Forums / Verzekering en vergoeding / Flash Glucose Monitoring

Schatrijk
Bijdrager

Flash Glucose Monitoring

Wanneer wordt de nieuwe glucosemeter de Flash Glucose Monitoring, vergoedt door de ziektekostenverzekering? Graag een datum en ook liefst de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.
Met vriendelijke groet,
Ton Rijkers

 • ronaldbijdvn
  Bijdrager

  Voor de Freestyle Libre is inderdaad nog bij geen enkele zorgverzekeraar op dit moment sprake van vergoeding; het systeem is “te nieuw” en zal eerst bewezen betrouwbaar, veilig en algemeen leverbaar moeten zijn. Bovendien willen zorgverzekeraars kijken of het systeem concrete gezondheidswinst oplevert.

  Hoewel de meeste reacties van gebruikers positief zijn, wordt op dit moment onderzocht hoe betrouwbaar de meetgegevens zijn. Klinisch onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen. Vooral bij extreme hoge of lage waarden lijken de gemeten waarden nogal uiteen te lopen met de daadwerkelijke bloedglucosewaarden.

  Een datum is vooralsnog niet aan te geven en ook de eventuele voorwaarden zijn (nog) niet bekend.

  Roger1961
  Bijdrager

  Verzekeraars beroepen zich op kwaliteitsnormen ( ISO en een vreemde Duitse norm) om de Freestyle Libre nog niet te vergoeden. Dit ligt moeilijk omdat bij een normale vingerprik rechtstreeks in bloed gemeten wordt terwijl de Freestyle onderhuids meet. Daar zou een kleine vertraging kunnen optreden ( bloed versus weefsel). Hoe het ook zij, ik vermoed dat dit kat-en-muisspel van de ziekenfondsen nog wel eens lang door kan gaan.
  Ik zelf gebruik de Freestule Libre af en toe, wegens de kosten en dan nog voornamelijk als ik ga reizen. Op luchthavens en in vliegtuigen, in bussen en tijdens een excursie zit je niet meer onhandig te winkelen met die stripjes en dat etuitje waarvan de inhoud altijd op de grond valt op een moment dat je het niet kunt gebruiken. En je net schoon T-shirt onder het bloed. Of dit concrete gezondheidswinst is? Voor mij in ieder geval wel, want dit levert een boel minder stress op en daar schieten je bloedsuikers ook van in de hoogte.

  Schatrijk
  Bijdrager

  Als je het mij vraagt, gaat het in deze alleen maar om geld. Stel dat de metingen niet voor 100 procent zuiver zouden zijn..wat maakt het dan uit of je glucosewaarden op 28 of op 27 staan. En als je ziet dat je waarden beneden de 3 zijn, eet je toch altijd iets van koolhydraten.
  De voordelen van de mogelijkheid om continu je suikerwaarden in de gaten te houden, geven je als diabeet toch een gigantisch inzicht in de diabetes. Ik begrijp echt niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan door de overheid.

  Roger1961
  Bijdrager

  @schatrijk
  Helemaal mee eens.Maar dat moet je maar eens als argument op tafel leggen bij de ziekenfondsen. Het bomt mij ook niet of ik op 2,9 zit of 3,1. Ik moet dan gewoon eten.Punt. Het draait inderdaad om geld. En vergeet verder de belangen niet van de farmaceutische industrie zoals b.v Bayer die schatrijk worden van de glucosemeters en stripjes. Overigens heb ik al eens geschreven aan de minister van volksgezondheid met het verzoek de free Libre door de ziekenfondsen te vergoeden. Als antwoord krijg je dan dat niet haar Ministerie maar de ziekenfondsen daarover gaan. En zo is de cirkel rond. De Diabetes Vereniging Nederland heeft hier volgens mij een belangrijke taak n.l. om dit op te pakken en op te lossen.

  mike
  Bijdrager

  zilveren kruis doet er ook lastig over, eerst moest het voldoen aan ISO 15197:2013, daarna werd de TÜv rheinland erbij gehaald en nu moet de FSL ook nog voldoen aan de stand van de wetenschap.
  er is wel op kosten van zilveren kruis een onderzoek op gang aan het komen in zwolle, afwachten wat dat voor resultaat gaat geven.
  en als alles goed gaat komen en hij zou vergoed worden, dan is het nog maar de vraag voor welke groep mensen hij vergoed zal worden, want gezien de kosten van de FSL zal echt niet iedereen er voor in aanmerking gaan komen, helaas….

  svanas
  Bijdrager

  Ik verwacht dat de zorgverzekeraars de FSL uiteindelijk wel zullen gaan vergoeden, want de kosten zijn – op jaarbasis – nauwelijks hoger dan een traditionele bloedsuikermeter met test-strips.

