Forums / Behandelaren / Libre en Huidirritatie, Oplossing ?

Ben42
Bijdrager

Libre en Huidirritatie, Oplossing ?

Hallo allemaal,
Al gedurende enige tijd gebruik ik de Freestyle Libre Sensor. Na een aantal maanden begon ik last te krijgen van huidirritatie. En ben toen op zoek gegaan naar oplossingen daarvoor. Ondertussen maak ik al weer meer dan een jaar gebruik van de onderstaande methode. Deze bevalt mij redelijk goed. Mijn huid komt er nog steeds niet helemaal onbeschadigd vanaf, maar het is een aanzienlijke verbetering.

Hierbij mijn methode.
Foto 1

1. Tegaderm pleister
2. Sjabloon (met een 3D printer gemaakt).
3. Viltstiften.
4. Schaartje.
Dit geeft als eindresultaat een Tegaderm pleister met een gaatje en een duidelijke markering waar de sensor met het inschietapparaat moet worden geplaatst.

Foto 2

In volgorde worden op de huid aangebracht :
1. Pre-injection swab schoonmaakdoekje.
2. Skin Tac Wipe. Dit is een soort lijm, zodat de pleister beter blijft zitten.
3. De Tegaderm pleister met markeringen.
4. Nog een keer met hetzelfde Skin Tac Wipe doekje alleen het midden van de pleister insmeren, zodat de sensor beter blijft zitten.
5. Uiteindelijk de sensor met het inschietapparaat plaatsen.

Foto 3

Het inschietapparaat precies binnen de cirkels plaatsen. De binnencirkel is dan net zichtbaar, de buitencirkel dient als ondersteuning voor het gemakkelijker plaatsen.

Foto 4

Zo ziet de sensor eruit na het plaatsen. Deze blijft bij mij nu 14 dagen goed zitten.

Foto 5

Als laatste stap met de reader de sensor starten.

Dit plaats ik hier omdat het mij meer dan een half jaar heeft gekost en een aantal experimenten om een werkend systeem te krijgen.
Omdat ik ook een aantal methoden heb geprobeerd die geen resultaat opleverden heeft mij dit tijd en geld gekost.
Het zou jammer zijn als anderen dit op dezelfde moeizame manier zouden moeten herhalen.

Wat ging er zoal mis :
1. Cavilon spray hielp niet om mijn huid tegen de pleister te beschermen.
2. Cavilon spray was er de oorzaak van dat de sensor sneller losliet.
3. Extra tegaderm pleisters voor het vastzetten van de sensor werkte vaak maar matig.
4. De naald gaat niet (goed) door de Tegadermpleister heen. (Hiervoor dient het gaatje).

Van Abbott, kreeg ik wel begripvolle mensen aan de telefoon, maar met oplossingen kwamen ze niet. Pas als ik een bepaalde methode aandroeg wilden ze dat bevestigen.
De suggestie van Tegaderm werd ondersteund nadat ik deze had voorgesteld en toen werd zelfs gezegd dat meerdere mensen dit deden. Pas toen ik later meedeelde dat de naald er niet doorheen ging wilden ze dit schoorvoetend wel bevestigen dat ze dit meer hadden gehoord. Met andere woorden alle fouten moest ik eerst zelf maken.

Daarom ook dit verhaal, graag hoor ik aanvullingen van mensen die andere ervaringen hebben. Bijvoorbeeld met andere merken pleisters etc. of met andere methoden.

Dit zodat we als ‘community’ kennis kunnen verspreiden zodat anderen niet nog een keer dezelfde fouten hoeven te maken.

Opgepast, ik ben geen medicus, ook heb ik lang niet alles uitgeprobeerd wat er uit te proberen valt. Zo weet ik niet wat het effect op de metingen is met deze methode. Heeft b.v. de lijm invloed op de meting. Of valt mijn arm eraf als ik deze methode nog jaren lang vol ga houden. Kan dit ook op andere delen van het lichaam? Werkt deze pleister b.v. ook voor de infuusset als je daar problemen mee hebt.

Graag jullie reacties.

Met vriendelijke groet,
Ben

 • Wat een creatieve oplossing, Ben42! Heb je zelf de beschikking over een 3D-printer, of is dit bij een gespecialiseerde copyshop te laten uitvoeren? Als dat zo is, dan zouden we misschien een link op onze site kunnen opnemen met een download van je ontwerp, zodat andere geïnteresseerden hem ook kunnen laten printen in 3D?

  Groetjes Moderator

 • Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Dat sjabloontje is wel heel erg handig! Ik kan me voorstellen dat je daar veel plezier van hebt.
  @DVN: Een downloadlink zou inderdaad mooi zijn! :)

  Ik heb een soortgelijke oplossing geprobeerd, maar helaas werkte het voor mij niet. Ik kreeg toch een heftige reactie.
  Ik heb toen mbv. een filmpje op youtube de originele pleister vervangen door dubbelzijdige plakband. Daaronder deed ik een dubbele laag Tegaderm; inderdaad ook met een gaatje in het midden. Dat werkte wel. Het is wel een beetje knutselen, en goed oppassen dat de sensor goed terug in het apparaatje gestopt wordt, zodat het deel met het draadje erin gedrukt kan worden. Maar het is me toch telkens gelukt. :)

  Ik heb zelf een sjabloon van de pleister zitten knutselen, met de uitsparing voor het deel met het draadje. Het ding is van doorzichtig plastic (een overschotje van een lege verpakking), maar dat is lang niet zo stevig als de jouwe. Toch werkt het wel behoorlijk goed. Ik heb er al een aantal sensors mee kunnen “verbouwen”.

  FSL knutselwerkje

  Momenteel heb ik een sensor met daaronder een Hansaplast blarenpleister (medium), dat schijnt ook voor veel mensen te helpen. Dat is een stuk minder geknutsel, dus ik hoop dat dit werkt. Voor de zekerheid teken ik de omtrek van het inschietapparaatje op de pleister af en knip ik met een gaatjestang een gaatje in het midden. Ik heb hem er pas sinds gisteren op, dus het is nog even afwachten, maar ik voel nog niks geks…

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Monique72,

  Een interresante methode, maar daar heb ik nog wel wat detail vragen. Zowel vragen over de onderdelen, met name de lijm en gebruikte pleister om een en ander voor elkaar te krijgen. En verder over hoe je dit in elkaar zet. Jouw methode heeft als voordeel dat het gebruikte oppervlakte van de arm duidelijk kleiner is. Dat verminderd waarschijnlijk ook de huidbeschadigingen.

