Forums / Voeding / Koolhydraatbeperkt eten

Angela
Bijdrager

Koolhydraatbeperkt eten

Ik ben erg enthousiast over koolhydraatbeperkt eten en wil graag met anderen ervaringen uitwisselen.
Sinds dit jaar is koolhydraatbeperkt eten ook opgenomen in de voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes.

Wie wil koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte recepten uitwisselen? Ook lijkt het me leuk om hier tips en successen delen met anderen.

 • Carmen
  Bijdrager

  Toevallig ben ik me aan het oriënteren over koolhydraatbeperkt eten.
  Ik heb DM type 1 en heb een insuline pomp.
  Voor een aantal jaren geleden ben ik met Sonja Bakker 10 kg afgevallen.
  Het ging echt heel goed, alleen het volhouden vind ik moeilijk.
  Nu wil ik eens wat anders proberen, dus ik ben erg benieuwd naar de reacties hier.

  • Goedemorgen,

   Wat goed dat je destijds veel afgevallen bent!
   Sonja Bakker geeft geen koolhydraatbeperkte leefstijl advies, maar waarschijnlijk heeft dat afvallen al heel veel voor je gedaan.
   Mocht je vragen hebben over koolhydraatbeperking en aanpassen insuline dan mag je altijd contact opnemen met mij.
   zie http://www.gezond-dieeten.com . Ik heb met mijn collega een duo praktijk en je mag altijd bellen/mailen of langs komen.
   Eventueel kun je nog kijken op http://www.keerdiabetesom.nl daar staan nog een aantal namen van gespecialiseerde dietisten her en der in het land.

   Met vriendelijke groet,
   Danielle Westerman dietist

 • Angela
  Bijdrager

  Wat ik het meeste miste was mijn broodje bij de hamburger of shoarma. Gelukkig ook koolhydraatarme variant gevonden

  http://koolhydraatarmerecepten.info/recept/oopsie-brood/

  Eerste bakpogingen hopeloos mislukt: te ongeduldig.
  Het eiwit moet echt 10 minuten kloppen. Gebruik nu de keukenmachine hiervoor. Neem ze ook mee al ik ergens moet lunchen waar mijn salade niet handig is. Succes

 • Carmen
  Bijdrager

  Ik heb nu boeken in huis gehaald van Yvonne Lemmers (diëtiste) en Harriët Verkoelen (diëtiste en diabetesverpleegkundige)
  Als ik hun boeken lees en menu’s bekijk, dan doet Sonja Bakker het helemaal zo slecht nog niet met de KH.
  Ik heb destijds van Sonja weekmenu’s gekregen, aangepast op mijn diabetes.
  Hierbij kom ik gemiddeld op zo’n 150 KH per dag.
  En hierbij viel ik ook af……………dus ik denk toch dat ik mijn weekmenu’s van Sonja er weer bij ga pakken.
  Pff, het is wat met dat eten……..het is allemaal zo lekker……..

 • kiwiina
  Bijdrager

  Ik volg dit al jaren, zogenaamde paleo etenswijze kwam ik laatst achter ;-). Ik raad het boek aan van Rineke Dijkinga, Weten van (h)eerlijk eten. Ik reageer erg goed op de recepten.Verder is op internet veel te vinden. http://www.supersnelgezond.nl bv.

  groeten en succes!!

  Kiwiina

 • soofke
  Bijdrager

  Ik vind dit een handige tabel: wat zijn goede en slechte koolhydraten
  http://www.lilith.demon.nl/div/glykemischeindex.htm

  • Dzjeen
   Bijdrager

   Dag Soofke,
   je hebt me aardig op weg geholpen met de tabel met goede en slechte koolhydraten. Ik begrijp alleen niet wat er bedoeld wordt met:

   De goede koolhydraten die vet gedrukt zijn mogen ook in een vetmaaltijd gegeten worden. De rest alleen in de koolhydraat maaltijden.

   Kun je me dat nog uitleggen? Wat is een vetmaaltijd en wat is een koolhydraatmaaltijd?

 • Suikerklont
  Bijdrager

  @angela
  Ik eet ook sinds kort koolhydraatarm en vind de site van http://www.inlovewithhealth.nl een erg leuke om recepten vanaf te halen. Zo kan je er bijvoorbeeld een ‘broodje’ hamburger vinden maar het ‘broodje’ is dan een portobello. (soort hele grote champignon) Heb het zelf al eens gegeten en was erg lekker!

  Voor de anderen die koolhydraatarm eten, op hoeveel koolhydraten zitten jullie maximaal?

 • marit
  Bijdrager

  Ik ben momenteel ook weer met koolhydraatarme voeding bezig om af te vallen. Ik val daar het beste mee af en ik heb geen honger. Je kunt ook het dr Frank dieet volgen of atkins allemaal koolhydraatarm. Momenteel eet ik heel weinig koolhydraten zo’n 30 per dag. Ik heb nog nooit zo een mooie bloedsuikers gehad. Moest wel het basaal van de pomp flink bij stellen.

  • Elly
   Bijdrager

   Ik eet al jaren KH arm, met de laatste jaren ook uitsluitend spelt brood, als ik tenminste brood eet. Ook cake bak ik met speltmeel. Scheelt bij mij behoorlijk. Jammer genoeg zit in al het brood wat je koopt suiker, soms zelfs in biologisch, dus bakt mijn man het zelf. In de cake gaat stevia. (de echte, niet de gemengde).
   Ik leef op ca. 50 Kh per dag en dat bevalt me prima.

