Forums / Bloedsuikerwaarden / Hoe voelt een hypo?

Anne1998
Bijdrager

Hoe voelt een hypo?

Hallo!

Een groot deel van de mensen met diabetes heeft wel eens een hypo meegemaakt, maar er lopen ook een boel mensen rond met diabetes die weten dat het risico op een hypo op de loer ligt, terwijl ze niet weten hoe dit voelt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die onlangs de diagnose type 1 diabetes gekregen hebben of mensen die type 2 krijgen of overstappen op insuline of andere medicatie die de kans op hypo’s vergroot.

Op internet en in folders zijn ontelbaar veel lijstjes te vinden met de ‘klassieke’ hypo symptomen als: zweten, trillen, wazig zicht, honger enzovoort. Toch ervaart iedereen een hypo op zijn/haar eigen manier en ik dacht dat het misschien een leuk idee was om hier met elkaar te delen hoe een hypo ‘praktisch’ voelt.

Ik doel dus niet op een rijtje symptomen, maar écht op gevoel. Ik geef hieronder zelf een voorbeeld van mijn eigen ervaring en ik hoop dat meer van jullie willen delen hoe een hypo voelt!

Liefs,
Anne
__________________________________________________________________________________________

Een hypo bestaat voor mij voornamelijk uit een paradoxaal gevoel (een gevoel wat zichzelf een beetje tegenspreekt): aan de ene kant voel ik me slap en wazig, terwijl ik ook een soort kleine ‘rush’ ervaar.

De wazigheid zit voornamelijk in mijn hoofd: als ik een hypo heb dan ben ik heel afwezig en zijn mijn gedachten meestal helemaal ergens anders mee bezig. Mijn concentratie is dus behoorlijk slecht, maar ik kan wel heel gefocust met iets bezig zijn. Als andere mensen iets zeggen hoor ik dat wel, maar het is net alsof het vertraagt binnenkomt en ik niet écht ervaar wat ze zeggen. Woorden komen binnen maar hebben minder betekenis. Het is een grote waas in mijn hoofd waardoor alles wat ik zie, ruik, hoor en voel, wel binnenkomt maar niet omgezet wordt in een concrete betekenis of gedachte.

Aan de andere kant voel ik dus een soort ‘rush’ in mijn lichaam, voornamelijk in mijn buik. Eigenlijk een soort licht ‘vlinders in de buik’ gevoel, in combinatie met spanning en angst, alsof ik een heel spannend examen moet maken. Ik voel me onrustig en een beetje gehaast. Het is een soort algemeen ‘lamlendig’ gevoel.

Praktisch gezien zou ik het omschrijven als een slap en wazig gevoel, met een een ‘rush’ die je letterlijk en figuurlijk probeert op de been te houden, waardoor je toch nog de energie hebt om door te gaan met de dingen die je doet, al dan niet afwezig en wazig en zenuwachtig.

Het gevoel wat ik hier omschrijf kan bij een heftige hypo heel extreem zijn, maar meestal is het maar een licht gevoel: ik ben een klein beetje afwezig, een klein beetje zenuwachtig en voel me een klein beetje net niet helemaal lekker.

 • rvk1985
  Bijdrager

  Exact zoals ik het ook ervaar en dan ervaar ik die rush haast ook nog als iets prettigs.

 • Anoniem

  De lichamelijke symptomen die bij mij vooral beginnen met een hongergevoel, geen normaal hongergevoel maar veel intenser en trillen over mijn hele lijf. Ik voel me slap en krachtloos. Deze symptomen zijn voor mij duidelijk herkenbaar en volgens mij goed te begrijpen voor een ander als ik het beschrijf. Het trillen is voor anderen ook goed zichtbaar. De bekende motorische moeilijkheden bij een strip uit je potje pakken of de bloeddruppel goed aan te brengen, de Dextro uit het cellofaantje te krijgen.