  Hallo,
  Wat betreft het sjabloon, ik zal proberen het ontwerp hiervoor on line te krijgen. Er zijn wat 3D printer diensten die deze sjablonen dan zouden kunnen maken.

  Mijn sjabloon is gemaakt door een collega van mij. Het sjabloon is precies gemaakt voor deze maat tegaderm pleister. De ruitjes moeten precies op de rand vallen van de ‘pleister’dan zit het patroon het best in het midden van de pleister.

  Ik zal deze week kijken wat ik kan doen. Misschien wil mijn collega er nog wel een paar maken.

  Met vriendelijke groet,
  Ben

  • twuif
   Bijdrager

   Hallo Ben,
   Ik ben erg geïnteresseerd in jouw 3D print, heb direct bij het gebruik van de sensor huidirritaties gekregen met behoorlijke littekens maar ik kan de link niet openen. Is het ook mogelijk om het bij jouw te kopen?
   groetjes
   Miranda

   • Ben42
    Bijdrager

    Hallo Miranda,

    Zelf heb ik niet de mogelijkheid de template te maken. Destijds ontworpen door mij en gemaakt door een collega. Wat verder in de draad staat een link naar de site waar de template staat. En zojuist geprobeerd de link werkt nog steeds.

    Het was mogelijk om vanaf deze site de template ook ergens te bestellen en te laten bezorgen. De kosten waren wat euro’s. Dit heb ik zelf nooit gedaan, maar ik dacht dat enkele mensen op het forum deze template ergens hadden besteld op die manier.

    Hou ons op de hoogte of het nu wel lukt,
    Vriendelijke groet,
    Ben

   • Jasper
    Bijdrager

    Ik heb recent iets laten 3d printen bij 3dhubs.com niet het sjabloon maar dat doet er verder niet toe.
    Ik vond dat goed werken, je krijgt chat contact met iemand in de buurt die 3dprint en binnen een redelijke termijn tijd heeft. Via de chat kon ik goed overleggen wat voor soort materiaal het best was voor de toepassing.

 • Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Ter vervanging van de pleister gebruik ik een stukje dubbelzijdig plakband, volgens mij dunne montagetape. Geen idee waar ik dat ooit gekocht heb, volgens mij bij de hema ofzo…
  Om makkelijker te kunnen werken heb ik het op een leeg etikettenvel geplakt, zodat ik er een stukje kan afknippen wat niet te pas en te onpas ovrral aan plakt.
  Met een oude sensor als sjabloon heb ik voor mezelf een nieuw sjabloon geknutseld.
  Later heb ik mijn plastic malletje gemaakt met dank aan een leeg doosje van een chocoladeletter.
  Met de mal teken ik de nieuwe “pleister” af op de plakband en dan knip/snij uit wat ik niet nodig heb.

  De sensor haal ik uit het inschietapparaat, dan vervang ik de pleister en stop de sensor terug in het apparaat. Dat is wel een precisiewerk, want het onderdeel met het draadje moet er dan nog in. Maar het is me nog telkens gelukt. :-)

  Omdat die plakband natuurlijk niet gemaakt is om op je huid te plakken, doe ik eerst een dubbele laag Tegaderm. Eventueel gaat er over de sensor ook nog een laagje Tegaderm om de boel extra goed vast te plakken. Wel met een gaatje erin, anders schijnt dat de functie van de sensor te hinderen.

  Ik heb op deze manier al 3 sensors gedragen, en dat ging prima. :-)

 • Ben42
  Bijdrager

  Dank je wel Monique,

  De door jouw beschreven methode zal ik ook eens bestuderen. Misschien ooit wat voor Abbot om sensoren zonder pleister te leveren met een assortiment aan verschillende pleisters, zodat je wat eigen pleistermateriaal kunt kiezen. (Zal voorlopig wel niet gebeuren).

  Eventueel gaat er over de sensor ook nog een laagje Tegaderm om de boel extra goed vast te plakken. Wel met een gaatje erin, anders schijnt dat de functie van de sensor te hinderen.

  Dat gaatje in de sensor, dat is in ieder geval nodig om de naald door heen te steken. Deze blijft daarna in het inschiet apparaat achter. Zelf heb ik als de sensor dreigde los te raken een aantal keer tegaderm pleisters over de sensor geplakt zonder daar eerst een gaatje in te maken. Dat was dan vaak na een week of meer. Dat het gaatje open moet blijven, daar zou ik geen reden voor weten. De sensor zelf (het stukje in de arm) is chemisch en daar zou lucht of zuurstof nog een rol kunnen spelen, maar dat zit in je arm, en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat hier nog uitwisseling is die verband houd met de lucht. Waarom het deel van de sensor dat niet in de arm zit open moet blijven naar de lucht daar kan ik geen reden voor bedenken. (Anders dan luchtdrukverschillen, maar dit is met een tegaderm pleister geen probleem).

  Heb je informatie waarom dat gaatje open zou moeten blijven ?
  (Op het internet wordt dit inderdaad wel vaker genoemd, maar de betrouwbaarheid daarvan (of de bron) is niet zo heel groot).

  Dank je wel voor je beschrijving,
  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Ben42
  Bijdrager

  Voor mensen die dit topic met belangstelling volgen heb ik even een paar ‘oude’ plaatjes opgedoken.
  Aan de hand van deze plaatjes zal ik proberen te beschrijven wat Monique volgens mij doet.

  Als de sensor nog niet in elkaar is gezet komen er uit de doos de volgende onderdelen te voorschijn:
  De onderdelen
  Te zien is dat de sensor plek nog leeg is.
  Volgens mij haalt Monique de electronica van de sensor uit het blauwe inschiet apparaat.
  Verwijderd volgens mij de stikker van de electronica.
  Brengt een eigen stikker aan. (Gemaakt met het sjabloontje).
  (Of zelfs stikker lagen).
  Plaatst de electronica weer terug in het blauwe inschiet apparaat.

  Vervolgens wordt de electronica met de sensor samengesteld.
  Inschietapparaat met sensorelectronica en sensor samengesteld.
  In het geval van Monique is de stikker dan vervangen door haar eigen stikker.
  Hier is de metalen naald goed te zien. In de holle metalen naald zit het deel dat werkelijk de huid in gaat. (Dit is de ‘eigenlijke’ sensor).

