Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af…

Ik werk sinds 2008 bij DVN.

IngeOlivier
Moderator

Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af…

34 jaar geleden kreeg ik diabetes type 1. Als meisje van 10 werd me voorgehouden: “Inge, er komt een oplossing! Er bestaan apparaatjes die de hele tijd je bloedsuikerwaarde kunnen meten en pompjes die je als een computertje je insuline kunnen geven. De wetenschappers hoeven die alleen nog maar aan elkaar te koppelen en dan ben je overal vanaf! Echt, binnen 10 jaar ziet het er heel anders uit.” Dat was in 1985…

Wat sliep ik zalig, wat at ik relaxed, wat bewoog ik zorgeloos, wat leefde ik, kortom, normaal…

Natuurlijk bestaan er nu pompen die met een sensor communiceren. Dat is prachtig en heel fijn voor de mensen die daar ‘recht’ op hebben. Maar dat geldt niet voor mij. Ik ben niet hypo-unaware, heb geen slecht te reguleren diabetes, wil niet zwanger worden en zit niet bij een ziekenhuis waar ze de zorg zo inkopen dat ik er ook voor in aanmerking kom. Nu is het scenario van (semi)volautomatische diabetesregulatie nog steeds een droom voor me.

Vrij en zorgeloos

Ik heb aan die droom mogen proeven! Ik heb drie heerlijke weken lang mogen genieten van de test die ik mocht doen met de kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic. Ik kreeg geen hypo’s of hypers. Ik hoefde niet te corrigeren. Mijn bloedsuikermeter gebruikte ik maar één x per dag om de sensoren te kalibreren en ik voelde me ontzettend vrij!

Ik voelde me niet lullig over nare waarden. Ik was niet ‘schuldig’ aan een verkeerde inschatting. Mijn waarden waren namelijk voortdurend prima. De kunstmatige alvleesklier nam mij mijn zorgen uit handen. Ik kon plotseling rennen, uitgebreid de Ikea door, een halve dag niets eten en ik bleef boven de 4 mmol/l! Wat sliep ik zalig, wat at ik relaxed, wat bewoog ik zorgeloos, wat leefde ik, kortom, normaal…

Geen ballast
Natuurlijk is 1 pod op je lijf fijner dan 2 sensoren en 2 infuussetjes, plus een klein broodtrommeltje op je buik. En alle alarmen over kalibratie, ampullen vervangen, storingen, verstoppingen en batterijen die leeg zijn, waren natuurlijk best stom. Maar weet je… Ik heb het geen seconde als ballast ervaren, omdat mijn kwaliteit van leven zo vooruit was gegaan.

Vrijheid weer kwijt

Maar helaas: de test voor het wetenschappelijk onderzoek is ten einde. Mijn kunstmatige alvleesklier leverde ik in. Na een boel vragenlijsten en controles stond ik een uur later voor het ziekenhuis weer met mijn ‘ouderwetse’ Kaleido op mijn arm.

De eerste hypo die ik met mijn reguliere pomptherapie kreeg was heel erg vervelend. Ik werd weer geconfronteerd met die nare aandoening waar ik, ondanks mijn stinkende best, toch nooit helemaal grip op krijg.

En ik dacht terug. Terug aan 1985. Aan het droomscenario dat nu toch echt heel dichtbij is. Maar met een hypo in het hier en nu voelt ‘dichtbij’ nog mijlen ver weg…

 

 

Deel deze post:
 • IngeOlivier
  Moderator

  Mijn vierde en laatste blog over het wetenschappelijke onderzoek met de Kunstmatige alvleesklier waar ik aan mee mocht doen staat online… Snif.

 • 6feet10
  Bijdrager

  @ingeolivier

  Bedankt voor je blogs betreffende de kunstmatige alvleesklier !
  Even mogen ervaren dat je “geen” diabetes hebt en die ervaringen met ons deelde.

  Hoop, droom, tijdsduur en/of betaalbaarheid/vergoeding voor iedereen ………. ?
  In drie, vijf of vijfteen jaar ? 🤔🤔

  Groet 6feet10

  P.s. sterkte met de komende tijd.

 • kiwiina
  Bijdrager

  Lijkt mij een geweldige ervaring even Inge. Ik ben jaloers, even geen diabetes met alle zaken erbij. Top gedaan! Hopelijk komt Inreda snel op de markt met de kunstmatige alvleesklier. Moet volgens mij nog bij diverse instanties in deze worden goedgekeurd had ik gelezen.
  Sterkte met het afwennen en terug to the basic!

