Forums / Nieuw met diabetes / Iemand ook aan de Simvastatine?

Stier80
Bijdrager

Iemand ook aan de Simvastatine?

Ik heb Simvastatine gekregen voor het hoge cholesterol maar zit de ervaringen is van mensen te lezen en zowat iedereen heeft heftige bijwerkingen. Ik sta niet te popelen om het te slikken nu.

 • Miepie
  Bijdrager

  Ik slik ook Simvastatine en heb nergens last van, wat voor bijwerkingen lees je dan waar mensen last vaan kunnen hebben?

 • Stier80
  Bijdrager

  Lees heel wat, voornamelijk spierpijnen, geen energie, depressies en erectiestoornissen.
  Hoe lang en hoeveel slik jij?https://www.mijnmedicijn.nl/cholesterol/simvastatine

 • jako
  Bijdrager

  Ik slik al een aantal jaren simvastine en heb nergens last van. Niet iedereen krijgt bijwerkingen van simvastine.

 • SimonW
  Bijdrager

  Mensen die mijnmedicijn.nl invullen zullen dat wellicht eerder doen als ze bijwerkingen hebben. Maar cijfers zoals hier staan in het farmaceutisch kompas geloof ik ook niet omdat die afkomstig zijn uit de farmaceutische industrie die weer hun eigen “creatieve” wijze hebben om een steekproef te trekken:
  https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/preparaatteksten/s/simvastatine
  Ik kreeg zelf pas na een jaar bijwerkingen en het is de vraag of de farmaceutische industrie lange termijn effecten publiceert (ze zullen vast wel registreren maar of wij dat te lezen krijgen?).

 • Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt onafhankelijk de bijwerkingen van medicijnen.
  Je kunt op geneesmiddel zoeken: http://databank.lareb.nl/Bijwerkingen

 • anoniem
  Bijdrager

  Ik slik al 6 jaar simvastatine. In het begin heb ik last van bijwerkingen gehad, maar dat ging vanzelf over. Heb er nu dus helemaal geen last meer van. Prima medicijn dus.

 • Miepie
  Bijdrager

  Ik sslik al sinds 2006 simvastatine, nog nooit ergens last va gehad

 • Chaim
  Bijdrager

  Ik heb ook Simvastatine gebruikt. Ik had er wel last van. Vooral spieren, maar ook vermoeidheid en pijn in gewrichten.
  Ik heb andere cholesterolverlagers geprobeerd en allemaal gaven ze bijwerkingen. Van totale verstopping, tot spierpijn, gewrichtspijn etc.
  Bovendien maakte het geen significant verschil voor de cholesterol. Zowel de “goede” als de “slechte”.
  Ik weiger nu om cholesterolverlagers te slikken.
  Helaas voor de farmaceutische industrie, maar ze zijn voorgoed een klant kwijt.

  Maar dat is mijn persoonlijke beslissing en zoals je van anderen kunt lezen, die hebben geen problemen.

  Hoe je op medicijnen reageert is zo heel persoonlijk en van zoveel factoren afhankelijk.

 • kootwijkerbroek
  Bijdrager

  Al jaren simvastatine geslikt. Bij de apotheek een keer veranderd in Pravastatine..waarom weet ik niet, maar nergens last van

 • Ivanna
  Bijdrager

  Ik slik al enige jaren simvastatine, of eigenlijk tegenwoordig avastatine, omdat de simvastatine geen resultaat gaf. Ondanks horrorverhalen uit mijn familie heb ik nergens last van.
  Toevallig las ik vorige week dat een vit. D supplement kan helpen bij spierpijn door simvastatinegebruik.

  • nicobaaijens
   Bijdrager

   Vorig jaar vond mijn internist het ‘raadzaam’ dat ik Simvastatine ging slikken en ik kreeg het recept mee. Het medicijn bij de apotheek opgehaald en thuis de bijsluiter gelezen. Ik schrok zo van de bijwerkingen dat ik het doosje met de pillen onaangeroerd in de kast heb laten liggen.
   Bij de volgende controle bekeek de interest met een tevreden gezicht mijn meetwaarden van het priklab en merkte op dat ‘die Simvatatine blijkbaar goed geholpen heeft’ want de meetwaarde was weer ‘within normal parameters’.
   ik heb mijn binnenpretje onderdrukt en het zo maar gelaten maar met de twijfel of we met rare medicijnen niet in de maling worden genomen door de farma-industrie.
   Nico.

