Forums / Oproepen / Ervaring uitwisselen, 28 jaar en sinds kort type 2

n.kki
Bijdrager

Ervaring uitwisselen, 28 jaar en sinds kort type 2

Hoi,

Het voelt bijna als het invullen van een datingsprofiel, haha. Ik ben op zoek naar iemand van ongeveer mijn leeftijd (28) die ook (sinds kort) diabetes type II heeft. Ik zou het fijn vinden om af en toe eens met iemand te praten over hoe je er mee om gaat maar ook praktische dingen als de medicijnen waar ik niet echt aan kan wennen of recepten (ik weet een heerlijke voor pannenkoeken met banaan ipv suiker :))

Ik hoor het graag!
Groetjes Nikki

 • Angela
  Bijdrager

  Nikki,
  qua leeftijd (52) wellicht niet echt de aangesproken persoon om mee te contacten.
  maar ik wil je wel graag op de hoogte brengen van een geweldige site met allerlei koolhydraatarme gerechten. Want gezien je opmerking over de pannenkoeken denk ik dat je bent.
  Zelf ben ik sinds 1 januari gestart met koolhydraat arm eten. Het wordt mijn way of life!!! Ik val eindelijk af en mijn bloedwaardes en RR gaan omlaag.
  Site: https://www.gobento.nl/
  mail gerust al je ervaringen mbt recepten wilt uitwisselen.

 • n.kki
  Bijdrager

  Hoi Angela,

  Bedankt voor je berichtje! Super dat je iets hebt gevonden wat bij je past!! Ik ben altijd opzoek naar nieuwe recepten dus bedankt voor de tip! Ik ga er zeker kijken.

  Ik ben nog niet heel ervaren met de ‘diabetes’ recepten, haha, maar zodra ik een paar favoriete heb, lijkt het me leuk om ze te delen!

  Lieve groetjes Nikki

 • willeke
  Bijdrager

  bedankt voor deze link!

 • George
  Bijdrager

  Pas op met koolhydraatarm eten , ik zou er niet zomaar aan beginnen als je niet weet waar je mee bezig bent. Onder begeleiding van een diëtiste is aan te bevelen

 • Suikerklont
  Bijdrager

  Ik heb zelf diabetes type 1 (ben 24 jaar) dus voldoe niet aan je criteria.. (haha;)) maar wilde je in ieder geval veel succes wensen!
  Wat is het precies waar je niet aan kan wennen qua medicijnen als ik vragen mag? Heb je bijwerkingen? Of gewoon de medicatie op zichzelf?

  Liefs,
  Roos

 • n.kki
  Bijdrager

  He Roos,

  leuk dat je reageert! Weet je al lang dat je type 1 hebt?

  Bedankt voor je succes wensing!

  Qua medicijnen gaat het inderdaad om bijverschijnselen, misselijk vooral. Maar ook het afstellen ervan. Ik heb een begeleider die niet heel pro-actief is dus ik heb het gevoel dat ik maar wat aan het doen ben en ik weet niet zo goed hoe het voelt zoals het zou moeten voelen of niet, haha snap je me nog?

  Ben benieuwd naar jouw ervaring :)

  Groetjes Nikki

  • Suikerklont
   Bijdrager

   Ha Nik, (sorry voor het late berichtje! oeps…)

   Ik heb diabetes type 1 sinds mijn 6e levensjaar, ben nu 24 dus kan zeggen dat mijn diabetes vanaf dit jaar ook ‘volwassen’ is geworden, haha ;)
   Wel de nodige ups en downs meegemaakt, van niet willen spuiten en er even helemaal klaar mee zijn. Die ‘rotdiabetes’ ook soms. Je bent er toch altijd mee bezig zo de hele dag door! Ik spuit 4x per dag en daarnaast nog weleens om te corrigeren of wanneer ik een tussendoortje neem waar ik voor moet injecteren (…maar dan is het wel iets wat ik er dan voor over heb, haha lekker taartje bijvoorbeeld, mmm)
   Hoe vaak worden je bloedsuikers gemeten? Ik heb een eigen bloedprikapparaatje en prik wel zo’n 6x per dag, heb jij die ook? Ik weet niet zo goed hoe dat met diabetes type 2 geregeld is allemaal (ik krijg namelijk alles vergoed…)
   En als je vindt dat je begeleider wat pro-actiever mag zijn, dan vind ik dat je dat gewoon moet aankaarten hoor, het gaat toch om jouw gezondheid!? Hij is de professional en zou je niet zo in het diepe moeten gooien.
   Het is onderhand alweer een weekje verder dus vroeg me af hoe je je nu voelt? alweer contact met je begeleider gehad? en die bijwerkingen zijn die al wat minder?

