Forums / Behandelaren / Freestyle Libre aanschaffen of niet?

Monique72
Bijdrager

Freestyle Libre aanschaffen of niet?

Deze week las ik op de website van DVN dat de kosten van de Freestyle Libre voortaan aftrekbaar zijn van de belasting, omdat het systeem nog niet wordt vergoed door de verzekeringen. Dat maakt het een stuk interessanter om er een aan te schaffen. Natuurlijk moet je eerst alle uitgaven zelf voorschieten, maar dat kan ik me momenteel veroorloven.
Ik loop al een tijdje te dubben of ik zo’n FSL zal kopen. Hetgene wat mij tot nu toe tegenhield zijn de kosten. Maar nu we dit – tenminste gedeeltelijk – terug kunnen krijgen van de belasing, wordt het toch een ander verhaal.

Ik heb type 1 (pengebruiker) maar ben meestal vrij stabiel ingesteld. Ik meet braaf mijn bloedsuiker, maar ik hoef vast niemand uit te leggen dat dat niet bepaald mijn hobby is. Soms zou ik vaker willen weten hoe mijn bloedsuiker ervoor staat, maar omdat het meten iedere keer zo’n gedoe is, laat ik het soms maar voor wat het is en ga ik maar op mijn gevoel af. Ik denk dat ik met de FLS wel vaker zou meten. En ook heel erg handig vind ik dat je kan zien welke kant je opgaat met je bloedsuiker. Heel handig voor als ik moet autorijden en bij mijn hobby’s paardrijden en motorrijden. Of op dagen die anders dan anders zijn (dagje uit, vakantie, enz.). Het lijkt me gewoon een heel fijn idee om te weten waar je aan toe bent zodat je maatregelen kan nemen als dat nodig is.

Misschien een beetje een domme vraag, vooral bedoeld voor type 1 patiënten die al een FSL hebben: Heb je de aanschaf van de FSL vooraf besproken met je internist of dvk, of heb je zelfstandig besloten er een te kopen?

https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/2017/kosten-freestyle-libre-aftrekbaar

 • claartje13
  Bijdrager

  Ik doe mee aan het testtraject en dus is mijn internist op de hoogte, wat ik wel fijn vind omdat ik er zo open en bloot over kan communiceren.

  Overigens is de FSL voor mij waardeloos; ik meet verschillen oplopend tot 6MMol, als ik daarop ga bijbolussen is een coma zeer waarschijnlijk. ik heb de bloedsuikermeting er dus altijd naast, en op basis daarvan is mijn menign dat de FSL volledig onbetrouwbaar is.

  Ik had ook iets anders gehoopt, niet meer die ellendige 12 tot 15 keer meten via bloed, maar helaas.

  • gerardloeffen
   Bijdrager

   Claartje
   Jammer dat je geen positieve inbreng hebt.
   Maar voor ons: gelukkig ben jij tot nog toe de enige negatieve gebruiker.
   Heb je je ook afgevraagd: zat de sensor wel goed?? Waren er andere redenen waarom
   er geen realistische waardes waren??
   Al mijn metingen waarbij ik tevens vergeleken heb met mijn bloedsuikerwaardes gaven slechts geringe verschillen nl. van geen verschil tot 1,5 mmol verschil.
   De pijltjestrent gegevens zijn het allerbelangrijkst!!
   Gerard

 • Racingbike
  Bijdrager

  @ Monique 72; via Abbott werd ik geinformeerd dat er een nieuw systeem op de markt was voor het controleren van de bloedjes.
  Vervolgens aangemeld voor de wachtlijst en ondertussen had ik al een afspraak gemaakt met mijn internist.
  Deze keurde mijn idee direct goed zodat ik alle kosten die daarmee gepaard gaan kan opvoeren als aftrekpost.

  Omdat ik een irritante pleisterallergie heb (ontdekt nadat ik drie sensoren was verloren binnen de 14 dagen, overigens netjes door Abbott vergoed.)
  Ben ik verder gaan zoeken naar een voor mij werkbare oplossing.

  Via vallen en opstaan ben ik er achter gekomen dat Silesse voor mij goed werkt, gecombineerd met Skin Tac en de Mepitel One.

  Ik kan de sensor nu 14 dagen gebruiken zonder iedere keer mijn vingertop / muis van mijn hand op te moeten offeren.
  Zo ben ik er dus recent achtergekomen dat met name de nacht voor mij een nieuwe uitdaging is.

  Gisteravond met 8,6 het bed in. (Accucheck gaf aan 9,1) is een verschil van 0,5 punten.

  Echter vanaf 00:00 uur is mijn bloedje gezakt, stond vanochtend op met een waarde van 2,3 / 3,1 op de Accucheck (een verschil van 0,8 punten.)

  Dat de FSL een verschil geeft klopt, dit omdat je bloedje wordt gemeten in interstitiëel vocht wordt gemeten in plaats van bloed. En normaliter loopt dit wat achter.

  Ik zie de FSL echt als een goed hulpmiddel. Zeker door middel van de trendpijl. Zo heb ik al diverse hypo’s en hypers kunnen voorkomen.
  De trendpijl verschijnt helaas niet altijd op het scherm. Zeker niet wanneer je bloedje aan flinke schommelingen onderhevig is.

  Succes!

