Forums / Voeding / Hoe hou je in hemelsnaam je dieet vol

WADI
Bijdrager

Hoe hou je in hemelsnaam je dieet vol

Goedemiddag lotgenoten..

Ik heb al een jaar of 10 diabetes type 2. Inmiddels ben ik 41 jaar. Mijn waardes zijn nog nooit echt goed geweest. Ik ben begonnen met metformine. Daar kwam glimeperide bij. Micardis en amlodipine slik ik voor mijn bloeddruk. Daarnaast longpatient en gebruik ik symbicort en ventolin. Inmiddels spuit ik 2 jaar Lantus insuline in de avond. Waardes zijn slechter dan ooit.

Ik weet precies hoe het komt. Te veel eten en drinken van het verkeerde. Ook een zeer onregelmatig leefpatroon. Ik kan het echter niet veranderen. Inmiddels al tientallen pogingen ondernomen. Elk bezoek bij de huisarts krijg ik het weer te horen wat de risico’s zijn. Diabetes, hoge bloeddruk, bronchitis en inspanningsastma. Daarnaast voel ik me steeds beroerder. Mijn huid gaat overal kapot, wondjes genezen slecht, ik zweet regelmatig veel. Reden genoeg om er iets aan te doen. Maar als ik langs een MacDonalds rijd…of ik op de bank zit…dan gaat het verkeerd.
Ik eet rustig een chocoladebol bij de koffie en dan een uur later een zak chips. Onverstandig? JA! Maar wel eerlijk….

Je zou verwachten dat de knop na 10 jaar wel een keer om zou gaan….maar helaas.
Zelfs mijn huisarts wordt er moedeloos van. Ik sla ook nogal eens een controle over. Waarschijnlijk omdat de uitslag niet goed zal zijn en de huisarts weer het hele verhaal gaat afsteken.

Tips zijn welkom ;-)

 • djpols
  Bijdrager

  Ik weet pas sinds een paar weken dat ik diabetes type 2 heb. Ik ben nog diezelfde dag direct begonnen om mijn leef – en eetpatroon rigoureus om te gooien. Ik heb alle (voor mij) slechte etenswaren weg gegooid. Ik ben gaan googlen wat ik wel en niet mag eten en drinken. Heb daarvan een boodschappenlijst gemaakt en haal sindsdien alleen in huis wat ik mag. Je merkt dan dat er heel veel lekkere dingen zijn die je gewoon kunt eten. Daarbij drink ik de hele dag door water. Ik kan je, wanneer je dat wilt, mijn lijst sturen wat ik zoal op een dag eet en drink.
  Verder ben ik regelmatiger gaan leven. Elke ochtend op dezelfde tijd opstaan en een vast patroon volgen. Bewegen is ook goed. Ik heb een hond en loop 4 keer per dag, waarvan 1 keer minimaal een uur.
  Wanneer ik trek krijg in iets wat ik niet mag, dan zoek ik direct afleiding in iets anders; drink een glas water of neem een flink bord rauwkost (evt. met wat tonijn erdoor). Dat helpt heel goed.
  Af en toe drink ik een glaasje droge witte wijn (per glas, drink ik daar een glas water bij) en eet daarbij een handja ongezouten walnoten.
  Als ik naar een restaurant ga, kies ik er 1 uit, waar ze carpaccio, verse groenten en vis hebben, dus ik vermijd restaurants waar uitsluitend dingen geserveerd worden die ik niet mag.
  Je redt het alleen met veel zelfdiscipline maar het went heel snel! Ik geniet nu veel meer dan vroeger van mij eten. Eten doe ik niet meer voor de tv of bij dingen die me afleiden. Ik eet heel bewust en rustig en dat geeft verzadiging! Ik hoop dat je er iets mee kunt.

 • Mel83
  Bijdrager

  Ik weet sinds 3 maanden dat ik Diabetes type 2 heb en heb tegelijk te horen gekregen dat ik ook hoge bloeddruk heb. Ik moet zeggen dat ik me aardig mee kan redden en meteen vanaf dag 1 niets meer gedronken waar suiker in zit en het heeft me eigelijk nog geen dag moeite gekost. Terwijl voor de diagnose met gemak iedere dag wel een fles frisdrank of een pak doorging in de avond.
  Af en toe eens een snoepje maar ik merk als ik zie dat ik van sommige dingen flink omhoog ga qua bloedsuiker ik de volgende keer er wel 2 keer over nadenk of ik het neem.

 • anita53
  Bijdrager

  Kleine stapjes zetten en begin met het makkelijkste stapje. Wat lijkt jou goed te doen. Voor mij was dat bv. geen koekjes, snoepjes meer nemen, ik ben nl. meer een hartige happer dan een zoetekauw. Neem voor elk stapje ruim de tijd en ben er bewust tevreden over dat het lukt, ook al is het een klein stapje. Merk je dat het echt een gewoonte is geworden, dan pas neem je het volgende stapje. Het is een andere benadering dan rigoureus de knop om zetten, maar ieder mens is verschillend. Zou wel willen dat ik het kon hoor, maar voor de een werkt “dit”, voor de ander “dat”. Misschien werkt het voor jou beter om 10 keer, 20 keer tevreden te zijn met kleine stapjes, dan in één keer alles goed te willen doen, waarbij je van het idee alleen al stand à pede Spaans benauwd wordt. Wat mij ook geholpen heeft is steeds weer op te staan na het vallen. Steeds weer opnieuw proberen, zo heb ik bij mij mijn patat verslaving eruit gekregen.
  Regelmatiger eten en meer beweging, (zoals djpola noemt) horen ook bij die stapjes. succes!

 • jako
  Bijdrager

  Tja, je zult tocht echt helemaal zelf moeten stoppen met te veel en te slechte dingen eten. Niemand anders kan dat voor jou doen, echt niet. Je bent er zelf bij, je koopt het zelf in de supermarkt, je maakt zelf de zak chips open, je stopt het zelf in je mond en je neemt zelf de beslissing om de hele zak leeg te eten. En… je ondervindt ook zelf de gevolgen ervan.
  Er zijn genoeg momenten om te bedenken dat het niet verstandig os wat je doet. En het is niet gemakkelijk, echt niet. Iedereen met diabetes heeft een bijzondere verhouding met eten, en dat is niet gemakkelijk.
  Maar je moet echt zelf stappen nemen. Misschien met hulp van een dietiste, of een voedingscoach in een sportschool, maar dan nog moet je zelf aan de slag.
  Het is niet anders.

