Forums / Hulpmiddelen / Kaleido gebruikerservaring

Jasper
Bijdrager

Kaleido gebruikerservaring

Aangezien ik nog niet veel reviews ben tegen gekomen over de Kaleido insulinepomp van Vi-centra begin ik er hier zelf eentje.

Ik ben een nieuwe pompgebruiker en ga aan de gang met de Kaleido pomp.

De pomp en de verpakking zien er netjes uit, dat is ook wel te zien op de website van Kaleido.
Ook de top-up kits, de set gebruiksmaterialen zitten netjes verpakt.

In de Kaleido-set die je van je instructeur krijgt zit.
1 afstandbediening, de handset in de kleur die je gekozen hebt.
2 pompjes in de kleuren die je gekozen hebt
1 oplaadstation voor de pompjes
1 micro usb kabel (aan te sluiten op handset of oplaadstation)
1 adapter voor stopcontact naar USB
1 canule inserter
1 gebruiksaanwijzing

In een top-up kit zitten:
10 Cartridges met een slangetje van 5 of 30 cm.
10 spuiten en naalden om de cartridges te vullen.
10 canules van 6 of 9mm.
10 sets patches om de pomp op je lichaam te plakken.
10 alcoholdoekjes

Hieronder zie je alles wat je nodig hebt om een nieuwe pomp aan te brengen.

Aangezien dit mijn eerste kennismaking met een pomp is kan ik dus helaas niet vergelijken…
Maar bij het inbrengen van canule (waar ik het meest bang voor was) voel ik vrijwel niks.
Het gaat erg eenvoudig alleen moet je er wel aan denken om het velletje van de pleister af te halen, dit ben ik een keer vergeten da’s niet handig kun je het nog een keer doen….

Het vullen van de cartridge kost wat gewenning, maar gaat bij mij na een paar keer al bijna automatisch:
– Cartridge vacuüm trekken met spuit in gat 1. (fig 1+2)
– Spuit vullen met insuline (minimaal 2,5 milliliter /250 Eh, Novo Rapid in mijn geval) (fig 3)
– Lucht uit naaldje tikken en een beetje insuline eruit spuiten.
– Spuit in gat 2 steken en de cartridge (langzaam) vullen tot er een druppel vormt in gat 1 (fig 4+5)
– cartridge handmatig een aantal keer pompen (ik doe meestal 3x) (fig 6)

De volgende stap is de cartridge in de pomp plaatsen
– Cartridge in pomp plaatsen.
– Patch op pomp plakken.
– de patch voor op je lichaam op de pomppatch vast klitten.
Als je de canule al hebt zitten kun je de pomp plaatsen, anders eerst nog even de canule ergens inschieten (ik vind m’n buik handig)
– Slangetje vast klikken aan canule
– Pompje vastplakken ergens in de buurt van de canule

Ondertussen nog even de andere pomp op het laadstation klikken zodat ie de volgende keer weer vol is Laden duurt een a twee uur max.
Even alles bijwerken op de handset en je bent klaar!

De handset:
Eerst even inloggen met een code (4 keer om hoog/omlaag en/of opzij)
Die code hoeft niet, maar is wel handig ivm nieuwsgierige kinderhandjes oid die je ineens een bolus kunnen geven per ongeluk.
Het hoofdmenu:
– Blauw, geeft je basaal hoeveelheid dit uur aan (in dit menu zitten de basaal profielen
– Paars, laatst gegeven bolus (hieronder zit het bolus menu)
– Rood, laatst ingevoerde bloedsuiker
– Geel, geschiedenis/instellingen, geen info op het hoofdscherm, maar hier kun je terugvinden wat je hebt uitgespookt
– Groen, pomp pauzeren/stoppen

