Forums / Nieuw met diabetes / Even voorstellen:

EdithWestenberg
Bijdrager

Even voorstellen:

Hallo, ik ben Edith en ik heb een tijdje geleden de diagnose Diabetes gekregen.
Heb inmiddels een bloedonderzoek gehad of er antistoffen aanwezig zijn, of het dus 1 of 2 is. Uitslag laat nog even op zich wachten.

Vergeleken bij alle heftige verhalen die ik hier lees, verloopt bij mij alles rustig.
Mijn eerste mba1c was 66 en de allereerste bloedsuikermeting was 12.

Ik was met klachten van dorst en veel moeten plassen via de huisarts voor een bloedonderzoek geweest.
Na de diagnose ben ik echt koolhydraatarm gaan eten en drinken, en ben wel een paar kilo’s kwijt.

Nu, met inname van 1 tablet per dag van gliclazide 30 mg, is mijn nuchtere bloedsuiker rond de 7.

Toch vind ik het heel heftig, de diagnose Diabetes. Niemand in mijn omgeving heeft dit.
Ik voel me bijna bezwaard om mijn verhaal hier te plaatsen.
Ben ik de enige met zo weinig klachten na de diagnose?
Groet van Edith.

Tags: 

 • Ik heb type 1 en herken me dus helemaal niet in je verhaal 😁. Maar wou even zeggen: echt tof voor je dat het zo goed gaat! Misschien was je er op tijd bij ofzo.
  Of je hier veel lotgenoten treft weet ik niet. Ik kan me zo voorstellen dat juist mensen met veel problemen dit forum bezoeken? Maar veel succes iig.

 • Foxy
  Bijdrager

  Ik heb type 2 en relatief weinig klachten, afgezien van af en toe heftige kortdurende ( 8 uur) ontstekingsreacties van mijn lichaam. Ook geconstateerd na een bezoek aan de huisarts met hevige dorst klachten. Nuchter prikte ik 19. Assistente schrok zit rot ;-)

 • riekje
  Bijdrager

  Voel je niet bezwaard! Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen vragen. Ik heb type2, toen het ontdekt werd had ik een hba1c van 121. Nuchter rond de 20, na het eten rond de 30. Dat merk je wel hoor…Ik liep er paars van aan, moe, dorst. Toen ik met de prednison, die ik voor een andere kwaal kreeg, stopte, zakten de waarden al rap.Ik ben ondertussen van het spuiten af, van de glyclazide af, en gebruik nu nog 1500 mg metformine per dag. De enige klacht die ik nu eigenlijk nog heb is dat ik het gevoel heb dat er muizen over mijn voeten lopen als ik een piek heb gehad in mijn bloedsuiker en dat mijn gezichtsvermogen schommelt met mn bloedsuiker. Nuchter blijf ik aan de hoge kant, en kan dan dus ook even niets lezen zonder leesbril. In de loop van de dag wordt het beter.

 • MechKL
  Bijdrager

  Hallo Edith,
  Jouw verhaal lijkt op mijn verhaal. Sinds anderhalf jaar gediagnosticeerd Diabetes 2. Ik slik per dag 1350 mg Metformine en 80mg Gliclazide. Ik beweeg veel (minstens 10000 stappen per dag) en eet koolhydraatbeperkt tot -arm. Ik voel me niet ziek en leid eigenlijk eenzelfde leven als voor de diagnose.
  Ik heb geen overgewicht en ik ben een makkelijke eter. Als ik over Diabetes lees denk ik regelmatig “Heb ík dat”?
  Geniet vooral van de mooie dingen in het leven!

 • Bornetto
  Bijdrager

  Hallo Edith,

  Ongeveer 10 jaar geleden is bij mij diabetes 2 geconstateerd. De eerste 7 jaar is het behandeld met metformine en later is daar ook tolbutamine aan toegevoegd. Twee en een half jaar geleden ging het goed mis (metingen tussen de 25 en 35 mmol) en ben toen insuline gaan spuiten. In het begin behoorlijk veel uiteraard maar nu spuit ik dagelijks 3 x 4 eenheden maaltijdinsuline en 13 eenheden nachtinsuline. Tolbutamine is komen te vervallen, wel 4 x metformine 500 gram. Gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging is cruciaal. Al 2 jaar nergens meer last van en voel me uitstekend en barst weer van de energie. Het prikken en af en toe meten zit in m’n systeem en is een automatisme geworden. Ook voor mij geldt dat ik niet echt het gevoel heb dat ik een diabetes-patiënt ben.

  Gr, Rob Otten

 • GevraagdaanDVN
  Moderator

  Beste Edith,

  Wij hebben jouw vraag ook gedeeld op onze Facebook-pagina. Hier zijn ook nog een aantal reacties op gekomen van mensen die hun eigen ervaring delen, wellicht zijn deze nog interessant om door te lezen. Hierbij de link van ons bericht op Facebook.

  Groetjes,
  Communicatiemedewerker DVN ^EG

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.