Forums / Nieuw met diabetes / Leven met polyneuropathie deel II

Ruud
Bijdrager

Leven met polyneuropathie deel II

Omdat het oude forum “leven met polyneuropathie” wat begon vol te raken na bijna tweeduizend berichten heb ik maar even deel II aangemaakt.

Als u nog oude berichten wilt nalezen kunt u terecht op

http://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/leven-met-polyneuropathie

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Elly ik prik mijn 1 x per week nuchter na het ontbijt na het middag eten en na het avond eten meer hoef ik niet te doen voor de diabetes verpleegkundige en de arts groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Precies op tijd Elly. Als ze volgende week grond storten kan jij nog net op tijd je wilde planten zaaien. Met tussendoor allerlei kruiden. Merken ze toch niet en jij hebt er later plezier van.

    Maariz, ik heb ook weer wat vitamine D binnen en gelijk de pomp van de vijver schoongemaakt. Ik kan niet stil zitten in de zon. En buiten zijn de vitaminen gratis. Ik was er ook al op gewezen dat ik een tekort had. Ik heb op de zolderkamer een klein balkonnetje laten maken. Als de zon schijnt kan ik dat openzetten en half in de zon werkeen.

    Mijn suiker is meestal goed. Prik af en toe om te controleren of dat nog steeds zo is. Het was een keertje hoger. En dan vraag ik eerst Elly om advies :-)

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud bij mijn was mijn vitamine D3 te hoog ik slikte elke dag 2 x 2000 iu nu nog 1 x 2000 iu je vitamine D3 mag niet hoger zijn dan 2 en de mijne was 2.6
    http://www.vitamor.com/vitamineD/index.htm?/vitamineD/behoeften.htm&Introductie

  • bertvaneck
    Bijdrager

    maariz een vraag kan jij het niet omzetten naar gewoon Nederlands ik hebt klompen school gehad H.A H.A groet Bert

  • Elly
    Bijdrager

    Ik slik al zeker 10 jaar Vit D3, op aanraden van mijn arts/acupuncturist. En weet er gelukkig zelf ook genoeg van om supplementen uit te zoeken én te testen of ze geschikt zijn voor mij, en hoeveel. Ook supplementen kan je niet zomaar slikken.
    Toen ik vroeger wat vaker in een echt warm land kwam, ging het altijd beter met mij qua bloedsuikers.
    Invloed van tropische warmte !

    Ruud, ik zou al wat kunnen zaaien, maar in augustus gaat de boel weer overhoop om op de klassieke manier nog een deel te versterken.
    In het stukje gras wat nu nog groeit zitten boterbloemen en vooral margrieten.

    Bert met type 2 hoef je niet vaak te testen. Ik ben heel slecht te regelen, moet dus vaak testen en bijregelen. Nu, met de A.B. kuur, zeker.

  • Ruud
    Bijdrager

    Bert, die artikelen staan standaard allemaal in het Engels. Bij veel grote Nederlandse bedrijven wordt tegenwoordig zelfs alleen maar Engels gesproken als voertaal. Misschien een leuke hobby erbij om op te pakken? Gelukkig beheers ik het goed anders kon ik mijn schoondochter(s) niet verstaan en wat terug zeggen Bert. En het is jou al eerder gelukt om een vreemde taal te leren. Maar toen moest je wel. :-)

    Jammer Elly, ik wilde je al komen helpen. Op mijn manier dan. Dan eerst maar een paar potten in de tuin. Staat dat mooie standbeeld er nog wel? Daar kunnen toch wel een paar wilde planten omheen?

  • Elly
    Bijdrager

    Ruud, het beeld (je) staat in de schuur. Er lopen zo nu en dan toch vreemden over het stukje grond waar het stond. En alle potten staan op een hoopje bij elkaar, behalve naast de achterdeur. Nou ja, de voordeur kunnen we niet gebruiken, dus de enige entree.
    Er staan wat potten, een feeën tuintje, en wat hortensia struiken.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud daarom schreef ik hebt alleen klompen school en ik vind wij zitten in de leeftijd groep van tegen de 70 jaar en dan vind ik het lastig om alles te vertalen en inderdaad hebt ik Pools moeten leren en ik spreek het redelijk maar niet prefect maar men begrijp men goed maar op een Nederlands diabetes forum zou het makkelijkere zijn gewoon Nederlands Groet Bert

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Bonen: goedkoop, voedzaam en supergezond

    Juglen Zwaan • 28 mei 2016 • 3 reacties

    bonen-gezondBonen hebben veel voordelen. Om te beginnen zijn ze goedkoop, makkelijk te bereiden en een goede toevoeging aan vele gerechten. Ze zijn een heerlijke optie om jezelf te voeden met vezels en plantaardige eiwitten. Bonen zijn zowel een eiwit- als groentebron. Hoewel bonen veel gezondheidsvoordelen hebben, kunnen ze bij sommige mensen problemen veroorzaken. Lees verder om meer te weten te komen over de voedingswaarde en gezondheidseffecten van bonen.

