Border
Bijdrager

Glucient

Glucient zou vanaf september in Nederland op de markt komen. Is in februari goedgekeurd. Nu hoor ik van iemand die het middel voorgeschreven heeft gekregen van de internist dat ze van de apotheek bericht heeft gehad dat het voorlopig toch niet in Nederland op de markt komt. De berichten uit bijvoorbeeld UK zijn goed. Het zou een grote verbetering zijn t.o.v. de huidige metformine omdat het een langzame afgifte medicatie is. Iemand hier al ervaring mee, of iets over gehoord? Ik vind het erg teleurstellend. Ik heb ook veel darmklachten van de metformine.

Tags: 

 • Chaim
  Bijdrager

  Als ik dat zo lees, is het nog steeds Metformine, maar dan met vertraagde afgifte. Er zijn ook aardig wat bijwerkingen, vooral nierfunctie.
  https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/24978/SPC/Glucient+SR+500+mg+prolonged-release+tablets/
  https://db.cbg-meb.nl/ords/f?p=111:3:0:ATC:NO::P0_DOMAIN,P0_LANG,P3_RVG1:H,NL,121458
  Het is nu goedgekeurd, maar nog niet uitgegeven en zeker nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.
  Goedgekeurd betekent ook niet dat de fabrikant de Nederlandse markt interessant genoeg vindt om te leveren. Meestal wordt Nederland als een oninteressante markt gezien.

  Ik had ook heel veel darmklachten en ken een aantal mensen met hetzelfde probleem.
  Mijn toenmalige dvk ontkende dat Metformine bijwerkingen had, maar ik durfde de deur niet meer uit. Te vaak “ongelukjes”.

  Ik zie dat de DVN in februari over Glucient berichtte, maar daarna is het ook stil geworden. Lijkt me niet dat het op korte termijn beschikbaar is.

 • Border
  Bijdrager

  Ik ben nu sinds een aantal maanden overgestapt op Glucient en het is een wereld van verschil. Eerst durfde ik niet de deur uit met de metformine. Op vakantie als ik lange wandelingen ging maken, sloeg ik mijn medicatie over, zoveel darmklachten had ik. Nu helemaal geen last meer van. Is gewoon in Nederland verkrijgbaar.

 • Spookyeen
  Bijdrager

  Zin er nog meer mensen die dit medicijn Glucient gebruiken en hoe bevalt het?

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.