Forums / Behandelaren / FreeStyle Libre ervaringen

DavidJan
Bijdrager

FreeStyle Libre ervaringen

Hallo,

Naast alle discussies over wel of niet vergoeden door de ziektekostenverzekeraars (erg belangrijk) zou ik graag ervaringen uitwisselen met mensen die ook net als ikzelf de FreeStyle Libre continue bloedglucose monitor gebruiken.

Zelf heb ik hem nu 2 weken in gebruik (net vanmorgen voor het eerst de sensor verwisseld voor een nieuwe).
Ik had de eerste sensor in het midden onderaan mijn bovenarm gezet. Achteraf een niet zo heel handig plaats omdat hij prikte. Niet heel ernstig maar wel duidelijk merkbaar. Dat duurde wel zo’n 4 dagen. Enfin, net de tweede sensor iets meer naar de buitenkant gezet, meer aan de buitenkant in het midden en dat voelt gelijk een stuk beter.

Jammer dat je de FreeStyle Libre niet door bloedsuikermetingen kunt “ijken”. Wanneer de FreeStyle Libre aangeeft dat de bloedglucose waarde stabiel is (dus niet stijgt of daalt) en ik op dat moment een bloedsuiker prik dan wijken bij mij de waarden toch wel behoorlijk af. Gemiddeld genomen bij de eerste sensor die ik de afgelopen 2 weken gebruikte is mijn bloedsuiker gemeten met een vingerprik ongeveer 1 mmol/l lager dan de FreeStyle Libre bij waarden rond de 4 – 5 mmol/l. Wanneer de bloedglucose hoger is wordt bij mij de afwijking groter. Een geprikte bloedsuiker rond de 8 á 9 mmol/l geeft op de FreeStyle Libre een 2 to 3 mol/l hogere waarde aan.
Deze afwijkingen zijn redelijk constant zodat ik de waarden van de FreeStyle Libre globaal om kan zetten. De grenswaarden die je in kunt stellen stel ik dus nu in op 5 mmol/l als ondergrens (bij mij komt dat overeen met 4 mmol/l) en 9.5 mmol/l als bovengrens (bij mij komt dat overeen met 7 mmol/l).

Hoewel het een stevige investering in je gezondheid is wil ik er nu al niet meer vanaf. Wat ik namelijk zo prettig vind aan dit systeem is dat het ook de trend aangeeft en je kan zien of je bloedglucose (hard) aan het oplopen is of juist (hard) aan het dalen. Geweldig :-) hier wordt ik echt heel erg blij van. Als ik voor de lunch vroeger een bloedsuiker prikte wist ik wel de waarde, maar niet of hij stabiel was, (hard) aan het stijgen was, of (hard) aan het dalen was. Je kunt dus je diabetes en de insuline dosering en doseringstijdstippen veel beter regelen op wat er werkelijk met jou lijf (op dat moment) gebeurt. Voor mij erg belangrijk, want geen dag is bij mij het zelfde. De ene dag op mijn werk zit ik stil en de andere dag loop ik veel rond. De ene dag heb ik geen stress, de andere dag is moeten we acuut zaken oplossen en is er veel (meestal positieve) stress.
De ene dag loop ik 10 kilometer hard en moet ik als gevolg daarvan daarna minder insuline doseren. De andere dag loop ik me in 10 kilometer kapot en moet ik (vanwege extra herstel stress hormonen) extra insuline doseren.

Verder heb ik nog wel veel opmerkingen ter verbetering voor de FreeStyle Libre.
– Mogelijkheid om de meter in te ijken zodat het waardes aangeeft die overeenkomen met mijn werkelijke bloedglucose.
– Erg vervelend dat je de scanner steeds dicht bij de sensor moet houden. Als ik heb op mijn linker bovenarm draag is het voor mij geen probleem om met een klein draadje de sensor te verbinden met een soort van horloge zodat je altijd de waarden kunt zien en (nog belangrijker) alarmeringen in kunt stellen.
– De grafiek die op de meter wordt getoond zou je moeten kunnen vergroten (inzoomen) zodat je de waardes beter kan zien.

Ik zou het erg leuk en lerzaa vinden wanneer ook anderen hier hun ervaringen zouden willen delen. Hebben jullie gelijksoortige ervaringen, of juist niet? Ik ben pas een beginner maar weet wel zeker dat dit voor mij een positieve ontwikkeling is.

 • JanNeels
  Bijdrager

  Ik gebruik de freestyle nu 4 maanden en ben erg tevreden. Ik gebruik Victoza, metformine en glimeperide en heb als enige parameters waar ik zelf invloed op heb: voeding, beweging en stress. Metd eze meter kan ik dus achteraf wel zien wat de invloed van e.e.a. is (bv het eten van een gebakjke) of 2 uur tuinwerk. En dat kan met prikken nooit dus. Sinds ik die rechtstreekse terugkoppeling heb ook al 5 kg afgevallen

  • DavidJan
   Bijdrager

   Leuk om je reactie te zien.
   5 kg afvallen met de sensor? Ik zat meer te denken aan een lagere HbA1c.
   Wat doe je nu anders zodat je die kilo’s kwijtraakt? Afvallen lijkt me ook wel wat.

  • andrew
   Bijdrager

   dit is apparaat is echt super heb zelf nu een half jaar +- wil niet meer zonder
   moet echt vergoed worden weet ook niet wat ze tegen houd

 • starka
  Bijdrager

  Ik ben zeer blij met de Freestyle, maar helaas kan ik niet tegen de pleister. Ik heb hele akelige plekken eraan over gehouden. Met antibiotica-zalf en exeem-zalf behandeld. Plek is nog niet verdwenen en ik ben bang dat dat zo blijft:(
  Zelfs tegadermpleister onder de sensor hielp niet.

  • DavidJan
   Bijdrager

   Heb je al met de FreeStyle Libre helpdesk gebeld om te vragen of Abbott hier een oplossing voor heeft?
   Misschien moeten ze de sensor ook met andere pleisters leveren die minder problemen geven bij jou.

  • FredWeemaes
   Bijdrager

   Beste Starka ik heb ook de pleister problemen. Bij mij helpt het om er Cavilon onder te spuiten ( omnipod en FreeStyle Libre), dit wordt niet vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars daar het volgens de wet ( aangevochten via de ombudsman maar helaas) een stoma artikel is. er zijn ook nog een soort swaps waarvan ik de naam niet meer weet die bij de DVN winkel te krijgen zijn. Hierdoor hecht het beter bij transpireren en heb ik geen last van irritatie. Bij de apotheek of diabetesartikelen leverancier kost een flesje rond de €25 maar als je internet gebruikt kan je het voor rond de helft van de prijs vinden en als je er 2 neemt hoef je geen verzend kosten te betalen. Van Cavilon heb je ook een soort swap mogelijk kan je daar een van proberen, gewoon bellen naar een leverancier en vragen of ze er een opsturen om uit te proberen.
   Succes en Gr Fred

 • JanNeels
  Bijdrager

  Oei, eens mee naar een dermatoloog denk ik. De eerste keer had ik ook last met het verwijderen van de sensor, omdat mijn arm nogal behaard is en die lijm van de freestyle is wel sterk.
  Nu scheer ik eerst het plekje waar de sensor komt.

  • elleke
   Bijdrager

   Beste Jan, ik lees net dit stukje en dacht ik zal maar even reageren, ik gebruik zelf de FSL nu een maand of 4 en heb eerder maanden meegedaan aan een onderzoek in het ziekenhuis waarbij ik de sensor droeg. Dus enige ervaring in het verwijderen.
   Van de week zat hij nog goed vast en dacht ik: ik zet even de fohn erop. 30 – 40 seconde en floep, ik kon zo de sensor er zonder pleisterresten afhalen. Die pleisterresten verwijder ik overigens heel makkelijk met een watje met baby-olie.
   Ik zou zeggen probeer de fohn eens.

 • JanNeels
  Bijdrager

  @davidjan
  Ja, stond ik ook van te kijken, maar doordat ik zo direct kreeg te zien wat de gevolgen van mijn voeding was, heb ik daar natuurlijk iets aan veranderd (Voornamelijk het minder eten van brood). En daardoor val ik af.

  Daarnaast kon ik ook goede momenten kiezen om wel wat fruit en/of lekkers te eten, waardoor ik ook nog tevreden en verzadigd kon zijn.

  En ja, dat probleem met het haar op m.n armen is natuurlijk niet echt een probleem, voor het aanbrengen van de sensor even wat scheren en klaar is kees. Werl even goed te weten voor je de eerste er op plakt.

  • DavidJan
   Bijdrager

   Hoi Jan (Neels),
   Er zijn nu 2 Jannen op het Forum :-)
   Ik merk dat ik na een paar weken ook al anders (meer relaxt) met mijn voeding omgaa.
   Wanneer, voordat ik ga eten, de sensor aangeeft dat hij hard aan het stijgen is, spuit ik wel, maar wacht nog even met eten en eet het laatste stuk (wat fruit , of een glaasje sinaasappelsap) pas als ik zie dat het niveau weer goed is (of dalend), of als de glucose waarde hoog blijft laat ik het weg.
   Ik heb ook altijd wat liggen voor het geval mijn glucose waarde te daalt of te laag wordt dreigt te worden. Dat wil ik steeds meer gaan vervangen voor gezondere dingen als fruit. Glucose tabletten gebruik ik als het te hard daalt richting een hypo.
   Groet,
   David Jan

 • JanVries
  Bijdrager

  Hallo Davidjan,

  Leuk om hier nog meer FreeStyle Libre gebruikers te treffen. Ik ben zelf ook al enkele maanden gebruiker van de FreeStyle Libre en zeer tevreden over de flash glucose monitoring system. Zoals je wellicht weet is de FreeStyle Libre geen CGM* dat maakt het dat ijken niet nodig is. De waardes van de Libre kloppen in de meeste gevallen bij mij wel er kan inderdaad een afwijking zijn heb ik ervaren, maar deze is minimaal. Het zal ook per bloedsuikermeter weer verschillen hoe de afwijking is of dat de Libre gelijk is aan de bloedglucose. Dit verschilt per meter, want die heeft ook een afwijking, maar ook door het feit dat de Libre in het interstitiële vocht meet zal er altijd een verschil blijven bestaan.

