Forums / Oproepen / Huidirritaties en foute metingen bij Freestyle Libre?

GevraagdaanDVN
Moderator

Huidirritaties en foute metingen bij Freestyle Libre?

Naar aanleiding van klachten van een lid willen we het een en ander nagaan. Zijn er meer mensen die met onderstaande kampen? Dus met heftige huidirritatie en ontstekingen enerzijds en incorrecte meetwaarden van de FSL anderzijds? Of met een van de twee problemen. Afhankelijk van de reacties op deze post zullen wij Abbott aanspreken.

Groeten
namens Olof King,directeur

communicatiemedewerker

Dit is de brief:

Geachte Dames/Heren,

Sinds 2016 maak ik gebruik van de Free Style Libre. Ik heb diabetes type 2 en ervaar de functionaliteit van de FSL als buitengewoon nuttig om mijn glucosewaarde te bewaken en te sturen.
Hierdoor is mijn gemiddelde glucosewaarde ook aanzienlijk verbeterd.

Helaas word ik vanaf november 2017 geconfronteerd met ernstige problemen in het gebruik van de FSL.
Onverwacht begon de huid waar de sensor op geplakt zat te irriteren, hetgeen sindsdien in omvang ook steeds ernstiger en intensiever is geworden.
Sinds korte tijd is daar nog bij gekomen dat de getoonde meetwaarden in het geheel niet meer kloppen met de glucosewaarde die bij een bloedprik wordt aangegeven.
Als plotseling een flinke hypo wordt aangegeven waar dat in het geheel niet het geval is, is dat heel vervelend.

Op basis van eigen ervaring heb ik ernstige twijfels of het hechtmiddel van de sensor (alleen) de oorzaak van het ontstaan van de huidirritatie is.
Het verklaart ook niet waarom die irritatie pas na gebruik van meer dan een jaar plotseling ontstaat. Het feit dat er ook geheel verkeerde meetwaarden verschijnen, kan hier ook niet door worden verklaard.

Vandaag heb ik (nogmaals) gebeld met Abbott ( dhr Lorin) in een poging om hierover met een inhoudelijk deskundige van Abbott te kunnen spreken. Het is afwachten of dit ook resultaat zal hebben.

In afwachting van een reactie uwerzijds,

Hoogachtend,
—–

 • Momo
  Bijdrager

  Ik gebruik de FSL sinds 2015 en heb sinds een aantal maanden ook last van huidirritatie (een ronde rode plek waar de sensor heeft gezeten en een klein rood rondje waar de ‘naald’ heeft gezeten), ik heb daarnaast ook bijzonder vaak last van jeuk op de plek waar de sensor zit. Ik moet aankomende dinsdag de sensor verwisselen en zal dan kijken hoe de huid eruitziet. Ik zal een foto van de plek maken en deze opsturen indien de huid weer is aangetast. De wisselende waarden heb ik wel gehad, maar lijken vooral te verschillen per sensor. De sensor die ik nu gebruik is redelijk accuraat, maar de vorige zat er zeer regelmatig naast (met nare hypo’s tot gevolg).

  Wat de oorzaak van de huidirritatie is, weet ik niet. Het kan aan de sensor liggen, maar een allergie kan ook langzaam worden opgebouwd. Het kan dus ook zijn dat ik gewoon pech heb.

  Ik ga dinsdag proberen of cavillonspray me beschermt tegen de reacties van mijn huid.

 • Ben42
  Bijdrager

  Huidirritatie.
  Na ongeveer 8 maanden had ik last van een flinke huidirritatie.
  Na een aantal zaken proberen op de volgende oplossing gekomen :

  Libre en Huidirritatie, Oplossing ?

  Deze oplossing gebruik ik nu al weer enige jaren en werkt. Voordelen geen irritatie meer en de sensor blijft gedurende de 14 dagen beter zitten.

  Wat betreft nauwkeurigheid.
  Eerste dag is wel eens een probleem. (Zelden) Oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar indien er een bloeding ontstaat bij het inbrengen is de kans groter dat het even duurt voordat de sensor redelijke waarden aangeeft. (In die situatie zijn de waarden soms veel te laag, maar na een aantal uur worden wel correcte waarden weergegeven.).
  De nauwkeurigheid neemt af en toe af de laatste 3 a 4 dagen. (Zelden).

  Wat nauwkeurigheid betreft is dit bericht en zijn veel berichten op het internet Anecdotisch. Een oproep naar deze voorkomens zal ook geen representatief beeld op leveren. Goed inzicht kan alleen verkregen worden indien er een representatieve groep wordt onderzocht.

  Stripmetingen.
  Een probleem dat ik hier in het forum wel eens heb aangehaald, maar waarop enkele reacties binnenkwamen:

  De Libre Reader is niet betrouwbaar te gebruiken voor bloedsuiker metingen.

  Het probleem (dit is een analyse gebaseerd op slechts weinig exemplaren), de poort voor de strips van de Reader is volledig onbeschermd. Omdat je de reader meestal bij je draagt, ik doe dat in mijn broekzak, raakt de poort voor de strips dusdanig vervuild dat de bg-strips niet meer door de reader herkend worden. Hierdoor kun je er niet op vertrouwen dat de Libre reader te gebruiken is met de strips.
  LET OP! Ik heb het hier over bloedsuiker metingen. (Dat is dus met strips).
  LET OP! Ik heb het hier over betrouwbaarheid, niet over accuratie.
  LET OP! Mijn broekzak is geen laboratorium, de hoeveelheid stof in mijn broekzak zal zeer waarschijnlijk een veel hogere dichtheid hebben dan de hoeveelheid stof in een laboratorium.

  Abbott heeft mij een hoesje toegestuurd. Dit hoesje is aan de onderkant net zo open als de meter zelf, dus biedt geen bescherming tegen stof. Bovendien is dit hoesje wat volume betreft meer dan 3 keer zo groot dan het volume van de Libre reader en daarom onhandig.

  Zoals alle berichten op het internet, wees ook voorzichtig met de interpretatie van dit bericht.

  Blij met het Libre systeem.
  Het Libre systeem werkt zeer prettig, ik ben er blij mee. Maar er zijn zeker nog wel verbeteringen mogelijk.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • GevraagdaanDVN
  Moderator

  Bedankt voor deze reacties. Zijn er misschien nog meer gebruikers met ervaringen hiermee?

 • L.i.
  Bijdrager

  Dit is de tweede maand dat ik last heb van de sensor. Hij veroorzaakt ineens irritatie. De plek jeukt constant. Als ik de sensor verwijder dan zit er een rode geirriteerde plek. Ik gebruik de sensor nu een jaar en eerder heb ik er nooit last van gehad. Ik weet niet of mijn metingen nog correct zijn. Daar moet ik op gaan letten.

 • Monique72
  Bijdrager

  Zelf gebruik ik de FSL helaas niet meer, en dat is grotendeels te wijten aan deze klachten icm. de hoge kosten van de FSL.

  Ik heb de FSL ruim een jaar gebruikt, waarvan het 1e half jaar eigenlijk zonder problemen. Ik was er dan ook erg blij mee en vertrouwde erop. Vingerprikken deed ik amper meer. De afwijkingen vergeleken met een vingerprik (ik gebruik de FSL-reader daarvoor) waren minimaal en zeker acceptabel.

