Forums / Zorg en behandeling / Moeder met zeer onstabiele diabetes type2

Boudine
Bijdrager

Moeder met zeer onstabiele diabetes type2

Mijn moeder van 86 heeft al jaren een onstabiele diabetes type 2, spuit 4 x per dag en wordt begeleid door een dvk. Ze heeft regelmatig een hypo, de waardes zijn iedere keer weer een verrassing. Ze worstelt hiermee, emotioneel en fysiek. Past haar levensritme aan, een dagje uit is soms al teveel belasting. Ze weet wat ze moet doen als de waarde erg laag of erg hoog is, maar maakt zich zorgen over ‘wat als ik dit niet meer zelf kan en het moet overlaten aan een ander’. De dvk zegt dat ze goed meet en spuit maar ik wil zo graag weten: is er met alle onderzoek, kennis en ervaring op dit gebied en met zoveel mensen die kampen met deze ziekte, iemand die haar stabiel kan krijgen en haar een stapje vooruit helpt?

 • Frankvo
  Bijdrager

  Ik heb bij mijn moeder een kh-ratio en een insuline gevoeligheid uitgerekend. En daarmee is het gelukt om haar Hba1c goed naar beneden te krijgen (lager dan bij mij) en dat allemaal zonder dat ze ooit een hypo heeft gehad.

  Met andere woorden ik heb haar op koolhydraten uitrekenen gezet.

  Maye
  Bijdrager

  Wordt ze ook door een internist endocrinoloog gezien (endocrinoloog wil zeggen: gespecialiseerd in kennis van de hormonen/het endocriene stelsel, waartoe ook insuline en de glucose stofwisseling behoort). Ik heb ervaren dat een internist meer weet dan een huisarts en een endocrinoloog daarin de meest toegespitste kennis heeft. Doe eens een belronde (eerst naar haar verzekeraar welke hulpverleners/ziekenhuizen vergoede worden voor je moeder, natuurlijk) en kijk waar ze haar het beste kunnen en willen helpen. Het kan zomaar de evt afstand waard zijn, heb ik ook gemerkt voor mezelf.

  Chaim
  Bijdrager

  Ik ben ook zo iemand met instabiele waarden.
  Het is al beter dan het was en mijn Hb1Ac zakt gestaag. In een jaar van 92 naar 63, maar ik blijf instabiel.
  Een verklaring is er nog niet voor gevonden en hoge waarden of hypo’s zijn niet aan maaltijden gekoppeld.
  Zowel de internist als de dvk zeggen dat er nu eenmaal mensen zijn waarbij het verloop in waarden onverklaarbaar blijft.

  Ik zou me wel kunnen voorstellen dat je moeder zich zorgen maakt omdat er misschien niemand is als ze te laag zit. Dat kan ze het beste met haar huisarts overleggen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.