  Een foto van de oude sensor.
  Een oude sensor.
  Bij een oude sensor is duidelijk te zien dat dit duidelijk ‘dunner’ is dan de metalen naald uit de tweede foto.

  Het vervangen van de stikker is duidelijk een precisie werkje. Het verwijderen van de electronica en het weer terugplaatsen hiervan uit en in het inschiet apparaat is volgens mij een secure werkje. Een en ander plakt ook nog dus dat maakt het lastig.
  Een knap stukje werk van Monique.
  (Ik weet niet of ik een en ander correct heb weergegeven, maar ik hoop dat de foto’s het voor de lezers een beetje duidelijker maakt).
  (Twijfel, lijkt wel of de plaatjes nu niet werken, ik weet niet waarom.).

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Monique72
  Bijdrager

  Ben42, jouw beschrijving klopt bijna helemaal. Alleen laat ik aan een kant van de nieuwe “pleister” het papiertje er nog op zitten totdat de sensor netjes in het apparaat terug zit. Dat is makkelijker om de sensor beter in positie te zetten. Dan pas pulk ik het papiertje eraf en gaat het deel met het draadje erin.

  Ik heb dit youtube filmpje als basis gebruikt: Freestyle Libre Pflaster ersetzen
  https://youtu.be/QEpa3xTL-MA

 • Ben42
  Bijdrager

  De Sticker Template staat on line.
  Hij is hier te vinden.Sticker Template

  De binnenmarkeringen zijn voor het aanbreng apparaat van de Libre Sensor.
  De ruitjes in de template zijn voor de randen van een Tegaderm pleister.

  Ben

 • Frankvo
  Bijdrager

  Ben Bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Helemaal geweldig, dankjewe! :)

 • Lisette@
  Bijdrager

  Hoi Ben,

  Hartelijk dank voor je informatie – super!! Ik heb mijn broer gevraagd een sjabloon voor me te printen met hun 3 d printer op het werk. Ik hoop zo dat het lukt!!! Ik werd zo ontzettend gelukkig van de sensor tot na ca. 3 maanden ik een ronde blaar (net zo groot als de sensor) van ca 3 mm dik op mijn arm had staan. Ik ben blijkbaar allergisch voor deze pleister (maar verder heeeelemaal nergens voor dus ik vraag me af wat voor spul er in zit dat ik er op reageer). Het voorstel om Abbott te vragen andere pleisters mee te leveren is een goede maar ik verwacht er weinig van. Sowieso gaven ze steeds aan dat ik een uniek geval ben en dat er eigenlijk geen problemen werden gemeld – is ook bijzonder want op deze site las ik toen al meerdere problemen. Maar goed – binnenkort krijg ik het sjabloon en kan ik weer los. Ik hoop van harte dat het helpt!

  groet,

  Lisette

 • Ben42
  Bijdrager

  Het voorstel om Abbott te vragen andere pleisters mee te leveren is een goede maar ik verwacht er weinig van. Sowieso gaven ze steeds aan dat ik een uniek geval ben en dat er eigenlijk geen problemen werden gemeld – is ook bijzonder want op deze site las ik toen al meerdere problemen.

  Tja, Abbot, groot bedrijf, probeerd zichzelf te beschermen. Ze zullen dus niet zoveel zeggen over andere patienten, geen medische adviezen geven en problemen over het algemeen ‘afzwakken’. Ze vragen wel aan de klanten wat hun mening is en of er problemen zijn, maar daar doen ze dan gemiddeld weinig mee is mijn indruk en delen met andere patienten is dan ook uit den boze.

  Maar wat opvallend was; deze draad wordt door een aantal mensen bekeken. De foto’s zijn een paar honderd keer bekeken. Een paar keer niet vanuit Nederland, maar vanuit het buitenland, maar dat is ‘gebruikelijk’. Wat opvallend was dat de draad (of de foto’s) vanuit Great Britain wat vaker zijn bekeken dan je ‘statistisch’ zou verwachten. Het zou kunnen dat daar b.v. vanuit Abbot de foto’s een aantal keer zijn bekeken.

  De grote bedrijven komen gelukkig wel vaak met de verbeterde producten, waar bij dan blij mee kunnen zijn. Voor de informatie is een site als deze vaak geschikter.

  Hou ons op de hoogte hoe het gaat. Ik hoop dat het met het met het sjabloon goed gaat en dat je dan de sensor weer goed kunt dragen.

  Vr.Gr.
  Ben

 • Lisette@
  Bijdrager

  Hoi Ben,

  Inmiddels heb ik de sensor er twee dagen op via jouw methode met sjabloon en tegadermpleister – een andere vorm, maar dat werkt ook. Het sjabloon werkte dus prima. Hartelijk dank daarvoor! Ik heb met een gaatjes tang (voor leer) een middelgroot gat gemaakt (met een schaar is het best lastig met dat dunne spul). Nu maar hopen dat het gat niet te groot is en er alsnog lijmmolekulen (;-)) mijn huid bederven. Maar … so far so good. Nogmaals hartelijk dank!
  En als het niet lukt, ga ik de methode uit de link van Monique72 gebruiken. Is wel wat meer gedoe, maar is ook een mogelijkheid. Ik word nu al weer heel blij van alle extra informatie die de FLS geeft.

  groet,

  Lisette

 • dufour
  Bijdrager

  Beste Ben42, hoe kan ik de sticker template (bestand) openen en afprinten aub ? krijg melding dat er een probleem is met het vertrouwenscertificaat… mvg, Ineke

 • MoniqueLageweg
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Bedankt Ben voor het ontwerp van het sjabloon. Ik heb het inmiddels bij het kennislab van onze plaatselijke bibliotheek laten printen, kosten 2 euro.

  Ik hoop dat de tegaderm voldoende werkt. Heb ook nog de info over de mepitel one gevonden en wil kijken of ik voor vergoeding in aanmerking kan komen, gezien de megaprijs (8x10cm is ongeveer 10 euro per stuk). Dit zou het bedrag voor het gebruik van van de sensor weer verder verhogen met zo’n 20%. Mijn huid komt heel onrustig (korstjes) uit de ‘strijd’ en blijft dat minimaal gedurende 1 tot 2 weken.

 • hendriksmja
  Bijdrager

  Even een update: vandaag wordt het sjabloon geprint! SPANNEND!
  Ik houd jullie op de hoogte.