  Na ong. een half jaar begon het met een allergische reactie voor de pleister, die steeds erger werd. Ik heb allerlei trucs geprobeerd en gepuzzeld en geknutseld met een exra onderlaag, enz. Sommige oplossingen werkten redelijk, anderen minder. Het was voor mij absoluut onmogelijk om de FSL met de originele pleister rechtstreeks op mijn huid te plakken, want hij zweerde er letterlijk binnen een paar uur vanaf.
  Op een duur kreeg ik ook irritatie op de plek waar het draadje in mijn huid gezeten had, alsof ik ook daar een allergische reactie op had ontwikkeld.

  De laatste maanden dat ik de FSL gebruikte, had ik steeds sensors die het niet goed deden. Er waren een aantal die niet wilden opstarten, een aantal die er na een aantal dagen opeens mee stopten, een aantal die het de eerste 4-5 dagen prima deden en daarna steeds verder gingen afwijken totdat ik alleen nog maar de melding LO kreeg.
  In plaats van gemak leverde de FSL me op een duur alleen nog maar frustratie op, en moest ik ondanks het gebruik van de FSL toch weer “fulltime” vingerprikken, terwijl dat nu juist niet zou moeten.
  Vervangende sensors kreeg ik op een duur niet meer omdat ik er volgens Abbott al teveel had gekregen. Als je zoveel geld moet betalen voor iets, verwacht je wel dat het goed werkt. Uiteindelijk heb ik dus met pijn in mijn hart moeten besluiten om ermee te stoppen.

 • Momo
  Bijdrager

  Ik heb ondertussen mijn sensor weer vervangen en de huid onder de oude sensor is wederom rood en geïrriteerd (ik zie helaas geen mogelijkheid om een foto op het Trefpunt te plaatsen).

  Ik heb nu cavillonspray gebruikt onder de nieuwe sensor, maar het is meteen duidelijk dat dit niet helpt tegen de jeuk. Die is onverminderd aanwezig.

 • elleke
  Bijdrager

  Ook ik merk afwijkende waardes op. Elke keer als ik eet meet ik om mijn pomp te kunnen bedienen en altijd zijn er afwijkingen. Hoe hoger ik zit hoe groter ook de afwijkingen maar het komt er in elk geval op neer dat ik nooit zondemeer op de FSL af ga. Heb ook veelvuldig contact met Abbott hierover gehad, soms (2 a 3x) krijg ik nieuwe sensor maar meestal volgt er een verhaal over 30% afwijking is acceptabel en waar heeft u de sensor geplaatst etc.
  Ik zou de sensor voor geen goud willen missen maar let meer op de pijl dan op de waardes.
  Ik heb in 2014 meegedaan aan studie in ziekenhuis en ben daarna de sensoren gaan kopen, dus heb er al aardig wat gebruikt.

 • 1988Laura
  Bijdrager

  Ik gebruik de Libre sinds juni 2017. Waar ik constant tegen aan loop is de lijm. Dat ding plakt voor geen meter. Zo ben ik er al verschillende verloren, door het zweten laat de sticker vrij makkelijk los. Dat is eenvoudig op te lossen door er een extra sticker overheen te plakken maar dat is altijd minder charmant dan enkel de libre. Bij mijn laatste bestelling van zo’n 3 weken geleden viel me op dat ze er een nieuwe sticker op gedaan hebben. Deze plakt veel beter! Deze plakt zo goed dat toen ik hem eraf haalde na twee weken ik allemaal kleine wondjes had waar de sticker had gezeten. Maar goed ik ben wel blij dat hij beter plakt en ik me tijdens het sporten geen zorgen hoef te maken. Over foute metingen, wat is een foute meting? De sensor kan ernaast zitten, ja dat klopt. Maar ik geloof er sterk in dat dit alleen is ten tijden van het hard stijgen of dalen van je bls. Zolang als mijn bls stabiel is komt het altijd wel overeen met een vingerprik meting. De keren dat de Libre ver naast de vingerprik meting zat bleek de sensor niet goed te werken, maar dit bleek dan altijd wel al kort na het aanbrengen van de sensor. Ik heb hier iedere keer contact over gehad met Abbott en ik heb hier iedere keer een nieuwe voor gekregen. Al met al ben ik er heel tevreden over.

 • Eric
  Bijdrager

  Ik gebruik de Libre sinds juli 2017 ” fulltime”
  Begin december 2017 heb ik een 8 tal sets tegelijk gekocht en sinds ik vanuit die bestelling de Libre gebruik heb ik last van huidirritaties (jeuk en huidbeschadigingen die zeker twee weken zichtbaar blijven).
  De sensor lijkt wel wat beter vast te plakken. (Dit neemt niet weg dat de sensor nog los kan komen van de sticker) .
  Ik heb de indruk dat Abbott een aanpassing heeft doorgevoerd met een voordeel maar met voor mij vooral nadelen
  De metingen zijn steeds prima betrouwbaar

 • BJMG
  Bijdrager

  Helaas, last van beide problemen sinds ongeveer 1/2 jaar. Ook zijn de sensors bij mij sinds de start (maart 2015) minder betrouwbaar. Gebruik niet altijd een sensor, gemiddeld 1 per maand. Vooral bij lage metingen problemen. LOW met pijl evenwijdig en dan een bloedwaarde van 5.2! En dit niet één keer maar altijd sinds de 4de dag en bij 3 sensors achter elkaar. Wel constant te laag, dus gewoon er 3 bij optellen en regelmatig bloed meten. Gelukkig heb ik een goed hypo gevoel.
  Ben benieuwd of er iets veranderd is, maar ik denk dat Abbott dat nooit zal toegeven.
  Hoop dat de DVN iets kan bereiken. Dezelfde problemen als Eric de laatste tijd met mijn huid.
  Groet BJMG.

 • BJMG
  Bijdrager

  Nog even voor de duidelijkheid: minder betrouwbaar is van toepassing alleen voor het laatste halve jaar.
  BJMG

 • Lottie
  Bijdrager

  Helaas, ik heb net weer een sensor af moeten doen, omdat mijn huid nu al na 5 dagen hevig protesteerde. Opnieuw loopt het wondvocht eruit…
  Ondanks een dankbare tip eerder op dit forum, had ik de originele pleister eraf gehaald, daarvoor in de plaats dubbelzijdig tape erop en afplakken met Fixomull Stretch.
  Helaas… na 5 dagen opnieuw ‘einde verhaal’ dus.
  Al twee keer eerder heb ik een sensor geprobeerd, met Cavilonspray, Tegaderm, de neusspray als bescherming…helaas…. mijn huid (en dus de sensor)viel er na 7 dagen af, waarbij er wondvocht langs mijn arm afliep. Een huidreactie die heel veel weg heeft van derde-graads verbranding.
  Het is mij meer dan duidelijk dat het te maken heeft:
  – óf er wordt gebruik gemaakt van een agressieve lijmsoort om de sensor met de pleister te verbinden
  – óf DE BEHUIZING van de sensor heeft een zeer agressieve coating.
  Met de wond die de sensor heeft nagelaten ben ik wel weer even zoet… en dat, terwijl het inmiddels zomers (korte mouwen-)weer is…

 • elleke
  Bijdrager

  Beste Lottie,

  Wat ongelooflijk naar wat ik lees. Zelf ben ik al vanaf 2014 een constante gebruiker en heb er geen last van, ook gebruik ik al 32 de pomp en ook op mijn buik en ribbenkast geen enkele last van de pleisters. Heb je er weleens aan gedacht om via de huisarts of internist bij een dermatoloog langs te gaan? Wie weet wat die te zeggen heeft over je huid, daar kan ook van alles aan mis zijn weet ik uit mijn directe omgeving. Wellicht heb je nog wat anders onder de leden. Niet te hopen uiteraard. De sensor is zo’n fijn hulpmiddel en dan deze resultaten! Jammer.
  Ik hoop dat er een oplossing voor je komt. Ik heb hem niet.
  Groet Elleke

 • Megan
  Bijdrager

  Ik gebruik de Free Style nu twee jaar, maar heb vanaf het begin al huidirritaties. Veel jeuk als hij er op zit en na verwijderen grote rode plek met bultjes. Ik gebruik altijd cavilon spray. Dat helpt weinig. Ik smeer de plek enkele dagen in met Cicaplast creme van La Roche Posay, verkrijgbaar bij de apotheek. Dat is fijne creme. Het kalmeert de huid en verzorgt de plek goed. Ik heb het ook geprobeerd met een hormoonzalf van de huidarts, maar dat is minder fijn spul gezien de bijwerkingen en heeft zelfs minder effect.

