Forums / Behandelaren / ik ga binnenkort voor een gastric bypas

Poldermeisje
Bijdrager

ik ga binnenkort voor een gastric bypas

Ik ben 58 jaar en heb inmiddels bijna 20 jaar diabetes type 2. Inmiddels is mijn gewicht danig uit de hand gelopen. Bij een lengte van 1.68 weeg ik nu 108 kilo en wordt steeds zwaarder en moet iedere keer mijn basaal via de pomp omhoog bijstellen. Afvallen met behulp van een diëtist is onmogelijk.
Ik start 17 mei met de 6 weken voorbereiding op de gastric bypass operatie in de obesitaskliniek in Nieuwegein. Operatie zal dan plaats vinden ergens tussen eind juni en de begin augustus. Ik hoop hiermee zeker 30 kilo te kunnen verliezen en zeker minder insuline te hoeven gebruiken. Wie heeft advies voor mij. waar moet ik op letten en wat echt vermijden.

 • IngeOlivier
  Moderator

  Hoi Poldermeisje

  Wat stoer! Zoals je in mijn blogs kunt lezen, heb ik ook een gastric bypass gehad. Ook in Nieuwegein trouwens. Ik heb dan weliswaar type 1, dus bij mij is de diabetes niet ‘over’ gegaan, maar het minder insuline nodig hebben zal vast op elkaar lijken. Jij gaat hopelijk na een paar maanden helemaal geen insuline meer nodig hebben…!
  Bij het NOK hadden ze volgens mij best een goed beeld wat de ingreep voor gevolgen heeft voor je medicatie. Van diabetes type 1 hebben ze echter helaas geen kaas gegeten. Er werd bijvoorbeeld bij een informatiebijeenkomst doodleuk gezegd dat ik na een tijd geen insuline meer zou hoeven spuiten… dan heb je het toch niet helemaal scherp, volgens mij :-).

  Je wilt weten waar je op moet letten? Vooral na de ingreep: je eet echt maar héle kleine beetjes. Zo klein dat je er vast nauwelijks voor hoeft te bolussen. Bij mij is de basaal met 50% verminderd. Dat was niet voldoende, bleek na een dag, dus uiteindelijk op -35% uitgekomen, geloof ik. Wel is mijn totale insulinebehoefte met 50% verlaagd (basaal en bolussen samen).

  Ik ben benieuwd hoe jouw omgeving op deze beslissing gereageerd heeft?

  Als je vragen hebt, dan help ik je graag door mijn ervaringen te delen! Vraag maar raak. En sterkte alvast bij de start van je 6 weken-periode! Spannend…!

  Groetjes Inge

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  Ik heb 5 juli jl een Gastric Bypass operatie ondergaan. De eerste uren na de operatie waren niet fijn maar daarna had ik zoiets van “is dit het nou”. Heb daarna geen enkele last meer van pijn of andere klachten gehad. Het spannende is om weer te gaan eten. Wat gaat wel en wat niet. Tot nu toe gaat het prima. Ook ben ik na 3 weken hersteltijd weer aan het werk gegaan. De enige problemen die ik tot dusver meemaak is dat ik sneller moe ben dan voorheen en het erg snel koud heb. Dit ondanks het mooie zomerweer. W.b.t. mijn diabetes. Dat is werkelijk niet te geloven. Ik heb voor de operatie mijn insulinepomp op 50% gezet (op advies van mijn diabetesverpleegkundige). Dat ging geweldig. Soms een kleine bolus nodig. Na 3 weken heb ik mijn de waarden van mijn pomp weer verlaagd en neem ik geen enkele bolus meer. De waarden blijven prima. Waar ik voorheen met 1 ampul insuline 24 uur deed, doe ik er nu 3 x 24 uur mee en hou ik nog wat over. Het is werkelijk niet te geloven. In de 5 weken sinds de operatie ben ik ook 10 kilo afgevallen en is mijn buikomvang met 11 cm afgenomen.
  Tot nu toe ben ik een blij mens en ben blij dat ik de beslissing heb genomen om de GB te ondergaan.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Tja minder eten en dezelfde lichamelijke inspanning blijven doen is afvallen, maar dat had je dietiste je waarschijnlijk ook al verteld.

 • 6feet10
  Bijdrager

  Deze reactie is een beetje respectloos en niet nodig Markpompje, het lijkt mij dat dergelijke operaties een laatste redmiddel zijn. Complexe situaties en/of meerdere ziekten kan dit de laatste keus/optie zijn om een dergelijke zware operatie/keuze te moeten maken/ondergaan om te over/leven.

  Geen kritiek maar slechts mijn opvatting.

  Veel sterkte Poldermeisje

  Grt 6feet10

 • Markpompje
  Bijdrager

  Je kunt het respectloos vinden maar het is gewoon de waarheid, het effect van de dure operatie is dat je minder kan eten, maar je bent zelf degene die het in je mond stopt, er is niemand die een pistool tegen je hoofd houdt en je dwingt te eten.

  Allerlei dure operaties zorgen er wel voor dat de zorgkosten onbetaalbaar worden en zaken als een continue metende sensor niet voor iedereen vergoed kan worden.

  Misschien niet leuk te horen maar dat zijn wel de feiten.

 • Momo
  Bijdrager

  @markpompje het is duidelijk dat je een bepaalde mening en overtuiging hebt, dat is je goed recht. Het kan echter niet zo zijn dat als iemand een bepaalde waarheid (die voor iedereen toch ook weer anders kan zijn) aanhangt, dat dit reden is voor onnodig kwetsende uitlatingen. We hebben immers geen idee over het traject dat Poldermeisje in dit geval heeft doorlopen. Je zou je mening misschien iets genuanceerder kunnen verwoorden en zodoende ook wat meer rekening houden met de gevoelens van de ander.

 • 6feet10
  Bijdrager

  @markpompje, zomaar een gedachte hierover wat jij alhier plaatst, iedereen heeft recht op zijn eigen mening dus.

  Een gebrek aan empathisch vermogen betekent niet dat iemand zich niet probeert te verplaatsen in een ander. Het betekent dat hij of zij niet aanvoelt wat er precies in de ander omgaat en vervolgens zijn of haar eigen gevoelens in die ander veronderstelt. In plaats van empathisch vermogen of aanvoelen, is er dan sprake van projectie, het projecteren van de eigen gevoelens op een ander ……… 
  Er is een mooie Engelse term voor : Het ‘better-than-average’ effect is een veelgebruikte strategie in de sociale vergelijking die men toepast om zich goed te kunnen voelen over zichzelf tenopzichte van anderen !