 • hendriksmja
  Bijdrager

  Het sjabloon is geprint! Via MediqDirect krijg ik een aantal proefverpakkingen van de Tegaderm en Skin Tac opgestuurd.

  Waar ik tot nu toe vragen over heb/tegenaan loop:

  De Tegaderm pleister zijn ongelofelijk duur bij MediqDirect!
  100 pleisters van 6x7cm kosten 104,- euro!
  50 pleisters van 10×12 kosten 182,- euro!
  Bij Merkala, een website, zijn de kosten lager. MediqDirect gaat uitzoeken waar dit verschil door komt…
  Heeft iemand van jullie hier ervaringen mee?

  Volgende vraag is: welke Tegaderm afmeting gebruiken jullie?

  En: blijft de pleister lang genoeg zitten (2 weken)?

  Ben benieuwd!

 • Ben42
  Bijdrager

  Zelf gebruik ik de 6x7cm tegaderm.
  Bij de apotheek 16 Euro per 10.
  Tot op heden niet gelukt ze vergoed te krijgen.

  Meestal blijft de pleister met de skintac wel 14 dagen zitten.
  Soms beginnen de randjes iets los te laten (zelden); Dan gebruik ik een extra tegaderm pleister of soms 2 om de randjes weer vast te plakken. Met sporten zorg ik dat ik wat reserve tegaderm bij me heb.
  Beter een of twee tegaderm pleisters te gebruiken dan de sensor te verliezen.
  Tussen mijn arm en de tegaderm zit skintac.
  Tussen de tegaderm en de sensor zit ook skintac.

  Over het algemeen zit de tegaderm pleister na 2 weken nog stevig op mijn arm, maar is gemakkelijk te verwijderen. De sensor zit altijd goed op de tegaderm, daar heb ik nog nooit wat gemerkt van loslaten.

  Ben

  • hendriksmja
   Bijdrager

   Dank voor je heldere reactie wederom, Ben. Mag ik vragen welke apotheek jij bezoekt? Misschien is het een keten waar ik in Utrecht ook terecht kan.

 • Ben42
  Bijdrager

  De Apotheek waar ik gebruik van maak.
  De Skintac heb ik online besteld. (50 stuks ongeveer 20 euro).
  Ben

 • hendriksmja
  Bijdrager

  Nieuwe ervaring… Ik heb het sjabloon gebruikt. Maar.. helaas leek het afmeting (ronding) te groot, waardoor ik de sensor door de pleister (en dus naast het gaatje) heb geprikt. Zonde! Want het naald is krom geschoten en ik moest de sensor verwijderen.
  Gelukkig heb ik deze vergoed gekregen door Abbott.

  Ik heb het tot op heden niet opnieuw aangedurfd de pleister en het sjabloon te gebruiken. Gister heb ik de sensor opnieuw aangebracht, nu aan m’n andere arm, maar helaas: na een dag word ik al weer gek van de jeuk.

  Klopt het dat de afmeting van de rondjes op het sjabloon niet precies aansluiten op het ‘schietapparataat’ van de sensor?

 • Ben42
  Bijdrager

  Kijk ter controle even naar de plaatjes aan het begin van deze draad.

  Het Sjabloon is zo ontworpen dat het gaatje in het midden niet al te groot wordt, anders zou het niet meer effectief zijn. En de plaatsing van het apparaat moet volledig binnen de binnenste cirkel vallen. Het apparaat moet dan zo goed mogelijk in het midden geplaatst worden. De kleinste cirkel in het sjabloon is ongeveer de maat van het aanbreng apparaat.

  Teken je twee cirkels met het sjabloon (Kijk naar de derde foto), dan past het aanbreng apparaat daar ongeveer tussen en is de volledige binnenste cirkel zichtbaar. De buitenste cirkel is om het plaatsen nauwkeuriger te maken.

  Ik knip altijd ongeveer een gaatje met een doorsnede van 5 mm. Dat betekend dat je naar alle kanten een speling hebt van 2.5 mm. Dat is meer dan de ruimte die er tussen de binnenste ring en het aanbreng apparaat is.

  Het lukt mij ook niet altijd om de sensor exact in het midden te plaatsen, maar met de speling die er door het gaatje ontstaat is het bij mij tot op heden altijd goed gegaan.

  Je kunt zelf controleren of het aanbreng apparaat ongeveer in de kleinste cirkel past, hou het erboven of meet het na.

  Wat mogelijk is, is dat je sjabloon niet op de juiste maat is afgedrukt. Wat ook mogelijk is dat doordat je je arm verdraaid/verbuigt/verplaatst dat de pleister meerekt en dat daardoor de cirkel niet meer rond is maar een ovaal wordt. Maar over het algemeen blijft het gaatje wel in het midden zitten. Bij het plaatsen moet dus wel goed worden opgelet of een en ander goed gecentreerd is.

  Doordat het gaatje 5 mm is, is een foutje van 2 mm nog wel acceptabel, bij 3 mm begint het kritisch te worden. Een groter gat kan natuurlijk wel in de pleister, maar dan is de pleister misschien weer minder effectief.

  Controleer je sjabloon samen met het aanbreng apparaat.

  Vriendelijke groet,
  Ben.

 • hendriksmja
  Bijdrager

  Beste Ben en anderen,

  Hierbij wil ik jullie graag een terugkoppeling geven over het gebruik van de pleister en het sjabloon icm de sensor. Vorige week heb ik de sensor met succes op de in dit topic omgeschreven manier aangebracht. De pleister hechtte goed, het naaldje ging door het midden. Helemaal perfect. Maar helaas: na 2 dagen kreeg ik opnieuw jeuk. In de hoop dat dit tijdelijk was heb ik hem laten zitten, totdat ik na 5 dagen ’s nachts wakker werd en de pleister voor een deel had los gelaten. De sensor was dusdanig gaan irriteren op mijn huid dat er wondvocht langs de pleister naar buiten sijpelde. Opnieuw heb ik de sensor moeten verwijderen en blijft er een soort brandplek over. Helaas is de tussenlaag van de tegaderm dus niet voldoende om de irritatie tegen te gaan.
  Ik ben dus weer terug bij prehistorisch bloedprikken.

  Het enige wat ik nu nog probeer uit te vinden is of andere sensoren misschien een optie zijn. Iemand daar ervaring mee?