 • Marjolein60
  Bijdrager

  Hallo Wadi,
  Als ik het allemaal zo eens lees is het best wel moeilijk allemaal. Ik hoop dat je ook wat hebt aan alle berichten van iedereen. Goed dat je zo eerlijk bent tegenover jezelf en dat je eigenlijk wel weet dat het probleem in je eetpatroon zit. Dat heb je alweer gewonnen. Ik denk dat er meer achter zit dan het stoppen met jezelf vol te eten, dus dat zou je jezelf een af moeten vragen want heel vaak is er een achterliggend probleem. Verder hoop hoop ik dat ik je een paar tips kan geven.
  1. Bewandel je eigen weg en laat je niet van het pad af brengen door anderen. Laat je niet onder druk zetten als je het gebak op een verjaardag af slaat. Je hebt namelijk alleen jezelf er mee. Er zijn ook genoeg mensen die niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan.Onze maatschappij denkt dat gezelligheid afhankelijk is van eten, maar niets is minder waar.
  2. Anita had het over kleine stapjes zetten maar voor mij werkt dat niet. De knop moet om. Wil je straks alle bijwerkingen en misschien wel een amputatie of ga je voor een gezonder lichaam. Stel die vraag maar eens op papier aan jezelf ondanks het feit dat je weet dat die knop om moet.
  3. Nu komt hij: noem het geen dieet maar een nieuwe levenswijze. Een dieet is iets wat je vaak tijdelijk doet en daarna net zo hard weer aan komt. Je krijgt het extra zwaar aangezien je ook nog eens diabetes hebt. Ik kan weten want ik worstel er ook nog ieder keer mee. Je vraagt ook: hoe hou ik het vol: Nou door te beginnen en alle tegenslagen die je tegen komt weg te nemen omdat het moet.
  4. Stel voor jezelf een haalbaar doel op. Al dit soort zaken falen zo snel omdat het doel niet haalbaar is. Van falen wordt je niet blij en je voelt jezelf een mislukkeling ( wat je vooral niet bent) Voorbeeld. Je kan wel bedenken dat je tussen de middag op het werk geen vette hap meer neemt, maar als je geen tijd en moeite neemt om een gezonde lunch klaar te maken is het gedoemd te mislukken en grijp je al weer snel naar het oude. Dus je kan je dit wel voornemen maar als je weet dat je heel onregelmatig leeft moet je daar in een oplossing zoeken.
  5. Ik ben afgevallen voor mijn diabetes en om gezonder te kunnen leven.( en ja het heeft bij mij ook een aantal jaren geduurd voordat ik de stap heb gezet) En o wat had ik een hekel aan dat zweten in de zomer omdat ik eigenlijk te zwaar was. Ga kijken wat je kan doen met je vetpercentage en probeer ondanks je andere problemen te kijken of je toch iets kan sporten. Zoek iets wat bij jouw past, en ook weer iets wat haalbaar is.
  6. Wees een beetje eigenwijs met de keuzes die je maakt en laat je niet van de wijs brengen.Mag je volgens de diëtiste maar 3 eieren per week zoek dan eens even verder en kijk of je toch niet naar iets meer kan eten. Vooral met een koolhydraatarm eten ga je al snel naar meer eieren toe.
  7. Een koolhydraatarme levenswijze is nu wel een hype, maar werkt voor mij absoluut. Minder schommelingen in de bloedsuiker, minder spuiten op de maaltijd. Je kan gewoon nog iets pasta en brood eten, wel minder maar je kan deze gedeeltelijk vervangen voor andere heerlijke gerechten. Lasagne wordt lasagne met courgette, wraps wordt een eierwrap met zalm sla en kruidenkaas en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hier is zoveel over te vinden op internet, maar ook daarvoor geldt dat er veel tijd in gaat zitten. Investeren dus, maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

  Succes verder met je zoektocht en ik hoop natuurlijk dat het je gaat lukken. Je mag mij altijd mailen of vragen stellen. Iedereen doet het op zijn eigen wijze maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk.

  Groeitjes
  Marjolein

 • anita53
  Bijdrager

  @marjolein,
  Bij mij is ook de knop om hoor, maar ik neem de tijd om naar het “ideale plaatje” te gaan. Wees tevreden als je eerst je ontbijt in orde hebt gekregen, bv. door eerst om en om te eten (1 x zoals je gewend was en 1 x zoals je wil eten) en daarna alle dagen. Ga dan bv. verder met je lunch of verander je tussendoortjes. Het is stapje voor stapje, maar wel volhouden en doorzetten.
  Ook meteen weer opstaan na het vallen. Dus.bv. als je wel gezwicht bent voor de druk van een ander en dat gebakje nam. Laat dat dan niet meer worden dan het is: een incidentje. Bedenk dat heel veel mensen dit overkomt en dat het er dus een beetje bij hoort ook. Wel meteen weer doorgaan i.p.v. het totaal op te geven.
  En…Je kan ook denken, oké ik ben gezwicht voor dat gebakje, maar op die visite heb ik wel “dit of dat” gedaan wat ik wilde ( weet ik veel: bv. water gedronken i.p.v. bier)
  @wadi Ben het eens met Marjolein, hoor: de knop moet om, anders zit je straks mogelijk met een amputatie. En dat is niet niks! Ik heb het meegemaakt met mijn vader. Dit dan vanwege hart&vaatziekten. Eerst 1 been en 10 maanden later het tweede. Je wilt niet weten wat je dan moét meemaken. Ga ervoor!

