Forums / Behandelaren / Freestyle Libre

JasmijnOos
Bijdrager

Freestyle Libre

Hoi allemaal,

Ik ben jasmijn en ik heb 11 jaar diabetes type 1.
Sinds vorig jaar ben ik over gegaan van insuline spuiten naar een insuline pomp. En ik kan vertellen voor mij werkt dit ideaal ! Na meerdere male per dag bloedwaardes boven de 20 te hebben zit mijn bloedwaarde nu gemiddeld rond de 13 per dag. Nee nog steeds niet helemaal perfect maar een stuk beter dan dat het was :)
En daarbij ben ik nu meer en deels van de bulten op mijn buik af.

Sinds vandaag heb ik de freestyle Libre zodat ik mijn vingers even kan laten rusten van de vingerprik (zo’n 15 x op een goede dag).

Nu is mijn vraag hoe ervaren jullie de freestyle Libre???
En merken jullie heel erg verschil qua bloedwaardes aangezien het apparaat wel 5 min achterloopt..

 • Beste @jasmijnoos

  Via deze tag kun je alle onderwerpen op Diabetes Trefpunt over de Freestyle Libre vinden en lezen: http://www.diabetestrefpunt.nl/bericht-tag/freestyle-libre/

  Groetjes
  Moderator

 • patrick1
  Bijdrager

  Hallo Jasmijn.

  Ik gebruik sinds 2 dagen de freestyle libre.
  Vind het helemaal fantastisch, je kunt precies zien hoe je lichaam op eten en insuline reageerd.
  Je kunt nu goed anticiperen op hypo of hypers.
  Het zou voor alle diabeten beschikbaar moeten zijn!

 • jweerwag
  Bijdrager

  ik gebruik het zelf niet.
  maar ik hoor vaak erg goede berichten over en inderdaad dat hij 5 min achter loopt
  en dat je er goed mee dan anticiperen op hypo en hypers!

 • mike
  Bijdrager

  klopt dat hij iets achterloop, maar ook daar wen je aan en doordat je ziet waar je vandaan komt, kun je zelf best makkelijk voorspellen of er een hypo aan gaat komen en daar dan op anticiperen.
  ik gebruik hem nu al weer ruim een jaar en wil eigenlijk niet terug naar de lancetten en strip.
  ideaal met autorijden, je ziet tijdig aankomen dat het de verkeerde kant op gaat, dus kun je ook ingrijpen voor een hypo plaats vind, met strips is dat toch een heel groot stuk moeilijker.

  groiet mike

 • AliGRC
  Bijdrager

  Goed zo meid!

  • Je moet of vinger prikken of met libre werken door beide te gebruiken geeft onrust en ergernis Ik gebruik 2jaar FSL naar volle tevredenheid .dus alleen FSL en bij extreme verschillen prik ik en pas het aan. Groeten Arie. (ik begrijp die negativiteit niet)

 • HenriKerkvliet
  Bijdrager

  Sinds een jaar gebruik ik nu af en toe (vanwege de kosten) de Freestyle Libre. Omdat ik veel sport (lopen en fietsen) meet ik meer dan 5x per dag mijn bloedsuikerwaarden. Daardoor kom ik niet uit met de hoeveelheid teststrips die door de zorgverzekeraar vergoed worden. Met de Freestyle Libre kan ik onbeperkt meten, wat tijdens het sporten wel zo prettig is. Ook kan het sneller dan met strips. Bijvoorbeeld: als ik met een groep op de racefiets weg ben wil ik elk uur mijn bloedsuikerwaarden weten. Nu moet ik stoppen, mijn meter opzoeken, een strip plaatsen, prikken en wachten op het resultaat. In die tijd is de groep doorgefietst, wel wat langzamer weliswaar. Als ik klaar ben, eventueel met wat eten, moet ik weer bij de groep zien te komen. Als ik weer aangehaakt ben wordt er geroepen dat ik er weer ben en gaat het tempo weer omhoog. Zo heb ik niet echt de kans om even bij te komen van de inspanning (ik fiets me zogezegd het snot voor ogen). Met de Freestyle Libre kan ik gemakkelijk tijdens het fietsen meten, zonder te stoppen. Een uitkomst!! Ook de inzichten die ik heb in mijn bloedsuikerwaarden via de diagrammen zijn heel fijn.
  Ik hoop dan ook dat de Freestyle Libre ook voor mijn situatie vergoed gaat worden (maar ik vrees dat dit ijdele hoop is, omdat ik volgens de criteria te goed ben ingesteld…)

  • m@rtin
   Bijdrager

   hallo jasmine
   wij zijn hier een gebruiker vanaf het begin denk nu al bijna vier jaar ?. onze zoon van nu 16 jaar gebruikt hem ,we zijn er zeer tevreden over je moet de sensor een beetje leren berijpen en snappen bij sterk wisselende bloedsuikers wijkt het soms af en bij waarden boven de 15 prikken we voor we gaan bolussen. je voelt op het laatst zelf wel aan of je er op kunt vertrouwen , hier zit hij bijna altijd aardig in de buurt van de vingerprik . als er iets verschil in zit is dit op zich geen probleem je bloedsuikerwaarden zijn bijna nooit stabiel dus zijn er vaak kleine afwijkingen te zien in de waarde van de vingerprik en de sensor. het is erg handig om een hypo voor te zijn en een hyper eerder te bolussen . ook kun je mooi de nachten weerzien in de grafiek en zo je basaal wat beter instellen .. en heel belangrijk je vingertoppen krijgen wat rust dat duurt wel een paar jaar voordat dat een beetje weg is. hier alleen wordt nuchter geprikt voor de rest gaan we op de sensor af met de maaltijden allen bij waarden boven de 15 prikken we voor we gaan bolussen . sucses met het gebruik van de sensor
   groet
   m@rtin

 • Anoniem

  De freestyle libre wordt hier gebruikt voor ons kind met een moeilijk instelbare diabetes. Sinds het gebruik en het consequent scannen, een periode ook dag en nacht, is de Hb1Ac waarde aanmerkelijk verbeterd. Het is voor ons nu mogelijk om per dag een bijspuitschema op te stellen. Het is in het begin extra werk en kost extra tijd maar meer dan de moeite waard. Zou echt vergoed moeten worden. Ons kind heeft vijf jaar lang hoge waardes gehad. Nu eindelijk sinds een half jaar veel betere waardes.

  • Anoniem

   Wat afwijkingen betreft; hier niet of nauwelijks met de Freestyle Libre. Heel af en toe controleren we nog met een vingerprik maar nooit meer dan een 0,5 punt afwijking.

 • william1984
  Bijdrager

  Ik gebruik de freestyle Libre naar alle tevredenheid. De waarden verschillen nauwelijks met de vingerprik. Wel rekening houdend dat de waarden van de Libre een aantal minuten “achterlopen”, maar door her pijltje bij meting kun je wel zien in welke richting je waarde gaat. En kun je daar op inspelen.

  Ben hartstikke blij ermee dat er geen vingerprik ed bij de pas komt. Af en toe controleer ik wel mijn nuchtere waarde met de vingerprik.

  Enigste nadeel vind ik de leveringsproblemen van de sensoren. Hopelijk dat daar snel een oplossing voor komt.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.