Forums / Diabetes chat / Leven met polyneuropathie deel II

Ruud
Bijdrager

Leven met polyneuropathie deel II

Omdat het oude forum “leven met polyneuropathie” wat begon vol te raken na bijna tweeduizend berichten heb ik maar even deel II aangemaakt.

Als u nog oude berichten wilt nalezen kunt u terecht op

http://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/leven-met-polyneuropathie

 • Ruud
  Bijdrager

  Bert, om de zaak weer vlot te trekken hierbij deel II

  bertvaneck
  Bijdrager

  Ruud bedankt voor jou inzet groet Bert

  bertvaneck
  Bijdrager

  Ruud word dit ook bekend gemaakt aan de andere forum vrienden groet Bert

  Ruud
  Bijdrager

  Dat is al gebeurd Bert. Kijken of deze beter werkt.

  bertvaneck
  Bijdrager

  We zullen kijken Ruud we weten het pas bij de tweede bladzijde /

  marit
  Bijdrager

  Bedankt voor de waarschuwing. Ben net met de hond naar de pukster geweest, blijft niets meer van over, is nu zo een klein hondje.

  Gisteren had ik voor Casper een pens kluif, wat ik altijd buiten geef omdat het zo ruikt. Gisteravond zagen we ineens een vos in de tuin die zich eens lekker een paar keer omrolde op het kunstgras en er vervolgens met het restant van casper zijn kluif vandoor ging. Kun je nagaan hoe goed ze kunnen ruiken.

  bertvaneck
  Bijdrager

  marit de hond soortige hebben als dier het besten reuk en gehoor hun gezicht vermogen is minder groet Bert

  Ruud
  Bijdrager

  Lijkt me wel mooi Marit, een vos in de tuin, maar bij jullie is het een plaag dacht ik. Wij hebben hier alleen maar reigers die proberen de vijver leeg te vissen. Die vissen van mij zijn gelukkig veel te groot voor meneer. Je kunt de hond ook af en toe verse pens geven.

  Vandaag afspraak APK gemaakt. En met de handicap moet je dus altijd iemand regelen die je ophaalt en daarna weer brengt. Vind ik nooit leuk om te doen, maar kom daar niet onderuit. Dat red ik niet met de rollator.

  bertvaneck
  Bijdrager

  Ruud ik krijg bij mijn garage als ik dat wil een gratis auto mee maar ik wacht altijd Fred Janssen Naarden ik hebt nog nooit zo fijne garage mee gemaakt groet Bert

  bertvaneck
  Bijdrager

  Rapporteer
  Profielfoto van maarizmaariz
  Deelnemer
  WAARSCHUWING !

  (Ik weet niet waar elders te plaatsen)

  Bericht 12 mei 2016 van CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen)

  Betreft: Belangrijke risico-informatie Canagliflozine-bevattende geneesmiddelen Invokana® (canagliflozine), Vokanamet® (canagliflozine, metformine) en het risico op amputaties van de onderste ledematen (hoofdzakelijk van de teen)

  Bij gebruik van canagliflozine (Invokana) en canagliflozine samen met metformine (Vokanamet) is in een studie een verhoogd aantal amputaties van met name de teen waargenomen. Het risico is laag, maar wel hoger dan bij diabetespatiënten die deze middelen niet gebruiken. In twaalf eerdere studies werd dit risico niet gezien
  Zie de bijlage:
  geneesmiddelen/documenten/brieven/2016/05/02/dhpc-canagliflozine/160502-dhpc-canagliflozine.pdf

  Nieuw risico bij gebruik Invokana en Vokanamet
  Bij gebruik van canagliflozine (Invokana) en canagliflozine samen met metformine (Vokanamet) is in een studie een verhoogd aantal amputaties van met name de teen waargenomen. Het risico is laag, maar wel hoger dan bij diabetespatiënten die deze middelen niet gebruiken. In twaalf eerdere studies werd dit risico niet gezien.

  Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) benadrukt dat routinematige voetzorg bij patiënten belangrijk is. Bij patiënten die eerder een amputatie hebben gehad of aan een vaataandoening lijden, is regelmatige controle extra relevant. Verder wordt geadviseerd om alert te zijn op tekenen en symptomen van uitdroging en zoutverlies. Voldoende drinken helpt daarbij.

  Bij patiënten met complicaties aan de benen en/of voeten, zoals een huidzweer of weefselsterfte moet overwogen worden om de behandeling te stoppen.

  Invokana en Vokanamet zijn bloedglucoseverlagende middelen. Deze geneesmiddelen worden gebruikt door volwassenen om type 2-diabetes te behandelen. Het werkt door te zorgen dat er meer suiker uit het lichaam wordt verwijderd met de urine. Dit verlaagt de hoeveelheid suiker in het bloed.

  De firma Jansen-Cilag heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar internisten, diabetologen, endocrinologen, intensivisten, anesthesiologen, SEH-artsen, geriaters, huisartsen, diabetesverpleegkundigen, (ziekenhuis)apothekers en alle genoemde specialismes in opleiding.

  Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

  Bron:
  Apothekersnieuws

  bertvaneck
  Bijdrager

  Ruud deze collega weet schijnbaar niet waar hij moet wezen misschien kan jij hem ook de link sturen groet Bert

  bertvaneck
  Bijdrager

  Het Medicijnjournaal, april 2016

  In dit medicijnjournaal is onder andere aandacht voor het beleid bij leverschade door geneesmiddelen en voor de uitkomsten van een grote klinische studie naar een nieuw middel bij diabetes mellitus type 2.

  Video op YouTube:

  Ruud
  Bijdrager

  Bert, ik word meestal netjes thuis gebracht bij een APK en weer opgehaald. Maar soms gaat dat gepaard met veel gezucht en gesteun. En daar heb ik geen zin in.

  Ik probeer Maariz te wijzen op dit nieuwe draadje maar dat is nog niet gelukt.

  Ruud
  Bijdrager

  Marit, als de hond het erg koud krijgt schijnt dit komend jaar erg in te zijn in Zandvoort. De vossen blijven dan ook weg. En gelijk even kijken of de plaatjes het ook nog doen. :-)

  Image and video hosting by TinyPic

  Ruud
  Bijdrager

  Dat werkt dus ook nog goed.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.