  Door mijn gespierde armen was de arm ook niet altijd de beste plek voor mijn om de Libre te dragen. Ik heb er daarom voor gekozen om hem op mijn bil te dragen. (Abbott raad dit overigens niet aan.)
  Het vergroten van de grafiek kan natuurlijk altijd indien je de reader uitleest op je computer. Mijn ervaring met de Libre is zeer positief. Het voelt als een ander leven met diabetes.. waarbij de diabetes een veel minder grote rol inneemt in het dagelijks leven.

  Groeten,

  Jan

  *continue glucose monitoring

 • MACX
  Bijdrager

  Hi,

  Ik hoorde alle goede verhalen over de freestyle libre en wil er heel graag zelf 1 bestellen maar er is niet voldoende voorraad begreep ik?.

  Weet iemand van jullie hoe ik mezelf op een wachtlinst kan krijgen of zijn er mogelijkheden via je internist?

  • FleurAmsterdam
   Bijdrager

   Toen ik ermee begon waren ze ook niet te verkrijgen en toen kon ik via de site aangeven dat ik op de wachtrij wilde. Ik moest super lang wachten, en toen opeens ‘mocht’ ik ze bestellen! Succes ermee!

 • JanNeels
  Bijdrager

  Gewoon bestellen via http://www.freestylelibre.nl/

 • JanNeels
  Bijdrager

  @davidjan: Het lijkt me dat je ook de voordelen goed gebruikt. Ik zou er wel voor zorgen dat niet alleen maar het metertje een rol speelt, maar ook je lust i.v.m. voeding

  • Rodia1
   Bijdrager

   Ik heb weliswaar type 2 diabetes, maar spuit wel insuline, maar omdat ik ook erg zwaar ben en eigenlijk al merk sinds dat ik vaker moet meten dat je automatisch de voeding daarom aanpas lijkt deze meetmethode mij ook wel wat.

   Ik hoef namelijk niet elke dag te meten, maar als ik zo een dag heb dat ik dit vaak moet doen, ja daar worden mijn vingers niet vrolijk van.

   Ik heb ook zo een vermoeden, dat mocht het wel vergoed gaan worden dat dit weer niet opgaat voor iemand zoals ik met type 2.

   En wat dit systeem kost ben ik nog niet achter

 • DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Macx,
  Ik wilde vorig jaar al de sensoren aanschaffen via http://www.freestylelibre.nl/
  Wanneer je dit niet mag omdat je nog geen account hebt moet je op dat moment je email adres achterlaten. Uiteindelijk na heel lang wachten kom je een keer aan de beurt. Heel vervelend.

  • MACX
   Bijdrager

   Thnx DavidJan, ik heb me inmiddels geregistreerd dus nu start het wachten :-)

 • DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Jan (Neels),
  Je hebt een punt dat je op moet passen dat de sensor/meter geen obsessie wordt. Ik kan redelijk goed relativeren; en met het mooie weer afgelopen woensdag heb ik ook lekker even buiten in de zon gezeten genietend van en vers getapt ijsje. Was bovendien erg leerzam om te zien dat dit veel minder effect had op mijn bloedsuiker dan ik had ingeschat. Normaal zou ik misschien direct bijspuiten, nu heb ik rustig even gewacht to etenstijd :-)

 • DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Jan (Vries),

  Ik kan redelijk goed met getallen omgaan (statistische achtergrond), maar bij mijn erste sensor week de sensor toch wel af van bloedsuikermetingen (met meerdere meters). Wanneer ik de waarden vergelijk op een moment dat ik een stabiele bloedsuiker had was de waarde van de eerste sensor die ik gebruikte 1,3 keer zo hoog dan een geprikte blodsuiker. Dus en geprikte bloedsuiker van 4 gaf 5.2 aan op de sensor en een geprikte bloedsuiker van 10 wees 13 aan op de sensor.
  Voor mij geen probleem, bij deze sensor was dit altijd het geval, maar wel dusdanig dat ik er rekening mee moet houden wanneer ik corrigeer met insuline.
  Mijn tweede sensor geeft een minder grote afwijking. De tweede sensor heb ik meer aan de zijkant van mijn arm zitten, de eerste zat meer aan de onderkant en prikte zeker tot 4 dagen na het aanbrengen. Wellicht zat die te dicht bij een pier en was dat de reden dat die zoveel afweek.

  Later wil ik net als jij toch ook gaan proberen om de sensor op een andere plek te zetten, maar voor mij is het (met Type 1 diabetes) belangrijk dat de sensor zo weinig mogelijk achterloopt op de bloedglucose.

  • corrus
   Bijdrager

   Voor mij is het (met Type 1 diabetes) belangrijk dat de sensor zo weinig mogelijk achterloopt op de bloedglucose

   Dit is voor mij dan ook de reden om niet de FreeStyle te nemen.

  • Sugarboy
   Bijdrager

   Wil hier even op reageren. Fijn dat je statistiek hebt gedaan. Ik doe ook statistiek. Ik neem de resultaten van de 3 maandelijkse controles van de laatste 15 jaar van de “prik”methode en van het laatste jaar met de FSL en zie dat ik NAAR BENEDEN AFGEROND zeker 5 volle punten lager zit. En daarom gaat het, om het eindresultaat.
   Dat gedoe over al dat meten en vergelijken van de FSL met de prikmethode vind ik dan verder totaal niet interessant of belangrijk.

 • Loess92
  Bijdrager

  Ik vind deze sensor echt fantastisch! Ik ben verpleegkundige en draai zowel dag, laat als nachtdiensten. Voornamelijk in de nachtdiensten is deze sensor geweldig. Normaal gesproken zou ik gemiddeld zo’n 4x op een nacht mijn suiker controleren. Nu is het een kwestie van het kastje langs de sensor halen en je weet ongeveer wat je bloedsuiker is.

  Over de afwijkingen ben ik het eens. De sensor wijkt af en toe behoorlijk af. Momenteel heb ik de sensor al zo’n 4 maand in gebruik heb. Aan het einde van de twee weken merk ik meer afwijkingen dan aan het begin van de sensor.

  Ik vind het erg jammer dat ze de sensor nog niet kunnen vergoeden. Dit is voor mij namelijk echt wel een uitkomt en mijn HbA1C is van 63 naar 54 gegaan door het gebruik van de sensor. Dit is toch een behoorlijke verbetering.

 • DavidJan
  Bijdrager

  Afgelopen zaterdag moest ik mijn tweede sensor vervangen voor een nieuwe.
  Ik geloof nu al dat ik niet meer zonder kan. Wat een vooruitgang ten opzichte van bloedsuikers prikken. De sensor geeft echt veel meer inzicht in trends en wat er gebeurt rond opstaan, ontbijt, lunch, diner en ’s nachts. Dat de sensor niet heel erg nauwkeurig is en flink achter loopt neem ik graag op de koop toe. Daar kan ik wel mee leven. Wanneer de sensor een stabiele waarde geeft en ik op dat moment ook een bloedsuiker prik schrijf ik die altijd even op om te kijken hoe groot de afwijking is. Wanneer de sensor een trend naar boven of naar beneden aangeeft moet je de sensor waarden niet vergelijken met bloedsuikermetingen. De waarden van mijn tweede sensor waren 1,15 keer de waarden gemeten met een bloedsuikermeter (eerste sensor was 1,3 maal hoger en de derde neigt naar 1,1 maal hoger).
  Ik heb wat leuke plaatjes gemaakt in excel, jammer dat ik die op deze website niet kan laten zien.
  Volgende week ga ik met vakantie, die gaat qua diabetes veel relaxter worden nu ik de sensors gebruik.

  Mijn belangrijkste leerpunten van afgelopen weken:
  – Mijn vaste doordeweekse ochtendritme: Opstaan, douchen, naar mijn werk (stukje fietsen, metro, stukje lopen), bij elkaar ongeveer 1 uur. Wanneer ik opsta met een goede waarde, loopt die in dat uur vaak op van rond 5, naar 10 terwijl ik nuchter ben en niets heb gegeten of gedronken. Dan begin ik dus mijn ontbijt met een bloedsuiker van 10!! Als dat nu gebeurt injecteer ik eerder insuline iets langer voordat ik ga ontbijten en spreid ik mijn ontbijt uit over een langere tijd.
  – ’s Nachts snap ik nog niet goed waarom de ene nacht de waarden stabiel blijven, de andere nacht ze continu dalen en weer een andere nacht ze continu stijgen. Het grappige is dat zowel bij stabiele, stijgende of dalende waarden ik er meestal een liniaal langs kan leggen zo constant is de stijging of daling. Ik eet overigens nooit laat op de avond.

  Wanneer ik terugkom van vakantie heb ik nu al zin om met de sensor nauwkeuriger te gaan kijken naar wat voor invloed sporten heeft. In verband met wat verkoudheden heb ik dat afgelopen weken achterwege gelaten, maar normaal sport ik liefst om de 2 dagen ruim 1 uur cardio met hardlopen, fietsen of op de crosstrainer.

 • PrikRaak
  Bijdrager

  Ik heb de Freestyle Libre 1 week. In die week heb ik veel geleerd. Ik had een sportwedstrijd en een zakenreis met veel “onbekend” eten. Dankzij het regelmatige kunnen meten kon ik mijn bloedsuiker goed onder controle houden.
  Met sporten merkte ik dat nog uren nadat ik was gestopt mijn BS bleef dalen. Ik moet dus na het sporten meer eten dan ik voorheen deed. Tijdens het sporten merkte ik dat ik juist te veel had zodat mijn BS van 4 doorschoot naar 12.

