Forums / Nieuw met diabetes / Metformine en diarree

Yeddo
Bijdrager

Metformine en diarree

Hallo allemaal, Ik slik sinds een maand of 10 Metformine omdat er Diabetes type 2 geconstateerd werd.
Ik begon met 1 tablet Metformine 500, dit bleek niet voldoende te zijn en inmiddels zit ik op 3x 1000 Metformine per dag samen met 1 tablet tolbutamide. Hiervoor had ik in plaats van Tolbutamide 1x daags gliclazide.
Met de gliclazide waren de diarree bijwerkingen echt heel erg, maar ook met de Tolbutamide is het nog steeds niet erg prettig!

Ik zou eigenlijk moeten gaan wandelen en fietsen, ook om af te vallen, maar ik durf eigenlijk het huis niet uit, of er moet een toilet in de buurt zijn.

Ik heb het met de arts besproken, maar die zegt het gaat vanzelf over, maar ik wordt het een beetje zat!

Wellicht heeft iemand dit ook gehad, en misschien een tip.
Op een Belgisch form las ik dat ze een anti diarree middel namen. Dit lijkt mij niet erg goed?

Groet en bedankt alvast!

 • anoniem
  Bijdrager

  Dit probleem komt mij bekent voor. Alleen heb ik het 3 jaar aangezien. Ook niet van huis durfen zonder eerst een tijd op de wc gezeten te hebben. Ik heb het toen met mijn POH besproken en zei zij dat ik zo geen leven had. Ik ben toen terug gegaan naar 500mg per dag en dat ging goed. Toen weer 500mg erbij en toen ging het mis. Dus 500mg kon mijn lichaam nog aan, maar meer niet. Helaas moest ik toen vanaf dat moment spuiten, maar liever dat dan die eeuwig durende diaree. Ik slik nu dus 500mg metformine en ’s avonds spuit ik levermir.(langwerkende insuline) en dat gaat goed. Heeeeel soms niet, maar daar valt mee te leven.

  • Yeddo
   Bijdrager

   Bedankt allen voor de adviezen en eventuele mogelijkheden! Toch schrik ik er wel van, omdat ja in het begin denk je een pilletje en dan wordt het beter, dat pilletje werd verdubbelt, met 100% verhoogt en nog eens en nog eens! En de waardes gaan wel iets naar beneden maar niet genoeg!
   Als ik dan jullie verhalen lees van spuiten en insulinepompen dan heb ik wel iets van oh oh!
   Het is goed dat het er is, maar toch.

   Over hypers heb ik geen weet van, ik heb totaal geen last van de diabetes, geen droge lippen, kramp in mijn kuiten, geen dorst helemaal niks, met of zonder pillen! ja van de Gliclazide kreeg ik een enorme trek. Ik at zelfs de dingen die ik normaal niet eens lekker vond! De klachten die ik heb, komen vooral nadat ik medicijnen ben gaan slikken!
   Ik ben ruim 50 kilo te zwaar, ik ga mij daar eens op focussen!

   Ik hou jullie op de hoogte!
   Dankjewel
   Yeddo

   • Yeddo
    Bijdrager

    Even een kleine update, na overleg met arts, nu naar 3x halve dosering Metformine. 500 mg dus.
    Kijken of dat beter gaat!

    Groet Yeddo

   • Vanessa
    Bijdrager

    Hallo Yeddo,
    ik heb zes jaar lang metformine geslikt, met de daarbij behorende extreme diarheeklachten. Voor de darmklachten heb ik allerlei darmonderzoeken ondergaan, naar specialisten geweest, totdat de laatste internist suggereerde om eens te stoppen met Metformine. Darmklachten weg. Alles weer normaal.
    Van huisarts veranderd, omdat de praktijkondersteunster van de oude huisarts niet meer deed dan protocollijstjes afwerken.
    Na een jaar Tolbutamide nu ook daarmee gestopt. Onder begeleiding van een vriend op een strikt dieet (hij had daarmee zijn glucosewaarden weer terug bij normaal, en was 30 kg afgevallen). Geen suiker, geen koolhydraten. En in de eerste drie maanden drie maal per week een vastendag, d.w.z. overdag niet eten, wel veel drinken, en pas ’s avonds een (royale) maaltijd. Dan val je wel af. Het hongergevoel went en verdwijnt. Je smaak verandert. De lol zit hem niet meer in de pasta, het brood, het bier of de wijn, maar in vis en eieren, groente en salades, soepen, bonen en noten, en sporadisch fruit. Vlees mag ook, en vet… prima! Lekker mayonaise bij je visje. Ben zelf nu 10 kg afgevallen, het hoeft niet meer, maar ik blijf dit dieet houden, het doet me goed. Lees bijvoorbeeld Broodbuik, of bezoek de site van Jasper Alblas. Heel veel succes!

