Forums / Zorg en behandeling / Libre en Huidirritatie, Oplossing ?

Ben42
Bijdrager

Libre en Huidirritatie, Oplossing ?

Hallo allemaal,
Al gedurende enige tijd gebruik ik de Freestyle Libre Sensor. Na een aantal maanden begon ik last te krijgen van huidirritatie. En ben toen op zoek gegaan naar oplossingen daarvoor. Ondertussen maak ik al weer meer dan een jaar gebruik van de onderstaande methode. Deze bevalt mij redelijk goed. Mijn huid komt er nog steeds niet helemaal onbeschadigd vanaf, maar het is een aanzienlijke verbetering.

Hierbij mijn methode.
Foto 1

1. Tegaderm pleister
2. Sjabloon (met een 3D printer gemaakt).
3. Viltstiften.
4. Schaartje.
Dit geeft als eindresultaat een Tegaderm pleister met een gaatje en een duidelijke markering waar de sensor met het inschietapparaat moet worden geplaatst.

Foto 2

In volgorde worden op de huid aangebracht :
1. Pre-injection swab schoonmaakdoekje.
2. Skin Tac Wipe. Dit is een soort lijm, zodat de pleister beter blijft zitten.
3. De Tegaderm pleister met markeringen.
4. Nog een keer met hetzelfde Skin Tac Wipe doekje alleen het midden van de pleister insmeren, zodat de sensor beter blijft zitten.
5. Uiteindelijk de sensor met het inschietapparaat plaatsen.

Foto 3

Het inschietapparaat precies binnen de cirkels plaatsen. De binnencirkel is dan net zichtbaar, de buitencirkel dient als ondersteuning voor het gemakkelijker plaatsen.

Foto 4

Zo ziet de sensor eruit na het plaatsen. Deze blijft bij mij nu 14 dagen goed zitten.

Foto 5

Als laatste stap met de reader de sensor starten.

Dit plaats ik hier omdat het mij meer dan een half jaar heeft gekost en een aantal experimenten om een werkend systeem te krijgen.
Omdat ik ook een aantal methoden heb geprobeerd die geen resultaat opleverden heeft mij dit tijd en geld gekost.
Het zou jammer zijn als anderen dit op dezelfde moeizame manier zouden moeten herhalen.

Wat ging er zoal mis :
1. Cavilon spray hielp niet om mijn huid tegen de pleister te beschermen.
2. Cavilon spray was er de oorzaak van dat de sensor sneller losliet.
3. Extra tegaderm pleisters voor het vastzetten van de sensor werkte vaak maar matig.
4. De naald gaat niet (goed) door de Tegadermpleister heen. (Hiervoor dient het gaatje).

Van Abbott, kreeg ik wel begripvolle mensen aan de telefoon, maar met oplossingen kwamen ze niet. Pas als ik een bepaalde methode aandroeg wilden ze dat bevestigen.
De suggestie van Tegaderm werd ondersteund nadat ik deze had voorgesteld en toen werd zelfs gezegd dat meerdere mensen dit deden. Pas toen ik later meedeelde dat de naald er niet doorheen ging wilden ze dit schoorvoetend wel bevestigen dat ze dit meer hadden gehoord. Met andere woorden alle fouten moest ik eerst zelf maken.

Daarom ook dit verhaal, graag hoor ik aanvullingen van mensen die andere ervaringen hebben. Bijvoorbeeld met andere merken pleisters etc. of met andere methoden.

Dit zodat we als ‘community’ kennis kunnen verspreiden zodat anderen niet nog een keer dezelfde fouten hoeven te maken.

Opgepast, ik ben geen medicus, ook heb ik lang niet alles uitgeprobeerd wat er uit te proberen valt. Zo weet ik niet wat het effect op de metingen is met deze methode. Heeft b.v. de lijm invloed op de meting. Of valt mijn arm eraf als ik deze methode nog jaren lang vol ga houden. Kan dit ook op andere delen van het lichaam? Werkt deze pleister b.v. ook voor de infuusset als je daar problemen mee hebt.

Graag jullie reacties.

Met vriendelijke groet,
Ben

 • Wat een creatieve oplossing, Ben42! Heb je zelf de beschikking over een 3D-printer, of is dit bij een gespecialiseerde copyshop te laten uitvoeren? Als dat zo is, dan zouden we misschien een link op onze site kunnen opnemen met een download van je ontwerp, zodat andere geïnteresseerden hem ook kunnen laten printen in 3D?