Linkje naar schema

Kritiek puntjes:
– Het laadstation vind ik zelf wat licht en als breekbaar plastic aanvoelen. Het is nog steeds heel hoor, waarschijnlijk gebeurt er ook niks mee, maar er zijn robuustere kunststoffen naar mijn idee.
– De handset vind ik prettig in gebruik, Ik vind alleen het contrast niet altijd even handig, witte letters kan ik maar lastig lezen tegen een gele achtergrond.
– De handset gaat redelijk snel leeg, twee volle dagen lukt mij niet, iedere avond laden dus (net als je telefoon).
– Weggooien ongebruikte insuline, ik gooi nu heel wat meer insuline weg in tegenstelling tot met mijn pen vroeger. Toen kon ik vrijwel alles opgebruiken, nu gebruik ik 250Eh om de cartridge te vullen waar ik er maar 90Eh tot 120Eh van gebruik in drie dagen, dit vind ik zonde…

Conclusie:
Ik ben blij met mijn Kaleido! het werkt eenvoudig en vrijwel pijnloos voor mij.
Het menu van de handset is (in mijn ogen) vanzelfsprekend.
Alles word in een nette verpakking geleverd.

 • Wallie
  Bijdrager

  Leuk om te lezen Jasper.
  Heel benieuwd wat je er van gaat vinden. Afgelopen december heb ik uitvoerig nagedacht en gesprekken gehad met dia vpk om over te gaan naar een pomp. Uiteindelijk besloten om dit niet te doen en verder te gaan met MDI. Zelf heb ik geen moeite om insuline bij te zetten in het openbaar en ik zag het nut er niet direct van in. Weet het alleen niet uit ervaring…

  Hoe gaat het tot nu toe en heb je al het idee dat je het in de smiesen hebt?

  • Jasper
   Bijdrager

   Hoi Wallie,

   Ik heb ook nooit problemen gehad met prikken in het openbaar of waar dan ook hoor :). Maar sinds ik aan de gang was met de FSL was ik zo veel aan het corrigeren dat ik wel een keer of 6 tot 8 per dag prikte met de pen en daar begon ik genoeg van te krijgen, vandaar een pompje.
   Ik heb de pomp en afstandsbediening al aardig door hoor, best eenvoudig!

   Alleen soms klopt het niet helemaal… Laatst moest ik erg veel bolussen om mijn bloedsuikers binnen de perken te houden. Dus dan klopt er iets niet… Toen ik mijn pompje ging wisselen kwam ik er achter dat de canule waarschijnlijk niet helemaal goed zat want toen ik die los haalde kwam er bloed te voorschijn, net zoals je soms met je spuit wel eens in een adertje prikt. Na de wissel met een de andere pomp, nieuw infuus en canule werkt het weer als vertrouwd.

 • JaneDoe
  Bijdrager

  Leuk om dit te lezen! Ik ben me aan het oriënteren op een nieuwe insulinepomp en de kaleido is een optie. De informatie die je geeft is heel waardevol, er zijn nog niet heel veel ervaringen gedeeld op het internet. Ik ben benieuwd wat je er nu van vindt, een paar maanden later.
  Hoe zit het met het laatste punt dat je aangeeft, het weggooien van de ongebruikte insuline? Is het niet mogelijk om alleen van pomp te wisselen (want batterij leeg), en dezelfde insuline cartridge te gebruiken? Of alleen een nieuw infuussetje te plaatsen met dezelfde insuline cartridge?

 • Jasper
  Bijdrager

  Hoi JaneDoe,

  Ook leuk om te zien dat m’n bericht hier boven gevonden en behulpzaam is!

  Wat betreft dat laatste punt, dat kan maar of het verstandig is… Je kan je je oude cartridge in een nieuwe pomp zetten, of de cartridge uit je pomp halen en de pomp opnieuw opstarten en “liegen” tegen je handset dat het een nieuwe cartridge is. Alleen heb je dan het probleem dat de handset en pomp niet weet dat er minder insuline inzit (en de insuline is ook al 3 dagen op lichaamstemperatuur). Aan gezien de kaleido gewoon aftelt vanaf 200 eenheden en dit niet meet verder (voor zover ik kan nagaan) kun je dus zonder waarschuwing zonder insuline komen te zitten, niet handig… (wie weet ooit een keertje in een noodgeval wel makkelijk)