  Groetend 6feet10 en een fijne dag allen 🤔

 • Markpompje
  Bijdrager

  het oud hollands spreekwoord wat mijn oma gebruikte klopt nog steeds, ieder pondje gaat door het mondje.

  je kun allerlei smoesjes verzinnen, ”ach misschien is er wel een lichamelijke ziekte”, nou dan helpt een gasticbypass niet want die zorgt ervoor dat je minder kan eten.
  Heeft niks met empatisch vermogen of wat dan ook voor smoesje te maken, feiten zijn feiten en dat mag best wel eens gezegd worden, net als er mensen zijn die niets durven te zeggen als hun eigen kind te dik wordt, gewoon eerlijk zijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dus geen feiten met smoesjes verwarren, als diabeet weten we vaak beter als een ander wat we eten en hoeveel koolhydraten erin zitten.

  een leuk voorbeeld is de serie my 600lb life, met die kleine doctor erin(die overigens precies hetzelfde zegt als ik), of secret eters e.d. minder eten en meer bewegen dan val je af, er is niemand die je dwingt om alles maar in je mond te proppen dat doe je allemaal zelf, die zak chips springt niet uit zichtzelf in je winkelwagentje enz enz.

  vind iemand het niet leuk om te horen, dan acht ik de kans zeer groot dat ze ook te dik zijn en er niemand in hun leven is geweest die het eerlijk tegen hun hebben durven zeggen.

  Eerlijk duurt het langst

 • Momo
  Bijdrager

  @markpompje Tjonge jonge, wat een felheid en wederom weer enorm kort door de bocht. Als mensen onder de noemer ‘het is de waarheid’ alles gaan zeggen, dan wordt onze wereld er niet leuker op.

  Je kunt een mening ook ventileren zonder daarbij keihard te zijn. Dit forum is namelijk niet bedoeld om elkaars meningen, handelingen, beslissingen af te fikken, maar is bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken als we ergens moeite mee hebben of om hulp/ondersteuning te bieden.

  Het staat je nogmaals volkomen vrij om een andere mening te hebben, maar ik denk dat jouw harde bewoordingen niet het effect hebben dat jij denkt dat ze hebben. Dat die harde aanpak voor jou werkt is prima, maar dit hoeft uiteraard niet voor iedereen te gelden.

  Btw, ik heb een keurig gewicht (gezien je voorlaatste opmerking).

  • Markpompje
   Bijdrager

   Momo gezien jou opmerking dat een harde aanpak voor mij goed zou werken, waar haal jij die onzin vandaan, je moet feiten los zien van jouw gevoelens, ik hoef niet af te vallen, ik heb mezelf niet tonnetjes rond gegeten en ik hoef dus ook geen gastric bypass.

   En wat betreft negatieve reacties ? wat moet je tegen iemand zeggen die zichzelf rond heeft gegeten ? goed gedaan ? nee je bent gewoon eerlijk, dieten helpt niet je moet minder (calorieën) eten en liefst nog meer bewegen en dat blijven doen, feiten onder de ogen zien en gewoon eerlijk zijn geen smoesjes verzinnen.

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  Inmiddels is het 6 weken geleden dat ik de GB operatie heb ondergaan. Ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Na jarenlange trajecten met dietisten(die elk een eigen mening hebben over een te volgen traject) is het nu een opluchting om op kleine porties eten te kunnen functioneren zonder de hele dag honger te hebben. Dat laatste heb ik altijd als zwaar ervaren tijdens mijn werk. Bijkomend voordeel is dat mijn insuline intake ruim 75% minder is als voor de operatie. Ook dat ervaar ik als geweldig omdat ik ieder jaar meer moest gebruiken om mijn waarden goed te houden en daar ook weer eens een keer een paar kilo van aankwam. Voor mij persoonlijk is de GB operatie een geweldig iets. Ik heb erg weinig last gehad van pijn of andere nadelige bijwerkingen. Nu weet ik dat dit nog kan komen maar ik ga ervan uit dat dit niet zal gebeuren. Positief blijven.
  Inmiddels ben ik al ruim 12 kilo afgevallen en is mijn omvang met 11 cm afgenomen. Zoals gezegd ik ben daar erg blij mee en weet eerlijk gezegd niet wat ik meemaak en dat alles in de eerste 6 weken.

 • Elly
  Bijdrager

  Wat een mooi bericht. Dat alles zó goed is gegaan. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden !

 • 6feet10
  Bijdrager

  Dat zijn mooie resultaten @poldermeisje en hoop dat je jouw ervaringen blijft delen want er zijn zoveel mensen die dezelfde soort problemen hebben en dat je je niet laat tegenhouden door “negatieve” reacties door personen op dit forum.

  Bedankt en veel Suc6

  Groetend 6feet10

 • 6feet10
  Bijdrager

  Ter herinnering misschien toch nog even lezen : in de huisregels staat dit o.a.

  Wees opbouwend !

  Achter iedere virtuele reactie schuilt een écht mens; wees vriendelijk voor elkaar. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Discriminatie, seksisme, racisme of beledigende, respectloze, hatelijke, denigrerende, lasterlijke of schokkende taal of mededelingen worden niet getolereerd.

  Groetend 6feet10 🤔🤔

 • Momo
  Bijdrager

  @markpompje ik denk dat je wat ik heb geschreven verkeerd heb opgevat, want ik heb op geen enkel moment beweerd dat jij moet afvallen. Wat ik bedoelde met ‘die harde aanpak werkt voor jou’, is dat jij uitgaat van het principe ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ en dit ook toepast op andere mensen. Je vergeet echter dat we allemaal anders zijn en dat het absoluut niet werkt om mensen willens en wetens te kwetsen. Zie ook het berichtje van @6feet10 over de huisregels.

  Ik wilde het hier graag bij laten en @poldermeisje nog feliciteren met het geweldige resultaat!

