Ingeborg
Bijdrager

Griepprik

In juni heb ik de diagnose Diabetes type 1 gekregen en ontving gisteren de “Oproep Griepprik 2016”. Ik heb nog nooit griep gehad en wordt nu heen en weer geslingerd op internet tussen de voor- en tegenstanders van de griepprik.

Hebben jullie een advies? Gaan jullie wel of niet?

 • Anoniem

  Moeilijk he, om daarin voor jezelf je standpunt te bepalen.

  Ik weet mijn algemene standpunt: hoe minder inentingen, des te beter, want met een grotere groep mensen die afweerstoffen hebben, evolueren de griepvirussen ook tot meer resistentie – maar als het noodzakelijk is om in te enten ivm levensgevaar bij griep, dan wel inenten.

  Maar nou ikzelf! Geen idee wat ik moet doen. Ik heb weerstand tegen inenten, en ook tegen naalden (wat echt zó heel erg handig is als je diabetes hebt, maar zelfs voor die ene prik meer in het jaar weegt het mee voor me) Ik heb bijna nooit influenza (‘echte’ griep, niet te verwarren met verkoudheid/griepje) maar dat zegt niet dat ik het niet kan krijgen. Als ik gemiddeld eens in de twintig jaar griep zou hebben, kan dat nog steeds dit jaar die ene keer zijn.

  De vraag is: áls ik influenza krijg, wat gebeurt er dan, wat is het risico? In ieder geval zit er de kans in dat ik dan opgenomen moet worden, met name als ik de bloedsuikers niet onder controle krijg door koorts e/o als ik niet kan eten e/o bij braken (bij dat laatste is in ieder geval interventie door een arts nodig bij diabetes) Ik heb een pomp en kan met de meeste ‘gekke’ bloedsuikers wel uit de voeten, dus sterk ontregeld zal ik niet raken, mits ik de koorts met pcetamol e/o ibuprofen kan onderdrukken. Niet eten is vanwege de pomp geen probleem zolang ik wel kan drinken en zo toch wat koolhydraten binnenkrijg. En als ook drinken niet lukt, zou iedereen medische zorg nodig hebben, diabetes/andere risicogroep of niet, dus dat laat ik bij m’n beslissing over inenten achterwege. Blijft het te overwegen risico beperkt tot: als ik ofwel de koorts niet kan onderdrukken, ofwel moet braken, heb ik medische interventie nodig.

  De vraag is dan dus: wil ik dat risico nemen?

  Daar ben ik voor mezelf nog niet uit. Maar mss dat je in m’n gedachtengang erover iets herkent of er wat aan hebt. Succes met kiezen!

 • Chaim
  Bijdrager

  Ik heb de griepprik vele, vele, jaren zonder nadenken opgehaald. Een weekje een pijnlijke arm en een dagje hangerig. Als je in de gezondheidszorg werkt (dat geldt ook in de UK, waar ik gewerkt heb), dan ben je verplicht een griepprik te halen.

  Twee jaar geleden voelde het opeens niet goed en heb ik het niet gedaan.
  Ik had er geen verklaring voor, het ging puur op instinct.
  Later werd bekend dat het het verkeerde vaccin was en niet tegen de heersende influenza beschermde.

  Vorig jaar heb ik opnieuw besloten om niet voor de griepprik te gaan. Het vaccin had een betere bescherming, maar nog steeds niet zo optimaal als voorgaande jaren.

  Ook dit jaar voel ik diezelfde aarzeling en ik vertrouw er voor mezelf op.

  Ik heb, in de jaren dat ik nog trouw zo’n prik haalde, twee maal influenza gehad. Niet een griepje, influenza met hele hoge koorts, nierfalen en nog wat grapjes.
  Ik zit dus niet op griep te wachten.
  Toch neem ik het risico, gewoon omdat het niet goed voelt.
  Niet goed voor mij, maar dat zegt helemaal niets over wat goed is voor een ander.

