Forums / Bewegen / Mudmasters met insulinepomp

JaneDoe
Bijdrager

Mudmasters met insulinepomp

Beste allemaal,

In september ga ik, samen met een groep collega’s, de mudmasters lopen. Een pittig obstacle parcours van, in ons geval, 18 km.
Hoewel ik het als een grote uitdaging zie wb conditie, zie ik het ook zeker als een grote uitdaging wb diabetes.
Conditie is te trainen, en daar heb ik vertrouwen in. Nu de diabetes-dingen nog.

Ik ben vooral heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met soortgelijke sportactiviteiten en diabetes. Ik heb een medtronic minimed 640g pomp, dus met een slangetje en niet waterdicht. Bovendien ben ik van plan een libre cgm te dragen tijdens de run.
Hebben jullie ervaring met waterdichte rugzakken? Het lijkt mij handig voor het meenemen van snacks, plus zou ik mijn pomp en libre sensor erin kunnen stoppen bij obstakels in/om het water.

Hebben jullie hier ervaring mee? Adviezen over merken, types tassen? Andere tips en tricks?
Ik hoor graag van jullie!

Tags: 

 • Frankvo
  Bijdrager

  Hoezo is de 640G niet waterdicht? S.V.P. de gebruikshandleiding ff lezen. 30 min waterdicht tot 1 meter geloof ik.

  Ik zou zeggen dat je speciale aandacht moet geven aan de pleister van het infuusset.

 • Markpompje
  Bijdrager

  waarom pomp meenemen, je gaat een zeer intensieve inspanning doen, met als gevolg dat je bloedsuiker omlaag gaat, de kans is heel groot dat je helemaal geen insuline nodig hebt en je dus gewoon de pomp niet bij je hoeft te hebben.

 • Hi Jane,

  Mooie plannen! Vwb advies over je pomp en of die hier wel of niet tegen kan zou ik even navraag doen bij Medtronic. En inderdaad, je zou kunnen overwegen ‘m af te koppelen. Als je wil overleggen over de strategie voor deze uitdaging (het lager zetten van je pomp, hoeveel dan en vanaf wanneer? Met welke bloedsuiker wil je starten? etc) mag je altijd even contact met ons opnemen via info@bvdgf.org.

  Dan je rugzak: De meeste waterdichte rugzakken zijn meteen best groot en zwaar voor een dergelijke activiteit. Een lichtere en goedkopere optie is een zo klein mogelijk rugzakje waar je een waterdichte zak (drybag/drysack) in stopt. Deze koop je voor €10 tot €20 bij buitensportwinkels, zoals de Bever. Je stopt er alleen in wat niet nat mag worden (diabetesspullen). De meeste snacks e.d. zitten in een verpakking die tegen water kan, dus die hoeven er niet in. Wees wel voorzichtig met die tas bij obstakels/glijbanen etc ;). Misschien verstandig om je spullen in een plastic bakje o.i.d. te stoppen voor extra bescherming, zowel tegen stoten als tegen water/modder.

  Als je met iemand samen loopt, laat die dan met je meedenken op diabetesgebied en leg hem/haar uit wat hij/zij moet doen als het even niet goed met je lijkt te gaan. Het is een behoorlijke inspanning, dus de kans dat je gaat zakken is aanwezig. Een buddy die weet hoe diabetes in grote lijnen werkt is dan erg handig

  Heel veel succes. #challengediabetes!

  Sportieve groet,

  Maartje
  Bas van de Goor Foundation

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Jane,

  Op dit moment ligt de pomp naast me in een WaterProofBAG van NatureHike. De slang het ik door de sluiting heen laten lopen en op het moment is de pomp een bolus aan het geven.

  De waterdichtheid van de constructie heb ik zojuist onder de kraan en in een wasbak getest, lijkt erop dat zelf met de slang door de sealing, de waterdichtheid goed (of misschien redelijk) bewaard blijft.

  De pomp loopt nu gewoon door. De sluiting is gemakkelijk te openen en te sluiten en goed waterdicht te houden. Het zakje kun je eventueel aan een riem hangen. Dit zakje zou naast de pomp nog enige attributen kunnen bevatten.

  De meeste huidige pompen zijn als ze geleverd worden waterdicht, maar er wordt ook regelmatig gewaarschuwd, dat als de pomp een tijdje in gebruik is, dat door stoten en vallen en door de batterijdeksel de pomp niet perfect waterdicht is.

  Voor kanoen is dit zakje behoorlijk ideaal. Voor een moeilijk parkoer, zal je het zakje ergens handig moeten opbergen. Ik kan eventueel een paar foto’s plaatsen.

  Ben

  Toevoeging:
  Nog even een luchttest gedaan. Zakje vol lucht en dan sluiten. Zonder de pompslang moet je echt druk op het zakje uitoefenen. Met de pompslang is er minder druk nodig. Nog steeds heel geschikt voor kanoen en dergelijke, maar met de slang eruit niet absoluut waterdicht.

 • JaneDoe
  Bijdrager

  Wow, super bedankt voor jullie input, hier kan ik zeker wat mee.

  Ik weet nog niet precies of ik mijn pomp ga afkoppelen, dit doe ik normaal gesproken met sporten (tennissen) wel. Ik kan dan max 1,5 à 2 uur zonder, daarna heb ik insuline nodig. Ik geef dan een extra bolus, en ga weer verder.
  Tijdens het skiën draag ik mijn pomp terwijl hij op een gereduceerd basaalstand staat.

  Aangezien het parcours 18 km is, is de verwachting dat we hier sowieso langer dan 3 uur over gaan doen. De pomp bij mij dragen, al dan niet af/aangekoppeld, lijkt mij dus een must.
  Welke aanpak ik ga volgen heb ik nog niet bepaald. Gereduceerd basaalstand, extra bolussen tijdens rustmomenten, of een combinatie daarvan.

  Mijn collega’s zijn allemaal op de hoogte van mijn diabetes, en we sporten al regelmatig samen. Goed idee om ze nog wat meer informatie te geven hierover, want deze uitdaging hebben we nog nooit samen gedaan!

  Jullie input heeft mij super geholpen en mij verder aan het denken gezet. Dank voor het meedenken!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.