  Ondanks deze huid irritatie levert de Free Style mij zoveel voordeel qua bloedsuikerregulatie, dat ik de irritatie voor lief neem. Ik hoop echter wel dat het in de toekomst opgelost kan worden door een beter plakmiddel en ook dat het niet erger wordt.

  Verschil in metingen met de Free Style heb ik ook wel. Meestal de eerste 2 dagen. En soms heb je een sensor die de hele periode niet lekker loopt. Ik meet dan af en toe extra met strips.

  Het hele systeem is naar mijn idee nog zeker te verbeteren. Maar ja, dit is ook allemaal nog erg nieuw. Ik hoop dat Abbot er aan blijft werken en ontwikkelen.

 • Robs
  Bijdrager

  Ik gebruik de Freestyle Libre nu ruim bijna twee jaar. In eerste instantie was ik bezorgd over een eventuele reactie op mijn huid, aangezien ik ontstekingsgevoelig ben en een zeer gevoelige huid heb. In dit kader moet ik eerlijk zeggen dat ik tot nu toe geen enkele complicatie heb gehad.
  In het begin irriteerde ik mij erg aan het verschil in gemeten waarden tussen de FL en de reguliere vingerprik. Ik heb hiertoe de volgende strategie ontwikkeld. Met name de eerste dag hou ik er rekening mee dat de waarden van de FL onbetrouwbaar zijn! Daarna vergelijk ik tijdens een meting de waarden met de FL met de vingerprik. Op deze wijze krijg ik inzicht wat de afwijking van de FL is t.o.v de vingerprik. Door dit bij wisselende glucosewaarden te doen, kun je zelf correcties doorvoeren.
  Het valt mij wel op dat de sensor van de FL meestal een lagere waarde aangeeft dan de vingerprik.
  Wellicht is dit voor FL-gebruikers een tip om mer inzicht te krijgen in de nauwkeurigheid van de metingen.

 • mhaarbosch
  Bijdrager

  Onze dochter van 11 gebruikt sinds het najaar van 2017 de FreeStyle Libre. Naar volle tevredenheid, tot vorige week. De sensor liet los na een paar dagen, huidirritaties. Dus een nieuwe sensor geplaatst op haar andere arm, maar na een paar dagen hetzelfde. Zou het kunnen dat Abbott andere tape gebruikt?

 • Ben42
  Bijdrager

  Geachte Moderator,

  Het is nu ruim 2 maanden na de oproep van
  ‘Olof King,directeur’

  Ik zou graag eens een status update horen van deze actie.

  Met vriendelijke groet,
  Ben

 • GevraagdaanDVN
  Moderator

  Wij hebben deze vraag aan Olof voorgelegd. Zodra we hier een reactie van terug hebben, zullen we dit zo spoedig mogelijk laten weten.

 • mhaarbosch
  Bijdrager

  Ik heb zojuist Abbott Helpdesk gebeld en per e-mail een bestand met tips ontvangen om allergische reacties te voorkomen. De lijmlaag op de sensor bestaat uit verschillende bestanddelen dus is het lastig om te zeggen welk middel het beste werkt, dit is per persoon verschillend. Wij gaan ’s experimenteren en ik hoop dat we weer snel over kunnen stappen op de sensor i.p.v. vingerprikjes!

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo mhaarbosch,

  Kan dat bestand met tips ook aan de anderen beschikbaar worden gesteld?

  Ben

  • mhaarbosch
   Bijdrager

   Zeker Ben, ik heb een PDF bestand ontvangen. Ik kan hier geen bijlagen plaatsen, maar volgens mij wel een link:

   FreeStyle Libre tips bij huidirritatie (PDF)

   Lukt dat zo?

  • mhaarbosch
   Bijdrager

   Lottie, Ben, Momo en andere lotgenoten. Is bij jullie de huidirritatie zoals bij onze dochter (11)?

   Foto van huidirritatie

   Het vreemde vind ik echt dat we al ruim 6 maanden de sensor naar volle tevredenheid gebruiken, maar pas sinds laatste 2 sensoren heeft Suze huidklachten. Het lijkt er toch op dat Abbott aan het experimenteren is met de lijmlaag? (met als doel dat de sensor beter en langer blijft plakken) Als dat zo is dan zouden wij graag de oude versie krijgen, want Suze is nu weer overgestapt op (pijnlijke) vingerprikjes…

   We weten nu niet zo goed wat te doen, dus ik hoop dat er snel meer duidelijkheid komt.

 • Lottie
  Bijdrager

  Hallo mhaarbosch, Ben en andere lotgenoten,

  Een aantal maanden geleden heb ik ook met Abbott hierover contact gehad.
  Ik kreeg toen van Abbott een reactie die sterk overeen komt met wat mhaarbosch schrijft.
  De tips die Abbott mij toen gaf zijn voor het overgrote deel tips die op dit forum allang door lotgenoten zijn uitgeprobeerd… Ze verwijzen notabene naar deze site! (een tip dus van Abbott: ‘van de regen in de drup’!)
  Ik had Abbott toen ook gevraagd om welke stoffen het nu gaat mbt. de sensor en vroeg hen of er epoxyhars in voor kwam.
  Hun reactie hierop was: “Wij kunnen helaas geen informatie geven over de ingrediënten van de plaklaag van de FreeStyle Libre sensor.”
  Wat Abbott aan mhaarbosch meldt over de lijmlaag op de sensor: “De lijmlaag op de sensor bestaat uit verschillende bestanddelen dus is het lastig om te zeggen welk middel het beste werkt, dit is per persoon verschillend.” voelt voor mij opnieuw als een zwaktebod van Abbott.
  Abbott gaat nog verder:
  Een paar maanden geleden ben ik voor mijn allergische reactie op de sensor bij de dermatoloog geweest. Daarbij bleek ook weer dat ik absoluut niet de enige ben met een dergelijke heftige reactie op de sensor.
  Wat ik toen bij de dermatoloog hoorde over Abbott, is dat Abbott zelfs hén niet vertelt uit welke stoffen de lijmlaag van de sensor bestaat!
  Óf het moet inmiddels veranderd zijn, maar ik vind het echt veel te ver gaan dat Abbott zelfs een medisch specialist (dermatoloog) hiervan niet op de hoogte wil brengen…!

 • Momo
  Bijdrager

  Ik ben ondertussen ook wel erg benieuwd of Olof King onze reacties inderdaad heeft voorgelegd aan Abbott!

  Het is jammer dat Abbott zo geheimzinnig doet over de lijmlaag die ze gebruiken, zeker gezien het feit dat die lijmlaag de oorzaak zou kunnen zijn van veel van onze klachten. Ik zou graag horen waarom ze daar zo afwijzend over reageren.