 • Chaim
  Bijdrager

  @wadi..
  Een stap die je misschien zou kunnen helpen is al je familie, vrienden, kennissen en andere bekenden waar je op bezoek gaat, te laten weten dat je diabetes hebt en daarom geen gebakje meer neemt. Zeg erbij dat je niet ongezellig wilt doen (want inderdaad eten is zogenaamd gezellig), maar dat het nodig is voor je gezondheid.
  Wie dan toch blijft aandringen en je ongezellig vindt, is misschien een adres om in de toekomst te mijden. Mensen die het echt goed met je menen, zullen je ondersteunen in je nieuwe levenswijze en niet proberen om je iets op te dringen.
  Vermijd bezoekjes aan die mensen tot je je sterk genoeg voelt om niet te zwichten.

 • Marjolein60
  Bijdrager

  @wadi
  Ik sluit mij helemaal aan bij @chaim, Ik had alleen al zoveel punten geschreven dat toen ik het verhaal las van Chaim ik mij realiseerde dat het melden dat je er mee aan de gang gaat ook een belangrijke stap is. En iedereen in je omgeving zal hier anders op reageren. Hele positieve reacties maar hou ook rekening met mensen die wellicht hun mond houden. De positieveringen die kunnen je dan weer motiveren om door te gaan. Deze mensen houden misschien al heel lang hun mond omdat ze jou niet voor de kop willen stoten. Pas als jij er voor gaat kunnen hun daar een hele positieve rol in kunnen spelen. Je zou eens eens kunnen kijken of een hele goede vriendin je buddy zou kunnen worden. Mijn man heeft een periode voor mij koolhydraten geteld voor het avondeten. Op deze manier zien andere ook wat een opgaaf het is als je diabetes hebt.
  Go for it.

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Wadi,

  Hoe is het nu met je? Er is heel wat afgeschreven door diverse mensen.
  En….zitten er wat tips tussen voor jou, waarvan je denkt ‘daar kan ik wel wat mee’?
  Ik hoop van wel.

 • Ivanna
  Bijdrager

  Ook ik heb enige jaren geleden de knop om moeten zetten. Begon met een dieet van de dieëtiste, maar heb dat zelf al aangepast. Ik bak mijn eigen brood, omdat het beter vult en lekkerder is. Ik bak mijn eigen koek, volledig volkoren en zonder suiker. Ik wil wel eens iets anders tussendoor dan groenten.
  Maar..soms heb ik gewoon een dip en eet ik een dag meerdere ongezonde dingen. Gelukkig kan ik het de dag daarop weer oppakken. Belangrijk is dat je jezelf geen schuldgevoel aanpraat, want dat maakt het alleen maar moeilijker. Iedereen heeft z’n zwakke momenten.
  Ik heb veel last gehad van mensen die commentaar leverden: “je mag toch wel eens een gebakje? Doe niet zo ongezellig”
  Nu zeg ik: ben ik alleen gezellig als ik gebak eet?
  Of: ik mag best eens zondigen, maar ik maak zélf uit wanneer ik dat doe!
  Het is ook altijd moeilijk uitleggen waarom ik geen taart eet, maar een half uur later wel een stukje kaas pakt. Ik heb niet altijd zin in een lezing over koolhydraten ( snel, langzaam, hoogglycemisch, laagglycemisch) op een verjaardag.
  Overigens eet ik wel eens een taartje hoor, maar dan is het bij familie en die bakken zelf, vaak met volkorenprodukten en weinig suiker.
  Ik ben elke dag een half uur gaan lopen, en doe 1 x per week pilatus. Meer sporten is een straf, want de tijd die het kost gaat altijd af van mijn hobbies. Ik laat het dus hierbij, buiten het feit dat ik nogal eens de trap op en af ren. Het is een wankel evenwicht zoeken tussen gezond en prettig leven.
  Wellicht kun je de hulp inroepen van een psycholoog? Ik had vroeger vaak vreetbuien, maar die ben ik gelukkig kwijt na de overgang. Ik ben de laatste jaren langzaamaan flink wat afgevallen.
  Wat ik erg vind is dat ik hetzelfde zie bij een van mijn dochters. Die is op veel jongere leeftijd dan ik veel te dik. De dokter wil haar niet doorsturen naar een dieëtist. Zegt dat ze het zelf moet kunnen. Ik houd mijn hart vast…

 • Robin
  Bijdrager

  Sinds jaren ben ik diabetes type 2 patiënt. Ik slikte hier diverse medicatie zoals metformine voor.
  Toen ik van een dieet hoorde wat deze ziekte kan verhelpen kreeg dit mijn interesse.
  Diverse diëten heb ik uit geprobeerd. De meeste waren gebaseerd op weinig koolhydraten en weinig vet. Sommige waren zelfs gebaseerd op helemaal geen vet. Dat betekent dus ook geen vlees, vis en gevogelte. Ook melkproducten zijn bij dit dieet niet toegestaan. Zelfs oliën en vetten waren bij dit dieet uit den boze. Ik ben van mening dat deze diëten wel hun werking hebben, maar in de praktijk zijn ze zeer moeilijk te handhaven. Het sociale aspect wordt hierbij vergeten. Uit gaan eten in een restaurant is bijvoorbeeld een probleem. In bijna alle gerechten zitten oliën en vetten. Dierlijke producten mogen niet meer, maar in de vervangers zitten weer plantaardige vetten. Na meerdere pogingen kwam ik per toeval terecht bij Michael van Gils die bij Thalamo in Eindhoven werkt. Deze kliniek heeft een eigen methode om diabetes te bestrijden. Hij heeft mij een dieet gegeven dat haalbaar is en ook sociaal aanvaardbaar. Het is een dieet waarbij geen honger geleden hoeft te worden. Het is mogelijk om met dit dieet in een restaurant te eten en ook de gezamenlijke avondmaaltijd kan met wat aanpassingen plaats blijven vinden. De basis van dit dieet is gebaseerd op weinig koolhydraten en voldoende eiwitten en vetten. Gluten moeten vermeden worden. Om alles goed te ondersteunen zijn mij wat voedingssuplementen voorgeschreven. Na enkele weken kon ik de metformine af gaan bouwen en ik gebruik nu geen medicatie meer. Mijn suikerspiegel is al maanden stabiel en goed.

