Forums / Voeding / Hoe beginnen met koolhydraat beperkt dieet

Bianca
Bijdrager

Hoe beginnen met koolhydraat beperkt dieet

Ik lees veel goede verhalen over het koolhydraat beperkt dieet en overweeg om er ook mee te gaan beginnen.
Ik weet alleen niet zo goed hoe.

Ik gebruik sinds een maandje 1x daags metformine en heb ongeveer 30 kg overgewicht.

Dit is ongeveer mijn dagelijkse maaltijd:

Ochtend (7 uur)
2 grof volkoren boterhammen met dieetmargarine en kaas (40+) of filet americain of leverpastei
1 beker koffie zwart

Tussendoor
1 beker koffie zwart
2 glazen water

Middag (12 uur)
2 grof volkoren boterhammen met dieetmargarine en kaas (40+) of filet americain of leverpastei of gekookt ei
1 beker karnemelk

Tussendoor
1 stuk fruit (perzik, watermeloen, appel, aardbeien)
2 glazen water

Avond
2 aardappelen
2 scheppen groente
1 stuk vlees (van gehaktbal tot saucijs en karbonade tot kipfilet)
2 lepels jus (poeder in water)

Tussendoor
1 kop koffie
2 glazen water

Daarnaast loop ik ongeveer 7x per dag een rondje (10 minuten) met onze pup en fiets ik naar de winkel of andere afspraken.
Meer bewegen zal lastig worden ivm mijn fibromyalgie.

Zijn jullie begonnen via een dietiste? Of gewoon op eigen houtje? Heb je een boek met recepten? Wat eet je bijv. als ontbijt?
’s middags een salade en ’s avonds geen aardappelen dat lukt wel. Maar begint dat uiteindelijk niet te vervelen?

Hoor het graag!

groetjes Bianca

Wie helpt me op weg. Het gebruik van de medicijnen staat me zo vreselijk tegen. Ik wil er zo graag vanaf.

  • djoois
    Bijdrager

    Op zoek gaan naar een diëtiste die koolhydraatbeperkt eten omarmt lijkt mij het beste advies. Op internet staat best veel qua recepten, maar iedereen is anders en reageert anders, waardoor je het beste een eetpatroon op maat kan gaan uitproberen.

    Niet elke diëtiste wordt vergoed vanuit de ketenzorg, dus overleg met je behandelde arts is raadzaam. Succes!

  • Wout1988
    Bijdrager

    Wat ik uit ervaring kan zeggen- over een nieuw dieet in het algemeen -is om te bepalen waar je heen wilt en je lichaam er langzaamaan, aan te laten wennen. Af en toe ben ik te hard richting mezelf, maar bedenk me dan dat het niet erg is zolang ik het de volgende keer beter doe. Hoop dat je daar wat aan hebt in verband met de overgang naar een ander dieet.

    Het brood zou ikzelf vervangen door iets met fruit en havermout pap, tussen de middag maak ik meestal een wrap met kaas, tomaat, verse pesto- omdat ik toch iets van brood nodig heb -en ’s avonds eet ik helemaal geen koolhydraten, dus alleen een stukje vis met een salade. Het is erg weinig, maar omdat ik er nu aan gewend ben lukt het. De overgang is wel moeilijk.

  • In het RTL4 nieuws van woensdag 1 juni was er een item over het gebruik van voeding als behandelmethode voor diabetes Type 2. Iemand met diabetes vertelde hoe het aanpassen van zijn voeding ervoor had gezorgd dat hij geen medicatie meer hoefde te gebruiken. Met een aangepast eetpatroon kan inderdaad bij een aantal mensen met diabetes type 2 de dosering glucoseverlagende medicijnen verlaagd, of zelfs afgebouwd worden.
    Wat kun je beter wel en niet eten?