  Ik zag ook ’s nachts “vreemde” dingen die je met prikken niet zou ontdekken. Soms liep BS sterk op to 15, op andere dagen daalde het juist onder de 3 en gisteren bleef het heel de nacht netjes rond de 5. En dat terwijl ik al die keren voor het slapen gaan een vergelijkbare BS had en niets gegeten.

  Dat de sensor andere waarden geeft dan mijn BS meter is geen bezwaar. Ik vind de BS trends zeker zo belangrijk als de absolute waarden. Vergeet niet dan een BS meter ook een meetfout heeft.

  Na deze eerste week ben ik erg enthousiast. Nu maar hopen dat de verzekeraars dat ook worden zodat de sensor [gedeeltelijk] vergoed wordt. Ik krijg 400 teststrips/maand vergoed. Dat is ruim 30€. De sensor kost 25€/week. Ik zou het redelijk vinden tenminste 30€/maand vergoed te krijgen.

 • veke
  Bijdrager

  hey iedereen,

  ik ben een type 1 patiente in Belgie. DE freestyle libre is helaas nog niet te verkrijgen in belgie. Het lukt mij zelf niet om via het internet één aan te kopen. Zou iemand van jullie mij daarmee kunnen helpen? Is het eventueel mogelijk om de prikker via iemand van jullie te bestellen? Ik kan mijn waarde redelijk onder controle houden maar hiervoo moet ik gemiddeld 10 x pers dag prikken. Ik werk bij de politie en heb een zeer onregelmatig uurrooster , bovendien ben ik een frequent sporter waardoor ik dus genoodzaakt ben vaak te meten. Helaas krijg ik last in mijn vingers van al dat prikken en krijg ik ook van het ziekenhuis niet voldoende testmatreriaal mee (de conventie is beperkt) waardoor ik dus hopeloos op zoek ben naar deze prikker. Bovendien ben ik bezig met een zwangerschapswens wat dus nog meer controle vraagt.

  greetz
  Vera

 • EddyMeijerink
  Bijdrager

  Freestylegebruikers,
  Toen ik op éénjarige leeftijd in 1948 diabetes kreeg was er voor mijn ouders geen mogelijkheid om de bloedsuiker te controleren. De enige mogelijkheid om “iets” te controleren was de urine. Uit het ziekenhuis kreeg mijn moeder twee flesjes mee met een vloeistof. Van beiden moest een kleine hoeveelheid (zelf inschatten!) in een reageerbuisje worden gedaan. Eenzelfde hoeveelheid urine erbij en dan koken boven de gasvlam. Na het koken moest de kleur aangeven hoe het met mijn suiker was gesteld: Blauw: Het zal wel ongeveer goed zijn, groen, wat minder goed en geel: dus niet zo goed. Dat was alles wat er te controleren viel. Na 66 jaar kan ik als ervarings-“deskundige” terug zien op een geweldige ontwikkeling voor wat het meten van bloedsuikers betreft. Een paar maand geleden kreeg ik van mijn diabetesverpleegkundige aangeboden om veertien dagen gebruik te maken van de Freestyle Libre meter. Hoewel ik best tevreden ben met mijn huidige meter, de Accu-Chek Mobile, was de Freestyle toch weer een uitkomst en in mijn ogen een geweldige ontwikkeling. Geen 6 tot 8 keer per dag in je vingertop prikken maar alleen even ‘poetsen’, zoals mijn (klein-)kinderen het noemen. Dat er enig verschil is met de waarde die de Freestyle aangeeft en mijn Accu-Chek meter: Het zal zo zijn, ik maak me daar niet druk over. Met mijn Accu-Chek meet ik de waarden van (alleen) dit moment terwijl de Freestyle aangeeft wat de waarde heeft gedaan en gaat doen. En dat vind ik veel belangrijker. Maar helaas, na 14 dagen moest ik deze weer inleveren want de verzekering vergoed nog (steeds) niet. Jammer.

 • meho1969
  Bijdrager

  Hoi allen,

  Ik heb de freestyle nu 2 maanden. De vrijheid en het gemak is enorm groot voor mijn beleving. Ik zit voor mijn werk veel onderweg, regelmatig klantenbespreking en vaak wat langere dagen. Net voor ik bij een klant naar binnen loop, meet ik even snel en ik weet precies welke waarde ik heb en zeker zo belangrijk waar het naar toe gaat. Dan kan ik nog even snel iets eten mocht het nodig zijn. Maar het geeft alles bij elkaar gewoon een veel beter beeld van wat er nu allemaal gebeurd over de hele dag. Ik ben meer dan 25 jaar diabeet, maar het lijkt wel of ik de afgelopen 2 maanden wijzer ben geworden dan de voorgaande 25 jaar.. Je ziet nu pas wat voor effect een stevig ontbijt heeft of juist een behoorlijke inspanning. Het is nu beter te zien omdat het visueel is en het eigenlijk constant wordt gemeten in een grafiek. Ik heb overigens wel wat verschil in de waarden t.o.v. mijn oude meters de akkucheck mobile. Wel een opmerking hierover: ik heb 2 akkuchecks, eentje voor thuis en eentje voor onderweg. (vergat hem wel eens mee te nemen naar mijn werk..) De 2 akkuchecks onderling hadden ook al een verschil, dus wat is dan juist? Ik heb ook geleerd dat je niet meteen moet reageren als je een dalende of stijgende lijn ziet. Als ik ontbijt stijgt mijn waarde tot 14 of 15 en na een korte periode zie je hem weer omlaag gaan naar een normale waarde. Dit vond ik in het begin wel een beetje lasting, maar je moet soms even geduld hebben. Jammer dat hij nog niet wordt vergoed. Vorige week is een sensor los gegaan tijdens het douchen. Zat er net 5 dagen op dus dat is wel zonde natuurlijk. Maar ik ben er erg tevreden mee en blijf dit toch gebruiken. Leuk om te lezen dat er meerdere mensen positief zijn!

  gr, melis

 • vdmunckhofj
  Bijdrager

  Hoi alle Jannemannen én andere mannen én vrouwen!?
  Hier nog een Jan die een Freestyle navigator gebruikt.
  Ik draag de sensors zonder problemen zo hoog mogelijk om en om op de linker en rechter bovenarm.
  Mijn ervaring is dat de bewegingen die je maakt wat minder zijn zodat de sensor rustiger zijn werk kan doen. Hij zit minder wiebelig dan als je hem verder naar onder draagt. Een belangrijk onderdeel in alles is om meteen na het verwijderen van de sensor de plak plaats waar de sensor zat goed te reinigen van plakresten etc. Dit doe ik met baby olie die ik op een stukje wc-papier aanbreng en zo de peplakte huid zuiver maak.
  Dit is goed voor de huid en zo is de plaats voor mij na 15 dagen weer te gebruiken.
  Ik ben ruim 4 jaar gebruiker vd Freestyle navigator, en heb de Libre voor reserve in de kast liggen als de navigator stuk zou gaan of hem zou verliezen ha ha. Ik wil niet meer zonder continu meter.

  Succes en veel plezier met jullie meter.

  PS zorg voor voldoende sensoren, want ik heb al 3 maal meegemaakt dat de sensoren niet leverbaar waren. Als ik aan de laatste doos (6 sensoren) begin bestel ik weer 2 dozen dus 12 sensoren. Weet niet in welk verpakkingsaantal de libre sensoren verpakt zijn maar een maandvoorraad inkopen is niks te veel bij bestellen.

  Groetjes, Jan vd Munckhof mede diabeet 1.

 • arjanstuurman
  Bijdrager

  Ik heb de Freestyle Libre ruim 3 maanden in gebruik. Ben er erg tevreden over. Geeft veel inzicht en daardoor eerder de mogelijkheid om bij te sturen. Mijn Hba1c is sterk verbeterd. De afgelopen 20 jaar zat ik meestal rond de 7,5 en nu met de Libre op 6,4!

 • wimdietz
  Bijdrager

  Tien weken heb ik de FSL in gebruik genomen. Een en al lof over dit product. De waardes komen vrijwel overeen met mijn Accu-Check Mobile metingen én mijn bloedsuikergevoel. Inderdaad is de trend die de FSL aangeeft een zeer bruikbaar en nuttig gegeven. Alleen al bij het autorijden een genot. Geen stops meer elk uur om bloedsuiker te meten. Onmiddellijk met ja/ nee dextro’s te corrigeren.Doordat de trend gegeven wordt is voortijdig ingrijpen mogelijk. Géén verassingen meer van te lage bloedsuikerspiegel! Ook het data-verwerkingsprogramma is uitmuntend. Nu pas zijn correcties van insuline en voedsel op basis van trends over lange periodes mogelijk. Vroeger waren het slechts vermoedens en werden er door de diabeet zelf of de behandelaar varanderingen aangebracht op een zeer dunne basis van gegevens. Vaak vielen die nog verkeerd uit ook.
  De reproduceerbaarheid van de FSL is hoog is mij gebleken. Daardoor is de afwijking in de meetwaarde onbelangrijk geworden. Zo blijkt dat een FSL waarde bij mij van 3,5 een Accu Chech Mobile waarde van 4,3 te zijn. Het waardevolle gegeven is en moet zijn, het is te laag en actie ondernemen!
  Omdat de FSL niet vergoed wordt is mij een continu gebruik te kostbaar. Nu gebruik ik de FSL enkel in lange tijden van huis wanneer de normale dagelijkse omstandigheden zeer wisselend zijn; diabetes zorgeloze vakantie!

  Hopelijk komt er nog een FSL die een bluetooth verbinding van enkele meters heeft met de scanner. Dan is ook een bewaking op hypo’s in de nacht een mogelijkheid; wekkersignaal bij waarde 4,5!
  Kortom een en al lof voor dit product!
  Wim Dietz.