 • Anoniem

  @wadi: herkenbaar! Een van de rottigste dingen aan diabetes vind ik dat dieet. In je lijf is er onbalans in de spijsvertering en de hoeveelheid glucose in het bloed. Dat vertaalt zich in een voortdurend en dwingend hongergevoel, waar ik gewoon niet tegenop kan. Er kan wel iets tegen helpen: minder koolhydraten en dan voornamelijk langzame kh. Maar dan moet ik dat wel kunnen doen!

  Als het me lukt, heb ik in de uren na de koolhydraatbeperkte maaltijd, veel minder ‘craving’ voor zoet/vet eten. Ik ben al enkele maanden bezig om stap voor stap m’n dieet te veranderen, 1 item tegelijk, en me over de rest zo min mogelijk druk te maken, zolang ik niet op een ander tijdstip ga compenseren door te snoepen. Het ontbijt gaat nu over het algemeen goed en met de lunch ben ik bezig.

  Maar vanochtend werd ik beroerd wakker door chronische pijn en vermoeidheid, en hoewel het niet verstandig of weloverwogen of gedisciplineerd of anderszins ‘goed’ was, heb ik de trommel met kruidnootjes aangevallen. Waarom? Omdat ik een zwak moment had, anders niets. Zo makkelijk om dan de moed te verliezen, en het vertrouwen in mezelf. Of om uit ongenoegen over de situatie straks de koelkast te plunderen. Om beide dingen, de moed verliezen e/o de koelkast plunderen, níet te doen, moet ik niet tegen mezelf vechten, weet ik inmiddels uit ervaring. Maar begrip opbrengen voor mezelf en dan bedenken wat het beste is wat ik nu kan doen.

  Ik ga als eerste stoppen met mezelf op m’n falie geven voor dat zwakke momen. En dan een ei koken en de draad oppakken waar ik gebleven was, eerst maar eens een normaal ontbijt, heb ik toch weer een soort ‘goede start’. Vandaar weer verder.

  Ik vroeg me af wat jij doet om het vol te houden dat het dieet je (nog) niet lukt. Wat is daar het lastigst aan en hoe ga je daarmee om?

 • Chaim
  Bijdrager

  Ik lees de verhalen en ervaringen van mensen hier en verbaas me.
  Als ik @robin lees, die een dieet volgt dat bijna alles verbied en inbreuk maakt op zijn sociaal leven…als ik @Emmy lees die zo streng is voor zichzelf en dan zo boos als het een keer niet lukt..dan denk ik…wat doen mensen zichzelf aan.

  Waar doen we het voor? Om bloedsuikers onder controle te houden? Om minder insuline te hoeven spuiten?

  Of kwellen we onszelf nodeloos, ontzeggen we onszelf noodzakelijke voedingstoffen, in de hoop dat we onszelf daarmee een betere kans geven? Op wat?

  Ik lees dat mensen hier vaak een hongergevoel hebben. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Dan is het wel heel verleidelijk om dat te stillen met iets dat je misschien niet eens in huis zou moeten hebben. Die speltboterham met kaas stilt die behoefte dan niet. Een halve zak kruidnootjes wel.
  Omdat je je zoveel ontzegt.

  Heb ik dan zoveel geluk gehad, dat ik dit soort problemen niet herken?

  Voor mij moest een knop om toen ik van Metformine moest overstappen naar insuline.
  En liep tegen dingen aan waarvan ik dacht dat ik het goed deed en die opeens niet meer politiek correct waren.

  Ik heb geleefd met en gezorgd voor een moeder met diabetes. Ik heb het zelf, officieel, nu ook al ruim 10 jaar. En in die tijd zijn de inzichten totaal veranderd.
  Maar wie zegt mij dat over 5 jaar die koolhydraten niet opeens essentieel zijn en gaat alles weer terug naar zo mager mogelijk. Omdat er weer nieuwe inzichten zijn.

  Ik laat die hele hype over mijn hoofd heen gaan en wacht met een glimlach de volgende af.
  Ik heb inmiddels lang genoeg geleefd om de paniekberichten over een voedingsmiddel dat van gezond opeens levensgevaarlijk en weer terug naar gezond, met een korreltje zout te nemen.
  Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de tomaat en melk.

  Ik gebruik mijn gezonde verstand en laat die dingen staan, waarvan ik weet dat het niet goed voor me is. De meeste dingen vind ik niet eens lekker: zout of vet eten, kant-en-klaar, frisdrank, melkchocolade, pizza’s, macs etc.

  Ik heb zowel gastroparese als prikkelbare darmen, dus mijn spijsvertering is een puinhoop. Ik eet bepaalde dingen al niet omdat ik anders last heb met die problemen.

  Zo kun je wel aan de gang blijven.

  Ik heb wel momenten dat ik zoooooo’n trek heb ik in iets met chocolade of slagroom. Maar net als de zeldzame momenten dat ik denk: een sigaret zou lekker zijn….ga ik wat anders doen en zijn die gedachten na een halve minuut ofzo weer verdwenen.

  We zijn allemaal anders en moeten doen wat wij vinden dat het beste voor ons is.

  Maar moeten we het onszelf werkelijk zo moeilijk maken door ons van alles en nog wat te ontzeggen, waarvan niet bewezen is dat het ook beter voor ons is?

  In onze zoektocht naar beheersing van een ziekte die zich soms gewoon niet laat beheersen, maken we het onszelf nog moeilijker dan het soms al is.
  Er is zoveel meer van invloed op je bloedsuikers dan dieet alleen. Stress, andere gezondheidsproblemen, gebrek aan lichaamsbeweging, etc.
  Straffen we onszelf niet nodeloos door maar te blijven ontzeggen en ons schuldig te blijven voelen over dat gebakje dat we niet eten mogen. Die stress alleen al is erger voor je bloedsuiker dan dat hele gebakje. Als uitzondering, natuurlijk.

  Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen: hoe hou je in hemelsnaam je dieet vol.
  Als je je die vraag moet stellen, vraag je misschien wel teveel van jezelf en veroorzaak je weer stress die ook niet goed is voor je bloedsuikers.