  Wat ik nu met name ervaar bij de laatste sensors die ik heb gebruikt, is heel erg veel jeuk.
  Ik vind de sensors verder geweldig (gebruik vrijwel geen strips meer om mijn bloedsuiker te meten) dus zou het heel spijtig vinden als ik weer terug moet naar het kapot prikken van mijn vingers.

 • Directeur DVN
  Bijdrager

  Beste allen,

  Ook wij wachten nog op een reactie van Abbott. In de tussentijd hebben we contact gezocht met Isala, waar een groot onderzoek met de FSL wordt uitgevoerd. We hebben daar geïnformeerd naar hun visie op de huidirritaties. We houden jullie op de hoogte van de reacties.

  Groet Olof King

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo MHaarbosch,

  De huidirritatie was bij mij vergelijkbaar. Het begon na ongeveer 7 a 8 maanden met de Libre,
  bij iedere sensor nam toen de irritatie een klein beetje toe.

  Op een gegeven moment trad er ook zwelling onder de sensor op (direct de volgende dag na het plakken al). De metingen waren toen onbetrouwbaar en de sensor begon ook al los te laten.

  Zie mijn mail aan het begin van deze draad daar staat een kopje :Libre en Huidirritatie, Oplossing ?.
  Daarin de Link naar een ‘oplossing die ik nu al weer 3 jaar gebruik.

  Abbott ontkend dat de lijmlaag is veranderd van samenstelling. De klacht over irritatie komt bij veel mensen voor, maar op verschillende tijdstippen. Veel mensen hebben dus last van de lijmlaag. Maar bij mij was dat drie jaar geleden en regelmatig komt dit probleem terug in het forum. Het is niet waarschijnlijk dat Abbott zo vaak de lijmlaag veranderd dan als er momenten met klachten van gebruikers zijn.

  Kijk nog even naar het begin van deze draad naar mijn mail en de oplossing zoals die voor mij werkt. Er zijn ook een aantal mensen waarbij deze methode niet werkte en er toch teveel irritatie voorkwam. Hoeveel mensen deze of een vergelijkbare methode gebruiken weet ik niet.

  Ben

 • Ben42
  Bijdrager

  Eerder in deze draad schreef ik :

  De Libre Reader is niet betrouwbaar te gebruiken voor bloedsuiker metingen.

  Via een andere draad kwam ik op deze site terecht :
  Stopje voor in de FreeStyle Libre.

  Misschien dat dit stopje, het verstoffen van de strippoort voorkomt en dat daardoor de Libre Reader weer wel betrouwbaar is te gebruiken. Jammer is dat Abbott dergelijke oplossingen ? niet kent ? en ook niet doorgeeft. Daar heb ik al wel eens letterlijk om een dergelijk stopje gevraagd. Maar zij blijven het probleem gewoon ontkennen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Eric
  Bijdrager

  Ivm de huidirritaties heb ik de sensor de laatste keren aangebracht met de arm gebogen ipv gestrekt. ( zodat de huid minder trekt op de plaats waar de sensor zit). Dit is dus anders dan mij steeds was geadviseerd.

  Hierdoor zijn bij mij de irritaties vrijwel verdwenen.

 • L.i.
  Bijdrager

  Ik had een paar maanden geleden ook ineens last van hele erge jeuk en een kapotte huid als ik de sensor verwijderde. Dit heb ik bij 3 sensoren gehad. De laatste sensoren hebben helemaal geen jeuk veroorzaakt, heel vreemd maar ben er wel blij mee. Wel moet ik moeite doen om de sensor na 14 dagen van mijn huid te krijgen maar ik beperk de beschadiging van mijn huid door de sensor los te weken met zeep. Er blijft nog wel een zichtbare plek achter die ik goed moet insmeren. Hier had ik vorig jaar zo goed als geen last van.

  • elleke
   Bijdrager

   Ik reageer alleen even op het moeilijk afhalen van de sensor, de huidproblemen herken ik niet, zet even de fohn 1.5 a 2 minuten op de sensor dan laat hij makkelijker los.
   Sterkte en succes, groet Elleke

   • L.i.
    Bijdrager

    Dank je Elleke. Dat zal ik volgende keer ook eens proberen.

  • Pedro
   Bijdrager

   Het verwijderen van de sensor is een fluitje van een cent als je Limisan gebruikt, de sensor laat dan meteen los.
   Limisan medische pleisterverwijderaar

 • Milly
  Bijdrager

  Ik heb er ook last van dat de sensor moeilijk te verwijderen is, daarna blijft er een lijmlaag achter op je arm. Af en toe jeukt het onder de sensor maar ervaar geen hinder hiervan. Al met al ben ik blij met het systeem alhoewel ik wel regelmatig een bloedsuiker prik, want hij wijkt wel iets af.

 • Abisko
  Bijdrager

  @Dvn, @anderen

  De schuldige is isobornyl acrylaat.
  Zie Vlaams tijsschrift voor diabetologie 2017 nr2, te vinden op de website van de Vlaamse diabetesliga (voor leden).

  -Isorbornyl wordt gebruikt bij de productie of is een contactlijm
  Op de chemische info pagina:
  H315 (90.85%): Causes skin irritation [Warning Skin corrosion/irritation]
  H317 (26.95%): May cause an allergic skin reaction [Warning Sensitization, Skin]

  -Acrylaat monomeren staan geklasserd als irriterend en beschadigen huid en andere. Nagellak is de bekendste irriterenterende acryl voor de huid.
  Acrylaat lekt. Het is niet gezegd dat isobornyl de lijm zelf is. Kan ook van ergens anders komen.
  -De reactie op een type acrylaat verschilt per persoon.
  -Dexcomm sensors kunnen ook huid irritatie geven

  @Dvn
  UZ antwerpen en Univeriseit Malmo hebben eerder onderzoek gedaan naar huidirritatie door de fsl.
  Diabetesliga of de universiteit uza heeft er info over.

  • mhaarbosch
   Bijdrager

   Dank voor je info @abisko.

   Ik zie dat je voor het Vlaams tijdschrift een abonnement moet hebben om het artikel te kunnen lezen.

   Is het niet vreemd dat veel mensen (zoals mijn dochter) maandenlang nergens last van hebben gehad en dan ineens huidirritaties krijgen? Of zou hier een verklaring voor zijn?

  • hendriksmja
   Bijdrager

   Beste allemaal, @Abisco, @mhaaarbosch en @ben42 in het bijzonder,

   Afgelopen week heb ik heb ik een test ondergaan ivm de contactallergie van de Freestyle Libre sensor. Ik ben via mijn internist naar deze afdeling binnen het UMC in Utrecht doorverwezen.

   Met jullie kennis over het isobornyl acrylaat in mijn achterzak, had ik mijn eerste afspraak in het UMC. Er is voor gekozen om mij op de Europese standaarden én de bij hen beschikbare acrylaten te testen. Helaas zat de isobornyl acrylaat hier niet bij.

   Dag 1 werd mijn rug vol geplakt met bovengenoemde stoffen. Twee dagen later, drie dagen later en een week na de eerste afspraak werd gekeken wat de reactie van mijn huid was. Nu, een week later, is er geen irritatie opgetreden.