 • Roelfke
  Bijdrager

  Ik gebruik de Free style libre nu 7 maanden en echt naar volle tevredenheid! Ik kan echt niet meer zonder. Mijn Hba1c is erg sterk gedaald (1,5 punt) en ik heb veel meer inzichten gekregen. Ik controleer eigenlijk bijna nooit meer met de vingerprik. Wanneer ik voel dat ik sterk daal of stijg, dan geeft de FSL dit 9 van 10 keer ook aan. Per jaar zou ik genoeg hebben aan 1 doosje stripjes en dan kan ik voor de rest de FSL gebruiken. Volgens mij kom je dan qua kosten redelijk dicht bij elkaar in de buurt als je normaal 5 x per dag had gecontroleerd met een stripje. Ik vind het nu echt van de gekke dat ik nu al een half jaar geen stripjes meer heb besteld en mijn zorgverzekeraar daar van profiteert, terwijl ik nu veel betere waarden heb en de FSL mijn gezondheid en mijn kwaliteit van leven heel sterk heeft verbeterd
  Ik hoop dat de zorgverzekeraars snel akkoord geven op vergoeding!! Ook al is het de vergoeding die normaal gesproken mijn bestelde stripjes hadden gekost.
  Groetjes van Roelfke (40 jaar, 26 jaar type I diabetes)

 • MACX
  Bijdrager

  Hi Allen :-), Ik probeer al maanden aan de FSL te komen maar krijg via de Abbot site nog steeds te horen dat men geen nieuwe uitlevert. weet iemand van jullie wellicht wanneer dat opgeheven zal worden? ik wil namelijk heel graag mijn bijna niet te besturen suikers graag beter onder controle krijgen.

 • Hoi Macx, Op het topic Flash glucose Monitoring is hier ook over gesproken.

 • Momo
  Bijdrager

  Hi Macx,

  Ik heb me ook maanden geleden ingeschreven (tenminste ik heb mijn e-mailadres achtergelaten), maar hoor helemaal niets.Ik ben net als jij erg benieuwd wanneer er weer nieuwe klanten worden aangenomen. Het feit dat de sensoren echter vaak ook al niet leverbaar zijn, doet echter vermoeden dat het een stuk langer gaat duren. Wel jammer dat Abbott ons (als wachtenden) niet op de hoogte houdt.
  Ik geloof trouwens niet dat het andere topic (aangegeven door de dvn) erg veel duidelijkheid geeft hierover.

 • Roelfke
  Bijdrager

  Hi Macx,
  Ik heb laatst iemand gesproken die tegen hetzelfde probleem aanliep. Een aantal keren persoonlijk contact en hij had binnen een paar weken de FSL in huis. Misschien een schrale troost: als je eenmaal klant bent, dan worden de sensors snel bezorgd en ze zijn bij mij in die 7 maanden nog nooit op geweest.
  Groetjes,
  Roelfke

 • versl166
  Bijdrager

  zou wel graag in zulk testpanel mee willen doen om dit product te testen

 • Suikerklont
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  Ik ben Roos, 24 jaar jong en sinds 3 weken de trotse bezitter van een freestyle libre! En echt, wat een uitvinding is dit! Ik gebruik de sensor nog maar pas maar ik wil echt nooit meer zonder! mijn diabetes is op deze manier zoveel beter te regelen, je kan veel sneller op een stijgende/dalende waarde anticiperen en dat heeft als resultaat dat mijn bloedsuikers vrijwel tussen de 4 en de 9 blijven schommelen ..hoe fijn is dat! :) Klopt, het is een hele investering, die 60 euro per 2 weken, maar voor mij is het dat dubbel en dwars waard. Het gaat om je eigen gezondheid, en dat is voor mij toch het belangrijkste! Met de freestyle libre is het ‘hebben van diabetes’ en stuk minder erg geworden :)

  Ik heb wel dat de sensor vaak al voor de duur van 2 weken aardig los begint te raken, die plakranden aan de zijkant gaan dan loslaten en ik vroeg me af of hier mensen daar iets op gevonden hebben?! Zo is het me gebeurd dat een sensor er al na 7 dagen af lag, zonder dat ik er rare dingen mee gedaan had. (na een telefoontje naar Abbott kreeg ik wel gelijk gratis een nieuwe opgestuurd, fijne service!)

  Liefs
  Roos

 • EddyMeijerink
  Bijdrager

  Dag Roos,
  Ik ben 67 jaar jong en heb ruim 66 jaar diabetes. Ik heb in die tijd diverse meetmethodes meegemaakt. Iedere vernieuwing was voor mij een verbetering maar de Freestyle Libre is voor mij echt helemaal super. Of de bloedsuikermeter nu b.v. 7 of 8 aangeeft is voor mij niet relevant. Wat voor mij veel belangrijker is: Wat gaat er gebeuren? En daar kun je met de Freestyle Libre perfect op inspelen.
  Ik heb, zeker met lage suikers, vrij snel last van transpiratie. Daarom plak ik voor de bevestiging van de naald van mijn insulinepomp eerst een Tegaderm-Film pleister van 6 x 7 cm op mijn buik, vervolgens de naald (en slang) van de insulinepomp en daarover heen een Tegaderm-Film pleister van 10 x 12 cm. Er zijn mensen die last krijgen van huidirritatie maar ik heb -gelukkig- nergens last van. Dat doe ik nu ook met de sensor van de Freestyle Libre. Ik plak er een pleister overheen van 10 x 12 cm. Alleen krijg ik die niet alleen over de sensor heen geplakt maar krijg ik dan assistentie van mijn vrouw. Voor 14 dagen blijft deze dan (bij mij) probleemloos zitten. Soms gaan de randen van de pleister wat los zitten maar die knipt mijn vrouw dan even weg en vervolgens een 2e pleister er overheen. De pleisters worden overigens vergoed.
  Groet,
  Eddy Meijerink

 • JanNeels
  Bijdrager

  Dag Roos en Eddy,

  Ik had hetzelfde probleem als Roos.

  Na contact met Abbott service gebruik ik nu SKIN TAC WIPE. Dat is een vochtig doekje wat je na het ontsmetten uitsmeert over de plaats waar je de sensor gaat aanbrengen.

  Het is een plakkerig spul en de sensor hecht dan veel beter. Sindsdien heb ik geen problemen meer gehad met slecht hechtende of loslatende sensors. Het is verkrijgbaar in de dvn winkel ( http://www.dvnwinkel.nl ) waar je punten spaart en bv de helft van je dvn lidmaatschap kan terug verdienen en ook nog andere dingen kan kopen met die punten. Ook hier ben ik zeer tevreden over.

  groeten,

  Jan

 • PrikRaak
  Bijdrager

  Ik heb een screen protector op het scherm van de Reader gedaan want ik had al gauw krassen in het zachte plastic scherm.
  Ik had één sensor die om de haverklap niet werkte. Na contact met Abbott hebben zij een vervangende sensor gestuurd.

 • cardu
  Bijdrager

  Gisteren mijn derde sensor geplaatst.
  Ik gebruik de FSL nu sinds half juni en ik ben er zeer tevreden over.
  Mijn vingertoppen kleuren weer roze, gevoeligheid wordt beter en de littekentjes zijn bijna allemaal verdwenen.
  Het scannen is reuze handig en spaart enorm veel gedoe uit.
  Bovendien vindt ik het fascinerend om een grafiek van de hele dag (en nacht) te kunnen zien.
  Vergeleken met mijn vingerprik-test (One Touch Verio IQ) loopt de FSL 2 punten lager. Wel heel consequent.
  Ook loopt hij in reactie iets achter op de bloedmetingen, Ik las dat iemand 10 minuten rekent, dat zou heel goed kunnen.
  Na een paar dagen beginnen de randjes van de plakstrip wat los te laten.
  Omdat ik niet wil dat de sensor er eerder afvalt, doe ik er een fixatieverband/ sporttape om.
  Maar dat zit nog niet helemaal lekker. Ik zal eens bij de apotheek informeren naar die Skin tac wipe, dat lijkt me wel wat.
  Ik heb er nog niet mee durven zwemmen, ben eigenlijk nog op zoek naar een goede eilandpleister of iets dergelijks.
  Maar overall is dit een beste uitvinding!
  Laat nu inderdaad de vergoeding maar komen.

  Groet,
  Marianne

  • JanNeels
   Bijdrager

   Ik gebruik hem nu een half jaar en ga er iedere dag mee in bad, douche er mee en heb er ook al mee gezwommen: geen enkel probleem hiermee gehad.

 • EddyMeijerink
  Bijdrager

  Dag Marianne,
  De plakpleister van de sensor is heel eenvoudig wat “uit te breiden”. Tegaderm Dressing (6 x 7 cm of 10 x 12 cm) over de sensor plakken. Valt niet op en plakt prima. Voor insuline afhankelijke patiënten gratis bij de DVN-winkel.
  Groet,
  Eddy

 • IreneW.
  Bijdrager

  Momenteel zit ik ook al een tijd te wachten op bericht van Abbott, hoe lang hebben jullie gewacht voordat jullie aan de beurt waren?

  • cardu
   Bijdrager

   Ik had me in januari aangemeld op de website en mocht in juni bestellen.

 • Beste FSL geïnteresseerden en/of gebruikers,

  Vanwege de diverse vragen en ervaringen die gedeeld worden op deze community, willen we een aantal vragen aan Abbott voorleggen over de FreeStyle Libre. Abbott heeft aangegeven dat DVN ze alles mag vragen. Ze zullen niet op elke vraag antwoord kunnen geven en ook de termijn zal per vraag verschillen.
  Hebben jullie nog vragen aan Abbott die je meegenomen zou willen hebben? Let op: Abbott gaat niet over wel of geen vergoeding van de FSL.