  • IngeOlivier
   Moderator

   Hoi kiwiina

   Het apparaat is er nog lang niet inderdaad. Het moet nog goedgekeurd, geproduceerd en onderzocht. Maar mijn collega’s bij DVN vertelden me dat zij al een tijd bezig zijn met lobby en het onderwerp aanhangig maken in Den Haag en bij degenen die over vergoedingen gaan. Stille diplomatie (niet zo mijn ding :-)) om het pad te effenen en de situatie zoals met de FSL te voorkomen. En ook Inreda is daar al volop mee bezig. Dus ik heb echt goede hoop dat als de AP beschikbaar komt, de vergoeding en implementatie geregeld zijn.

   En tot die tijd inderdaad gewoon weer terug bij af…

   Groetjes Inge

 • marcovanhaaften
  Bijdrager

  weinig vertrouwen dat deze binnen 5 jaar vergoed gaat worden voor een grote groep diabeten
  Als ik nu al zie hoe lang het duurt om de FSl vergoed te krijgen voor een grotere groep dan is een kunstmatige alvleesklier nog vele malen lastiger om deze vergoed te krijgen aangezien deze kosten vel malen hoger is dan een FSl word dit nog een lastig verhaal dus de vergoeding zal dan wel weer een zeer beperkte groep diabeten zijn welke deze krijgt.
  Marco

 • BertR
  Bijdrager

  Inderdaad ben je ineens terug bij af Inge. Dat is de reden waarom ik heb gezocht naar een alternatieve oplossing.
  Als brittle diabeet is aan handmatig regelen, al dan niet met behulp van een pomp, eigenlijk geen beginnen aan.
  Op internet kwam ik de oplossing van de OpenAPs-groep tegen en de variant AndroidAps van Milos Kozak. Daarmee zijn inmiddels een aantal pompen te besturen, waaronder de Accu-chek Combo en de Accu-chek-Insight.
  Uiteraard heb je dan een sensor nodig. Met de FSL in combinatie met een MiaoMiao lezer gaat dat al prima.
  Je krijgt dan een kunstmatige alvleesklier van het model simpel. Alleen insuline en geen glucagon. Bonus: slechts twee naalden in je lijf. Nadeel: snelle hypo’s kunnen nog steeds hard aan komen, maar dankzij de alarmering weet je dat in ieder geval bijtijds. Doe je dan niets dan weet je wat je te wachten kan staan.
  Het grote verschil met de Inreda-pomp is dat je bij AndroidAps wel een regeling, in de vorm van een dagprofiel, moet instellen. Dat gaat min of meer hetzelfde als bij het dagprofiel van een conventionele insulinepomp.
  Wat scheelt het. Voor mij zo’n kleine 2% op het hbA1c, maar veel belangrijker is dat mijn nachtrust ongestoord verloopt. Zodra de glucose richting 4 mmol gaat, dan stopt de pomp. Komt die boven de 6 mmol, dan gaat de pomp het basaal verhogen.
  Ik heb de leverancier van Kaleido erop gewezen, dat de belangstelling voor hun pomp wel eens flink wat hoger zou kunnen worden, als zij een protocol zouden ontwikkelen voor koppeling met AndroidAps. Hun reactie was, dat de aandacht voor de korte termijn vooral is gericht op het in de markt zitten van de Kaleido en dat daar alle capaciteit heen gaat.
  Mijn verwachting is, dat in de komende 10 jaar een forse verandering zal gaan plaatsvinden. Medtronics loopt voorop met de 760G, maar de gebruikers daarvan zijn lang niet allemaal tevreden. Het Koreaanse Soil heeft zich bereid verklaard om een transparant protocol voor de aansturing van hun pompen te ontwikkelen. Zij leveren pompen onder de merknaam Dana. Helaas niet op de Nederlandse markt te verkrijgen.
  Door het toenemend aantal diabeten wereldwijd zullen leveranciers van pompen ongetwijfeld trachten een zo groot mogelijk deel van de markt in handen te krijgen. Zij die dat doen met een pomp die je als kunstmatige alvleesklier kunt gebruiken tegen zo laag mogelijke kosten, hebben naar mijn mening de grootste kans.
  Voor velen jammer genoeg nog steeds eens wensdroom, maar als je met de rug tegen de muur staat dan zijn er wel degelijk alternatieven binnen handbereik.

  Groet,
  Bert

 • IngeOlivier
  Moderator

  Hoi Bert

  Wat is dit interessant! Bij de communicatie-afdeling willen we graag een pagina gaan maken (op dvn.nl) over de doe-het-zelf semi closed loop mogelijkheden. We hebben al wel wat contacten met mensen die het net als jij zélf gebruiken. Maar jou kennende als een enthousiaste Trefpunter en met een prettige schrijfstijl wil ons misschien wel helpen om de=ie contentpagina kloppend te maken? Mocht je daar interesse in hebben, mee willen lezen of alleen input willen aandragen, dan hoop ik dat je me even mailt. Mijn mailadres is heel simpel: inge@dvn.nl ;-)

  Groetjes Inge

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.