Forums / Bloedsuikerwaarden / Lekkende infuussets insulinepomp en bijspuiten met pen of bijbolussen pomp

Bertrick
Bijdrager

Lekkende infuussets insulinepomp en bijspuiten met pen of bijbolussen pomp

Hoi,

Hier een vrij eenvoudige vraag die best wel vaak speelt bij diabeten met een pomp:

Wat doen jullie om na een lekkende infuusset je bloedsuiker weer goed te krijgen ?

Bijbolussen met je pomp op de nieuwe plek of bijspuiten met een insuline penfill.
Ik heb gehoord dat het bijspuiten in dit geval sneller en effectiever werkt.

Ben benieuwd naar jullie antwoord,

Groet Bertrick

 • Hoi Bertrick

  Ik gebruik vrijwel nooit meer een pen. Ik zet op zo’n moment mijn tijdelijke bassal op 200% en bolus de hoge waarde weg met voorgestelde bolus x1,5. Als ik hoger dan iets van 15 zit, heb ik namelijk altijd te kort aan de voorgestelde bolus, dus plus ik ‘m op. Maar meestal hou ik er eerlijk gezegd nog wel minstens 1 dagdeel last van. Ik ben ook benieuwd hoe anderen het doen!

  Groet

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Bertrick.

  Lastig.

  De keren dat met een ‘vermoede’ lekkend infuus zat en daarbij hoge bloedsuikers had, wist ik niet hoeveel insuline er wel in mijn lijf terecht gekomen was. Meestal had ik in dat soort situaties al bijgespoten met de pomp omdat de hoge bloedsuiker eerder wordt geconstateerd dan het lekkende infuus.

  Op het moment dat ik door hoge bloedsuikers, mijn infuus ga nalopen zit heb ik dus al bijgespoten. Maar hoeveel daarvan is aangekomen is dus onbekend.

  Voorkeur is het bijspuiten te doen met een pen, dat is me al vaak geadviseerd. Maar over het algemeen draag ik geen pen bij me. En ook geen naalden. Tja met vakantie heb ik wel een pen, capsules voor de pen en naalden bij me op vakantie. Maar iedere keer bij een hoge bloedsuiker de pen in te richten (met een nieuwe capsule de eerste keer) etc. etc. dat is gewoon heel erg lastig.

  In de praktijk vervang ik in dat soort gevallen de infuusset, bolus nog wat extra bij en hou mijn bloedsuikers strak in de gaten. Vaak is het dan zo dat op een bepaald moment de bloedsuikers heel laag zijn. Sinds ik de Free Style Libre heb weet ik ook zo dat je dat met normale metingen nooit tijdig kunt oppakken. Ik kan dan in een halfuur tijd b.v. van 12 naar 6 gaan. Dat merk je ‘normaal’ niet. Een kwartier later zit je dan in een flinke hypo.

  Het advies is dus al vroeg gaan bijspuiten met een pen.
  Het praktische advies is dus de infuusset vervangen en de bloedsuikers goed in de gaten houden.

  Achteraf weet je wel wanneer je had moeten meten, maar in de situatie zelf zou je om het kwartier moeten meten om de plotselinge daling tijdig waar te nemen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.