  Ben, jou wil ik persoonlijk bedanken voor je uitgebreide toelichting. Helaas is het voor mij geen oplossing gebleken, maar het was het zeer de moeite waard om uit te proberen.

  groeten,
  Marloes

 • jacq
  Bijdrager

  Ik heb veel geprobeerd…. maar met jouw verhaal kan ik wel wat denk ik. Deze combinatie heb ik nog niet geprobeerd. Dank je wel!!

  • Ben42
   Bijdrager

   Hallo Jacq,
   Ondertussen hebben een aantal mensen deze methode (en allerlei andere methodes) geprobeerd, soms succesvol soms ook niet. Hierdoor is het lastig in te schatten wat nu de beste volgorde is om de methodes te proberen.

   Zou je ons op de hoogte kunnen brengen welke methodes je al hebt geprobeerd en ons op de hoogte kunnen houden.

   Misschien dat voor anderen hier wat uit te leren valt.
   Vriendelijke groet,
   Ben

 • FSLirritaties
  Bijdrager

  Ook hier ernstige klachten na poosje probleemloos FSL gebruiken. Deze berichten geven weer hoop! Mocht er iemand zijn die sjabloon heeft gemaakt, maar toch klachten houdt en nu van het sjabloon af wil, dan hoor ik dit graag. Zou dit heel graag willen uitproberen.
  Arno

 • hvdz
  Bijdrager

  Omdat ik gevoelig ben voor witte pleister heb ik vanaf de eerste sensor (begin dit jaar) er tegaderm onder gedaan, zoals beschreven door Ben. Dit ging goed, tot dat ik een bloedvaatje aanprikte. Het bloed uit het gaatje heb ik gelijk weggeveegd, dit kwam dus niet op het tegaderm of daar buiten. De sensor deed het wel. Echter kreeg ik wel een rode kring rondom het tegaderm, leek veel op een brandwond met een blaar. Na 4 dagen deed het nog behoorlijk pijn, en heb daarom de sensor verwijderd. De volgende geplaatst, ging gewoon weer goed. Toch maar Abbott gebeld. Ik had het tegaderm er niet onder mogen doen, dan had ik vast geen huidirritatie gehad. Omdat ik dit had aangebracht kreeg ik ook geen vervangende sensor.
  Mijn visie is dat het tegaderm mij juist beschermd heeft voor een veel grotere verwonding. Ook denk ik dat het niet de lijm onder de sensor geweest kan zijn, maar een gas wat met het bloed mee naar buiten gekomen is. Antwoord van Abbott was dat er geen gas in zit.
  Het door mij gebruikte goed werkende sjabloon is gemaakt door Evenredig uit Dokkum. Daar kan het besteld worden.

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo HvdZ
  Ik had het tegaderm er niet onder mogen doen, dan had ik vast geen huidirritatie gehad.

  Zie :
  Huidirritatie etc…..
  Daar staat (van een Moderator):
  Er zijn nog geen officiële oplossingen. Abbott geeft alleen aan dat Tegaderm, Cavilon of een andere tussenlaag kunnen helpen.

  En volgens mij staat het ook in een pdf document van Abbott. Dit weet ik niet zeker, omdat ik het document momenteel niet kan terugvinden. Iemand had in de bovenstaande draad een link geplaatst:
  Zeker Ben, ik heb een PDF bestand ontvangen. Ik kan hier geen bijlagen plaatsen, maar volgens mij wel een link:

  FreeStyle Libre tips bij huidirritatie (PDF)

  Lukt dat zo?

  13 juni 2018 om 16:39

  Helaas werkt die link niet meer.

  Volgens mij is het zo (maar bewijs ontbreekt momenteel) dat Abbott zelf af en toe met de adviezen voor “tegaderm” komt. Het is dan nu ook wel zeer bijzonder flauw dat ze jouw het antwoord geven dat ze hebben gegeven.

  Je zou even contact op kunnen nemen met degene die dat linkje had geplaatst. Ik heb het document wel gelezen, maar vond de inhoud dusdanig weinig toevoegen dat ik het document niet heb bewaard. (Jammer nu). Ik zal ook donderdag nog even kijken of ik het toevallig op mijn werk in de downloads heb zitten, maar thuis heb ik document niet.

  Probeer contact te zoeken met:mhaarbosch
  Wacht even donderdag af of ik het document nog kan vinden.
  En verwacht niet al te veel van de communicatie van Abbott.
  (En verwacht ook niet al te veel van de contactpersonen bij Abbott).

  Maar ik zou nog wel een keer proberen te reclameren, blijf rustig aan de telefoon en leg voorzichtig de situatie uit en geef aan dat ze zelf tegaderm hebben aanbevolen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • hvdz
  Bijdrager

  Nogmaals gebeld met Abbott. Het is nu zo dat er helemaal geen vervangende sensoren meer worden verstrekt. Bij huidirritatie moet je contact opnemen met de diabetesverpleegkundige of de arts. Het beleid is dus veranderd. Wel is er een melding van gemaakt.
  Ben, hartelijk bedankt voor je reactie, en vooral voor de oplossing met tegaderm!

 • Conny
  Bijdrager

  Hallo allen,

  Ik gebruik de sensor af en toe sinds 2016. Wordt voor mij niet vergoed dus ga er vanwege de kosten spaarzaam mee om. Ik zou ‘m vaker willen gebruiken, want geeft veel meer inzicht, zekerheid en voor mij mogelijkheid om hypo’s te voorkomen. Helaas al meerdere keren last gehad van irritatie, ene keer erger dan de andere keer maar altijd jeuk, regelmatig loslaten en rode huiduitslag. Cavilon spray helpt niet, dus de laatste keer de methode van Ben geprobeerd met Tegaderm pleister. Dat ging wel beter, sensor heeft niet losgelaten maar regelmatig jeuk gehad en na verwijderen een mooi rood rondje met een wit driehoekje op m’n arm wat blijft irriteren. Overigens heb ik een paar jaar geleden zelfde probleem gehad met de pleister van de Omnipod pomp. Hiervan is gelukkig de samenstelling van de pleister door de fabrikant aangepast en nu niet/nauwelijks last meer van. Ideetje voor Abbott?

