Forums / Oproepen / HHS product ontwikkeling – Technologie en diabetes type 1

LauraH
Bijdrager

HHS product ontwikkeling – Technologie en diabetes type 1

Hi iedereen,

Onze project groep heeft gekeken naar problematiek van mensen met diabetes type 1. Nu zijn we met een aantal creatieve oplossingen gekomen en graag zouden we van jullie feedback willen ontvangen. Stel een top 3 samen en vertel ons waarom de ideeën in jouw top 3 behoren. Eventuele aanvullingen of opmerkingen zijn ook van harte welkom!

De ideeën:
– Anti-eenzaamheidsrobot om het tekort aan begripvolle sociale interactie te ”bestrijden”, mogelijk je te ondersteunen in je vragen en problemen omtrent diabetes en je te waarschuwen als je bloedglucosewaardes fluctueren en te hoog of te laag zitten.

– Lichaamsgevoelige sieraden die verschillende waardes kunnen meten en vervolgens feedback sturen naar een applicatie (bijvoorbeeld telefoon) De waardes kunnen zijn: bloed glucose level, hart ritme, stress, emoties, hormonen, beweging etc. Ook zou het mogelijk zijn een sieraad te creëren, waarin insuline capsules kunnen worden gestopt (als een soort insulinepomp). denk aan: smartwatch, smart bracelet, ketting, oorbellen, ring.

– Een interactieve/virtual reality game die niet-patiënten laat ervaren wat diabeten ervaren door middel van de magie van verhaalvertelling en sensorische stimulatie.

– ‘’Spork’’, slim bestek wat de koolhydraten meet wanneer je eet. Geen problemen meer met inconsistent insuline spuiten omdat je niet je bord volledig leeg eet, extra opschept of niet weet wat er in een maaltijd zit.

-‘’Clever Eye’’ een bril of lenzen die via een sensor je haarvaatjes en netvlies scant voor een verandering in bloed glucose levels en maaltijd kan scannen voor koolhydraatinname.

– Hormonaal sensorisch ondergoed die je bloed glucose waardes meet aan de hand van je zweet en hormonen.

-Een smart kussensloop die je waarschuwt en feedback geeft wanneer je een hypo of hyper hebt tijdens je slaap, door middel van het meten van hormonen/zweet.

18+ lijn:
– ’’Smart cock’’ een sensor condoom die je waarschuwt als je een hypo hebt tijdens sex. De condoom waarschuwt je via positieve/negatieve feedback of via een applicatie en stuurt informatie over de situatie door. Het zal de functie hebben om ook je partner te ”lezen”.

– ‘’You wanna ride my disco stick’’ a glijmiddel die verandert van kleur wanneer je een hypo of hyper hebt.

De feedback zou ons ontzettend helpen om iets te creëren waar jullie wat aan hebben. We horen graag van jullie!

Tags: 

 • Jasper
  Bijdrager

  Hoi,

  ik kom maar tot een top 1

  De kussensloop

  De rest van de ideeen spreken mij niet aan, maar wie weet iemand anders wel.
  Ik ben benieuwd, moeten de ideeën ook uitvoerbaar zijn of is dat niet van belang?

  – Anti-eenzaamheidsrobot
  Ik beleef geen sociale interactie met een robot ben ik bang.
  Gelukkig ben ik me ook niet bewust van een tekort aan begripvolle sociale interactie
  En voor vragen vind ik bijvoorbeeld dit forum wel handig.

  – Lichaamsgevoelige sieraden
  Dat moeten wel grote sieraden worden lijkt mij, een beetje de hoeveelheid van B.A.
  Baracus om er genoeg insuline en elektronica in te krijgen

  – ‘’Spork’’, slim bestek
  Het probleem is dat je voor de maaltijd spuit, iig met een pen, de bolus van een pomp kun je misschien nog aanpassen, daar heb ik geen ervaring mee.
  iets bijspuiten als je teveel koolhydraten op hebt kan wel maar je bord niet leeg eten is geen optie lijkt me.
  Wel handig om iets te hebben wat automatisch koolhydraten kan tellen, hoe het te laten werken lijkt me de uitdaging.

  – Hormonaal sensorisch ondergoed
  Ik loop liever in normaal ondergoed en meet liever met een aparte meter.

  -Een smart kussensloop die je waarschuwt en feedback geeft wanneer je een hypo of hyper hebt tijdens je slaap, door middel van het meten van hormonen/zweet.