  In mijn hoofd voel ik een soort waas: heb het gevoel dat alles langzamer gaat. Er treedt een soort vertraagd gevoel op, heel sloom. Ik hoor weliswaar wat men tegen me zegt maar het komt niet echt binnen, het dringt niet door en het blijft niet hangen. Verbanden leggen tussen wat ik zie of hoor, lukt ook maar moeizaam. Ik weet wel wat ik zou moeten doen, nl de hypo oplossen, maar ik kom niet makkelijk en vlot tot actie en het lijkt ook totaal onbelangrijk. En ook de woorden die ik wil zeggen, krijg ik niet goed geformuleerd. De dingen die ik om heen zie, willen niet echt op hun plaats vallen. Wat ik waarneem met mijn zintuigen, maakt geen klik in mijn hoofd. Eigenlijk voel ik me dan heel gelaten en totaal rustig. Even snel handelen lukt dan niet maar ik voel die druk op dat moment ook helemaal niet.

  Gelukkig heb ik nooit zo laag gezeten dat het me in de problemen bracht maar ik vind het een heel rare gewaarwording. Ik omschrijf het vaak als ‘watten in mijn hoofd’

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Wat een goede vraag Anne!
  Vlak voor ik een hypo krijg voel ik me super, ik ben in een positieve flow, waarin alles helemaal goed lukt. Als ik thuis ben ga ik altijd alles opruimen en schoonmaken. Anderen signaleren dit zelf soms eerder dan ikzelf.
  Dit gedrag is dus eigenlijk al een teken dat er een hypo aan zit te komen.
  (als ik dan prik zit ik iets onder de 4)
  Maar ben ik bijv. boodschappen aan het doen dan kan het gevoel heftiger zijn; moeilijk concentreren, de wereld begint te draaien, ik MOET druivensuiker!
  Ik moet heel erg mijn best doen om me zo normaal mogelijk te gedragen.
  Ik ben gedesoriënteerd, mijn mond begint te tintelen, en ik wil naar huis.
  Aan het hongergevoel moet ik toegeven, ik weet dat ik eerst druivensuiker moet nemen en dan even wachten en weer controleren, maar als ik in een hypo zit houd ik me zelden aan die regel. (toch nog een plak ontbijtkoek, een beker melk, een boterham met hagelslag).
  Als de hypo te ernstig is wordt ik apathisch, ben ik niet meer’aanwezig’.

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik leg het bij niet diabeten altijd uit dat hoe zijn zich voelen, na een avond op kroegentocht te zijn geweest en bezopen naar huis zijn gegaan, in de ochtend met een droge mond, trillende handen en beroerd en dan zeggen ze ja dat weet ik nog wel, en dan is mijn reactie, dan nog 10 keer erger.

  dan is het meteen duidelijk ;-)

 • Momo
  Bijdrager

  Perfect omschreven Markpompje, ik weet voortaan hoe ik het moet uitleggen :-)

 • Jaapie
  Bijdrager

  Ik hoop dat het nog heel lang gaat duren voordat hier een uitleg kan posten. Gewoon wat eten bij een honger gevoel en het komt wel goed. Tussendoortjes worden soms alleen wat meer. Maar zolang ik geen hoge waardes op dergelijke momenten krijg, vind ik het wel prima.

 • Anne1998
  Bijdrager

  @jaapie

  Ach, zo erg vind ik een hypo nu ook weer niet. Een lichte hypo voel ik amper en is een kwestie van iets lekkers eten en doorgaan. Hoge waardes vind ik een stuk erger!

  • Chaim
   Bijdrager

   @anne
   Misschien is het heel persoonlijk, hoe iemand een hypo ervaart (of niet ervaart)?
   De een voelt zich belabberd bij een hypo, een ander merkt het nauwelijks?
   Iets lekkers eten en doorgaan is natuurlijk prima, als dat zo voor jou werkt.
   Maar niet iedereen voelt een hypo goed aankomen en er zijn toch wel veel overeenkomsten, als ik zo de ervaringen lees.
   Misschien dat jij (meestal?) geluk hebt met hoe jij je bij een hypo voelt?