 • ArjenW
  Bijdrager

  Hoi N-kki,

  Kijk een op de site van oerkracht. Hier staan veel lekker recepte vermeld: http://www.oerkracht.nl/blt-puntpaprikas

  Groet,

  Arjen

 • ArjenW
  Bijdrager

  Hoi Ni-kki,

  Zie ook http://www.paleo.nl/diabetes-type-2-en-paleo/

  Ben het er niet op alle vlakken mee eens, maar er zit volgens mij wel een kern van waarheid in.

  Misschien interssant om te lezen.

  Groet,

  Arjen

 • n.kki
  Bijdrager

  Thanks Arjen :)

 • djoois
  Bijdrager

  Geen enkele diabeet is hetzelfde, dus wordt er altijd aangeraden om ook naar een diëtiste te gaan. In de nieuwe ‘NDF Voedingsrichtlijn diabetes’ wordt een mediterrane en/of laagkoolhydraat voedingspatroon aangeraden. Bij mij heeft dit er voor gezorgd dat mijn bloedwaarde in de afgelopen paar maanden enorm is gekelderd en ik hierdoor mijn medicijnen aan het afbouwen ben.

  Qua recepten haal ik veel van Facebook af. Daar zijn verschillende groepen voor mensen die koolhydraatarm eten (ook met diabetes). Vaak eten deze mensen tussen de 20 en 30 gram aan koolhydraten per dag en dat is voor mij te weinig, maar de recepten en andere tips uit de bestanden zijn voor mij wel handig.

 • Anitag
  Bijdrager

  Nikki,

  ik ben 53, dus val niet in jouw profiel :)
  Ik heb sinds juni 2014 te hoge waarden en sinds deze week met medicatie en plan gestart. Moet het allemaal nog ‘uitvinden’. Via de eetmeter van voedingscentrum kun je bijhouden hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Ik heb zelf geen idee wat voor een diabeet 2 een norm is, maar dat ga ik nog bespreken met de dietiste. Ben daar nu 1 keer geweest, en qua voeding ‘doe’ ik het al goed.
  Ik ga wel op de sites kijken die hier al gemeld zijn.
  Wat ik wel vreemd vind is dat je bloedwaarde eens per 3 maanden worden gemeten. Dat is dan weer een momentopname. En zo weet je niet wat medicatie doet in de tussenliggende tijd. Maar zoals gezegd: ik ben ook een newbie, dus mss is dit volstrekt normaal :)

 • n.kki
  Bijdrager

  Hoi Djoois, bedankt voor je tips! Ik loop ook bij een diëtiste en dat is best fijn. Soms vind ik het wel lastig om te bepalen wat je moet geloven, er zijn zoveel ‘deskundige’ die totaal verschillende dingen zeggen. Lekker cliché maar je moet denk ik doen wat goed voor jou voelt (al kan dat een behoorlijke zoektocht zijn :)).