  Wat mijn vraag is: wie heeft er ervaringen met de methode die te zien is op deze link:. Werkt dit en welk materiaal gebruik je precies? Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groet
  Conny

 • Conny
  Bijdrager

 • Lottie
  Bijdrager

  Hallo Conny,

  Wat jij beschrijft bij de FSL: ik had exact dezelfde problemen: als gevolg van de lijmlaag die de pleister met de sensor verbindt, kreeg ik zulke heftige huidreacties. Deze leken op 3e graads brandwonden, waarbij mijn huid er gewoon afviel en het vocht van mijn arm afliep.
  Me inmiddels maar neergelegd bij het feit dat FSL niet aan mij besteed is.
  Vwb. de Omnipod. Ook al hadden ze de samenstelling van, m.i. de lijmlaag vd. Pod-pleister veranderd, toch bleef ik ook hierop allergisch reageren, met jeuk en huidirritatie.
  Ik ben toen voor mijn Pods de methode volgens het youtube-filmpje gaan toepassen. Behoorlijk wat knutselwerk, maar dit blijkt zeer de moeite waard!!! Ik ben degene die voor het eerst dit filmpje hier postte nog altijd zeer dankbaar!!!
  Ik gebruik hierbij eigenlijk dezelfde materialen zoals die op het filmpje getoond worden. Dubbelzijdig tape van ‘Tesa’ (dit merk is wel een duurdere versie, maar daarmee heb ik de garantie dat de tape werkt). En de Fixomull stretch.
  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn info.
  Groetjes Lottie

  • pluis
   Bijdrager

   Weet jij of deze constructie 2 wekwn blijft zitten?

   • Rins
    Bijdrager

    Ja hij blijft 2 weken zitten.
    De fixomull rondom gaat vaak wel iets los zitten en zoon heeft wat smalle armpjes waardoor sensor aan randen wat los laat van de pleister (ook bij originele fsl pleister) dus na een week plakken wij vaak fixomull stretch eroverheen.
    Meer voor zijn eigen gevoel.

   • pluis
    Bijdrager

    Dank je wel, ik ben erg blij dit te horen. Ik had al van alles geprobeerd maar dit lijkt gelukkig te werken.

 • Conny
  Bijdrager

  Hallo Lottie,

  Bedankt voor de info. Ik heb de Fixomull besteld, hoop dat het gaat werken!

  Groet
  Conny

 • ReneC001
  Bijdrager

  IK gebruik een ander soort pleister. Het heet Opsite flexifix.

  Als mal gebruik ik een gebruikte sensor die ik heb open gewerkt, maar een goede passer zal ook wel werken denk ik. Ik heb zojuist ook een offerte aangevraagd om een kniptang te laten maken die de juiste vorm kan knippen.
  groet,René

 • Conny
  Bijdrager

  Hallo, na twee keer een FSL sensor te hebben gebruikt volgens de bovenstaande methode kan ik zeggen dat het goed werkt! Ik ben heel blij dat ik op deze manier de FSL toch kan gebruiken. Laatste keer nog wel wat geïrriteerde huid op de plek van het driehoekje en aan de buitenrand, waarschijnlijk door lijmresten. Heeft er iemand ervaring met de sensor schoonmaken na het verwijderen van de pleister om deze lijmresten weg te halen? Met aceton of zoiets? Dan hoor ik het graag!
  @ René ik ben benieuwd naar jouw tang. Is dat een betaalbare optie? Ik heb namelijk wel interesse in zo’n tang, het is nu een hoop gepruts met een schaartje…. Ik hoor graag van je!

  Groet
  Conny

 • Yvonne
  Bijdrager

  Over het gaatje in de sensor: destijds informatie van Abbott gekregen dat het gaatje na plaatsing

   rustig afgedekt mag worden. Het heeft alleen een functie bij het aanbrengen nl. dat de naald door het gaatje wordt teruggetrokken in het schietei. Het bericht heb ik toen geplaatst op het algemene FSL topic. Ik ben bang dat ik ook moet gaan knutselen, mijn huid is nu ook rood en geïrriteerd na 14 dagen sensor dragen.
 • Ger2019
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  Ik gebruik de FSL sinds twee weken (dus nu de 2e sensor) en heb nu al last van huidirritatie. Ik gebruik ook de Omnipod (sinds 4 jaar) waar ik gelukkig (nog) geen last heb van huidirritatie. Als ik jullie reactie zo lees dan wordt het een hele puzzel om de juiste methode te vinden waardoor je de sensor kunt blijven gebruiken. Wat ik ook lees is de terughoudende/afwachtende houding van Abbott. Ik ga ervan uit dan de DVN zal proberen om dit probleem aan te kaarten bij de firma zodat er meer mogelijkheden/oplossingen worden aangeboden, ik zal in ieder geval de DNV ook informeren. Nog wel een vraag van mijn kant: kan iemand aangeven wat de meest simpele oplossing in dit geval kan zijn? Hoor het graag, bedankt daarvoor.
  Ger

 • Lottie
  Bijdrager

  Hallo Ger,
  Het is inderdaad ronduit schrijnend te noemen om te constateren dat Abbott zich niets aantrekt van de hele nare huidreacties zoals wij deze hebben.
  Zoals ik zelfs van mijn interniste te horen kreeg, heeft Abbott tav. een dergelijke sensor nog steeds het ‘alleen-recht’, waardoor ze (nog) niets van een concurrent hebben te duchten.
  Zoals ik concludeer, uit o.a. de reclames die zij maken, verlopen de zaken voor Abbott heel voorspoedig en zal het Abbott weinig boeien dat er ‘een aantal’ Diabetespatiënten zijn die zoveel huidklachten heeft van de FSL-sensor.
  Zoals ik al zeg: dit is ronduit schrijnend te noemen.
  Jij ook: Sterkte!
  Groetjes, Lottie

 • devos
  Bijdrager

  ik gebruik al jaren voor morfine pleisters budesonide spray tegen een allergische reactie.werkt voortreffelijk nergens geen last meer van. maar mijn mening is dat abbott daar voor moet zorgen. zij leggen o.a. uit dat de pleister 14 dagen moet blijven zitten.maar de pleister valt door een bezwete huid er al na 6 uur af. een chip zoals bij een huisdier zou veel beter werken.

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo devos en anderen.
  devos schreef:
  een chip zoals bij een huisdier zou veel beter werken.

  Een dergelijke chip is bij mensen ook aan te brengen. Als je dan bij het asiel gebracht wordt kunnen ze je baasje terug vinden. Een oortag zoals bij koeien is dan misschien in wat kleiner formaat ook een oplossing. Hier worden twee zaken met elkaar vergeleken die een geheel verschillende functie vervullen een identificatie ‘chip’/’plaatje’ is wat anders dan een bloedsuiker sensor.