 • Markpompje
  Bijdrager

  @momo dat wil dus zeggen dat jij het verkeerd geschreven hebt, ik vat het namelijk niet anders op dan wat jij geschreven hebt, net als dat jij feiten afdoet als meningen, zaken die ik schreef ziet als zijnde fel en enorm kort door de bocht.

  feit, afvallen doe je door meer te bewegen en minder te eten, als ik dat eerlijk zeg dan zou ik ineens fel en kort door de bocht zijn ? vraag het aan iedere dietist, arts of wat dan ook en je ziet dat het klopt, sterker nog nu dat poldermeisje gedwongen is door een operatie om minder te eten valt ze af…

 • Merel1975
  Bijdrager

  Niet elk pondje gaat door het mondje.
  Ik ben vorige jaar oktober gaan spuiten.
  Ook heb ik alles moeten aanpassen aan voeding in mijn leven.
  Ik krijg nog maar 30% van de calorieen binnen, in vergelijking met de tijd daarvoor.
  Heb daardoor voortdurend honger, mijn hele leven voelt aan als een hel en elke dag weer een worsteling. Ben vaker ziek (in een jaar tijd meer pencilines en antibiotica gehad dan in 5 jaar daarvoor samen), mijn chronische pijnen zijn enorm toegenomen.
  En ondanks de enorme calorie vermindering ben ik sinds heb spuiten 20-25 kilo aangekomen.
  Dus niet elk pondje gaat door het mondje. Met zo onwijze vermindering zouden de kilo’s eraf moeten vliegen.

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Merel,

  Ik wil niet onrespectvol zijn, maar als :
  “Dus niet elk pondje gaat door het mondje.”

  Waar komt het lichaams gewicht dan vandaan? Bij ademen is het zo dat we uiteindelijk O2 en ‘voedsel’ omzetten in H2O en CO2 wat we uitademen, uitzweten en uitplassen. Alleen het ademen al daarbij verliezen we gewicht. Naast eten en drinken zijn er geen mechanismen waarbij we toenemen in lichaamsgewicht. Al ons lichaams gewicht komt uiteindelijk uit eten en drinken.

  Ben

  *) Zelf laat ik even injecties, of operaties waarbij er zaken in ons lichaam geplaatst worden buiten beschouwing. De gewichtstoename door deze zaken is vaak zeer gelimiteerd.
  Wij zijn niet in staat om zoals planten om te groeien door de lucht waarbij CO2 wordt omgezet en koolstofverbindingen en zuurstof.

  • Merel1975
   Bijdrager

   @ ben

   Geen idee maar ik eet vreselijk veel minder dan vroeger (toen was het ook wel absurd veel geef ik toe), en heb bv nu ipv 4x per week 1x per week friuur. Al mijn snoepjes zijn verdwenen (at 2 a 3 kilo per week) . Heb geen chips meer op de bank bij de tv, geen koekjes en gebak laatste keer op zusje verjaardag december 2017. Dus bij mij is alles weggevallen heb alleen nog de verplichte eet momenten morgens middags broodjes, en ’s avonds warm. Met novorapide pakte ik als tussendoortje wel nog eens popcorn of zoute sticks omdat ik hier ook van moest drinken, dit woog ik dan af tot ik de 15 gram kh had. Ondanks alles wat niet meer mocht kwam ik aan, tot het op een gegeven moment weer wat stabiel werd. Nu heb ik insuman rapide gekregen omdat de novorapide mij giga veel pijn bezorgde de stof branden altijd heel pijnlijk bij inspuiten en bleef na branden. En ondanks dat ik exact in dezelfde lijn ben doorgegaan ben ik nog weer meer aan het aankomen, zo erg dat ik nu zelfs de tussendoortjes weglaat die de dvk en het team wel wensen. Ik eet aan calorieen nu zo veel minder dan vroeger dat ik ook de hele dag weeig, draaierig en onwijs hongerig ben. Ook is het mindere eten en mijn gesteld dat daarop reageert te merken door compleet gestoorde stoelgang, meer exceem dan vroeger ooit en het aantal penciline en anti biotica is niet meer op een hand te tellen alleen dit jaar al.

 • Elly
  Bijdrager

  Ik kom net dit artikel tegen :
  https://wibnet.nl/geneeskunde/trilhaartjes-bepalen-je-gewicht
  Heel interessant.

  • Sugarboy
   Bijdrager

   Dus ik heb de verkeerde of te weinig trilhaartjes, of te luie. Ze trillen niet genoeg !!
   En een erg lage ruststofwisseling.

   Vind je het dan gek dat ik te zwaar ben? Daar is gewoon niet tegen op te die-eten.

   huil-emoticon

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Ik kopieer even hieronder een deel van een reaktie van Marktpompje.
  ——————-
  Heeft niks met empatisch vermogen of wat dan ook voor smoesje te maken, feiten zijn feiten en dat mag best wel eens gezegd worden, net als er mensen zijn die niets durven te zeggen als hun eigen kind te dik wordt, gewoon eerlijk zijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dus geen feiten met smoesjes verwarren, als diabeet weten we vaak beter als een ander wat we eten en hoeveel koolhydraten erin zitten.

  ————–

  Is nogal stoer en kort door de bocht. En niet echt op de hoogte.
  Natuurlijk, ieder pondje gaat door het mondje. Heeft ie gewoon gelijk in.
  Ik ben ook te zwaar. En er blijken echter wel verschillen te zijn in stofwisseling. Bij de dietiste kan men een test doen, (bijbetaling ik meen het was 15 euro, en dan meet een apparaat je ruststofwisseling tijdens het ademen. Doet geen pijn, is niet akelig of niks. Nou, een kameraad die mij hierover getipt had, had een 200 kcal. hogere basisstofwisseling dan ik. Ik heb dus pech.
  365 x 200 = 73000 kcal. Heb ooit gelezen dat 7000 calorien meer of minder innemen dan dat je nodig hebt een kilo verschil maakt. Dus dat betekent dat als ik net zoveel eet als mijn kameraad (teveel dus) ik in een jaar 10 kilo zwaarder word dan hem.

  En wat zijn 73000 kcal. Hoeveel vers gegrilde haantjes? Hoeveel repen chocolade van een goed merk? Ik drink zelf geen alcohol maar ik schat dat het iedere dag toch gauw een pilsje en een handvol nootjes op de bank bij de buis kan schelen.