  Groetjes Moderator

  Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Dat sjabloontje is wel heel erg handig! Ik kan me voorstellen dat je daar veel plezier van hebt.
  @DVN: Een downloadlink zou inderdaad mooi zijn! :)

  Ik heb een soortgelijke oplossing geprobeerd, maar helaas werkte het voor mij niet. Ik kreeg toch een heftige reactie.
  Ik heb toen mbv. een filmpje op youtube de originele pleister vervangen door dubbelzijdige plakband. Daaronder deed ik een dubbele laag Tegaderm; inderdaad ook met een gaatje in het midden. Dat werkte wel. Het is wel een beetje knutselen, en goed oppassen dat de sensor goed terug in het apparaatje gestopt wordt, zodat het deel met het draadje erin gedrukt kan worden. Maar het is me toch telkens gelukt. :)

  Ik heb zelf een sjabloon van de pleister zitten knutselen, met de uitsparing voor het deel met het draadje. Het ding is van doorzichtig plastic (een overschotje van een lege verpakking), maar dat is lang niet zo stevig als de jouwe. Toch werkt het wel behoorlijk goed. Ik heb er al een aantal sensors mee kunnen “verbouwen”.

  FSL knutselwerkje

  Momenteel heb ik een sensor met daaronder een Hansaplast blarenpleister (medium), dat schijnt ook voor veel mensen te helpen. Dat is een stuk minder geknutsel, dus ik hoop dat dit werkt. Voor de zekerheid teken ik de omtrek van het inschietapparaatje op de pleister af en knip ik met een gaatjestang een gaatje in het midden. Ik heb hem er pas sinds gisteren op, dus het is nog even afwachten, maar ik voel nog niks geks…

  Ben42
  Bijdrager

  Hallo Monique72,

  Een interresante methode, maar daar heb ik nog wel wat detail vragen. Zowel vragen over de onderdelen, met name de lijm en gebruikte pleister om een en ander voor elkaar te krijgen. En verder over hoe je dit in elkaar zet. Jouw methode heeft als voordeel dat het gebruikte oppervlakte van de arm duidelijk kleiner is. Dat verminderd waarschijnlijk ook de huidbeschadigingen.

  Hallo,
  Wat betreft het sjabloon, ik zal proberen het ontwerp hiervoor on line te krijgen. Er zijn wat 3D printer diensten die deze sjablonen dan zouden kunnen maken.

  Mijn sjabloon is gemaakt door een collega van mij. Het sjabloon is precies gemaakt voor deze maat tegaderm pleister. De ruitjes moeten precies op de rand vallen van de ‘pleister’dan zit het patroon het best in het midden van de pleister.

  Ik zal deze week kijken wat ik kan doen. Misschien wil mijn collega er nog wel een paar maken.

  Met vriendelijke groet,
  Ben

  Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Ter vervanging van de pleister gebruik ik een stukje dubbelzijdig plakband, volgens mij dunne montagetape. Geen idee waar ik dat ooit gekocht heb, volgens mij bij de hema ofzo…
  Om makkelijker te kunnen werken heb ik het op een leeg etikettenvel geplakt, zodat ik er een stukje kan afknippen wat niet te pas en te onpas ovrral aan plakt.
  Met een oude sensor als sjabloon heb ik voor mezelf een nieuw sjabloon geknutseld.
  Later heb ik mijn plastic malletje gemaakt met dank aan een leeg doosje van een chocoladeletter.
  Met de mal teken ik de nieuwe “pleister” af op de plakband en dan knip/snij uit wat ik niet nodig heb.

  De sensor haal ik uit het inschietapparaat, dan vervang ik de pleister en stop de sensor terug in het apparaat. Dat is wel een precisiewerk, want het onderdeel met het draadje moet er dan nog in. Maar het is me nog telkens gelukt. :-)

  Omdat die plakband natuurlijk niet gemaakt is om op je huid te plakken, doe ik eerst een dubbele laag Tegaderm. Eventueel gaat er over de sensor ook nog een laagje Tegaderm om de boel extra goed vast te plakken. Wel met een gaatje erin, anders schijnt dat de functie van de sensor te hinderen.

  Ik heb op deze manier al 3 sensors gedragen, en dat ging prima. :-)

  Ben42
  Bijdrager

  Dank je wel Monique,

  De door jouw beschreven methode zal ik ook eens bestuderen. Misschien ooit wat voor Abbot om sensoren zonder pleister te leveren met een assortiment aan verschillende pleisters, zodat je wat eigen pleistermateriaal kunt kiezen. (Zal voorlopig wel niet gebeuren).

