Forums / Voeding en dieet / Koolhydraatbeperkt eten

angela
Bijdrager

Koolhydraatbeperkt eten

Ik ben erg enthousiast over koolhydraatbeperkt eten en wil graag met anderen ervaringen uitwisselen.
Sinds dit jaar is koolhydraatbeperkt eten ook opgenomen in de voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes.

Wie wil koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte recepten uitwisselen? Ook lijkt het me leuk om hier tips en successen delen met anderen.

  • Carmen
    Bijdrager

    Toevallig ben ik me aan het oriënteren over koolhydraatbeperkt eten.
    Ik heb DM type 1 en heb een insuline pomp.
    Voor een aantal jaren geleden ben ik met Sonja Bakker 10 kg afgevallen.
    Het ging echt heel goed, alleen het volhouden vind ik moeilijk.
    Nu wil ik eens wat anders proberen, dus ik ben erg benieuwd naar de reacties hier.

    angela
    Bijdrager

    Wat ik het meeste miste was mijn broodje bij de hamburger of shoarma. Gelukkig ook koolhydraatarme variant gevonden

    http://koolhydraatarmerecepten.info/recept/oopsie-brood/

    Eerste bakpogingen hopeloos mislukt: te ongeduldig.
    Het eiwit moet echt 10 minuten kloppen. Gebruik nu de keukenmachine hiervoor. Neem ze ook mee al ik ergens moet lunchen waar mijn salade niet handig is. Succes

    Carmen
    Bijdrager

    Ik heb nu boeken in huis gehaald van Yvonne Lemmers (diëtiste) en Harriët Verkoelen (diëtiste en diabetesverpleegkundige)
    Als ik hun boeken lees en menu’s bekijk, dan doet Sonja Bakker het helemaal zo slecht nog niet met de KH.
    Ik heb destijds van Sonja weekmenu’s gekregen, aangepast op mijn diabetes.
    Hierbij kom ik gemiddeld op zo’n 150 KH per dag.
    En hierbij viel ik ook af……………dus ik denk toch dat ik mijn weekmenu’s van Sonja er weer bij ga pakken.
    Pff, het is wat met dat eten……..het is allemaal zo lekker……..

    kiwiina
    Bijdrager

    Ik volg dit al jaren, zogenaamde paleo etenswijze kwam ik laatst achter ;-). Ik raad het boek aan van Rineke Dijkinga, Weten van (h)eerlijk eten. Ik reageer erg goed op de recepten.Verder is op internet veel te vinden. http://www.supersnelgezond.nl bv.

    groeten en succes!!

    Kiwiina

    soofke
    Bijdrager

    Ik vind dit een handige tabel: wat zijn goede en slechte koolhydraten
    http://www.lilith.demon.nl/div/glykemischeindex.htm

    Suikerklont
    Bijdrager

    @angela
    Ik eet ook sinds kort koolhydraatarm en vind de site van http://www.inlovewithhealth.nl een erg leuke om recepten vanaf te halen. Zo kan je er bijvoorbeeld een ‘broodje’ hamburger vinden maar het ‘broodje’ is dan een portobello. (soort hele grote champignon) Heb het zelf al eens gegeten en was erg lekker!

    Voor de anderen die koolhydraatarm eten, op hoeveel koolhydraten zitten jullie maximaal?

    marit
    Bijdrager

    Ik ben momenteel ook weer met koolhydraatarme voeding bezig om af te vallen. Ik val daar het beste mee af en ik heb geen honger. Je kunt ook het dr Frank dieet volgen of atkins allemaal koolhydraatarm. Momenteel eet ik heel weinig koolhydraten zo’n 30 per dag. Ik heb nog nooit zo een mooie bloedsuikers gehad. Moest wel het basaal van de pomp flink bij stellen.

    Elly
    Bijdrager

    Ik eet al jaren KH arm, met de laatste jaren ook uitsluitend spelt brood, als ik tenminste brood eet. Ook cake bak ik met speltmeel. Scheelt bij mij behoorlijk. Jammer genoeg zit in al het brood wat je koopt suiker, soms zelfs in biologisch, dus bakt mijn man het zelf. In de cake gaat stevia. (de echte, niet de gemengde).
    Ik leef op ca. 50 Kh per dag en dat bevalt me prima.

    angela
    Bijdrager

    Elly,
    Ben heel benieuwd wat jij met ” echte” Stevia bedoelt? het plantje of heb ij een lekkere zoetstof ontdekt. Want tot op heden heb ik Stevia met een wat bittere nasmaak.
    En fijn dat jou man het brood bakt. Heb daar ook goede ervaringen mee, behalve dat het brood lekkerder is ruikt het thuis ook zo lekker. Al eens amandelmeel geprobeerd? bevat nog minder koolhydraten dan spelt

    Elly
    Bijdrager

    Angela, ik gebruik deze: http://www.stevia-melatonine-prosana.nl/gek-van-zoet-er-is-een-alternatief-het-gezondste-alternatief-voor-suiker-is-stevia/24-steevia-stevia-sweet-powder-220-gr-verk-6-95.html
    of de kristalvorm die deze firma ook heeft, maar ik koop die van Stevija.nl.
    je rekent om vanaf suiker, ik neem 1 op 4 of 6. Ik heb ook groene stevia, voor over fruit e.d.
    Voor mij is het niet bitter, de mensen die het eten en normaal cake met suiker nemen vinden het gelukkig ook lekker. Ik heb ook stevia smaakdruppels, meestal vanille, die gaan ook door de cake. Gewoon even uitproberen. Ik kook en bak op gevoel. Amandel meel gebruik ik niet, ik ben allergische voor amandelen. Wel gebruik ik kokosmeel , kokosolie en kokosmelk.
    Mijn man bakt het brood omdat ik de knoppen niet (meer) kan bedienen van het apparaat. Ik heb niet zoveel kracht en gevoel meer daarvoor. Maar het ruikt idd. heerlijk als er gebakken wordt.

    marit
    Bijdrager

    Als je geen brood wilt eten vind ik een koolhydraatarm ontbijt zo moeilijk. Al die shakes van tegenwoordig vind ik niets ik ben een echte kauwer.

    Elly
    Bijdrager

    Marit, als je zelf brood bakt kan je dat zonder suiker en gluten doen, is erg gezond!
    En hier http://www.bodyenfitshop.nl/food/muesli/
    het 2e artikel, is muesli zonder suiker, kauwt aardig lijkt me.
    Soms is het uitproberen en zoeken wat binnen je smaak valt.Ik wissel van shake naar geroosterde spelt boterham naar bakje yoghurt met fruit naar rawfood crackers. Gewoon, hoeveel tijd heb ik en waar heb ik behoefte aan.

    SimonW
    Bijdrager

    @marit, ik koop havervlokken en gooi er wat diepvriesvruchten (zwarte bessen e.d.), kaneel en melk in … 2 minuten magnetron, paar walnoten erbij. Heerlijk en volgens mij gezond. Past dat binnen koolhydraatbeperkt? Het zijn in ieder geval zeer vezelrijke koolhydraten.

    marit
    Bijdrager

    Het nadeel van dit soort ontbijten is dat je er melkprodukten bij moet doen en die eet ik niet. Het enige dat ik daarvan eet is kaas. Ik ben te lui om zelf ontbijtkoeken te gaan bakken maar moet ik misschien wel gaan doen. Moet eens op zoek naar een recept van paleokoeken.

    SimonW
    Bijdrager

    @marit je kan ook bijvoorbeeld sojamelk gebruiken.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.