    Kenmerken van een voedingspatroon waar mensen met diabetes type 2 baat bij kunnen hebben:

    • Schrap suikers en snel opneembare koolhydraten uit het dieet. Denk hierbij aan suiker, honing, oersuiker, frisdrank en vruchtensap, wit meel, witte deegwaren, wit brood, gebak, koekjes, zoutjes, aardappelen, witte rijst.
    • Gebruik bij voorkeur geen bewerkte, kant-en-klaarproducten of half kant-en-klaar producten (pizza, sauzen uit potje of pakje etc.).
    • Kies voor veel groenten en een kleine hoeveelheid fruit ( hele vrucht en geen sap).
    • Gebruik zuivel, zoals volle yoghurt en kwark en kaas, noten, zaden, olijven, vis, ei, gevogelte en vlees.
    • Gebruik voor bereiding olijfolie, raapzaadolie, en boter.
    • Gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout.
    • Drink water, koffie en thee.
    • Gebruik een kleinere hoeveelheid traag opneembare koolhydraten in de vorm van volkoren graanproducten, peulvruchten.
    • Gebruik een goed ontbijt en een lichte avondmaaltijd.
    • Probeer tussendoortjes te vermijden of neem wat noten, kaas of olijven.
    • De aanbevelingen komen overeen met aanbevelingen in de Voedingsrichtlijn van de Nederlandse Diabetes Federatie 2015.

      In combinatie met beweging
      In combinatie met voldoende bewegen, bij voorkeur 1 uur per dag, voldoende ontspanning en nachtrust en zo nodig gewichtsafname, wordt het lichaam gevoeliger voor de eigen insuline. Hierdoor is het mogelijk dat men kan volstaan met minder bloedglucoseverlagende medicijnen.

      Let op: mensen met diabetes die hun eetpatroon drastisch willen wijzigen, moeten dit vooraf bespreken met hun behandelaar. Als de medicijnen niet tijdig aangepast worden, kan een te lage bloedglucosewaarde optreden.

  • ga op zoek naar een dietist die verstand heeft van medicatie en omkeerbaarheid voeding en leefstijl. Zo kan je een mooie afstemming maken tussen je leefpatroon en eenander voedingspatroon.
    Groet Danielle Westerman dietist

  • anoniem
    Bijdrager

    Laat je door verwijzen naar een diëtist. Zij kan je hierin begeleiden. Dit heb je zeker nodig en contact met je DVP og POH, want je medicijnen zullen snel aangepast moeten worden bij dit dieet. Heel veel succes en laat hier nog een horen hoe het gelopen is.

    Groetjes

  • PrikRaak
    Bijdrager

    Hier een aantal [Engelstalige] artikelen over low-carb diëeten:
    http://diatribe.org/home-run-breakfast-diabetes
    http://diatribe.org/low-carb-vs-high-carb-ii-my-diabetes-diet-battle-continued

  • Mel83
    Bijdrager

    Ik ben nu een paar weken aan het koolhydraatarm brood. Ik haal het zelf bij de AH maar Jumbo verkoopt het ook en ik zie echt verschil in mijn bloedsuikers.

    • turfstraat1
      Bijdrager

      Het koolhydraat arme brood is het lekkerst bij een warme bakker. Het brood van de Jumbo en AH vond ik niet te eten.
      Mijn suikerwaarden zijn in 3 maanden enorm gezakt. En dat alleen al van het brood.

  • maariz
    Bijdrager

    Ik moet ook aan een koolhydraatarm dieet (nog niet begonnen).
    Heb al de recepten en wat ik wel en niet kan/mag eten/drinken.

    Ik heb echter nog een aantal vragen over ervaringen wat betreft de bloedsuikers:
    – als je strikt naar dit dieet overgaat krijg je dan gelijk bloedsuikerdips ?-
    – en hoe vang je dit op ?
    – wat kan ik verder verwachten ?
    – zoals beroerd voelen of aanvoelen dat er een dip aankomt ?
    – wel of geen druivensuiker innemen ?
    – ?

    .
    Wie kan ervaring(en)/tips delen svp ?

    .

  • PrikRaak
    Bijdrager

    @maariz
    Met een kh beperkt dieet heb je juist mindere uitschieters naar onder en boven.
    Bij een hypo is druivensuiker of een ander snel kh de oplossing. Bij mij werkt granola, die krokante muesli, erg effectief. Als je begint zou ik iets vaker bs meten om een idee te krijgen hoe jouw lichaam reageert.

