Forums / Zorg en behandeling / FreeStyle Libre ervaringen

DavidJan
Bijdrager

FreeStyle Libre ervaringen

Hallo,

Naast alle discussies over wel of niet vergoeden door de ziektekostenverzekeraars (erg belangrijk) zou ik graag ervaringen uitwisselen met mensen die ook net als ikzelf de FreeStyle Libre continue bloedglucose monitor gebruiken.

Zelf heb ik hem nu 2 weken in gebruik (net vanmorgen voor het eerst de sensor verwisseld voor een nieuwe).
Ik had de eerste sensor in het midden onderaan mijn bovenarm gezet. Achteraf een niet zo heel handig plaats omdat hij prikte. Niet heel ernstig maar wel duidelijk merkbaar. Dat duurde wel zo’n 4 dagen. Enfin, net de tweede sensor iets meer naar de buitenkant gezet, meer aan de buitenkant in het midden en dat voelt gelijk een stuk beter.

Jammer dat je de FreeStyle Libre niet door bloedsuikermetingen kunt “ijken”. Wanneer de FreeStyle Libre aangeeft dat de bloedglucose waarde stabiel is (dus niet stijgt of daalt) en ik op dat moment een bloedsuiker prik dan wijken bij mij de waarden toch wel behoorlijk af. Gemiddeld genomen bij de eerste sensor die ik de afgelopen 2 weken gebruikte is mijn bloedsuiker gemeten met een vingerprik ongeveer 1 mmol/l lager dan de FreeStyle Libre bij waarden rond de 4 – 5 mmol/l. Wanneer de bloedglucose hoger is wordt bij mij de afwijking groter. Een geprikte bloedsuiker rond de 8 á 9 mmol/l geeft op de FreeStyle Libre een 2 to 3 mol/l hogere waarde aan.
Deze afwijkingen zijn redelijk constant zodat ik de waarden van de FreeStyle Libre globaal om kan zetten. De grenswaarden die je in kunt stellen stel ik dus nu in op 5 mmol/l als ondergrens (bij mij komt dat overeen met 4 mmol/l) en 9.5 mmol/l als bovengrens (bij mij komt dat overeen met 7 mmol/l).

Hoewel het een stevige investering in je gezondheid is wil ik er nu al niet meer vanaf. Wat ik namelijk zo prettig vind aan dit systeem is dat het ook de trend aangeeft en je kan zien of je bloedglucose (hard) aan het oplopen is of juist (hard) aan het dalen. Geweldig :-) hier wordt ik echt heel erg blij van. Als ik voor de lunch vroeger een bloedsuiker prikte wist ik wel de waarde, maar niet of hij stabiel was, (hard) aan het stijgen was, of (hard) aan het dalen was. Je kunt dus je diabetes en de insuline dosering en doseringstijdstippen veel beter regelen op wat er werkelijk met jou lijf (op dat moment) gebeurt. Voor mij erg belangrijk, want geen dag is bij mij het zelfde. De ene dag op mijn werk zit ik stil en de andere dag loop ik veel rond. De ene dag heb ik geen stress, de andere dag is moeten we acuut zaken oplossen en is er veel (meestal positieve) stress.
De ene dag loop ik 10 kilometer hard en moet ik als gevolg daarvan daarna minder insuline doseren. De andere dag loop ik me in 10 kilometer kapot en moet ik (vanwege extra herstel stress hormonen) extra insuline doseren.

Verder heb ik nog wel veel opmerkingen ter verbetering voor de FreeStyle Libre.
– Mogelijkheid om de meter in te ijken zodat het waardes aangeeft die overeenkomen met mijn werkelijke bloedglucose.
– Erg vervelend dat je de scanner steeds dicht bij de sensor moet houden. Als ik heb op mijn linker bovenarm draag is het voor mij geen probleem om met een klein draadje de sensor te verbinden met een soort van horloge zodat je altijd de waarden kunt zien en (nog belangrijker) alarmeringen in kunt stellen.
– De grafiek die op de meter wordt getoond zou je moeten kunnen vergroten (inzoomen) zodat je de waardes beter kan zien.