 • Anoniem

  @chaim: dank voor je input. Ik ben mss inderdaad te streng voor mezelf. De reden dat ik voor koolhydraatbeperkt kies, is de rust die het brengt om niet een voortdurend schreeuwende ‘honger’ te hebben. Daarnaast was mijn gewicht aldoor gestaag aan het toenemen omdat ik, door die dwingende honger, echt teveel at. M’n taille omvang is toegenomen tot serieus risicovol voor m’n hart, vind ik met 37 jaar toch een beetje jammer om te negeren. Ik heb op het teveel eten vanalles op ondernomen op mentaal vlak, maar liep er tegenaan dat er die onrust in m’n lijf was. Toen zomaar om het geprobeerd te hebben een koolhydraatbeperkte dag gedaan. Direct gevolg: helder in m’n hoofd, meer energie, en… niet die dwingende onrust in m’n lijf. Dus natuurlijk wil ik koolhydraatbeperkt gaan eten!

  Voor m’n brittle dansende bloedsuikers doet het niet zoveel, voor m’n kwaliteit van leven wel. Alleen ben ik er nog niet. Ik zit nu in de strijdfase van een andere levensstijl me eigen maken. Een halve zak kruidnoten voldoet helemaal niet, daarna heb ik méér honger, na een hele ook trouwens. Een kom zelfgemaakte soep of een gekookt ei, dat helpt wél. Da’s ook waarom ik dat uiteindelijk heb gedaan, en daarna voelde ik wél dat ik vol zat (van de kruidnoten) en heb ik het ontbijt even gelaten voor wat het was, en het bij de lunch weer opgepakt.

  Ik doe dus niet zozeer mee met de hype, althans niet óm de hype. Toen ik net diabetes had, mocht je opeens suikers bij een maaltijd, in ‘verpakte’ vorm tussen andere koolhydraten. Een paar jaar later mocht je alles eten, al werd een glas zoete cola of een suikerspin dan toch wel afgeraden. Ik ben op de pomp gegaan, nog weer een paar jaar later, want dan hoefde je niet zo op de tijd en de koolhydraten te letten, zolang je maar telde, rekende, boluste. Deed en doe ik zelfs na een hypo als ik meer heb genuttigd dan nodig. Sinds enkele jaren is de regelmaat weer heilig en nu moet iedereen koolhydraatbeperkt. Ik krijg daar wat van, ben het helemaal met je eens wat dat betreft. Maar de rust in m’n lijf is het me toch waard om de verandering die ik begonnen ben, door te zetten. Stap voor stap en met struikelmomenten zoals vanochtend, waarbij ik het echt even niet meer zag zitten. Maar daarna tóch weer verder, want het is me de moeite waard.

  Dat zou me minder hard kunnen vallen als ik idd wat minder snel boos op mezelf word. Dank voor je opmerking daarover :)

 • versl166
  Bijdrager

  Kijk eens op internet Co-Eur uitstekende ondersteuning en werken aan vreetverslaving wat ik ook heb het gaat niet om dieet maar gedragen verandering kijk maar eens op http://www.co-eur.com
  wordt betaalt door ziekenfonds behoudens eigen risico 385,00 maar die ben je als insulinespuiter toch al kwijt

 • Chaim
  Bijdrager

  @Emmy…hey…meid…als het voor jou werkt en je rust geeft…dan is het toch goed?
  Daar gaat het toch om? Ik herken het zo…hard zijn voor jezelf.
  Heeft veel met je zelfbeeld te maken, denk ik. En die oorzaak gaat veel dieper dan de diabetes.
  Ik snap je helemaal dat je op je 37e je gewicht in de gaten wilt houden.
  Ik ben 57 en voor het eerst in mijn leven te zwaar. Ik walg van mezelf en dat is niet goed voor mij. Dat weet ik en daar werk ik aan.

  Ik eet omdat het moet, trek heb ik al zo lang niet meer.
  Ik herken ook die zak pepernoten, ook al doe ik het niet.
  Mijn financiële situatie staan ook geen zakken pepernoten toe, dat helpt.
  En soms zou ik uit pure rebellie zo’n zak chocolade pepernoten naar binnen willen werken en een moorkop als toetje. En een mok warme chocolademelk met slagroom.

  Ik weet alleen dat ik er niets mee opschiet en de veel te hoge bloedsuikers en hoe ziek ik me daarvan voelde, is nog te vers. Dat stopt me om zo te “zondigen”. Maar soms zou ik mezelf willen trakteren. Omdat ik veel moet nalaten. Financieel en vanwege mijn gezondheid.

  Maar ik heb alternatieven gevonden waar mijn bloedsuikers niet zo van gaan steigeren en die mij toch het gevoel geven dat ik mezelf trakteer. Een havervlokkenkoekje..ook al mag dat van de diëtiste niet. Of een klein blokje pure chocolade (ik houd niet van melkchocolade en in puur zit minder suiker en minder vet). Dat vervult de mentale kant van de behoefte aan iets lekkers.

  Zou zoiets voor jou helpen? Iets dat je lekker vindt en dat geen aanslag op je bloedsuikers is? Gewoon…af en toe…en anders een handjevol pepernoten. Alleen in deze tijd van het jaar?
  Je moet ook iets mogen. Met mate.

  Als je er doorheen zit…we zijn hier hoor, Emmy.

 • guus
  Bijdrager

  hoi,
  2 jaar geleden ben ik met slow juicer begonnen en van de ene dag op de andere gestopt met alle medicijnen.(metformine 500,crestor 20 ,ezetrol 10mg ,fosinopril 10 mg.
  was erg excessief hiermee toen.
  bij controle ,dit juicen niét gezegd, en de assistente begreep niet wat er aan de hand was.
  zei dat ik beter op mn eten letten.
  maar de slow juice rage was over ,maar nam geen medicijnen in.
  half jaar later voor controle en bloed prik gaf 9,6 aan.
  assistente in shock en ik vertelde dat ik geen medicijnen in nam.
  bloed onderzoek ramp!
  van 1 x daags 1 500 metformine naar 2 x 1000 metformine.
  maand later controle en bloed prik gaf 6.7
  bloed onderzoek weer ,was onder controle maar niet erg goed.
  mn juicer maar weer uit de kast gehaald en weer begonnen.