  En dan nog iets, sorry marktpompje, maar in de psychologie is al langer bekend dat het beter is om je kind er niet op aan te spreken dat het (te) dik is.
  Als ouder kan je het voedsel dat je kind tot zich neemt relatief makkelijk beïnvloeden. Wie koopt die zak chips en gooit hem op tafel of serveert “oh zo gezellig” een kom chips ’s avonds op tafel.
  Diëten begint … in de winkel, in de supermarkt. Want wat je daar koopt wordt gegeten. Ga dus altijd helemaal volgevreten naar de supermarkt. En verbind dat dan wel met de regel om niet dagelijks twee maal in te gaan kopen maar 2 x per maand. Laat je niet beïnvloeden door met honger in te kopen. Mijn vrouw ook laatst, gaat broodjes halen in de supermarkt en neemt meteen voor het ontbijt 4 (hele !!) vers gegrillde haantjes mee voor het ontbijt. Vier stuks! Terwijl we bij dat ontbijt er maar 2 hebben opkregen.
  En ja, ik ben dik, ik werk niet meer (ouder) en zij werkt lichamelijk en heeft een goed figuur. Hoe oneerlijk is het toch verdeeld in de wereld !!

  Vers? Wordt zwaar overgewaardeerd. Het is ook een feit dat diepvries groentes net zo gezond zijn als verse groenten. En zelfs veel gezonder als dat de doorsnee persoon die straks gekookt op tafel zet. Overgaar, want het vlees was nog niet gaar en moest nog 5 of 10 minuutjes.

  Een van de gevolgen van diabetes is dat veel mensen ook depressief worden. Cynisch, ongelukkig. Let daar op mensen, ook jij Marktpompje. Always look at the bright side of life (Monthy Python zie you tube).

 • 6feet10
  Bijdrager

  Vraagje :

  Een apparaat die je ruststofwisseling meet tijdens het ademen ?
  Lijkt mij als leek om daar 15 euro voor te betalen (te)veel omdat de berekeningsformule maar ook reken app. zo te googlen is en gratis bovendien maar wat voor toegevoegde waarde en betrouwbaarheid hiervan is ? #ikweethetniet

  Groetend 6feet10

 • Sugarboy
  Bijdrager

  het was dan ook (die 15 euro) voor een nieuw, eigen mondstuk. Dus het was mijn keuze. En mijn gezondheid is mij belangrijk. Ik kus ook geen mensen. Weet je dat op de tong van een mens wel bijna 50 soorten bacterien zitten? Meer als bij een hond! En ik wil dus mijn eigen mondstuk ook als dat niet strikt noodzakelij zou zijn. Op vakantie buiten Nederland, ook al in Belgie en Duitsland, heb ik ook altijd een aantal spuiten met bijbehorende injectie naalden bij mij.

  IK ben nou eenmaal het type mens dat ALTIJD zijn gordel omdoet in de suto en op de motor altijd de helm op.Dus ook in de zeventiger jaren op vakantie in Oostenrijk, toen een helm dragen op een motor daar nog geen plicht was.

  Daarom ben ik dus ook zo oud geworden !!

  Waarom ik dat graag wilde weten? Nu, heb ik dus een goed alibi / excuus om te zwaar te zijn. Mijn ruststofwisseling is erg laag. Dagelijks 200 calorieën minder dan de doorsnee man in mijn situatie, leeftijd, lengte enz.
  Reken even mee svp.

  50 jaar x 365 dagen x 200 calorien is 365 x 10.000 is 3.650.000 calorien. 7000 calorien teveel eten staan voor 1 kilo gewicht bijkomen. Dus delen door 7000 dan kom je op 520 kilo uit.
  Het is dat ik altijd zoveel gesport heb anders woog ik nu een kleine 600 kilo !!!

  En dat weet ik nu allemaal voor 15 euro. Geen schuldgevoel voor 15 euro. Een UITSTEKENDE investering. Daar nemen we er nog eentje op !!

  ps. Heb je hier geen smileys?

  • Jasper
   Bijdrager

   Alleen deze :-) Sugarboy ;-)

 • Markpompje
  Bijdrager

  Wel grappig, hier geen last van depressiviteit, cynisch gedrag oid hoor, zie wel vele onnozele mensen die allerlei smoesjes verzinnen als ze de waarheid niet onder ogen willen zien.

  vergelijking die je vaak hoort, ik eet net zo veel als hij maar ik kom aan en hij niet, en dan komen de smoesjes, ik heb een trage stofwisseling of de nog leukere ik heb zware botten.

  Duh, nog steeds geld ieder pondje komt door het mondje, daarnaast geld ook dat je van bewegen afvalt, dus gevolg je neemt te veel in dit in vergelijking met wat je gebruikt, een mooi voorbeeld is vrachtwagen chauffeur, zijn de hele dag bezig en eten de wel bekende balletjes met(mayonaise) tja de hele dag bezig vanuit hun stoel, dat de stoel op en neer beweegt vanwege de weg wil niet zeggen dat je ook calorien verbruikt hoor.

  en de bewering, ‘de in de psychologie is bekend dat je niet tegen je kind moet zeggen dat hij te dik is’ wat een kolder, je moet als ouder geen leugenaar zijn door zaken te verzwijgen jij bent de ouder en hoort eerlijk te zijn en maatregelen te nemen, geen halfslap psychologisch geneuzel want het gevolg van dat gedrag zien we wel van de tbs patienten die iedere keer door die zelfde psychiaters vrijgelaten worden en de fout in gaan.

  iedere dietist zal je zeggen gezonder leven, regelmatig bewegen en niet alles in je mond proppen wat je langs ziet komen.

  en even een stukje :
  ———————————————————
  Mijn vrouw ook laatst, gaat broodjes halen in de supermarkt en neemt meteen voor het ontbijt 4 (hele !!) vers gegrillde haantjes mee voor het ontbijt. Vier stuks! Terwijl we bij dat ontbijt er maar 2 hebben opkregen.
  ———————————————————–

  2 gegrilde haantjes voor ontbijt, en jij hebt het over een trage stofwisseling, momentje ik ga even op de grond liggen want ik kom niet meer bij van het lachen, en ja ook van lachen val je af want de hele buik schud mee, dus vooral zoveel mogelijk lachen, vooral om de onnozelheid van anderen lach ik het hardst.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Wees blij dat je nog kunt lachen, sommigen zijn zo dik dat ze niet eens lachen kunnen.