   • Yeddo
    Bijdrager

    Hallo Vanessa, dankjewel voor je verhaal. zes jaar lang met diarree klachten is wel ernstig ja!
    Ik zou niet weten hoe je dan normaal zou moeten functioneren! Ik moest meer bewegen van de arts ook, maar als je geen 100 meter van je huis weg durft is dat lastig!
    Ik zal Jasper en broodbuik eens opzoeken, in het verre verleden heb ik al een aantal diëten gevolgd, waaronder Atkins, en heb nog altijd het vermoeden dat dit mijn galblaas geen goed heeft gedaan, totdat die er uit moest! Montignac was eigenlijk ook wel zoiets, absoluut geen suiker, maar dan alleen de juiste koolhydraten. Ik ga het eens bestuderen!
    In ieder geval met de halvering van de Metformine, gaat het de volgende dag al een stuk beter!
    Niet met mijn suikerspiegel waarschijnlijk, maar wellicht met minder koolhydraten gaat dat ook de goede kant weer op!

    Ik kan het allicht proberen, wat je opnoemt klinkt goed!

    Dankjewel en groet!
    Yeddo

 • Ruud
  Bijdrager

  Yeddo,

  Dat komt me ook bekend voor. Hier eerst hetzelfde probleem. Eerst experimenteren met andere diabetes middelen. In mijn geval wisselen van Metformine naar Gliclazide. Daarna gaf de huisarts aan dat ik er maar mee moest leren leven. Ik heb toen zelf Imodium gekocht. In no time (een uurtje) van het probleem af. Probleem is nu helemaal verdwenen. Imodium heb ik liggen en gebruik het nu sporadisch. Doe met een doosje van 10 smelt tabletten heel veel maanden. Heeft mij heel veel rust gegeven.

 • Kolibrie68
  Bijdrager

  Ook ik heb 3 jaar getobd met Metformine 3x daags 1000mg. Elke dag diarree! Ik was dit enorm zat en heb dit besproken met huisarts en internist en toen ben ik insuline gaan spuiten. Novo rapid en lantus, na 1 jaar ben ik overgegaan op de insulinepomp omdat ik allergisch reageerde op Lantus. nu 3 jaar later ben ik hier nog steeds erg blij mee. Nu nog CGM, helaas wordt dit momenteel alleen gedaan bij hypo unawereness. Dus als je een hypo niet voelt. Heel jammer want vaak veel hypers hebben is ook heel gevaarlijk voor je organen, denk even aan ogen en hersenen! Hypers kun je ook niet aan voelen komen. Als we hier ook beter op zouden kunnen letten, dan besparen we uiteindelijk ook weer meer ziektekosten!

 • Yeddo
  Bijdrager

  Hallo Allen, het lijkt wel of er met de halvering van de metformine een soort lichtknopje omgegaan is!
  De problemen zijn meteen over, ik voel me ook minder moe, en belangrijk ook, minder hongerig!
  Die Diarree kan je dus aardig vermoeien en in de war gooien!
  Volgende week laat ik mijn waardes controleren.

  Groet Yeddo

 • Niek
  Bijdrager

  Klinkt erg bekend. Vanwege altijd “net goed, maar het kan beter” bij elk bezoek aan de diabetesverpleegkundige of de huisarts maar eens rigoureus overgestapt op het totaal bannen van suiker in de dagelijkse maaltijden en daartussen in. Niets, ook niet als ik het later compenseer. Totaal geen suiker. Ook het “weekendbiertje” maar eens vervangen door een Spaatje of door een glas witte droge wijn. Medicatie (w.o. 3000 mg Metformine) bleef gelijk. Ik kreeg pijn in de buik met zeer onregelmatige stoelgang. Na onderzoek geen ontsteking of ernstige obstipatie, maar….wel erg veel gas. Dieet aangepast, waaronder meer sla, natte groenten en ook ananas en 1000 mg Metformine minder per dag. Je probeert wat niewaar? Bloedsuikerwaarden zijn substantieel gezakt en het opgeblazen gevoel evenzeer.
  Groet, Niek (en geniet van deze mooie dag…)

 • Anoniem

  Ook hier 4 jaar metformine geslikt met diarree, kramp, opgeblazen gevoel etc. Toen over op glimepiride, eerste 2-3 weken nog milde klachten. Nu gaat het qua buikklachten goed met glimepiride, alleen mijn bls komen niet meer onder de 10. Morgen naar endocrinoloog, ben dat geklungel aardig zat. Ik hoor steeds dat je bijwerkingen en/of te hoge waarden maar moet accepteren. Maar aan de andere kant wordt er zo hard gewaarschuwd tegen diabetescomplicaties….

 • Hoekie
  Bijdrager

  Ooit ontving ik de tip Molkosan te nemen. Verlaagde de bloedsuikerwaarde niet maar stopte wel de winderigheid en diarree.
  Na het ontbijt neem ik een dop in een glas water. Daarna wel goed spoelen om het gebit te beschermen.
  Bloedsuiker reguleren lukte goed met een koolhydraat beperkt dieet. Kijk eens bij Voeding Leeft.

