Forums / Behandelaren / Ervaringen met FIASP

Bertrick
Bijdrager

Ervaringen met FIASP

Hoi,

Heeft iemand al ervaringen met FIASP opgedaan.

Ik overweeg een proef om over te gaan van NovoRapid op FIASP.

Mijn reden is dat ik vermoed dat FIASP een positief effect kan hebben op bloedsuiker pieken na de maaltijd, omdat de werking eerder start. Vooral het eerste uur is de werking beter dan NovoRapid als ik de grafiekjes mag geloven.

Voor de rest werkt hetzelfde als NovoRapid.

Ik ben benieuwd of dit klopt ?

Groet Bertrick

 • Momo
  Bijdrager

  Hallo Bertrick,

  Ik heb zelf geen ervaring met FIASP, maar als je binnen dit forum zoekt op ‘FIASP’ dan krijg je wel meerdere treffers van anderen. Misschien dat je daar wat aan hebt?

  • gerardloeffen
   Bijdrager

   FIASP gebruiker
   Sinds twee weken gebruik ik ook FIASP i.p.v.Humalog.
   Tot op heden betere resultaten dan met de Humalog. Probleem was dat ik na de maaltjd altijd een flinke piek in mijn waardes had en 2 uur later vaak een hypo kreeg.
   Dat is nu veel beter. De schommelingen zijn beduidend minder. Ik spuit wel het zelfde aantal eenheden. De werkingscurve past nu beter bij de spijsverteringscurve.
   Metingen verricht door veelvuldig scannen met de FreeStyle Libre
   Kijk a.s. zaterdag 13 jan. naar Kassa , met als thema de FreeStyle Libre.
   Sportieve groeten.

 • Bertrick
  Bijdrager

  Hoi Gerard,

  Bedankt voor het delen van je ervaring.
  Dit was inderdaad wat ik al gehoopt had:

  Betere controle van de maaltijdpiek en tevens voorkomen van een hypo na de maaltijdpiek.

  Bij mijn diabetische arts krijg ik nog niet het gevoel dat ie snapt wat voor winst dit is. Komt denk ik vooral omdat artsen nog teveel uitgaan van alleen het HBA1C. Ze vinden pieken nog niet echt een probleem ondanks dat wetenschappelijke studies inmiddels bewezen hebben dat bloedsuikerpieken (al van boven de 7,8 of 140 mg/dl) schade kunnen veroorzaken. In andere landen zie je dat de standaard-deviatie op de bloedsuikerschommeling ook al binnen de 50 of 65 mg/dl moet blijven uitgaande van een waarde van 6,0 of 110 mg/dl.

  Ik ga maar aangeven dat ik toch met FIASP wil starten. Qua werking verandert er na de werking van het eerste uur niet zoveel. Maar de pieken kunnen we nu wel beter te lijf gaan.

  MvG,

  Bertrick

 • Antje
  Bijdrager

  Ik gebruik Fiasp sinds half september en ik wil nooit meer terug. Met novorapid spoot ik een half uur tot drie kwartier voor het eten om pieken te vermijden, met fiasp kan ik weer spontaan wat eten. Ik spuit nu als ik mijn eten voor mijn neus heb. Het is ook veel sneller duidelijk of ik de hoeveelheid insuline juist ingeschat heb dus ik kan corrigeren voor mijn bloedsuiker de pan uit rijst.

 • Nadine4
  Bijdrager

  Ik ga eind deze week over van Humalog op Fiasp. Ben heel benieuwd! Niet alleen ik zal moeten wennen, maar ook de apotheek. Zij stuurden me namelijk Novo Rapid in plaats van Fiasp…

 • SvenD
  Bijdrager

  Sinds ca 3 maanden gebruik ik Fiasp, zeer tevreden. Vooral bij de hoofdmaaltijden, veel minder pieken en stabielere bloedsuikers. Wel valt me op dat na ca 2 uur de kans groter is dat de bloedsuikers alsnog te laag worden. De dosering hoort echt precies bij het moment te passen .. beweging, soort eten, moment van de dag. Ik ben zeer tevreden met Fiasp.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.