   Vanmiddag word ik teruggebeld voor de definitieve uitslag. Op advies van de verpleegkundige ga ik twee dingen doen:

   1. Bij de arts aandringen op verder onderzoek met de Freestyle Libre. Wat ze vaker doen is testen met het specifieke ‘medijcijn’ waar de irritatie bij optreed. Volgens de verpleegkundige wordt de Freestyle in dergelijke situaties dan ook vergoed door het ziekenhuis ivm het specifieke onderzoek.
   Abbott schijnt verplicht te zijn om de samenstelling van de sensor kenbaar te maken bij dergelijk onderzoek. Dus daarover in de toekomst hopelijk meer…

   2. Ook op advies van de verpleegkundige ga ik experimenteren met siliconenzalf, cavillon en fluticason aerosol. Allen producenten van farmaceut Fagron. Toevalligerwijs heb ik een goede vriendin die bij Fagron heeft gewerkt én een kind heeft met type 1, dus ik denk dat ik doormiddel van een aantal proefsetjes al snel kan uitvinden of dit een (korte) termijn oplossing is.

   Ik zal jullie op de hoogte houden van bovenstaande.

   Verder ben ik zelf benieuwd of jullie ervaring hebben met bovenstaande onderzoeken en/of sprays/zalfjes.

   Wordt vervolgd….

   • Marieke71
    Bijdrager

    Interessant en bedankt voor het delen!
    Heb wel een beetje het gevoel dat we allen op eigen houtje van alles aan het doen zijn. Wie is hier bij betrokken vanuit Dibates Ver. Nl?? Ook ik heb allergische reactie en vraag me af wat voor spul plak ik eigenlijk op mijn lichaam en wat doen die stoffen en zijn ze schadelijk? Ik wil dat weten, kan het nergens vinden dat Abbot hier inzage ingeeft, niet in de bijsluiter (zover ik weet), niet op hun site. Als ik medicijnen meekrijg staat iedere stof vermeld (verplicht!). Houd ons op de hoogte!

 • Ben42
  Bijdrager

  Abisco dank je voor de informatie. Nuttig.

  mhaaarbosch,
  Het verschijnsel dat de sensor een aantal maanden goed gaat en dan relatief plotseling irritatie/allergische reactie veroorzaakt komt bij vrij veel mensen voor. Zowel in Nederland als op internationale sites wordt hier door veel mensen melding van gemaakt. Voor veel mensen zo ‘plotseling’ dat ze denken dat de samenstelling van de lijmlaag is veranderd. Omdat ik dit zelf lang geleden heb gehad en regelmatig vergelijkbare berichten zie, kan ik me niet voorstellen dat dit iedere keer komt door het wijzigen van de samenstelling.

  In de ziekenhuiswereld is pleisterallergie en dan wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen bruine en witte pleisters een van de meest voorkomende allergien.

  Dat het zo plotseling optreed schijnt voor pleister allergien ook niet zo vreemd te zijn. Als de gevoeligheid eenmaal getriggerd is, blijft deze gevoeligheid meestal voor langere tijd.

  Bij mij helpt tegaderm goed. Kijk naar het derde bericht in deze draad daarin staat een verwijzing hoe ik dat doe. Maar ondertussen komen er ook meldingen van mensen terug waarbij de methode die ik gebruik helaas niet werkt.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • mhaarbosch
   Bijdrager

   Bedankt weer voor je reactie! @ben42

   Wat mooi om te lezen/zien hoe jij zelf een oplossing hebt gevonden voor dit probleem. Ik had je vinding al eerder gelezen, maar had het even geparkeerd. Onze dochter is sinds een aantal weken overgegaan op vingerprikjes. Vandaag weer een nieuwe sensor geplaatst en eerst Hansaplast pleisterspray op de plaats gespoten. Even kijken hoe dat gaat… Als dit niet werkt dan gaan we onszelf toch ook ’s verdiepen in jouw methode. We vonden het er aanvankelijk nogal ingewikkeld uit zien, maar dat zal met jouw uitvinding in de praktijk best meevallen. Wordt vervolgd!

 • Bedankt Abisko, Ben42 en anderen voor de tips. Daar kunnen andere lezers hun voordeel mee doen.
  We gaan bij onze collega’s uit België te rade voor de uitkomsten van het genoemde onderzoek.

 • MTEE
  Bijdrager

  Oeps, ik weet niet of het aan mij ligt, maar hoezo foute metingen?!? Hoe vaak hebben mensen hun reguliere meter ooit vergeleken met een andere vóór ze de FSL gingen gebruiken?!? Bovendien probeer je nu twee verschillende dingen te vergelijken en is de vingerprik sowieso een momentopname die van heel veel dingen afhankelijk is, zoals bijvoorbeeld:
  – handen gewassen?
  – welke hand en welke vinger?
  – wel of niet in je vinger geknepen of ‘gepompt’?
  – Net gegeten of gespoten?
  Zo zijn er vast nog wel een aantal te noemen. Of zie ik het te simpel? Ik weet zeker dat iemand die denkt dat ie een hypo heeft óók iets gaat eten als het volgens de vingerprik niet zo is, want hij kan het nergens mee vergelijken en moet dan op zijn gevoel afgaan. Ben benieuwd wat anderen er van vinden….

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo MTEE,

  Hoe vaak hebben mensen hun reguliere meter ooit vergeleken met een andere vóór ze de FSL gingen gebruiken?!?

  Vaak !
  Verschillende meters, verschillende vingers, linkerhand, rechterhand, arm. Strips die al over datum zijn.
  Op momenten dat je de meter niet vertrouwd en op momenten dat je de meter wel vertrouwd, zelfde meter, verschillende meters van hetzelfde merk, verschillende merken.

  Op wat uitzonderingen na zitten de meters altijd redelijk bij elkaar in de buurt. De nauwkeurigheid is de laatste jaren verbeterd.

  En ik ben ook niet de enige die dit doet. Als je meer dan 2000 keer per jaar een bloedsuiker meting doet, is het ook wel fijn om te weten wat je meet en hoe groot de spreiding en de nauwkeurig dat is.

  Mijn persoonlijke conclusie is dat de meters de laatste jaren niet veel van elkaar afwijken. De meetomstandigheden maken geen heel groot verschil.

  De free style libre wil de eerste dag nog wel eens flink afwijken. En er is een klein risico dat de meter de laatste dagen ook niet meer nauwkeurig is. Verder is er een flink verschil als je flink op en/of neer gaat. Dat achterlopen van de Free Style Libre is inderdaad het geval, echter dit kan heel erg in zowel tijd als eenheden varieren. Twee Free Style Sensoren vertonen een nagenoeg vergelijkbaar patroon, maar de absolute waarde kan nog wel eens afwijken. Overigens heb ik slechts gemeten met een overlap van een paar uur, een sensor aan het begin van zijn levensduur en de andere aan het einde van zijn levens duur. Maar ik ga nog een keer twee sensoren met meer overlap met elkaar vergelijken.

  Het antwoord op je vraag is dus; Ja er wordt veel vergeleken.

  Hier een plaatje van een vergelijking gemaakt toen ik pas met de Libre ben gestart:

  Vergelijk Sensor met BG-meter

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Zoals altijd dit soort zaken kan van persoon tot persoon zeer sterk verschillen, het bovenstaande is mijn persoonlijke ervaring, ervaringen van anderen kunnen heel anders zijn.

 • ChrisC
  Bijdrager

  Sinds een paar maanden ook meer last van huidirritaties (weet niet meer precies wanneer het is begonnen). Na een dag of 10 begint de huid onder de sensor regelmatig te jeuken.
  Na het verwijderen van de sensor blijft er nog 2 tot 3 weken een rode plek.

  De sensors blijven bij mij wel goed plakken. Na 2 weken moet je nog flink trekken om hem er af te krijgen.
  Ik plak hem ook regelmatig op mijn borst, die plek is minder kwetsbaar dan op je arm (was een tip van m’n internist). De werking lijkt hetzelfde. Het groeiende borsthaar zorgt wel voor extra irritatie.