 • caesar
  Bijdrager

  Ik had exact dezelfde problemen, en dat begon ook al bij 500mg tabletten. Ik kwam er al gauw achter dat dit een heel algemeen probleem is bij Metformine, maar dat er een slow release variant van Metformine bestaat die voor veel patiënten een oplossing biedt. Die variant lost langzamer op in je ingewanden, en dat voorkomt de problemen. Gliclazide wordt standaard ook in een slow release versie geleverd.

  Die slow release variant van Metformine heet Glucophage-SR, en die wordt in Nederland niet geleverd. De reden is dat men in Den Haag bij het bepalen van het al dan niet vergoeden van een medicijn alleen maar kijkt naar de werkstof. Deze tabletten kosten geen kapitaal, maar zijn toch relatief aanzienlijk duurder als de generieke Metformine tabletjes van een paar cent per stuk. Dat veel patiënten de gewone tabletten niet verdragen en daardoor moeten uitwijken naar duurdere medicatie, of soms maanden in de ziektewet zitten, kniesoor die daar op let.

  Ik ben er toen maar zelf achteraan gegaan, en kwam er achter dat mijn apotheek via de international apotheek in Venlo deze tabletten kon bestellen. De huisarts vond het een leuk idee, en werkte ook mee. Tabletten geprobeerd, en problemen voorbij! Toen heb ik geprobeerd dit medicijn vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar. Menzis deed er een paar maanden over om nee te zeggen. De Friesland deed er een dag over om ja te zeggen, mits ik een brief van een specialist kon overleggen. Dus ik ging over naar De Friesland, en zorgde voor een brief van een specialist van het UMCG. Ik slik nu 2 x 1500mg per dag, en vrijwel altijd zonder problemen. Ik moet de tabletten alleen wel innemen met een flinke maaltijd.

 • Dit topic over metformine en diarree is al tijden een van de meestgelezen onderwerpen. Veel mensen kampen blijkbaar met bijwerkingen van metformine en zoeken via Google naar informatie hierover.

  Onderzoek naar bijwerkingen metformine
  Onlangs verscheen een onderzoek naar de bijwerkingen van metformine, van bijwerkingencentrum Lareb: http://www.lareb.nl/Publicaties/2015_3_bijwerkingen_metformine_verdwijnen_PW.aspx. Een derde van de mensen die metformine slikte, gaf aan bijwerkingen te hebben. De meest gemelde bijwerking is diarree; 15% van de deelnemers gaf aan hier last van te hebben.
  11% van de patiënten zei dat ze binnen één jaar na de start van metformine, weer waren gestopt. De helft van hen deed dit omdat ze teveel last hadden van bijwerkingen. De mensen die het middel bleven gebruiken, gaven meestal aan dat de bijwerkingen vanzelf overgingen na verloop van tijd.

  Bijwerkingen verminderen

  Om de bijwerkingen te verminderen, kan het helpen om de metformine in twee of drie dagelijkse doseringen tijdens of na de maaltijd in te nemen, in plaats van in één dosis. Ook een minder snelle ophoging van de dosering kan problemen voorkomen. Soms is verlaging van de dosis, of stoppen met dit middel nodig. Gelukkig zijn er andere soorten glucoseverlagende middelen waaruit u samen met uw arts kan kiezen, als metformine te veel hinder geeft.

  In onze december-nieuwsbrief voor zorgprofessionals hebben wij nogmaals het belang van goede voorlichting over mogelijke bijwerkingen benadrukt. Mensen met diabetes die met deze problemen kampen, adviseren we om dit aan te geven bij hun behandelaar.

 • helde666
  Bijdrager

  3×1000 metformine lijkt mij wel erg veel kun je beter vragen of je niet kunt gaan spuiten .

 • caesar
  Bijdrager

  3000mg per dag is bij mijn weten het maximum, ik gebruik zelf 2 x 1500mg.

  In Engeland en Schotland vergoedt de National Health Service de slow release variant van Metformine, als dat probleem van ernstige bijwerkingen bij een patiënt verhelpt. Zo ver zijn de spreadsheet ridders in Den Haag natuurlijk nog niet, zoals gezegd kijken ze daar alleen maar naar de werkstof.

  Als de Diabetes Vereniging nu eens met zorgverzekeraars de afspraak zou maken om die SR variant van Metformine ook te vergoeden als een patiënt daar baat bij heeft? Is allicht goedkoper en minder belastend voor de patiënt als overgaan op insuline. Dat lijkt mij – met alle respect – meer op de weg van de DVN liggen dan het regelen van collectieve korting op de zorgverzekering.

 • Eglantine-dvn
  Bijdrager

  Helaas, de slow release variant van metformine is door de producent niet op de Nederlandse markt gebracht. De omzet zou in ons land te klein zijn, in relatie tot de kosten van het registratie traject. Zo doende is het middel niet opgenomen in het Geneesmiddelen VergoedingsSysteem (GVS) en wordt het dus ook niet regulier door apothekers verstrekt. Het zijn dus niet de Zorgverzekeraars die hier een stok tussen de spaken steken, maar de producent.