    Wat zijn bonen?
    Bonen zijn zaden van planten in de Phaseolus genus. Ze vallen onder de peulvruchten (1). Oorspronkelijk komen ze uit Centraal en Zuid-Amerika, waar ze duizenden jaren verbouwd zijn. Tegenwoordig zijn bonen wereldwijd een belangrijke bron van voeding. Populaire boonsoorten in de VS zijn zwarte-, kidney-, tuin- en kievitsbonen (2). De voedingswaarde verschilt per boon. Om een voorbeeld te geven, 171 gram gekookte kievitsbonen leveren (3):
    Eiwitten: 15 gram
    Vet: 1 gram
    Koolhydraten: 45 gram
    Vezels: 15 gram
    IJzer: 20% van de ADH
    Calcium: 8% ADH
    Magnesium: 21% ADH
    Fosfor: 25% ADH
    Potassium: 21% ADH
    Foliumzuur: 75% ADH
    Redelijke hoeveelheden B-vitaminen (B1, B6), vitamine E, vitamine K, zink, koper, mangaan en selenium.

    Dit zit verpakt in slechts 245 calorieën, waardoor deze bonen een van de meest voedzame voedingssoorten ter wereld zijn. Veel andere boonsoorten doen het net zo goed op het gebied van voedingswaarde. Bonen zijn rijk aan eiwitten, wat zeldzaam is onder plantenvoeding. Daarom worden ze gezien als een belangrijke eiwitbron voor vegetariërs.

    Kortom: Bonen zijn er in vele soorten. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, maar arm in vet en calorieën. Ze zijn ook bijzonder rijk aan vele verschillende vitaminen en mineralen.
    .
    Bonen kunnen helpen bij het afvallen
    Bonen zijn een van de beste voedingssoorten die helpen af te vallen. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, maar bevatten weinig calorieën. Eiwitten en vezels zijn twee van de krachtigste voedingsstoffen om af te vallen (4,5). Een onderzoek ondervond dat mensen met een vezelrijk voedingspatroon een verminderd hongergevoel hadden. Ze verloren 1.4 kilo in vier weken (6). Een ander onderzoek ondervond dat het eten van bonen gerelateerd kan worden aan een betere voedingsinname, minder lichaamsgewicht en verminderd buikvet (7).

    Kortom: Bonen zijn erg rijk aan eiwitten en vezels, maar bevatten weinig calorieën. Het eten van meer bonen kan je helpen bij het afvallen.
    .
    Bonen kunnen de hartgezondheid verbeteren
    Hartziekte is een van de leidende doodsoorzaken wereldwijd. Het regelmatig eten van bonen en andere peulvruchten kan echter het risico hierop verminderen (8). Een review van 26 onderzoeken ondervond dat een voedingspatroon rijk aan bonen en andere peulvruchten het LDL-cholesterol aanzienlijk verlagen, wat een belangrijk risicofactor is voor hartziekte (9). Bonen eten kan ook zorgen voor verbetering van andere risicofactoren voor hartziekte. Ze zijn gelinkt aan een lagere bloeddruk, hogere HDL-(‘goede’) cholesterolwaarden en verminderde ontsteking ((10,11).

    Kortom: Bonen kunnen het risico op hartziekte verminderen door het LDL-cholesterol, de bloeddruk en ontstekingen te verminderen.
    .
    Bonen kunnen type 2 diabetes helpen bestrijden
    Er is ook bewijs dat bonen een goede optie zijn voor diabetici. Bonen zijn rijk aan vezels en bevatten zo’n 5-8 gram per portie. Ze hebben een lage glycemische index (12). Voeding met een lage GI laat de bloedsuiker geleidelijk stijgen, wat belangrijk is om diabetes in de hand te houden. Een voedingspatroon rijk aan bonen kan daardoor de bloedsuiker en HbA1c-waarden verlagen, die de bloedsuikercontrole meten (13). Bij een onderzoek verlaagden de bloedsuiker-, de insuline- en triglyceridewaarden aanzienlijk wanneer diabetici rood vlees vervingen door bonen (14). Een review van 41 gecontroleerde proeven ondervond dat bonen en andere peulvruchten de nuchtere bloedsuiker, insulinewaarden en HbA1c verlaagden (15).

    Kortom: Onderzoeken hebben uitgewezen dat bonen tot grote verbeteringen kunnen leiden bij mensen met type 2 diabetes. Dit is voor een groot deel te danken aan het hoge vezelgehalte en de lage glycemische index.
    .
    Sommige bonen bevatten schadelijke stoffen
    Hoewel bonen over het algeheel gezond zijn, bevatten sommige toxines. Tuinbonen bevatten bijvoorbeeld toxines die schadelijk zijn voor mensen bij wie het enzym G6DP ontbreekt. Bij deze mensen kunnen tuinbonen favisme (bonenziekte) veroorzaken. Dit kan bloedarmoede veroorzaken, door het vernietigen van rode bloedcellen (16,17,18). Andere bonen-met name kidneybonen- bevatten een toxische lectine genaamd fytohemagglutinine. Deze komt voor in rauwe of te kort gekookte bonen. Het kan misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken (19). Je kan dit voorkomen door bonen goed te koken voordat je ze eet (19). Bonen bevatten verder fytinezuur, die een slechte opname van mineralen veroorzaakt. Dit kan gelukkig worden verminderd door middel van de juiste bereidingsmethoden. Hier volgen een aantal tips om de mogelijke schadelijke stoffen in plantaardige voeding te verminderen, zoals lectinen en fytinezuur: Hoe kun je antistoffen in voedsel verminderen.