   • Angela
    Bijdrager

    Elly,
    Ben heel benieuwd wat jij met ” echte” Stevia bedoelt? het plantje of heb ij een lekkere zoetstof ontdekt. Want tot op heden heb ik Stevia met een wat bittere nasmaak.
    En fijn dat jou man het brood bakt. Heb daar ook goede ervaringen mee, behalve dat het brood lekkerder is ruikt het thuis ook zo lekker. Al eens amandelmeel geprobeerd? bevat nog minder koolhydraten dan spelt

   • Elly
    Bijdrager

    Angela, ik gebruik deze: http://www.stevia-melatonine-prosana.nl/gek-van-zoet-er-is-een-alternatief-het-gezondste-alternatief-voor-suiker-is-stevia/24-steevia-stevia-sweet-powder-220-gr-verk-6-95.html
    of de kristalvorm die deze firma ook heeft, maar ik koop die van Stevija.nl.
    je rekent om vanaf suiker, ik neem 1 op 4 of 6. Ik heb ook groene stevia, voor over fruit e.d.
    Voor mij is het niet bitter, de mensen die het eten en normaal cake met suiker nemen vinden het gelukkig ook lekker. Ik heb ook stevia smaakdruppels, meestal vanille, die gaan ook door de cake. Gewoon even uitproberen. Ik kook en bak op gevoel. Amandel meel gebruik ik niet, ik ben allergische voor amandelen. Wel gebruik ik kokosmeel , kokosolie en kokosmelk.
    Mijn man bakt het brood omdat ik de knoppen niet (meer) kan bedienen van het apparaat. Ik heb niet zoveel kracht en gevoel meer daarvoor. Maar het ruikt idd. heerlijk als er gebakken wordt.

 • marit
  Bijdrager

  Als je geen brood wilt eten vind ik een koolhydraatarm ontbijt zo moeilijk. Al die shakes van tegenwoordig vind ik niets ik ben een echte kauwer.

  • Angela1958
   Bijdrager

   @marit, je kan toch gewoon gekookte eieren, plak kaas, tomaat, komkommer, paprika enz nemen? Ik eet bijna nooit brood ’s ochtends.

 • Elly
  Bijdrager

  Marit, als je zelf brood bakt kan je dat zonder suiker en gluten doen, is erg gezond!
  En hier http://www.bodyenfitshop.nl/food/muesli/
  het 2e artikel, is muesli zonder suiker, kauwt aardig lijkt me.
  Soms is het uitproberen en zoeken wat binnen je smaak valt.Ik wissel van shake naar geroosterde spelt boterham naar bakje yoghurt met fruit naar rawfood crackers. Gewoon, hoeveel tijd heb ik en waar heb ik behoefte aan.

 • SimonW
  Bijdrager

  @marit, ik koop havervlokken en gooi er wat diepvriesvruchten (zwarte bessen e.d.), kaneel en melk in … 2 minuten magnetron, paar walnoten erbij. Heerlijk en volgens mij gezond. Past dat binnen koolhydraatbeperkt? Het zijn in ieder geval zeer vezelrijke koolhydraten.

 • marit
  Bijdrager

  Het nadeel van dit soort ontbijten is dat je er melkprodukten bij moet doen en die eet ik niet. Het enige dat ik daarvan eet is kaas. Ik ben te lui om zelf ontbijtkoeken te gaan bakken maar moet ik misschien wel gaan doen. Moet eens op zoek naar een recept van paleokoeken.

 • SimonW
  Bijdrager

  @marit je kan ook bijvoorbeeld sojamelk gebruiken.

 • Momo
  Bijdrager

  Ik gebruik altijd ongezoete amandelmelk voor mijn havermoutontbijt.

 • marit
  Bijdrager

  Eigenlijk nooit geprobeerd omdat ik ervan uit ga dat volwassenen geen melk nodig hebben.

 • Momo
  Bijdrager

  Ik houd zelf absoluut niet van melk, maar vond havermout met water wel erg lafjes smaken.
  Vandaar de keuze voor amandelmelk.

 • Angela
  Bijdrager

  Even een update:
  Inmiddels 4 maanden koolhydraat arme voeding, met begeleiding van DNO-dietiste!
  Resultaat: 10 kg minder gewicht; dus eindelijk een gezond BMI en na een forse vermindering van mijn medicijnen ben ik daar nu mee gestopt! Zo’n mooi resultaat gun ik jullie allemaal, volhouden dus die koolhydraat beperkte voeding!

 • Arthur1987
  Bijdrager

  @ marit

  Wat dacht je van kwark ??

  Ik varieer van brood naar kwark naar crackers

  Simpel en lekker snel

 • marit
  Bijdrager

  Ik ben helaas weer de fout ingegaan en gestopt met dieet :-(

 • Arthur1987
  Bijdrager

  dat is wel moeilijk ja om dit vol te houden.. het moet een wijze van leven worden ipv dieet.. ik zie het ook niet op die manier.. voor mij is het een manier van leven

 • Elly
  Bijdrager

  Ik eet al zeker 8 jaar KH arm, het is idd. een manier van leven, net als vegetarisch.
  Marit, je kan toch gewoon weer opnieuw beginnen?

 • Angela
  Bijdrager

  Marit, je kan de fout niet ingaan! Je gaat gewoon verder waar je gebleven was. Kom op hoor! je zal zien dat het lukt en dat je gewoon weer resultaat haalt.

  Ik heb vandaag een symposium met broodjeslunch. Ik heb zelf mijn bekende opties meegenomen: koolhydraatloze broodjes die ik zelf heb gebakken en zometeen ga ik hier het beleg tussen de broodjes uit kapen :-).

 • TinekeV
  Bijdrager

  Ik ben een ruim vier weken geleden begonnen. Ik had het dieet al eens eerder gedaan, was er toen goed van afgevallen. Nu las ik een artikel over “Voeding Leeft en Keerdiabetesom en werd daar erg enthousiast van. Uitgangspunt is: als je lichaam slecht met suikers om kan gaan, dan moet je die niet eten. Het lukt goed om dieet te houden, hoewel ik vooral problemen heb met niets kant en klaar zo in je mond stoppen! Ik probeer het zo makkelijk en lekker mogelijk te maken: kant en klaar salades van AH, af en toe vezelrijke crackers met geitensmeerkaas en tomaat, en veel gekookte of geroosterde groente ’s avonds. Tot nu toe lukt het aardig. Verder wandel ik zo vaak mogelijk ’s ochtends voor het ontbijt een half uur. Het scheelt dat ik het doe omdat ik me graag beter wil voelen. Ik voelde me altijd moe en had altijd trek in zoetigheid. De kilo’s vliegen er niet af, twee tot nu toe, maar ik spuit vrijwel heen snelle insuline meer. Ik mak geen namaak snacks, ik zie koek, snoep en dergelijke echt als een verslaving en daar probeer ik vanaf te komen! Alleen in uitzonderlijke gevallen een taartje of zo.
  Ondanks alles, het blijft lastig en soms heb je zo’n trek in iets ongezonds!!!!!!!!!!!!!! Leuke recepten met groente zoek ik altijd.
  Wat ik het meeste eet: sperciebonen met erdoor geruld gehakt en gebakken ui en kerstomaatjes, gekookte broccoli met zalm uit de oven, in blokjes gesneden groente in de oven roosteren met mozzarella erop. Wie heeft er nog makkelijke recepten?

