Forums / Bloedsuikerwaarden / Glucosemeters

RichardG
Bijdrager

Glucosemeters

Ik heb 1 glucosemeter van mijn dokter gekregen 1 zelf gekocht en 1 omdat ik meedoe aan een expirement.

Ik word er gek van.
Mijn freestyle freedom die ik het lekkerste vind qua gebruik geeft constant 1.0 mmol lagere waardes dan bv mijn onetouch select plus.
De Accu-Check doet zelfs heel erg raar.
Mijn vraag is… Welke van de 3 is t meest accuraat en welke kwamen het dichtst bij de HbAc1 waarden?

 • Racingbike
  Bijdrager

  @richardg; dat je er soms tureluurs van word kan ik heel goed begrijpen. Want welke meter kan je nu het beste vertrouwen?
  Ook ik heb mij wel een te blind vertrouwt op een meter. De ene meter gaf aan 10,1 (Accucheck) mijn lichaam gaf echter signalen af dat ik te (flink te laag zat). De andere meter (Freestyle) gaf aan 2,1…
  De signalen van mijn lichaam en de waarde van de laatste meter deden mij besluiten om toch cola met suiker te nemen.

  Het allerbelangrijkste is hoe jij je voelt. Voel je je goed, heb je geen idiote dorst (drink de Noordzee maar leeg en je dorst is nog steeds niet gelest..) wel dan zit je duidelijk te hoog.

  Geen één meter geeft precies dezelfde waarde aan. Je waardes fluctueren dagelijks. Wat vandaag prima gaat geeft geen garantie dat het morgen ook zo gaat.

  Het controleren je bloedje en welke signalen je lichaam afgeeft vind ik de beste graadmeter om te bepalen wat ik ga doen.

  Als ik kan kiezen tussen de meters dan is mijn voorkeur de Freestyle. Echter door diabetische cheiroarthropathie is de keuze beperkter geworden.

  Sinds twee jaar gebruik ik tot volle tevredenheid de Freestyle Libre, en af en toe controleer ik met de Precionstrip erbij.

  Om te bepalen welke meter het dichtste bij je HbA1c waarde komt kan je controleren wanneer je wordt geprikt en kijken welke waarde daar het dichtst bij komt. Echter dat hangt weer af van welke meter je het vaakst gebruikt.
  =
  Je moet doen wat voor jouw het fijnste is en waar jij je het beste bij voelt.

  Veel succes met het experiment.

 • Frankvo
  Bijdrager

  Als je een keer naar het ziekenhuis moet om ook je bloedsuikers te meten neem dan je meter mee en direct nadat je je bloed heb afgedragen meet dan zelf en zet dit bij de afspraak van jouw dvk of dokter.

  Dan weet je welke er het dichtst in de buurt zit.

 • Ben42
  Bijdrager

  Mijn freestyle freedom die ik het lekkerste vind qua gebruik geeft constant 1.0 mmol lagere waardes dan bv mijn onetouch select plus.

  Indien bij beide meters een constant verschil aanwezig is, dan lijkt het erop dat beide meters heel betrouwbaar zijn. Het lijkt mij dat ook onwaarschijnlijk dat dit het geval is.

  In de praktijk variëren meters, meerdere metingen met dezelfde druppel bloed geeft meestal variaties, zowel met verschillende merken meters, met dezelfde merken meters als met dezelfde meter. De strips variëren ook altijd wel wat.

  In het verleden (ruim 20 jaar geleden) was de afwijking tussen meters onderling relatief groot. De laatste jaren heb ik meters die altijd wel bij elkaar in de buurt zitten wat waarden betreft. Af en toe nog wel eens een uitschieter, maar dat is zelden.

  Zoals wij diabeten in de praktijk meten zitten er gewoon verschillen in. Meestal zijn die verschillen ‘gering’ genoeg. Meters ‘mogen’ 15 % afwijken van de ‘werkelijke’ waarde. Stel dat de werkelijke waarde 10 is. Een meting van 8.5 is dan acceptabel, een meting van 11.5 is dan ook acceptabel. (De hoogste meting is dan 35 procent meer dan de laagste meting).
  Deze afwijking die ‘mag’, is dan min of meer in laboratorium omstandigheden. Thuis meten aan de ‘keukentafel’ kan daarom nog grotere verschillen opleveren. En de praktijk is dat we thuis aan de keukentafel meten.

  Een ‘klein’ verschil zul je dus moeten accepteren.

  Ben

  Hoewel ik meerdere meters onder meerdere omstandigheden heb gebruikt, getest en vergeleken, zijn er veel meer meters dan ik ooit in handen heb gehad. Ook heb ik alleen op mijzelf getest en niet op meerdere personen in meerdere omstandigheden. Mijn ervaringen zijn dus gebaseerd op een ‘zeer kleine dataset’. Bovendien in de praktijk en niet onder laboratorium omstandigheden.

  Meetwaarden vergelijken van een BG-meter en de HBA1c, hou hier rekening mee dat je twee heel verschillende dingen vergelijkt. Het is zoiets als de lengte en breedte van een tuin vergelijken. Ze zijn niet helemaal onafhankelijk van elkaar, maar hebben ook weer niet een 1 op 1 relatie.

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik heb ooit eens verschillende meters getest en de afwijking die de meters mogen hebben is erg groot, het is dus geen precisie instrument hoewel dit eigenlijk wel zou moeten, zelfs tussen twee dezelfde meters zaten verschillen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.