  Overigens is er een bloedsuiker meter die onderhuids wordt ingebracht :
  Onderhuidse Bloedglucose Meter

  Maar daar zitten ook nog wel wat bezwaren aan:
  Deze moet iedere 3 maanden (dacht dat er nu ook een 6 maanden versie was) vervangen worden. Dat inbrengen gaat met een hele dikke naald. Hoe de sensor weer verwijderd wordt weet ik niet.
  Er is nog steeds extern een uitlezer nodig, die ook weer met een lijmlaag vast zit. (Misschien kan het ook anders).
  De kosten van het apparaat en het chirurgisch inbrengen, maar vooral het verwijderen.

  Die lijm is inderdaad een probleem. 14 dagen is heel lang om iets op de huid te plakken. Bij een aantal mensen zit het dan niet voldoende vast, bij weer anderen geeft het irritatie. Ja ik hoop ook op een betere oplossing en hoop ook dat er een leverancier daarvoor zorgt, maar de verplichting daarvoor bij Abbott leggen? Waarom?

  Zij maken al een redelijk goed product, daarmee zijn zij niet ineens verplicht om dat te verbeteren. Er kan ook worden overgestapt naar een van de andere leveranciers van bloedglucose sensors, maar daar zitten weer andere nadelen aan.

  Ben
  Overigens ik ben het er mee eens dat Abbott waardeloos met de klanten communiceert. Ook hoop ik dat er nog betere producten op de markt komen.

  • Ger2019
   Bijdrager

   Goedenavond,
   Bedankt voor de reacties tot nu toe. Heb contact gehad met Abbott en inderdaad deze firma maakt het zich makkelijk door te zeggen dat er maar een paar mensen zijn met problemen en ze adviseren direct om er maar mee te stoppen. Geven verder aan dat ze wel aan het kijken zijn naar de samenstelling van de lijm. Mijn diabetesverpleegkundige kwam nog met de tip om Cavilon Spray te gebruiken. Dit zou ook kunnen. Wordt alleen vergoed als dit wordt voorgeschreven. Ik ga dit eerst eens proberen en kijken hoe het gaat. ik laat mijn bevindingen hier wel even weten in de komende periode. Succes allemaal met de sensor. ik ga graag door omdat het mij meer inzicht geeft in de waarden en wanneer er wat gebeurt.
   Groeten,
   Ger

 • Rins
  Bijdrager

  Onze zoon heeft ook flinke irritatie van de libre.
  Abott gebeld en inderdaad, stoppen met de fsl en that’s it.

  Nu 4x de methode uit het filmpje van Conny gebruikt met goed resultaat, dank.
  Wat ik me wel afvroeg….zou je niet alleen op de pleister die al op de fsl zit de fixomull kunnen plakken?

  Wij hebben de cavilon op recept maar ondanks recept krijgen we het niet vergoed.

 • Ger2019
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  Even de huidige situatie. Heb cavilon spray gebruikt en dat werkt helaas niet bij mij. Heb daarna tegaderm gebruikt en daarin een gaatje gemaakt voor de naald. Werkt helaas ook niet bij mij. Heb behoorlijke brandwonden na de sensor. Ga nu als derde optie voor de “oplossing van Ben”. Eens kijken of dat werkt. Ik vind de sensor wel belangrijk om te blijven gebruiken omdat het zoveel meer inzichten geeft in de glucosewaarden. Ik heb nog wel een andere vraag. Ik heb nu al voor de tweede keer een sensor “los” gestoten door bijvoorbeeld tegen een kozijn aan te komen. Hebben jullie ervaring met Abbott dat zij dan een nieuwe sturen? Of kun je geen sensor vervangen zoals bij de Omnipod? Bedankt voor jullie reacties en heel veel succes allemaal met de sensor en alle zoekwerk e.d..
  Vriendelijke groet, Ger.

  • Rins
   Bijdrager

   Ook al filmpje van Conny geprobeerd?
   Dat is bij ons *afkloppen* nog steeds de truc.

 • Anneke78
  Bijdrager

  @conny Verwijderen van lijmresten op mijn arm doe ik met een lijmverwijderdoekje voor de huid. Werkt prima.

 • Anneke78
  Bijdrager

  Ik heb nu na 10 weken gebruik FSL ook een flinke reactie. Nog niet echt een blaar maar wel erg rood en harde huid. De volgende sensor jeukt ook al weer jammergenoeg. Maar eens kijken naar tegaderm.

 • MarcelDG
  Bijdrager

  Wat een ontzettend goede oplossing, wel veel werk maar goed als het werkt. Een heel ander soort richting is minder ‘plak’ en een bandje er om heen, ik vind deze heel ok: https://kaio-dia.nl/product-category/dia-band-armband-beschermt-diabetes-sensor-of-pod/

  Misschien heeft iemand er iets aan?

 • Lisette@
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Ik heb nog 1 freestyle libre liggen. Ik kreeg ook heel heftige huidreacties (blaren, vocht enz.) en durfde het daarna niet meer aan. Ook met de mal en de extra plastic laag eronder wilde het niet bij mij.
  Nu wil ik het (na meer dan een jaar) met de laatste nog 1 keer proberen met het echt ombouwen wat eerder werd genoemd en met de fixomull en de dubbelzijdige tape. Omdat ik niet weet of het gaat werken, heb ik echter de tape nog niet gekocht. Daarnaast kan ik het niet bij mij in de buurt krijgen en ik vind het ook nogal een aanschaf (is zo weer 15-20 euro) en zonde van het mileu als het toch niet lukt en ik dan die tape nutteloos bij mij in de kast heb liggen. Brutale vraag misschien, maar is er iemand die mij – tegen betaling natuurlijk – een stukje van beide op zou kunnen sturen zodat ik het met de laatste libre nog kan proberen?
  Alvast bedankt voor het meedenken!
  groet, Lisette

 • Conny
  Bijdrager

  Hallo Lisette,

  Ik wil je wel wat toesturen. Het is bij mij de enige methode die werkt. Ook niet ideaal, maar het proberen waard. En zonde om je laatste FSL niet te gebruiken. Geef maar aan hoe je je adresgegevens met mij wilt delen. Misschien kun je een privé bericht sturen of zoiets? Ik hoor het wel.
  Groet, Conny

 • Lisette@
  Bijdrager

  Super Conny! Ik heb je, als het goed is, een prive bericht gestuurd…

  Lisette

 • Conny
  Bijdrager

  Lisette,

  bericht ontvangen en gereageerd.

