Forums / Behandelaren / Ervaringen Fiasp

Anoniem

Ervaringen Fiasp

Wij zijn op zoek naar ervaringen met FIASP insuline. Met name bij het gebruik met langwerkende insuline en pentherapie. Wat zijn de behaalde resultaten en wat zijn de minpunten?

 • Gottfried
  Bijdrager

  En wie zijn “wij”…?

 • Gottfried, dit klinkt wat achterdochtig :-)… Dit is geen onderzoeksvraag, volgens mij, hoor. In Ilona555’s profiel kun je zien dat zij een ouder van een kind met diabetes is. ‘Wij’ zullen dus moeder en kind zijn. Kun jij haar helpen bij haar zoektocht?

  Groetjes Moderator ^IO

  • Gottfried
   Bijdrager

   @ moderator.

   Nee ik ben niet achterdochtig. Verre van dat. Maar waarom zet Ilona dan er niet even een paar woorden uitleg erbij? Want wie weet werkt Fiasp wel anders bij een kind dan bij een volwassene.
   Nu moet ik weer naar haar profiel gaan kijken om te kijken of ik meer info kan vinden.
   Jammer maar even erbij zetten dat ze een ouder is met een kind met diabetes is kennelijk te veel werk. Jammer.

   We willen dit forum toch gewoon helder laten zijn?…….(hoop ik).

   Groet,

   Juul, al 38 jaar diabeet en al die tijd lid van de DVN.

 • dewinterkost
  Bijdrager

  ik gebruik sinds 3 maanden de snelwerkende insuline FIASP,hiervoor had ik novo rapid.fiasp is iets sneller dan de nova rapid als je voor het eten onder 4 meet dan eet ik eerst wat,daarna spuiten. de langwerkende insuline die ik gebruik is tresiba, het bevalt mij goed

 • DaantjeBB
  Bijdrager

  Ik gebruik sinds een maand FIASP, maar dan in een pomp en ik ben volwassen.
  In de bijsluiter staat volgens mij, dat de insuline (voorlopig) alleen voor volwassenen wordt aangeraden.
  Succes met jullie besluit!

  • Bertrick
   Bijdrager

   Ik (volwassen 43 jaar) ben sinds 3 maand FIASP gebruiker.

   Ik kan me voorstellen dat je dit niet direct aan kinderen voorschrijft omdat de insuline nogal direct werkt. Dit betekent dat je wel goed moet uitkijken bij maaltijden met een wat tragere koolhydraten maaltijd. Ook is het verstandig om voor de maaltijd eerst je bloedsuiker te meten. Kans op Hypo’s is groter (zeker als je bloedsuiker vlak voor de maaltijd onder de 4,5 is) Positief vind ik wel dat je 1 uur na de maaltijd snel op een goede bloedsuiker zit.

   In Engeland zijn er mensen met de volgende bijwerkingen:

   Irritatie op de infusieplaats
   Pijn bij bolussen
   Dikke builen en pijn bij het verwijderen van de set die tot twee weken na de verwijdering aanhoudt
   Gestaag toenemende basale insulinebehoeften
   Verhoogde insulinebehoeften bij maaltijden
   Willekeurige hoge glucosegebeurtenissen die significante extra insuline vereisen zonder duidelijke oorzaak

   Dit lijkt verband te houden met de kans op een verhoogde kans op allergische reactie op de insuline.

   Ik ervaar deze bijwerkingen niet.

   Mijn ervaring is alleen dat je beter moet opletten op hypo’s.
   En de positieve ervaring van het sneller omlaag krijgen van bloedsuikers.
   En dat is wel erg goed natuurlijk in de strijd tegen complicaties (die ontstaan door verhoogde bloedsuikers)

   Groet,

 • 1988Laura
  Bijdrager

  Hi! Ik ben 22 jaar diabeet en spuiter. Ik gebruik een half jaar FIASP icm Tresiba en ik ben er onwijs tevreden over. Ik vind de snelheid waarmee het werkt een verademing in vergelijking met novo rapid. Nu ik de FIASP gebruik zijn mijn bloedsuikers over de dag heen veel stabieler. Wanneer ik een hogere bloedsuiker heb zie ik ook sneller resultaat na het bijspuiten. Voor mij is dit een goede keuze geweest.