  Dit zijn de vragen die we voorbij hebben zien komen:
  – Hoe lang moeten de mensen die interesse hebben in de FreeStyle Libre, maar deze niet kunnen krijgen, hier op wachten?
  – Waarom voert Abbott de productie niet op? Zoveel mensen hebben interesse.
  – Kan de lijmlaag vervangen worden door een lijmlaag voor mensen met een gevoelige huid?
  – Bij ons is bekend dat een aantal gebruikers na verloop van tijd ernstige huidproblemen gaan ondervinden. Hoe gaat Abbott om met deze meldingen en wat gaan jullie doen?
  – Kan de sensor niet in een herbruikbare inschiet worden gezet. Zoiets als bij de insulinepomp van medtronic?
  – Houdt Abbott de ervaringen op DiabetesTrefpunt ook in de gaten?
  – Wat is er bekend over de betrouwbaarheid van de metingen van de FSL?
  – Zijn jullie bekend met een vertraging van ca 10 minuten bij een dalende suiker. En bij een stijgende suiker omgedraaid?
  – Klopt het dat Abbott al bezig is een extra productielijn op te zetten? Wanneer is die inzetbaar?
  – Hoe zit het met de verkrijgbaarheid in België? Of andere Europese landen?
  – Komt er een FSL die een bluetooth verbinding van enkele meters heeft met de scanner.
  – Kan Abbott de wachtenden op de hoogte houden van de verwachting mbt de levering?

  Verder opmerkingen van gebruikers over de FSL:
  ‘Aan het einde van de twee weken merk ik meer afwijkingen dan aan het begin van de sensor.’
  ‘ Erg vervelend dat je de scanner steeds dicht bij de sensor moet houden. Als ik hem op mijn linker bovenarm draag is het voor mij geen probleem om met een klein draadje de sensor te verbinden met een soort van horloge zodat je altijd de waarden kunt zien en (nog belangrijker) alarmeringen in kunt stellen.’
  ‘De grafiek die op de meter wordt getoond zou je moeten kunnen vergroten (inzoomen) zodat je de waardes beter kan zien.’
  ‘Ik heb wel dat de sensor vaak al voor de duur van 2 weken aardig los begint te raken.’

 • JanNeels
  Bijdrager

  nog vragen:
  – hoe kan de batterij die in de sensor zit worden gerecycled
  – waarom moet het verzenden van 2 sensors 5,95 € kosten. De meeste webwinkels hanteren beduidend lagere prijzen en vaak gratis bij een dergelijk bedrag.
  – waarom kunnen er niet meer sensors dan 2 tegelijk gekocht worden (ook dit kan de verzendkosten doen dalen)
  Waarom is verzending naar een afhaalpunt in de buurt niet mogelijk (zoals de meeste webwinkels wel aanbieden)
  – Ik neem een verschil waar van 1,5 tussen de metingen van de sensor en een bloedprik met hetzelfde apparaat; dat is echt niet door het tijdsverschil.

 • Alesto
  Bijdrager

  Beetje jammer dat dit niet via de verzekeraar besteld kan worden. Ik ben 28 (10 jaar type 1) en de afgelopen jaren heb ik echt moeite om mn BGS stabiel te houden. Ik test soms 6x per dag. Ik weet het gewoon niet meer. Op dit moment kan ik ook geen +/- 1200 euro op jaarbasis besteden aan dit geweldig systeem.

 • machteld
  Bijdrager

  Goedendag
  Met belangstelling alle verhalen over FreeStyle Libre gelezen en erg blij dat de DVN zich hiervoor inzet!!. Voluit leven met type1 diabetes wordt 100 maal makkelijker door de FreeStyle Libre. Dit geldt zowel voor partner die 50 jaar type 1 Diabetes heeft ( vanaf zeven)als voor zoon van 20, die het een half jaar heeft. Het zien waar de meting vandaan komt en wat er ‘snachts gebeurd helpt ! Hiernaast is het grote voordeel dat het meten niet meer pijnlijk is, eenvoudiger en sociaal makkelijker om te doen, hetgeen zeker het verse leven met diabetes eenvoudiger maakt. Zijn onregelmatige leven als student, net op kamers, bestaat namelijk uit wisselende eet – en slaaptijden en drinken van bier, soms intensief trainen, hardlopen of een wedstrijd , zomerse buitentemeratuur (hitte) en stress voor examens. Dankzij de FreeStyle Libre wordt er een glucose meting gedaan en die zijn veel zeggend en goed om mee om te gaan. In het begin heeft hij wel gezocht naar een plek om de sensor te plaatsen , hij raakte hem wel eens kwijt bij het uitdoen van een t.shirt ( en dan heb je dus flink pech omdat ze beperkt voorradig waren en 30 euro per week kosten). Mijn partner leeft ook al 50 jaar voluit met zijn Diabetes type 1. Samen vergelijken ze wel hun curvers en hebben een leuke manier om over de dagcurve te praten. Ook als ervaren diabeet met een heel afwisselend leven is de FreeStyle Libre een uitkomst. Dit geldt voor het dagelijkse leven ( waneer heb je tijd om te eten en wat is het effect van iets extra’s eten of toch tegenwind als je op de fiets naar het werk gaat) maar vooral ook bij het skieen, roeien van marathons of de 11stedentocht in Friesland. De meting kan door de jas heen en kan ook snel in een wiebelige boot.
  Ik heb begrepen dat in andere landen de FreeStyle Libre al lang in het ziektekostenpakket zit en makkelijk te krijgen is. Hoe komt het toch dat wij in Nederland zo achter lopen ? Hoe lang moet het onderzoek in Zwolle nog duren ?
  Wat kunnen wij doen dat dit product sneller voor veel mensen beschikbaar is ?
  Nogmaals dank voor dit trefpunt en het artikel in de Diabc !
  Margriet

 • peter1
  Bijdrager

  Sinds november vorig jaar gebruik ik de FreeStyle Libre en ben zéér enthousiast over dit systeem. En, met mij, mijn internist en mijn huisgenoten. Ik heb circa 15 jaar diabetes type 1. De afgelopen jaren had ik altijd een HbA1c van 66 –68 en het lukte me niet dit lager te krijgen, ondanks een gezonde levensstijl, veel sporten en een normaal gewicht. Mijn internist concludeerde dan ook dat dit blijkbaar voor mij het haalbare niveau was. Echter, door het gebruik van de freestyle is mijn HbA1c inmiddels verbeterd met maar liefst 14 punten, naar 53, helemaal geweldig !!!
  Deze meter geeft zoveel méér informatie dan het vroegere vingerprikken. In plaats van bijvoorbeeld een bloedsuiker van 7.8, weet je nu wat de trend is: stabiel, dalend, sterk dalend, stijgend of sterk stijgend. Deze informatie, in kombinatie met de grafische weergave, helpt mij enorm bij het bepalen van de juiste hoeveelheid insuline, het tijdstip etc.
  Ik volg ook de discussie over de betrouwbaarheid van deze meter. Míjn vraag is, hoé betrouwbaar een meter moet zijn. Het maakt voor mij niet veel uit, of ik een bloedsuiker heb van 5.1 of bijvoorbeeld 6.8 (in beide gevallen prima), of van 13.1 of 14.9 ( te hoog, en op basis van de trend corrigeren), of van 3.3 of 3.9 (te laag en ook in dit geval op basis van de trend corrigeren). Stel dat deze meter minder betrouwbaar zou zijn, dan het gebruikelijke vingerprikken, maar het levert, in ieder geval bij mij, een indrukwekkende verbetering van mijn bloedsuiker op, dan is dat voor mij het allerbelangrijkste en veel belangrijker dan de achter de komma – nauwkeurigheid van de meter. Ook bij het vingerprikken speelt een bepaalde mate van onnauwkeurigheid mee.
  Het allerbelangrijkste voor mij is, dat ik zoveel méér inzicht heb in mijn bloedsuiker en daarmee zoveel beter hiernaar handel en inspeel. Ik heb het gevoel veel energieker te zijn, voel me prettiger, gezonder en last but not least ook mijn gezinsgenoten merken het (positieve) verschil.
  Ik hoop van harte dat de verzekeringsmaatschappijen tot vergoeding over zullen gaan. Op korte termijn misschien duurder maar op de lange termijn zonder meer goedkoper want ik ben zo gezonder !!

 • PrikRaak
  Bijdrager

  DVN, nog meer vragen voor Abbott:
  – kan ik in het logboek aantekeningen maken later dan 10 minuten na de meting (handig als ik iets ben vergeten)?
  – kunnen de grafieken een “intelligente” y-as schaal krijgen? Nu loopt de schaal van 3 tot 21. Als mijn dag maximum bv 10 was dan wordt de helft van de schaal niet gebruikt. Een betere schaal is dan tot 10, of 15 als je een vaste waarde (21, 15, 9) wilt.
  – in de rapporten op een PC wordt een daggemiddelde berekent. Kan dat ook in de reader worden berekend en getoond?
  – kan er een waarschuwing [geluidje] worden gegeven bij een hypo, vooral onder de 3 mmol/l, en niet pas bij de meting maar als de sensor <3 meet.
  – kan de sensor ook bluetooth ipv NFC zodat ik op grotere afstand kan meten met een smartphone? Een bluetooth chip kost ca 1-2US$. Dat moet dus wel kunnen voor een sensor die 60€ kost.
  – komt er een app voor smartphone zodat ik de sensor met een smartphone kan uitlezen?
  – de sensor stopt nu na 14 dagen. Kan de levensduur intelligenter worden bepaald? 1 Dag extra is al 60/14= ruim 4€ waard.

  • panneke
   Bijdrager

   je kan over de libre sensor een bluethoot apparaat kopen bij ambrosia systems in amerika.
   Het heet de Blucon nightrider en het verlengt de sensorduur.

   • 6feet10
    Bijdrager

    @moderator & @panneke

    Doordat hier op een drie en half jaar oud bericht is gereageerd komt dit weer bovenaan in de FreeStyle Libre ervaringen berichten reeks van ruim 1451 berichten terecht en zo is deze berichten reeks een grote ” alfabetsoep” !

    Is het een oplossing om deze rubliek te sluiten en een nieuwe onder dezelfde naam te beginnen Deel 2 ofzo

    Groet 6feet10

    P.s. Heb mijzelf gerapporteerd om dit bij U ter attentie te brengen .