   @momo…heel herkenbaar.

 • Anoniem

  Ik vind vooral hypo’s die snel ontstaan vervelend, en dan hoeven ze niet eens heel diep te zijn. Gelukkig heb ik ze lang niet dagelijks. Hypers vind ik vervelend worden als de enorme dorst erbij komt kijken en je bijna het huis niet meer uit durft omdat je zo vaak moet plassen. Echt lekker voel je je dan ook niet meer natuurlijk.

 • Anoniem

  Hypo bah wat heb ik daar een hekel aan: scheld mijn vrouw en kind verrot, trillen, zweten krijg de strip niet in de glucose meter, boos, agressief (niet fysiek) bang snel zoete appel eten anders druivesuiker tril nog even door dan bang voor te hoge bloed suiker maar een voordeel even een lekkere bruine boterham met kaas voor de langzame koolhydraten!

 • Momo
  Bijdrager

  Ik vind hypo’s een stuk onaangenamer dan hypers, die voel ik nauwelijks. Ik heb regelmatig last van hypo’s. Ik voel ze wel redelijk goed aankomen, maar soms gaan ze heel snel en heel laag. Dan duurt het bij mij echt wel een tijdje voordat ik me weer oké voel. Vaak voel ik me na zo’n zware hypo erg moe en wil ik eigenlijk alleen maar slapen. Ik vind hypo’s echt het vervelendste aspect van insuline moeten spuiten. Ik word absoluut niet agressief, maar wel redelijk sloom en ik reageer minder alert. Het lijkt ook vaak of iemand het licht heel langzaam aan het dimmen is.

  Ik zou het in ieder geval geweldig vinden als ze een oplossing voor die hypo’s zouden kunnen verzinnen.

 • Anne1998
  Bijdrager

  @chaim dat klopt wat je zegt! Daarom leek me dit een leuke plek om ervaring uit te wisselen en te zien hoe iedereen het op een andere manier ervaart.

 • Stephanie
  Bijdrager

  ik zag een blog voorbij met een WhatsApp groepje (kan de blog even niet meer terugvinden na het aanmelden), kan ik me hiervoor aanmelden?

 • wymi
  Bijdrager

  als ik de hypo plotseling voel, dan idd de klassieke symptomen. Zweten, trillen, verhoogde hartslag, misselijk, opgejaagd gevoel en moeilijk uit mijn woorden komen. dan zit ik meestal rond de 2,5 of 2,7.

  Soms voel ik ‘m aankomen. Dan is mijn concentratie verstoord, ik denk langzamer, honger gevoel,en soms echt zo ontzettend chagarijnig ,echt een kort lontje.

  gr wytske

 • susanne1412
  Bijdrager

  ik heb op dit moment vaak 2x per dag een hypo. ook nog eens op een soort van vaste tijden…

  ik heb wat de meeste hier ook hebben, dat wollige in je hoofd ( niet kunnen concentreren, wat dovig), ook heb ik soms het gevoel dat ik flauw ga vallen. verder trillen en zweten (een soort van opvlieger).

  ik kom er over het algemeen wel redelijk snel uit. al vergeet ik vaak eerst snelle suikers te nemen. ik grijp snel naar ontbijtkoek, koekjes, sultanas dat soort dingen.

  maar ik ben het aan het leren….

  hypers vind ik ook minder erg, heb ik tenslotte maanden ingezeten ;)

 • Suikerliesje
  Bijdrager

  Trillen, een enorme hitte, niet meer beseffen dat je rondloopt…

  …en een enorme drang om de hele voorraad kast leeg te eten :)

