Forums / Voeding / Koolhydraat arm brood

Richard-T
Bijdrager

Koolhydraat arm brood

Ik eet nu sinds anderhalve week Koolhydraatarm brood.
Hiervoor at ik altijd volkorenbrood en zat ik overdag zo tussen de 8 en 10.
Maar nu ik koolhydraatarm brood eet overdag kom ik niet meer boven de 8 uit maar zit ik tussen de 4 en de 7.
Weet iemand of dit echt alleen door dat brood komt of zou het door iets anders kunnen komen?
Er is verder niets verandert, het brood is het enige dat verandert is.
Ik snap best dat de waardes lager worden door het brood maar ik vindt deze verschillen zo groot!
Heeft iemand anders hier ook ervaring mee?

  • Ingeborg76
    Bijdrager

    Hoi, ik eet ook kh arm brood en het scheelt mij per snee brood ongeveer 15 gr kh. Dat is best veel en kan dus heel goed het verschil zijn. Vraag het eens na bij dietiste, misschien weet die het?

  • KleijP
    Bijdrager

    IK eet het ook en het scheelt echt wel in de waardes.

  • santhe
    Bijdrager

    Goedemiddag,

    Ik ben vanmorgen bij de dietiste geweest en die heeft mij ook aangeraden om koolhydraat arm brood te gaan eten.
    Ik heb type 2.
    Waar halen jullie dat. BV bij de bakker of gewoon in de supermarkt.

    Sandra

  • yvansanten
    Bijdrager

    Ik heb mijn KH arm brood bij de bakker weg.

  • hoftor
    Bijdrager

    Ik koop het kha. brood bij Albert Heijn en wel het volkoren van Atkins. Dat geeft 5 khd. per sneetje! Ze hebben ook meergranen van eigen merk. Bij de Jumbo hebben ze vers afgebakken kha. brood! Ook verkopen ze daar bolletjes. Die gebruik ik dan wel als stokbrood, bak ze even in de oven op en dan is het een hele goede vervanger van stokbrood . (tenminste dat vind ik hoor!!!!)
    Gewoon gaan uitproberen wat je het lekkerste vind!

  • Magnolia
    Bijdrager

    Het verschil in koolhydraten is er zeker, een normale volkoren boterham bevat 13 gram koolhydraten, en mijn snee koolhydraatarm bevat er 5 gram. Dat scheelt dus 8 gram per snee en ik kan me goed voorstellen dat dat invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Maar eet je nu net zoveel koolhydraatarm brood als dat je gewoon brood at? Mijn ervaring is, dat ik minder brood ben gaan eten en dat heeft natuurlijk ook invloed.

    Ik bak mijn brood zelf, heb een recept gevonden in een kookboek voor diabetici. Wil namelijk zelf graag bepalen wat ik eet en ik hou van koken en bakken. Ik heb het recept uitgeprobeerd en aan mijn eigen smaak aangepast. Het is een eiwitrijk brood, met veel zaden en pitten. Toen ik ging zoeken op internet, vond ik meerdere recepten. Wie interesse in het recept heeft, mag me gerust een berichtje sturen.

  • Miepie
    Bijdrager

    Ik haal mijn koolhydraatarm brood bij de warme bakker, dat van de Jumbo is niet weg te krijgen en van de AH al helemaal niet. Het ligt er ook aan wat je op dat brood doet, bij mij werkt het het beste als ik voor mijn ontbijt hartig beleg neem, anders schieten na het ontbijt mijn bloedjes als een speer omhoog.

  • Jennyjenny
    Bijdrager

    @magnolia Leuk dat je zelf brood bakt. Ik heb wel interesse in jouw recept, zou je dat willen plaatsen?

  • Magnolia
    Bijdrager

    Ja hoor,

    Het recept is geïnspireerd op een recept uit het boek: Diabetes kookboek, dr. Matthias Riedl. ISBN 978-90-447-4476-7. Dit boek heb ik tweedehands gekocht, ik weet niet of het nog te koop is.
    1 eetlepel = 15 ml
    1 tl = 5 ml

    Het originele recept van grof eiwitbrood luidt als volgt:
    Benodigd:
    300 gram magere kwark
    5 eieren
    150 gram gemalen amandelen
    150 gram lijnzaad
    2 eetlepels sojameel
    4 eetlepels instant havermout
    1,5 pakje bakpoeder (1 pakje weegt 15 gram)
    100 gram pompoenpitten
    0,5 tl broodkruiden
    1 tl zout (noodzakelijk, anders is het echt niet lekker!)
    2 mengkommen
    Bakvorm (cake of brood) van 25 cm . Dit levert een brood op waar je 16 sneden uit kunt halen.

    verder nodig:
    weegschaal
    Handmixer
    oven
    Voorbereiding: 15 minuten
    Bakken: 70 minuten

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat het brood er gemakkelijk uit gaat.
    2. Doe de kwark en de eieren in een mengkom en meng dit met de handmixer
    3. Doe de andere ingrediënten in de andere mengkom en roer met een spatel of pollepel door elkaar. Hoeft niet met de mixer. Dit is het droge mengsel.
    4. Roer het droge mengsel door het kwark-eimengsel
    5. Doe het deeg in de vorm en strijk het glad. Als je dat lekker vindt, kun je er nog wat pitten indrukken.
    6. Bak het brood ongeveer 70 minuten in het midden van de oven. Controleer na minimaal 45 minuten of de bovenkant niet te donker is. Als de bovenkant te donker wordt, doe er dan een vel aluminiumfolie op, zodat de bovenkant niet verbrandt.
    7. Controleer of het brood gaar is door er met een satéprikker of breinaald in te prikken. Als deze er droog uitkomt, is het brood gaar. Anders nog wat langer in de oven laten.
    8. Haal het gare brood uit de oven en stort het op een rooster. Haal de vorm er af en laat het verder afkoelen. (ik doe er dan zelf een schone theedoek overheen)

    Tip uit het boek: Vervang voor wortel-eiwitbrood de pompoenpitten door 100 gram schoongemaakte, geschilde en geraspte wortels.

