Lisa, wat kom je dichtbij…

Ik werk sinds 2008 bij DVN.

IngeOlivier
Moderator

Lisa, wat kom je dichtbij…

Ik was een kind met diabetes. Ik ben moeder. Ik heb in 2010 de SugarKidsClub opgericht. Door mijn werk heb ik honderden fantastische moeders, kinderen, vrijwilligers en professionals ontmoet. Ik heb dus best wat ervaring met kinderen met diabetes. Maar toen kwam mijn dochter uit school…

Vooral herinnerde ik mij het gevoel van het ‘altijd anders zijn’

Ze vertelde dat haar vriendinnetje Lisa diabetes type 1 heeft. Mijn dochter schrok van hoe heftig ik daarvan schrok. Lisa? Leuke, sportieve, slimme, spontane en vooral doodnormale Lisa? Lisa, waarvan ik de moeder zo bewonder?

Pijn van de diagnose
Natuurlijk weet ik dat diabetes type 1 niet let op of je leuk, sportief, slim, spontaan of normaal bent, of dat je bewonderenswaardige ouders hebt. Natuurlijk weet ik dat die rotziekte bij heel veel ontzettend normale kinderen, in ontzettend normale gezinnen volledig spontaan de kop op steekt. Daar doe ik dagelijks vol enthousiasme mijn werk voor. Maar Lisa…

Ik herinnerde mij de pijn van mijn ouders toen ik de diagnose op Koninginnedag 1985 kreeg. Ik voelde me eindelijk beter – want ik had insuline gekregen – maar in het ziekenhuis klonk ook een dreiging van het nooit-meer-van-het-prikken-af-komen. Tien dagen lag ik in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam en werden mijn vingers met zogenaamde jennertjes tot blauwe, pijnlijke en bloedende vingertopjes geramd.

Altijd anders zijn
Ik dacht aan de suikervrije jam, chocolade speciaal voor ‘diabetici’, suikervrije knoeperdharde dropjes en Diaran limonade waar je als je er teveel van nam van aan de diarree ging (Diaren was een betere naam geweest). De jaren die volgden met wegwerpspuitjes en strikte dieetregel.

Maar vooral herinnerde ik mij het gevoel van het ‘altijd anders zijn’. Anders dan mijn broer en zus, de kinderen uit mijn klas, bij paardrijden, blokfluit, jazzbalet, de kerk, familiefeestjes, toneelgezelschappen, reisgezelschappen, sollicitatieprocedures, bedrijfsborrels, sporten, in de kroeg.

Verdriet
En nu is Lisa anders. Wat doet het me een enorm verdriet voor die lieverd. Wat komen alle herinneringen van mijn eigen situatie weer keihard binnen. En wat blijkt de acceptatie en het verwerken van zoiets heftigs als de diagnose diabetes type 1 toch in golven en met horten en stoten te gaan. Na 32 jaar hortte en stootte het weer even. Want wat kom je dichtbij, lieve Lisa…

Deel deze post:
 • Louise
  Bijdrager

  Ik merkte dat het dichtbij kwam, toen ik hoorde dat ern zoon

 • Louise
  Bijdrager

  Vervolg van; “ik merkte dat een zoon”
  Het zoontje van ons petekind, nog geen 2 jaar was, had diabetes type 1 sinds febr. 2017, dus dit jaar dit hoorde ik tijdens een fam. Weekend van mijn mans familie. Ons petekind zat nog vol vragen. Hun zoontje heeft een insulinepomp en heeft nu nog maar weinig eenheden nodig. Mijn petekind zei me dat hij nu pas realiseerde wat ik had en wat het voor mij betekende. Zijn vader begreep me ook beter dan voorheen, zeker nu zijn kleinzoontje diabetes heeft. Ik heb het al jaren.
  Ik heb veel met hen gepraat, met mijn zwager en zijn zoon en vrouw. Mijn schoonzusje, zijn vrouw, praat er ook nauwelijks over. Ze heeft ook nauwelijks wat tegen mij gezegd. In mijn mans familie ben je gauw een “zeur”.
  Zelf praat ik er op fam.weekend nauwelijks over.
  Als ik hoor wat de ouders van dat kindje allemaal moeten doen en neten om die bls op peil te houden, dan ben ik blij, dat ik geen pomp heb. Zeker omdat mijn bls goed te regelen zijn.
  Ik heb al diabetes sinds september 1979. Dus in 2019 40 jaar. Een ervaren persoon met diabetes. Er is veel veranderd sindsdien. Van insulinespuit en flesjes insuline om daar de insuline uit op te zuigen, via insulinepennen naar pomp en in de toekomst misschien een kunstmatige alvleesklier. Want daar zijn ze al mee bezig.
  Dus het zal zeker op termijn nog meer veranderen.

 • Anne1998
  Bijdrager

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.