 • LiekeN.
  Bijdrager

  Meestal verloopt een hypo bij mij ook zoals velen van jullie ervaren, wollig in je hoofd, niet goed kunnen denken, niet goed uit je woorden komen, slap, hongerig en bekaf.
  Ik heb echter in de ruime 36 jaar dat ik type 1 heb ook wel eens anders ervaren, net of je wat ze noemen een “bad trip” hebt. Geen besef van tijd en plaats, alles ziet er vervormd uit, zweten zo erg dat de straaltjes langs je hele lichaam lopen, niet kunnen bewegen en tegelijk het gevoel hebben dat je van de stoel afvalt. Niemand kunnen waarschuwen omdat je niet meer kunt praten…
  Door heel sterk te focussen, alle energie die nog over was te verzamelen en waarschijnlijk een lever die op de rem trapte, ben ik er weer uit gekomen….hoelang het duurde, geen idee, naar mijn gevoel wel een kwartier.
  Mijn toenmalige internist vond het niet zo raar, vertelde dat het lichaam op zo’n moment een stof aanmaakt die op LSD lijkt of het waar is weet ik niet, ik vond het wel heel heftig.

 • tuunke47
  Bijdrager

  Hallo allemaal.
  Iedereen heeft andere symptomen bij hypo`s. merk ik .Als mijn benen beginnen te trillen weet ik hoe laat het is. Meestal zit ik dan zo rond de 3. Drink Op advies van dvk direct een klein blikje cola (150 ml) of sinas.Is voor mij een wondermiddel. Maar ik kan ook hypo,s hebben waar ik niks van merk dwz geen klachten.Het wijst zich dan pas uit met prikken.Soms heb ik het idee dat ik te laag zit , en dan zijn de waarden te hoog. Vorige week nog,27 zo extreem hoog heb ik nog nooit gehad. Maar geen klachten. enkele uren later was het gezakt naar 9. Ik hoef maar kleine hoeveelheden insuline te spuiten, maar wel 4xdaags 3x Novo-Rapid 3-5 EH. Voor de nacht 4 EH Abasaglar. Zit ik boven de 10 dan ook nog Novo rapid extra.Ik ga niet van huis zonder prikattributen en cola, zodat ik een hypo direct de kop in kan drukken. Het is en blijft een onvoorspelbare ziekte,waar je 24/7 rekening mee moet houden.

 • Maye
  Bijdrager

  Als ik overdag een hypo heb, is het meestal een gevoel in mijn buik alsof ik zweef, gecombineerd met een hongergevoel en verandering in hoe mn ogen scherpstellen (wil mn bril afzetten omdat hij ‘het opeens niet doet’)

  Sinds ik Amiltriptyline gebruik (anti depressivum dat ik voorgeschreven heb gekregen tbv chronsiche-pijnbestrijding) heb ik vrij regelmatig een gevoel wat hier dusdanig op lijkt, dat ik mn BG (eigenlijk) altijd moet checken als ik me zo voel, maar soms is de koektrommel (figuurlijk) dichterbij.

  Als ik ‘snachts een hypo heb, voel ik het niet aankomen, maar word wakker met ‘het klamme zweet’ op mijn lijf: ik heb het ijskoud maar ben tegelijkertijd bezweet. Ik tril, wat je vanbuiten niet kunt zien, maar wat ik in mijn hele lijf voel, het meest in mn buik. Ik ben duizelig/draaierig en zie vlekken. Ik voel een zeer urgente honger.

  Als ik ‘snachts met een hypo naar de keuken ga, is daarna de al eerder genoemde koektrommel leeg. Wat ik sinds kort doe, is mn meter en hypo-doosje boven leggen. Daarin zit precies de hoeveelheid dextro die ik nodig heb, en een plak ontbijtkoek. Ik voel me namelijk zo zwak bij een diepe hypo, dat ik de trap alleen afga omdat ik weet dat daar het eten is, maar als ik boven zit en al dextro op heb, blijf ik daar mooi zitten.