    Kortom: Bepaalde bonen kunnen toxisch zijn als ze te kort gekookt zijn of worden gegeten door mensen bij wie bepaalde enzymen ontbreken. Kook bonen daarom goed voordat je ze eet.
    .
    Bonen kunnen winderigheid veroorzaken bij sommige mensen
    Bij sommige mensen kunnen bonen winderigheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dit komt omdat bonen kleine suikers bevatten genaamd oligosacchariden, die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken (20). Het weken of goed koken van bonen kan de oligosacchariden tot 75% verminderen (20). Een onderzoek ondervond dat de perceptie van bonen en winderigheid overdreven kan zijn. Ongeveer de helft van de mensen die bonen eet heeft te maken met de symptomen (21).

    Kortom: Hoewel bonen bij sommige mensen winderigheid kan veroorzaken, zijn er meerdere manieren om dit probleem te voorkomen.
    .
    Bonen zijn ontzettend gezond en voedzaam
    Afsluitend kan worden gesteld dat de boon bijna het perfecte voedsel is. Ze zijn ontzettend voedzaam, gezond en bevatten ten minste een klein beetje van alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Hoewel bonen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij sommige mensen, kunnen deze worden voorkomen door de juiste bereidingsmethoden. Een ander belangrijk punt is dat bonen erg goedkoop zijn vergeleken met de meeste andere gezonde voeding. Dit maakt de bonen tot een van meest voedzame voedselsoorten op aarde (met toestemming vertaald).

  • Ruud
    Bijdrager

    Ik geloof het direct Bert. Ben geen bonen-eter maar eet keurig mijn geserveerde boontjes op. Niet te veel. Heb liever rauwkost met een dressing. Geen idee wat beter is.

    Dacht vandaag mijn beweging te scoren door aan en in de vijver te beginnen. Daar moet nog aardig wat aan gebeuren. Moet een heel ander model worden en alles moet er uit. De vissen komen dan naar je toe om te kijken. Maar die klus is te zwaar voor me geworden. Dus vandaag alleen met de laptop in de tuin de zondagskrant lezen en lekker luieren.

    Nu weer wat droogs aan en terug naar de zitplaats in de tuin.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud je hebt groot gelijk dat je rustig aan doet ik zou er ook niet meer aan beginnen maar laten doen je moet niet boven je kunnen iets doen daar ben ik al jaren achter daarom hebt ik ook de boerderij verkocht het werd gewoon een werkkamp en toen was ik snel klaar er mee en ook nog dat onze dierenarts vroeg of ik het wou verkopen toen was het nel gebeurt groet Bert

  • marit
    Bijdrager

    Mooie lokatie in Polen Bert waar de bruiloft wordt gevierd. Mijn Poolse kennis gaat eerdaags weer naar polen om de verjaardag van haar dochterje te vieren die 1 jaar wordt en om haar te laten dopen. Wordt ook groot feest. Een maand later trouwt haar zus weer groot feest. Hoewel ze beide in nedrland wonen wordt toch alles in polen gevierd.

    Dat met die bonen is dat ook voor bonen uit pot of alleen als je zelf kookt? Ik ben niet echt dol op bonen eet ook liever sla.

  • Elly
    Bijdrager

    Behalve Mexicaanse bonensoep, eet ik geen bonen. Veel te veel Kh. Ik heb een keer een discussie met JUglen er over gehad tijdens een cursus. Het beroerde er van was dat ik constant moest uitleggen dat ik type 1 heb en NIET type 2, dus dat voor mij de zaken even iets anders liggen.

    Jammer Ruud, maar hou moed! Mij lukt ook de ene dag iets niet, de volgende weer wel.Morgen, voordat je begint, neem je wat carnitine, dat helpt !Vandaag kwam ik ook even helemaal niet op gang, dus doe ik niet veel, behalve 10 liter soep koken in 2 verschillende soorten. Straks nog een deel invriezen.De ontsteking op mijn buik doet pijn, ik leun meestal tegen het aanrecht als ik lang sta te koken, precies dus met de wond natuurlijk.
    Maar goed, morgen weer fysio, mijn al jarenlange begin van de week.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    marit wij eten alle bonen soorten uit pot of blik alleen tuinbonen kopen wij ver in de schil in Polen worden ze verkocht zonder schil daar heten ze BOW en in kopen wij ook verse kapucijners heerlijk met sla met witte worst groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Elly ik heb geen houvast als ik in de vijver sta. Het is wel een leuk klusje om te doen. Maar dat gaat gewoon niet lukken. Op een bepaald moment moeten de vissen er uit. Die gaan dan een groot zwembad in. Maar dat mag een dag hooguit twee dagen duren. Dus nu iemand vinden die de klus kan en wil klaren. Dus even zoeken. Zit nu lekker buiten niets te doen met een glaasje.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    elly ik hebt vandaag kapucijnen met sla en 2 aardappels en 150 gram gebakken kippen levertjes gegeten als avond eten het was heerlijk hoe vind jij zijn artikelen van Juglen Zwaan ??? groet Bert

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud kijk eens bij praxis de klusser die hebben mensen die alles aan pakken groet Bert

  • Elly
    Bijdrager

    Ruud, ik snap het. Los staan is een tikkie moeilijker.
    Bert, als jij je bls. er goed op kan houden is er niks aan de hand. Ik zou er giga van stijgen et de bls.