  Van onnauwkeurigheid kort na het activeren van de sensor heb ik inmiddels nauwelijks last meer. Ik plak een nieuwe sensor nl. al een uur of 8 voordat ik hem ga activeren al op mijn huid.

 • Pedro
  Bijdrager

  Ook ik ervaar dat de laatste sensoren wel erg afwijken, een beetje kan, een hele punt nou vooruit maar de huidige sensor is toch wel heel erg, hier wat metingen, de eerste kolom de sensor meting en de 2e het bloedmonster:
  2,4 – 4,5
  LO – 4,1
  3,3 – 6,2
  3,6 – 5,2
  3,8 – 5,8
  2,8 – 5,7
  2,9 – 4,3
  6,3 – 7,7
  4,7 – 7,1
  Zoals je ziet heel erg grote verschillen en zeker niet binnen de 15% marge. Met de huidige sensor moet ik dus weer veel vingerprikken doen om een beetje te controleren. Dit alles doet mij wel balen, slechte leveringen en wat er geleverd wordt laat ook te wensen over. Mijn vorige sensor heb ik ook vroegtijdig moeten vervangen vanwege problemen (melding sensor niet beschikbaar, “gaten” in de grafiek, onjuiste waarden etc.). Was zo’n sensor nou een tientje dan haal je er af e toe je schouder over op maar € 60 per stuk is een ander verhaal!

 • bruijndm
  Bijdrager

  De laatste vier sensoren van mijn dochter zijn er alle vier (!) na zes dagen mee opgehouden. Allen geven ze de melding LO voor enige uren (terwijl ze vanmorgen een waarde van 15 had), daarna ‘meting niet beschikbaar’ en daarna ‘vervang sensor’. Dit heb ik nog nooit eerder gehad.

  Ik vraag me af of de problemen met het opschalen van de productie nu tot gevolg hebben dat de kwaliteit van de sensoren achteruit gaat.

  Vandaag weer met Abbott gebeld – en uiteindelijk krijg ik voor deze sensor ook weer een nieuwe – maar ja, dat gaat nog weken duren. Ben nu door de hele voorraad heen, en dus is mijn dochter veroordeeld tot vingerprikken.

 • Ben42
  Bijdrager

  Ondertussen gebruik in bijna 4 jaar een FSL sensor. Af en toe heb ik ook een sensor die structureel te lage waarden aangeeft of helemaal uitvalt. Afgelopen twee weken had ik weer een dergelijke sensor. Met de sensor veel meegeprikt. De sensor gaf over het algemeen 3 a 6 punten te laag aan. En regelmatig zat de sensor uren in het LO gebied. Deze sensor wordt door Abbott vervangen.

  Vaak is het ook zo dat de eerste 24 uur de sensor nog geen betrouwbare waarden geeft. Maar het uitvallen van de sensor zoals hierboven beschreven had ik volgens mij het laatste jaar al niet meer gehad. Weel een paar keer gehad dat de laatste 3 dagen de sensor structureel te laag aangaf, maar dus niet over de 14 dagen.

  Dat de sensoren dus slechter worden daar is bij mij geen indicatie van.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • elleke
  Bijdrager

  Ook ik gebruik al paar jaar de FSL onafgebroken en heb echt ook wel eens afwijkingen, komt ook omdat ik vaak schommel maar wat ik hier lees herken ik (gelukkig) niet. Wel na dag of 11 dat ik soms denk: hé, het jeukt een beetje. Er afvallen heb ik nog niet meegemaakt. Heel veel sterkte.

 • cardu
  Bijdrager

  Hallo,

  Sinds juni 2015 gebruik ik de FSL. Af en toe probeer ik ivm de kosten een weekje te vingerprikken, maar wat een onhandig geklieder is dat toch!

  Vanaf het begin waren mijn waarden bij FSL vergelijkbaar met de vingerprik (One Touch Verio). FSL loopt in metingen iets achter (in tijd).

  Het eerste jaar had ik wel last van afvallende sensoren en gebruikte ik regelmatig kinetisch tape om de sensor vast te zetten.
  Soms was destijds ook een rode plek zichtbaar na het afhalen van de sensor.

  Het laatste jaar heb ik daar geen last meer van. ik gebruik voor het opzetten een Skin Tac doekje voor extra bevestiging en dan zit hij als een huis. Ik kan er zelfs mee zwemmen.
  Rode plekken heb ik ook niet meer. Mijn idee is dat ongeveer een jaar geleden de plaklaag gewijzigd is – wat mij betreft verbeterd.

  Ik prik de sensor ook in met gebogen arm (zoals Eric) en dat voelt beter, ook zoek ik een plekje redelijk ver naar achteren op de arm, zit beter dan voorop.

  Ik ben heel tevreden met FSL, maar ik vind het jammer dat we geen keuze hebben in leverancier en dat gedoe met uitgestelde en beperkte bestellingen is wel irritant.
  Heel jammer is ook dat er geen vergoeding vanuit de verzekering voor is.

  Groet,
  Marianne

 • Momo
  Bijdrager

  @briane. dit is een beetje een vreemd bericht. Wat bedoel je precies met ‘die branche’? Je werkt voor Abbott? Zij zijn vooralsnog namelijk de enige die de FSL produceren. En wat zou Monique daar dan mee opschieten, want Abbott heeft blijkbaar al aangegeven haar geen vervangende sensors meer te verstrekken.

  Het riekt trouwens ook wel een klein beetje naar reclame …

 • Momo
  Bijdrager

  @briane bedankt voor je uitleg, ik begrijp je goede bedoelingen.
  Het gaat hier echter wel om een deels commercieel product, dat voor heel veel mensen nog steeds niet vergoed wordt. Monique heeft aangegeven gestopt te zijn met het gebruik van de FSL. Als op het forum wordt aangeboden om haar te helpen als ze weer wil beginnen dan vind ik dat toch op reclame lijken.

  Je hebt dit bericht overigens op een publiek forum geplaatst en iedereen kan daar op reageren.
  Privéberichten kunnen worden gestuurd via de enveloppe rechtsboven in beeld of door op het pictogram van de betreffende gebruiker te klikken.

  Ik laat het verder aan de moderators over om te bepalen of jouw bericht voldoet aan de huisregels.

 • A.A.
  Bijdrager

  Huidirritaties zijn perfect op te lossen middels het gebruik van de Compeed blarenpleister. De rode vlekken op de huid komt door de aanwezigheid van dennenhars in de lijm. In eerste instantie krijg je geen rode vlekken, maar een allergie wordt opgebouwd. En de vlekken verdwijnen ook niet zomaar na een week of zo.

 • alexander25
  Bijdrager

  Even on het kort.
  Als een van de eerste begonnen met fsl
  114 sensoren gebruikt
  Drie jaar geleden begin van irritatie die steeds erger werd. Door huidzwelling te lage waarden
  Onderzocht
  Fsl gedemonteerd.
  Sticker gaf geen symptonen
  Doorzichtig plastic ook niet
  De driehoek ruimte geeft echter dampen af die wel zeer irriterend zijn. Door diffusie kruipt het onder langs en lijkt het te komen van de plakker want je krijgt ronde irritatie plekken maar dat is dus niet zo.
  Abbott doet er niets mee vele malen gevraagd om product ontwikkelaar te spreken. Maar gebeurt niets mee…..
  Huidige belgische klantenservice is trouwens nog stupider
  Wat hielp:
  Hansa plast blaren pleister.
  Eerst laag cavilon
  Oude fslzonder plakker gebruiken om rondje pleister te maken.
  Met gaatjes tang klein gaatje in midden
  Ik zelf kleed voordat ik het rondje over de naald doe nog over het driehoekje een eerste laag blaren pleister.
  Vervolgens rondje over naaldje laten zakken
  folie blaren pleister verwijderen vergeet niet van te voren in te knippen
  Skin tac op arm voor extra hechting
  Fsl erop zetten.

