Forums / Bloedsuikerwaarden / Lage bloedwaardes vóór het sporten

Jaapie
Bijdrager

Lage bloedwaardes vóór het sporten

Ik merk de laatste tijd dat ik redelijk vaak lage waardes heb voordat ik ga sporten. Het sporten moet dan nog plaats vinden. Zoals afgesproken spuit ik bij de maaltijd voorafgaand aan het sporten minder insuline en meet ik mijn suiker voor en na het sporten. Ik vind de resultaten voorafgaand aan het sporten (het sporten zelf heeft daar geen invloed op) toch opvallend. Ik zit redelijk vaak toch opeens erg laag. Een voorbeeld van vandaag: Net voor het avondeten om half 6 zat ik op een bloedsuiker van 6,5. Op die waarde is niet veel aan te merken. Vanwege het sporten heb ik minder insuline gespoten. Rond kwart over 7 (zo’n 1,5 uur na het sporten) was mijn bloedsuiker opeens gedaald. Nu was hij nog maar 5,5. En dan zou het sporten nog moeten beginnen!

Dit patroon zie ik wel vaker voorkomen. Vandaag was geen uitzondering. Een paar weken geleden was de waarde zelfs gedaald naar ongeveer 4,5, terwijl ik tijdens de maaltijd een paar extra scheppen pasta op had. Een combinatie van dus én minder spuiten én meer koolhydraten eten. Toch was mijn bloedsuiker net voor het sporten erg laag.

Ik moet zeggen dat ik deze situatie niet kan verklaren. Waarom zijn mijn bloedsuikers een paar uur na het eten juist enorm laag als ik minder insuline gespoten heb? Het gebeurt mij te vaak om het toe te schrijven aan het toeval. Ben ik de enige die daar last van heeft? Heeft iemand enig idee wat hiervoor de verklaring is? Ik kan dit beeld namelijk niet thuis brengen. Ik snap echt niet waarom mijn suiker lager is. Ik hoop dat iemand hier zijn licht over kan laten schijnen.

Een bij behorende vraag: Wat zijn jullie maatregelen als blijkt dat je voor het sporten toch erg laag zit? Zeker als de waarde de 4 toch echt dicht lijkt te naderen. Durf je het aan om dan nog te gaan sporten? Wat doe je anders? Of zeg je dan gewoon een keer ‘nee’ tegen het sporten?

 • Jaapie
  Bijdrager

  Iemand die dit ook heeft? Of anders sowieso de vraag: Hoe gaan jullie om met sporten en (lage) bloedwaardes? Dat zal toch wel ooit voor zijn gekomen bij iemand?

 • Monique72
  Bijdrager

  Het gebeurt mij vaak dat mijn suiker sneller zakt als normaal, als ik vlak na het eten actieve dingen ga doen.
  Ik rij paard, 2x per week, en daarbij kan ik absoluut geen hypo’s gebruiken. Ik zorg dus altijd dat ik mijn dextro bij de hand heb en dat ik iets eet (heb ook altijd “noodrantsoen” bij) voordat ik ga poetsen, opzadelen en rijden.
  Ik moet ong. 45 min. na het eten moet vertrekken (ong. 35 min. met de auto), en dan kom ik toch regelmatig op stal aan met lage waardes, terwijl ze bij vertrek nog superooi waren.
  Dankzij mijn FSL sensor kan ik gauw even mijn waarde scannen en kan ik zonodig maatregelen nemen.

  Misschien heeft het bij jou ook hieermee te maken? Ga je bijv. te voet op op de fiets naar je sport en doe je dat niet al te lang nadat je hebt gegeten (en gespoten), zeg maar binnen een uur ofzo?
  Als dat zo is, moet je misschien nog iets minder spuiten (of iets meer eten, natuurlijk). Dat is een kwestie van uitproberen, vrees ik.

 • Jaapie
  Bijdrager

  Ik ben bang dat dat het helaas niet is. Ik doe niet heel veel anders en meet soms ook thuis mijn bloedsuiker, voordat ik op de fiets stap en naar de sportlocatie rijdt. Dat is een beetje afhankelijk van het tijdstip dat ik daar aanwezig zal zijn (als het omkleden en meteen sporten is, prik ik soms thuis, als het omkleden, nog een tijdje wachten en dan pas sporten is, prik ik op locatie). Het stukje fietsen vind ik qua inspanning ook wel verwaarloosbaar. Het is niet echt meer inspanning dan ik normaal die avond zou doen. Dus dat is in ieder geval geen verklaring, vind ik.

 • Jaapie
  Bijdrager

  De verklaring van de dvk was: Je spuit te veel insuline. Wel raar dat ik geen hypo’s krijgt dan, want metingen vallen ook nooit onder de 4 uit. Of ik dat zelf ook een sluitende verklaring vind, weet ik eerlijk gezegd nog niet helemaal.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.