 • kaskastinger
  Bijdrager

  Beste lot genoten
  Mijn zoon gebruik de freestyl libre van oktober 2014 de eerste keren ging het goed maar naar 2 maanden kreeg hij huid iritatie
  grote rode plekken en de sesor viel er af, bij na vraag bij de huidarts zou het door de lijm komen er zit waarschijnlijk colofonium in, dat zit bijna
  in alle plijsters mijn vraag is kan men bij dit product geen andere lijm gebruiken.
  De afgevallen sensors zijn opgestuurd naar het lap van Abbott maar tot op heden geen uitslag gekregen.
  door het gebruik van Freestyle libre is de waarde gezakt naar 6.5 voor heen 8.0 zo goed heeft hij nog nooit gezeten zelf de arts in het MCA in Alkmaar was verrast, door het afvallen moeten wij vaak sneller dan 14 dagen vervangen en iedere keer op een andere plek , buiten de exatra kosten is dit erg vervelend, heeft iemd ook die lijm problemen? laat het horen .
  vgr Kaskastinger

 • DavidJan
  Bijdrager

  Hallo,

  Het is al weer een tijdje geleden dat ik onder deze “tag” het eerste berichtje/oproep heb geschreven. Erg fijn al die reacties te zien, omdat het hier vooral om de ervaringen (uitwisselen) gaat zal ik in “Flash Glucose Monitoring” nog een berichtje zetten waarom verzekeraars en het vergoedingen systeem hier eigenlijk niet omheen kunnen.
  Ondertussen ben ik op vakantie geweest, heb ik het sporten na mijn vakantie weer opgepakt, hard aan het werk en doe ook nog pogingen om van het leven te genieten :-)

  Vakantie
  Dit jaar met een reisgezelschap door Peru getrokken. Van stad naar stad met een eigen groepsbus, met de sensor op mijn arm geplakt.
  Op schiphol kwam ik niet door de bodyscan heen. Ik dacht direct al dat dit wel door de sensor zou komen en wees daar op, maar ik moest me toch in een pashokje uitkleden voor inspectie. Had speciaal een diabetes paspoort door de huisarts in laten vullen, maar daar was men niet zo in geïnteresseerd. Ik werd verder overigens correct en vriendelijk behandeld.

  Vakantie is altijd een beetje gedoe met ander (maar wel erg lekker) eten op onregelmatige tijdstippen en ook niet altijd de mogelijkheid om even tussendoor een bloedsuiker te prikken. Dat het ontbijt, met wit brood, jam en sinasappelsap (soms met veel suikerwater) zo’n grote piek met hoge waarden gaf kon ik bijna niet geloven, maar dit eenmaal wetend kon ik daar toch (voorzichtig) op anticiperen. Vooral overdag, soms met veel, soms met weinig activiteiten is de sensor een uitkomst omdat je hoge en lage waardes met de trend aan ziet komen en je er iets aan kan doen. Dat lukte me nooit met (extra vel) bloedsuikers prikken op vakantie.
  Kortom, op deze vakantie speelde mijn diabetes veel minder een (stress verhogende) rol en kon ik voor het eerst sinds veel jaren veel meer van mijn vakantie genieten.

  Sporten
  Het liefst loop ik hard of doe ik andere cardio dingen op de sportschool. Ik zorgde normaliter altijd dat ik voldoende hoog zat voor het sporten en had en gebruikte ook altijd dextro tijdens het sporten om niet in een hypo te komen. Toch lukte het me niet altijd om een hypo te voorkomen, of had ik na het sporten juist een heel hoge bloedsuiker.
  Mijn ervaring met de sensor is dat wanneer ik 1 uur hardloop ik in eerste instantie niet zo veel heb aan de sensor omdat die een kwartier achter loopt en je dan te laat bent met corrigeren. Maar ik heb wel geleerd om heel goed de trend in de gaten te houden. Wanneer ik nog een half uur moet lopen en ik een waarde van 7 of 8 zie met een trend naar beneden weet ik nu zeker dat ik in een hypo kom en stop ik gewoon.
  Het meest heb ik geleerd van de curve tijdens het sporten en hoe ik daar mijn koolhydraten op aan moet passen. Omdat ik meestal een zelfde afstand loop kan ik ondertussen erg goed inschatten hoe mijn glucose waarden verlopen tijdens het trainen en ook wanneer ik moet zorgen voor voldoende aanvullende koolhydraten. Ik heb nu heel veel meer inzicht in wat er gebeurt en kan daardoor ook meer variatie inbrengen zonder dat ik in de problemen kom. Ik realiseer me nu dat ik voor het gebruik van de sensor eigenlijk redelijk heb zitten gokken en rommelen.

  HbA1c
  Hiep hoi, mijn eerst HbA1c is 2 punten gezakt nadat ik met de sensor ben begonnen :-)

  Werk en leven
  Na een maand of 4 kan ik nu al zeggen dat mijn kwaliteit van leven sterk verhoogd is. Ik ben minder bang voor onverwachte of spontane gebeurtenissen omdat ik toch altijd even kan spieken hoe het ervoor staat. Een bloedsuiker prikken kan niet altijd overal en zegt eigenlijk nog steeds erg weinig over het verloop.

  Als het zo doorgaat ga ik als rechtgeaarde calvinist straks nog van het leven genieten. Het moet niet gekker worden :-)

 • machteld
  Bijdrager

  Hoi
  Met veel plezier lees ik deze weblog; bedankt DVN dat jullie dit organiseren.
  Als huisgenoot van twee mensen die te maken hebben met diabetes type 1 kan ook ik in de vakantie de positieve ervaringen blijven delen over de sensor. Het sporten met deze sensor gaat veel makkelijker!!!! Als partner kunnen we dus samen meer dingen ontspannen doen!! Het kost weinig moeite om rekening te houden met de vertraagde reactie die de sensor geeft. De grafiek die de sensor aangeeft is voor deze gebruikers betrouwbaar genoeg om hun aktie qua eten/ prikken hierop aan aan te passen. Met name het aantal keer dat er wordt gecontroleerd is veel hoger en daardoor merk ik dat er minder vaak te hoge en te lage waardes zijn, met alle vervelende gevolgen daarvan.
  De sensor blijft bij mijn partner steeds goed vast plakken. Zoon ( 20 jaar/ half jaar type 1 Diabeet) plakt de sensor niet meer op rechter of linker bovenarm i.v.m loslaten bij uit trekken van T-shirt e.d., maar draagt hem onder sleutelbeen aan linker of rechter zijde. Hier blijft de sensor bij hem beter zitten. Echter bij het zwemmen en duiken in een meer liet hij toch los. Gelukkig had hij een reserve sensor bij zich, wat wel handig is als je veel aan het stappen bent met leeftijdsgenoten en ook in de nachtelijke uren vele kilometers chauffeert. Tijdens een strand vakantie met een jonger gezin en een regelmatiger leven heeft hij geen gebruik gemaakt van de sensor omdat het bij anderen toch vragen op roept.
  Ik ben reuze benieuwd hoe het onderzoek in Zwolle er uit ziet. Wat wordt onderzocht ? Hoe wordt dat onderzocht ? Hoe lang duurt het dat deze onderzoeksgegevens bekend worden ? Waar hangt dat vanaf ?
  Wat kan ik doen opdat de ziektekosten verzekeraar wel deze sensor gaat vergoeden ?

 • DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Machteld,
  Ik heb af en toe ook wat problemen met t-shirts die achter de sensor blijft haken. Maar heb soms nog meer last wanneer ik hem op de linkerarm draag, omdat ik op mijn linkerzij slaap en dat soms irritatie geeft.
  Wat een goed idee om de sensor onder het sleutelbeen te dragen. Ik was ook al van plan om hem ergens op mijn buikholte te zetten, maar dit klinkt veel aantrekkelijker. Dank je wel, dit ga ik absoluut uitproberen.

 • mike
  Bijdrager

  hoi machteld,

  ik mag meedoen met het onderzoek, ik kan je dus wel iets meer vertellen, maar echt alles weet ik ook nog niet,
  30 augustus begint het voor mij met het plaatsen van de sensoren en en 31 augustus een half dagje isala rondhangen ;-).

  onderstaande is globaal het programma:
  “Het doel van het onderzoek is te onderzoeken of de Freestyle Libre geschikt is voor continue glucoseregistratie.
  Het onderzoek duurt in totaal 14 dagen. Hiervan brengt u een halve dag door op de polikliniek van de afdeling Interne Geneeskunde van de Isala te Zwolle, de overige dagen brengt u in uw eigen omgeving door.

  Wanneer u bereid bent mee te doen dan wordt het volgende van u verwacht:
  · 14 dagen dragen van twee Freestyle Libre glucosesensoren op hetzelfde moment (geplaatst op de huid van de arm en buik).
  7 dagen (van deze 14 dagen) dragen van een glucosesensor van de firma Medtronic (geplaatst op de huid van de buik).