    Ik lees Juglen zijn nieuwsbrief. Soms is het een prima stuk, soms ben ik het niet echt eens omdat hij wel eens doorschiet vind ik. Maar hij zoekt altijd wel alles nauwkeurig na.
    Als je vindt dat ik moeilijk eet, dan is hij minsten 100x moeilijker qua voeding.

  • Ruud
    Bijdrager

    Bert, ik moest tijdens het avondeten in de tuin even aan jullie denken. Heb er maar even een foto van gemaakt:

    Image and video hosting by TinyPic

  • bertvaneck
    Bijdrager

    elly dat hebt ik zo niet ervaren ik vind hem erg goed in het uitzoeken van de invloed van de industrie op de voeding industrie het zijn gewoon en stel boeven ook het zogenaamde voedingscentrum met zijn schijf van vijf groet Bert

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud het ziet er goed uit wij eten morgen bietjes met sla en komkommer met aardappels met een varkenshaasje groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Wat we morgen eten weet ik niet. Dit was de aanbieding van de supermarkt gisteren bij ons in het dorp. Ik eet het dan graag met een glaasje chablis en een goed gesprek.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud Iwona maak altijd met mijn een lijstje en ik was vanmiddag bij de nieuwe Aldi en deze winkel heeft veel minder klanten als de andere daar door ook meer afprijzing op vlees en er lage 4 parketten varkenshaasjes en ook mooi sukade lappen afgeprijsd dat scheelt 30 % dus Bert heeft zijn voordeel gedaan heerlijk vlees en goeden prijzen en voor onze zoon die blijft thuis hebt ik schnitzels mee genomen 4 parketten hij doet het graag ze platslaan en dan paneren en blikken bami en nasi mee genomen dan hoeft hij er een ei bij te bakken en wat ham en hij is ook klaar want hij moet werken en hij kan ook goed koken dat heeft Iwona hem geleerd en hij is gek op kruiden bij zijn eten groet Bert

  • bertvaneck
    Bijdrager

    hier nog een artikel hoe gezond asperge zijn groet Bert

    http://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-asperges/

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Goeden middag van morgen op pad geweest met mijn schoonmoeder naar de tandarts er moesten 2 stuks er uit wat deze man voor werk heeft gehad meer dan 1 uur bezig geweest het is gelukkig goed gekomen wat had ik een medelijden met haar groet Bert

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Zo verminder je stress

    Bij de behandeling van diabetes ligt de focus vaak op voeding en beweging. Maar ook stress kan veel invloed hebben op de bloedsuikers. Op dit moment staat stressreductie volop in de belangstelling. Er verschijnen talrijke boeken over dit onderwerp. Wat zijn terugkomende conclusies? Stop multitasken en train je aandacht. Hoe doe je dat?

    Sociale media en stress
    In België zit tien procent van de beroepsbevolking thuis met een burn-outHet aantal mensen met stressklachten neemt toe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat tegen 2020 depressie de meest voorkomende ziekte in de westerse landen wordt, nog boven hartfalen. In België zit tien procent van de beroepsbevolking thuis met een burn-out en nog eens vijf procent schurkt er tegenaan. Waar komt deze stijging vandaan? Elke Geraerts, doctor in de psychologie en schrijver van het boek ‘Mentale veerkracht’ wijt veel aan de 24-uurseconomie. Er is geen scheiding meer tussen werk en privé, en mensen zijn 24/7 altijd en overal bereikbaar via de app, mail en telefoon. De niet aflatende stroom aan berichten op sociale media vreten ook energie. Daarbij komt dat veel mensen tegenwoordig meer onzekerheid en onduidelijkheid hebben over de toekomst, zowel op het werk als privé. Onzekere mensen zijn geneigd tot overcompenseren en over presteren en dan liggen stress, burn-out en depressies op de loer.

    Stress en diabetes
    Een Quick-fix naar een stressloos leven is er niet. Om stress blijvend te verminderen is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig en laten dit nu net de eigenschappen zijn die minder sterk worden als u langdurig onder stress staat. Voor mensen met diabetes geldt daarnaast dat stress een vaak onvoorspelbare invloed heeft op de glucosewaarden. Om opnieuw grip op uw leven en diabetes te krijgen, is het daarom belangrijk rustmomenten in te bouwen, zodat de boog niet continu gespannen staat.

