Forums / Bewegen / Limited joint mobility

etup
Bijdrager

Limited joint mobility

Hallo
Ik heb al jaren diabetes type 1 en heb steeds meer problemen met mijn pezen, kalkafzetting en stijfheid. Ook verandert de stand van mijn voeten en handen en polsen.
Wat kan je hier aan doen?

 • Elly
  Bijdrager

  Ondanks de stijfheid e.d. is het goed te blijven bewegen, eventueel laten masseren en naar een fysio.
  Het is meestal erg lastig, zeker bij meerdere klachten, om daar een juiste weg in te vinden. Overleg met je arts wat hierin het beste zou zijn voor je.
  De veranderende stand van handen en voeten kan neuropathie zijn, maar ook dat is aan de arts, of een neuroloog om dat te testen en te beoordelen.
  Hierbij de link naar een stuk over complicaties op de site van de DVN
  https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/lichamelijke-complicaties/gewrichten

 • Yvonne
  Bijdrager

  Niet belast bewegen met oefeningen, die ik heb geleerd van een fysiotherapeut, heeft mij geholpen. Dit wel na een paar jaar ellende van zoeken naar de juiste behandelaar en accepteren dat er geen wondermiddel is.

 • iris
  Bijdrager

  Heel herkenbaar die stijve handen, mijn vingers staan ook krom. Het is bij mij erger geworden toen ik een sportprogramma volgde, (dat verder heel goed werd begeleid, zodat ik geen hypo’s kreeg en fitter werd), waarbij de meeste oefeningen gebeurde met instrumenten die ik met mijn handen vast moet pakken. Mijn spieren werden getraind, maar mijn pezen zijn er blijkbaar niet tegen bestand. ik heb nu dan ook schroom om weer een sportprogramma te volgen. Ik zal in ieder geval erop letten dat het niet allemaal apparaten zijn die ik met mijn handen moet vastpakken.

  • IngeOlivier
   Moderator

   Jeetje, Iris, ben je goed sportief bezig, krijg je er peesproblemen bij cadeau :-(. Sterkte!

   • iris
    Bijdrager

    hallo Inge, dank je wel,het is al paar jaar geleden, maar mijn handen gaan niet meer vooruit, die blijven krom.
    maar ik vraag niet om medeleven. Ik vraag me af of meer mensen daar last van hebben en het een signaal moet zijn naar sportscholen die mensen met diabetes begeleiden. horen jullie dit signaal wel vaker? dan lijkt het me dat jullie alert moeten zijn.Je zou er ook gericht naar kunnen vragen na dit signaal, ik kan dat niet inschatten.

 • aakje
  Bijdrager

  Hoi iedereen met LJM,
  Ik ervaar dat hier inderdaad weinig aandacht voor is en dat sportinstructeurs en -begeleiders slecht in kunnen schatten wat de gevolgen zijn. Ook thuis merk ik dat men ervan uitgaat dat ik altijd kan bewegen zonder rare gevolgen zoals bijvoorbeeld ontstekingen.
  Blijkbaar is LJM nog niet bekend als een van de complicaties die je met diabetes kunt krijgen. Ook mijn internist en diabetesverpleegkundige kunnen niet meer dan zeggen dat het vervelend is. Gelukkig kan mijn fysiotherapeut wat meer doen met mijn peesontstekingen, frozen shoulder en weefselverklevingen, ook al is het niet meer helemaal goed te krijgen.
  Wat meer voorlichting zou al helpen, het blijft nu hangen bij de mensen die het treft.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.