    • maariz
      Bijdrager

      Prikraak,

      Bedankt voor je reactie.

      Maar Granola (krokante muesli) eet ik niet tenzij dit glutenvrij is.
      .

      Ik gebruik wel 2 soorten medicatie (geen insuline) en heb geen strips, kan dus geen bs meten.

      Groeten, Maariz

  • tineke
    Bijdrager

    Ik ben ook gestart met een koolhydraat arm dieet drie weken geleden. Tot mijn verbazing zakten mijn bloedwaardes en waren ze mooi stabiel. Ook mijn buikvet verdween als sneeuw voor de zon. Met wat goede receptenboeken was het geen straf, juist een avontuur. Van 4 tabletten metformine zit ik nu op 2 per dag. Ik heb eerst wel enorm last gehad van zweten en trillende, slappe benen. Afkickverschijnselen van de suiker?? Verder neem ik curcuma, 1 capsule per dag. Door de curcuma geen ontstekingen meer (blaas en artrose) en hierdoor geen pieken meer in mijn suikerwaardes.

  • Mel83
    Bijdrager

    Mijn suikers doen het ook goed op koolhydraatverlaagd brood. Die van de AH en van het merk Atkins (ook te koop bij AH) zijn goed te eten.

  • Anoniem

    Mss een domme vraag, maar ik begrijp de granola en de havermout met fruit niet helemaal. Mijn glucose piekt daar juist op. Die voedingsmiddelen zitten toch ook juist bomvol met koolhydraten? Of heb ik dat mis?

  • PrikRaak
    Bijdrager

    @Emmy
    De granola of havermout is inderdaad als je een te lage bloedsuiker hebt (hypo) en het snel weer wil laten herstellen naar een hogere, normale, waarde.

  • Ytsma
    Bijdrager

    Havermout zou je geen piek moeten geven.
    Het zorg nou juist voor een mooi laagje in je maag waardoor koolhydraten langzaam worden opgenomen.

  • Anoniem

    @prikraak: dank voor de opheldering! :)

  • Suikerpietje
    Bijdrager

    Ik gebruik nu sinds half maart een koolhydraat beperkt dieet (n.a.v. uitzending Nieuwsuur op 13 maart). Daar werd gepleit voor beperking van het aantal koolhydraten.
    Voor het maken van lekkere maaltijden raadpleeg ik een boek met de titel Afvallen met de wet van Harriet (schrijver is Harriet Verkolen – diabetes verpleegkundige en diëtiste).

    In een half jaar tijd ben ik 10 kog afgevallen. Ik hoef niet meer te spuiten (nam 52 eenheden).
    Voorbeen van een dag menu:
    ’s morgen Magere kwark (225gr) met 15 gr ongezouten noten en twee gedroogde pruimen
    Lunch 100 r gerookte zalm met een roerei.
    ’s avonds 100 gram sperziebonen, 100 gram broccoli, een bal gehakt en een kleine aardappel.
    Voor de rest vermijd ik koek, snoep en gewone frisdrank.

  • Poehbeer
    Bijdrager

    In overleg met mij diëtist en de poh ga ook ik starten met een koolhydraat arm dieet. Het dieet wordt door de diëtist in overleg met mij en naar aanleiding van mijn eetgewoonten samen gesteld. Ik heb wel een voorbeeld dieet gezien maar het schijnt voor iedereen persoonlijk gemaakt te worden. Ik heb al veel gezocht op internet naar tips en recepten. De startdatum ligt ook vast en daar heb ik nu dus naar toe kunnen werken (nog even stiekem genieten van wat ik straks niet meer mag :-) ). Net als Tineke probeer ik het te gaan zien als een avontuur/uitdaging om gezond en lekker te eten. Mochten jullie nog tips hebben over hoe vol te houden of een lekker recept willen delen, ik hou me aanbevolen!

    Op 30 augustus naar de diëtist, de dag daarna de goede producten in huis halen en dan gaat mijn koolhydraat arme avontuur op 1 september beginnen. Ik hoop dat mijn bs waardes zullen dalen en dat ik kan minderen met medicatie (3X daags 850 gr metformine en 1X daags 3 tabletjes glicazide van 30 kg) ook een positief effect zal hebben op mijn gewicht.