    Stop multitasken
    Nadat je bent afgeleid door een mailtje, duurt het gemiddeld 25 minuten voordat je de aandacht weer volledig terug hebtVaak wordt gedacht dat mensen, vooral vrouwen, kunnen multitasken. Het wordt ook gezien als een positieve eigenschap: multitaskers krijgen veel gedaan in een korte tijd. Volgens Geraets is het echter wetenschappelijk al lang bewezen dat mensen niet twee dingen tegelijk kunnen doen. Doen we dat toch dan lijden beide activiteiten daaronder. Onderzoek toont aan dat wanneer je met een taak bezig bent, zoals het lezen van een rapport, maar wordt afgeleid door een e-mail, het gemiddeld 25 minuten duurt alvorens je volledige aandacht weer is gericht op het lezen van het rapport. Multitaskers zijn bovendien tot veertig procent minder productief en ook beduidend minder creatief. Volgens Geraerts vreet multitasken aan onze mentale veerkracht, met andere woorden aan onze mogelijkheid om met stress om te gaan.

    Begin met singletasken
    Kies vaste momenten op een dag om je sociale media te checken en zet de rest van de dag de signaalfuncties uit Eén manier om stress in je dagelijkse leven te verminderen is: start met singletasken. Neem je heel bewust voor geen activiteiten meer te combineren: dus niet eten en televisie kijken, koken en de kinderen begeleiden met huiswerk, en het allerbelangrijkste ga bewust om met de continue stroom aan e-mail en berichten op sociale media. Kies vaste momenten op een dag om je sociale media te checken en zet de rest van de dag de signaalfuncties uit. Sluit de mappen op je computer en reageer niet meer op iedere berichtje op piepje van je mobiel. Geen makkelijke taak volgens Geraerts, want veel mensen zijn verslaafd aan deze vorm van multitasken. Het activeert het beloningssysteem in ons brein waardoor het gelukshormoon dopamine vrijkomt.
    Singletasken vraagt dus om zelfcontrole en wilskracht.

    Meer succes
    Volgens Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie, verwaarlozen we onze hersenen. In een interview in De Standaard zegt ze: ‘Het is de hoogste tijd dat we meer aandacht gaan besteden aan de prefrontale hersenschors. Als je die ontwikkelt, kun je jezelf beter sturen en zul je dus ook meer succes hebben in het leven. Dan bedoel ik succes in de brede zin van het woord, niet alleen in je professionele leven. Het gaat ook over gezond zijn, je kinderen goed opvoeden, met stress kunnen omgaan, flexibel zijn – allemaal dingen die bijdragen aan een betere balans in je leven.’

    Train je aandacht
    Je krijgt weer grip op je tijdsindeling, het maken van keuzesDe prefrontale hersenschors kun je onder meer trainen door aandachtsoefeningen. Als je je laat leiden door prikkels van buitenaf, ben je niet meer de baas over je eigen aandacht. En net als bij continu voortdurende stress, verlies je dan je zelfsturende vermogen. Het trainen van je aandacht, helpt bij het terugkrijgen van deze eigenschap. Je krijgt weer grip op je tijdsindeling, het maken van keuzes en de dingen die jij echt belangrijk vindt. Starten met singletasken is al een vorm van aandachttraining. Daarnaast kun je je aandacht gericht trainen.

    Doe dagelijks een aandachtsoefening
    Neem elke dag tien minuten de tijd om je aandacht te trainen. Ga rechtop zitten. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Probeer vervolgens iedere uitademing te tellen van één tot tien. Ben je bij tien, dan begin je weer van voren af aan. Ben je even afgeleid, geen probleem, begin gewoon opnieuw. Een simpele oefening die rust geeft en je traint je aandacht op één ding te focussen.

    Bronnen:
    ‘Mentaal Kapitaal’ van Elke Geraerts

  • Ruud
    Bijdrager

    Stress door te extreem actief bezig te zijn op een te hoog niveau, dat men dus niet aankan, is nooit goed Bert. Lekker bezig zijn en elke dag de hersens trainen is volgens mij heel erg goed tegen de stress. En de bloeddruk.

    En jongelui kunnen natuurlijk veel meer aan dan een oudere. Tenminste als ik om me heen kijk.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud ik hebt wel eens lachend hier geschreven ik hebt alleen klompen school gehad maar wat ik veel had mensen kennis ervaring en intuïtief en dat is heel belangrijk en ik had de gave mensen om mijn heen te verzamelen die heel veel cijfers en letters hadden gegeten maar ik bleef de baas en dat wisten ze groet Bert wij noemde dat boeren slimheid

  • Ruud
    Bijdrager

    Mijn reactie ging over de stress Bert. Een goede directeur heeft van veel dingen een beetje verstand. Het personeel heeft van weinig dingen veel verstand. Dat uitgangspunt ken ik heel goed.. :-)

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud ik was 16 jaar en ik hebt gewerkt tot mijn 56 jaar maar Ruud ik ben niet een dag met onplezierig naar mijn werk gegaan mijn werk was mijn hobby groet Bert en Ruud stress bestond niet voor mijn zoveel plezier had ik in mijn werk ….

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud maar op dit moment hebt ik veel meer stress om gezondheid problemen van mijn vrouw en van mijn zelf en dat is wel eens moeilijk en als ik stress hebt om iets dan scheelt het behoorlijk veel met een dag zonder stress met de bloedwaarde groet Bert.