  Eventueel gaat er over de sensor ook nog een laagje Tegaderm om de boel extra goed vast te plakken. Wel met een gaatje erin, anders schijnt dat de functie van de sensor te hinderen.

  Dat gaatje in de sensor, dat is in ieder geval nodig om de naald door heen te steken. Deze blijft daarna in het inschiet apparaat achter. Zelf heb ik als de sensor dreigde los te raken een aantal keer tegaderm pleisters over de sensor geplakt zonder daar eerst een gaatje in te maken. Dat was dan vaak na een week of meer. Dat het gaatje open moet blijven, daar zou ik geen reden voor weten. De sensor zelf (het stukje in de arm) is chemisch en daar zou lucht of zuurstof nog een rol kunnen spelen, maar dat zit in je arm, en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat hier nog uitwisseling is die verband houd met de lucht. Waarom het deel van de sensor dat niet in de arm zit open moet blijven naar de lucht daar kan ik geen reden voor bedenken. (Anders dan luchtdrukverschillen, maar dit is met een tegaderm pleister geen probleem).

  Heb je informatie waarom dat gaatje open zou moeten blijven ?
  (Op het internet wordt dit inderdaad wel vaker genoemd, maar de betrouwbaarheid daarvan (of de bron) is niet zo heel groot).

  Dank je wel voor je beschrijving,
  Vriendelijke groet,
  Ben

  Ben42
  Bijdrager

  Voor mensen die dit topic met belangstelling volgen heb ik even een paar ‘oude’ plaatjes opgedoken.
  Aan de hand van deze plaatjes zal ik proberen te beschrijven wat Monique volgens mij doet.

  Als de sensor nog niet in elkaar is gezet komen er uit de doos de volgende onderdelen te voorschijn:
  De onderdelen
  Te zien is dat de sensor plek nog leeg is.
  Volgens mij haalt Monique de electronica van de sensor uit het blauwe inschiet apparaat.
  Verwijderd volgens mij de stikker van de electronica.
  Brengt een eigen stikker aan. (Gemaakt met het sjabloontje).
  (Of zelfs stikker lagen).
  Plaatst de electronica weer terug in het blauwe inschiet apparaat.

  Vervolgens wordt de electronica met de sensor samengesteld.
  Inschietapparaat met sensorelectronica en sensor samengesteld.
  In het geval van Monique is de stikker dan vervangen door haar eigen stikker.
  Hier is de metalen naald goed te zien. In de holle metalen naald zit het deel dat werkelijk de huid in gaat. (Dit is de ‘eigenlijke’ sensor).

  Een foto van de oude sensor.
  Een oude sensor.
  Bij een oude sensor is duidelijk te zien dat dit duidelijk ‘dunner’ is dan de metalen naald uit de tweede foto.

  Het vervangen van de stikker is duidelijk een precisie werkje. Het verwijderen van de electronica en het weer terugplaatsen hiervan uit en in het inschiet apparaat is volgens mij een secure werkje. Een en ander plakt ook nog dus dat maakt het lastig.
  Een knap stukje werk van Monique.
  (Ik weet niet of ik een en ander correct heb weergegeven, maar ik hoop dat de foto’s het voor de lezers een beetje duidelijker maakt).
  (Twijfel, lijkt wel of de plaatjes nu niet werken, ik weet niet waarom.).

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Monique72
  Bijdrager

  Ben42, jouw beschrijving klopt bijna helemaal. Alleen laat ik aan een kant van de nieuwe “pleister” het papiertje er nog op zitten totdat de sensor netjes in het apparaat terug zit. Dat is makkelijker om de sensor beter in positie te zetten. Dan pas pulk ik het papiertje eraf en gaat het deel met het draadje erin.

  Ik heb dit youtube filmpje als basis gebruikt: Freestyle Libre Pflaster ersetzen
  https://youtu.be/QEpa3xTL-MA

  Ben42
  Bijdrager

  De Sticker Template staat on line.
  Hij is hier te vinden.Sticker Template

  De binnenmarkeringen zijn voor het aanbreng apparaat van de Libre Sensor.
  De ruitjes in de template zijn voor de randen van een Tegaderm pleister.

  Ben

  Frankvo
  Bijdrager

  Ben Bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!