 • caesar
  Bijdrager

  De Slow Release variant wordt in Engeland en Schotland wel geleverd, en vergoed door de NHS. Dus daar is het wel geregistreerd, en dan geldt die registratie ook in Nederland (Europese wetgeving).

  Ik heb begrepen dat het niet in het GVS opgenomen is omdat de werkzame stof gewoon Metformine is, en de tablet is veel duurder is dan generieke Metformine. Omdat er voor de vergoeding uitsluitend gekeken wordt naar de werkzame stof, en naar geen enkel ander aspect, wordt de SR variant als veel te duur beschouwd om opgenomen te worden in het GVS.

  Dat is mij door de betreffende autoriteiten expliciet medegedeeld.

 • roelinde
  Bijdrager

  Goedemiddag, via de nieuwsbrief vond ik dit trefpunt en zojuist heb ik me aangemeld voor dit topic.
  Ik heb al 15 jaar diabetes 2. Een erfelijke kwestie.
  Al die jaren slik ik Tolbutamide eerst 500mg en twee jaar geleden werd dit verdubbeld.
  Gisteren vond mijn immunoloog dat ik naast de tolbutamide ook metformine in een lage dosis erbij zou moeten nemen.
  Ik ben daar zeer huiverig voor want als ik jullie berichten over diarree zo lees dan weet ik in ieder geval dat ik dat niet wil.
  Van september 2013 tot november 2014 heb ik ernstige diarree gehad wat uiteindelijk na een colonscopie colitis collagenosa bleek te zijn.
  Nog niet zo lang geleden mocht ik stoppen met de medicatie hiervoor, en dat wil ik graag zo houden.
  Wel spreekt mij het medicijn waar Caesar het over heeft zeer aan.
  Helaas zijn wij collectief bij Menzis verzekerd en zal het dus niet lukken?
  Hoe dan ook, mijn huisarts moet een en ander nog met me doorspreken, maar het lezen van jullie verhalen doet mij zeker niet over een nacht ijs gaan.
  Ik ga ook nog even bij “Mijn Medicijn” naar positieve metformine verhalen kijken.
  groetejs roelinde

 • caesar
  Bijdrager

  Niet iedereen is overgevoelig voor Metformine. Probeer het gewoon, en gaat het niet goed vraag je huisarts dan een recept uit te schijven voor één doosje (56 tabletten) Glucophage SR 750mg (door je apotheek te bestellen via de internationale apotheek in Venlo!). Dat zal je vermoedelijk ca. €20 kosten, maar dat is dan voldoende voor ca. 2 maand uitgaande van die lage dosering waar je het over had. Dan kun je dat ook proberen.

 • roelinde
  Bijdrager

  Dankjewel voor je reactie jouw advies vind ik heel waardevol. Ik zal later laten weten wat ik gedaan heb.

 • anoniem
  Bijdrager

  Hoi Roelinde
  Als jouw huisarts jouw diabetes behandelaar is, dan zou ik het mooi aan hem overlaten wat je moet doen. Ik kan je schrik heel goed begrijpen. Als je het op tolbutamide goed doet, waarom moet er dan veranderd worden? Ik vind het bewonderingwaardig dat je toch enigszins er voor open staat.

 • caesar
  Bijdrager

  De specialist schreef haar Metformine voor! Verder overleg ik altijd met mijn artsen over mijn medicijngebruik. Had ik dat niet gedaan, dan zat ik nu al lang aan de insuline injecties. Nu kan ik het nog met pillen af. Nooit alles maar klakkeloos accepteren, het gaat over jouw lichaam en jouw leven. Een goede arts vindt het helemaal niet vervelend om daar over te praten.

 • Chaim
  Bijdrager

  Ik heb dezelfde problemen gehad met Metformine 500mg. En de DV maar volhouden dat dat niet mogelijk was en de bijwerking tussen mijn oren zat.
  Ik kwam ook de deur niet meer uit.
  Wat ik erger vond is dat de bloedsuikers dan te snel daalden en daardoor viel ik weg. Ik heb wat verwondingen opgelopen door het onverwacht vallen.
  Op een gegeven moment besloten dat ik geen Metformine meer wilde nemen. Het hielp ook niet om de bloedsuikers voldoende te verlagen. Ook niet in combinatie met andere medicijnen.
  Deelnemen aan het verkeer was niet meer mogelijk, vanwege het gevaar van wegvallen.
  Bovendien kreeg ik elke keer weer een ander fabrikaat. Ik ben intolerant voor veel kleurstoffen en toevoegingen, dus dat is dikke pret.

  Sinds ik weiger om Metformine te slikken heb ik zelden diaree en ben nooit meer weggevallen.

  Sinds twee weken van 2mg Glimeperide naar 4mg.
  Ik ben erg moe en lusteloos en dat schijnt een bijwerking te zijn.
  Maar liever dat dan de bijwerkingen van Metformine.