  U draagt eerst 7 dagen 3 glucose sensoren en daarna nog 7 dagen 2 van deze 3 glucose sensoren op uw lichaam

  Dagelijks een 4 punts of een 7 punts glucosemeting middels een vingerprik.
  Halve dag aanwezigheid op de afdeling polikliniek Interne van de Isala alwaar we het beloop van uw bloedsuiker na inname van een maaltijd onderzoeken met behulp van de sensor en middels vingerprikken :
  Twee dagen innemen van tabletten paracetamol (viermaal per dag twee tabletten van 500 mg).
  Twee dagen innemen van tabletten vitamine C (tweemaal per dag twee tabletten van 500 mg).”

  ik zal proberen hier af en toe iets te plaatsen

  groet mike

 • rinusboth
  Bijdrager

  Hoi
  sinds bijna 1 jaar tevreden gebruiker van de Abbott Libre veel beter inzicht
  in mijn diabetes en duidelijk lagere hba1c. Maar de laatste twee maanden problemen met Libre die veels te lage waarden begon aan te geven. Na contact met Abbott (Goede service.) en het lezen op verschillende fora de volgende conclusie getrokken.
  De Libre gebruikt een best wel lang naaldje om te meten. Dit om waarschijnlijk
  je vetlaag te overwinnen en te zorgen dat het uiteinde van de naald in spierweefsel terechtkomt. Dit kan om twee redenen foutgaan. Aanbrengen te hoog op je arm in een dikke speklaag bij obesitas patienten. Aanbrengen in je arm met een arm in de verkeerde houding, de naald trekt dan krom door spanning in je spier. Mijn ervaring achteraf is dat je de Libre het best kan aanbrengen met je hand op je schouder dus linkerhand op rechter schouder. Dit voorkomt problemen. Het lijkt er ook op dat bij de nieuwere sensoren de naald iets langer is geworden waardoor de sensor gevoeliger wordt voor spierspanningen maar minder last heeft van een dkke vetlaag.
  Nogmaals dit berust puur op mijn eigen ervaring en berust niet op wetenschappelijk onderzoek. Concusie is dat het aanbrengen zelf heel eenvoudig is maar pas op met een aantal dingen. De sensor kan lichte huidirritatie veroorzaken en het is verstandig om niet dezelfde plek te gebruiken. Bij het behandelen met zalf van de irritatieplek oppassen met het aanbrengen van een nieuwe sensor omdat de lijm ruzie kan krijgen met de zalf en eerder loslaat. Nieuwe sensor pas inbrengen als zalf goed is ingetrokken; daarna goed schoonmaken met wat alcohol; hierna zijn de problemenn met loslaten een stuk minder. Ik ben net nieuw op dit forum en ben benieuwd naar de ervaringen van andere mensen. Over het geheel zeer tevreden met het systeem en mits
  goed aangebracht werkt het prima. De gezondheidsvoordelen zijn dusdanig groot dat het tijd wordt voor de zorgverzekeraars om het te vergoeden. De kosten gaan nu eenmaal altijd voor de baten die bij dit systeem bizonder groot zijn.

 • TimN
  Bijdrager

  Hoi Jan,

  Ik heb diabetes type 2. Ik gebruik de freestyle libre sinds november vorige jaar november. Sinds die tijd is:

  mijn HbA1c waarde gedaald naar van 55 naar 48 (en is nog dalende)
  ik gebruik geen glimpepiride meer (6mg toen ik begon)
  spuit 10 eenheden insuline in plaats van 18 eenheden
  ben ongeveer 6 kg afgevallen (van 103 naar 97, ik ben 1m86)

  Kortom sinds ik de glucose meter heb is mijn diabetes veel beter onder controle, ik heb geen last meer van hypo’s wat ik wel had toen ik nog meer medicijnen gebruikte. Ik kan ook snel zien of mijn suiker te laag wordt. Met de freestyle kan je zien wat je hba1c waarde zou moeten zijn en dat was ietsje lager dan wat het resultaat van mijn kwartaalijkse bloedtest opleverde. Ik vergelijk de metingen ook wel eens met een tradionele meter met bloedprikken die ik vroeger gebruikte maar bij mij wijkt dat over het algemeen niet veel af. Dankzij het continu kunnen meten ben ik me ook veel meer bewust wat het effect is van mijn eetpatroon en daardoor kan ik dit ook beter controleren. Doordat ik veel minder schommelingen nu ook heb in mijn bloedsuikerwaarden voel ik me ook beter.

  Kortom, ik ben heel blij met de freestyle libre en ondanks dat het duur is en niet vergoed wordt is het mij het zeker waard!

 • Deze week is het onderzoek naar prestaties van de FreeStyle Libre bloedglucosemeter gestart. Deelnemers dragen nu drie sensoren op hun lijf en moeten ook nog bloedglucoses meten.
  Na één week gaat er één sensor af. Wij wensen alle deelnemers en de onderzoekers natuurlijk veel succes!

  Doe je mee aan het onderzoek? Of heb je de FreeStyle Libre zelf aangeschaft? Blijf elkaar hier dan op de hoogte houden van je ervaringen. We krijgen veel reacties van mensen die het enorm waarderen om de ervaringen van anderen te kunnen lezen.

 • Hansderooij
  Bijdrager

  Ik doe mee aan het medisch wetenschappelijke studie van prof. Bilo waarbij gekeken gaat worden naar de effectiviteit van freestyle en Medtronic sensor. Bij mij zijn twee freestyle sensoren opgebracht, een op de bovenarm en een op mijn buik. Dat geldt ook voor de Medtronic sensor.
  Gedurende 14 dagen dienen minimaal vier metingen per dag te worden gedaan met de freestyle meters, een aanvullende meter en mijn eigen meter. Vandaag is de eerste dag. Afwachten wat de komende resultaten zijn.

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Hans,

   Succes met de studie bij prof. Bilo. Hopen op een positief resultaat en dat de Libre maar weer snel leverbaar zal zijn!!

   Jeff

 • mike
  Bijdrager

  vandaag langs geweest in zwolle voor de klinische test,
  eerst een nulpunt vaststellen door 3 sensoren te scannen en met 2 meters een druppel bloed te meten
  daarnaast nog 3 rietjes vullen uit dezelfde druppel bloed die in het lab op waarde worden gemeten
  dan 100 ml “suiker”water innemen en daarna een aantal eenheden insuline spuiten
  en dan ieder kwartier alle metingen herhalen, totaal 7x herhaald.
  voorzichtige inschatting van mij is al wel dat de sensor op m’n buik weinig succesvol is
  dat kan aan mijn bouw liggen of aan de sensor.
  als ik de de dagcurves van buik en arm vergelijk, dan komen de vormen redelijk overeen,
  maar zitten de de waardes van de buiksensor altijd ruim lager

 • Hansderooij
  Bijdrager

  Ik heb vandaag in Zwolle net als Mike 10x metingen laten verrichten via sensor en strips. Ook ik zie verschil tussen buik en arm sensor, waarbij de buiksensor een lagere waarde geeft. Mijn eigen BGStar meter komt dan weer overeen met de armsensor en dan geeft het weer een hogere waarde. Het doel van vandaag was om de persoonlijke glucosespiegel (met metingen via de sensoren en stripjes plus de bloedmonsters) af te zetten tegen de gouden standaard en de daaraan gerelateerde StatStrip Xpress meter (professionele meter). Hierdoor kunnen afwijkingen die mogelijk de komende twee weken optreden met zeer grote zekerheid toegeschreven worden aan de Freestyle Libre. Uiteindelijk kunnen dan uitspraken gedaan worden over de betrouwbaarheid van de Freestyle Libre werking.

 • logos
  Bijdrager

  Hallo allemaal

  Ben zo enthousiast geworden van alle verhalen dat ik ook een Freestyle wil hebben. Resultaten zijn dusdanig dat ik best wel zelf wil betalen.

  Ik heb een mail gestuurd naar Abbott, maar geen antwoord ontvangen.

  Misschien weten jullie een antwoord?

  Vraag 1: kan ik met de sensor ook aan krachttraining doen of geeft dat problemen doordat ‘naaldje’ kapot gaat of zo?

  Vraag 2: ik weet dat de bestelling niet vlot verloopt. Ik ga februari volgend jaar naar Thailand en wil kijken of ik de Freestyle daar kan aanschaffen. Mogelijk is hij daar ook goedkoper. Aan Abbott gevraagd of hij daar ook te koop is, maar dus geen reactie ontvangen. Weet iemand dat toevallig?

  Iedereen een goed ingestelde diabetes toegewenst

  Groet
  Cobi

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Hallo Cobi,

   Op de vragen die je stelt weet ik geen antwoord zover. Misschien de medeforum gebruikers wel.

   Het enige wat ik je wel kan zeggen is dat de Libre momenteel minimaal of niet leverbaar is. Ik sta zelf als bijna 2 maand op de wachtlijst! Ik wil het ook zelf aanschaffen maar ook dat is helaas niet mogelijk. Momenteel loopt er een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de Libre, daar zijn veel kandidaten voor geselecteerd en dus zal daar ook de voorraad voor beschikbaar zijn. Nergens is te achterhalen wanneer je weer kan bestellen!

   Succes! Mocht je wel geleverd krijgen zou ik dat graag weten!

   Jeff

  • PrikRaak
   Bijdrager

   Ik sport en heb geen last van de sensornaald. De naald gaat loodrecht in je huid en spieren. Zwemmen is ook geen probleem.

   Waarom helemaal naar Thailand? Probeer het eens dichterbij, bv Duitsland of Belgie. Je moet daar dan wel een postadres hebben. Succes!

 • Momo
  Bijdrager

  Ik sta nu vijf maanden op de wachtlijst en heb ook totaal geen zicht op wanneer ik eventueel aan de beurt zou kunnen komen.

  Abbott heeft aangegeven mensen op de hoogte te brengen als er wijzigingen zijn in het aannemen van nieuwe klanten, maar bij mij is het dus al vijf maanden angstvallig stil.

 • kaskastinger
  Bijdrager

  Geachte FSL gebruikers
  Het loslaten van de sensors door uittrekken van kleding kan voorkomen worden door de sensor na het plaatsen op de arm vast plakken met leukoplast pro LF.
  Zorg er wel voor dat er niet over de ontluchtingsklep (het gaatje in het midden van de sensor) word geplakt. Dit kan je voorkomen door er een hoekje uit te knippen. Je moet 2 stukjes pleister gebruiken en stukjes van ongeveer 6-7 centimeter. Het leukoplast pleister geeft bij mijn zoon geen huidirritatie terwijl hij dat wel van de sensor heeft, onder het leukoplast blijft de huid mooi schoon – ook na 14 dagen.
  Vgr Kaskastinger

  PS het Leukoplast pro FL is een pleister met katoen en blijft ook na het bad goed zitten.

 • Carla
  Bijdrager

  Sinds november vorig jaar gebruik ik de FSL. Mijn Hba1c is sindsdien gedaald naar een geweldig niveau. Dit was me in geen 10 jaar meer gelukt. Een euforisch gevoel!