  En je gaat volledig voorbij aan mijn berekening. Dat begrijp ik wel, want daar is geen speld tussen te krijgen.

  Maar ik ben vooral geïnteresseerd in de gastric bypass, de operatie, hoe is het als je weer wakker wordt (pijn, ongemak) de eeste weken of maand. En daarna ook nog problemen ondervonden. En welke. Kun je nog wel voldoende drinken, (die geadviseerde 1.5 tot 2 ltr. per dag) Je hebt blijkbaar geen hongergevoel, geen trek? Of wat. En als je wat lekkers ruikt, ziet?

  En hoe is het na 1,5 tot 2 jaren. Is het dan toch een gevoel van ik ben op dieet, moet mij inhouden. Of gaat dat vanzelf.

  Graag zou ik daar reacties van lezen.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Dat ik volledig voorbij ga aan de berekening is logisch, er klopt namelijk niet veel van want er wordt volledig voorbij gegaan aan de activiteiten die iemand doet per dag, en dat stuk van mijn betoog dat lees jij het liefste niet.

  want het is heel simpel als iemand de hele dag op zijn krent zit en enkel maar koolhydraten naar binnen propt dan wordt je te dik, want dan gaat er meer in dan er verbruikt wordt, zo moeilijk is het niet hoor.

 • Navigator
  Bijdrager

  Met alle respect hoor, maar ik zie de reactie van Markpompje: “Tja minder eten en dezelfde lichamelijke inspanning blijven doen is afvallen, maar dat had je dietiste je waarschijnlijk ook al verteld.” NIET als keihard.

  Er zijn hier wat mensen die hem daar behoorlijk op aanvallen en zelfs persoonlijk worden.
  Maar zijn de mensen die persoonlijk worden, niet precies dátgene aan het doen waarvan zij wilden dat hij dat niet bij de TS zou doen?
  Alleen om hun “gelijk” te bewijzen?

  Ik weet het verhaal van de TS niet goed genoeg, net als iedereen hier.
  Feit is wel dat je niet zomaar wat kilo’s te veel hebt en daar is wat voor te zeggen.
  Zelf (ik heb geen diabetes, kom op dit forum voor mijn dochter) ben ik ook zo’n 30 kilo te zwaar en heb daar soms wel last van. Dat heb ik helemaal ZELF gedaan! Niemand dwingt mij om veel te eten en weinig lichaamsbeweging te hebben, punt.
  Dan krijg ik de opmerking van een collega of kennis: “met je dikke pens, je mag wel eens wat minder vreten!”. Dan hoeft niemand voor mij op te komen; ik geef ze gelijk! Want; het is gewoon zo, klaar.

  Iemand geeft een opmerking hier; er zit een waarheid in die groter is dan mensen willen zien, maar in de huidige maatschappij is het voornamelijk belangrijk dat je jezelf beter voelt door op te komen voor iemand die gekwetst lijkt te worden dan dat het probleem onder ogen gezien wordt…….
  Terug kwetsen wordt daarbij niet geschuwd, dat mag dan weer wél.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Ken jezelf !! Een wijze uitspraak. Jij en zeker je collega’s kennen jou: je mag wel eens wat minder vreten! En waarom kom jij op dit forum omdat je dochter diabetes heeft?
  Dat je hier mee leest is een ding, maar om er nou ook maar op los te reageren.

  Bij jou ligt het dus aan het vreten, jj weet dat zelf best.
  Nu, ik ken mijzelf ook best, en dan zonder wat populistische kreten maar wel gestaafd met wetenschappelijke testen weet ik van mezelf dat ik een lage ruststofwisseling heb. En als ik dan 35 jaar lang 200 calorien teveel inneem per dag zou ik dus 480 kilo meer wegen dan nu. Wat ik dus niet doe. Dus ik heb 480 kilo eraf gesport cq voorkomen door te sporten. Dus ik hou wel degelijk rekening met mijn verbruik van calorien per dag.

  En de vergelijkingen met de psychiatrie en pedofielen die steeds weer de fout ingaan, afzetten tegen ouders die zonder veel omhaal en gevit het eetpatroon van hun kind verbeteren door beter voedsel voor te zetten en eens te gaan wandelen zwemmen of het kind bij de voetbal vereniging te laten gaan, gaat mij echt te ver.

 • Navigator
  Bijdrager

  En waarom kom jij op dit forum
  om er nou ook maar op los te reageren

  Hmm, bijzonder dat dit niet ergens staat, dat ik hier dus niet gewenst ben……
  Maarja, alles om jezelf maar beter te voelen he?
  Maar ik heb daar niemand over gehoord toen ik een nuttig bestandje bijdroeg; nu is het niet wat je horen wilt en dus ben ik ineens niet meer gewenst.

  De post is duidelijk naar mij gericht, maar wil je mij dan ook even uitleggen waar ik het heb gehad over pedofielen en dergelijke?

  Als het over een ander gaat; mag ik eraan herinneren dat de echt gemene aanvallen pas begonnen nadat Markpompje iets geschreven had waar iedereen graag zijn hoofd voor wegdraait?
  Dat iedereen zichzelf zo ontzettend geweldig wil voelen om maar voor een ander op de bres te springen? Daarbij hetzelfde -zo nog erger- aan de slag te gaan als juist het gedrag waar zij zo op tegen zijn?

  En dat jij wél rekening houdt met je inname; prachtig. Waar had ik geschreven dat jij dat niet deed dan? Waarom voel JIJ je aangevallen?

  Lastig he mensen; iemand die een ander idee heeft……die moeten we met zijn allen aanvallen!!

 • Chaim
  Bijdrager

  Mensen, is het de bedoeling om zo off-topic te blijven?
  Dit gaat allang niet meer over de topicstarter die een GB heeft ondergaan en hoe dat nu ervaren wordt.
  Wat winnen we op een support-forum met het afkraken van elkaar?
  Als je het niet eens bent met de ingreep, om wat voor reden dan ook, dan is dat jouw goed recht.
  Maar laat dat dan bij jezelf en laat dit topic open voor mensen die willen ondersteunen en begrijpen en er misschien zelf steun uit halen als zij zelf een GB moeten ondergaan.