 • Blom0552
  Bijdrager

  Ik ben sinds maandag 8 juni met een koolhydraatarm eetpatroon begonnen. Daarbij heb ik afscheid genomen van voedingsstoffen die koolhydraten bevatten zoals (fruit)suiker en meelproducten. Voor het ontbijt gebruik ik een proteïne shake en 1 stuks fruit (appel of sinaasappel) tussendoor snack ik stukjes komkommer en snacktomaatjes daarnaast om 10.30 uur een soepstengel met sesam of zeezout. Ik drink een aantal koppen koffie of thee en drink tussendoor veel water. Ongeveer 2 á 3 liter per dag. Als lunch pak ik een heerlijke salade (zelf gemaakt) en heb daarin 100gr kipfilet, rookvlees of gerookte kip. Ook tonijn uit water is aan te bevelen. De middag verloopt gelijk aan de ochtend om 15.30 uur weer een soepstengel. Het avondeten is een heerlijke groente gekookt of gewokt met vlees of vis(2x per week) van 100 a 125 gr. De avond alleen koffie, water en een snack tomaatje of komkommer. Om aan je mineralen te komen gebruik ik supplementen. Het gaat goed ben al 5kg kwijt. Mijn vetpercentage is gedaald van 37 naar 31 en de snelle insuline heb ik niet meer nodig. Ook de langzame insuline is inmiddels al gehalveerd. Wil dit nog 2 weken volhouden. Daarna hoop ik de komende 3 maanden mijn streef gewicht (-10kg) te bereiken door goed op de koolhydraten te letten maar niet meer zo streng als de eerst 3 á 4 weken. Ik zal dan weer iets meer koolhydraten in mijn leefstijl gaan toevoegen. Dat is uit proberen om te zien hoe mijn lijf hierop gaat reageren. Je begrijpt dat ik erg enthousiast ben.

 • Angela
  Bijdrager

  Hallo enthousiastelingen,
  ben inmiddels wel benieuwd naar jullie resultaten.
  Wie is er kunnen minderen in medicatie en hoeveel kilogrammen zijn er al af?

 • Blom0552
  Bijdrager

  Hallo,

  Ik ben nu 4 weken onderweg om (bijna) geen koolhydraten te eten. Het is heel verbluffend welke resultaten ik daarmee heb bereikt. In de eerste week moest ik mijn insuline al gaan verminderen. Uiteindelijk ben ik nu af van het insuline spuiten overdag met de kortwerkende. De insuline van de avond voor het slapen gaan, degeen die een lange werking heeft heb ik kunnen halveren. Mijn bloedglucose waarden komen niet meer boven de 6.5 mmol uit en schommelen zo rond de 5.5 mmol.
  Met het gewicht heb ik inmiddels 10kg weten af te schudden dus ben ik zeer tevreden. Nu ga ik weer langzaam wat koolhydraten toelaten maar zal dat zeer beperkt houden. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat je je eetpatroon moet aanpassen aan etenswaren die weinig tot geen koolhydraten in zich hebben. Je lijf vaart er wel bij.

 • djoois
  Bijdrager

  Eten jullie koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt? Eerstgenoemde is namelijk door mijn DVK voor mij afgeraden en mag nu tussen de 40 en 70 gram koolhydraten per dag eten. Ben benieuwd hoeveel jullie per dag tot jullie nemen.

  Overigens ben ik in kilo’s amper iets kwijtgeraakt, maar draag ik wel 2 kledingmaten kleiner…

  • nikki
   Bijdrager

   @djools
   Tussen de 40 en 70 gram kh lijkt mij heel redelijk. Wat ik in dit topic mis is de risico’s van minderen van kh. Koolhydraatarm en beperkt hebben beide inderdaad het voordeel van een stabielere glucosespiegel, maar we moeten niet vergeten dat van de meeste organen koolhydraten de beste en meest efficiënte energiebron is, met als zeer belangrijk orgaan de hersenen, die echt koolhydraten/glucose nodig heeft!
   Wanneer je dus minder koolhydraten eet gaat het lichaam op zoek naar andere energiebronnen. Omdat veel mensen willen afvallen zullen ze niet snel extra vet gaan eten, dus dan kies je voor eiwitten om zo toch je lichaam te voorzien in zijn energiebehoefte (uit groente haal je namelijk heel weinig energie).
   Ik denk dat de voornaamste reden is dat jouw DVK koolhydraatarm afraadt, de verhoogde eiwitinname is. Een verhoogde eiwitinname betekent namelijk dat de nieren zwaarder belast worden. En de nieren zijn natuurlijk organen die het bij diabetici al extra zwaar hebben.
   koolhydraatbeperkt kan dus wel de voordelen hebben op je glucosespiegel en gewicht en voorkomen dat je je nieren beschadigd. Terwijl je bij koolhydraatarm je nieren echt wel een onherstelbare klap kunnen krijgen.

   Gelukkig worden in Nederland je nieren ook goed in de gaten gehouden, maar ik zou zeker niet het advies van je DVK negeren. Je kan beter koolhydraatbeperkt eten en dat het gewicht er langzamer en stabieler afgaat. Dit is op de lange termijn ook beter voor je bloedglucose dan wanneer je eerst een paar maanden koolhydraatarm doet en daarna overgaat op koolhydraatbeperkt.

   • Dzjeen
    Bijdrager

    Kan iemand me het verschil uitleggen tussen Koolhydraatarm en Koolhydraatbeperkt?

   • nikki
    Bijdrager

    @dzjeen
    Bij koolhydraatarm probeer je zo min mogelijk tot geen koolhydraten te eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een totale andere energiebron nodig heeft.

    Bij koolhydraatbeperkt, minder je de koolhydraten. Hierdoor krijg je minder koolhydraten binnen maar nog wel voldoende, zodat je lichaam niet op een totaal andere energiebron over moet gaan.