  He Roos,

  Nu sorry voor mijn late reactie! Het leven is druk :)
  Het is fijn om te horen dat ook anderen er weleens klaar mee zijn. Dat heb ik ook, haha en ik hoef niet eens te spuiten. Maar t kost allemaal zoveel energie. Mijn medicijnen op tijd slikken gaat inmiddels stukken beter maar ik voel me nog steeds niet optimaal en heb het idee dat ik zelf overal achteraan moet lopen (onderzoek etc).
  Nadat ik de laatste keer bij de diabetesverpleegkundige ben geweest, heb ik nieuwe verhouding in medicijnen gekregen en moet pas over drie maanden terug komen. Tussendoor kan ik niet zelf prikken want ik heb niet zo’n meter (deze wordt alleen vergoed bij type 1) dus ik weet ook niet zo goed welke relatie mijn suikergehalte heeft met hoe ik me op dat moment voel.
  Ik heb woensdag een afspraak bij mijn huisarts om o.a aan te geven dat ik om het minste zit te huilen, het heel koud heb (terwijl ik echt heeeeel warmbloedig was voor al die medicijnen, haha) en gewoon heel moe (het liefst lig ik om half 9 in bed, niet echt normaal :P). Ik vind het best een ding dat ook je gemoedstoestand zo door de suiker of de medicijnen beïnvloed kan worden. Ik wil niet de hele tijd lopen zeuren of mss stel ik me wel aan maar ik wil me ook niet zo de hele tijd voelen. Misschien komt het ook wel door iets anders, het is allemaal zo vaag. Had jij daar ook last van?
  Ik zag dat je zelf ook diabetesverpleegkundige wil worden, super leuk! Ik zou het heel fijn hebben gevonden om meer uitleg te krijgen, over de ziekte zelf, over de werking van de medicijnen etc zodat ik weet wat er in mijn lichaam gebeurt, misschien kan je dat meenemen :)

  Hoi Anitag,
  Bedankt voor je berichtje! Ik begin het inmiddels ook vreemd te vinden dat ik tussendoor niet weet wat er in mijn lichaam gebeurt, juist wanneer ik nieuwe medicijnen krijg. Hoe gaat dit bij jou? Zijn ze al helemaal goed afgesteld en heb je geen last van bijwerkingen? :)

  • Suikerklont
   Bijdrager

   @nikki;

   Haha, same story hier, druk druk druk! Nu wel lekker vakantie, dus ik dacht ik stuur je weer even een berichtje ;).
   Maar ik snap je goed hoor meid, ook al hoef je niet te spuiten, het is toch een hele omschakeling. En ja, een hele zoektocht ook naar de juiste instelling van medicatie ect. De klachten die je noemt kunnen heel goed diabetes gerelateerd zijn inderdaad. Schommelingen in je bloedsuiker of juist de medicatie kunnen veel verschillende klachten geven. Hoe was het eigenlijk bij de huisarts, je had een afspraak zei je? Is er iets uitgekomen? Ik weet wel nog dat ik ook een periode had dat ik veel vermoeider was dan normaal en ook overal om kon janken; bleek toen een te langzaam werkende schildklier te hebben en dat schijnt vaker voor te komen in combinatie met diabetes. Ik slik daar nu thyrax-tabletten voor en voel me sindsdien weer prima! (afgezien van als ik een hypo/hyper heb, dan kan ik veranderen in een bitch of emotioneel wrak, oeps.. haha). Ik wil je niet bang maken hoor en wellicht heeft het bij jou gewoon met het afstellen van de medicatie te maken, maar als je er last van blijft houden kan je het eens kenbaar maken bij je huisarts.