Ik zou het erg leuk en lerzaa vinden wanneer ook anderen hier hun ervaringen zouden willen delen. Hebben jullie gelijksoortige ervaringen, of juist niet? Ik ben pas een beginner maar weet wel zeker dat dit voor mij een positieve ontwikkeling is.

 • JanNeels
  Bijdrager

  Ik gebruik de freestyle nu 4 maanden en ben erg tevreden. Ik gebruik Victoza, metformine en glimeperide en heb als enige parameters waar ik zelf invloed op heb: voeding, beweging en stress. Metd eze meter kan ik dus achteraf wel zien wat de invloed van e.e.a. is (bv het eten van een gebakjke) of 2 uur tuinwerk. En dat kan met prikken nooit dus. Sinds ik die rechtstreekse terugkoppeling heb ook al 5 kg afgevallen

  starka
  Bijdrager

  Ik ben zeer blij met de Freestyle, maar helaas kan ik niet tegen de pleister. Ik heb hele akelige plekken eraan over gehouden. Met antibiotica-zalf en exeem-zalf behandeld. Plek is nog niet verdwenen en ik ben bang dat dat zo blijft:(
  Zelfs tegadermpleister onder de sensor hielp niet.

  JanNeels
  Bijdrager

  Oei, eens mee naar een dermatoloog denk ik. De eerste keer had ik ook last met het verwijderen van de sensor, omdat mijn arm nogal behaard is en die lijm van de freestyle is wel sterk.
  Nu scheer ik eerst het plekje waar de sensor komt.

  DavidJan
  Bijdrager

  Leuk om je reactie te zien.
  5 kg afvallen met de sensor? Ik zat meer te denken aan een lagere HbA1c.
  Wat doe je nu anders zodat je die kilo’s kwijtraakt? Afvallen lijkt me ook wel wat.

  DavidJan
  Bijdrager

  Heb je al met de FreeStyle Libre helpdesk gebeld om te vragen of Abbott hier een oplossing voor heeft?
  Misschien moeten ze de sensor ook met andere pleisters leveren die minder problemen geven bij jou.

  JanNeels
  Bijdrager

  @davidjan
  Ja, stond ik ook van te kijken, maar doordat ik zo direct kreeg te zien wat de gevolgen van mijn voeding was, heb ik daar natuurlijk iets aan veranderd (Voornamelijk het minder eten van brood). En daardoor val ik af.

  Daarnaast kon ik ook goede momenten kiezen om wel wat fruit en/of lekkers te eten, waardoor ik ook nog tevreden en verzadigd kon zijn.

  En ja, dat probleem met het haar op m.n armen is natuurlijk niet echt een probleem, voor het aanbrengen van de sensor even wat scheren en klaar is kees. Werl even goed te weten voor je de eerste er op plakt.

  JanVries
  Bijdrager

  Hallo Davidjan,

  Leuk om hier nog meer FreeStyle Libre gebruikers te treffen. Ik ben zelf ook al enkele maanden gebruiker van de FreeStyle Libre en zeer tevreden over de flash glucose monitoring system. Zoals je wellicht weet is de FreeStyle Libre geen CGM* dat maakt het dat ijken niet nodig is. De waardes van de Libre kloppen in de meeste gevallen bij mij wel er kan inderdaad een afwijking zijn heb ik ervaren, maar deze is minimaal. Het zal ook per bloedsuikermeter weer verschillen hoe de afwijking is of dat de Libre gelijk is aan de bloedglucose. Dit verschilt per meter, want die heeft ook een afwijking, maar ook door het feit dat de Libre in het interstitiële vocht meet zal er altijd een verschil blijven bestaan.

  Door mijn gespierde armen was de arm ook niet altijd de beste plek voor mijn om de Libre te dragen. Ik heb er daarom voor gekozen om hem op mijn bil te dragen. (Abbott raad dit overigens niet aan.)
  Het vergroten van de grafiek kan natuurlijk altijd indien je de reader uitleest op je computer. Mijn ervaring met de Libre is zeer positief. Het voelt als een ander leven met diabetes.. waarbij de diabetes een veel minder grote rol inneemt in het dagelijks leven.

