Forums / Bloedsuikerwaarden / Maximum insuline-hoeveelheid spuiten per dag.

PeterP
Bijdrager

Maximum insuline-hoeveelheid spuiten per dag.

Ik heb een vraag over de maximum insuline-hoeveelheid per dag:

Ik ben begonnen in augustus vorig jaar met 8 eenheden insuline, na enkele weken was dat niet meer voldoende.
Steeds liep de glucosestanden op naar rond de 10 als ik nuchter prikte. Tot heden blijft het maar oplopen en
prik nu 40 eenheden Lantus-insuline, stel dat ik weer de insuline moet verhogen is er dan maximum. Hoeveel
insuline maakt een alvleesklier aan in een gezond lichaam, dan weet ik hoeveel ik er nog bij kan spuiten.
Mvg. Peter.

Tags: 

 • Pedro
  Bijdrager

  Eigenlijk is er geen maximum, ik vroeg het mij ook een keer af met betrekking tot Levemir, de langwerkende insuline, die is bij mij ook iedere keer opgehoogd, ik zat op een gegeven moment op 96 eh. en moest die dus in tweeën splitsen omdat de dosis te hoog werd om het op 1 plek te spuiten.
  Navraag bij Novo Nordisk en specialisten leerde dat er geen maximum is wat je kan spuiten.
  Nu zit ik aan de Tresiba 82 eh, Dit s de Tresiba met 200 eh per ml (dus de dubbele hoeveelheid eh per ml) Ik kan nu die 82 eh in één keer spuiten en hoef de dosis dus niet te splitsen

 • PeterP
  Bijdrager

  Hartelijk dank Pedro voor de reactie, fijn te horen dat ik door kan gaan met het verhogen van
  de insuline en ben gerustgesteld.

 • HansvanMourik
  Bijdrager

  Ik spuit eveneens met Levemir 100 E/ml
  en heb enkel via de apotheek waar ik dit alles in ontvangst nam.,
  dat ik p.d. slechts 10 eenheden moest inspuiten.
  Mij de vraag is of ik deze eenheid zelfstandig kan verhogen naar b.v.
  15 eenheden.
  Ik heb n.l. pas mijn volgende afspraak met de dokter op 24-05-2017.

 • Anke
  Bijdrager

  Lijkt me niet verstandig. Probeer de arts te bellen om dit te overleggen. Of neem contact op met de diabetesverpleegkundige. Er worden bepaalde regels gehanteerd voor het ophogen. Het is dus niet verstandig om dit zo op eigen houtje te doen. Maar nogmaals: als je niet tevreden bent over de (nuchtere) bloedsuikers, neem dan contact op met de behandelaar.

 • petermulder1989
  Bijdrager

  @hansvanmourik, Ik denk dat het verhogen met 5 eenheden best wel veel is. Maar ik zelf zou gerust de insuline met kleine stapjes verhogen om de instelling beter te krijgen. Zelf varieer ik bijna dagelijks met de hoveelheid insuline en als ik merk dat mijn waardes niet goed zijn pas ik de hoeveelheid ook gewoon aan. Als ik dit altijd met een arts of dvk zou moeten overleggen, dan zou ik bijne dagelijks met ze aand e telefoon hangen (en daar heb ik ook geen zin in).

  Dus misschien proberen 1 of 2 eenheden meer te gaan spuiten en het dan even een apar dagen aankijken of het beter gaat of niet. En bij twijfel kan je natuurlijk het ebste contact opnemen met je arts.

 • Anke
  Bijdrager

  Als je zelf iets aan de medicatie wil veranderen zal je dit in eerste instantie met de behandelaar moeten bespreken. De meeste behandelaars zullen geen problemen hebben bij het aanpassen van de kortwerkende insuline, waarderen zelfs als je moeite doet om je waardes zo goed mogelijk te krijgen. Bespreek of je dit mag doen.
  De langwerkende insuline echter, waar HansvanMourik het over heeft, kun je beter niet elke keer veranderen. Ook hier geldt: alleen aan de hoeveelheden gaan rommelen als je dit ooit besproken hebt met de behandelaar en wanneer er afgesproken is hoeveel je mag gaan aanpassen (bij welke nuchtere waarde). Bij de meesten is het zo dat éénmalig een hogere nuchtere niet direct tot het aanpassen van de hoeveelheid langwerkende insuline leidt.
  Maar zoals altijd: iedere diabetes-patiënt is anders. Je behandelaar zal met je bespreken waarom hij jou wel of niet geschikt vindt om zelf de hoeveelheden aan te passen. En als hij het jou toevertrouwt, zal hij afspraken maken onder welke voorwaarden je mag veranderen.
  @petermulder: voor de meeste diabeten is het niet verstandig om elke dag de hoeveelheden langwerkende insuline te veranderen. Diabeten die ook kortwerkende insuline gebruiken (zoals bijvoorbeeld novorapid) zullen vaker en zelfs elke dag de hoeveelheden aanpassen aan de hoeveelheid koolhydraten die ze gaan eten en de bloedsuikerwaarde vlak voor het eten. Maar als het goed is heb je voor die aanpassingen ook ooit richtlijnen gekregen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.