  Monique72
  Bijdrager

  @ben42: Helemaal geweldig, dankjewe! :)

  Lisette@
  Bijdrager

  Hoi Ben,

  Hartelijk dank voor je informatie – super!! Ik heb mijn broer gevraagd een sjabloon voor me te printen met hun 3 d printer op het werk. Ik hoop zo dat het lukt!!! Ik werd zo ontzettend gelukkig van de sensor tot na ca. 3 maanden ik een ronde blaar (net zo groot als de sensor) van ca 3 mm dik op mijn arm had staan. Ik ben blijkbaar allergisch voor deze pleister (maar verder heeeelemaal nergens voor dus ik vraag me af wat voor spul er in zit dat ik er op reageer). Het voorstel om Abbott te vragen andere pleisters mee te leveren is een goede maar ik verwacht er weinig van. Sowieso gaven ze steeds aan dat ik een uniek geval ben en dat er eigenlijk geen problemen werden gemeld – is ook bijzonder want op deze site las ik toen al meerdere problemen. Maar goed – binnenkort krijg ik het sjabloon en kan ik weer los. Ik hoop van harte dat het helpt!

  groet,

  Lisette

  Ben42
  Bijdrager

  Het voorstel om Abbott te vragen andere pleisters mee te leveren is een goede maar ik verwacht er weinig van. Sowieso gaven ze steeds aan dat ik een uniek geval ben en dat er eigenlijk geen problemen werden gemeld – is ook bijzonder want op deze site las ik toen al meerdere problemen.

  Tja, Abbot, groot bedrijf, probeerd zichzelf te beschermen. Ze zullen dus niet zoveel zeggen over andere patienten, geen medische adviezen geven en problemen over het algemeen ‘afzwakken’. Ze vragen wel aan de klanten wat hun mening is en of er problemen zijn, maar daar doen ze dan gemiddeld weinig mee is mijn indruk en delen met andere patienten is dan ook uit den boze.

  Maar wat opvallend was; deze draad wordt door een aantal mensen bekeken. De foto’s zijn een paar honderd keer bekeken. Een paar keer niet vanuit Nederland, maar vanuit het buitenland, maar dat is ‘gebruikelijk’. Wat opvallend was dat de draad (of de foto’s) vanuit Great Britain wat vaker zijn bekeken dan je ‘statistisch’ zou verwachten. Het zou kunnen dat daar b.v. vanuit Abbot de foto’s een aantal keer zijn bekeken.

  De grote bedrijven komen gelukkig wel vaak met de verbeterde producten, waar bij dan blij mee kunnen zijn. Voor de informatie is een site als deze vaak geschikter.

  Hou ons op de hoogte hoe het gaat. Ik hoop dat het met het met het sjabloon goed gaat en dat je dan de sensor weer goed kunt dragen.

  Vr.Gr.
  Ben

  Lisette@
  Bijdrager

  Hoi Ben,

  Inmiddels heb ik de sensor er twee dagen op via jouw methode met sjabloon en tegadermpleister – een andere vorm, maar dat werkt ook. Het sjabloon werkte dus prima. Hartelijk dank daarvoor! Ik heb met een gaatjes tang (voor leer) een middelgroot gat gemaakt (met een schaar is het best lastig met dat dunne spul). Nu maar hopen dat het gat niet te groot is en er alsnog lijmmolekulen (;-)) mijn huid bederven. Maar … so far so good. Nogmaals hartelijk dank!
  En als het niet lukt, ga ik de methode uit de link van Monique72 gebruiken. Is wel wat meer gedoe, maar is ook een mogelijkheid. Ik word nu al weer heel blij van alle extra informatie die de FLS geeft.

  groet,

  Lisette

  dufour
  Bijdrager

  Beste Ben42, hoe kan ik de sticker template (bestand) openen en afprinten aub ? krijg melding dat er een probleem is met het vertrouwenscertificaat… mvg, Ineke

  MoniqueLageweg
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Bedankt Ben voor het ontwerp van het sjabloon. Ik heb het inmiddels bij het kennislab van onze plaatselijke bibliotheek laten printen, kosten 2 euro.

  Ik hoop dat de tegaderm voldoende werkt. Heb ook nog de info over de mepitel one gevonden en wil kijken of ik voor vergoeding in aanmerking kan komen, gezien de megaprijs (8x10cm is ongeveer 10 euro per stuk). Dit zou het bedrag voor het gebruik van van de sensor weer verder verhogen met zo’n 20%. Mijn huid komt heel onrustig (korstjes) uit de ‘strijd’ en blijft dat minimaal gedurende 1 tot 2 weken.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.