  Groet
  Conny

 • Monique72
  Bijdrager

  Nu het net bekend is geworden dat de FSL voor alle insuline-afhankelijke diabeten vergoed zal worden, wil ik toch weer graag de FSL gaan gebruiken.
  Na ong. een jaar gebruik bleek ik helaas allergisch geworden voor de pleister en had ik op een duur sensors die het vaker niet dan wel deden. Ze gaven me meer frustratie dan gemak, dus ben ik er helaas mee moeten stoppen. We weten allemaal wat die dingen kosten en voor die prijs verwacht ik wel een product wat fatsoenlijk werkt…

  Pas geleden heb ik – volgens mij op facebook – gelezen dat er mensen zijn die voorheen flinke klachten hadden en nu ineens niet meer of veel minder. Er worden specifieke houdbaarheidsdatums genoemd. Blijkbaar wordt er nu een andere pleister gebruikt door Abbott.
  Weet iemand hier iets meer vanaf of is er hier ook iemand met die ervaring? Ik ben erg benieuwd!

 • nibbit
  Bijdrager

  goede avond allemaal,

  bij mij soortgelijke pro?blemen. lees net de dat freestyle nu gewoon vergoed gaat worden, maar dat lost ons probleem niet op. Mijn internist zegt dat Abott bezig is met onderzoek in duitsland naar andere pleisters. Maar dat kan nog wel ff duren voordat die optie op de markt komt. Ik heb zelf freestyle 2 jaar probleemloos gebruikt, maar vorig jaar ging het mis. Nu plak ik alleen nog in vakanties, vanwege het gemak en accepteer de brandwonden maar. De jeuk is nog het ergste vind ik.
  Ik heb eenmaal geprobeerd de pleister te vervangen door dubbelzijdig tape, maar ik denk dat ik de terugplaatsing niet goed gedaan heb, want de naald zat door de canule geschoten… zonde. kun je nog wat extra filmpjes maken, hoe je dat ding terugplaatst of waar je oplet bij het terugplaatsen

 • Karin68
  Bijdrager

  Heel herkenbaar verhaal van jullie allemaal. Ook gek dat Abbott zo terughoudend reageert. Ik had deze zomer in Frankrijk 2 sensoren gekocht (ze zijn daar de helft van de Nederlandse prijs) en gek genoeg had ik met de Franse sensoren geen last van huidbeschadiging. Toen ik dit tegen Abbott zei, zeiden ze dat dit niet kon want de ‘Nederlandse’ sensoren komen uit Frankrijk. Ondanks dat ik 5 sensoren inmiddels binnen 24-36 uur na plaatsing van mijn arm heb moeten halen wegens huidbeschadiging die erg leek op een chemische brandwond, vergoedden ze er maar 1. En dat was nog uit coulance, zeiden ze.
  Ik heb wel een tip voor de aanschaf van de Tegaderm pleisters: bij Amazon.de zijn ze slechts 50 cent per stuk terwijl ik hier in Nederland ongeveer 1 euro per stuk betaal.

 • Pedro
  Bijdrager

  Het feit dat ze er nog 1 vergoeden uit coulance is dat je er blij mee mag zijn. De sensors die je zelf verwijderd hebt waren technisch, hoogst waarschijnlijk, in orde. Dat jij op de lijmlaag allergisch reageert is lullig maar dat lag niet aan de sensor op zich. Ik had het zelf al niet zo ver laten komen om er 5 à 6 al na 1 à 1,5 dag af te halen. Abbott stelt zich op het standpunt dat als je allergisch reageert op de lijmlaag dat je dan moet stoppen met de sensoren.
  Natuurlijk hopen we allemaal dat Abbott iets zou doen aan de lijmlaag, waardoor mensen niet meer allergisch reageren, maar dat zou dan wel eens tot gevolg kunnen hebben dat de sensor dan niet 14 dagen blijft zitten. Ik gebruik zelf nu de Duoderm Extra Thin Hydrocolloïd 7,5cm x 7,5 cm wondverband, bij mij helpt dat super tegen de allergische reactie. Deze pleisters zijn ook niet goedkoop maar ik vind ze het geld dubbel en dwars waard.
  De pleisters koop ik via eBay uit Engeland en komen dan op ongeveer € 2,25 per stuk (bij afname van 20 stuks), gelukkig hoef ik sinds dit jaar de sensors niet meer zelf te betalen dus die 26 x € 2,25 kan ik nu wel lijden per jaar. Van de Tegaderm pleisters hoor ik wel eens dat mensen dan nog allergisch reageren door de pleister heen, dus mocht Tegaderm nog niet voldoende helpen dan is de Duoderm misschien de oplossing.
  De Nederlandse sensoren werden in het verleden inderdaad altijd uit Frankrijk verzonden

 • Monique72
  Bijdrager

  Ik ben inmiddels weer aan de FSL! :-)
  Afgelopen donderdag is hij aangevraagd door mijn dvk, gisteren (vrijdag) kreeg ik 7 st. geleverd en vandaag heb ik de 1e geplaatst. Morgen ga ik hem activeren.
  Ik heb de Duoderm-pleisters besteld, maar die laten helaas nog op zich wachten. Toch wou ik graag al een sensor plaatsen, want als ik ze in huis heb, wil ik ze gebruiken ook.
  Gelukkig had ik nog een blarenpleister en een stukje fysiotepe om onder de FSL te doen, dus ik ben maar weer aan het knutselen geslagen. Als ik met gebruik van een extra pleister de FSL kan gebruiken, ben ik superblij. Dan wil ik daar wel een paar tientjes voor uitgeven.

 • Karin68
  Bijdrager

  Ik ben het helemaal met je eens, Monique72! De FSL is echt heel fijn en na jaren met veel moeite mijn suikerwaarden geprobeerd in balans te krijgen, is dit een heel fijn hulpmiddel. Je kunt veel sneller reageren op stijgende of dalende suikers. Ik ben er, ondanks mijn klacht over de huidbeschadiging die het achterlaat, ook heel blij mee als ik dit met behulp van pleisters kan opvangen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.