Forums / Nieuw met diabetes / Nieuw met diabetes, ongerust

Fleur90
Bijdrager

Nieuw met diabetes, ongerust

Beste leden,

Sinds een maand weet ik dat ik diabetes type 2 heb. Dat was even schrikken, want ik had geen klachten. Ik slik 1x per dag in de avond metformine 500. Diagnose is gesteld bij niet nuchtere waarde, 1e keer 12.2 en 2e keer 10.8. Bij diagnose was mijn hba1c 59, inmiddels is die 52.
Echter maak ik mij ongerust en hoop ik dat jullie mij een beetje gerust kunnen stellen.
De diabetes zit de hele dag in mijn hoofd. Constant ben ik bang voor hoge of lage waardes. Ik heb daarom een apparaatje aangeschaft zodat ik zelf kan meten thuis. Dit had ik nooit moeten doen, ik meet soms wel 25 X per dag. Hebben meer mensen deze vorm van onrust (gehad) net na diagnose? En wat hebben jullie gedaan om er vanaf te komen of het los te kunnen laten? Of is er iemand met type 2 die af en toe eens wil praten over de diabetes, misschien vinden we herkenning. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Binnenkort moet ik ook naar de POH diabetes en ga daar uiteraard ook mijn zorgen bespreken.

 • Yvonne
  Bijdrager

  Ja, het is schrikken na zo’n diagnose. Belangrijk is om veel informatie op te doen. Kijk eens bij de andere topics die vallen onder het onderwerp: nieuw met diabetes. Voor type II is met veel bewegen en de snelle suikers dan wel koolhydraten te vermijden vaak veel te bereiken. En een hba1c van 52 is al een mooi resultaat.

  • Fleur90
   Bijdrager

   Helaas kan ik vanwege andere problemen koolhydraatproducten zoals brood en aardappels niet vermijden. Dat maakt het wat lastig. Ik lees veel info op internet, maar dat maakt me ook onzeker dat overal wat anders staat. Omdat ik van de POH diabetes in principe niet zelf hoef te meten wil ik er eigenlijk vanaf.
   Maargoed, vind het lastig om het meten achterwege te laten…

 • 6feet10
  Bijdrager

  Hoi @fleur90

  Allemaal stress door die ziekte en alles wat erbij komt daar hebben heel veel mensen mee te maken als ze dit bericht krijgen.

  Bij mensen met diabetes kan stress ervoor zorgen dat het bloedsuikergehalte flink stijgt of juist flink daalt. Bij stress komen er extra hormonen in het lichaam die dit veroorzaken en het 25 maal per dag meten geeft nog meer stress.

  Volgende keer bij de POH afspreken hoe een dagcurve te maken door 3/5/7 metingen per dag voor/na de maaltijd te meten om zo inzicht te krijgen en om zo tot rust te komen en de medicatie beter kan gaan werken.

  Het kan wel 1/2/3 maand duren voordat je de “juiste” dosering medicatie hebt.

  Tevens heeft een (eventueel) dieet of extra bewegen/sporten veel invloed op je bloedglucose.
  Overleg dit alles met de POH en sterkte.

  Groet 6feet10

  • Fleur90
   Bijdrager

   Dank je wel voor je reactie. Ik heb het met de POH al gehad over een curve, zij vind dit niet nodig omdat mijn hba1c al mooi van 59 naar 52 gezakt is. Toch meet ik zelf meestal waardes boven de 10. Gisteren bijvoorbeeld meerdere keren rond de 12 en zelfs een keer 14.2. Is dit normaal? Of zijn dit echt al waardes die direct gevaarlijk zijn? Zo las ik iets over flauwvallen of in coma raken bij een hyper… is die kans er al met deze waardes of moet je dan veel hoger zitten?
   Wat dat betreft vind ik het toch jammer dat je veel “zelf” moet uitzoeken via internet, daar lees je zoveel tegenstrijdige berichten dat ik niet weet wat klopt.

 • 6feet10
  Bijdrager

  Je krijgt zoveel info en je leest vlug (te)veel omdat je de komende tijd nog zoveel moet leren.
  De invloed van je eten/tussendoortjes e.d.

  Tevens hoe lager de glycemische index van een voedingsmiddel is, hoe langzamer het wordt omgezet in glucose. Alle koolhydraten hebben een bepaalde(hoog, laag of gemiddelde) waarde in de glycemische index. Voedsel met een hoge glycemische index heeft snel effect op de bloedsuikerspiegel.
  Eenvoudig gezegd snelle/langzame suikers.

  Vet eten verhoogt de bloedsuiker bij mensen met diabetes, dus zoveel info ……
  #tip : gebruik zoekbalk boven in dit forum om dingen optezoeken.

  Denk om een ding, wij zijn geen arts e.d. maar “mede” diabeten die onze ervaringen en gedachten delen.
  Maar net als internet niet alles is waar voor jou ! Ieder mens/diabeet reageert anders en het is geen exacte wetenschap dus (2 + 3 = soms ook 4 :-(

  6feet10

 • Yvonne
  Bijdrager

  Flauwvallen gebeurt niet zo snel, dan moet je nog veel hoger zitten. Boven de 25 of 30 zo iets, maar dat kan per persoon verschillen. Je slikt Metformine en daar kan je in principe geen hypo’s (te lage bloedsuikerwaarden) van krijgen. Metformine verlaagt niet actief je bloedsuikerwaarden, maar zorgt dat er geen extra glucose vrij wordt gegeven in je lichaam. Volkoren brood kan je rustig eten, alleen niet te veel. Kijk eens op
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.