 • caesar
  Bijdrager

  Ook aan jouw het advies, vraag je huisarts eens om een recept voor een doosje van 56 tabletten Glucophage SR 750mg. Dat is langzaam oplossende Metformine, en zou je diarree en wegval problemen kunnen oplossen. Probeer het eens.

  Overigens verbaasd mij dat wegvallen wel. Dat lijkt op een hypo te duiden, en juist van Metformine wordt gezegd dat je er geen hypo’s van kunt krijgen.

  • Chaim
   Bijdrager

   Dank je wel voor het advies. Ik zal eerst moeten uitzoeken of dat vergoed wordt. Helaas ben ik gedwongen collectief verzekerd bij Menzis.
   Het vreemde van dat wegvallen was, dat ik het nooit voelde aankomen.
   Ik heb genoeg hypo’s gehad om signalen te herkennen, maar had die nooit voor het wegvallen.
   Wel gebruikte ik nog veel andere medicijnen, die ik sindsdien ook heb afgeschaft.
   Misschien een wisselwerking.
   Maar de diaree is een te bekende bijwerking om daar weer voor te willen kiezen.
   Zal wel informeren hoe het met de vergoeding van SR zit. Dank.

 • caesar
  Bijdrager

  Probeer eerst eens of het werkt, die €20 voor één doosje zul je wel kunnen missen. Gaat dat goed, vraag dan of een specialist je dat wil voorschrijven (met redenen omkleed). Met die brief kun je dan naar de Menzis gaan.

  Overigens begrijp ik niet hoe je gedwongen collectief verzekerd kunt zijn, dat lijkt mij in strijd met de wet.

 • Chaim
  Bijdrager

  @caesar…mijn gemeente heeft een deal met Menzis. Wie een uitkering heeft, zit ook aan de collectieve Menzis verzekering vast. Wordt automatisch ingehouden van je uitkering. Daar heb je geen keuze in. Heb 1 jaar geprobeerd met een andere verzekeraar. Dat heb ik geweten. Maar goed. Dit is off-topic.

 • caesar
  Bijdrager

  Het is niet helemaal off-topic natuurlijk. Stel Glucophage SR werkt voor jou, maar Menzis weigert het te vergoeden, dan kan dat voor jou een goede reden zijn om een andere zorgverzekeraar te kiezen volgend jaar.

  Ik heb even gezocht op internet naar collectieve verzekeringen bij gemeentes, maar die waren allemaal vrijwillig. Dat kan ook niet anders, want vrije keuze en marktwerking is de basis van dit malle systeem. Geen gemeente kan jou verplichten een bepaalde zorgverzekering te kiezen, dat is echt tegen de wet.

 • Onlangs publiceerden we op onze website een bericht over Metformine en de bijwerkingen daarvan. Daarin staat onder meer wat DVN doet.

  Wat doet DVN?
  Er is onderzoek gedaan naar metformine die door een aangepaste samenstelling traag wordt opgenomen. Het blijkt dat een behoorlijk aantal mensen die klachten kregen van metformine, dat niet of minder hebben bij de aangepaste metformine. Helaas is deze aangepaste metformine niet in Nederland verkrijgbaar. Hierdoor kan een Nederlandse arts het niet voorschrijven. DVN wil hier samen met zorgverleners verandering in brengen. We gaan dit aankaarten bij de koepelorganisatie van medicijnfabrikanten (Bogin), zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland, dat over de vergoeding van medicijnen gaat.

 • caesar
  Bijdrager

  Dit speelt al een aantal jaren, ik heb de DVN zo’n 3½ jaar geleden al de nodige documentatie toegestuurd over hoe het in Engeland en Schotland geregeld is. Ik ben blij dat het er nu op begint te lijken dat we deze vorm van Metformine eindelijk ook in Nederland via de normale weg zullen kunnen verkrijgen in de toekomst.

  Een correctie op het bericht van de DVN. De arts kan deze vorm van Metformine wel voorschrijven (mijn arts doet dat ook), maar de vergoeding is een andere zaak. Standaard wordt dit medicijn (nog) niet vergoed, dus je moet ofwel bij je zorgverzekeraar regelen dat je het wel vergoed krijgt, of je moet het zelf betalen.

 • Chaim
  Bijdrager

  Een correctie op het bericht van de DVN. De arts kan deze vorm van Metformine wel voorschrijven (mijn arts doet dat ook), maar de vergoeding is een andere zaak. Standaard wordt dit medicijn (nog) niet vergoed, dus je moet ofwel bij je zorgverzekeraar regelen dat je het wel vergoed krijgt, of je moet het zelf betalen.

  En dan houdt het voor mij op.

  Eerst maar afwachten hoe ik op langwerkende insuline reageer en welke bijwerkingen er dan weer bij komen kijken.
  Voorlopig duurt dat nog een paar weken.

 • roelinde
  Bijdrager

  Ik heb jullie mails gelezen en hoop er morgen op te reageren.
  Ben nog erg moe van een fijn maar energie vretend paasweekend.