  Ik vind het bij een diepe hypo bijna onmogelijk om te wachten na de dextro. Ik heb bij minder diepe hypo’s gemerkt dat een game op mn tablet spelen, dan helpt. Dat moet geen al te moeilijke game zijn, anders sneuvelt mn tablet nog tegen de dichtsbijzijnde muur, omdat ik vanwege de adrenaline dan niet zo heel handig met frustratie overweg kan.

  O ja, hoe diep de hypo is maakt niet uit, ik word er onhebbelijk van. Laatst flapte ik in de supermarkt er een paar scherpe opmerkingen uit tegen wildvreemden die me in de weg stonden. Niks aan te doen, helaas. Mn vriend weet dat als ik zo ben, ik ws een hypo heb en even met rust gelaten moet worden tot ik me beter voel.

 • Miepie
  Bijdrager

  Ik heb eigenlijk nog nooit een echte hypo gehad op de manier zoals die hier beschreven wordt, maar deze week had ik wel een aparte ervaring die ik ook niet eerder heb gehad. Ik had in de namiddag op mijn (vrijwilligers)werk een dermate intensief gesprek dat ik er niet aan dacht om mijn tussendoortje te nemen. Toen ik na afloop thuiskwam had ik een vervelend gevoel, nergens zin in, vreemd genoeg ook niet in eten, beetje alsof ik misselijk begon te worden, maar ik had geen last van zweten, trillen, concentratieverlies of woede, alleen een vaag hongergevoel. Ik had ’s avonds nog een eetafspraak, daar ben ik naartoe gegaan en ik voelde me ik me na het eten weer helemaal prima. Ik denk dus dat ik voor het eten zulke lage waarden had dat ik misschien wel tegen een hypo aanzat, maar omdat ik dit gevoel niet eerder had, zag ik dit niet als een waarschuwing om te meten, want dan had ik dat aan mijn waarde kunnen zien en erop kunnen anticiperen, dat weet ik nu voor een volgende keer als ik dit gevoel weer heb. Maar kan dat, kan een gevoel als dit ook op een beginnende hypo wijzen?

 • Maye
  Bijdrager

  @miepie: dat kan heel goed een aanwijzing zijn dat je tegen een hypo aan zit, of al een hypo hebt. De signalen zijn voor iedereen anders, en kunnen soms ook per keer verschillen, afhankelijk van de situatie, hoe laag je zit en hoe vlug je aan het dalen bent.

  Ik heb het tot zeker een jaar na de diagnose moeilijk gevonden om te weten hoe ik een hypo aan voelde komen, en dat vond ik toen best eng. Ik was 12 en vond de gedachte aan een hypo in de klas ook niet bepaald aanlokkelijk…

  Het is logisch dat je ditmaal niet meette, omdat je pas achteraf bedacht dat je misschien tegen een hypo aangezeten had. Als je je nog eens zo voelt, kun je proberen om dan wel te meten. Zo leer je jouw signalen herkennen.

  • Miepie
   Bijdrager

   @maye, Daar heb je helemaal gelijk in, ik ben er nu wel alerter op, vorige week had ik ’s morgens een nuchtere waarde van 3.9, daar merkte ik op zich weinig van, maar toen heb ik zo snel mogelijk mijn ontbijt genomen en voor de zekerheid anderhalf uur na mijn ontbijt nog een keer gemeten: 9.8. Dus ik let nu wel meer op dit soort signalen.

 • Roger1961
  Bijdrager

  ik heb 40 jaar type 1. Lichte hypos voel ik niet meer. Daarom gebruik ik de freestyle libre sensor. Mijn leven is daardoor in rustiger vaarwater terecht gekomen. Het is erg duur. Ik zie het daarom als een keuze, want je moet op je uitgaven besparen om dit te kunnen en willen betalen. Bij een bloedsuiker ongeveer onder de 1,6 ervaar ik een soort “”splitsing”” van lichaam en geest. Vroeger raakte ik hier heftig van in paniek. In de loop van vele jaren heb ik mezelf erin getraind dit “”gevoel” op de een of andere manier te signaleren. Ik krijg dan een soort “”gedachte””, die doordringt tot in wat wel het onbewuste lijkt te zijn. Die gedachte zegt ongeveer: “je hebt nu nog heel even de tijd!” (om te eten) . Het is lastig onder woorden te brengen, maar misschien dat iemand het herkent. Het kan dan wel even duren voordat je geest en lichaam weer EEN geheel zijn.