  DRIE weken na met juicen te zijn begonnen bloed prik 5.6 en bloed onderzoek PRIMA
  terug naar 1 x 1000 en moet op 23 nov terug voor controle.
  als de waarde prik en bloed onder zoek het zelfde zijn dan mag stoppen met metformine.!!!
  23 oct 109 kilo nu 17/11 101 kilo.wil nog 5 kilo meer afvallen
  drink s ochtend halve liter en s’avonds .3 liter
  eet crackers ipv brood en vaak zelf gemaakte soep,niet echt dieet.
  maar ELK PONDJE GAAT VIA HET MONDJE.
  juicen in voornamelijk groente op smaak gemaakt met fruit.

  zal op 23 11 verslag doen.

  guus

 • Anoniem

  @chaim: dank voor je bemoedigende antwoord :) Ik ben weer ‘back on track’ en dat wil zeggen, nog lang niet waar ik wezen wil qua verandering, maar wel op een evenwichtige stap voor stap manier daar naartoe werken. En pure chocola… da’s helemaal zo’n gek idee nog niet!

 • guus
  Bijdrager

  Emmy,
  eerst die juice recepten boekjes gekocht.
  Tja allemaal zoooo lekker ,pfff soms en dan het zoeken naar ingrediënten
  daar ben ik mee gestopt ,wat een gedoe
  ik maakte eerst voor 1 of 2 dagen maar met schoonmaken best wel veel werk.
  vandaag weer gemaakt,uit mn hoofd heb ik gebruikt.
  2 komkomers
  bos sellerie
  3 x grote venkels
  3 x ongekookte bietjes (schillen)
  3 x limoenen wassen en in geheel gebruiken
  2 sinasappelen die wel dun schillen ,schil bitter
  500 gr worteltjes
  grote gember ,met schil en al
  volle hand geelwortel met schil en al
  1 ananas (dun schillen)
  2 x stronk broccoli
  grote zak wilde spinazie

  daarna
  3 bananen schillen en in kleine partjes snijden
  1 of 2 avocado’s met klein lepeltje ook in kleine stukjes doen
  alles in meng beker doen met wat juice en met hand blender smoothy maken
  dat doe je bij het sap ,even met hand blender door de pan en klaar.
  6-7 liter juice is het resultaat!dan in plastic containers doen.
  1 liter in de koelkast rest diep vries
  s’ochtends liter uit de diep ,vries duurt de dag om te ontdooien
  dan in koelkast voor de volgende dag.

  zelfs mn vrouw vind het lekker!

  of simpel gezegd koop groenten die aanwezig zijn in de winkel
  juice alles ,proef en meestal Bah
  dan met zoet fruit op smaak maken
  belangrijk is de gember en GEEL wortel,

  ik kijk ook aanbiedingen dus soms bloemkool of boeren kool
  pastinaak lof etc etc
  truuk is het op smaak maken met fruit
  per dag krijg je zeker een pond groente en fruit binnen

  nadeel voor sommigen de aanschaf maar als ik van de medicijnen af kan
  wat je zelf betaald uit je eigen risico verdien je het redelijk snel terug
  je voelt je beter en als je de rest van je eten in de gaten houdt val je ook nog af

  volgende week resultaat van bloed prik en bloed onderzoek

  ben benieuw of het lukt

  guus

  PS een slow juicer is GEEN blender

 • Chaim
  Bijdrager

  @guus…de problemen die ik met zulke tips heb is dat alles zo duur is.
  Fruit is duur. Lidl heeft elke week een aanbieding van fruit van rond de 1,50. Deze week zelfs 1 euro voor mandarijnen. Maar, bijvoorbeeld, kiwi is 2,49 voor 4 ofzo.
  Ik moest meer zuivel drinken. En dan gaat zowel mijn yoghurtdrink als de yoghurt die ik voor het slapen nog eet met 20 cent omhoog. En dan is het bij de Lidl nog goedkoop.

  Een slow juicer (had er nog nooit van gehoord) kost minimaal 700 euro.
  Al die dingen die zo goed voor je zouden zijn….allemaal heel leuk als je in de hoge inkomensgroep zit.
  Maar niet als je van een uitkering of pensioentje leeft.

  En dan zeggen behandelaars nog…oh…hangt er een prijskaartje aan jouw gezondheid?
  Raden pepermuntolie en nog iets (vergeten wat) aan voor prikkelbare darm. Ben je 45 euro voor 20 dagen kwijt. In de aanbieding. Gelukkig is het niet bewezen dat pepermuntolie ook echt verlichting geeft. Dat is helemaal persoonlijk. Maar anders moet je je iets ontzeggen dat je leven wat helpt, omdat het gewoon te duur is. Want aftrekken van ziektenkosten bij de belasting…zit er niet meer in. Die drempel is zo verschrikkelijk hoog geworden.

  Ik hoop dat het werkt voor jou, Guus en ik ben blij voor jou dat jij kans ziet om te investeren in wat jij ontdekt dat goed voor je is.

  @Emmy…go girl!!! Een tip voor pure chocolade, als je het wilt proberen…hoe hoger het cacao gehalte, hoe minder suiker. Neem niet die van Verkade. Die is duur en er zit wel degelijk suiker in. Biologische, pure chocolade bevat de minste koolhydraten. Elke supermarkt heeft ze wel en vaak zijn ze niet duur. Voordeel is dat je met 1 klein blokje gewoon genoeg hebt, terwijl ik mensen hele repen melk zie eten.

 • Beste Guus

  Zoals je ziet zijn jouw reacties met urls erin verwijderd. Het plaatsen van sites is niet toegestaan in onze community. Kijk de huisregels anders nog even door.

  Ik zie dat je dit in meerdere topics doet. Waarschijnlijk zonder bijbedoelingen. Maar wil je hier vanaf nu mee stoppen? Ik neem aan dat je begrijpt waarom. Alvast bedankt!