  Wij gebruiken de FSL nu sinds November 2014, en hebben helaas ook minder goede ervaringen:
  1. Twee sensoren lieten spontaan los (eerder dan 14 dagen)
  2. Een sensor was direct na inschieten defect, en heeft ons dus nooit waarden gegeven
  3. Een sensor gaf ons structureel te lage waarden (soms wel 6 mmol lager dan test-strips)

  De ondersteuning van Abbott is trouwens wel super. Alle defecte sensoren zijn kosteloos vervangen.

  marit
  Bijdrager

  Het heeft tijd nodig. Er zullen wel weer strenge eisen bij komen voor je in aanmerking kunt komen, net als bij de sensoren.

  Schatrijk
  Bijdrager

  Dikwijls is het dan zo dat mensen die er wat met de pet naar gooien, slecht ingesteld zijn. (Natuurlijk gooit niet iedereen die slecht ingesteld is er met de pet naar) Maar heel vaak komen juist die mensen in aanmerking voor iets als de Freestyle Libre. Terwijl zij die goede resultaten behalen met hun bloedsuikers, dus een zeer acceptabele HbA1c bereiken nooit beloond worden met iets dat volkomen nieuw en veelbelovend is. Ik ben benieuwd of het ook deze keer zo gaat.
  Groet,
  Ton

  Anoniem

  Maar niet overal gaat het zo, mijn buurjongen moest zijn pomp inleveren omdat hij de pet er naar gooide
  heeft een jaar moeten spuiten.

  Maar ik denk ook dat als je leven in het teken staat van alles goed houden heel veel testen, dat je toch wel eens een makkelijker weg mag gaan
  Ik heb een extra extra machtiging voor de stripjes, lekkere vingers krijg je daar van

  Stefan
  Bijdrager

  Heb sinds kort de continu meter de FreeStyle Libre 1 Week
  en de eerste opnemer/sensor in gebruik
  Mijn eerste indruk is dat de sensor prettig zit de waarde bij dalende of stijgende bloedsuiker wijken +/-1,5 m mol af t.o.v bloedsuikers met uitschieters tot 4 m moll dit laatste is jammer want ondermijnt de betrouwbaarheid
  Ben benieuwd hoe lang hij meegaat en redelijk betrouwbaar blijft

  Hiervoor heb ik de continu meter van Metronic aangeschaft deze gaat tegenwoordig amper 6 dagen mee en de betrouwbaarheid is het laatste jaar afgenomen doorstarten zodat deze langer meegaat dan 6 dagen is niet meet aan te raden want de betrouwbaarheid neemt dan sterk af eerder heb ik deze sensor tot max 3 weken gebruikt
  Tevens is het systeem veel duurder en de sensoren gaan maar kort mee dus voor mij een reden om de Freestyle Libre aan te schaffen mooi simpel systeem

  marit
  Bijdrager

  Stefan wat kost dit systeem je op jaarbasis?

  Frankvo
  Bijdrager

  1x 60 euro voor de meter.

  26x 60 euro voor de sensor.

  Is ongeveer 1600 euro per jaar.

  Stefan
  Bijdrager

  Bovenstaande klopt je kunt natuurlijk ook af en toe een sensor gebruiken dat kan ik iedereen aanraden dit drukt de kosten
  Eerder heb ik met de medtronic continu meter vastgesteld dat ik 4 van de 5 nachten een Hypo had terwijl ik dat niet wist vervolgen basaal pomp aangepast en nu niet meer Dat is het voordeel van de trends

  De trends op de Frystyle zijn heel duidelijk en makkelijk terug te zien nu zie dat ik bijna elke dag na het ontbijt een hoge bloedsuiker heb en om 10 uur is deze weer ok ik hou dit even inde gaten en als het zo blijft ga ik iets meer voor het ontbijt doseren en basaal in de ochtend verlagen

  Als je beweeg klopt de Freestyle redelijk als je slaapt en wakker wordt controleer dan met een bloedsuiker je ziet een behoorlijk verschil 4 mmoll dit geld ook op de dag als je zit wel in mindere maten

  marit
  Bijdrager

  Het is een stuk goedkoper dan de enlite sensor, dan ben je zonder de zender en oplader al €3000 kwijt.

  Roger1961
  Bijdrager

  Volgens mij moet je niet zonder meer de gemeten waarden van de freestyle gaan vergelijken met de reguliere stripjes-bloedsuikermeter. Met de reguliere meter meet je rechtstreeks in bloed. De freestyle meet onderhuids. Je moet dus rekening houden met een vertraging.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.