 • Stier80
  Bijdrager

  Ik slik ze nu een tijdje maar heb de laatste tijd lichte pijn/steken in me armen en benen, niet continue maar voel het wel elke dag, ook heb ik een pijnlijke pees in me vinger die maar niet wilt genezen.

  Me slechte cholesterol is wel verlaagd maar ik zit te denken ipv van 40mg naar 20mg te gaan en me voorlopig te focussen op eten die cholesterol verbeterd.

 • jacobus
  Bijdrager

  Ik gebruik 20 mg simvastatine, zonder bijwerkingen. Een hogere doses zal vaak niet leiden tot lagere waarden van LDL (slechte cholesterol). LDL bestaat niet alleen uit LDL-cholesterol, maar ook uit LDL-triglyceriden. Deze laatste groep vetdeeltjes is ook verantwoordelijk voor het dichtslibben van bloedvaten. Er zijn andere middelen om al het LDL te verminderen.
  Vraag het je behandelaar.
  Succes.
  Jacobes

 • Stier80
  Bijdrager

  Ik ben nu 2 maanden van de simvastine vanwege de bijwerkingen. Ik heb dus gelezen dat statines het enzym Q10 uit je lichaam onttrekken en die is nodig voor soepele spieren en gewrichten.

  Ik slik nu een alternatief middel, rode rijst gist tabletten met q10, heb nog geen nieuwe waardes omdat ik ze eerst een paar maanden moet slikken maar hou jullie op de hoogte.

  Had wel nog steeds pijntjes maar sinds ik af en toe pure wiet rook nergens last van.

 • kiento
  Bijdrager

  Ik kreeg ook direct simvastatine mee toen de diagnose gesteld werd.
  Binnen een week ging ik heel hard achteruit. Slecht functioneren en pijnlijke spieren, zenuwpijn en depressief. Pijnlijke gewrichten en nog veel meer. Ik voelde mij zo slecht dat we een huisarts hebben laten komen omdat ik niet meer mijn bed uit kon. niets voor mij want ik ben nooit ziek en heb een hele hoge pijngrens. Ik dacht, dit was het dan….
  De arts was gelukkig heel adequaat en heeft mij laten stoppen met simvastatine. Na twee dagen was er niks meer aan de hand! Ik heb ook nog andere statines geprobeerd en uiteindelijk werd de conclusie getrokken dat ik allergisch ben voor statines.
  Echter ken ik ook mensen die alleen in het begin bijwerkingen hebben en daarna nergens meer last van hebben. Het verschilt dus per mens.
  Ik zorg ervoor dat mijn cholesterol goed blijft met behulp van mijn dieet en dat gaat al jaren goed.

 • anita53
  Bijdrager

  Lang voor de diagnose DM2 kreeg ik jaren geleden al de diagnose familiaire hypercholesterolemie, een erfelijke kwestie dus. Volgens huisarts daardoor niet mogelijk dit aan te pakken met verandering van voeding.
  Op advies van mijn vorige huisarts hiervoor diverse medicijnen geslikt, maar allemaal gestopt. Sinmvastatine, ezetrol, crestor, pravavastine, rosuvastatine en tot slot een poeder Questran. In het begin leek het te lukken, maar uiteindelijk allerlei bijwerkingen. Vaak alleen steeds erger wordende spierpijn, hierdoor moe en depri. Bij een middel misselijkheid erbij, bij een ander rode vlekken over mijn hele romp en bij Questran diarree omdat daar aspartaam in zit. Tussendoor nog op eigen kosten van Bonusan policosanol en rode rijstgist geslikt. Hiermee ging het wel omlaag, maar niet voldoende.
  Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe huisarts. Zij adviseerde dringend toch weer cholesterolverlagers te slikken. Het werd een relatief nieuw middel: fluvastatine. Uiteindelijk zelfde laken een pak. In het begin gaat het wel, maar na mate ik het langer slik werd de spierpijn steeds erger, zodanig dat het me ernstig belemmerde in mijn doen en laten – deed niks meer, vermeed alle lichamelijke activiteit ( huishouden, wandelen enz. )en werd ’s nacht wakker omdat ik zo stijf als een plank was. Daar word je bepaald niet vrolijk van. In overleg sinds een week ermee gestopt en ik kom langzaam aan weer wat tot leven.
  Ik heb ook fibromyalgie en ik vraag me wel af of ik daarom eerder last heb van de spierpijn bijwerking. Zonder cholesterolverlagers heb ik de fibro goed onder controle, maar met gaat het helemaal mis. Ik heb ’t weer een keer geprobeerd, maar weer geen succes dus.