  Groeten,

  Jan

  *continue glucose monitoring

  DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Jan (Neels),
  Er zijn nu 2 Jannen op het Forum :-)
  Ik merk dat ik na een paar weken ook al anders (meer relaxt) met mijn voeding omgaa.
  Wanneer, voordat ik ga eten, de sensor aangeeft dat hij hard aan het stijgen is, spuit ik wel, maar wacht nog even met eten en eet het laatste stuk (wat fruit , of een glaasje sinaasappelsap) pas als ik zie dat het niveau weer goed is (of dalend), of als de glucose waarde hoog blijft laat ik het weg.
  Ik heb ook altijd wat liggen voor het geval mijn glucose waarde te daalt of te laag wordt dreigt te worden. Dat wil ik steeds meer gaan vervangen voor gezondere dingen als fruit. Glucose tabletten gebruik ik als het te hard daalt richting een hypo.
  Groet,
  David Jan

  MACX
  Bijdrager

  Hi,

  Ik hoorde alle goede verhalen over de freestyle libre en wil er heel graag zelf 1 bestellen maar er is niet voldoende voorraad begreep ik?.

  Weet iemand van jullie hoe ik mezelf op een wachtlinst kan krijgen of zijn er mogelijkheden via je internist?

  JanNeels
  Bijdrager

  Gewoon bestellen via http://www.freestylelibre.nl/

  JanNeels
  Bijdrager

  @davidjan: Het lijkt me dat je ook de voordelen goed gebruikt. Ik zou er wel voor zorgen dat niet alleen maar het metertje een rol speelt, maar ook je lust i.v.m. voeding

  DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Macx,
  Ik wilde vorig jaar al de sensoren aanschaffen via http://www.freestylelibre.nl/
  Wanneer je dit niet mag omdat je nog geen account hebt moet je op dat moment je email adres achterlaten. Uiteindelijk na heel lang wachten kom je een keer aan de beurt. Heel vervelend.

  DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Jan (Neels),
  Je hebt een punt dat je op moet passen dat de sensor/meter geen obsessie wordt. Ik kan redelijk goed relativeren; en met het mooie weer afgelopen woensdag heb ik ook lekker even buiten in de zon gezeten genietend van en vers getapt ijsje. Was bovendien erg leerzam om te zien dat dit veel minder effect had op mijn bloedsuiker dan ik had ingeschat. Normaal zou ik misschien direct bijspuiten, nu heb ik rustig even gewacht to etenstijd :-)

  DavidJan
  Bijdrager

  Hoi Jan (Vries),

  Ik kan redelijk goed met getallen omgaan (statistische achtergrond), maar bij mijn erste sensor week de sensor toch wel af van bloedsuikermetingen (met meerdere meters). Wanneer ik de waarden vergelijk op een moment dat ik een stabiele bloedsuiker had was de waarde van de eerste sensor die ik gebruikte 1,3 keer zo hoog dan een geprikte blodsuiker. Dus en geprikte bloedsuiker van 4 gaf 5.2 aan op de sensor en een geprikte bloedsuiker van 10 wees 13 aan op de sensor.
  Voor mij geen probleem, bij deze sensor was dit altijd het geval, maar wel dusdanig dat ik er rekening mee moet houden wanneer ik corrigeer met insuline.
  Mijn tweede sensor geeft een minder grote afwijking. De tweede sensor heb ik meer aan de zijkant van mijn arm zitten, de eerste zat meer aan de onderkant en prikte zeker tot 4 dagen na het aanbrengen. Wellicht zat die te dicht bij een pier en was dat de reden dat die zoveel afweek.

  Later wil ik net als jij toch ook gaan proberen om de sensor op een andere plek te zetten, maar voor mij is het (met Type 1 diabetes) belangrijk dat de sensor zo weinig mogelijk achterloopt op de bloedglucose.

  MACX
  Bijdrager

  Thnx DavidJan, ik heb me inmiddels geregistreerd dus nu start het wachten :-)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.