  Groetjes moderator

 • versl166
  Bijdrager

  Ik wil bij deze reageren ik ben een persoon die tegen diëten is, cq was.
  maar door mij huidige therapie bij Co-eur kreeg ik ook een dieet maar ook een leerproject aangeboden.
  ook ik at teveel spoot bij dagelijks 150-200 kortwerkende en ’s avonds 82 langwerkende tusejo.
  daarnaast twee metformine tabletten 50 mg.
  ja 4cht waar was zelfs bang dat ik insuline resistent was en ook bang dat ik type 1 diabetes aan het ontwikkelen was, wat blijkt nu twee en halve maand bij co-eur dat mijn gewicht begint langzaam af te nemen, door dat ze mij overtuigt hebben van een ander eetpatroon maar ook inzicht in de voeding werk nu veel met de eetmeter bij voedingswijzer.nl moest natuurlijk wel afvallen, maar heb ook een voedingsadvies om te gaan eten met maximaal 1400-1500 kcal per dag.
  dit motiveert daar ik na een slechte start ik dacht dit werkt niet ben het gaan bijhouden en gaan leren wat ik eet, en je schrikt welke calorie overal inzitten.
  Nu ruim een maand later na mijn herstart met echt het voedingsadvies in calorieën op te volgen , nu dan ook 6,7 kg afgevallen.
  Ik voelde mij enkele maanden terug echt slecht, had de moed al opgegeven, nu voel ik mij beter met enkel nog twee maal 50 mg metformine en enkel de langdurig werkende insuline Tusejou, gewicht was 106,7 nu precies 100.00 volhouden heeft te maken met voedingsleer geen crash dieet maar gewenning , met weinige kilocalorie.

 • lukebo
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Aangezien ik hier nieuw ben stel ik me kort voor. Mijn naam is Lukas, ik ben 45 jaar oud en woon in Utrecht. Ik heb twee prachtige dochters van 6 en 8 en ben diabeet sinds 2007. Na 3 jaar in de put te hebben gezeten na het horen van de diagnose heb ik het roer om gegooid en heb ik van voeding mijn hobby gemaakt. Ik noem het altijd van ziekte naar hobby.
  Dat klinkt erg cliché misschien, maar het is mijn manier van ermee omgaan. Jouw verhaal klinkt daarom erg herkenbaar! Bedankt!

  Ik heb inmiddels van mijn ziekte mijn hobby gemaakt door op een positieve manier uit te zoeken wat ik wel en niet mag eten. Ik mag geen reclame maken hier, maar er zijn een aantal shops die snacks en lekkere dingen aanbieden en dat alles suikerarm.

  Ik begrijp best dat dat bord salade en tonijn bijna altijd een verstandigere keuze is, maar een koekje of een reep mag best. Er zijn tegenwoordig HEEL veel goede alternatieven voor. Ik ga geen reclame maken voor de webshop waar ik altijd koop, maar die hebben HEEL veel lekkere suikerarme maar vooral proteinerijke producten.

  Probeer vooral en leer leven en weer genieten!

  Gr,
  Lukas

 • jgm02
  Bijdrager

  Ik denk dat als je iedere keer weer voor de bijl gaat, je een ander soort hulp moet gaan zoeken en dan denk ik dat je uitkomt bij een psycholoog of zo. Dat is niet gek, in tegendeel, ik denk dat het alleen maar verstandig is. Je wéét dat je niet goed bezig bent, maar het lúkt je alleen niet. Dan ga je hulp zoeken! Zo ben ik ook gestopt met roken, ik wist dat ik moest stoppen, maar het lukte niet. Hoe vaak ik niet gestopt en weer begonnen ben! Uiteindelijk met pleisters en een acupuncturist ben ik er vanaf gekomen.

  Mijn gezin staat achter me, er wordt niet gesnoept waar ik bij ben, als ik niet thuis ben met het eten, worden er pannenkoeken gebakken of een keer frites gehaald, mijn gezin weet dat dat mijn zwakke plekken zijn. Mijn partner doet de boodschappen en die haalt gewoon niks in huis, behalve gezonde dingen. Nu was ik al gewend om zelf een broodtrommeltje mee te nemen naar het werk, dus dat hoef ik niet te veranderen. Ik ben om, ik eet echt anders, maar dat doe ik niet alleen, mijn gezin, de huisarts, de praktijkverpleegkundige, de diëtist, de collega’s, iedereen helpt mee en als dat niet meer voldoende is, ga ik op zoek naar nog meer hulp. Mijn vader was praktisch blind, mijn schoonmoeder mist een voet en een deel van haar onderbeen, dát is mijn grootste schrikbeeld. Ik pak alle hulp die ik nodig heb, ik wil gezond zijn! En natuurlijk ben ik niet roomser dan de paus, ik zondig ook wel eens, maar dat zie ik dan als een beloning, niet als: ik ben weer fout geweest, dus wat maakt het uit, hier met die zak M&M’s!
  Ik wens je veel sterkte en zoek de hulp die bij jou past.

 • Maye
  Bijdrager

  Om geen reclame te maken maar wel wat info toe te voegen aan het (top!) bericht van Lukas: zoek naar (online) sportwinkels. Daar vind je veel protein-producten en die zijn vaak kh-arm, en eiwit (protein in het engels) vult vaak goed, waardoor je minder snel weer honger hebt. Op sportproducten staat op het etiket vaak alle relevante info over de voedingsstoffen die erin zitten, en dat is online ook goed gedocumenteerd; medewerkers van sportzaken kunnen vaak ook vanuit achtergrondkennis over de producten goed met je meedenken, als je uitlegt wat je probleem en doel is.