  Ook ik heb me, samen met mijn internist, hard gemaakt voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Helaas is dit niet gelukt. Het is toch te gek voor woorden dat ik zelf grofweg 120 euro per maand uitgeef aan sensoren, terwijl Mediq eens in het kwartaal met een vrachtwagen voorrijdt met een doos vol meetstrips, die ongeveer even veel kosten? Verspilling heet dit. Ik heb mijn zorgverzekeraar al verzocht mij te compenseren voor het equivalent aan de kosten van de meetstrips, maar dat doen ze niet. De fabrikanten van de meetstrips varen er wel bij.

  Helaas toch ook wat problemen met de sensoren. De laatste maanden bleef niet 1 sensor de volle twee weken zitten. De Skin tac wipes aangeschaft, hopelijk helpt dit. Ik krijg last van huidirritatie bij de Tegaderm pleister. Waarschijnlijk niet geschikt om mee in bad te gaan? Bij de duitse website http://www.zuckerschmuck.de heb ik pleisterringen aangeschaft, die er ook nog eens leuk uitzien. Bij het vroegtijdig loslaten van de sensoren is Abbott niet moeilijk met vergoeden van een nieuwe sensor. Prima service.

  Het gebruik van de sensor bevordert een actief leven. Tijdens het sporten kun je gemakkelijk je bloedsuiker even controleren, zelfs zonder nieuwsgierige blikken van anderen. Vooral de combinatie met de tijdelijke aanpassing van de basaalstand van de Omnipod is een goede. Zo kan ik tennissen zonder tussendoor extra te moeten eten, want ik wil natuurlijk tegelijkertijd een beetje op de lijn letten.

  Wat mij is opgevallen, is dat de sensor uitgeschakeld wordt bij sommige skiliften. Het signaal wat door de skipoortjes wordt afgegeven vernietigt de sensor. Dit kun je voorkomen door tijdelijk aluminiumfolie over je sensor te leggen en dit met leukoplast o.i.d. te bevestigen.

  Ik zou niet meer zonder de sensor willen. Hopelijk gaan de verzekeraars ook inzien dat met het gebruik ervan winst is te behalen. Met een lagere Hba1c is niet alleen de patiënt gebaat!

  Helemaal geweldig zou het zijn wanneer de FSL uitgerust kan worden met bluetooth techniek, zodat je op je mobiel voortdurend je bloedsuiker kunt volgen met signalen wanneer er uitschieters naar boven of beneden zijn, zoals de Dexcom G5.

 • Lisette@
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Wat betreft de bereikbaarheid van Abbot: ik heb inmiddels ook wel de ervaring dat er op de mail minder goed wordt gereageerd dan wanneer je belt. Het duurt soms even als je belt, maar ze zijn erg behulpzaam.

  Zo’n drie maanden geleden mocht ik eindelijk het startpakket bestellen (ca. 1 jaar op de lijst gestaan). De eerste sensor gaf helaas 2 a 3 punten te lager aan vergeleken met mijn eigen bloedsuikermeter, maar vanaf de tweede (waarbij ik mijn linker hand op mijn rechter schouder had gelegd tijdens het “inschieten”) werden de verschillen steeds kleiner. De laatste sensor gaf ca. 0,5 verschil aan en dat vind ik super want ik het gaat mij meer om de trend. Mijn HBa1c is met ca 1 punt gezakt in twee maanden (van 7,1 naar 6,1 – qua mmol/l van ruim boven 50 naar 43!). Ik was helemaal enthousiast vanwege alle eerder genoemde voordelen (trend, vaker kunnen controleren zonder vingerschade… zekerheid).

  Helaas… toen ik de laatste sensor aanbracht, zag ik na een dag dat de oude plek toch wel wat rood bleef. Cortisonzalf gekocht, maar het bleef rood en werd ruw. Na ca. 8 dagen zag ik ineens vocht uit de actieve sensor komen… ik heb hem er afgehaald… helaas bleek ook ik allergisch te zijn geworden voor de lijm. Een ronde blaar van ca. 2 mm dik met een sleutelgat in het midden (dus waar de lijm niet had gezeten). Op mijn andere arm zag ik inmiddels een nog oudere plaats ook wat ruw worden. Bijzonder.

  Andere pleisters kan ik goed hebben. Omdat ik de allereerste sensor bij een enthousiaste begroeting met een vriendin verloren was (ze vroeg me ineens…. wat heb ik hier in mijn hand? …. nou mijn sensor… 60 euro dus…. ;-)), heb ik de sensoren vanaf dat moment met sporttape vast gemaakt (met een vierkantje tape omgekeerd aan de binnenkant van de tape bovenop de sensor zodat het niet direct op de sensor zat. Dit ging helemaal prima. Geen huidreactie. En ik ben sowieso eigenlijk nergens allergisch voor (tot nu).

  Ik heb de al bestelde sensoren weer terug mogen sturen. Gelukkig waren ze zeer coulant bij Abbott. Nu heb ik er nog 1 en mijn diabetesverpleegkundige heeft me een aantal kunststof pleister (volgens mij voor onder infuus) meegegeven om te proberen onder de sensor. Is er iemand die daar ervaring mee heeft? Kun je daar gewoon doorheen prikken? Ik wil nl. liever niet een gaatje maken van tevoren omdat ik dan bang ben dat het net te groot is waardoor mijn huid weer in aanraking komt met de lijm.

  Ik heb Abbot gebeld en gevraagd of ze ook sensoren zonder lijm hadden: nee. En ik kreeg het idee dat er nog niet zoveel mensen vergelijkbare problemen gemeld hebben bij Abbott. Tenminste… dat zeggen ze. Dit probleem kwam in het buitenland wel meer voor… nou ja.

  Als dus iemand ervaring heeft met infuuskunstof plakkers onder de sensor, dan hoor ik dat graag.

  groeten,

  Lisette

  • renet
   Bijdrager

   Hi Lisette, ik ken de huidproblemen. De eerste paar sensoren hebben geen last bezorgd, echter de laatste 2 zeker. Ik ben heel erg happy met de FSL echter de huidproblemen zijn niet fijn. Rode huid, blaasjes waardoor je het niet meer uithoudt en de sensor veel eerder moet verwijderen en een erg lange tijd zijn de plekken zichtbaar gebleven. Nu heb ik door veel naspeuren op internet en lid geworden van een Duitse forumgroep (ik woon immers in Duitsland) een manier uitgevonden om geen problemen meer te hebben met huidirritatie. Hoop ik in ieder geval, tot nu toe gaat het goed. Wat doe ik? Heb een VariHesive (merk) pleister gekocht. Extra dun 7,5×7,5 cm is een hydrocolloid verband, bij de apotheek, 35 euro voor 5 stuks. Ik heb een rondje uitgeknipt dat precies even groot is al de lijmpleister onder de sensor, hier een gat uitgeknipt ter grootte van de sensor en sensor elementhoekje (weet niet hoe dat precies heet). Dit uitgeknipte rondje nu met nagellak ingesmeerd, laten drogen. Nieuwe sensor klaargemaakt, het rondje met de nagellakkant in de sensoraanbrengplastic aangebracht, nu het papier van de pleister afgepunnikt en daarna in de huid ‘ingeschoten’. En ik moet zeggen dat we nu bijna een week verder zijn en ik geen last meer heb. Nog even afwachten als ik ga wisselen over een week. Ben benieuwd …

   • lozeman
    Bijdrager

    Hoi Renet, daar ik ook mega allergisch ben voor de freestyle libre ben ik heel benieuwd of jouw truc met de VariHesive pleister gelukt is.
    Ik heb zelf ook zitten vogelen met een pleister, maar die zat niet goed vast waardoor ik grote verschillen kreeg, vergeleken met mijn eigen bloesuikermeter.

 • Frankvo
  Bijdrager

  @lisette-2

  Ik zou geen plakkers onder de sensor plakken maar er overheen.

  Waarom?? Omdat er een sensor onder zit en moet een bepaalde diepte hebben en die diepte wordt minder naarmate je er iets onder plakt en dat kan de werking ondermijnen.

  Iets eroverheen plakken is beter want dan wordt de diepte niet aangetast.

 • foxs
  Bijdrager

  Hallo,

  Ik gebruik voor mijn omnipod cavilon spray. Werkt perfect! Eerst dat er op spuiten en dan de Pod daar op plakken.
  Ook ik moet vaak de sensor van de freestyle Libre vastplakken. Maar ik wil niet meer Zonder!

 • EddyMeijerink
  Bijdrager

  Dag Lisette,
  Vóór het aanbrengen van de infuusnaald van mijn insulinepomp plak ik een Tegadermpleister 6 x 7 cm op de huid. Vervolgens prik ik de infuusnaald er doorheen en daaroverheen weer een Tegadermpleister van 10 x 12 cm. De infuusnaald zit daarmee prima vastgeplakt. Ik heb voordat ik de Freestyle Libre ging gebruiken gevraagd of ik dezelfde methode ook kon toepassen op de sensor van de Freestyle en dat was geen enkel probleem. Daardoor komt de lijm van de Freestyle sensor niet direct op de huid.

 • Lisette@
  Bijdrager

  Dank voor de reacties!
  @ Eddymeijerink: ik denk dat ik zo iets als Tegaderm mee heb gekregen van de diabetesverpleegkkundige. Fijn om te weten dat ik er dus gewoon doorheen kan prikken en geen gaatjes hoef te prikken.
  @ Renet: interessant… ook dit ga ik eens bekijken. Duitsland heeft ook een leuke site met stickers voor op de sensor en sensorringen (had iemand eerder al gepost).

  Ik ben erg blij dat ik in ieder geval nog iets kan proberen!
  En inderdaad frankvo… liever geen plakker eronder maar zonder gaat het echt niet meer ;-(

 • renet
  Bijdrager

  hi, ben het even kwijt, wat is de site inzake Duitsland heeft een leuke site met stickers voor op de sensor en sensorringen. Help

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.