al een gezonde leefstijl voordat ik de diagnose kreeg, dus is er voor mij moeilijker winst te behalen. Toch doe ik erg mijn best om dat wel te doen. Wat mij motiveert is mijn oudste zus, die totaal anders met haar diabetes type 2 omgaat. Zij eet en drinkt alles waar ze zin in heeft, gelooft niet in koolhydraatarm eten en beweegt nauwelijks. Ik zie van dichtbij wat het met haar en haar lichaam doet. Het doet mij enerzijds verdriet, en anderzijds maakt het me fanatieker om door te gaan op mijn eigen weg.

  In ‘omkeren’ of genezen geloof ik nog steeds niet. Wel in ‘vertragen’.

 • josmal
  Bijdrager

  beste mensen,
  vanaf mijn elfde heb ik een hartzieke ritme stoornissen en (hartfalen) (en totaal geen overwicht). In mijn jonge jaren mocht ik niet sporten zo ging dat in de jaren70
  van af mijn 38 jaar heb ik diabetes(welke type is bij mijn nooit onderzocht) wat vreemd was is dat ik diabetes ontwikkelde binnen 4 maanden van een waarde 5 na 30 kwam daar door meteen aan de insuline spuiten lantus en novorapid ook ik heb wel wat overgewicht het advies was dan ook een levensstijl verandering waar ik tot nu toe ook mee bezig ben maar qua gewicht blijft het op en neer gaan ook allerlei diëtistes bezocht in de begin jaren dat ik diabetes had zeiden ze vooral geen vet voedsel nu zijn het weer de koolhydraten helaas ben ik ook erfelijk belast met over gewicht ( overweeg zelfs een maag verkleining maar daar weeg ik weer te weinig voor ) omdat de media ons afschildert als lui eet alles maar wat los en vast zit ze kosten zoveel geld bewegen niet alleen type 1 patiënt kunnen er niets aan doen enz word je steeds verdrietiger en veroorzaken ze mijn een enorm schuldgevoel gevolgen regelmatig een depressie ook worden mensen zoals ik met een enorm voorgeschiedenis nooit besproken en word alles over 1 kam geschoren vandaar dit bericht hier mijn oproep zou dan ook zijn mensen oordeel niet te snel over mensen met type 2 vaak is er meer aan de hand als men denk voor de genen die oordelen!! denk je nou werkelijk dat je er om vraag om dikker te zijn ? denk je nou werkelijk dat we alles eten wat los en vast zit denk je nou werkelijk dat je niet met je beperkingen probeert te bewegen denk je nou werkelijk dat wij niet graag van de diabetes af willen komen zo kan ik nog wel even door gaan.
  Ps zijn er meer mensen die al heel lang hartfalen hebben en daarna ineens diabetes hadden heb ook over een Japans onderzoek gelezen dat mensen met hartfalen eerder diabetes ontwikkelen wie heeft hier van gehoord ?

 • truitje
  Bijdrager

  Ik ben nu mijn leefstijl aan het veranderen, al zoekend. En hoewel ik geen ei kan koken, en dan een ziekte krijg die met voeding te maken heeft, o ironie! Ben ik me met voedsel aan het bezighouden. Erg vervelend allemaal. Nu nog bewegen, vanmorgen met een tv programma oefeningen gedaan, puf. Sterkte allemaal!

 • Ivanna
  Bijdrager

  Ik heb al zo’n jaar of acht diabetes 2, ben wel wat kilo’s afgevallen, maar blijf op 2 metformines. Mijn huisarts is daar heel tevreden over. Hij zegt dat de meeste mensen op den duur toch meer medicijnen moeten gebruiken.
  Ik doe erg mijn best met voeding, scherp mijn dieet regelmatig aan, hoewel ik ook wel eens een tijdje in een dip zit. Altijd maar apart koken valt niet altijd mee.
  Maar zolang ik thuis ben gaat alles eingelijk prima. Ik eet nog wel een snee brood en ‘smorgens wat havermout, en bij het avondeten een lepel, rijst, pasta(alles volkoren uiteraard) of een aardappel. Verder heel veel groenten.
  Met tussendoortjes was nog veel te winnen, daar werk ik nu volop aan. Helaas gaat het bewegen even wat minder, ik hoop dat ik snel weer intensief kan wandelen, want dan hoop ik weer wat af te vallen. Elke kilo is winst.
  Ronduit vervelend is ergens op visite gaan. Altijd gezeur. Als ik iets afsla ben ik ongezellig, of kennen ze iemand met diabetes die “gewoon alles eet”. Als ik iets uit wil leggen ( waar ik eigenlijk al lang geen zin meer in heb, ik heb het liever over iets leuks) snappen ze het vaak toch niet.
  Dus wat rest is vaak bot uit de hoek komen. Dat moet dan maar, heb ik besloten.
  Als een van de kinderen of kleinkinderen jarig is, eet ik wel een stukje taart. Ze bakken zelf, en vaak minder zoet dan in de winkel. En ik zeg tegenwoordig: “ ik wil wel een stukje, als ik het zelf af mag snijden”. Anders krijg ik toch weer een groot stuk, en je moet wel héél erg sterk in je schoenen staan om dan de helft te laten staan ;)

  • truitje
   Bijdrager

   Dank je wel, zo herkenbaar! Geeft me het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.