   En ja klopt inderdaad! Ik wil heel graag diabetesverpleegkundige worden. Ik ben zelf erg goed geholpen met het instellen van mijn diabetesregulatie, denkt dat dit ook komt omdat mijn vorige diabetesverpleegkundige op de kinderpoli ook diabetes heeft, je kan je dan toch meer inleven in de persoon en als ervaringsdeskundige iemand beter helpen, maar inderdaad veel mensen worden maar in het diepe gegooid en hebben het idee het zelf uit te moeten zoeken.
   Ik heb op mijn vorige stage ook al mensen intensief begeleid bij hun diabetesregulatie en zij gaven ook aan zich steeds beter in hun vel te voelen. Ik liep stage in een verzorgingshuis waarbij er eens per week een verpleeghuisarts kwam die over de regulatie van de diabetes ging, maar een echte diabetesverpleegkundige was er niet in dienst. Ik heb toen als het ware die taak op mij genomen en door middel van dag-curves, die ik terugkoppelde aan de arts, konden we bij veel mensen een betere diabetesinstelling bewerkstelligen. Je merkt toch dat zo’n arts van veel verschillende ziektes afweet, maar eigenlijk van alles een beetje, erg globaal dus. Ik vond het daarom heel gaaf dat ik in de huid van een diabetesverpleegkundige kon kruipen om zo deze mensen te helpen.
   Later wil ik ook meer mensen helpen met de psychische kant die de ziekte met zich meebrengt. Je bent in het ziekenhuis vaak letterlijk een ‘patiëntnummer’ en zolang je bloedsuikers binnen de normaalwaarde vallen hoor je je vaak ook maar normaal te voelen. Maar hoe voelt het nu eigenlijk om diabetes te hebben en wat doet het met je? Daar wordt, vind ik, te weinig bij stil gestaan. Het gaat in de meeste gevallen alleen om de cijfertjes die de bloedmeter aangeeft, maar er is zoveel meer… Ik hoop dat ik later op dat gebied ook voor mensen met diabetes wat kan betekenen :)

   Ik ben wel benieuwd hoe het bij de huisarts was! Laat je dat nog weten? Sterkte met alles!
   X Roos

 • Tosti
  Bijdrager

  Hoi Nikki!
  Ik ben 23 en heb sinds vier maanden type 1, maar ik herken jouw twijfels wel! Vooral van dat huilen, man, ik was al een jankerd maar nu kan het niet meer op. Het lijkt me heel onhandig om niet een metertje te hebben. Die helpt mij wel om overzicht te hebben en te checken of ik goed bezig ben of niet. Als ze niet te duur zijn kun je er wel eentje aanschaffen, gewoon, voor je gevoel? Of als er iemand in de buurt is die type 1 heeft, dat je bij hem af en toe es mag meten? :P Maar aan de andere kant, als je DV het niet nodig vindt…
  Misschien kun je bij je diabetesverpleegkundige vragen naar boeken over diabetes? Vooral over type 2 bestaat veel info (hoorde dat van de mensen met diabetes 90% type 2 heeft en 10% type 1, en dat de meeste boeken enzo dus daarover gaan). Diabetes voor Dummies vond ik wel grappig, maar hielp vooral mijn ouders om het meer te begrijpen (zij waren niet altijd mee geweest naar het ziekenhuis).
  Hoe lang -kort- heb je nu diabetes?

 • Robert
  Bijdrager

  Hoi Nikki.
  Ik ben ook type 2 maar krijg alles vergoed. Meter, teststrips voor de meter, naalden en insuline. Alles komt van Bosman. Dit is een bedrijf dat dit soort dingen regeld met de verzekering. Ook heb ik al twee nieuwe meters vergoed gekregen omdat de oude niet meer functioneerde zoals dat zou moeten. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Groet Robert.

 • anoniem
  Bijdrager

  Omdat jij insuline afhankelijk bent Robert, krijg jij alles vergoed. Op je teststrips zal hoogstwaarschijnlijk wel een beperking zitten.

 • waldpykje
  Bijdrager

  Hoi Nikkie,

  Haha, ik ben ook op zoek naar een lotgenoot… Heb sinds december vorig jaar de diagnose diabetes, men vindt dit vreemd aangezien ik 37 jaar ben (Jij bent nog jonger!). Ik heb blijkbaar pech. Ik heb dit ws nu al door laatste zwangerschap en erfelijke belasting.
  Nu begint inderdaad de grote zoektocht: wat is goed wat niet? Ik ben een beetje flauw van het “kijk maar op het etiket” verhaal. Uitwisseling van tips is veel beter, dus let’s do it!
  Ik ben into de spelt. Spelthavermout pannenkoeken zijn bijvoorbeeld erg lekker.
  Hoop op een reactie,

  Groetjes waldpykje

 • n.kki
  Bijdrager

  He tosti,

  Ja wat een gedoe he! Er komt aardig wat bij kijken, dat chronisch ziek zijn (al voel ik me niet een chronisch zieke!). Hoe gaat het nu met je? Ik weet het sinds vorige zomer dus alweer bijna een jaar!