 • roelinde
  Bijdrager

  Ps heel toevallig had ik gisteren voor het eerst een diabetesverpleegkundige op bezoek. de bal is eindelijk gaan rollen.

 • Chaim
  Bijdrager

  @roelinde….wat fijn voor je!!!
  Ik wacht al weken tot de bal wil gaan rollen, maar heb net even berekend dat het nog wel twee weken kan duren.
  Succes, meid.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Heb ook last van diarree en de indruk dat dat verergert met metformine, al bij 1 x 500 mg per dag. Daar ik insuline spuit, al jaren en best veel) heb ik er geen zin in. Heb een tijd lang geen metformine genomen maar toen mijn waardes beter werden wilde de internist dat bij de insuline geven vanwege redenen ???
  Sinds 3 maanden heb ik de free style Libre continue glucose meter (GSL zie ook in dit forum het grootste topic) en nu heb ik goede waardes. Ik neem de metformine niet meer.
  Ook eet ik anders, gezonder, wel met nogal veel pitten en zaden donker brood.Ook sinasappels, veel vezels dus. Heb nu erg veel last van lucht. Mijn buik maakt de hele tijd geluiden, erg winderig en zelfs heel lange boeren laten. Misschien is dat zaden gedoe toch niks voor me, beter maar weer gewoon volkorenbrood nemen.
  Ik neem aan dat de vele lucht in mijn lichaam komt door de grote hoeveelheid vezels, of de vorm ervan nl als zaden pitten. Hoe is jullie idee / ervaring daarover?

 • roelinde
  Bijdrager

  Begin maart ben ik op verzoek van mijn huisarts begonnen Metformine 500 mg 1 keer per dag in te nemen naast 1000 mg Tolbutamide.
  Misschien omdat ik naast deze medicijnen nog heel veel andere medijnen moet slikken, en ook elke dag op verzoek van mijn M.D.L.arts
  psylliumvezels van Sandoz inneem veroorzaakt Metformine niet de door mij zo gevreesde diarree. Wel merk ik nauwelijks verbeterering
  in de nuchtere bloedsuikerwaarden voor en nadat ik begonnen ben met Metformine. Ongetwijfeld zal ik daar meer over horen bij mijn eerste bezoek aan de diabetesverpleegkundige binnenkort.

  Sugarboy zouden psylliumvezels voor jou iets kunnen zijn? Het bindt de ontlasting zonder dat het opstipatie veroorzaakt. je zou met één zakje per dag kunnen beginnen.
  Als je het langer dan een half jaar moet gebruiken van je arts wordt het bij mijn verzekering vergoed.

 • Sugarboy
  Bijdrager

  Ben gestopt met de metformine, en is meteen al een stuk beter.Eet nu ook ander brood. Iedereen is anders, ik ook (hehe). Je moet uitzoeken wat goed bij jou werkt.Zo moet ik oppassen met melk, kan het wel drinken maar geen 3 bekers per dag (wat het algemeen advirs is). dan krijg ik ook diarhee.

  Maar nu goed interessant nieuws. Hoewel misschien niet nieuw voor jullie. Ik kreeg van mijn kameraad de tip over noedels (bami, vermicelli, spaghetti, pansit etc) en rijst, “gemaakt” van de Kojnac wortel of plant.Per 200 gram zitten daar in 0 (nul !) gram kooöhydraten en per 200 gr (wat is 1 verpakking) minder dan 20 calorien. Heb beiden geprobeerd en vooral de rijst beviel me erg goed. Ook de noedels waren best te eten. Dit is normaal nogal duur spul, een verpakking kost zo 3 euro. Echter bij de Action 0,99 euro. Per portie van 200 gram.

  Zo maak ik soep van prei met veel mager kippevlees, en doe er deze produkten bij om wat meer vastheid te krijgen.
  De rijst (en ik ben gewend rijst te eten) smaakt zo goed dat je er net als gewone rijst vanalles mee kunt eten. De noedels moet ik nog eens proberen,bv met (zelfgemaakte) tomaten groenten vleessaus. Of carbonara saus. Of eerst koken en dan even braden met eitje, ham en ui? Kortom, experimenteren. Noedels en witte rijst zijn normaal veel koolhydraten en nu dus 0,0.

  Smakelijk experimenteren !!

 • wandelmams
  Bijdrager

  Ook ik heb een probleem met metformine die ik voor wil leggen. Ik krijg via de verzekering een voorkeursmedicijn (actavis) en daar heb ik geen klachten van. Nu bij herhaling zou dit merk niet leverbaar zijn en heb ik een naamloos merk. Sinds ik het laatste merk weer slik heb ik hoofdpijn en ben ik weer aan de diarree. Nu is mijn vraag wat kan ik hier aan doen.

