Forums / Bewegen / Krachttraining en voeding bij diabetes type 1

annetenhove
Bijdrager

Krachttraining en voeding bij diabetes type 1

Hallo allemaal,

Ik heb sinds zeven jaar diabetes type 1 en ben net overgestapt van de Omnipod naar de Medtronic 640G pomp. Ik ben altijd goed ingesteld geweest en ondervind weinig hinder van mijn diabetes. Toch vind ik het nog steeds lastig om goed met voeding om te gaan. Ik eet heel koolhydraatarm, omdat ik het fijn vind zo min mogelijk schommelingen in mijn bloedglucosewaardes te hebben en hier voel ik me goed bij. Echter, ik houd heel erg van sporten en ik merk dat mijn koolhydraatarme ‘dieet’ daar niet altijd goed bij aansluit, omdat ik soms energietekort heb. Ik doe veel krachttraining en loop daarnaast veel hard als training voor de marathon. In mijn eetstijl moet er dus wat veranderen, maar ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken. Heeft iemand tips omtrent voeding (soort, tijdstip en hoeveelheid)? Dat zou ik enorm waarderen!

Groeten,
Anne

 • HiramvanRossem
  Bijdrager

  Beste Anne,
  Met een Medtronic 640G pomp zou het mogelijk moeten zijn om ook met een hogere inname van koolhydraten goed ingesteld te blijven.
  Ik adviseer je (op dagen dat je sport) om het aandeel koolhydraten te verhogen maar goed te verdelen over de dag. Kies voor koolhydraat bronnen die zoveel mogelijk onbewerkt zijn en tevens voedingsvezels bevatten. Volkoren producten, vers fruit, peulvruchten, noten en zaden. Kijk op producten die je koopt of er suiker/glucose aan is toegevoegd en vermijd deze producten.
  De Medtronic 640G pomp is er om je te waarschuwen voor dalen en pieken in je suiker.
  Om te zorgen dat je inname goed aansluit bij je gewenste prestaties zal een voedingsschema moeten worden opgesteld. Wellicht dat het ook nodig is om koolhydraten te leren tellen en je zo meer inzicht ( en rust ) te geven op het effect van koolhydraten op je lichaam.
  Bespreek je plan eens met je huisarts.
  Met vriendelijke groet,
  Hiram van Rossem

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.