  • MTBFredje
   Bijdrager

   Hoi,
   Ik heb een zelfde gevoel, lsd trip, dronken, heftig trillen, heel afwezig, voel het gelukkig aankomen dus kan maatregelen nemen.

 • willem3333
  Bijdrager

  hypo’s op 2 vaste tijden per dag ? is daar niet een mooi tussendoortje in te plannen ? en hypers zijn inderdaad controleerbaarderd dan hypo’s .hypo’s creeëren een paniek gevoel waar je snel vanaf wil. het risico daarvan is dat je je volpropt een weer naar zeldzame hoogtes stijgt. hoge suiker “voelen” misschien beter maar hebben zeker gluiperige gevolgen. bijvoorbeeld depressie kan bij een langere blootstelling op de loer liggen. onverklaarbare steek pijnen in de voeten en andere neuropahische klachten. nee het leven is het fijnst tussen 5 en 6. ik ben erg blij met de freestyle libre sensor. jammer dat je dat zelf moet dokken (12o eurie in de maand).

  groet willem

 • Bowie
  Bijdrager

  “. Ik voel me onrustig en een beetje gehaast. Het is een soort algemeen ‘lamlendig’ gevoel.”
  precies dit. en vaak zweten, trillen en een soort eetkick.

 • svarup
  Bijdrager

  In de loop van de jaren zijn de hypo verschijnselen veranderd. Aanvankelijk ging ik trillen, zweten en voelde tintelingen in mijn lip.
  Nu voel ik hypo’s m.n. als ik de BG snel daalt. Ik kan dan niet meer goed denken, kom niet uit mijn woorden, het is zoals bij velen wazig in mijn hoofd. Tegenwoordig kan ik ook slappe knieën krijgen, het voelt alsof ik erdoor heen zak, er zit geen kracht meer in.
  En heel recent merk ik hypo ’s als ik op de wc zit…. waarschijnlijk omdat er dan geen afleidingen zijn….er is dan een lichte wazigheid in mijn hoofd. Als de BG langzaam daalt voel ik de hypo nauwelijks of niet.
  Hyper’s voel ik niet, maar als de BG heel hoog is word ik misselijk.
  Ik ben meermaals in het ziekenhuis beland met een hypo door bewusteloosheid, soms gevolgd door een epilepsie aanval.
  Gelukkig gebruik ik nu de Free Style Libre en hoef ik me niet meer de hele dag af te vragen of ik een hypo heb.
  Ik neem altijd sap omdat het bij mij sneller een lage BG opheft dan dextro.

 • Stroopwafel
  Bijdrager

  Voor mij voelt een hypo alsof elke stap die ik zet en elke vinger die ik beweeg te veel voor mijn lichaam is. Het liefst lig ik languit op de grond, maar zelfs dat lijkt nog te veel moeite te kosten. Mentaal heb ik er juist maar weinig last van, in tegenstelling tot wat velen hier zeggen, ik kan meestal gewoon helder denken. Gelukkig voel ik ze altijd wel snel aankomen dus kan ik snel handelen om van dat gevoel af te komen!

 • sjaakcarina
  Bijdrager

  Meestal voel ik het aankomen,maar heb niet altijd wat voor de hand.
  Ga vreselijk zweten,op dat moment zou ik het liefst gaan slapen,zware ogen,alles lijkt ver weg,heel mijn bovenlichaam gloeit, en zindert,geen gevoel meer in mijn vingers.Ik ervaar dit als echt niet leuk.maar het gekke is als ik dan rustig gaat zitten,zonder iets te eten,trekt het weer langzaam weg, heel apart.