 • WADI
  Bijdrager

  Sinds december 2017 gebruik ik Xultophy. De resultaten zijn verbazingwekkend, lijkt het. Vanmiddag ga ik naar de internist, dus dan weet ik meer.
  Minder honger en mijn waardes lijken veel beter te zijn. Nuchter bijna altijd onder de 10 wat voorheen nooit zo was. Ook gedurende de dag voortaan onder de 8 vaak. Ik voel me een stuk beter, veel minder zweten bijvoorbeeld. Ik om er op terug? Eindelijk weer een beetje hoop ;-)

 • Tompoes
  Bijdrager

  Conclusie hier is eigenlijk wel dat een dieet moeilijker vol te houden is dan een totaal andere leefstijl. Na mijn diagnose diabetes 2 ben ik behoorlijk anders gaan eten en dat was een zoektocht op zich. Toch ben ik voornamelijk trouw gebleven aan mijzelf want de ene mens is de andere nou eenmaal niet. Je eigen weg hierin zoeken is erg belangrijk! De één raad aan geen fruit i.v.m. de fruitsuikers en de ander raad weer aan heel weinig koolhydraten maar ik kan prima zonder te pieken wat fruit eten. Koolhydraatarm eten heb ik ook gedaan tot het moment dat ik mij daar niet echt meer prettig bij voelde en ik weer wat koolhydraten ben gaan toevoegen in de vorm van zilvervliesrijst en bijv. af en toe een beetje volkoren macaroni.Prikken voor en na een maaltijd heeft mij heel erg geholpen en ik weet nu precies wat kan en wat ik beter niet kan eten. Kon ook door schildkliermedicijnen nooit veel afvallen maar sinds ik zo bezig ben, ben ik al 35 kilo kwijt. Mijn porties zijn bescheiden en ik trek mij niks aan van mensen die vinden dat er heus wel iets kan zo af en toe. Dat laatste maak ik zelf wel uit….als ik ergens zin in heb dan vraag ik mij altijd af of ik het de moeite waard vind om wat hoger te staan en meestal is dat gewoon niet het geval.Ha,ha. Hier geen medicijnen en gezonde waarden en dat wil ik graag zo houden.

 • JennyVerstrepen
  Bijdrager

  Zoals voorgaande reacties heb ik het ook moeilijk aan mijn dieet om te gooien. Door mijn overgewicht heb ik diabetes net gekregen. Wat een contradictie. Ik probeer mijn honger en zin te ondrukken door afslankingspillen te gebruiken. Niets schadelijks, maar gewoon caffeine, en ik moet zeggen dat het werkt. Als ik nu nog de glaasjes wijn kan laten staan, hoop ik dat ik goed op weg ben.

  • WADI
   Bijdrager

   Die caffeïnepillen heb ik ook gebruikt in het verleden. Diarree en hele hoge hartslag kreeg ik er van. Dinsdag bij de internist geweest en die was zeer tevreden met de uitslagen, dus voor mij is Xultophy vooralsnog een wondermiddel. Gisteren heel de dag netjes gegeten, totdat dochterlief met een snoepzak aan kwam zetten met hele lekkere snoepjes. Gevolg vanmorgen 9,5. Gewoon netjes ontbeten, lekkere lunch op en zojuist 5,5. Als dit zo blijft ben ik tevreden.

 • Merel1975
  Bijdrager

  Ik volg heel strikt alles wat me is opgedragen. Ik ben autistisch en dus is eten en drinken erg lastig (is iets vies dan moet ik kokken en overgeven, dan eet ik dagen alleen maar bv brood omdat vertrouwd is, verder lust ik heel beperkt voedsel en heb ook nog allergieen en intoleranties) Maar alles (van eten en drinken) waar ik me vroeger prettig en rustig bij voelde is compleet weggenomen, niks mag er meer van. Resultaat mega goed hbac bij de internist. Andere resultaat is wel dat ik mijn hele leven niet meer leuk, prettig en rustig is en dat als het zo voelt en nog zoveel jaren door moet het van mij echt totaal niet meer hoeft. Eten en drinken is aan gaan voelen als een straf. Als autist is het lastig te veranderen dat is altijd stress en daarnaast is alles ook zwart of wit en alles of niks, de tussenweg uitproberen is mega stressvol, maar zou me wel wat prettiger en rustiger doen kunnen voelen, toch levert dit problemen op helaas. Ten eerste de stress van het proberen van de middenweg, en daarna de vertaling in de waardes door het kleine beetje foute wat je hebt genomen en dus resultaat meer spuiten en dat is ook gewoon meer extreme pijn bij het inspuiten.
  Liefste zou ik gewoon weer alles willen hebben en me rustig en weer wat meer plezier in mijn leven willen ervaren, zodat het leefbaar is. Maar alles kan niet meer zelfs niet een beetje want dat bezorgd mega veel pijn. Dus is het niks, maar eigenlijk is niks niet leefbaar. En met niks is het ook de hele dag erge honger lijden en met de cravings zien te handelen. (moet wel eerlijk bekennen ook toen ik alles at en dronk zat ik nooit vol of had nooit een verzadigd gevoel, maar honger had ik toen nooit).
  Ik vind het heel erg knap van andere mensen dat ze alles zo netjes volhouden en er toch zo rustig en prettig onder blijven. Echt een mega grote hoge hoed voor jullie allemaal neem ik af.

 • h.aartsen
  Bijdrager

  Toen bij mij -man van inmiddels 79 jaar – diabetes 2 werd vastgesteld, kwam net het boek van Hanno Pijl uit. Op basis van zijn adviezen in dit boek, ben ik koolhydraten arm gaan eten. Mijn echtgenote had daar het meeste last van want zij kon eigenlijk haar hele receptenbestand wegdoen en nieuwe verzamelen.
  Ook het boodschappen doen duurde aanvankelijk wat meer tijd daar alle etiketten gelezen moesten worden op toegevoegde suikers en gehalte koolhydraten.

  Inmiddels weten we zo ongeveer wel welke artikelen voor ons geschikt zijn ( mijn echtgenote eet vrolijk met mij mee) en halen we brood bij Aldi – lag koolhydraat en betaalbaar.

  Ik taal niet meer naar zoetigheid en op verjaardagen etc. moeten ze me overhalen om wat bij de koffie te nemen. Mijn bloedwaarden zijn inmiddels oke.

  Succes met je pogingen.

 • Jeanette1977
  Bijdrager

  Al jaren heb ik moeite om op gewicht te blijven. Afslanken was moeilijk omdat ik in een depressie zat. Echter heb heefte mijn dokter mij afslankpillen aangeraden. Ik ben overgegaan tot Xenical kopen en hier ben ik toch een 10 kilo mee vermagerd op 3 maanden tijd. Ik hou van een gezonde aanpak, maar ik miste de kracht om het zelf te doen. Voor mensen in dezelfde situatie kan ik deze medicatie zeker aanraden!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.