 • KleijP
  Bijdrager

  Ik slik dit middel (Simvastatine) al een paar jaar, maar heb er gelukkig geen klachten over bijwerkingen bij

 • gerardloeffen
  Bijdrager

  Gerard schrijft:
  Gebruik al 5 jaar Simvastatine. Met gebruik van S. Is mijn tot. Ch.gedaald van 5’1 naar 4,1 Proef genomen en tijdelijk gestopt met S. TOtale Ch liep weer op naar 5,3′ DAarna weer herbegonnen en nu zit ik constant rond de 4 tot 4,5.
  Ik merk geen verschil in gevoelens en heb geen lichamelijke klachten bij het gebruik van S.
  Succes.

 • gerardloeffen
  Bijdrager

  Gerard schrijft:
  Gebruik al 5 jaar Simvastatine. Met gebruik van S. Is mijn tot. Ch.gedaald van 5’1 naar 4,1 Proef genomen en tijdelijk gestopt met S. TOtale Ch liep weer op naar 5,3′ DAarna weer herbegonnen en nu zit ik constant rond de 4 tot 4,5.
  Ik merk geen verschil in gevoelens en heb geen lichamelijke klachten bij het gebruik van S.
  Succes.

 • Stier80
  Bijdrager

  Ik had simvastine en ben er na 3 maanden mee gekapt, vreselijke bijwerkingen.

  Alles begon pijn te doen en dan voornamelijk de gewrichten en mijn rug.

  Er mij gestopt en geen last meer, slik nu een alternatief, rode rijstgist tabletten met q10, heb ze nu 3 maanden geslikt en volgende week moet ik bloed prikken en dan week ik of ze helpen.

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Stier80,

  Nou, ik ben dan wel benieuwd naar de uitslag, hoor. Ik hoop dat je daarvan bericht geeft.
  Wat ik lees op internet heeft rode rijst gist ook iets statine-achtigs. Maar daar helpt die q10 dan weer tegen?
  Heb je ook gehoord van Policosanol van Bonusan? De apotheek gaf me deze tip, ik kreeg mijn gehalte hiermee omlaag, maar niet voldoende. Het werkt dus zeker en misschien voor veel mensen wel voldoende. Dit is een soort plantenstanol, wat ze ook gebruiken in die dure Becel producten. ( waar ik overigens principieel op tegen ben, vind het niet juist een medicijn te verstoppen in een duur levensmiddel, wat je dan levenslang dient te kopen)

  Zelf ben ik afgelopen maandag naar de internist geweest vanwege mijn hoge cholesterol. ( Is nu 9,0 met ook een veel te hoog LDL ) Er wordt nu DNA-onderzoek gedaan om officieel te bevestigen dat ik die familiaire hypercholesterolemie heb. Volgens de internist voor 95% kans. Verder gaat hij kijken of ik in aanmerking kan komen voor een nieuw medicijn.

  • Stier80
   Bijdrager

   Ik zal het opschrijven want ben hsp’er en vergeet het anders haha.

   Ik heb zelf lang gegoogeld en gelezen en dit is waar ik achter gekomen ben.

   Statines onttrekken een enzyme (q10) uit je lichaam die nodig is om je gewrichten soepel te laten werken.

   Sommige krijgen er snel last van en sommige pas na jaren, geen idee waarom.

   In rode rijstgist zit inderdaad ook een statine in maar van een andere soort en in lagere doses, moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen 3 maanden niet echt gezonder heb gegeten maar ben dat dit jaar wel van plan dus elke verbetering in waardes is beter want wil niet meer terug naar simvastine, van die andere middelen heb ik nog nooit van gehoord.

  • Stier80
   Bijdrager

   Hoi Anita, Ik zou nog even laten weten wat mijn waardes met de rode rijstgist tabletten waren en hier zit inderdaad ook statine in maar een andere soort en in lagere dosis.