  Dit lijkt me een goed idee, omdat dit je tijdens je slaap in de gaten houd en je kan wekken om hypo’s of hypers te corrigeren

  18+ lijn:
  – ’’Smart cock’’ een sensor condoom die je waarschuwt als je een hypo hebt tijdens sex. De condoom waarschuwt je via positieve/negatieve feedback of via een applicatie en stuurt informatie over de situatie door. Het zal de functie hebben om ook je partner te ”lezen”.

  Ik voel vanzelf wel of ik een hypo of hyper heb, daar wil ik geen kermis voor, zeker niet tijdens sex

  – ‘’You wanna ride my disco stick’’ a glijmiddel die verandert van kleur wanneer je een hypo of hyper hebt.

  Zelfde als hier voor, ik heb geen kermis nodig

  • LauraH
   Bijdrager

   Hi Jasper,
   Super bedankt voor het uitgebreide antwoordt. Om je vraag te beantwoorden, als we een top 3 hebben moeten we inderdaad gaan kijken naar de uitvoerbaarheid. Het uiteindelijke doel is één theoretisch kloppende prototype te ontwikkelen.

   Omtrent de grote van de sieraden en wat er precies in gaat moeten we zeker nog wat onderzoek doen. Alleen vergis je niet de technologie gaat hard. Als je naar de ontwikkelingen kijkt van de artificiële pancreas en hoe het van grote is gereduceerd met de jaren is het bewonderenswaardig. Toen ze begonnen met ontwikkelen was het zo groot als twee computers, nu is het al dunner en kleiner dan de gemiddelde insuline pomp.

   Het klopt dat je inderdaad voor een maaltijd spuit. We hebben echter van verscheidene diabeten te horen gekregen dat ze het lastig vinden om een schatting te maken. Vooral bij tapas of iets als cornflakes, waar je toch vaak onvoorzien extra van neemt. We hopen hierdoor ieder geval dat ze wat meer inzicht krijgen in hoeveelheden. Uiteraard zal het inschatten altijd een uitdaging blijven.

   Nogmaals super bedankt voor je feedback! Daar kunnen we wat mee.

   Hi Ben,
   Elke oplossing en uitvinding begint ergens.

   Hi Mark,
   Een snel cijfer scoren, zeker niet. Het is jammer dat dit bericht dit gevoel bij je opwekt. We hebben voorafgaand het bericht interviews afgenomen en staan nog altijd in contact met hun. Omdat we juist niet iets onnozels willen ontwikkelen wilde we graag de meningen van meer mensen horen die dagelijks met de ziekte moeten omgaan. Onze onderzoekspopulatie is adolescenten en dat er seks gerelateerde ideeën bij zitten komt omdat meerdere hadden aangegeven niet hun hypo’s te kunnen aanvoelen wanneer ze bezig zijn.

   Abisko,
   Bedankt voor de feedback. Ik wel je er wel op wijzen dat de game geen leedvermaak zal zijn voor niet diabetici. Eerder dit jaar is er een game uitgekomen in samenwerking met schizofrenie patiënten en de game heeft heel veel begrip voor de ziekten en inzicht te weeg gebracht.

 • Ben42
  Bijdrager

  Idee:
  Waarom niet gewoon een pilletje waarmee je diabetes volledig geneest.

  Dat is veel eenvoudiger en al de diabetische problemen zijn onmiddellijk opgelost.

  Leuk dat jullie ideeën hebben, maar een idee is nog geen oplossing.

  Ben

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik weet niet eens of ik dit bericht wel heel serieus moet nemen, weer van iemand die dit als een enkel bericht heeft en nooit iets anders heeft geplaatst, klinkt weer als iemand die voor school een snel cijfer wil halen, zaken als ‘onze projectgroep’ welke projectgroep ? wat hebben wij eraan als doelgroep ?

  ik weet wel wat de antwoorden zullen zijn weer iets waar wij geheel NIKS aan hebben, de projectgroep mag een ding doen, een middel verzinnen om al deze leerlingen en andere figuren die ons forum willen misbruiken voor hun schoolcijfers en vage doelen te weren

 • Beste Markpompje

  Vaak heb je gelijk vwb scholieren. Wij weren vage vragen en links naar online enquêtes van dat soort ‘snelle scoorders’. Maar bij het topic van LauraH moet ik toegeven dat ik juist moet glimlachen. En de suggesties van Jasper vind ik ook super creatief! Als je hier geen inhoudelijke bijdrage aan wilt leveren is dat natuurlijk prima. Maar dit topic dat voor iedereen toegankelijk is (dus ook de reacties!) vinden wij een leuke aanvulling op onze levendige community.