 • Merel1975
  Bijdrager

  Ik ben het nog steeds oneens met de uitspraak elk pondje gaat door het mond.
  Heb jaren lang 2 a 3 kilo snoep per week gegeten, ook paar keer per week een gebakje, paar keer per week frituur, en elke avond chips en toastjes bij het tv kijken.
  Was rustig en kalm en redelijk tevreden met mijn leven.

  Ben sinds een jaar ongeveer aan het spuiten.
  De eerste 8 maanden ben ik 10-12 kg aangekomen ondanks dat ik alles compleet liet staan alleen dus mijn grote maaltijd momenten had en mijn tussendoortjes die moesten.
  Mijn dietiste die ik toen had rekende uit dat ik op 30% van de calorieen die ik in de jaren ervoor had. En toch kwam ik aan. Vond ze erg naar en ook wel raar.
  Helaas was ik ook steeds vaker ziek, bij elk virusjes en bacterie huppakee de klos en weer een antibiotica of penciline kuur. Ook kwam ik bijna niet meer buiten want heb met het spuiten en dieet onwijze last gekregen van extreme winderigheid zo erg dat ik me er voor in het openbaar schaam.
  Daarnaast voelde ik me ook steeds meer gestresst en onrustig en niet happy.
  Sinds juni spuit ik een andere insuline (omdat novorapide extreem veel pijn deed). Ben ik intussen weer 15 kg aangekomen, ondanks dat ik nu zelfs de tussendoortjes (die moeten) weglaat. Mijn honger is de hele dag extreem aanwezig, ben dol in het hoofd, misselijk vaak en mijn buik maakt geluiden en lijkt te draaien. Ik zit in een nieuw diabetes team en ook daar is een dietiste bij betrokken, en ook zij heeft het nog na gerekend ik zit op dit moment 17% van de calorieen in vergelijk met een jaar eerder. Mijn hba1c is heel goed, heb qua suiker waardes, echt dus de ruimte om de tussendoortjes te pakken, maar mijn lichaam wat alleen maar alles vasthoud en alleen maar kilo’s erbij laat komen kan dat dus niet meer.
  Ben nu door de extreme honger en het niet goed voelen nog verder weggezakt qua rust en stress. En ook door alles wat ik zo graag had en ook heel heel heftig mis.
  Ivm het heftige hongergevoel en alles wat daarbij komt kijken heb ik bij mijn team ook gevraagd of deze operatie een oplossing zou kunnen zijn, ondanks dat ik extreme angsten heb voor afvallen en alle gevolgen die dat voor je vel en lichaam heeft.

 • 6feet10
  Bijdrager

  @moderator

  De discussie hierboven dwaalt af in deze tijdlijn.

  Er worden meningen, beledigingen, aannames en insinuaties e.d. bijgehaald die een persoonlijk karakter krijgen die niet op dit forum thuis horen en niets meer te maken hebben met de doelstellingen van de DVN met dit forum betreffende diabetes.

  Lijkt wel de Tweede Kamer #respectloos

  Ter herinnering lees ook even de huisregels o.a. : Wees opbouwend.
  Achter iedere virtuele reactie schuilt een écht mens; wees vriendelijk voor elkaar. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Discriminatie, seksisme, racisme of beledigende, respectloze, hatelijke, denigrerende, lasterlijke of schokkende taal of mededelingen worden niet getolereerd.

  Groetend 6feet10

 • Beste 6feet10

  We zijn het helemaal met je eens! En ook met Chaim die de positieve sfeer die hier op onze community hangt te koesteren en vooral te reageren om te ondersteunen.
  Gelukkig heeft Merel1975 alweer de goede toon en on-topic-onderwerp te pakken.

  Groetjes Moderator ^JB

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Ja, graag terug naar het topic onderwerp.
  De gastric bypass.

  Over een goede week begint die molen voor mij te draaien en het enige dat k lees is foldermateriaal. Ik wi eerlijke verhalen van mensen die de operatie hebben gehad en over alles wat er bij hoort en is gebeurd.

  Is het allemaal zonneschijn of waren er ook zware onweerswolken .

  Ik weet eigenlijk nog niks. Dus svp topicstarter waar blijf je e andere ervaringsdeskundigen: kom er in svp!

 • 6feet10
  Bijdrager

  Hoi Sugarboy

  Misschien heb je iets aan deze boeken :

  https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/gastric%2Bbypass/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html
  geschreven door ervaringsdeskundigen en/of artsen.

  Of via de bibliotheek, gratis voor leden en niet leden om inte zien aldaar !

  Veel sterkte, groetend 6feet10

 • Merel1975
  Bijdrager

  Je hebt internet dus google op ervaringen gsastic bypass.
  Je ziet dan postitieve en negatiever ervaringen.
  Waar je lering uit kan trekken.
  Ook heeft er een maand geleden een artikel in brabants dagblad gestaan waarin twee dames vertelde welke stuggelingen hun nog ervaren hadden nadien, goed maar ook nare. Ook benadrukte ze heel erg dat goede nazorg noodzaak is.