  • Ruud
    Bijdrager

    Bert, je gaat overmorgen weer lekker naar Polen. Je hele familie weer eens zien bij een feestje. Mooi moment om eens goed te ontstressen.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud niet morgen maar vrijdag groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Overmorgen is vrijdag Bert… :-))

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud ik ga morgen om 8.00 uur naar Fred Janssen voor de airco Chek en om 12.00 uur met mijn schoonmoeder naar de tandarts er moet nog 1 kies er uit deze week had de tandarts voor een hoektand en een wortel er uit halen meer dan 1 uur werkt groet Bert

  • Elly
    Bijdrager

    Bert, goede reis !!

  • Ruud
    Bijdrager

    En veel plezier in Polen. Niet teveel lekkernijen eten anders kan je hier straks weer opnieuw beginnen met afvallen.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Goeden Avond elly en Ruud we reden om 8.00 uur uit Almere en we liepen om 1830 uur boodschappen te doen bij Kaufland toen de auto uit laden en de laptoppen geïnstalleerd en alle mails na gekeken en beantwoord groet Bert

  • marit
    Bijdrager

    Dat heb je snel gedaan Bert. Fijn dat jullie goed zijn aangekomen. Hele fijne vakantie.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    marit het is van ons huis naar ons huis in Polen 1060 kilometer het was rustig in Duitsland wel waren ze op 7 plaatsen met de weg bezig maar geen file ik hebt gemiddeld 130 kilometer per uur gereden vroeger reed ik veel harder maar dat scheelt met de tijd niet veel op dit stuk ongeveer 1 uur maar met deze snelheid scheelt het wel veel benzine groet Bert ook bedankt voor jou vriendelijke reactie ….

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Goeden morgen ik hebt hier een artikel wat niks met diabetes te maken heeft maar het heeft zoveel inzicht en ik er over hebt na gedacht waar zijn wij mee als ik zie hoe mensen om komen van de Honger …
    Beste lezer,
    Afgelopen week was in het Belgische tv-programma “Over eten” te zien dat 15% van het gekochte voedsel in de afvalemmer belandt. Jaarlijks komt dat neer op 50 kg voedsel per persoon. Met dit eten is niks mis. Terwijl men in sommige landen niets te eten heeft, gooien we in ons land dagelijks grote hoeveelheden goede voeding weg. Het blijkt dat wereldwijd ruim één derde van het eten wordt verspild. Hoe komt dit en wat kunnen we hieraan doen?

    Voedselverspilling komt in de hele voedselketen voor. Het begint vaak al bij de boeren. Soms mislukt er een oogst, maar het komt ook voor dat een partij wordt afgekeurd vanwege teveel bestrijdingsmiddelen. Ook tijdens het transport gaat er wel eens wat mis, waardoor de voedingsmiddelen niet op tijd de bestemming bereiken. Vaak moet het dan weggegooid worden. Ook in de fabrieken komt het regelmatig voor dat batches bewerkte voeding niet binnen de marges vallen en afgekeurd moeten worden. Recent nog was er in Duitsland een stukje plastic in één Marsreep geconstateerd. Toen heeft Mars Nederland alle Marsen, Milky Ways en Snickers uit de hele wereld teruggeroepen en vernietigd.

    Ook in de supermarkt wordt veel weggegooid. Wat vaak gebeurt is dat producten te lang blijven liggen en tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Supermarkten maken dan een rekensommetje en gooien artikelen die bijna over datum zijn weg en geven ze niet gratis mee aan klanten. Er zijn zwervers die elke dag riant eten uit de vuilnisbakken achter de supermarkten.

    Ook in de horeca wordt veel weggegooid, omdat de keuzes van klanten vaak lastig te voorspellen zijn. Ik sprak gisteren een eigenaar van een restaurant die groot had ingekocht en veel personeel had staan om de drukte met het mooie weer op te vangen. Toen betrok het weer onverwacht rond 17 uur en het terras liep binnen een kwartier leeg. Daardoor zat hij met overbodig personeel en gigantische hoeveelheden voedsel waar hij geen kant mee op kon.

    Een probleem van voedselverspilling is, dat we daardoor ook veel water en olie verspillen. Eigenlijk is er voldoende voedsel op aarde, het is alleen oneerlijk verdeeld. Dit zien we ook terug bij het financiële systeem, waarbij 64 van de rijkste mensen ter wereld ongeveer 50% van al het geld bezitten. Er is dus genoeg voor iedereen, het is alleen oneerlijk verdeeld.