  Groetjes
  moderator

 • Markpompje
  Bijdrager

  Levendige community ? ik was even van mening dat diabetes een serieuze zaak is, maar blijkbaar vinden sommigen het een lachertje blijkbaar een platform voor seks robots, glijmiddel en andere speeltjes ?

  ik had van iets als dit forum toch wel een serieuzere aanpak verwacht.

 • MTBFredje
  Bijdrager

  Ik ga voor de anti diabetespil ;-)
  Ik zie meer in de stamcel technieken waar ze mee bezig zijn.

 • Abisko
  Bijdrager

  Markpompje

  Dit is idd een schoolgroep die een opdracht rond diabetes heeft en dit op losse manier probeert te doen. Beter dan enquete, leeftijd en type diabetes.

  -Ik ga voor het computerspel voor anderen. Gewoon om te laten zien dat hoe goed ze het ook proberen het nooit goed zal zijn en het altijd zal mislukken. Wat leedvermaak voor niet diabetici.

  Die robot: ik wil niet gewaarschuwd worden als ik te hoog of te laag zit. Dat doet mijn meter al.
  Altijd het idee dat er iets toekijkt op mij.

  Ik wil een robot om tegen te schelden als het misgaat.

  Die lijn voor s’nachts is leuk

  Dat slim bestek is leuk. Insuline nemen voor het eten en dan hopen dat je eet wat nodig is, is een probleem.

 • Markpompje
  Bijdrager

  je wil niks onnozels ontwikkelen en je komt met sexpoppen en glijmiddel e.d. kom nou zoiets kan ik met de beste wil van de wereld niet serieus nemen en zoiets hoort hier gewoon niet thuis.

 • Anke
  Bijdrager

  Jammer Markpompje, dat je er zo over denkt. Het is juist leuk dat er vanuit een onverwachte hoek gekeken wordt. Inderdaad met een glimlach lees ik het voorstel van LauraH. En het lijkt mij dat de groep heel wat moeite doet om de opdracht van school tot een goed einde te brengen.
  Wat mij het het leukst lijkt:
  Een interactieve/virtual reality game die niet-patiënten laat ervaren wat diabeten ervaren door middel van de magie van verhaalvertelling en sensorische stimulatie.
  Het kussen lijkt me zinvol voor eigen gebruik. Nu maakt mijn man me wel eens wakker als hij =merkt dat ik een hypo heb. Beter dat ik op tijd door zo’n kussen zelf gewaarschuwd wordt en maatregelen kan nemen.
  De andere dingen spreken mij niet aan.
  Succes!

 • Ben42
  Bijdrager

  Mijn reactie was op:
  Nu zijn we met een aantal creatieve oplossingen gekomen en graag zouden we van jullie feedback willen ontvangen.

  En nu heb ik absoluut geen bezwaren tegen ideeen. En daarbij realiseer ik me best wel dat ideeen zelden tot realisatie komen. Hoe meer ideeen hoe beter, maar presenteer deze dan niet als oplossingen tot het moment dat er ook nagedacht is over de realisatie van het idee.
  Het idee van een pil die diabetes geneest is natuurlijk het ultime idee voor de huidige diabeten, maar de realisatie daarvan is nog wel heel ver weg.

  Als je naar de ontwikkelingen kijkt van de artificiële pancreas en hoe het van grote is gereduceerd met de jaren is het bewonderenswaardig.
  Er is nog helemaal artificiële pancreas, van welke grote dan ook. De prototypes die momenteel worden geadverteerd als “artificiële pancreas” voldoen nog helemaal niet en bestaan nog steeds uit 2 pompen, dus veel groter dan wat door u gesuggereerd wordt.

  En wat de 18+ oplossingen betreft, ook in de tram wil ik kunnen controleren op een hypo, dat idee van boven de 18 zal zelfs als het al gerealiseerd wordt geen acceptabele oplossing zijn.

  Wat willen we graag als diabeten:
  1. Genezen.
  2. Een teruggekoppeld insuline / bloedsuiker systeem. (De artificiele pancreas.)
  3. Continu monitoring.
  4. Niet invasieve monitoring.

  De vorm waarin is veel minder belangrijk dan de werkelijke realisatie. Alleen nadenken over de vorm is vrij zinloos als daarachter geen realisatie schuilgaat. Ideeen die al eens langsgekomen zijn horloges, stikkers op de arm, tatoe’s, nagelak die verkleurd, lenzen die bg meten en zo nog tientallen vormen (of misschien wel honderden).

  En zolang er niet over realisatie is nagedacht, dan kies ik nog steeds voor de pil die diabetes geneest.

  Ideeen over de vorm is leuk, maar dit zijn nog lang geen oplossingen. Daarom noem iets geen oplossing indien er nog niet over de realisatie is nagedacht.

  Ben

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.