    Is je vraag zo voldoende beantwoord?

   • Blom0552
    Bijdrager

    Beste @djools,

    Je hebt natuurlijk gelijk dat de hoge eiwit inname een aanslag betekent op je nieren. Als je dieet alleen daaruit bestaat gaat het niet goed wanneer je dit te lang blijft volgen. Zoals ik in voorgaande berichten al heb aangegeven moet je dit dieet niet maanden volgen dan krijg je onherroepelijk nierschade voor je kiezen. Dan kom je van de regen in de drup of wellicht in een stortbui. Niet doen dus. Starten met in de eerste 3 weken een lichte vorm van kh inname in de vorm van een paar soepstengels om je lichaam te laten wennen is prima te doen. Je kunt wanneer je te snel op staat even iets duizelig worden dus wees daar op voorbereid. de 2e periode van 3 weken geen kh meer maar wel meer vetten. Daarna moet je wel weer kh gaan toelaten om de genoemde nierschade te voorkomen. Bouw het aantal kh draden weer langzaam op maar beperk dat alleen tot de natuurlijke kh dus niet de bewerkte zoals geraffineerde suiker.
    Daarnaast nog een argument waarom het makkelijk 6 weken te doen is dat je veel minder insuline hoeft te gebruiken wat ook al feest betekent voor je nieren. Doordat je nu extra eiwitten in je voeding hebt is dat feestje helaas niet van toepassing maar er is ook geen oorlog door een grote aanslag van eiwitten op de nieren. Per saldo zal de schade zeer beperkt zijn lijkt mij. In elk geval alle bijkomende voordelen op korte termijn (6 weken) zijn vele male groter dan eventuele negatieve bijwerkingen. Na die 6 weken ben je extra gemotiveerd door de resultaten. Wanneer je dan je energie zet op het vinden van de juiste balans en over gaat op het beperkt koolhydraat voedingsplan blijf je mooi op gewicht. Heel veel succes voor de geen die deze uitdaging aan gaan. Mijn resultaten tot nog toe na 6 weken is 12kg gewicht afgeschud, mijn buikomvang is met 9 cm afgenomen. Het insuline (Aprida) spuiten overdag bij de maaltijden ben ik vanaf en het spuiten van de langwerkende insuline (Lantus) heb ik kunnen halveren van 24 eh naar 12. Jullie begrijpen dat ik dus enthousiast ben.

    groet,

    Jan

 • Blom0552
  Bijdrager

  Hallo Djoois,

  Ik heb diverse eetgewoontes uitgeprobeerd. Niets hielp bij mij. Net zoals bij jou op dit moment. Je doet ongelooflijk je best maar valt kilogram af. Toen ik over deze eetgewoonte hoorde ben ik mij daarin steeds meer gaan verdiepen via internet. Daarbij kreeg ik al snel door dat het een eetgewoonte is die niet door mijn dvk zou worden geadviseerd. Daarom heb ik dit buiten het ziekenhuis om toch gestart omdat ik hierin voor mij de laatste mogelijkheid zag om iets aan mijn gewicht te kunnen doen. Het resultaat voor mij was verbluffend zoals eerder beschreven. Ben dan ook best wel nieuwsgierig hoe zij daar eind van deze maand tijdens de controle op gaat reageren.
  Ik wil wel waarschuwen dat je goed op je bloedsuikerspiegel moet letten wanneer je met deze leefstijl gaat starten. Ik vloog direct al naar waarden onder 5 mmol. Dus dat betekende gelijk al vermindering van mijn kortwerkende insuline om hypo’s te voorkomen. Dus over de hele dag continue bloedwaarden controleren.

  Ik eet koolhydraat arm. Dat wil zeggen in de eerste 3 weken eet ik alleen bepaalde groentes die zo min mogelijk koolhydraten bevatten. Je moet dan denken aan sla, koolsoorten, tomaat, komkommer, zon gedroogde tomaatjes, Paksoi etc. Aan vlees gebruiken we biefstuk, tartaar, varkenshaas, kipfilet. Ook vis zoals kabeljauw, scampi’s, garnalen dus de niet vette vis zoals haring en zalm. Geen aardappels, geen pasta’s. Als tussendoortje pakten wij een snacktomaatje, stukjes paprika en komkommer. We pasten het totaal af op ongeveer 750 kcal per dag. We laten dus alle producten waar suiker in zit staan ook alle meldproducten en deegwaren zoals brood en pasta’s niet gebruiken in de eerste 3 weken. Gebruik alleen verse producten dus niet uit een potje. Ons vlees en groenten kruiden we met Dr. Vogel kruidenmelange om het op smaak te maken. Daarnaast pakten we in de ochtend een proteïne shake met een stuk fruit (appel of sinaasappel) en tussen de middag een gekookt eitje. Als tussendoortje mag je als enige deegwaren 2 soepstengels per dag nuttigen.

  Na de eerste 3 weken mag je alle soorten groenten en fruit weer gaan gebruiken en ook een schaaltje magere yoghurt of kwark kan dan weer. Houdt het wel in de gaten dat je rond die 750 kcal blijft zitten.

  Daarnaast moet je veel water drinken 2 tot 3 liter per dag minimaal. Ook zwarte koffie of (groene) thee zonder suiker mag je gewoon gebruiken.

  Heb je nog vragen dan hor ik je wel weer.

  Groet,
  Jan

 • Ytsma
  Bijdrager

  Ik moet zeggen Jan dat ik een beetje schrik van 750Kcal.
  Alle dieeten onder de 1500Kcal is uithongering van je lichaam.
  Eet iedereen hier zo weinig?
  Geen wonder dat mensen afvallen.

  gr

  Berend

  • vraagjes
   Bijdrager

   Beste allen,

   Allereerst heel mooi dat jullie afvallen en dat de dosis insuline afneemt.

   Ik schrik ook van de hoeveelheid koolhydraten die jullie per dag nuttigen.
   Vraag: hoe zit het o.a.met jullie concentratie? Onze hersenpan functioneert
   toch het beste met een bepaalde hoeveelheid vetten, suikers en koolhydraten.

   @ Soofke: In de tabel van gi index tabellen wordt aangegeven dat o.a. in
   gekookte wortelen ‘slechte koolhydraten’ zitten. Klopt die tabel wel of ligt dat aan mij en snap ik de tabel niet goed.

