Forums / Zorg en behandeling / ik ga binnenkort voor een gastric bypas

Poldermeisje
Bijdrager

ik ga binnenkort voor een gastric bypas

Ik ben 58 jaar en heb inmiddels bijna 20 jaar diabetes type 2. Inmiddels is mijn gewicht danig uit de hand gelopen. Bij een lengte van 1.68 weeg ik nu 108 kilo en wordt steeds zwaarder en moet iedere keer mijn basaal via de pomp omhoog bijstellen. Afvallen met behulp van een diëtist is onmogelijk.
Ik start 17 mei met de 6 weken voorbereiding op de gastric bypass operatie in de obesitaskliniek in Nieuwegein. Operatie zal dan plaats vinden ergens tussen eind juni en de begin augustus. Ik hoop hiermee zeker 30 kilo te kunnen verliezen en zeker minder insuline te hoeven gebruiken. Wie heeft advies voor mij. waar moet ik op letten en wat echt vermijden.

 • IngeOlivier
  Moderator

  Hoi Poldermeisje

  Wat stoer! Zoals je in mijn blogs kunt lezen, heb ik ook een gastric bypass gehad. Ook in Nieuwegein trouwens. Ik heb dan weliswaar type 1, dus bij mij is de diabetes niet ‘over’ gegaan, maar het minder insuline nodig hebben zal vast op elkaar lijken. Jij gaat hopelijk na een paar maanden helemaal geen insuline meer nodig hebben…!
  Bij het NOK hadden ze volgens mij best een goed beeld wat de ingreep voor gevolgen heeft voor je medicatie. Van diabetes type 1 hebben ze echter helaas geen kaas gegeten. Er werd bijvoorbeeld bij een informatiebijeenkomst doodleuk gezegd dat ik na een tijd geen insuline meer zou hoeven spuiten… dan heb je het toch niet helemaal scherp, volgens mij :-).

  Je wilt weten waar je op moet letten? Vooral na de ingreep: je eet echt maar héle kleine beetjes. Zo klein dat je er vast nauwelijks voor hoeft te bolussen. Bij mij is de basaal met 50% verminderd. Dat was niet voldoende, bleek na een dag, dus uiteindelijk op -35% uitgekomen, geloof ik. Wel is mijn totale insulinebehoefte met 50% verlaagd (basaal en bolussen samen).

  Ik ben benieuwd hoe jouw omgeving op deze beslissing gereageerd heeft?

  Als je vragen hebt, dan help ik je graag door mijn ervaringen te delen! Vraag maar raak. En sterkte alvast bij de start van je 6 weken-periode! Spannend…!

  Groetjes Inge

  Poldermeisje
  Bijdrager

  Ik heb 5 juli jl een Gastric Bypass operatie ondergaan. De eerste uren na de operatie waren niet fijn maar daarna had ik zoiets van “is dit het nou”. Heb daarna geen enkele last meer van pijn of andere klachten gehad. Het spannende is om weer te gaan eten. Wat gaat wel en wat niet. Tot nu toe gaat het prima. Ook ben ik na 3 weken hersteltijd weer aan het werk gegaan. De enige problemen die ik tot dusver meemaak is dat ik sneller moe ben dan voorheen en het erg snel koud heb. Dit ondanks het mooie zomerweer. W.b.t. mijn diabetes. Dat is werkelijk niet te geloven. Ik heb voor de operatie mijn insulinepomp op 50% gezet (op advies van mijn diabetesverpleegkundige). Dat ging geweldig. Soms een kleine bolus nodig. Na 3 weken heb ik mijn de waarden van mijn pomp weer verlaagd en neem ik geen enkele bolus meer. De waarden blijven prima. Waar ik voorheen met 1 ampul insuline 24 uur deed, doe ik er nu 3 x 24 uur mee en hou ik nog wat over. Het is werkelijk niet te geloven. In de 5 weken sinds de operatie ben ik ook 10 kilo afgevallen en is mijn buikomvang met 11 cm afgenomen.
  Tot nu toe ben ik een blij mens en ben blij dat ik de beslissing heb genomen om de GB te ondergaan.

  Markpompje
  Bijdrager

  Tja minder eten en dezelfde lichamelijke inspanning blijven doen is afvallen, maar dat had je dietiste je waarschijnlijk ook al verteld.