    We hebben helaas niet alle factoren in de hand, maar er is veel wat we zelf kunnen doen om de voedselverspilling tegen te gaan:

    Producten met een THT, tenminste houdbaar tot, zijn vaak nog lange tijd na het overschrijden van de datum prima te gebruiken. Vooral houdbare voedingsmiddelen, zoals rijst, lenen zich hier goed voor. Verwar de THT- niet met de TGT-datum. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en die staat op kort houdbare artikelen.
    Gooi restjes niet weg, maar eet ze de volgende dag op. Invriezen kan ook, om vervolgens op zaterdag alle restjes als een soort van tapas te eten. Vroeger hadden we woensdag gehaktdag en nu zaterdag kliekjesdag?
    Als je een onregelmatig leven hebt, kun je ook vaker kiezen voor diepvriesvoeding. Deze kun je benutten wanneer nodig, maar ook nog laten liggen wanneer het allemaal anders loopt dan gepland. Diepvries bevat naar verhouding vrij veel vitaminen en mineralen. Omdat verse voeding vaak al dagen oud is heeft het veel verloren aan voedingswaarde.
    Gebruik een maatbeker die aangeeft hoeveel je per persoon nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel klaarmaakt.
    Durf in een restaurant om een ‘doggy bag’ te vragen wanneer je voedsel over hebt. Deze gewoonte is overgewaaid uit Amerika en in ons land inmiddels helemaal ingeburgerd.
    Plan de maaltijden enkele dagen vooruit. Doe vervolgens boodschappen met een lijstje, zodat je het aantal impulsaankopen vermindert. Met een volle maag boodschappen doen helpt ook. Probeer aanbiedingen zoals ‘3 halen 2 betalen’ op producten met een korte houdbaarheidsdatum te weerstaan.
    Kijk voor het boodschappen doen even in de kasten wat je allemaal nog in huis hebt, zodat je weet wat je nog kunt benutten. Zo koop je niets dubbel.
    Koop voedingsmiddelen met een korte houdbaarheidsdatum als je weet dat je iets dezelfde dag op gaat maken.
    Verdiep je in hoe je voeding het beste kunt bewaren. Brood wordt in de koelkast heel snel oud door uitdroging, maar blijft heerlijk vers in de diepvries. De meeste groente en fruit blijft juist weer langer goed in de groentela van de koelkast.
    Durf ook minder mooie groente en fruit in je mandje te leggen. Als niemand ze koopt, worden ze uiteindelijk weggegooid. Qua voedingswaarde zijn ze net zo gezond.
    Zet je koelkast ietsje kouder en controleer de temperatuur. Tussen de 4 – 6 graden is ideaal om het meeste voedsel langer goed te kunnen houden.
    Als je toch te veel van iets hebt, kun je het meestal verwerken in een gerecht dat je kunt invriezen. Als je veel rijpe bananen hebt, kun je bijvoorbeeld bananenbrood bakken en dat in plakjes invriezen voor de lunch.
    Bekijk wat er het langste in de koelkast ligt en verwerk dat in het avondmaal. Dat is het principe van first in, first out.
    Gebruik je zintuigen. Als je twijfelt of iets goed is, bekijk het dan goed en ruik eraan. De reuk vertelt meestal veel over de staat van de voedingsmiddelen.

    Een bekende van mij vertelde dat hij enkele jaren geleden met zichzelf had afgesproken om een maand lang geen voedsel weg te gooien. Dat is gelukt en nog altijd gooit hij niets, maar dan ook niets weg. Door er slim mee om te gaan hoeft hij niets meer weg te gooien. Het kan dus wel, het is een kwestie van bewustzijn. Hopelijk heb ik je door deze nieuwsbrief wat bewuster gemaakt en wordt er straks minder eten in het huishouden weggegooid. In ieder geval heb ik mezelf weer wat bewuster gemaakt, want ook bij ons kan het beter…

    Een gezonde week,
    Juglen Zwaan
    aHealthylife.nl

  • marit
    Bijdrager

    Goed artikel, gelukkig leef ik ook zo, ik gooi nooit eten weg heb ik vanuit mijn opvoeding meegekregen. Mijn vader had de hongerwinter meegemaakt.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Marit wij proberen ook zo te leven maar er zijn er zat die anders zijn als wij groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Wij hadden vrijdag een feestje en dacht gisteren, mooi zo dan zijn er vandaag vast wel nog enkele lekkere restjes. Nee dus, de restanten waren meegenomen door het bezoek. De spareribs door mijn zoon die tegenwoordig verkering heeft met een vegetarisch meisje. Moest ik wel om lachen.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Morgen Ruud is dat de geen die een Chinees meisje Hebt maar geen nood de winkels zijn open ik ben ook vanochtend vroeg naar Kaufland gegaan voor vers brood het was nog warm lekker bruinbrood met Hollandse oude nagel kaas het smaakte als een koekje met een glas maslanka een soort karnemelk met aardbeien smaakt en als toetje heerlijke Poolse aardbeien die zijn heerlijk van smaakt ik vind ze lekkerder als de Nederlandse groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Nee Bert, degene met het Chinese meisje eet zo goed als alleen maar buiten de deur of laat bezorgen. Reist ontzettend veel voor zijn werk en is dus vaak niet thuis. Die Poolse aardbeien zullen wel wat “natuurlijker” gekweekt zijn denk ik.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Dat klop Ruud ik betaalde voor een kilo 6 zloty of te wel 1.35 euro en kersen iets meer per kilo en alle twee zijn ze super gezond groet Bert

    http://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-kersen/

  • Elly
    Bijdrager

    Ik kook vrij precies dus gooi niet weg. Van de groente die over is kook ik 1x per week ‘left over’ soep.
    Marit, ik ben ook zuinig opgevoed. Eten gooide je nooit weg.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    elly wij zijn denkt ik de laatste der Nederlanders die zo zijn opgevoed groet Bert