 • Chaim
  Bijdrager

  @wandelmams
  Ik heb al mijn medicijnen van Actavis (gehad). Dat is na jaren uitproberen waar ik de minste bijwerkingen van krijg. Vooral Milan geeft problemen door het gebruik van bepaalde kleurstoffen, waar ik slecht op reageer. Maar Milan is het goedkoopst en daardoor is dat preferentiebeleid van de meeste verzekeraars. Dat is nog een heel gevecht geweest met de verzekeraar (Menzis)

  Actavis is samengegaan met een ander farmaceutisch bedrijf. De productie is aangepast.
  Medicijnen van voorheen Actavis zijn daarom (tijdelijk) niet (meer) leverbaar.
  Helaas kun je daar niets aan veranderen.
  De farmaceutische industrie vindt, over het algemeen, de Nederlandse markt te klein en dus oninteressant.
  Dan worden producten niet meer geleverd of moeten er eerst weer nieuwe deals worden afgesproken.
  Volgens mijn apotheek zullen de meeste producten wel weer leverbaar worden, maar pas later in het jaar.
  Het is een kwestie van uitproberen wat de minste bijwerkingen geeft.

  Ik heb nu Paracetamol van Sanias. Dat is Activis + een andere fabrikant. Ik kan niet tegen die van Kruidvat, Etos etc.
  Ik heb Glimepiride van Aurobindo. Schijnt ook de vroegere Actavis te zijn.
  Zelfde fabrikant. Ik heb begrepen dat Sanias vooral zelfzorgmiddelen zijn, zoals paracetamol en Aurobindo voor medicijnen op recept.
  Ik heb Zopiclon van PCH omdat die van de nieuwe Actavis combinatie niet meer leverbaar is.

  Het is echt een kwestie van uitproberen, waar de patiënt natuurlijk de dupe is.

 • Een update van de activiteiten van DVN rond metformine:

  Diabetesvereniging Nederland heeft intensief contact met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG heeft aangegeven dat er al een producent is geweest die een langwerkende metformine op de Nederlandse markt heeft willen brengen. Het CBG heeft dit verzoek destijds afgewezen omdat deze metformine minder werkzaam zou zijn.

  Uiteraard vindt ook DVN het belangrijk dat in Nederland diabetesmedicatie wordt voorgeschreven die optimaal werkt. DVN zal met het CBG in gesprek gaan over de destijds gemaakte afweging. En dan specifiek voor de groep mensen met ernstige bijwerkingen. Als het CBG hiervoor openstaat, wil DVN vervolgens samen met zorgverleners de toelating op de markt aankaarten bij de koepelorganisatie van generieke medicijnfabrikanten (Bogin), zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland, dat over de vergoeding van medicijnen gaat.

 • henrikiel
  Bijdrager

  Ik gebruik nu 3x 250 mg per dag, halve 500 mg tabletten. Zelfs met deze lage dosering heb ik nog steeds problemen.
  Het zou erg fijn zijn als er een alternatief op de markt komt. Na 10 jaar diabetes ben ik nog steeds niet goed
  ingesteld.

 • roelinde
  Bijdrager

  Wandelmams, ik vind het zo sneu voor je dat je weer een ander soort moest gaan gebruiken met alle gevolgen van dien,
  zijn je nog alternatieven geboden i.p.v. een merkloze pil? bijv.metformine van sandoz? of maakt dat allemaal niets uit?
  In ieder geval veel sterkte.En ik hoop dat Activa opschiet.

 • roelinde
  Bijdrager

  Heb je de reacties van Caesar gelezen Henrikel? Misschien is dit voor jou ook een oplossing?

 • henrikiel
  Bijdrager

  Het zou heel fijn zijn als er een alternatief komt voor metformine en toch nog last van diarree. Inmiddels is mijn dossering aan gepast naar 3x daags 250 mg. Dit is beslist niet toereikend. Ondanks de hoge waarde met het spijten van insuline humalog 3x 30 en toujo solos 85 eenheden in plaats van lantus 130 eenheden blijkt mij glucose waarde rond de 14. Onlangs is daar ook Januvia tabletten 100 mg per dag aan toegevoegd, maar geen merkbaar resultaat. Wie het weet mag het zeggen, zucht…….

 • @wandelmams Onze beleidsmedewerker Eglantine heeft geinformeerd hoe het zit met het niet verkrijgbaar zijn van Actavis. Actavis is tijdelijk niet leverbaar, maar zal eind van deze week wel weer leverbaar zijn onder de naam Aurobindo. Dit is een nieuwe naam maar is hetzelfde medicijn en van dezelfde producent maar onder een andere naam.

 • roelinde
  Bijdrager

  Aurobindo mag je daar weer aan wennen.Maar heel fijn voor je dat alleen de naam veranderd is.
  Heel veel succes.

 • butterfly
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  ik ben nieuw hier en ook nog maar sinds een week begonnen met Metformine dus een groentje.
  Nu zijn mijn bijwerkingen erg misselijk, diarree, vaak plassen, geen eetlust en een soort van opvliegers.
  Het misselijk zijn belemmert me erg, steeds een gevoel van te moeten overgeven.
  Wie heeft ook last van misselijk zijn?