 • Marjan74
  Bijdrager

  3 maanden fiasp gebruikt in de pomp. Was echt ideaal qua snelheid, maar ik kreeg ontstekingen en verdikkingen bij de infuusplek. Ook deed het bolussen/ injecteren van de insuline mij elke x pijn. Ik vind het heel jammer dat ik er mee moest stoppen, maar kon niet anders.

 • Ik gebruik Fiasp al een heel jaar voor injectie vóór de maaltijden. Daarvoor gebruikte ik Novorapid. In mijn ervaring is Fiasp helemaal niet sneller dan Novorapid. Ik moet gewoon 30 minuten voor de maaltijd spuiten, net als ik al deed bij Novorapid, om de insulinepiek enigszins te laten samenvallen met de glucosepiek. Dit heb ik ontdekt dankzij gebruik van de Freestyle Libre sensors (die ik helaas nog steeds zelf betaal. Je leert zoveel over je eigen glucosehuishouding, dat dat toch vergoed zou moeten worden – maar dit terzijde). De bijsluiter van FIASP zegt dat je binnen 2 minuten moet beginnen met je maaltijd, maar die ervaring heb ik dus helemaal niet. Dat is voor mij alleen nodig bij zeer laag-glycemische voedingsmiddelen. Ik ben dus op zoek naar een nóg snellere insuline, maar die bestaat volgens mij (nog) niet. Als die er is, zou het graag weten. Ik zou het handiger vinden insuline te hebben die je echt optimaal 1 minuut voor de maaltijd kan nemen of beter nog, ná de maaltijd.

  • 6feet10
   Bijdrager

   Nog snellere insuline kan/is gevaarlijk zowel bij fouten of per ongeluk of misschien met opzet toedienen van die nog snellere insuline !

   Weet niet of die bestaat, mogenlijk is of zowel wenselijk is en dit is zomaar een gedachte 🤔

   Groet 6feet10

 • Interessante gedachte, dat die insuline met opzet dan wel onopzettelijk verkeerd gebruikt zou kunnen worden. Maar insuline is op voorschrift dus neem ik aan dat het dan niet zou worden voorgeschreven aan mensen die niet zelfstandig daarvan gebruik kunnen maken. Maar voor mij is het in ieder geval wenselijk. Het kan ook gevaarlijk zijn als je hebt gespoten voor een maaltijd en er gebeurt daarna iets onverwachts waardoor je maaltijd moet worden uitgesteld. Als je 1 min voor de maaltijd spuit (het staat al klaar) is de kans kleiner dat er nog iets tussenkomt. Nog beter zou zijn ná de maaltijd, dan weet je nl. precies wat en hoeveel je hebt gegeten. Maar Fiasp is daar wat mij betreft niet optimaal voor. Hoewel dus wel iets sneller. Het bijregelen van een onverklaarbare suikerpiek heeft wel iets sneller resultaat.

 • femkev0402
  Bijdrager

  Ik gebruik ook FIASP
  Maar 30 minuten wachten zou ik toch niet doen hoor.. ik gebruikte hiervoor apidra (zelfde werking als novorapid) en dan moest ik 15 minuten wachten en omdat ik dat irritant vond voor mijn warm eten en ik had er allergie op hebben ze FIASP voorgeschreven voor te zien of die beter was.. en zodat ik niet altijd moest wachten om te eten.. ik ben 17 jaar en heb diabetes sinds 1maand en 2 weken.. en ik ben heel tevreden met FIASP het werkt ook rap metal een uur na mijn eten is mijn bloedsuikerspiegel weer goed! Zeker een aanrader! (Ik zou wel graag willen dat jullie geen slecht oordeel hebben over mij omdat ik het maar een ander halve maand heb.. ik zeg alleen mijn ervaring met FIASP.. en wil deze moeder helpen met het vinden van de juiste insuline voor haar kind..)

  • 6feet10
   Bijdrager

   Hoi @femkev0402

   Welkom op ons forum want iedere ervaring van en over diabetes is welkom ! Negen of negentig jaar oud, 50 jaar diabeet of één maand alles is welkom om te delen/leren/informeren…… enz.

   Knap dat je na 1,5 maand met zoveel heftige veranderingen in je leven dit al hebt gedaan/meegemaakt en met ons deelt. #respect💪

   Een waarde oordeel is niet ter zake het zijn de ervaringen die tellen om elkander te helpen. Dus blijf reageren of vragen 😀

   Groet 6feet10

  • Dank. Heel interessant om te zien hoe verschillend het effect van FIASP kan zijn voor verschillende personen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.