Forums / Nieuw met diabetes / Ik heb diabetes 2

Berven
Bijdrager

Ik heb diabetes 2

Sinds afgelopen dinsdag heb ik diagnose gekregen van mijn eigen huisarts: diabetes 2. Ik heb alleen medicijnen hier voor gekregen Metformine 500 mg tablet en Gliclazide 30 mg tablet. En ik ben lichamelijk beperkt(motorisch) en slechthorend.

Ik heb vorige week maandag wezen bloed afnemen in het ziekenhuis in mijn eigen woonplaats en afgelopen dinsdagmiddag ging ik naar huisarts om uitslag te halen van mijn eigen bloedonderzoek. Het bleek uit die onderzoek dat ik te hoge bloedsuikerwaarde had dan normale waarden. Ik heb ook laatste maanden veel moeten plassen, had ook vaak droge mond en keel. En ik had afgelopen dinsdag ook al weer wezen bloedprikken voor glucose-meter, dat gaf aan: 15.5 mmol/l. Afgelopen vrijdag moest ik nuchter komen voor een nieuw prik om suikerbloedwaardes te meten, gelukkig is het een beetje gedaald: 12.3 mmol/l, maar dat is nog te hoog.

Ik ben ook bezig aan het afvallen, dat is het ook beste wat ik ook kan doen voor verdere complicaties te voorkomen. Ik heb in augustus woog ik toen 83 kilo, maar nu weeg ik 71 kilo. Mijn lengte is 1.65 meter. Ik eet nu echt met mate veelal gezond.

Ik heb nu perensap in mijn koelkast die 30 minder suiker bevat, maar meer uit water en fruitsap bestaat. Ik dacht dat het wel een goede keus was om te kopen voor in plaats van zeer suikerrijke sappen.

 • 6feet10
  Bijdrager

  Hoi Berven, welkom op dit forum. Je hebt in korte tijd weer heel wat veranderingen in je leven door dit alles en een overvloed aan informatie en adviezen . Knap van je dat ja al zoveel bent afgevallen. Alleen perensap bevat z’n 23 Kh per deciliter en minus 30% is dat nog (te)veel. Er zijn zoveel Kh arme dranken voor ( lees dit maar even op dit forom :

  https://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/wat-drinken-jullie/

  Voorts zou ik proberen een afspraak met een diëtist te maken die je alles over voeding kan vertellen omdat wij toen wij diabetes kregen er ook allemaal tegen aanliepen in onze onkunde. Sterkte

  Groet 6feet10

  • Berven
   Bijdrager

   Hoi 6feet10,

   Bedankt voor je advies. Maar ik zal goed opletten wat ik drink, zoveel mogelijk suikervrij. Mijn huisarts heeft tegen mij gezegd dat ik geen alcohol moet drinken, zowel ik bijna nooit alcoholische drank drink. Op zich positief ben ik wel met mijn ziekte omgegaan. Vooral is alles op zich wel lekker, maar ik doe nu met mate dat is het ook beste voor mijzelf. Over perensap gesproken zal ik bekijken wat ik hiermee doe, dus ik zal nu niet meer gaan drinken wat ook te veel suiker is.

   Het is bijna onmogelijk om een suikervrije sap te drinken, zo lijkt het wel in bijna alle supermarkten te koop is. Want mensen hebben soms suiker nodig voor energie, denken en veel meer, want zonder suiker kan je bijna niet leven toch? Wij als mensen zijn nog gesteld op regelmatig gebruik van suiker zoals ze geen diabetes hebben, maar sommige mensen drinken veel te veel suiker zoals gewone cola of cassis.

   Groeten
   Berven

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Hoi,
  Volgens mij ben je al goed bezig.(afvallen en bewuster boodschappen doen)
  Ook goed dat je dit forum hebt gevonden.
  Hierboven schrijft 6feet10 al dat een afspraak bij een diëtiste een goed idee is, hier ben ik het helemaal mee eens. Wat drank betreft zou ik gaan voor alles zonder suiker, dus bijvoorbeeld water of thee, of spa rood.
  Ook is het goed om volkorenproducten te gebruiken, maar hier kan de diëtiste je als over vertellen.
  Vraag om een goed en gezond menu (wat bij je past) en probeer je daar aan te houden. En probeer te bewegen. (een wandelingetje, fietsen of sport, maar ook tuinieren en huishoudelijke klusjes zorgen voor een positief effect).
  Alles bij elkaar (met medicatie) kan het voor positieve veranderingen zorgen.
  Succes!

  • Berven
   Bijdrager

   Hoi M.van Hoorn,

   Ik kan niet goed lopen, dus lopend wandelen is niet mogelijk voor mij. Ik zit nog wel in mijn rolstoel maar huishoudelijke kleine klusjes zou wel goed zijn. Heel goed dat je bepaalde tips geeft, zowel suikervrij drinken is echt beste voor mij zelfs. Ik drink wel veel thee, dat komt allemaal goed. Zowel drink ik nu weinig koffie, want een zwarte koffie lust ik nauwelijks, zowel heb ik altijd koffie met koffiemelk. En verder let ik goed op mijn voedsel.

   Groeten
   Berven

 • 6feet10
  Bijdrager

  Hoi Berven, google Bolero limonade even. Meer dan 100 smaken en zonder suikers & koolhydraten. Je kunt zelf proefpakketten aan vragen. Maakte pas op dit forum er mee bekend terwijl ik al 25+jaren diabeet ben.

  Groetend 6feet10

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.