   Nogmaals, ik ben bij voor jullie dat het werkt!

 • Blom0552
  Bijdrager

  Beste Berend,

  Je hebt helemaal gelijk dat dit erg weinig is. Toch voor een periode van 3 weken lijkt het erger dan dat het is. Het is een kwestie van je dag goed indelen zodat je telkens iets te eten hebt. Dan is er geen honger gevoel. Het uithongeren van je lichaam is eigenlijk het overtollige vetweefsel en andere opgeslagen (schadelijke) stoffen opruimen in je lichaam. Natuurlijk gebruik ik wel supplementen om wel aan mijn mineralen en vitamines te komen. Anders lukt het nooit. Daarnaast moet je je beperken in inspanning. Sporten is er even niet bij en zware arbeid moet je laten. Als je daar niet onderuit kunt komen dien je het aantal calorieën wel op te hogen. Daarom zeg ik ook denk goed na met wat je doet en wat je kunt dan is dit goed te doen.
  Het is natuurlijk niet zo dat ik op deze leefstijl blijf zitten. Zoals ik al heb aangegeven in mijn vorige bericht ben ik alweer voedingsstoffen aan het toevoegen. Nu over twee weken zal ik mijn voeding opvoeren tot 1250 á 1500 kcal. Dat zal afhankelijk zijn van mijn gewicht. Ik streef ernaar om onder de 95 kg te komen daarna zal ik met ongeveer 1800 kcal doorgaan en zien hoe mijn lijf daarop gaat reageren. Dus nogmaals je lijf uitleven ben ik enigszins met je eens maar voor tijdelijk moet dit kunnen. Ik voel mij nu na 4 weken prima en heb nog alle kracht als daarvoor. Ik ben nog actief in het arbeidsproces en mijn werk leidt er niet onder. Ik voel mij zelfs energieker hoewel nu met het warme weer de lust om iets te doen wel minder is.

  Groet,

  Jan

 • TinekeV
  Bijdrager

  Ik ben inmiddels al een tijdje bezig en ik voel me echt beter. Mijn doel is niet als eerste afvallen, hoewel ik wel elke ochtend op de weegschaal sta hoor! Mijn doel is mij beter voelen. Dat hoop ik te bereiken door betere bloedsuikerwaardes.
  Ik wandel elke dag een half uur voor het ontbijt. Ik eet nog steeds weinig koolhydraten. Ik let niet erg op de kcal. Natuurlijk wel een beetje: ik neem magere kwark in plaats van volle. Maar ik bak gewoon met olijfolie en ik eet geitenkaas en feta.
  Ik vind het moeilijkste dat ik vaak geen zin heb om iets klaar te maken en dat ik soms gewoon zin heb om iets te knabbelen zonder nadenken! Dan neem ik nootjes, maar daar val je natuurlijk niet van af! Ik ben drie kilo afgevallen en dat is niet erg veel. Gelukkig is mijn overgewicht ook niet extreem. Eind van de maand ga ik weer naar de diëtiste en dan wordt mijn buikomvang weer gemeten. Ik hoop dat daar iets af is, dat zegt meer over je gezondheid.
  Maar het allerbelangrijkste blijft dat ik me goed voel.
  Door geen suiker te eten heb ik ook minder trek in zoete dingen. Ik heb dit net zo benaderd als het stoppen met roken: als ik ongelofelijke trek heb, zeg ik tegen mezelf: ja, dit is nu dat nare en moeilijke gevoel. Maar dat gaat weer weg. En het gaat ook weg en komt weer en gaat weer weg.
  Intussen heb ik nog een tip gekregen voor een makkelijk gerecht: witlof met ham en kaas uit de oven. Heel lekker en voedzaam zonder aardappelen of zo.
  Dus samengevat: ik voel me beter, het is goed vol te houden met af en toe een kleine “misstap”, ik val niet veel af. Ik spuit bijna geen snelle insuline meer. De Lantus en metformine heb ik wel gewoon nodig. Ik ben enthousiast en kijk uit naar cursussen koken met groenten.

  Ik wens jullie ook een goede gezondheid! Groet, Tineke

  Ik ben erg enthousiast,

 • Blom0552
  Bijdrager

  Hoi Tineke,

  Dat is waar het om gaat. Je moet proberen je weer goed te voelen bij wat je eet en drinkt. Weet dat heel af en toe de minder geschikte voedingsmiddelen soms best een keer mag. Zolang je maar weet wat je doet is goed. Houdt bij alles wel in de gaten dat je je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen krijgt want anders gaat het op termijn mis en dat zou jammer maar vooral frustrerend zijn. Heel veel succes en laat het vervolg nog eens horen.

  Groet,

  Jan

 • TinekeV
  Bijdrager

  Bedankt Jan, ik laat je weten hoe het verloopt! Jij ook hoop ik. Succes, groet, Tineke

 • Natalja
  Bijdrager

  Ik reageer slecht op koolhydraten dus ik eet al een tijdje koolhydraat beperkt.
  Boeken die ik echt kan aanraden zijn Het Total Wellbeing dieet deel 1&2 van Manny Noakes en Peter Clifton.
  Kosten 9.99 per stuk bij Bol.com.
  Heb het met mijn diëtiste besproken en die vindt het ook een goed boek.
  Staan een tabel bij die je kunt kopieren zodat je die elke dag kunt invullen zodat je kan zien of je wel alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, minder dan deze lijst mag je niet eten want dan kan je tekorten krijgen.

  Verder ben ik erg blij met de slim producten, slim noedels, slim rijst, slim pasta en slim spagetti waar dus echt geen koolhydraten in zitten. Zo los zit er weinig smaak aan, maar lekker gewokt met groente en magere saus en kruiden erg goed te doen.
  Ik kan een bord vol eten en heb dan maar 0,5 eh bolus nodig :-)
  Ik heb ze tot nu toe het goedkoopst gevonden op https://www.bodyenfitshop.nl/ 1 zakje is 1 (ruime) portie

  Hoop dat jullie hier wat aan hebben.