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  Hallo bijdragers aan deze dicussie.
  Ik heb met afgrijzen een aantal reacties op mijn bericht dat ik een GB ga ondergaan gelezen. Dit is niet iets wat je op social media zet vanwege de te verwachten ongenuanceerde reacties van mensen die geen diabetes en de daarbij behorende gewichtsproblemen hebben. Maar ik had dit niet verwacht van deelnemers aan deze discussie. Het is jammer omdat het besluit om tot zo’n drastische ingreep niet vandaag op morgen wordt gemaakt maar vele jaren in de maak is. Daarbij komt ook dat het niet alleen een maagverkleining is waardoor je afvalt maar ook de dunne darm wordt omgelegd zodat de vertering van het voedsel wat je eet sneller en beter verloopt. Met name dat laatste is een groot pluspunt. De metformine die bijna iedereen krijgt voorgeschreven om dit effect te bereiken is dan niet meer nodig. Voor mede lotgenoten die er meer over willen weten zou ik zeggen ga eens uitgebreid surfen op Google. Dan zie van allerlei ziekenhuizen (ook buitenland) allerlei artikelen over de voordelen maar zeker ook de nadelen van zo’n GB. Je krijgt het niet voor niets en ook na de operatie kost het veel inspanning en nadenken hoe alles in te delen om gezond en fit te blijven. Maar dit allemaal terzijde.
  Het was afgelopen vrijdag precies 3 maanden geleden dat ik ben geopereerd en het gaat prima tot nu toe. Ik ben nu 20 kilo afgevallen en kan me veel soepeler bewegen e.d. Dat is een ontzettend pluspunt. Een nadeel is wel dat er dagen zijn dat ik erg weinig energie heb. Dit natuurlijk omdat mijn lichaam eigenlijk alleen bezig is met afvallen en geen energie meer over heeft. Daarom heb ik het bijna altijd koud. Met name koude vingers en tenen. Ik slaap nu al onder een winterdekbed en heb dikke truien aan met zelfs een hemd eronder. Om te zorgen dat ik tijdens het afvallen niet al te veel spiermassa kwijt raak sport ik samen met een fysiotherapeut. Daarnaast doe ik aan gentle yoga om soepel te blijven en te kunnen ontspannen.
  Mijn insuline verbruik is inmiddels met 80% verminderd. Naar alle waarschijnlijk kan ik volgens mijn internist tegen het eind van het jaar afscheid nemen van mijn insulinepomp en het misschien af met een klein beetje langwerkende insuline spuiten voor het slapen of misschien wel met een pilletje. En dat allemaal na 20 jaar tobben.
  Dat zou me een kerstcadeau zijn, nietwaar……….
  Samenvattend wil ik zeggen dat tot nu toe de GB voor mij persoonlijk geweldig is maar dat dit zeker niet zal gelden voor iedereen. Na zo’n operatie heb je een heel ander leefpatroon en dat kun je niet veranderen omdat je anders weer in een neergaande spiraal terecht komt. Ik ervaar dit als zwaarder dan toen ik 20 jaar terug gestopt ben met roken. Aan de andere kant heb ik er heel veel voor terug gekregen en krijg ik nog steeds terug. Het is een nieuwe balans zoeken. Ik wens iedereen die ook hierover nadenkt of de operatie ook heeft ondergaan veel succes. groeten van een blij persoon met een hoopvolle toekomst zonder al te grote gezondheidsproblemen!

 • Markpompje
  Bijdrager

  Dus mensen die commentaar geven die je niet bevalt zijn ongenuanceerd ?, ook hangt diabetes en overgewicht niet altijd samen, helemaal niet met type 1.

  Overigens moet je na je gb wel oppassen, want de maagverkleining kan door weer te veel eten weer opgerekt worden.

  Dat jij het nu koud hebt is logisch, je lichaam had immers een isolatielaagje en die gaat nu verdwijnen(daarnaast wordt je doorbloeding beter), het lichaam zal zich dus moeten wennen aan een laagje minder, dat is net als iemand pas diabetes heeft en insuline gaat spuiten en je het gevoel hebt dat je laag zit terwijl de bloedsuikermeter aangeeft dat het allemaal ok is, geef het tijd om je lichaam te laten wennen.

  zonder pomp in de toekomst zou mooi voor je zijn

 • Chaim
  Bijdrager

  Dank je wel voor je update.
  Voor hen die een de GB nog moeten ondergaan, geef je een duidelijk beeld van wat het met jou gedaan heeft.
  Voor hen die inmiddels een GB hebben ondergaan, geef je vermoedelijk veel herkenning.

  Ik hoop voor jou dat we hiermee definitief weer bij het topic zijn dat jij gestart bent.

  Ik wens jou heel veel kracht en geloof in jezelf op deze reis.
  En vooral dat je de insuline vaarwel kunt gaan zeggen.
  Dan heeft deze enorme ingreep in jouw leven en levenswijze dat toch teweeg gebracht.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  dank je topicstarter,
  Nu, wat jij schrijft kan ik op veel plaatsen lezen. Maar ik ben erg bang, nieuwsgierig, voor de eerste weken.
  Want je hebt dan toch wonden. Heb je pijn? Kun je naar het toilet? Alleen naar het toilet? In en uit bed. Moet je verzorgd worden, komt er een verpleegster.
  Zeg je, hadden ze me maar de eerste 3 dagen of week onder narcose gehouden, het was verschrikkelijk? Kijk, dat soort dingen lees ik nergens.
  Tuurlijk dat je je wel eens slap voelt, het koud hebt. Logisch als je minder eet dan je eigenlijk nodg hebt, of tenminste minder uit je voedsel opneemt dan je nodig hebt.
  Heb je sinds de operatie altijd diarhee? Of de eerste maand. Vloeistof neemt ook plaats in. Ik heb moeite met voldoende te drinken. Drink ook niet graag water. Wordt dat een probleem, om bv een mok koffie te drinken.

  Is je honger weg, of heb je gewoon altijd honger. De geur van voedsel, bakoven, grill, frituur, bakkerswinkel enz. kun je daar nog tegen, of word je misselijk.
  Als je iets vettigs zou nemen, bv hard gekookt ei met kwak mayonaise, moet je dan overgeven.
  Die “kleine” ervaringen interesseren me.

  En natuurlijk mensen, iedereen is anders, reageert anders wordt dan gezegd.
  Maar ik ben wel geïnteresseerd in de persoonlijke verhalen.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Kun je nog normaal leven na de OP. Of ben je een soort kasplantje geworden. Altijd zwak, ziekelijk, koud, verkouden, altijd kwaaltjes en pijntjes. Of voel je je als een jonge God? Heb je trek maar moet je nagenoeg alles laten, nee op zeggen. Vertel me svp hoe jij (iedere ervaringsdeskundige hier) dat ervaart.

  Hoe is het om met een partner of zelfs gezin verder te leven na een OP. Dus mensen die gewoon leven, stukje taart met verjaardag, iets lekkers in het weekend, frietje of eens grill. Die dus gewoon leven en eten zonder echt te moeten opletten.
  MOET je echt opletten na de OP?

  Krijg je hoofdpijn, van te weinig voedsel? Heb er nu al hoofdpijn van, van al dat gepieker.
  Woensdag is overigens een eerste onderzoek om te kijken of het geschikt wordt geacht voor mij.