  Ik zie ook filmpjes van mensen die dwars door blaren pleister heen prikken maar dat ging bij mij vaak mis

  Hoop dat dit mensen kan helpen. Kan anders ook nog wel eens filmpje maken

  Waarom ik de fsl niet vergoed krijg omdat ik te goed geregeld ben is weer een andere discussie maar hier loopt nederland compleet achter ivm buurlanden. Vind dvn hier ook niet echt sterk in veel gejuich voor kleine subgroepjes. Minimaal elke pompgebruiker vind ik. Het mag weer eens niets kosten op korte termijn…..

 • Nicolet
  Bijdrager

  Hallo,

  Iedereen die irritatie heeft van de fsl wil ik graag nog even wijzen op dit bericht in een ander ‘draadje’. Bericht is oorspronkelijk geplaatst door Ben die regelmatig aan de levendigheid van dit forum bijdraagt.

  Oplossing voor huidirritatie

  Om het iedereen heel makkelijk te maken: het programma om met een 3D printer het sjabloontje te maken welke door Ben wordt gebruikt is hier te vinden:

  Sjabloon voor fsl

  Alle dank gaat uit naar Ben.

  • alexander25
   Bijdrager

   Tegaderm flexavit etc hielpen bij mij niet goed. Je hebt iets gasdichts nodig. Dit gaat alleen goed met blaren pleister.

 • Jacky0
  Bijdrager

  Ik gebruik al 2 jaar FSL en was er heel erg blij mee. Hij werd vooral bij
  hypers wel wat onnauwkeuriger, maar dat nam ik voor lief.
  Sinds kort is de onnauwkeurigheid echter van reusachtige afmetingen,
  b.v. meting FSL is 17,5 en de bloedprik geeft 9,8 aan! Als ik niet
  dubbel gecontroleerd had, was ik insuline bij gaan spuiten, met als
  resultaat waarschijnlijk een ziekenhuiopname! En dit geval was niet
  eenmalig, het gebeurt nu bijna standaard!
  En nu durf ik er dan ook niet meer op te vertrouwen zodat ik weer
  ben overgeleverd aan het bloedprikken…

 • Wat een verschil! Heb je m wel op de achterkant van je bovenarm gezet? Ik heb hem 1x op mijn been gezet en had toen ook mega-afwijkingen. Daarna weer braaf op mijn arm volgens de instructies en toen week ie ‘gewoon’ af door de vertraging.

 • Ben42
  Bijdrager

  Afwijkingen met de FreeStyle Libre kunnen vele oorzaken hebben, helaas is het zo dat je bloed moet prikken om een ‘verschil’ redelijk te kunnen waarnemen. En daarna heb je geen indicatie waarom er een afwijking is.

  Hier een opsomming die niet compleet is:
  – Een hele batch van FLS sensoren wijken af.
  – Een enkele sensor wijkt af.
  – Door plaatsing wijkt een sensor af (b.v. op een ander deel van het lichaam).
  – Door plaatsing wijkt een sensor af, b.v. omdat deze net in een ander ‘materiaal’ of een meer doorbloed of een minder doorbloed gedeelte is terecht gekomen.
  – Het glucose gehalte in het ‘vocht’ wijkt af, door minder doorstroming, of doordat er druk op wordt uitgeoefend of nog weer een andere reden.
  – Bij stijgen en dalen is het niet helemaal duidelijk hoeveel later of eerder je met een bloedsuiker waarde kunt vergelijken. (Reactietijd is niet constant)
  – Omdat de reader zelf tijdcorrecties uitvoert op de waarden, wijkt de lijn die weergegeven wordt af van de metingen die je verricht. (Dit zie je pas achteraf als je de gegevens op de computer bekijkt. De tijdlijn is dan namelijk aangepast).

  Al met al is het niet duidelijk wat de oorzaak is. Soms loopt bij mij de sensor goed gelijk met de bloedsuiker waarden, soms zit er een kleine maar consistente afwijking is. Soms gaan de afwijkingen alle kanten op. Soms is er bij mij duidelijk sprake van of een slechtere sensor of de sensor is minder goed geplaatst (altijd wel op de bovenarm, maar de plek rouleert).

  Met de sensor je bloedsuiker waarden micromanagen is dan volgens mij ook niet mogelijk. En soms heb je een sensor waar je duidelijk minder aan hebt.

  Ik zou willen dat hier hiervoor een oplossing hiervoor heb ik ook niet.had.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • twuif
  Bijdrager

  Ik gebruik de free style libre al een poosje maar vanaf het begin heb ik huidirritaties met blijvende littekens. Gemeld bij Abbott maar zij deden er niks mee.
  Ondanks de jeuk en vervelende uitslag is het voordeel dat ik ervan heb mij meer waard.
  Ik hoop dat er gauw iets veranderd. De omnipod heeft ook problemen met de plak laag gehad misschien kan Abbott met hun contact opnemen voor een oplossing.

 • woutert
  Bijdrager

  Hier dezelfde problemen. Zware irritatie na acht maanden gebruik

 • marjangerrits
  Bijdrager

  Ook hier dezelfde problemen. Ging heel lang goed en ik was blij met de libre op het kostenaspect na dan. Helaas nu sinds een paar maanden ook een flinke irritatie en jeuk. Hopelijk wordt het snel opgelost anders maar weer terug naar de vingerprik.
  Vriendelijke groet,
  Marjan

 • Pats
  Bijdrager

  Hallo iedereen,
  Ik gebruik de freestyle Libre nu iets meer dan een jaar, ik ben pas 1.5 jaar geleden geconfronteerd met type 1 diabetes (op mijn 44 jaar). De laatste drie sensoren veroorzaken opeens een enorme jeuk, en wanneer de sensor wordt verwijderd blijft er een donkerrode vlek over, precies rauwe huid. Ik gebruik Bio oil om dit litteken wat te verzorgen, verkijgbaar bij de apotheker. De jeuk is echt wel erg, zo erg dat ik op het ineternet ben beginnen zoeken naar een verklaring, en hier op jullie forum ben terecht gekomen. Ik weet niet of ik nog lang de sensoren kan gebruiken, want ze geven echt littekens bij mij, ook al zijn mijn metingen nog zeer ok. Er zijn zoveel voordelen aan de sensor, dat ik het spijtig zou vinden dat de lijm van het product dit onbruikbaar maakt. Ik heb het ook nog maar drie maanden, ervoor had ik helemaal geen reactie. Indien jullie meer nieuws krijgen van Abbott hoor ik het graag. Groeten uit België!

 • jacq
  Bijdrager

  Ook ik gebruik free libre sensors. De sensoren veroorzaken jeuk en pijn. Na 3 à 4 dagen is mijn huid zo geirriteerd en kapot dat de sensor eraf valt. Abbott gebeld, erg aardige mensen, heb al 2 x nieuwe sensor ontvvangen, maar dit lost mijn probleem niet op. Heb al diverse dingen geprobeerd: tegaderm pleister eronder, skin tag, cavvilon, ventolin erop. Helaas nietts helpt. Wil ze wel graag blijven gebruiken. Vind het een ideaal systeem.