  Groetjes butterfly

 • wandelmams
  Bijdrager

  Dit klopt. Metformine heeft deze bijwerkingen. Het zou na een paar weken moeten afzakken. Met welke dosis ben je begonnen. En ik heb gemerkt dat ik van het ene merk meer bijwerkingen hebt dan van een ander merk. Misschien even met de huisarts gaan praten.

 • caesar
  Bijdrager

  Je kunt misschien nog beter met de apotheker spreken. Die wordt heel vaak vergeten bij dit soort klachten, maar medicijnen en hun bijwerkingen zijn eigenlijk zijn vakgebied. Of je Metformine merk A of merk B krijgt maakt de huisarts normaal gesproken niet uit, maar als de apotheker aan de hand van jouw klachten een ander merk adviseert, dan kun je de huisarts vragen om dat specifieke merk voor te schrijven.

 • butterfly
  Bijdrager

  Wandelmams met 2 x 500 mg. Bedankt voor uw reactie.

  Caesar bedankt voor uw reactie.

 • Chaim
  Bijdrager

  @butterfly
  Helaas is het een kwestie van uitproberen welk fabrikaat van Metformine jou de minste bijwerkingen geeft.
  En juist Metformine wordt door Jan en alleman geproduceerd en heb je vaak geen idee wat er aan hulpstoffen bijzit.
  Heb je er een gevonden waar je de minste bijwerkingen van hebt, vraag dan aan je huisarts een verklaring voor dat fabrikaat.
  De verzekering vergoed het dan, nadat je je eigen risico hebt betaald.
  De bijwerkingen die jij ervaart zijn bekend, helaas. Ik ben in die jaren mijn eetlust kwijtgeraakt. Ik eet omdat het moet.
  Laat je niet wijsmaken (zoals ik in het begin) dat het aan jou ligt en dat het tussen je oren zit.

  De apotheek is inderdaad de eerst aangewezen persoon om je te adviseren.
  Ik had al mijn medicatie van Actavis en dat is nu (half mei) nog steeds niet allemaal te leveren.
  De apotheek heeft voor mij uitgezocht wat er dan het dichtst bij kwam en dat gaat goed.
  De huisarts schrijft een middel voor, het fabrikaat wordt door de verzekering besloten.

 • Hummie
  Bijdrager

  Als ik een hele dag diarree heb door de Metformine dan neem ik diarreeremmers hoor. Het is ontzettend vervelend om diarree te hebben, ik wil daar zeker niet mee gaan slapen.

 • arnold
  Bijdrager

  Dag,
  Ik gebruik nu zo’n 2 jaar 2 x dd 1000mg Metformine. Begonnen met 3 x 500 en na 1 jaar dus 2 x 1000mg.
  Ik heb erg veel last van diarree en veel andere klachten die ik hier lees komen mij bekend voor.
  Nu zou ik ook wel voor bv 1 of 2 maanden Glucophage SR 750mg willen proberen om vervolgens hierna te bekijken hoe dit uitpakt m.b.t. Mijn bloedsuikerwaarden.
  Kan iemand mij zeggen welke dosering ik dan van de Glucophage SR 750mg moet gebruiken?
  Groeten Arnold

 • Chaim
  Bijdrager

  Hallo Arnold,

  Volgens mij is de Slow Release versie van Metformine (Glucophage) nog niet in Nederland verkrijgbaar. Hier wordt al langer over gepraat, maar het schijnt iets te maken te hebben met het feit dat Nederland een te kleine en dus oninteressante markt is.
  In Duitsland en de UK is het wel verkrijgbaar. Je apotheek kan het ook niet voor je bestellen.

 • karinvonb
  Bijdrager

  Hallo Chaim,
  Je apotheek kan de glucophage bestellen via de internationale apotheek in Venlo. De pillen komen dan uit Engeland. Zo doe ik het al een aantal maanden. Alleen is er tot nu toe nog geen zorgverzekeraar die het vergoed. Ik betaal iets van €48,50 per 112 tabletten incl verzendkosten.

 • Chaim
  Bijdrager

  Hallo Karin,
  En dan te bedenken dat ik 10 jaar in Engeland heb gewoond.
  Voor mij zouden de kosten niet beheersbaar zijn, op deze manier.
  Ik ben inmiddels het stadium van tabletten voorbij. Ik spuit 4x per dag.

  Dank je wel voor je tip! Voor anderen kan dit zeker een hele goede zijn.

 • devos
  Bijdrager
 • karinvonb
  Bijdrager

  Inmiddels wordt mijn Glucophage SR vergoed door de VGZ. Bij het indienen vd rekening heb je een medicijncode nodig. Buitenlandse medicijnen hebben die niet. De praktijkondersteuner vd huisarts kreeg deze vd VGZ na een paar telefoontjes en ze kunnen de rekening Glucophage gelijk indienen en het wordt helemaal vergoed (buiten je eigen risico natuurlijk).

  Misschien is de metformine SR die er nu ook schijnt te zijn een optie
  Zie hierboven.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.