  • Poehbeer
    Bijdrager

    Lang leve de t9 functie. In bovenstaand bericht moet het natuurlijk 30 milligram glicazide zijn ipv 30 kilo! Ook metformine in milligram.

  • kiwiina
    Bijdrager

    Ik heb inmiddels zelf achterhaald, dat je niet een koolhydraat arm dieet moet volgen als je een trage schildklier hebt! (hypotheryoidum). Wel trage koolhydraten eten, zoals peulvruchten, havermout, roggebrood!

    Wilde ik even met jullie delen ;-)

  • plantje
    Bijdrager

    Hoi Bianca,

    Koolhydraat arm en dus eiwitrijke voeding is op de lange termijn een aanslag op je nieren!! Je lichaam is gebouwd om te functioneren op koolhydraten en zetmeel. Om toch van je DM2 af te komen kun je gebruik maken van koolhydraten zoals ze in de natuur voor komen. Dus onbewerkte voeding. Meer weten? Lees erover op McDougall. com (effe door Google gooien). Hij is arts en geeft adviezen en de uitleg over hoe en waarom het werkt. Succes met proberen. Het werkt bij mijn man uitstekend, hij was zwaar diabetes patient en heeft nu al jaren een stabiele bloedsuikerwaarde van 5.0. En hij heeft nu nog overgewicht, dus daar ligt het niet aan. Zijn dieet volgt hij keurig met hier en daar een traktatie voor alleen echt bijzondere momenten.

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Ben ouwe rot in koolhydraat arm en vrij eten.
    Hier in het kort gewoon wat produkten om iedereen te helpen bij het koolhydraatarm eten:

    -Alpro Soya Light Drink “Choco” en idem “Nature”
    -dr. Oetker Mousse Light Chocolade
    -Ijsboerke Icy vanille ijs

    -Cereal Glucocontrol Fruitbeleg (jam) in de 3 smaken Aardbei, Abrikoos en Bosbessen.
    -Canderel Chocopasta met hazelnoten
    -Prodia Chocopasta

    Cereal Melkchocolade
    Cavalier Pralines
    Canderel chocolade Dark (Noir / puur)

    Brood: Atkins volkoren brood bij (oa?) Albert Heijn (snel uitverkocht ik bestel ze liever telf). Normaal volkorenbrood 15 gr koolhydraten per sneetje, Atkins 5 gram!
    Moeilijk te krijgen, veel supermarkten hebben eiwitrijk (= koolhydraararm) volkorenbrood met 10 gram koolhydraten per sneetje. Deze broden kosten 2 euro /halfje.

    Rijst, noedels, spaghetti:
    Het nieuwe produkt “Zero” in bovengenoemde variaties is gemaakt van de Kojnak wortel, bevat per portie van 200 gram 0 gram (ja nul !!) koolhydraten, en slechts 9 calorien.
    Te koop in de Action portie 1 euro verpakking openen , afspoelen, 2 min koken en eten.
    Gebruik het zelf veel om soep meer “body” te geven. Of met kipragout of tomaten met vlees – saus.

    Snoepen, ik heb ontdekt dat ik mijn behoefte aan zoet (chocolade, banaan, druif, kers en mango) goed kan beheersen dor het eten van mini trostomaatjes. Die zijn wat zoeter sappiger en goedkoper dan cherry tomaten. Staan gewoon altijd op tafel en snoep er dan een stuk of 6 per dag. Sindsdien aanmerkelijk weinig behoefte aan snoep.
    Drink overigens ook iedere dag een glas tomatensap goed tegen oa (prostaat) kanker!