  6feet10
  Bijdrager

  Deze reactie is een beetje respectloos en niet nodig Markpompje, het lijkt mij dat dergelijke operaties een laatste redmiddel zijn. Complexe situaties en/of meerdere ziekten kan dit de laatste keus/optie zijn om een dergelijke zware operatie/keuze te moeten maken/ondergaan om te over/leven.

  Geen kritiek maar slechts mijn opvatting.

  Veel sterkte Poldermeisje

  Grt 6feet10

  Markpompje
  Bijdrager

  Je kunt het respectloos vinden maar het is gewoon de waarheid, het effect van de dure operatie is dat je minder kan eten, maar je bent zelf degene die het in je mond stopt, er is niemand die een pistool tegen je hoofd houdt en je dwingt te eten.

  Allerlei dure operaties zorgen er wel voor dat de zorgkosten onbetaalbaar worden en zaken als een continue metende sensor niet voor iedereen vergoed kan worden.

  Misschien niet leuk te horen maar dat zijn wel de feiten.

  Momo
  Bijdrager

  @markpompje het is duidelijk dat je een bepaalde mening en overtuiging hebt, dat is je goed recht. Het kan echter niet zo zijn dat als iemand een bepaalde waarheid (die voor iedereen toch ook weer anders kan zijn) aanhangt, dat dit reden is voor onnodig kwetsende uitlatingen. We hebben immers geen idee over het traject dat Poldermeisje in dit geval heeft doorlopen. Je zou je mening misschien iets genuanceerder kunnen verwoorden en zodoende ook wat meer rekening houden met de gevoelens van de ander.

  6feet10
  Bijdrager

  @markpompje, zomaar een gedachte hierover wat jij alhier plaatst, iedereen heeft recht op zijn eigen mening dus.

  Een gebrek aan empathisch vermogen betekent niet dat iemand zich niet probeert te verplaatsen in een ander. Het betekent dat hij of zij niet aanvoelt wat er precies in de ander omgaat en vervolgens zijn of haar eigen gevoelens in die ander veronderstelt. In plaats van empathisch vermogen of aanvoelen, is er dan sprake van projectie, het projecteren van de eigen gevoelens op een ander ……… 
  Er is een mooie Engelse term voor : Het ‘better-than-average’ effect is een veelgebruikte strategie in de sociale vergelijking die men toepast om zich goed te kunnen voelen over zichzelf tenopzichte van anderen !

  Groetend 6feet10 en een fijne dag allen 🤔

  Markpompje
  Bijdrager

  het oud hollands spreekwoord wat mijn oma gebruikte klopt nog steeds, ieder pondje gaat door het mondje.

  je kun allerlei smoesjes verzinnen, ”ach misschien is er wel een lichamelijke ziekte”, nou dan helpt een gasticbypass niet want die zorgt ervoor dat je minder kan eten.
  Heeft niks met empatisch vermogen of wat dan ook voor smoesje te maken, feiten zijn feiten en dat mag best wel eens gezegd worden, net als er mensen zijn die niets durven te zeggen als hun eigen kind te dik wordt, gewoon eerlijk zijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dus geen feiten met smoesjes verwarren, als diabeet weten we vaak beter als een ander wat we eten en hoeveel koolhydraten erin zitten.

  een leuk voorbeeld is de serie my 600lb life, met die kleine doctor erin(die overigens precies hetzelfde zegt als ik), of secret eters e.d. minder eten en meer bewegen dan val je af, er is niemand die je dwingt om alles maar in je mond te proppen dat doe je allemaal zelf, die zak chips springt niet uit zichtzelf in je winkelwagentje enz enz.

  vind iemand het niet leuk om te horen, dan acht ik de kans zeer groot dat ze ook te dik zijn en er niemand in hun leven is geweest die het eerlijk tegen hun hebben durven zeggen.

  Eerlijk duurt het langst

  Momo
  Bijdrager

  @markpompje Tjonge jonge, wat een felheid en wederom weer enorm kort door de bocht. Als mensen onder de noemer ‘het is de waarheid’ alles gaan zeggen, dan wordt onze wereld er niet leuker op.