 • Coco
  Bijdrager

  Het begint bij mij met een heel subtiel licht gevoel in het hoofd. Pas wanneer de hypo erger wordt krijg ik last van een verhoogde hartslag. Daar wordt ik dan ook een beetje angstig van. Daarna ga ik trillen en vervolgens ga ik enorm zweten. Dat zweten is alleen wanneer ik onder de 3 mmol kom.

 • samv
  Bijdrager

  Ik geloof dat ik als nieuwe diabeet dit topic liever niet had gelezen..

  Als ik ergens tegenop zie dan is het wel het krijgen van mijn eerste hypo. Vreselijk lijkt me dat.

 • Chaim
  Bijdrager

  Nee hoor. Fijn is anders, maar een drama ook weer niet, als je het maar herkent en zorgt dat je maatregelen kunt nemen.

  De eerste diepe hypo die ik had was vlak voor ik mijn cursusavond zou beginnen.
  Ik kreeg het opeens heel erg warm, maar omdat de cursusruimte vaak heel warm is, dacht ik dat het daar aan lag. Ook ging ik wat wazig zien en werd ik wat licht in mijn hoofd.
  Ik dacht dat wat frisse lucht misschien zou helpen.
  Ik herkende het niet als een hypo omdat ik dan trillerig werd, opvliegend en licht in mijn hoofd. Dit voelde echt anders.
  Die frisse lucht was fijn, maar ik bleef wel trillerig.

  Tot ik me bedacht dat ik misschien eens mijn bloedsuikers zou kunnen testen om te zien of het daarvan kwam. En kwam op 2.3 mmol/l uit.

  Ik ga nergens heen zonder:
  * mijn etui met meter, strips, lancetten en mijn NovoPen
  * twee kleine blikjes cola (die miniblikjes, kan huismerk zijn)
  * dextro

  Als je je anders dan ander voelt…bloed prikken. Is dat te laag, cola drinken. Na 15 min. nog eens prikken. Stijgt het niet, huisarts(enpost) bellen.

  Als je dat duidelijk in je hoofd hebt en je omgeving weet ook wat te doen, dan is het veel minder eng dan het lijkt.

  • samv
   Bijdrager

   Als je je anders dan ander voelt…bloed prikken

   Dit is voor mij met mijn andere aandoeningen niet te doen. Mijn ziektebeeld is zeer onvoorspelbaar en klachten komen en gaan omdat mijn zenuwstelsel een eigen wil heeft. Ik kan me dus plotseling heel slecht gaan voelen zonder aanwijsbare oorzaak.
   Als ik dan elke keer moet prikken dan ben ik wel even bezig. Gezien de zenuwpijn in mijn vingers is prikken een hel dus dat zie ik niet zo zitten.

 • svarup
  Bijdrager

  Ik heb meerdere hypo ’s per dag en ze kunnen anders aanvoelen. Bij een geleidelijk dalende BG voel ik de hypo nauwelijks, en bemerk dat ik wazig ben in mijn hoofd als ik even wat anders doe; nadenken, praten en handelen gaan dan wat moeizaam. Een plotseling snel dalende BG vind ik eng, het kan dan kantje boord zijn, op het randje van bewusteloosheid, er valt moeilijk tegen te drinken….. ik vraag me af of het in zo ’n geval niet beter is glucagen te gebruiken. In het verleden ben ik verscheidene malen bewusteloos geraakt, gelukkig is het met gebruik van de FSL veel beter in de gaten te houden.
  Soms heb ik tijdens beweging/sport slappe knieën en denk dat het aan de activiteit ligt, wat achteraf een (forse) hypo kan zijn. Af en toe blijft een hypo zich opeens toch nog anders aankondigen.

 • Merel1975
  Bijdrager

  Vind ik een lastige.
  Ik ben sinds oktober aan het spuiten.
  Maar hypo’s zijn bij mij echt lastig aan te voelen.