  • Anoniem

    @sugarboy: super, hartelijk dank voor de tips voor producten. Van de Konjak producten had ik niet eerder gehoord. Ik had de warme maaltijd al achteraan m’n lijstje gezet van wat ik vervang door minder en langzame koolhydraten; omdat ik het langere tijd wil volhouden, pas ik m’n dieet gelijdelik aan, 1 product per 1 á 2 weken. Reden dat ik de warme maaltijd achteraan zette, was dat m’n vriend en ik beiden te maken hebben met een combi pakketje van verschillende chronische aandoeningen en we ‘savonds vaak te moe zijn om te koken, waardoor P-maaltijden al snel overheersen in ons weekmenu. Frietjes in de actifry, een pizza in de oven, of, als we n keer wél energie hebben, een hele grote pan met pasta, mie of rijst (in porties invriezen en later opwarmen). Die zero pasta producten kunnen echt een uitkomst voor ons zijn, iig wat de invries/opwarmaaltijden betreft. Ik ga ze binnenkort proberen.

  • Anoniem

    Ik heb m’n geliefde beschuitje met hagelslag in de ochtend, vervangen door ‘wolkenbroodjes’ zoals de Appie ze noemt. Hier vind je het recept: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187573/wolkenbroodjes

    Op z’n Amerikaans gaan ze door het leven als ‘oopsies’, waarvan veel recepten online te vinden zijn, bijvoorbeeld: http://www.lowcarbchef.nl/recept/oopsie-brood/

    Ik bereid ze zelf liever op een lagere temperatuur wat langer, dan op hogere temperatuur in kortere tijd, maar da’s net waar je voorkeur naar uitgaat. Ik heb gemerkt dat je ze goed kunt invriezen als je ze eerst helemaal laat afkoelen. Ik doe ze dan per stuk in een plastic zakje of tussen wat folie of bakpapier (net wat ik in de la heb liggen) en haal ‘savonds 1 voor de volgende ochtend eruit.

    Omdat er een half ei per stuk in zit, is het mss minder geschikt bij verhoogd cholesterol.

    Voor bovengenoemd recept is het nodig om de eieren te splitsen en het eiwit stijf te kloppen. Een nuttige beschrijving om dit te leren vond ik hier: http://www.dekooktips.com/tip-truc/eiwit.htm

    Veel bakplezier en eet smakelijk!

  • anita53
    Bijdrager

    Hallo Emmy,
    Misschien een tip voor je?
    Lange tijd was ik ook te moe om ’s avonds te koken. Inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden gelukkig. Toen ben ik er naar overgestapt om ’s morgens – als ik nog wel energie had – alles al klaar te zetten. Ik maakte toen simpele, maar wel verse en gevarieerde maaltijden. Zo schilde ik dan ’s morgens al de aardappelen en maakte de groente ( bv. behoorlijke portie sperziebonen) schoon. Dan iets simpels erbij. Als het al klaar staat kook je het wel. Of al ’s morgens een pan erwten- of tomatensoep maken, hoef je ’s avonds alleen te warmen. Misschien iets aan vitamine verlies, maar naar mijn idee eet je dan altijd nog beter dan met een diepvries pizza of patatjes, waar je al gauw mayonaise bij eet.

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Overigens, ik eet 9 sneden van dit volkoren Atkins koolhydraar arm brood. eet geen aardappels rijst of noedels meer, hooguit 1 -2 x per week kleine hoeveelheid.

    Soep vooruit klaar maken, ook veel sauzen. Die worden zelfs lekkerder als ze een tijdje staan! En invriezen natuurlijk. Als je je koelkast echt koud hebt staan kun je makkelijk een week eten goed houden in de koelkast, zeker als dat ook nog eens afgesloten in Tupperware boxen zit, in de koelkast.

    Die bovengenoemde kipperagout maken wijzelf met veel champignons en gekookte kip, Wordt niet gebonden.

  • PrikRaak
    Bijdrager

    Ik (diabetes1) ben verbaasd als ik koolhydraten arm dieet lees en tegelijkterijd hagelslag, cereal, chocopasta, 9 sneden brood, friet, pasta, pizza, rijst, noedels, spaghetti. Dat zijn allemaal koolhydraten bommen! Met een FSL zie je dat goed.
    En dan wel het eitje laten liggen vanwege de cholesterol. Een normaal [en diabeticus] persoon kan gerust elke dag een ei eten.

    Ik eet 3 (15g kh) sneetjes brood/dag. Als broodbeleg vlees, kaas, sandwichspread. Als snacks nootjes (pindas, hazelnoten). Verder veel groente, yoghurt, vlees. Per dag eet ik ruim minder dan 100g kh en ik ben groot, 190cm.