  (benauwd kijken emoticon)

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  In antwoord op de laatste 2 bijdragers aan dit forum.
  Ik ben op donderdagmiddag om 13:00 uur geopereerd. Toen ik een beetje wakker werd in de uitslaapkamer had ik wat krampen in mijn slokdarm gebied (achter mijn borstbeen). Daarna heb ik wat extra morfine gekregen en is dat weggetrokken. In de avond om ongeveer 18:00 uur werd ik weer wakker maar dan op zaal. Nadat ik een beetje bij mijn positieven was voelde ik me eigenlijk heel goed. Geen pijn en ik lag comfortabel in bed. Kreeg in een soort vingerhoed een beetje te drinken en dat ging prima. Via een infuus kreeg ik regelmatig pijnstilling toegediend zodat ik echt geen pijn heb gevoeld. Ook was ik absoluut niet misselijk en had verder geen andere problemen. Ik ben in de avond met infuuspaal en al naar het toilet geweest. Later op de avond al wat gelopen op de gang. De nacht was een verschrikking omdat zo’n ziekenhuis erg gehorig is en mijn andere lotgenoten op de kamer wel misselijk waren en natuurlijk daarom veel geluid maakten. Uiteindelijk heb ik gevraagd om oordopjes en toen ging het wel. De ochtend daarna ben ik heerlijk gaan douchen en daarna geluierd in bed. Om 17:00 uur was ik weer thuis. Daarna heerlijk thuis in mijn eigen bed geslapen. Had totaal geen last van mijn wondjes of pijn (pijnstilling innemen). Kon ook gewoon op mijn zij slapen, geen probleem voor mij. Ik ben alleenwonend en had wel mijn buren geinformeerd zodat ik ben hen zou kunnen aankloppen als er iets zou gebeuren. Nou dat was helemaal niet nodig. Ik had meer de gedachte “is dat alles”.
  Ik heb 3 weken rustig aan gedaan, boodschappen laten brengen door Picnic en dat is alles. Na die 3 weken ben ik weer aan het werk gegaan.
  Wat betreft het eten. Je moet iedere 2,5 of 3 uur een portie eten en tussendoor drinken. Dat is even wennen. In principe kun je alles eten, alleen als iets te vet of teveel suiker bevat kun je een dumping krijgen. Maar verder gaat alles als voor de operatie alleen de hoeveelheden zijn veel kleiner. De maag die overblijft is de grote van een kiwi. (in ziekenhuis noemen ze het ook echt een kiwimaag) Als je dat voor ogen houdt heb je enig idee wat daarin past. De ene dag kan ik meer eten dan de andere dag. Waar dat in zit weet ik niet. Ik hou gewoon op met eten als ik het gevoel heb dat ik vol zit. De ene keer is dat sneller dan de andere. De kunst is alleen om met deze kleine hoeveelheden voldoende van alles van je nodig hebt binnen te krijgen.
  Zoals gezegd is het voor mij 3 maanden terug en ik heb nog geen dumping meegemaakt maar ik weet ook dat dit een keer gaat gebeuren. Ik ben van mezelf geen zoetekauw of snoeperd dus van teveel suiker zal ik het niet snel krijgen. Ik eet verder normale dingen maar wel zoveel mogelijk suikervrij. Maar dat deed ik ook al voor de operatie. Bovenstaande is wel mijn persoonlijke verhaal en het kan dus zijn dat het bijna een ander persoon heel anders lopen.
  Samenvattend: operatie en de dagen erna waren voor mij makkelijk, eten en drinken gaan prima, hongergevoel heb ik nog niet gehad sinds, afvallen gaat gestaag verder en ik voel me prima. Het is ook niet zo dat ik me iedere dag futloos en zonder energie voel. Gewoon zorgen dat je voldoende rust/slaap krijgt. gr

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  Nog een aanvulling. Ik drink gewoon bronwater zonder prik. Kraanwater doet pijn. Verder drink ik zwarte koffie, capucino en andere koffiesoorten. Van Geuren heb ik absoluut geen last en af en toe een frietje met wat mayonaise is voor mij ook geen probleem.
  Ik ben altijd gek geweest op een heerlijk hollands speklapje van tijd tot tijd. Niet al te vaak omdat het zo vet is maar soms oh zo lekker. Vorige week heb ik 2 speklapjes gegeten en ook daar geen last van gehad. Ik eet ook pasta, witte rijst of aardappelen met groente of een sausje. Alleen zo als gezegd in kleine hoeveelheden. Ik ben ook al weer met een vriendin uit wezen eten. Daar heb ik alleen een voorgerecht gegeten en zij een hoofdgerecht. Daarna een lekkere kop koffie. Dat ging ook prima. Je moet gewoon langzaam dingen proberen en niet bang zijn.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Dat klinkt goed Poldermeisje.

  Dank je voor het delen van je ervaring.

  Ik hoop op nog meer mensen die hun ervaringen vertellen.

  Dank U wel emoticon

 • Poldermeisje
  Bijdrager

  Het is vandaag 23 april en het is alweer een paar maanden terug dat ik mijn ervaringen met een gastric bypass operatie heb gedeeld. Het gaat fantastisch met mij. 5 mei a.s. is het 9 maanden terug dat ik ben geopereerd en ik ben inmiddels 41 kilo lichter en gebruik totaal geen insuline meer. In december mocht ik daarmee stoppen van mijn internist. Daarna heb ik een aantal weken 3x per dag een pilletje geslikt (gliclazide). Deze pilletjes heb ik ook afgebouwd en sinds 4 weken slik ik helemaal niets meer voor mijn diabetes. Tjeetje wat maakt dat een verschil. Ik voel me zoveel fitter. Dat heeft natuurlijk ook met mijn gewicht (nu 68 kilo ipv 109) te maken maar ook zeker met mijn medicijngebruik. Mijn waarden schommelen de hele dag zo’n beetje tussen de 5 en de 8. Wat wil ik nog meer. Mijn BMI is inmiddels aangeland in de groene zone op 24,0. Ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld en zonder de operatie had ik dit nooit kunnen bereiken. Nou is het wel zo dat deze ingreep niet voor iedereen zo positief afloopt maar in mijn geval is dat dus wel degelijk zo. Alle negatieve reacties ten spijt van mensen die nu gaan zeggen, tjee ben je ziek? of wat wordt je mager. Het voelt echt veel beter. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Maar die wegen absoluut niet op tegen de voordelen. Voor de toekomst kan ik alleen hopen dat het zo positief blijft. Ik zal nooit van de diabetes afkomen want zodra ik per ongeluk weet wat ga aankomen zal ik weer medicatie nodig hebben maar voorlopig slik ik alleen maar vitamines en kalk tabletjes.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.