Makkelijke moeilijkheden (gastric bypass deel 2)

Ik werk sinds 2008 bij DVN.

IngeOlivier
Moderator

Makkelijke moeilijkheden (gastric bypass deel 2)

Gastric bypass, een levensveranderende operatie? Jep! In ieder geval heeft het mij een levensveranderende 6 maanden opgeleverd.

Ik ben al 22 kilo afgevallen. Een hele verandering in mijn leven!

Ik eet meestal volgens het boekje: minimaal 6x per dag, goed kauwen op elk hapje, letten op voldoende vezels, eiwitten, goede vetten en groente en fruit. ‘Meestal’? Jep. Want tot nog toe kan ik ook gewoon een bitterballetje mee happen op een bedrijfsborrel, een paar dropjes eten, een bakje chips nemen of genieten van een stukje taart.

Kleine porties
En dat terwijl ik tot nog toe gewoon af blijf vallen! Ik eet dan ook echt hele kleine porties. Geen halve zak M&M’s, maar een klein handje; geen hele verpakking koekjes, maar max 3; geen 3 boterhammen, maar de helft enz. Ik weet wel dat ik na een tijdje niet meer af zal vallen met dit eetpatroon, maar voor nu is het heel fijn dat ik zonder al te streng tegen mezelf te zijn wel al 22 kilo ben afgevallen. Een hele verandering in mijn leven!

Het is overigens niet zo dat ik elke dag snoep of snack, maar ik had vooraf verwacht dat het überhaupt niet zou kunnen, omdat ik met alle dingen die ik al ‘moet’ eten wel propvol zou zitten. Vol zitten gebeurt wel, maar is maar van korte duur. Daar baal ik wel van. Ik kan na een cracker propvol zitten, maar na een half uur tot een uur ben ik weer ‘leeg’. En dan ga ik maar snel aan de thee, om dat gevoel kwijt te raken. En dat gaat goed. En in no-time is het weer twee uur na mijn vorige hapje en mag/moet ik weer eten.

Wijntjes in het weekend
Alcohol en prik mogen nu af en toe. Ik geniet er enorm van om een wijntje te drinken in het weekend, of een glaasje cola light te drinken op een terras! Na twee wijn ben ik wel zo toeter als een tor, dat is wel grappig, maar doordat alles mijn maag nu zo snel verlaat, ben ik ook weer in korte tijd nuchter. Wat ik wel lastig blijf vinden is dat drinken en eten niet gelijktijdig mogen. Dat schijnt niet goed te zijn voor de opname van voedingsstoffen en omdat je maag dan op kan rekken.

Tot nu toe gaat het eten en drinken eigenlijk heel gemakkelijk.

Energie!
En weet je wat er nu ook heel gemakkelijk gaat? 10 km met de hond lopen! Badmintonnen, bukken, sjouwen met de wasmand, dansen, de trap naar de derde verdieping op kantoor nemen, de hele dag wakker blijven zonder slaapje, meedoen met de Avondvierdaagse, uren lang winkelen! Ik ben zo blij. Mijn energie is enorm toegenomen! Mijn uithoudingsvermogen ook. Net als de voorraad vuilniszakken met te grote kleren voor de kringloop …

Deel deze post:
  • Soe1970
    Bijdrager

    Hoi! Sinds 2 jaar heb ik ook een GBP. Advies van de nieuwe internist. Dit zou de oplossing zijn voor mijn woest heen en weer slingerende suikers! Afvallen was het toverwoord!
    Het hele voortraject doorlopen; op consult bij een nieuwe internist, nieuwe diëtiste en een nieuwe (2!) diabetesverpleegkundige. Die schrokken van mn bloedsuikers! Wat moesten ze daar nu mee? Zoiets hadden ze nog nooit gehad. Op mijn vraag hoe ze me dan zouden gaan begeleiden, hadden ze eigenlijk geen antwoord. Ze hadden vooral ervaring met type 2 patiënten, die allemaal natuurlijk van hun diabetes af waren… Ik vertelde hen, dat ik al heel blij zou zijn met betere bloedsuikers en dus minder insuline! Ook daar konden ze zich weinig bij voorstellen! Gelukkig is mijn operatie goed verlopen en hield ik mijn bloedsuikers zelf zoveel mogelijk in de gaten. Nu, ruim 2 jaar verder, kan ik zeggen dat ik in ieder geval 45 kilo kwijt ben, toch wel meer energie heb en een stuk minder insuline spuit. Helaas moet ik ook zeggen, dat mijn bloedsuikers weer bijna net zo schommelen als voor de operatie! De nieuwe diabetesverpleegkundigen hebben me zó snel mogelijk weer ‘teruggegeven’ aan mijn oude, vertrouwde diabetesverpleegkundige. Ook de consulten bij de diëtiste zijn afgerond. Ben ook daarvoor lekker weer terug in m’n ‘eigen’ ziekenhuis! Het contact met de nieuwe internist was ook van korte duur, zodat alles weer terug os bij het oude. Samen met mijn vertrouwde behandelteam probeer ik alles in goede banen te leiden. En dat lukt de ene dag beter dan de andere!
    Ik ben dolblij met al de kilo’s die ik niet meer mee hoef te sjouwen! Wat dat betreft zou ik het zo weer doen! Wat mijn diabetes betreft, daarin ben ik zo af en toe wel wat teleurgesteld. Ik had zo gehoopt op een prachtig lijntje in de grafiek met af en toe een verklaarbare uitschieter. Helaas is dat nog niet het geval. Maar ik hou moed! Het komt vasteen keer goed! In ieder geval geniet ik intens van de mooie en goede nomenten die ik heb!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.