 • vervoo
  Bijdrager

  Ik eet al 4jaar kh arm en toch ben ik overgegaan van pre-diabeet naar diabeet 2.Dit had ik niet verwacht.Wel 14kilo afgevallen, maar mijn suikerwaarden blijven nu stabiel nuchter 6.6 en ik gebruik 1 methformine 500gr.
  wie heeft er suggesties om mijn bloedsuiker lager te krijgen. ?

 • JoostvanEZ
  Bijdrager

  Let vooral op welke koolhydraten je eet.
  Ik heb net een fietsvakantie gedaan en dan moet ik per uur 25-30 gram koolhydraten hebben om geen hypo te krijgen.
  Koolhydraten zijn net als vetten en eiwitten energieleveranciers.
  Hangt dus ook van je beweging of fysieke arbeid af.

  Begin het diner met een groente vooraf en zorg altijd voor twee groente bij het hoofdgerecht. Dan hoef je ook wat minder pasta of aardappelen

  Joost

 • vervoo
  Bijdrager

  Gelukkig eet ik bijna nooit aardappelen en wel veel groente.maar ik heb me nooit bezig gehouden met het soort kh. Zal dat eens doen . Bedankt voor het advies

  Joke

 • Dzjeen
  Bijdrager

  @nikki
  Ja! Bedankt hoor!

 • Hallo allemaal,
  Goed om te lezen hoeveel ervaringen en tips hier worden uitgewisseld over koolhydraatbeperkt eten. We zien een aantal vragen voorbij komen waarvan wij denken dat jullie het interessant vinden als een dietist daar nader op in zou gaan.

  Als DVN-zijnde kennen we natuurlijk wel een paar goede dietisten. Na de zomervakantie gaan we dit proberen op te zetten.
  Lijkt dat je interessant? Registreer je dan voor DiabetesTrefpunt en vink ‘volg dit topic’ aan. Dan krijg je een mail zodra hier iets nieuws geschreven wordt.

 • voedingleeft
  Bijdrager

  Ik heb een cursus gevolgd om diabetes 2 om te keren. Het geeft een uitgebreide informatie en begeleiding. Mijn groepsgenoten zijn allemaal minder medicatie gaan gebruiken en sommigen hebben niets meer nodig. Bovendien vallen ze af, zonder daar echt moeite voor te hoeven doen. Bekijk maar eens de site van voedingleeft en de film: keerdiabetes2om. Zelf ben ik een uitzondering omdat ik nog andere ziektes heb, maar ook ik zal op langere termijn mijn doel bereiken daar ben ik van overtuigd. Dit programma zal ook in de verzekering opgenomen worden. Succes

 • fries
  Bijdrager

  Ik moet zeggen dat ik het iedereen kan aanraden om te minderen met koolhydraten. Wij zijn een jaar geleden begonnen met minderen van koolhydraten. Het gaf mij zo`n energie boost omdat mijn suikerwaardes veel stabieler bleven. Daar had ik echt last van. Gelukkig dat mijn vrouw mij direct geholpen heeft door lekker te gaan koken zonder of met minder koolhydraten.Daar heb ik echt geluk mee. In de eerste drie maanden 20 kilo afgevallen en bijna een jaar later nog steeds op gewicht. Overdag at ik voorheen 5 sneeën bruinbrood en altijd honger. Nu consequent 1a2 sneeën. En werkelijk nooit geen hongergevoel meer gehad. Vreemd hoe een lichaam op suikers reageert. Tip is wel om er je levensstijl van te maken,begin bijvoorbeeld de dag met muesli, i.p.v. brood.En je maaltijd b.v.met een lekkere soep. Vlees, kip, vis en groentes zijn heerlijk te combineren. Recepten genoeg te vinden. En een keer smokkelen…. ach lekker toch?

 • LouisHirsch1946
  Bijdrager

  Zes maanden geleden begonnen om zonder KH te eten. Binnen tweeweken geheel gestopt om geen insuline te spuiten. En neem geen medicijnen meer in. Maar mijn bloedsuikers blijven zeer hoog. Op aanraden van de diabetes verpleegkundige ben ik weer begonnen met pillen Methformine. De bloedsuikers blijven hoog. Ik ontbijt met veel fruit.Volgens mij zal dit de boos doener zijn.De laatste week ben ik begonnen om wat meer KH te te eten. Mijn gewicht blijft tot nu gestand.

 • Bakerstreet
  Bijdrager

  Lekker eten met weinig koolhydraten bevalt prima. Na 5 maanden zonder honger 7 kilo minder. Mooi kookboek met heerlijke recepten is “Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij” van Celia Brooks. (€17,50) Meer dan 100 gezonde, heerlijke recepten. Ik kies er voor om soms de recepten aan te vullen met een lekker stukje vlees…

  Kookboek

 • Ytsma
  Bijdrager

  Jammer bakerstreet dat je met het toevoegen van vlees het woord gezond wel bij de recepten weg kan halen.
  Maar desondanks al een mooi stukje afgevallen

 • Sytske
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  Ik ben net lid geworden van dit forum. Sinds kort weet ik dat ik diabetes type 2 heb, maar in het centrum waar dat werd geconstateerd (Centrum voor Neuro Pshyciatrie) werd daar bij de maaltijden geen rekening mee gehouden.
  Inmiddels heb ik ontslag genomen uit dat centrum en kan ik me verdiepen in het koolhydraatarm/-beperkt eten.
  Ik heb, onder andere, het boek: http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/4/8/6/1001004002606847.jpg.

 • amdijkhuizen
  Bijdrager

  Hallo allemaal! Ik at al,jaren heel gezond en bewegen deed ik ook wel goed. Maar bleef ieder jaar doorgroeien toe wel 80 kg met mijn 1.65 lengte. Toen moest er een knop om. Niet minder eten maar anders. Koolhydraat arm was het proberen waard. Maar je moet dat dan wel de rest van je leven blijven volhouden, anders val je terug in je oude probleem als je er mee stopt. Dus wat is vol te houden zonder al teveel gedoe?
  Mijn oplossing is een hele langzame.
  – overgegaan op speltbrood, goedkoop van de Aldi of de Lidl. Hebben ook beschuiten.
  – gewoon ontbijt 1 BH met karnemelk
  – tussendoor 1 fruit
  – gewoon lunch 2 BH en fruit.
  Zo heb ik genoeg energie om te kunnen werken de hele dag.
  – eind van de middag appeltje
  – avondeten veel groente, ik wok meestal, en dubbel portie vlees 150 – 200 gr.
  – als toetje magere yoghurt met zelfgemaakte muesli (goedkope basismuesli met zelf noten, gedroogd of vers fruit, raw food, verzin het, en extra havermout).
  Hierdoor heb ik eind van de avond ook geen trek meer, dus geen snacks nodig. Hiermee viel ik in 2 jaar tijd 6 kg af, opgeblazen gevoel is weg en een beter figuur.
  Dit hou ik wel vol tot mijn (hopelijk) 80ste!
  Succes allemaal.