  Ondertussen ben ik nu een paar maanden aan het pompen en het bevalt super! M’n HbA1c is van 57 naar net onder de 50 nu dus dat gaat prima! En ik ben ook van al mijn spuitplekken op mijn benen en buik af :-) En van zo’n klein pompje op mijn lichaam heb ik de meeste tijd niet eens door dat ik ‘m draag! (al een paar keer dat ik pas de volgende dag onder de douche door had dat ik het oude infuus naaldje was vergeten weg te halen, je voelt er niks van…)

  Ik heb wel een aantal keer gehad dat ik de cartridge niet gevuld kreeg en een nieuwe moest pakken, het naaldje van de spuit met insuline kreeg ik dan niet in het vulgaatje van de cartridge. (ongeveer één in de 20 keer ging het mis)

  Een ander probleem is dat de pomp niet altijd makkelijk connect met de handset, als dat niet wil lukken dan gebruik ik opnieuw mijn net gebruikte pomp en doe ik wissel ik de volgende dag opnieuw (alleen de pomp niet ook de cartridge en infuusset), dat gaat dan wel goed (2 keer in 4 maanden gebeurd)

  Je hebt wel eens onverklaarbaar hoge bloedsuikers, daar ging een waarschuwing van rond vanuit Kaleido. Er word geadviseerd om dan alles te vervangen (pomp, cartridge en infuusset) Ik heb daar ook last van gehad, het viel mij toen op dat het slangetje uit mijn cartridge toen omhoog uit de pomp kwam, Ik heb toen mijn pompje wat gekanteld en toen leek het probleem opgelost. (Als er een luchtbelletje in je cardridge zit verzamelt die dan bij het slangetje volgens mij heeft dat er mee te maken)
  Pompje scheef geplakt

  Succes met je keuze JaneDoe, ik heb geen ervaring met een andere pomp, maar de Kaleido bevalt mij prima!

 • misssugar
  Bijdrager

  Hoi,
  Ik sta voor de keuze voor een nieuwe pomp. Ik heb nu de kaleido pomp op proef met zoutoplossing.
  Iemand nog ervaringen om te delen?

  Groetjes

 • walker
  Bijdrager

  Waar ik nieuwsgierig naar ben is of de problemen bij de Kaleido zijn opgelost. De pomp is naar ik heb gehoord een tijd niet leverbaar geweest. Er zou sprake zijn geweest van software problemen.
  Vriendelijke groet, Harry Walker

 • Jasper
  Bijdrager

  Ik heb geen problemen met de software gehad en ook niet van die problemen gehoord. Er is ook geen software update of iets dergelijks geweest sinds ik de pomp gebruik voor zover ik weet. Maar ik weet niet of er een lever stop is geweest.

  Ruim een week geleden heb ik zelf een nieuwe pomp gekregen, dit was omdat een van mijn pompjes de cardriges met insuline niet altijd goed registreerde (iets met een contactje die niet voldoende werd ingedrukt en de dikte van de cartridges gok ik). Dat werd toen erg snel en netjes geregeld door Kaleido!
  Nadat ik gebeld had met mijn probleem kreeg ik meteen een noodset opgestuurd (2x pomp en een handset) die was er de volgende dag. Dat had ook binnen 2 uur kunnen zijn, maar aangezien ik nog een goede pomp had had ik niet echt haast dus gewoon met de post was prima.
  Weer een dag later kreeg ik mijn nieuwe vervangende pomp, ik heb de noodset niet eens hoeven gebruiken. De noodset en oude pomp teruggestuurd in het retour pakketje zodat ze kunnen kijken wat er mis is en alles werkt weer prima!

 • walker
  Bijdrager

  Jasper,
  Dank je voor het duidelijke verhaal. Gebruik jij ook een sensor?
  Vriendelijke groet, Harry Walker

 • Jasper
  Bijdrager

  Ik gebruik de FSL, mede daarom ben ik ook aan een pomp begonnen.
  Als je makkelijk ziet wat je bloedsuiker is, wil je ook corrigeren.
  Na een aantal maanden 8x per dag te spuiten leek een pompje me toch fijner, ik heb er nog geen spijt van!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.