   Ik kan je melden dat de resultaten positief zijn :)

   Mijn ch was 6.8 en nu 3.8 :)
   hdl was 0.9 is 0.9 gebleven.
   ldl was 4.3 is nu 2.2
   ratio was 7.6 en nu 4.2

   Het kan allemaal nog iets beter maar dat heeft voornamelijk te maken met mijn voedingspatroon en beweging die niet bijster goed waren de afgelopen tijd maar de tabletten doen hun werk :)

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Stier80,

  Nou dat ziet er m.i. fantastisch uit, hoor! En gelukkig dan dat de rode rijstgist, ook al is het wat statine-achtig, geen bijwerkingen geeft.
  Als ik je waardes vergelijk met de aanbevelingen op http://www.cholesterolgids.nl ( het hoofdstukje “wat zijn normale cholesterolwaardes”) dan zit je overal goed mee. Wat wil jij ( of je arts) dan nog verbeteren? En….. misschien eet je verder wel gezond genoeg? ;)

  Leuk dat je even bericht terug gegeven hebt! Groetjes Anita

 • anita53
  Bijdrager
 • Stier80
  Bijdrager

  Ik moet nog wat gezonder eten en een kilootje of 15 afvallen waar ik overigens erg slecht in ben.

  Dat van de rode rijst gist zag ik van de week al bij radar, echt belachelijk weer, ze willen er gewoon een slaatje uit slaan.

 • joop
  Bijdrager

  ik slik sinds een paar jaar simvastatine nergens last van dus ik zie het probleem niet

 • Elly
  Bijdrager

  Ik wil beslist geen statines slikken. Heb al 30 jaar polyneuropathie en nog altijd kan ik lopen, wel langzaam, maar ik loop. Met de bijwerking van de statines zou ik in een rolstoel terecht komen en dat wil ik dus niet.
  Rode rijst gist geeft bij mij ook enige reactie qua statine en nu slik ik appelcider azijn in tablet vorm. Ik ken diverse mensen die dit ook slikken/geslikt hebben met groot succes. In augustus ga ik pas weer naar de internist, dan weet ik of het heeft geholpen.

 • Chaim
  Bijdrager

  @joop…we reageren allemaal anders. Fijn dat jij geen problemen hebt met statines, maar veel mensen hebben dat wel voor te weinig resultaat.

  Ik moet nu ook naar een internist en zie zo op tegen weer die strijd dat ik geen Metformine of statines wil slikken. :-(

 • Merel64
  Bijdrager

  Ik heb ze ook geslikt maar kreeg vreselijke spierpijn en was steeds moe. Ben gaan google en vond deze pagina. http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html
  Gestopt met de pillen. Voelde me stukken beter en mijn cholesterol is keurig op pijl.
  groet

 • MTBFredje
  Bijdrager

  Ik wil absoluut never nooit meer die rotzooi Metformine en statines meer slikken, heeft mij bijna mijn leven gekost, zoveel pijn en ongeluk wens je niemand toe, voor mij beter misschien ietsje te hoge waardes dan dat ( waardes zijn bij mij goed na aanpassen eetpatroon, wel levenslang speciaal dieet, anders eten ).

 • MechKL
  Bijdrager

  Sinds november 2016 slik ik simvastatine en heb geen enkele bijwerking.

 • Herma
  Bijdrager

  Hallo. Ook ik heb lang simvastatine geslikt. Ik was doodmoe en had altijd spierpijn. Totdat ik het volgende artikel las: http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html.
  Mijn cardioloog was boos dat ik stopte, maar ik voelde me er beter bij. Bij elk controle bezoek begon er weer over. Tot ik heb gezegd. Genoeg hierover, ik slik ze niet meer.
  Toen ging het beter met ons contact.

 • Depla
  Bijdrager

  Hallo,
  Ik heb al vele jaren een chronische alvleesklierontsteking. Ik kan er goed mee functioneren maar heb wel vaker een periode dat de pijn sterker wordt. Gezien mijn leeftijd en hoge bloeddruk schrijft de huisarts simvastatine voor om de cholesterol laag te houden. Metingen echter wezen uit dat mijn cholesterolwaarde heel netjes onder de streefwaarde zit. Maar toch, de huisarts meent uit voorzorg simvastatine te gebruiken. Bij het gebruik merkte ik dat de pijnklachten van de alvleesklierontsteking vaker voorkwamen en heftiger waren. Voor het gebruik van een medicijn heb ik me aangeleerd geen bijsluiter meer te lezen om al niet meteen op bijwerkingen te gaan letten. Na meer pijnklachten heb ik de bijsluiter gelezen en geconstateerd dat simvastatine alvleesklierontstekingen kan uitlokken, de ziekte heb ik al en de klachten werden erger. Na overleg met de huisarts ben ik met simvastatine gestopt. Overigens van de kant van de huisarts niet van “harte”. Het blijft toch mijn lichaam met alle goede bedoelingen van dien. De pijnklachten zijn na een week al verminderd. Wat mij betreft nooit geen simvastatine meer maar in de toekomst kijken kan ik niet.
  Groet, Paul