 • Momo
  Bijdrager

  DVN is deze tag gestart in maart 2018 met daarbij de opmerking dat er naar aanleiding van de reacties contact op zou worden genomen met Abbott. Op 13 juni heeft Olof King aangegeven nog te wachten op een reactie en op 9 juli heeft een moderator van DVN een berichtje geplaatst. Daarna niets meer.

  Is DVN hier wel nog mee bezig? En waarom duurt het zo lang voordat er een reactie volgt van Abbott?

  Welke andere mogelijkheden zijn er voor ons als gebruikers om Abbott als groep op dit soort kwesties aan te spreken? Als individu heeft het blijkbaar erg weinig zin, gezien de reacties die hier zijn geplaatst.

  • Marieke71
   Bijdrager

   Helemaal mee eens! En hier de mensen die de moeite nemen hun verhaal op te schrijven. Het zijn dus meer mensen met klachten want niet iedereen maakt melding. Abbot reageerde alsof ik de eerste was met deze klacht. Ook hun communicatie mag best uitgebreider: wat te doen bij een allergische reactie, hoe een reactie te voorkomen, wat kan helpen etcetc. Staat nergens vermeld. Zoek het zelf maar uit en zo zijn we inmiddels vindingrijk aan het worden met sprays, pleisters en tapes. Zo’n fantastisch product zou toch niet aan allerlei tapes en huishoudgoedjes moeten hangen ter voorkoming van all. reacties en lijm loslaten?

  • Goed dat je ons scherp houdt. Pak het weer op…

 • DM19900307
  Bijdrager

  Beste mensen, sinds ongeveer 1 jaar gebruik ik de FSL. Sinds drie weken hele hevige jeuk onder de sensor. Vorige sensor bleef wel goed zitten 14 dagen. Vanmiddag sensor die pas vijf dagen zit er afgevallen, mogelijk door de niet te negeren jeuk onbewust gekrabd? Balen! Mijn bayer contour next meter opgezocht en moet nu weer prikken. Hoe moet dat als ik 27-12 weer ga werken?? Heel druk en onregelmatig werk in de zorg😱.
  Ik lees over tips met voor sensor plakken de huid bedekken met spray?? En krijg ik nieuwe sensor vanwege slechts vijf dagen functioneren van laatste sensor? Op mijn bovenarm rode geïrriteerde huid. Jeuk is gelukkig over🤔.

 • Cincin
  Bijdrager

  Sinds een paar maanden gebruik ik ook de sensor. De eerste paar gaven geen problemen. De laatste 3 heb ik enorme huidreactie op gekregen. De eerste gaf na twee weken lichte irritatie in de vorm van roodheid,de tweede begon te jeuken een uur na plaatsing en na 10 dagen was mn huid eronder dik en vol met bultjes en jeuk. De derde heb ik er na een dag afgehaald om dat de irritatie zo erg was dat mn huid eromheen helemaal rood was en gloeide. Alle drie de plekken zijn rood dik pijnlijk en er komt vocht uit. Na contact met Abbott een nieuwe sensor toegestuurd gekregen en uiteraard de tips meegekregen van de doekjes en de pleisters. Nu ik alle reacties zo lees vraag ik me af of ik ook daar nog wel in moet gaan investeren…ik baal er ontzettend van want de sensor gaf me zoveel meer inzicht! Ik hoop dat er een oplossing voor gaat komen.

 • Jettie
  Bijdrager

  Ook ik gebruik sinds enkele maanden de Freestyle Libre met sensoren, heb exact dezelfde klachten als hierboven.
  Enorme jeuk en na verwijdering sensor enorme uitslag….hele dikke rode harde plek, drukte erop en er kwam allemaal vocht uit.
  Nu na bijna een week begint het te vervellen maar de plek blijft enorm rood.
  Sinds afgelopen zaterdag een nieuwe sensor geplaatst op mijn andere arm en nu begint ook deze arm na een dag weer enorm te jeuken, bn bang dat hetzelfde weer gaat ontstaan…..help…wie weet raad.
  Groetjes Jettie

 • Roxanne
  Bijdrager

  Hoi allemaal!
  Ik gebruik de sensor nu meer dan een jaar en heb sinds een paar maanden last van enorme huidirritatie. Het begint met een ontsteking en wanneer ik de sensor verwijder komt mijn huid er deels mee af. Er blijft een soort brandwond over dan.

  Met anti-histamine wordt het minder erg. Maar wanneer je dit langere tijd slikt neemt de werking af, dus ik hoop dat er wat op gevonden kan worden!

 • Schrijv
  Bijdrager

  Mijn zoontje (10 jaar Type 1) krijgt nu ook ernstige uitslag van het pleister van de libre. Hij gebruikte deze vanaf 2016 en heeft nog nooit Problemen gehad. We waren er allemaal super blij mee. De klachten toen (2016) waren dat bij veel mensen de libre niet 2 weken bleef zitten. Mijn zoon had hier geen problemen mee. De Fabrikant heeft de lijmlaag aangepast met gevolg dat er nu veel mensen zijn die een ernstige reactie krijgen van de lijm. De Fabrikant van de Omnipod heeft dit ook al eens gedaan. Lijm aangepast en maar blijven ontkennen! Gelukkig hebben ze dit weer teruggedraaid na de vele klachten die ze kregen.
  Helaas kan mijn zoon de libre niet meer gebruiken. Hij is weer terug bij de vingerprik. 10x per dag. Ik vind het als ouder verschrikkelijk. Ik hoop echt dat de Fabrikant hier iets aan gaat doen. Maar ik verwacht het niet.

 • inzicht
  Bijdrager

  Hallo allemaal, Sinds ongeveer 1,5 jaar gebruik van Abbott de Freestyle Libre sensor. Erg naar is het dat ik sinds ongeveer drie maanden ontzettende last van mijn huid onder de sensor heb( enorme jeuk 24 uur per dag en als ik de sensor verwijder zit er een iets dikkere ronde rode plek onder. Ik gebruik geen andere bevestigingsmaterialen alleen de sensor zelf. Het is nu zo erg aan het worden dat ik mij grote zorgen maak over mijn huid/gezondheid en overweeg te gaan stoppen met de Freestyle Libre. Wat ik echt heel erg vind en eigenlijk schandslig is de wijze waarop Abbott zich opstelt naar hun klanten!! Het is alsof je tegen een muur praat en ze verschuilen zich altijd weer. Geven geen antwoord en hebben nog nooit gehoord van mensen met dezelfde allergische reactie op hun materiaal. Wie weet de ingang te vinden van Abbott, opdat we er gezamelijk uitkomen.

  • Cincin
   Bijdrager

   Ik heb meerdere keren met Abbott gebeld en er werd steeds gezegd dat hoe meer mensen bellen met klachten des te eerder ze gaan onderzoeken waardoor het komt. Je zou zeggen dat er toch wel genoeg klachten zijn als je alle reacties hier en elders op internet leest. De altijd even aardige dames aan de telefoon kunnen helaas niet vertellen of er iets aan de lijmlaag veranderd is. Ik ben inmiddels ook weer terug bij vingerprikken en merk (stom) dat ik toch veel minder check dan met de sensor. Sterkte! Hoop op een oplossing.

 • Momo
  Bijdrager

  De DVN heeft eerder in dit draadje aangegeven over deze klachten in gesprek te gaan met Abbott, maar daar is nog geen terugkoppeling over geweest.

  Gezien het aantal reacties lijkt het me toch wel heel zinvol als het de DVN zou lukken om een officiële reactie van Aboott te krijgen.

Het onderwerp ‘Huidirritaties en foute metingen bij Freestyle Libre?’ is gesloten voor nieuwe reacties.