    Volgens de informatie uit het boek bevat 1 snee ongeveer 175 kcal, 11 g eiwitten, 13 g vetten en 3 g koolhydraten.

    ———————————————————————————-
    Maar dit is wat er in het boek staat. Ik heb het bijna op dezelfde manier gedaan (kokosmeel gebruikt in plaats van sojameel), maar van dit brood kreeg ik zeer ernstige obstipatie. Het brood was wel lekker, dus ik ben gaan nadenken en experimenteren.

    Sojameel heb ik niet, wel kokosmeel (gewoon gekocht bij Action) . Om het eiwitgehalte op te krikken gebruik ik nu sojagehakt (De Tuinen). Om obstipatie te voorkomen doe ik er ook 1 lepel psylliumvezels (Kruidvat) in en maal ik de pitten. Van broodkruiden had ik nog nooit gehoord, dat heb ik gegoogled en een mengsel gemaakt van venkelzaad, korianderzaad en karwijzaad. Je hoeft dit niet perse te doen.

    Ik heb het recept aangepast aan mijn eigen smaak en wat ik in huis heb en dit gebruik ik nu:
    300 gram magere of volle kwark of halfvolle yoghurt (er moet een zuur in het brood, dat heeft te maken met het bakpoeder of bakingsoda dat je gebruikt)
    5 eieren

    2 el kokosmeel
    1 el psylliumvezels
    3 el sojagehakt
    1 zakje bakpoeder en 7 gram bakingsoda
    of: 22 gram bakingsoda
    of: 1,5 zakje bakpoeder (= 22 gram)
    1 tl zout -> alles in 1 kom

    100 gram wortel of courgette, in grove stukken
    150 gram amandelen (heel)
    100 gram (gebroken) lijnzaad
    25 gram pompoenpitten (= 2 el)
    25 gram zonnebloempitten (= 2 el)
    36 gram havervlokken of havermout (= 4 el)

    Keukengerei:
    weegschaal
    handmixer
    de hakmolen van de staafmixer
    spatel
    2 mengkommen
    broodblik (dat is een zwart cakeblik)

    Bakpapier in het broodblik, oven op 170 graden en aan de slag! ;-)

    Doe de kwark en de eieren in een kom en meng ze met de handmixer

    Doe de wortel in de handmixer en maal fijn. Doe dan de amandelen, het lijnzaad, de pitten en de havermout of havervlokken er bij. Maal het zo grof/fijn als je zelf prettig vindt. Heb je geen hakmolen, dan kun je de wortels raspen en amandelmeel gebruiken. De pitten kun je met de hand hakken of heel laten. Net wat je lekker vindt.

    Doe dit mengsel bij het meel, de vezels, het sojagehakt, het bakpoeder en het zout. Meng het door elkaar met een pollepel of een spatel. Je hoeft het echt niet met een mixer te doen.

    Doe dit nieuwe mengsel bij het mengsel van de eieren en de kwark.

    Volg de rest van het recept, dus doe het in het blik, bak 70 minuten enz.

    Dit brood bevat ongeveer 116 kcal en 5,2 gram koolhydraten per snee bij 16 sneden. Hoe dunner je snijdt, hoe minder koolhydraten natuurlijk.

    Je kunt het het beste snijden als het is afgekoeld en het is neutraal van smaak. Ik vries ze per 2 sneden in.

    Tip: Wil je een zomers, italiaans smakend brood, doe er dan in plaats van broodkruiden 1 theelepel gedroogde provinciale kruiden in, of wat verse rozemarijn en of oregano en 1 eetlepel tomatenpuree en 50 gram zwarte olijven zonder pit.

    ————-
    Amandelen zijn behoorlijk duur. Wil je goedkoper uit zijn en brood met een meer nootachtige smaak, neem dan hetzelfde gewicht aan kikkererwten. Je kunt ze als meel kopen, maar ook goed zelf malen met een goede hakmolen.

  • Sugarboy
    Bijdrager

    Let op, er is verschil tussen koolhydraatbrood en koolhydraat volkoren brood.
    Een aantal bevat twee derde koolhydraten, andere (Atkinsn brood dat ik bij AH koop = meestal bestellen) bevat slechts een derde (dus vergeleken met “gewoon” volkorenbrood.

    Tis wel (beide soorten) verschrikkelijk duur. Twee euro tot 2,20 euro voor een halfje.

    In Duitsland (woon in grensstreek) vind je bv bij Kaufland ook nog wat soorten onder de naam eiwitrijk (Eiweißreich hehe). Dus vraag er niet naar Kohlenhydraat Armes oid hehehe.
    Overigens ook niet naar Schweine Hasen of Husarensalade. Dat is respectievelijk Schweine fillet / Medaillons en Kartoffelsalad. Die laatste is dan wel weer heel anders, onze huzarensalade kennen ze niet, en …. aardappelsalades, die zitten allemaal bomvol koolhydraten.

    Misschien is er nog wat te ontdekken op de volgende site:

    http://blijsuikervrij.nl./

  • Sugarboy
    Bijdrager

  • Maye
    Bijdrager

    Hoogvliet heeft Shape kh-arm brood voor 2,49 per heel brood (ipv 2,20 voor een halfje bij ah). Ik ga dat binnenkort eens proberen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.