 • ChubsterNL
  Bijdrager

  @monique72
  Let op, of en hoeveel je van de belasting mag aftrekken is afhankelijk van je (gezins)inkomen.
  Als je beide werkt of een redelijk inkomen hebt is de mogelijkheid om iets af te trekken nihil.

  Zie link belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/hoe_berekent_u_uw_aftrek/drempelbedrag_berekenen/drempelbedrag_2016

  De meesten die het zich nu kunnen veroorloven verdienen te veel om iets te kunnen aftrekken….

  • Monique72
   Bijdrager

   @chubsternl:
   Ik heb al het nodige opgezocht op de site van de belasting, maar dankjewel voor de link en de info. :)
   Ik ben voor de wet alleenstaand (LAT-relatie) en heb niet zo’n super salaris, dus ik kan best wel een behoorlijk deel als aftrekpost opgeven.

 • Monique72
  Bijdrager

  Update: Inmiddels heb ik er eentje besteld; in de loop van volgende week zou hij bezorgd moeten worden… Ik ben erg benieuwd!
  Over 2 weken ga ik op vakantie, dan kan ik hem mooi uitproberen!

 • gerardloeffen
  Bijdrager

  Reactie op de vraag van monique72

  Zelf besloten. 2 Weken later had ik een afspraak bij haar (diabetes verpleegkundige ). Ze was bijzonder verrast, maar was het er meteen mee eens, ze had in haar bestand al 5 diabeten die de FSL gebruiken.Voor mij niet meer te missen omdat ik dagelijks 1of2 hypo’s heb, die niet op te vangen zijn door insuline-instellingen te veranderen.
  Met het gebruik van de FSL kan ik deze veel gemakkelijker opvangen omdat ik door het pijltjes systeem ze zie aankomen en meestal te voorkomen zijn.
  Over enkele maanden hoop ik ze helemaal de baas te zijn.
  Sportieve groeten

 • glazenwasfreak
  Bijdrager

  Heb hem ook aangeschaft zonder overleg maar bij de controle was de dvk en de internist direkt erg enthousiast ze snapten ook gelijk hoe ik mijn sterk verbeterde waardes voor elkaar had gekregen ze hebben ook een verklaring gemaakt voor de belastingdienst kan hem iedereen aan raden

 • PrikRaak
  Bijdrager

  Er is een forum over FSL http://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/14110/
  Ik heb sinds mei 2015 een FSL. Daarvoor gebruikte ik weinig teststrips, 1-3/dag. Met de FSL meet is zeker 20x per dag en krijg zo een heel goed beeld van wat er gebeurt. Met name ’s nachts. Voor FSL probeerde ik te gaan slapen met 5 mmol/l. Het gevolg was vaak nachtelijke hypo’s. Dankzij de FSL zag ik dat ’s nachts bloedsuikers sterk daalden maar ’s ochtends voor het ontwaken weer opliepen, soms sterk 2 mmol/l in een half uur terwijl ik nog niets gegeten had. Zonder FSL lijkt het dan allemaal goed te gaan terwijl dat niet zo was.

  De FSL wijkt soms af van test strips maar dat vind ik niet zo erg. De FSL geeft een goed inzicht in trends, je kunt daardoor op tijd reageren en hoeft minder achteraf te corrigeren.
  Mijn HbA1c is ook een stuk gedaald.

  Als je het geld kan missen dan raad ik FSL zeer sterk aan. Desnoods voor 1 maand

 • Racingbike
  Bijdrager

  @prikraak; Geheel 2015 heb ik de FSL gebruikt en ik heb er een “nieuwe verslaving” erbij. Dankzij de FSL heb ik het gedurfd om de Nachtshot aan te passen. Via de reguliere manier was dat simpelweg een heilloze zaak geworden.

  Ik heb mede door de FSL ontdekt dat mijn lichaam tussen 4 en 5 uur begint te ontwaken en dat mijn bloedje meestal de “kelder” wilt inschieten.
  Afgelopen nacht had ik om 3 uur een waarde van 8,0 met een rechte lijn. Perfect!

  Alleen om 04:30 zat hij spontaan op 4.0. Daar ging een Dextro tegen aan. Niet dat nu echt zoden aan de dijk heeft gezet want toen ik later moest opstaan had ik fikse hypo te pakken (2.9)

  De afwijkingen constateer ik soms ook. Deze vond ik vroeger vele malen groter dan nu. Afgelopen zondag is de nieuwe sensor geplaatst en ook 3 maal op de reguliere manier gecheckt. De verschillen lagen onder de 1.

 • claartje13
  Bijdrager

  Hallo Gerard,

  Ja, dat is allemaal uitvoerig bekeken of ik de sensor wel goed aanbreng. En dat is her geval. Die verschillen van 6mmol zijn dus niet te verklaren. Erg jammer dat Abbott de data niet vrij wil geven, dan zijn de verschillen misschien te verklaren en weg te nemen, door aanpassingen.

  Ik ben zeker niet de enige met negatieve gebruikservaring, naar alle waarschijnlijkheid wel de enige die ze kenbaar maakt op dit forum. Ik spreek redelijk wat gebruikers met zeer verschillende ervaringen, ook slechte.

  Nogmaals, ik hoop echt dat het probleem wat ik ervaar in de nabije toekomst opgelost wordt: dan ben ik dolblij met de FSL. Omdat aanbrengen en meten pijnloos is, mijn vingers nu bijna gevoelloos door 13-15x meten per dag,
  En de trend ook mooie inzichten geeft.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.