 • patrick1
  Bijdrager

  Hallo,

  Ik heb sinds augustus dit jaar ook de diagnose diabetes type 1 gekregen.
  Heb paar dagen terug die brief ontvangen en net als jij twijfel ik ook over de griepprik.
  Neig een beetje naar GEEN griepprik…

 • Mel83
  Bijdrager

  Ik ben ook erg aan het twijfelen, dit jaar ook voor het eerst een oproep. 4 jaar geleden De Mexicaanse griep gehad en daarna ieder jaar wel aan de beurt met elke jaar griep van toch minstens 2 weken.

 • Chaim
  Bijdrager

  Wat brengt jullie aan het twijfelen?
  Ik heb uitgelegd waarom ik twijfel en eigenlijk heb ik daar geen harde reden voor.
  Als ik @patrick1 en @mel83 goed begrijp hebben jullie nog niet eerder een griepprik gehad.
  Wat houd je tegen om de griepprik te halen?

 • Racingbike
  Bijdrager

  @ Ingeborg; Vroeger heb ik altijd netjes de griepprik gehaald. Zoals Chaim ook terecht zei de dag van de “shot” voelde je je niet optimaal gecombineerd met een stijve arm.

  Ongeveer 15 jaar geleden ging het keertje goed fout. Door de gehaald griepprik werd ik juist goed ziek.
  De huisarts heb ik opgebeld en de situatie uitgelegd.

  Het deed mij wel de ogen open en sindsdien haal ik de griepprik niet meer.

  En hoe vaak ik ziek ben, de laatste keer was 8 jaar geleden.

  En wanneer mijn man aan het snotteren is (verkoudheid), ik kom daar zonder kleerscheuren doorheen.

 • patrick1
  Bijdrager

  Ik heb eigenlijk nooit griep. En wil dat graag zo houden.
  Heb me laten vertellen dat de Griepprik niks meer is dan letterlijk de griep ingespoten krijgen zodat je lichaam antistoffen aan kan gaan maken.
  Omdat griep het enige virus is, dat zich kan muteren ben je nooit 100 procent imuum.

 • Anoniem

  Je krijgt niet zomaar griepvirus ingespoten, maar virus dat onschadelijk gemaakt is, zodat het zich niet kan vermenigvuldigen in je lijf. Voor zover ik heb begrepen (maar biologie op school is erg lang geleden) kunnen de meeste virussen muteren, alleen doen sommige soorten dat sneller dan andere en kunnen omgevingsinvloeden ervoor zorgen dat een virus sneller muteert om te overleven. Maar idd, je bent nooit 100% immuun, griep gedraagt zich nogal grillig volgens mij… Tja, ik ben er echt nog niet over uit.

 • Ingeborg
  Bijdrager

  Dank allemaal!

  Ik heb besloten het niet te doen, het voelt (ondanks de eventuele risico’s) niet goed.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Raar genoeg heb ik nog helemaal geen oproep gekregen, maar als ie komt ga ik niet, denk ik.

  Voornamelijk omdat ik me niet anders voel als vorig jaar, en ik me gewoon niet ‘ziek’ voel, en er niet echt een doorslaggevende reden voor zie. Ik voel me gewoon te gezond voor een griepprik.

 • DVN heeft een artikeltje dat eerder in Diabc stond voor jullie online gezet. Er word in behandeld wat ik hierboven ook al teruglas, maar misschien hebben jullie iets aan de invalshoek van de internist Fred Storms die het op een rijtje zet: Lees de panelvraag over de griepprik hier.

  En deze informatie van het RIVM is misschien ook interessant: Griepprik informatie RIVM.

 • Chaim
  Bijdrager

  Hartelijk dank voor de links. Het artikel van de internist is interessant!
  Persoonlijk heb ik wat minder vertrouwen in de “raadgevingen” van de RIVM, vanwege belangenverstrengeling die niet noodzakelijkerwijze in het beste belang van patiënten zijn.
  Maar zelfs de RIVM werkt met termen als “kan” en “mogelijk”.