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi,
  Vandaag de uitslag van het DNA onderzoek naar FH ( Familiare Hypercholesterolemie ). Dat heb ik niet! In eerste instantie een beetje verbijsterd, omdat zowel mijn vorige huisarts als de huidige en de internist zeiden dat het hoogst waarschijnlijk wel zo was ( 95% zeker, zei de internist) , gezien de waardes. Volgens de huisartsen was daarom DNA onderzoek ook niet nodig! Gelukkig vond de internist het terecht, dat ik het onderzocht wilde hebben of het echt zo was.
  Er is wel een andere genetische afwijking gevonden. 1 gen is afwijkend waardoor ik spierproblemen krijg bij gebruik van statines. Dit kunnen ze tegenwoordig dus met onderzoek vaststellen! Het heet iets van hetero-genetische mitochondrie. Een stofje in de statines remmen de werking van de mitochondriën ( zijn de energiecentrales van de cellen). Hier kun je er iets over lezen:
  http://www.gezondheidsnet.nl/cholesterol/oorzaak-spierpijn-door-statines-gevonden.

  Ik kom voorlopig niet in aanmerking voor andere medicijnen. Met mijn bijna 64 lentes ben ik daar te jong voor! Zijn ook duur en op dit moment alleen voor mensen met FH. Bovendien heb ik geen hart/vaat gerelateerde klachten. Nu dus maar verder werken aan leefstijl en dieet.

  Groetjes, Anita

 • Stier80
  Bijdrager

  Ik slik nu al een jaar Rode rijst gist tabletten met Q10 ipv simvastine, echt super!!

  Alle waardes perfect en 0 bijwerkingen :)

 • Willemtien
  Bijdrager

  Ik heb meer dan 20 jaar Simvastatine zonder problemen gebruikt.
  Opeens kreeg ik direct na het innemen van de tablet pijn in mijn rechterbeen.
  De internist vroeg me even te stoppen met Simvastatine. Meteen de eerste avond had ik geen pijn meer in mijn rechterbeen.
  Overgestapt op Rosavastine, later Crestor en daarna nog Pravastatine.
  Bij allemaal dezelfde pijnklachten. Dus helemaal gestopt met de statines. Ik heb de laatste jaren alleen Ezetrol geslikt. Dat is niet voldoende en moet dus aangevuld worden met een statine. Ik kon lange tijd wel met alleen de Ezetrol toe maar de laatste controle gaf een lichte stijging van het cholesterolgehalte in mijn bloed aan. Tijd voor actie.
  Ik werd voorgesteld om mee te doen aan een nieuw soort cholesterolbestrijding. Ik voldeed aan alle voorwaarden en kreeg toestemming voor gebruik van Repatha (140 gr. evolocumab)
  Dit is een voorgevende pen ( ziet eruit als een insulinepen ) die ik 1 x per 14 dagen in moet spuiten. Ik heb er nu 3 gehad en geen bijwerking ervaren.
  Ik hoop dat het goed werkt. Volgende controle in oktober.

  • Willemtien
   Bijdrager

   voorgevende pen moet zijn voorgevulde pen

 • ROVADIAN
  Bijdrager

  ik heb jarenlang simvastatine geslikt…ging goed totdat ik ineens stijf begon te worden en liep als een oude man. Diverse onderzoeken gehad in het ziekenhuis en men kwam er maar niet achter wat er aan de hand was. Na maanden bleek dat de apotheek een goedkoper middel was gaan gebruiken en niemand daarover had ingelicht…
  Dat bleek de oorzaak een andere fabrikant. Daarna weer teruggezet op de simvastatine van Abbott en probleem was over. Maar hoor vaker problemen met bijwerkingen…Oh Internist Jager van het ziekenhuis van Meppel zegt dat het allemaal verbeelding is en het zit in ons hoofd…?

 • 1988Laura
  Bijdrager

  Ik had ook simvastatin, alleen daar werd ik depri van dus ik gebruik geen statines meer maar Crestor. Werkt voor mij heel goed.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.