  Ik ga gelijk kijken of ik die diabetes voor dummies kan vinden, lijkt me een leuke manier om erover te lezen!

  Groetjes!!

 • Arthur1987
  Bijdrager

  Hey,

  Ik ben Arthur en ik heb diabetes type 2. Ook ik ben 28 jaar. Ik ben werkzaam in de gezondheidszorg als anesthesie verpleegkundige dus ik heb zowel professioneel als prive te maken met diabetes. Ik heb sinds 2 jaar diabetes, heb al 3 verschillende soorten medicatie gehad en na het gesprek met de internist vorige maand kwamen we tot de conclusie dat ik insuline moest gaan krijgen!

  Toch niet! Ik heb binnen 1 maand op eigen kracht goede bloedsuikerwaardes weten te realiseren en ik gebruik geen medicatie!
  Veelal hoor je mensen zeggen als je diabetes type 2 hebt krijg je medicatie en het wordt erger en erger, niets van waar! (voor mij dan xD)

  Medicatie heb ik altijd een hekel aan gehad en kon er absoluut niet aan wennen, elke dag weer bezig zijn met die medicatie…

  Ik vind het leuk om in contact te komen.

  Mvg Arthur

 • Henbrak1411
  Bijdrager

  Hoi Arthur,

  Wat ben je anders gaan doen (eten/sporten oid). Zelf heb ik nu ruim een jaar db type 2. Ik ben begonnen met 1 tablet metformine 500 Mg vervolgens naar 2 en inmiddels weer terug naar 1. Dit door te letten op voeding en ik probeer 3 keer in de week te sporten
  Helemaal zonder is mij nog niet gelukt.

  Groet Arjen

 • Arthur1987
  Bijdrager

  Hey,

  Ten eerste ben ik 22 kilo afgevallen, nadat ik ontdekt had diabetes te hebben ben ik meteen aan de metformine gegaan, eerst 2 x 500mg en daarna 2 x 1000mg, dit zette weinig zoden aan de dijk en toen hebben we gliclazide toegevoegd. Ik kreeg van al deze medicamenten enorme last van mijn maag en darmen en heb iom internist deze middelen gestaakt en wederom begonnen met een ander medicijn.(Januvia) Ook dit medicijn deed voor mij niet voldoende en kreeg wederom last van de bijwerkingen hiervan. Zo’n maand geleden was ik bij mijn afspraak met de internist en hebben we in overleg besloten dat het beter was te starten met insulinetherapie… alhoewel ik liever ‘gezond’ ben met insuline dan ongezond zonder kwam dit keihard aan.

  Na anderhalf jaar lang hoge bloedsuikers, niet goed voelen, weinig bewegen etc heb ik de knop omgezet.
  Ik sport minimaal 3 x per week, eet goed en gebruik geen medicatie!

  Belangrijk is waar je op let wat je voeding betreft?
  Ik neem wel koolhydraten maar dan polysachariden en geen snelle suikers, hierdoor blijven mij bloedsuikers stabiel en heb ik bijna nooit last van pieken.

  Wisten jullie ook dat tot 80% van de diabetes type 2 gevallen omkeerbaar is ?