  Iedereen moet hierin gewoon een persoonlijke keuze maken.
  Wie zich veiliger voelt met een griepprik, moet die gewoon gaan halen.
  Zolang nog niet bewezen is dat het vaccin schadelijk is, lijkt er geen reden om niet voor een griepprik te gaan, als je denkt dat dat het beste voor jou is.

 • Claudia08
  Bijdrager

  Na de vele (en langdurige) klachten die ik vorig jaar had na de griepprik, heb ik besloten de prik dit jaar niet te halen. Ik heb ‘m al die jaren gehaald (waarvan vele jaren met enige twijfel) maar ik ga het nu gewoon niet doen. Het voelt gewoon niet goed na vorig jaar. En als ik in mijn omgeving kijk hoeveel mensen er de afgelopen jaren griep (dus écht griep/influenza en niet zomaar ziek met een grieperig gevoel), dan zijn dat er maar heel weinig geweest. De kans dat je het krijgt is natuurlijk altijd aanwezig, maar dat is het ook als je de prik wél haalt. Mocht ik het onverhoopt toch krijgen, dan is het zaak dat ik mijn bloedsuikers zo goed mogelijk onder controle houd, maar buiten de diabetes om heb ik geen fysieke bezwaren waardoor ik makkelijk zou bezwijken aan de griep. Het blijft elk jaar weer een lastige keuze, maar dit jaar maak ik eens een andere…

 • vonkie55
  Bijdrager

  Vorig jaar en het jaar daarvoor heeft onze zoon inderdaad de griepprik gehaald (daarvoor had hij nog geen diabetes) en beide jaren toch griep gekregen terwijl hij voor zijn diabetes en dus voor hij in aanmerking kwam voor de griepprik nooit echt griep heeft gehad (wel verkouden etc maar dat kun je niet verwarren met echte griep). Beide keren dat hij griep kreeg werd er gezegd “ja ze hadden niet het goede virus in de griepprik). Het voelt inderdaad niet meer goed, ook zeker na die uitzending van Zembla dat het ook helemaal niet bewezen is dat het helpt. Dit jaar gaan we hem niet halen. Maar blijft een persoonlijke beslissing, als je je er veilig bij voelt zeker doen denk ik maar.

 • wymi
  Bijdrager

  nee ga ‘m niet halen. heb al meer als 15 jaar ofzo geen echt griep gehad. Wel eens een verkoudheidje, maar dat was het dan ook. Mocht ik het wel krijgen, dan ziek ik maar gewoon uit.

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik haal hem eigenlijk altijd, ooit een keer niet gehad door omstandigheden en toen kreeg ik de griep, en dan bedoel ik ook echt griep, gewoon 3 dagen helemaal kwijt, weet niet meer wat er in die tussentijd gebeurd is.

  Dus ja ik haal hem altijd, helemaal voorkomen doet het niet maar als je het krijgt is het veel minder erg dan zonder griepprik.

 • dewinterkost
  Bijdrager

  ik heb al reeds 56 jaar diabetes 1 ben 82 jaar oud ,ik haal ieder jaar de griepprik ,nooit last gehad en ook nooit griep dus.. gewoon WEL doen

 • Rodia1
  Bijdrager

  Ik heb tot op heden elk jaar trouw die griepprik gehaald en eerlijk gezegd ook niet echt de griep gehad afgezien van een verkoudheidje, dus voor mij staat vast dat ik deze dus weer ga halen.

  Ik heb naast diabetes ook nog COPD, dus voor mij erg belangrijk om die griep te ontlopen.

 • Thecla
  Bijdrager

  Ik heb eigenlijk een beetje het idee dat ik juist diabetes type 1 heb gekregen door mij te laten inenten voor de Mexicaanse griep. Dat speelde in 2009. In 2013 kreeg ik diabetes op 55 jarige leeftijd.
  Misschien een beetje kort door de bocht, maar opvallend is t toch wel.