 • Bianca
  Bijdrager

  Ik ben vanaf vandaag ook begonnen met koolhydraat beperkt eten.
  Na wat avonden googlen ben ik vol goede moed begonnen.
  Dit is wat ik vandaag gegeten heb. Moet zeggen dat ik niet echt het “voldane gevoel” heb dat ik normaal gesproken na het eten heb.

  Willen jullie als ervaringsdeskundigen er eens naar kijken?

  Ontbijt 8 uur:
  – kommetje (250 gram) volle kwark met een handjevol walnoten en een klein drupje honing
  – beker zwarte koffie

  Tussendoor:
  – beker zwarte koffie

  Lunch:
  – 2 roereieren met 4 champignons, een stukje lente-ui, 2 tomaten en een goede eetlepel hüttenkäse
  – beker water

  Tussendoor:
  – twee bekers water
  – 3 wortels

  Diner:
  – witlofsalade van 1 grote stronk witlof, twee tomaten, stukje ui, stukje paprika, 2 gebakken champignons en eetlepel uitgebakken spekjes
  – een gekookt eitje
  – dressing van een lepel kwark, een halve lepel mayohalf en uitgeperste knoflook
  – 1 karbonaadje
  – beker water

  Hoor graag wat ik veranderen kan/moet en waar ik op moet letten.

  Groetjes Bianca

 • Sytske
  Bijdrager

  Je zou het aantal calorieën eens kunnen uitrekenen.
  Zoals ik dat zo zie lijkt het me voor wat betreft aantal calorieën namelijk erg weinig.

 • CorrieS
  Bijdrager

  Hallo mede Koolhydraatarme medestanders,

  Ik heb al ruim 20 jaar diabetes2 en al jaren aan de koolhydraat arme voeding. Dit bevalt prima. Zo af en toe eet ik wel eens gewoon brood van de bakker en dat valt gelijk zwaar op de maag, en dan weet ik weer waarom ik KH arm eet. Ik zie het als een leefwijze en niet als dieet. Het is zoals het is. Tegenwoordig kun je erg veel producten KH arm kopen, body & fit heeft erg veel producten die ik vaak bestel. Ze hebben zelfs KH arm pizza deeg en verschillende soorten pasta en proteine brood. Deze eet ik zo af en toe. Ik houd ook niet van een vloeibaar ontbijt en dus eet ik dat ook niet. Ik las in de reacties waar je KH arme recepten kan zoeken, het hele Atkins assorti mag je hebben, spelt en rogge meel haal je bij de Eko plaza of een andere natuur winkel, en verder veel groente met vlees, vis, eieren en geitenkaas. In de loop der jaren veel recepten bij elkaar gesprokkelt en mijn eigen eten ontwikkelt. Ik weet nog zo,n 15 jaar geleden wilden internisten en diabetesverpleegkundigen niets weten van KH arm voedsel, we weten er nog niet zoveel van af was het advies. Ik eigenwijs als ik ben heb KH arme voeding tot mijn leven gemaakt en ben er blij mee.
  Laat niemand je ontmoedigen met waar je mee bezig bent, zolang het goed voelt en je waarden blijven goed tot zeer goed ben je super bezig.

 • Ytsma
  Bijdrager

  Ik blijf er van schrikken dat mensen voor een lange tijd koolhydraatarm eten.
  Volgens mij is dat nooit de bedoeling geweest, en dat kan kan ook niet de bedoeling zijn.
  Je krijgt teveel vet en eiwitten binnen en dat is niet goed voor je lichaam.
  Met diabetes heb je een verhoogde kans op Hart en Vaatziekten en dat los je niet op door zo te eten, nee in tegenstelling je hebt nou juist meer kans op Hart en Vaatziekten. En laat dat nou de voorkomende doodsoorzaak zijn bij diabeten.

  Tackling diabetes with a bold new dietary approach: Neal Barnard at TEDxFremont

  • CorrieS
   Bijdrager

   Toch gaat het uitstekend met mij ondanks dat ik al jaren KH arm eet. Mijn waarden zijn prima, mijn cholesterol is gedaald tot waar het moet zijn. En mijn nieren zijn in top conditie. Misschien ben ik wel het voorbeeld dat het wel kan. Ik eet niet te vet, daar let ik op.

   dank je voor je bezorgdheid.

  • Ivanna
   Bijdrager

   Ytsma, ik hb met grote belangstelling het filmpje van Neal Bernard op youtube bekeken. Ik denk er ook al enige tijd over om vegetarisch te gaan eten, maar wat me nog weerhoud is een goede uitleg over hoe ik genoeg voedingsstoffen binnen moet krijgen in combinatie met diabetes. En natuurlijk het koken combineren met een man die te mager is, en vet wil eten, dus elke dag apart koken en veel afwas :-(. Weet iemand misschien een goed boek waarin ik niet speciaal recepten kan vinden ( die kan ik zelf ook wel verzinnen) maar vooral wat ik moet eten en hoeveel om vleesprodukten te vervangen. Ik zit niet te wachten op tekorten, wel op verbetering van mijn cholesterol, nog meer afvallen en een vermindering van medicijnen.

 • marit
  Bijdrager

  Wat ik me afvraag is hoe het met de eiwitten en de nieren zit. Je kunt koolhydraat arm eten met magere vlees en kaasprodukten maar je eet wel meer eiwitten dan normaal wat doet dat op de lange termijn? Advies is geloof ik 75 gram vlees, 1 plak kaas en 2/3 vleeswaren.