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Prikraak, lees eens, wat die lijst van mij betreft, al die produkten zoals die rijst en noedels zijn vervangers voor de “echte”. Hierin is geen enkele !!!! koolhydraat. Ook de cereals en het hele lijstje zijn speciale produkten met slechts 4,5 % koolhydraten vergeleken met het aantal koolhydraten van gewone produkten bv gewone chocolade.
    Voor die 3 sneetjes volkorenbrood die jij eet neem ik 9 Atkins sneetjes volkorenbrood en krijg dan pas (net als jij met 3) 45 gram koolhydraten in.
    Zoek dus even de genoemde produkten op in het internet, dan weet je wat het precies is, wat het kost en waar het te krijgen is.

  • Anoniem

    @prikraak: ik heb niet gezegd dat pizza of patat gezond is. Ik heb gezegd dat ik het vaak eet en dat het op mijn lijstje staat om te veranderen. Ik heb ook niet gezegd dat je het wokenbroodje/oopsie niet zou moeten eten (waarom zou ik dan een link naar recepten posten) maar dat het voor mensen die al een verhoogd cholesterol hebben, mss niet handig is.

    @anita53: goede tip, het eten ‘panklaar’ maken in de ochtend. Ik zal eens kijken wat ik daarmee kan en of het voor ons werkt. Dank!

  • kefir
    Bijdrager

    Mijn ervaring is dat ik al 7 jaar diabeet ben type 2 zonder medicijnen. ik stond 7 jaar geleden op 12.5
    Ik ben erg tegen medicijnen en heb een alternatief gevonden bij een kliniek in Eindhoven Thalamo
    de therapeut heet Michael van Gils hij heeft me geadviseerd om een koolhydraat vrij dieet te volgen met daarbij supplementen. Het dieet is goed vol te houden je mag vetten gebruiken. Wat fruit betreft gebruik ik alleen bramen, kruisbessen, frambozen omdat je toch fruit moet hebben zijn dat de soorten die de minste koolhydraten bevatten. Tot nu toe is het me gelukt om nog steeds zonder medicijnen te leven en heb steeds beter geleerd wat je wel en niet kunt eten.

  • Alcedo
    Bijdrager

    Het South Beach dieet (http://www.hetsouthbeachdieet.nl/) het dieet van Dr Frank en het dieet van Yvonne Lemmers: http://gripopkoolhydraten.nl/ met allemaal heerlijke recepten zonder koolhydraten. Maar dan helemaal geen brood meer, geen aardappelen, geen pasta, geen rijst, geen alcohol, maar wel vis, vlees, groenten en veel eieren en noten.
    Al deze diëten gaan uit van een eerste strenge fase waarin je voornamelijk eieren eet, later mag er weer wat meer. Je kan er behoorlijk mee afvallen
    Maar hou je het vol al je maaltijden zonder brood? Elke dag alleen vis of vlees met groenten? Die eieren komen je al na enkele weken de neus uit, ook al kan je er wolkenbroodjes van maken ;-) ook die gaan je op den duur tegenstaan.
    Ik weet uit onderzoeken waarover je kan lezen op internet dat je lichaam behoefte heeft aan koolhydraten, die kan je zomaar niet weglaten. Als we kijken naar het dieet van onze voorouders, toen ze nog in berenvelletjes rondliepen, dan aten ze de hele zomer alle fruit, vlees, vis en groenten die ze konden vinden en in de winter aten ze alles wat ze buiten de koelkast konden bewaren, dus noten, gedroogd vlees en zaden. Daar kwam bij dat ze veel moesten bewegen om aan hun eten te komen. Misschien is dat wel het beste dieet?