 • Mel83
  Bijdrager

  Ik heb de griepprik toch gehaald. En moet zeggen dat ik er totaal geen last van heb gehad. Geen gevoelige arm etc, helemaal niets en de suikers zijn ook goed gebleven.

 • Chaim
  Bijdrager

  Fijn Mel :-)

 • Ben42
  Bijdrager

  De griepprik, veel besproken, binnen dit soort forums en er buiten.

  Weegt de effectiviteit van de prik op tegen de nadelen die de prik heeft. De effectiviteit is laag, de nadelen zijn ook laag. Mensen die ervaring met de nadelen hebben snap ik dat die zeer duidelijk kiezen om de prik niet te nemen. Mensen die een paar keer de griep hebben gehad snap ik ook dat ze de prik wel nemen.
  De beslissing is voor iedereen aan zichzelf. De griepprik wordt nog zo weinig gegeven dat er geen echte groepsbescherming is, dit maakt het dus een individueel besluit.

  Maar sommige redenaties vind ik geen hout snijden:
  want met een grotere groep mensen die afweerstoffen hebben, evolueren de griepvirussen ook tot meer resistentie
  Is dit dan inderdaad ook gebeurd met waterpokken, mazelen, kinkhoest, tetanus. Ziektes die door het inentingsbeleid bijna niet meer voorkomen. De mutaties worden vooral veroorzaakt door mensen die de griep wel tot ontwikkeling laten komen (en dus echt ziek zijn). Dus als het om de ontwikkeling van resistentie gaat zou je dus beter wel de griepprik kunnen nemen. Overigens maakt dat weinig uit omdat de meeste mensen geen griep prik krijgen.

  Griep is een ziekte die niet ‘veel’ voorkomt. De meeste mensen hebben maar zeer zelden de griep. De inenting voorkomt daar ook nog een niet alle gevallen van, de effectiviteit van de griepprik is daarom vrij laag. De schattingen lopen uiteen. De meeste mensen krijgen minder dan 1 keer per 10 jaar de griep. Een griepprik voorkomt dus maar 1 keer per 10 a 20 jaar de griep. Voor het voorkomen van 1 maal griep heb je dus 10 a 20 keer een griepprik nodig. Je kunt dan afwegen van heb ik liever 1 maal een ‘echte’ griep of 10 a 20 keer de injectie. De keuze is aan je zelf.
  (Sommige mensen hebben nog nooit de griep gehad, anderen krijgen de griep weer 1 keer in de 5 jaar).

  Overigens ik heb nog nooit een brand gehad, toch heb ik een brandverzekering voor mijn huis.

  Bij een flinke griepepidimie gaan er in Nederland zo’n rond de 1000 mensen ‘extra’ dood. Dit zijn over het algemeen wel ouderen en zwakken. Griep is dus niet helemaal onschuldig. Enkele diabeten kunnen ook erg ontregeld raken door de griep, ook voor diabeten is de griep niet helemaal zonder gevaar. Voor de meeste mensen is de griep een aantal dagen heel vervelend en meer niet.

  Voor mijzelf, ik heb relatief weinig last van de griepprik. Als ik met de griepprik eenmaal in de 20 jaar een ernstige griep kan voorkomen is dat voor mij de moeite waard toch iedere keer de prik te halen. Een keer een flinke week ziek kost meer dan 20 keer die prik halen. Voor andere mensen zal dit weer anders liggen.

  Succes met jullie keuze, eventueel voor de volgende jaren.
  Ben

 • FramblijXx
  Bijdrager

  Ik neem wel gewoon elk jaar de griep prik en heb er geen last van ! Het helpt natuurlijk niet voor alle varianten van de griep maar het gene wat ik uitkan sluiten doe ik graag (: want griep als je diabetes hebt is geen pretje 😜

 • Gottfried
  Bijdrager

  Ik heb gewoon de griepprik gekregen. En dat al zolang ik diabetes heb. ( 35 jaar).

  Nooit een probleem gehad.

  Maar ja, in deze tijd van Internet met al die “spook verhalen”.

  Juul

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.