 • Elly
  Bijdrager

  Ik eet KH arm, al jaren, en zit met hetzelfde probleem Marit. Als ik te weinig eiwitten eet, atrofiëren mijn spieren heel erg, dat gebeurt dus als je tevens neuropathie hebt.Als ik teveel eiwitten eet kunnen mijn nieren slechter worden.
  Vetten zijn slecht, maar na alle jaren diabetes (55 jaar) en neuropathie (25 jaar) zijn er twee dingen die nog steeds goed zijn, mijn hart en mijn nieren.
  Juist door vrijwel geen vlees, meestal vegetarisch, te eten en verder scherp letten op de Kh.
  En dan is er volgens mij nog een ruim verschil als je DB 1 of DB 2 hebt. Mijn gewicht is prima als ik maar niet al te veel Kh. eet en geen pasta e.d. Dat laatste is er tegenwoordig Kh. en gluten vrij, dus dat is prettig.
  Het zal altijd wel wat schipperen binnen alle grenzen blijven qua voeding. Maar ja, ik weet niet anders :-)

 • Sytske
  Bijdrager

  Mijn huisarts bleek het ook helemaal niet eens te zijn met koolhydraatarm eten. Waar je wel op moet letten is hoe snel die koolhydraten omgezet worden in glucose en in je bloed terecht komen. Om je bloedsuiker stabiel te houden betekent dit vooral koolhydraten met een lage GI (Glykemische Index).

 • Bianca
  Bijdrager

  Wat ik me even afvraag, nu ik op zoek ben naar recepten voor ontbijt en lunch, is koolhydraatarm hetzelfde als Paleo?
  Ik kom veel ontbijtrecepten tegen van Paleo, maar daar wordt heel veel gebruik gemaakt van fruit.
  In een eenpersoons shake komen 2 bananen een peer en een appel bijvoorbeeld. Zoveel fruit mogen we toch helemaal niet???

 • beggelaar
  Bijdrager

  Ik ben nu sinds 1 juni bezig met koolhydraat beperkt dieet.
  Ik spoot eerst 84 Eh Levemir ( langwerkende insuline) en nu spuit ik nog maar 18 Eh.
  Ik doe dit dieet samen met de diabetes verpleegkundige en de dietiste van het CWZ Nijmegen.
  De glucose waarden is gezakt van gemiddeld 13 mmol naar 6 A 7 mmol.

 • Wout1988
  Bijdrager

  Ik eet sinds kort ook koolhydraat beperkt, vooral om mijn vetpercentage omlaag te brengen (100 koolhydraten per dag).

  Ook probeer ik zoveel mogelijk ‘whole foods’ te eten. Koolhydraten kunnen best, zolang het geen bewerkt voedsel is vind ik. Veel groente, fruit, paar glazen vers geperst sinaasappelsap. Merk ook een groot verschil bij natuurlijke voeding voor mijn dieet.

  Overigens heeft de diabetesverpleegkundige er wel moeite mee, maar ja, ik voel me heel erg goed en niet goed wanneer ik de hele dag brood eet. Dus boeit het me weinig, ik luister liever naar mijn lichaam.

  • Ytsma
   Bijdrager

   Ik eet sinds kort ook koolhydraat beperkt, vooral om mijn vetpercentage omlaag te brengen (100 koolhydraten per dag).

   Welk vetpercentage probeer je omlaag te krijgen, van je eten of van je lichaam?

 • marit
  Bijdrager

  Is het misschien een idee om een item koolhydraatbeperkte recepten te beginnen? Het probleem vind ik bv het ontbijt. Verder zijn veel van de recepten op internet te vet of te lastig voor me om de koolhydraten te bereken. Weet niet of dat mag hier item met recepten?

 • beggelaar
  Bijdrager

  Beste,

  Ik gebruik voor ontbijt koolhydraatarme crackers van Wasa Vezelrijk ( 4,3 koolhydraat per cracker)
  Plus luchtige crackers ( 4,7 koolhydraat per cracker)
  Daarbij koolhydraatarme chocoladepasta en koolhydraatarme jam
  Deze zijn te verkrijgen via http://www.lowcarbclub.nl/
  Hier zijn ook meer producten te koop, maar ik vind het een sport om in de supermarkt te zoeken.
  ( is ook wel goedkoper …. )

 • Lowcarblover
  Bijdrager

  Ik vind zelf dat bij diabetes koolhydraatarm eten toch de beste keuze is. Ik begeleid verschillende mensen met diabetes type 2 waarmee het een stuk beter gaat kwa gewicht en ook kwa de hoeveelheid insuline die ze moeten spuiten. Ook zijn er genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat de mensen die een standaard dieet volgden en overstapten naar een koolhydraatarm dieet geen slechtere cholestrol waardes kregen. Bij sommigen ging het LDL cholestrol zelfs omlaag en het goede HDL cholestrol omhoog. Het is natuurlijk belangrijk dat je kiest voor gezonde onverzadigde vetten uit avocado’s en oliën.

  – Marit, ik gebruik voor mij zelf en mijn clienten veel recepten van deze site http://koolhydraatarmerecepten.info/ daar staan ook de voedingswaarden bij. Sinds kort heeft deze receptenwebsite ook sinds een webshop . Ze hebben alle koolhydraatarme producten ook ontbijt producten: toast en brood en broodmixen en zelfs bakproducten ( amandelmeel en kokosmeel etc ). Heb meerdere malen besteld en alles in goede orde ontvangen + lage verzendskosten. Hun website vind je hier : http://www.lowcarbcenter.nl/

  – Wout1988 gelijk heb je af en toe wat koolhydraten kan wel, maar kies dan voor de gezonde keuzes. De fructose in fruit zorgt niet voor zo’n hevige insuline ‘spike’

  Ik ben nieuw en vindt het een hartstikke leuk forum. Keep it up!

 • marit
  Bijdrager

  Bedankt voor de linken ik zal er eens naar kijken.

 • marit
  Bijdrager

  Ik heb naar de linken gekeken en mijn bezwaar is dat het niets natuurlijks heeft het ismallemaal chemisch. Jam met alle ingredienten op 0 dat is puur een chemisch smeersel.
  Ik wil graag koolhydraat arm maar met gewone voedingsmiddelen.
  Dus gewoon groentes enzo. Dan vind ik het avondeten niet moeilijk maar wel ontbijt en lunch.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.