  • Elly
    Bijdrager

    Bert, ik ken er een aantal die zelfs niet zo zijn opgevoed, en ook zuinig met voedsel omgaan. Of zelf een moestuin hebben.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    elly als ik zie wat er hier word weg gegooid in Almere eens in de twee weken ieder gezin heeft twee containers een voor rest vuil en een voor eten resten maar de meeste zitten vol want er was al een actie groep die wou dat de eten ,s ook elke week zou worden opgehaald bij ons in het centrum hebben het O T S systeem dat betekend dat het vuil word afgezogen wij hebben vier gaten een voor rest vuil en voor eten, s resten en een voor plastic en een voor papier en ik gooi elke dag het vuil weg gescheiden groet Bert Hier in Polen let men er ook erg op ….

  • Elly
    Bijdrager

    Langs de dijk hier gaat alles in aparte vuilcontainers. Wij hebben er 5 staan. Op zich niet erg, maar het moet wel allemaal de dijk op gesleept worden. Alleen glas moeten we zelf naar het dorp brengen.
    Is er in Almere geen ondergrondse afval ‘bak’ die met een pasje (op naam) open moet?? Dan betaal je per zak. Dus veel afval is veel betalen. En ook eerst scheiden.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    elly dat is in Almere niet zo alleen wil D 66 zo systeem in voeren je mag nu nog net zoveel weg gooien als je wilt maar wel gescheiden en dat doen wij ik hebt ons dak terras een tas staan voor papier en daar komt iemand voor 1 x per maand voor de voetbal club en een bak voor plastic en in de keuken voor de aardappel schillen resten van fruit bananen schillen en heel beperkt eten, s resten en blik en potten die gooi ik apart weg en Iwona doet ook vaak jam maken en zoetzuur maken en speciaal zoet zuur wat smaakt naar zout en ook bakharing makken wij en zetten dit op zuur gebakken groet Bert waar wij glas potten voor gebruiken .

  • marit
    Bijdrager

    Wij hebben drie containers. Rest afval, groen en papier. Plastic en flessen moeten we wegbrengen. Daar waar er ven containers gebruik gemaakt wordt zijn de meeste gewoon open en een paar hebben de bewoners een sleuteltje.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    marit wij hebben een kaart die werkt op alle openingen groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Afval scheiden in natuurlijk prima. Maar ik heb ondertussen een batterij grote afvalcontainers in mijn tuin staan waar ik niet blij mee ben. En dan nog zakken waar ik glas op kleur, plastic en weet ik wat in moet gooien. Die laatsten staan allemaal in huis. Ik ben wel blij met het afvalscheidings station. Meer dan twintig verschillende containers staan er. Was in het begin wel even wennen, maar ik weet ze nu allemaal te staan. Al moet ik tegenwoordig altijd wel hulp inschakelen om ze te bereiken.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud je hebt hier speciaal voor de horeca zuilen waar zei hun glas werk in kunnen doen wit en gekleurd glas ik gooi het daar ook in wat ik te veel hebt maar Iwona gebruik veel potten om voor onze dochters en hun gezinnen te wekken ook champignons en Jams en ook zure augurken dat is een specialiteit uit Polen en ook zelf tomatenpuree maken groet Bert

  • Ruud
    Bijdrager

    Bert bij ons scheidingsstation staan de volgende 27 (!!!) containers. Je zoekt je rot als je er voor de eerste keer komt. Een oerwoud aan afvalbakken.

    Asbesthoudend materiaal
    (Auto)banden (zonder velg
    Aarde en zand
    Elektrische en elektronische apparaten (alles met een snoer of batterijen)
    Gasflessen (geen bedrijfsgasflessen)
    Gipsproducten en gasbeton
    Glas (flessen en potjes) wit
    Glas (flessen en potjes) groen
    Glas (flessen en potjes) bruin
    Grof huishoudelijk afval
    Grof tuinafval
    Hard plastic (bijvoorbeeld tuinstoelen)
    Hout
    Hout geverfd
    Tuinbielzen
    Klein Chemisch Afval (zoals batterijen, medicijnen, verf)
    Kringloopgoederen
    Kunststof verpakkingsafval
    Metalen
    Matrassen
    (Oud) papier en karton
    Plantaardige oliën en vetten
    Puin
    Spaarlampen en tl-buizen
    Textiel
    Vlakglas (zoals spiegels en ruiten)
    Vloerbedekking

  • marit
    Bijdrager

    En moetje alles er zelf heen brengen of komen ze de containers thuis legen? Het zou mij te ver gaan.

  • bertvaneck
    Bijdrager

    Ruud zo een punt hebben wij ook drie of vier maar daar kom ik nooit ik hebt goed contact met de gemeente als ik maandags belt dan kan ik het dinsdag bij ons complexs zetten en word weg gehaald oor de gemeenten O.A een was machine bankstel laminaat alles nemen ze mee ik regel het voor de andere bewoners groet Bert

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.