Gek werd ik ervan!

Stefanie Rondags heeft MODY. Ze werkt als promovendus / diabetespsycholoog bij VU Medisch Centrum. Twitter @S_Rondags

stefanierondags
Bijdrager

Gek werd ik ervan!

Mijn moeder, die ook diabetes type MODY heeft, leest mee. Dus: ‘Hoi mam, ik hoop dat je me deze openhartige blog vergeeft!’

Ik was namelijk niet altijd even blij en dankbaar met haar goedbedoelde ‘hulp’ betreffende mijn diabetes. Ik zet dit woord expres tussen aanhalingstekens, omdat zij het als hulp zag, maar ik vooral als vreselijk irritante angstige controledrift.

Als puberkind kon ik op zo’n moment onredelijk ontploffen

‘Hoeveel eenheden spuit je nu?’, ‘Moet je niet even prikken?’, ‘Moet je niet wat eten?’, ‘En? Hoe hoog zit je?’. Mijn moeder gaat relaxed en positief met haar diabetes om, maar ze is desondanks nogal hypoangstig. Ze zit liever een tikkie hoger dan geadviseerd wordt, zo rond de 7 a 8 mmol/l. Bij 5 gaat ze eten of die 5 nou stabiel is of niet (ik zie potentie voor een gunstiger HbA1c). Die angst projecteerde ze natuurlijk ook op haar eigenzinnige, nonchalante, maar ook (of juist: en dus) kwetsbare puberkind met diabetes. Gek werd ik ervan! En woest ook. Geheel volgens de ontwikkelingsfase waar ik in zat kon ik op zo’n moment onredelijk ontploffen. Nu echter, lieve mam, besef ik hoe lastig en ook eng het voor jou was om zo weinig controle over mijn diabetes-doen-en-laten te ervaren. Zo’n ernstige hypo moet je inderdaad niet onderschatten.

Wat hierin wijsheid is: ik weet het niet. Ik denk gewoon betrokken blijven en ze later laten beseffen dat ze daardoor nóg meer van je houden.

 

Meer puber-verhalen lezen?

Kijk bij het topic ‘Heeft diabetes gevolgen voor het gedrag van een puber?’

 

Deel deze post:
  • Anne1998
    Bijdrager

    Mijn moeder laat me gelukkig heel vrij en het ziekenhuis ook. Ik heb 2 maanden diabetes, maar dop mijn boontjes helemaal zelf. Mijn moeder vraagt eigenlijk nooit wat mijn waarde is (tenzij ze weet dat ik een paar uur eerder iets ‘moeilijks’ gegeten heb, maar dan is het gewoon interesse of het goed gegaan is.)

    Ik vind het wel fijn. Ik was bang dat ze er ook continu achteraan zou zitten, maar dat valt me heel erg mee.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.