  • anita53
    Bijdrager

    Ben zelf helemaal “genezen”van al die diëten: Gok / anderszins koolhydraat beperkt, het tegenovergestelde: veganistisch. Je kan er behoorlijk van afvallen, dat beloven ze, maar ik niet! Heb ze lang genoeg én consequent volgehouden. Het ene lijf is klaarblijkelijk het andere niet. Ik begon me na verloop van tijd bij alle diëten behoorlijk vervelend, lamlendig, niet fit te voelen, met ofwel constipatie erbij of draaierig en behoorlijk “gassig”. Niks voor mij kan ik nu uit ervaring zeggen.Terug naar hoe ik gewend was te eten. Niks mis mee, want ik at best wel gezond. Hooguit dat ik binnenkort ga letten op hier en daar ietsje minder, moet namelijk even bij komen van al dat extreme.

  • Anoniem

    @bianca: Ik heb je eerste post nog eens gelezen. Volgens mij eet je al behoorlijk koolhydraat- en energiebeperkt, en 7 x 10 mins is toch al ruim een uur per dag ‘matig intensieve’ beweging, zoals dat zo mooi heet. Kan het zijn dat het overgewicht wat je noemt, door medicijngebruik is ontstaan of in stand gehouden wordt? Ik heb ook fibromyalgie en gebruik anti-depressiva ter pijnbestrijding. Een bekende bijwerking daarvan is overgewicht, al is dat bij mij niet de boosdoener, maar dat is per persoon natuurlijk verschillend. Dit is gewoon maar even een gedachte die in me opkwam. Heb je trouwens al veranderingen aangebracht in je diëet? Ben benieuwd hoe het daarmee nu gaat?

  • ettie
    Bijdrager

    Er is me op dit topic gewezen door iemand van facebook waar ik bij een groep ben koolhydraat arm
    ben veel overgewicht een gemiddelde suiker van 9 moest er wat gebeuren en de knop is om
    na 9 weken heb ik onderstaande resultaat
    8 kilo lichter en een compliment van de internist
    Hallo Ettie,
    Hba1c is 6.0%, chol 3.6, hdl: 1.4, ldl: 1.9.
    Prachtige waardes.
    ik ben er nog lang niet maar wel op de goede weg
    ik gebruik insuline maar al 50 eenheden gezakt en ik krijg best veel eten
    Alleen anders geen brood geen pasta en geen aardappelen , je gaat op een andere manier eten je gaat op vetten over en die verbranden en het is echt zo
    Ik wilde er nooit aan en dacht ja zal wel , maar kijk het is echt zo
    Een voorbeeld van wat ik eet
    ik begin de dag met griekse yoghurt met lijnzaad en een handje walnoten en 2 koppen lauw water
    bij de koffie heb ik 2 plakken zelfgemaakt pindakaas cake (heerlijk)
    Middag eten een salade met vaak vis maar kan ook met kip of iets anders en een ei of 2
    tussendoor veel water drinken
    in de middag weer mijn pindakaas cake een paar stukjes kaas of worst ( ja dat mag ook) en dinee eet ik gewoon mee alleen haal ik de aardappels eruit of ik pak zero pasta
    in de avond vaak koffie met slagroom je moet tenslotte vetten hebben en vaak nog een worstje of iets anders komkommer met brie of met roomkaas eet ik ook veel is mn suiker te laag pak ik een wasa met flink boter en kaas , is het veel te laag pak ik dextrose
    Nogmaals ik wilde het niet geloven maar zie mijn resultaten waar ik heel trots op ben

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Pindkaascake Ettie?!

    Waw, dat lijkt mij overheerlijk.

    Recept graag!

    Sugarboy, binnenkort Pindakaascakeboy ?!

    • ettie
      Bijdrager

      pindakaasbrood
      Zo lekker dit! Pindakaasbrood, 1,7gr khd per plakje
      Nodig 280gr pindakaas
      4eieren
      40gr Griekse yoghurt
      2tl kaneel
      2tl bakpoeder
      1/2tl zout
      25gr gemengde pitten
      Oven voorverwarmen op 180gr
      Alles door elkaar mengen, op de pitten na, tot je een smeuïg geheel hebt, in cakevorm gieten, pitten erover strooien en 40 min in de oven

  • Hoi Ettie

    Wat een ontzettend lekker recept lijkt dit! Het lijkt me wel leuk om dit te delen op de Facebook van DVN. Heb je er misschien ook een foto van gemaakt? Als je het leuk vindt, mag je die even mailen naar moderator@dvn.nl.

