De FreeStyle Libre is hot!

Olof King is directeur van Diabetesvereniging Nederland.

Directeur DVN
Bijdrager

De FreeStyle Libre is hot!

’Ik kan niet meer zonder!’, ’Ik ben allergisch voor de pleister, wie heeft er een oplossing?’, ’Ik vertrouw hem niet als ik lager zit’ en vooral ’Wanneer wordt ie door mijn zorgverzekeraar vergoed?!‘. Diabetes Trefpunt, de online community van DVN, lijkt wel gehackt door gebruikers van de FreeStyle Libre (FSL). Dat geldt ook voor de community van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. En dat is volkomen logisch. Wie wil er nou niet af van dat ellendige vingerprikken?! DVN heeft met Zilveren Kruis intensief contact over de FSL en samen met ons voert deze grootste zorgverzekeraar van Nederland momenteel een onderzoek uit naar de betrouwbaarheid van dit hulpmiddel. De resultaten hiervan worden binnenkort gepubliceerd. Artsen, zorgverzekeraars en natuurlijk ook DVN krijgen dagelijks talloze vragen over dit onderwerp. DVN heeft de afgelopen maanden zo nu en dan nieuws gebracht over de FSL. Wij doen dat de komende periode wekelijks. Volg ons!

Meten is weten
Wij willen geen slagers die eigen vlees keuren. In 2015 hebben we daarom gepleit voor een onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk voor bloedglucosemeters. En met succes. Steeds meer zorgverzekeraars eisen dat bloedglucosemeters niet alleen voldoen aan CE en ISO, maar ook aan TUV Rheinland (het vroegere TNO). Zo weet je dat jouw bloedglucosemeter voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. DVN vindt dat hulpmiddelen die zo bepalend zijn voor je gezondheid, onder onafhankelijk toezicht moeten staan. Wij voeren hierover regelmatig overleg met overheid, politiek en het zorgveld. Ook voor de FSL en nieuwe hulpmiddelen die nog komen, dringen wij aan op een dergelijke onafhankelijke kwaliteitstoets.

Betrouwbare metingen
Je moet er op kunnen vertrouwen dat de metingen correct en betrouwbaar zijn. Betrouwbaar op het moment dat je nog even je waarden controleert voordat je de auto in stapt. Betrouwbaar zodat je je kind niet meer ’s nachts wakker hoeft te maken om te prikken. Juist dan moet je er zeker van zijn dat de FSL betrouwbare metingen verricht. Een 5 mag dan niet stiekem een 3,9 zijn. De onderzoeken tot nu toe zijn veelbelovend, maar hebben als tekortkoming dat ze in opdracht van de fabrikant zelf zijn uitgevoerd. De aanpak en uitkomsten daarvan zijn niet terug te lezen in wetenschappelijke bladen. Ze zijn dus niet onafhankelijk goedgekeurd. En mocht de FSL niet onder alle omstandigheden betrouwbaar zijn dan hoeft dat nog geen probleem te zijn. Als jij via de bijsluiter maar weet wanneer je de meting wel en niet kunt vertrouwen. Maar ook een bijsluiter is er nog niet…

Vergoeding van FreeStyle Libre
In 2015 hebben we bij onze samenwerkingspartners CZ, OHRA en Zilveren Kruis gepleit voor vergoeding van de FSL. Tot nu toe heeft Zilveren Kruis dat als enige opgepakt. Daar zijn we blij mee! We delen met Zilveren Kruis het belang dat we hechten aan de betrouwbaarheid van de FSL. Daarom zijn we ook betrokken geweest bij het onderzoek vanuit de Isala Klinieken in Zwolle. Dat onderzoek was voor Zilveren Kruis een voorwaarde voor eventuele vergoeding. De voorlopige onderzoeksresultaten zijn bekend. Samengevat komt het hierop neer: De FSL blijkt soms verwacht en soms onverwacht een afwijkende waarde te geven. DVN vindt het belangrijk dat gebruikers goed kunnen inschatten of er echt een probleem is. Dit moet een punt van aandacht zijn als iemand start met het gebruik van de FSL: extra uitleg over dergelijke zaken of instructie is nodig. Ook is het nodig dat mensen gebruik blijven maken van teststrips, voor de momenten waarop twijfel is over de waarde die de FSL aangeeft.

Gebruikservaring als belangrijk bewijs
DVN wil dat mensen met diabetes gebruik kunnen maken van de meest moderne technologie. En dat moet vergoed worden mits en voor zover deze daadwerkelijk bijdraagt aan het bereiken van een betere gezondheid op een minder belastende manier. Ook op langere termijn. En de FreeStyle Libre? We wachten de resultaten van het lopende onafhankelijke onderzoek af. DVN wil dat zorgverzekeraars de FSL gaan vergoeden aan iedereen die er baat bij heeft. Daarbij is het van belang dat de verzekerden meewerken aan het registreren van gebruikservaring. Dat maakt het bewijs krachtiger en vergroot de kans op opname in het basispakket. DVN gaat zich daarvoor inzetten bij zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland. Dit instituut adviseert de overheid over de inhoud en omvang van het basispakket. Effectiviteit en doelmatigheid van de FSL zijn twee van de aspecten die daarbij worden beoordeeld.

Volgende week:
– Nieuws over de FSL uit Zweden
– Zorgverzekeraar Menzis over FSL
Meer achtergrondinformatie over FSL op http://www.dvn.nl/fsl en in het topic Gebruikerservaringen FreeStyle Libre.

Deel deze post:

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.