  Je kunt een mening ook ventileren zonder daarbij keihard te zijn. Dit forum is namelijk niet bedoeld om elkaars meningen, handelingen, beslissingen af te fikken, maar is bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken als we ergens moeite mee hebben of om hulp/ondersteuning te bieden.

  Het staat je nogmaals volkomen vrij om een andere mening te hebben, maar ik denk dat jouw harde bewoordingen niet het effect hebben dat jij denkt dat ze hebben. Dat die harde aanpak voor jou werkt is prima, maar dit hoeft uiteraard niet voor iedereen te gelden.

  Btw, ik heb een keurig gewicht (gezien je voorlaatste opmerking).

  Poldermeisje
  Bijdrager

  Inmiddels is het 6 weken geleden dat ik de GB operatie heb ondergaan. Ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Na jarenlange trajecten met dietisten(die elk een eigen mening hebben over een te volgen traject) is het nu een opluchting om op kleine porties eten te kunnen functioneren zonder de hele dag honger te hebben. Dat laatste heb ik altijd als zwaar ervaren tijdens mijn werk. Bijkomend voordeel is dat mijn insuline intake ruim 75% minder is als voor de operatie. Ook dat ervaar ik als geweldig omdat ik ieder jaar meer moest gebruiken om mijn waarden goed te houden en daar ook weer eens een keer een paar kilo van aankwam. Voor mij persoonlijk is de GB operatie een geweldig iets. Ik heb erg weinig last gehad van pijn of andere nadelige bijwerkingen. Nu weet ik dat dit nog kan komen maar ik ga ervan uit dat dit niet zal gebeuren. Positief blijven.
  Inmiddels ben ik al ruim 12 kilo afgevallen en is mijn omvang met 11 cm afgenomen. Zoals gezegd ik ben daar erg blij mee en weet eerlijk gezegd niet wat ik meemaak en dat alles in de eerste 6 weken.

  Elly
  Bijdrager

  Wat een mooi bericht. Dat alles zó goed is gegaan. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden !

  6feet10
  Bijdrager

  Dat zijn mooie resultaten @poldermeisje en hoop dat je jouw ervaringen blijft delen want er zijn zoveel mensen die dezelfde soort problemen hebben en dat je je niet laat tegenhouden door “negatieve” reacties door personen op dit forum.

  Bedankt en veel Suc6

  Groetend 6feet10

  Markpompje
  Bijdrager

  Momo gezien jou opmerking dat een harde aanpak voor mij goed zou werken, waar haal jij die onzin vandaan, je moet feiten los zien van jouw gevoelens, ik hoef niet af te vallen, ik heb mezelf niet tonnetjes rond gegeten en ik hoef dus ook geen gastric bypass.

  En wat betreft negatieve reacties ? wat moet je tegen iemand zeggen die zichzelf rond heeft gegeten ? goed gedaan ? nee je bent gewoon eerlijk, dieten helpt niet je moet minder (calorieën) eten en liefst nog meer bewegen en dat blijven doen, feiten onder de ogen zien en gewoon eerlijk zijn geen smoesjes verzinnen.

  6feet10
  Bijdrager

  Ter herinnering misschien toch nog even lezen : in de huisregels staat dit o.a.

  Wees opbouwend !

  Achter iedere virtuele reactie schuilt een écht mens; wees vriendelijk voor elkaar. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Discriminatie, seksisme, racisme of beledigende, respectloze, hatelijke, denigrerende, lasterlijke of schokkende taal of mededelingen worden niet getolereerd.

  Groetend 6feet10 🤔🤔

  Momo
  Bijdrager

  @markpompje ik denk dat je wat ik heb geschreven verkeerd heb opgevat, want ik heb op geen enkel moment beweerd dat jij moet afvallen. Wat ik bedoelde met ‘die harde aanpak werkt voor jou’, is dat jij uitgaat van het principe ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ en dit ook toepast op andere mensen. Je vergeet echter dat we allemaal anders zijn en dat het absoluut niet werkt om mensen willens en wetens te kwetsen. Zie ook het berichtje van @6feet10 over de huisregels.

  Ik wilde het hier graag bij laten en @poldermeisje nog feliciteren met het geweldige resultaat!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.