    Groetjes Moderator.

    • ettie
      Bijdrager

      het recept is niet van mij hoor maar komt van de facebook groep KHA dieet met week menu

  • JohnPC
    Bijdrager

    Hoi Bianca,

    Wellicht kom ik een beetje als mosterd na de maaltijd nu het al weer november is.
    Toch wil ik je een hart onder de riem steken.

    Ik ben medio februari dit jaar begonnen met het implementeren van de koolhydraatarme levensstijl in mijn leven. Inmiddels zijn de artsen het er over eens, dat ik met mijn huidige waardes diabetes type 2 af ben. Dus ook geen enkele medicatie meer.

    De beste resultaten worden behaald door geen brood en broodvervangers, fruit, pasta, rijst, granen, zetmeelrijke groenten of zuivelproducten (behalve kaas, room, boter, volle melk en Griekse yoghurt) te nuttigen. Eet in deze fase geen zaden of peulvruchten, en met mate noten (bevatten koolhydraten).
    Hoezeer dit idee een ieder misschien ook tegen mag staan, je hebt de producten die je moet mijden niet nodig voor een verantwoorde koolhydraatarme levensstijl. Ook de zogenoemde schijf van 5 is funest en niet geschikt voor diabetespatiënten.

    Op het spoor gezet door de diëtiste van het streekziekenhuis waar ik onder behandeling was, werd mij vrij snel duidelijk hoe verantwoord te eten. Het gaat om de combinatie van de dagelijkse hoeveelheid eiwitten (1,2-1,3 gr./kg. lichaamsgewicht), vetten en koolhydraten (max. 30 KH per dag). Hoeveelheid eiwitten weer afhankelijk van het cholesterol (verschilt per persoon).

    Mijn koolhydraatarme levensstijl ziet er dagelijks als volgt uit:
    Ontbijt: 75 gram gerookte zalm of twee hard gekookte eieren met een plak 48+ kaas (30+ is ook goed). Gevolgd door 3 glazen kaneelthee en 3 glazen koolzuurarm mineraalwater.
    Lunch: 75-100 gram groente met 50 gram kipvlees en 30 gram Zaanse mayonaise (volle). Gevolgd door 2 glazen kaneelthee en 2 glazen koolzuurarm mineraalwater.
    Avondeten: 150-200 gram groente met 30 gram Zaanse mayonaise, vis of vlees (zalm, kabeljauw, schol, garnalen, makreel, haring, biefstuk, haas rugfilet, rosbieflapjes, rundertaar en kip) en 2 hardgekookte eieren.
    Gevolgd door 2 glazen koolzuurarm mineraalwater en 2 mokken cappuccino (max. 50 gr. volle melk). De hoeveelheden vet voorkomen het eventuele tussentijdse hongergevoel.
    Met deze levensstijl ben ik, zonder noemenswaardige extra beweging 20 Kg. afgevallen zodat mijn BMI nu ook perfect is. Wellicht heb jij wat aan deze informatie.

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Super veel info en recepten die interessant zijn voor diabeten, vegetariers, diabetische vegatariers, op de lijn lettenden en alle mogelijke combinaties hiervan:

    http://blijsuikervrij.nl./

  • h.aartsen
    Bijdrager

    Beste Bianca,

    Zoals je in mijn eerdere reactie kunt lezen, ben ik begonnen met de tips uit het boek van Hanno Pijl: diabetes 2? Maak jezelf beter. Inmiddels hebben we het bijbehorende kookboek alsmede het boek “Diabetes Overwinnen”van Harriët Verkoelen aangeschaft. Ook verzamelen we links en rechts recepten.
    Als ontbijt gebruik ik zelf gemengde muesli in een kom met yoghurt en een ei. Als lunch twee koolhydraatarme sneetjes brood met roomboter, één met 48+ kaas en één met of tomaat of pindakaas. Op vrijdag wordt de kaas ingeruild voor een zoute haring en zaterdags nemen we vaak twee sneetjes met lever.
    De light producten hebben we in de ban gedaan en vullen de gemiste koolhydraten op met vetten.

    succes, Herman

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.