  Sommige klachten heb ik zo ie zo al vaak.
  Bv hoofdpijn zodra mijn waarde onder de 7.5 komt geeft het me standaard hoofdpijn.
  Zweten, doe ik zo ie zo al vaak en veel en ook vaak ’s nachts, echt kleddernat bed (maar ga ik dan meten dan zit ik toch bv nog gewoon op de 8)
  Honger heb ik altijd sinds oktober eet ik nog maar 30% van wat ik daarvoor at en dronk, en daarvoor zat ik al nooit vol en had ik altijd trek, dus nu met zo vreselijk veel minder heb ik continue honger. Ik zit ook nooit meer vol, of voel me verzadigd.
  Sinds mijn lagere suiker ben ik zo ie zo veel slechter gaan zien op schermen, maar omdat het nog niet stabiel is kan ik nog niks laten testen.
  Trillen/beven daaraan heb ik het heel soms wel gemerkt, maar ik heb ook voor mijn astma medicatie pufjes die trillen en beven veroorzaken, daarnaast ben ik met precizie dingen als pen vast houden altijd al een triller geweest vanaf mijn geboorte zoiets.
  Vermoeidheid ik slaap ivm andere lichamelijke dingen maar 4/5 uur per dag en ben dus altijd erg moe.
  Duizeligheid ivm mijn slaapgebrek ben ik altijd al wel wankel op mijn benen en snel wat dol, maar sinds oktober heb ik ook wel veel meer last gekregen van duizeligheid, laatste maanden wordt het steeds erger ook bv bij bewegingen van zitten naar opstaan en lopen (overigens wel door de huisarts pas vastgesteld dat in dit soort gevallen mijn bloeddruk die eigenlijk normaal perfect is dan met 30% daalt, waar dit vandaan komt wordt dan dus weer niet verder onderzocht)

  Vind een hypo dus heel heel lastig aan te voelen.
  Ik heb regelmatig dat ik denk hem ik zweet, ik voel met wat dizzy, en wat beverig dan prik ik en dan zit ik toch boven de 8. Een enkele keer is het idd een goed gevoel en het idd een hypo maar denk, maar in 2 van de 9 keer.
  Ook heb ik wel eens hypo’s gehad waarbij ik helemaal geen klachten had gevoel, en toen ineens bij het prikken voor het avondeten op 3.2 zat.
  Moet wel bekennen dat deze laatste gevallen vaak waren als ik met trein had gereisd.

  Ik voel me dus qua hypo gevoeligheid erg onveilig en zou niet weten wat ik kan doen om me wel veiliger te voelen.

 • nig4nag35
  Bijdrager

  hoi ik weet iegelijk niet eens hoe een hypo of een hypers voelt ik heb nu een half jaar diabetes en mijn suiker schomlt tussen de 19 en de 31 lager is hij nog nooit geweest sins vrijdag spuit ik en ik voel me al een halfjaar slap ik zie slecht van veraf en dicht bij .nu moet ik maandag mijn suikerwaardes door geven ik ben benieuwt hoe verder

 • Beste Anne,

  Sinds dat ik de fsl continuemeter van Abott heb, zie ik de hypo’s op tijd aankomen en kan ik ze meestal voorkomen. Ik heb een wattig gevoel in mijn hoofd en loop een beetje als een dronkaard.
  De meter geeft dan bijvoorbeeld 5 en pijl rechtomlaag aan, dus dan neem ik 2 druivensuikers of 20 gram fruitmix-aanmaaklimonade van de aldi.
  Soms 3 druivensuikers en 30 of 40 gram aanmaaklimonade, ligt eraan of de novorapid al uitgewerkt is, meestal na 2 uur, en wat ik nog wil gaan doen.

  Ik moet de continuemeter wel zelf betalen. Wij kunnen het wel voor een deel van de belasting terugkrijgen. 120 euro in de maand koste deze.Echt een aanrader.
  Groetjes Esther.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.