 • MamaSee2012
  Bijdrager

  Hoihoi,
  Ik ben José en ben in 2012 gediagnosticeerd met type II.
  Ben bijna 39 en sinds 2012 mama van een zoontje van bijna 3 nu. Diabetes is tijden de zwangerschap
  geconstateerd en toen moest ik insuline spuiten. Na de bevalling hoefde dat niet meer en heb ik het
  bijna een jaar zonder medicijnen mijn waardes goed kunnen houden. Van juli 2013 t/m april 2015
  gebruikte ik 2 keer per dag metformine om de bloedsuiker onder controle te houden. Toen werd ik voor de tweede keer
  zwanger en moest ik weer insuline gaan spuiten. Helaas heb ik 16 juni een miskraam gehad maar omdat
  ik nog steeds de wens heb zwanger te worden blijf ik voorlopig doorspuiten in overleg met DVK en internist.
  Koolhydraatarm dieëten hoef ik niet. Heb wel een richtlijn van mijn diëtiste op basis van 1500 Kcal per dag
  ipv de normale 2000 bij een vrouw. Ik weeg rond de 72kg bij bijna 1.80 en blijf daarmee prima op gewicht :)
  Zo mijn verhaal in het kort. Vragen staat vrij!

 • iezer
  Bijdrager

  Hoi Nikki ik ben 49 jaar maar ook sinds 5 jaar lotgenoot. Ik heb ook type 2 en gebruik nu nog Victoza i.p.v. tabletten. Dit is een pen gevuld met de vloeistof. Een maal daags om de zelfde tijd spuiten. Het is gemakkelijk in gebruik en bij overgewicht helpt het ook met afvallen. Heb het er eens met je behandelaar over. Als hij groen licht geeft laat je dan doorverwijzen naar een internist. reden hiervan wanneer je huisarts het middel voorschrijft krijg je het niet vergoed en als de internist het doet wel. Succes er mee veel sterkte en ik hoop dat er nog van jou leeftijd zijn die ook even reageren. Met vriendelijke groet Iezer

 • Anoniem

  Hallo, ik ben 45 jaar en ik kreeg net voor mijn 40e de diagnose type 2 db. Al vrij snel gestart met metformine. Begin dit jaar was ik de maag- en darmklachten zo zat dat ik op glimepiride ben overgestapt. Dat is een paar keer verhoogd maar sinds een week of 6-7 komen mijn waarden bijna nooit meer onder de 10. Globaal tussen 10 en 17. Ik zit sinds vrijdag aan de voor mij maximale dosis glimepiride. Als dat dinsdag niet duidelijk effect heeft, start ik met insuline. Eerst 1 maal daags langwerkend tot mijn internist terug is van vakantie, dan kijken we verder.

  Het is best wel even wennen als je hoort dat je db hebt, zeker als je je voeding ook om moet schakelen. Geef het tijd, dan kom je er wel.

 • iezer
  Bijdrager

  Hallo Mir69

  Het is inderdaad een hele omschakeling wat betreft de voeding. Ben nog steeds zoekende waar weinig of veel koolhydraten in zitten. ik beweeg nu meer en mijn waardes zijn beduidend beter maar ik moet toegeven nog niet optimaal maar echt verbeterd.

 • Phinux
  Bijdrager

  Beste Nikki,

  Diabetes Type 2 is al 6 jaar in mijn 27 jarige leven. Vooral genetisch bepaald. In het begin ben ik best stabiel geweest, maar de laatste tijd ben ik weer zwaarder geworden door stress, over eten en te weinig bewegen. Ik heb gemerkt dat ik een nieuwe levensstijl moet aan leren en daar zoek een maatje bij zodat we elkaar kunnen helpen.
  Vooral het uitproberen van Recepten is niet echt mijn ding 9 van de 10 keer vind ik het teveel gedoe. Terwijl het soms net zolang duur als de gerechten die ik altijd maak.
  Sporten is niet meer bij ding door mijn Fibromyalgie een reumatische aandoening die veel pijn geeft wat lijkt op blauwe plekken en spierpijn. Ik hou wel van wandelen en dat doe ik nu ook weer steeds vaker.
  Als je zin hebt in een praatje dan hoor ik dat graag

  Groetjes Anne

 • Mel83
  Bijdrager

  Hoi ik ben Melissa, 33 jaar sinds Goede Vrijdag heb ik type 2.
  Zit ook nog in de begin fase maar herken zeker de vermoeidheid en het ook erg koud hebben. Helemaal mijn handen zijn soms ijkoud, iets wat ik helemaal niet ken.
  Als je iets wilt weten stel je vragen gerust.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.